Hírek

Heti lapszemle 2020. augusztus 14.

Heti lapszemle 2020. augusztus 14.

Nagy a bizonytalanság a tanévkezdéssel kapcsolatban, hisz napról-napra változnak a  fertőzöttségi adatok, de az elvárható, hogy a kormány időben készítsen tervet egy belobbant járványhelyzetre, a második hullámra. Ennek adott hangot, és állította össze javaslatait a Pedagógusok Szakszervezete, amelyet az érintett döntéshozókhoz is eljuttatott. Havonta szűrjék a közoktatásban és a szakképzésben dolgozókat! A kisgyermekükkel otthon maradó szülőket is segítsék azzal, hogy járványügyi elkülönítés jogcímen támogatáshoz jussanak. Erről beszéltek a sajtóban a Pedagógusok Szakszervezetének vezetői.

 

Augusztus 8.

 

Pedagógus szakszervezetek: ez nem igazi béremelés, a kormány hazudik a tanároknak

A PSZ közleményéről a Mérce írt cikket augusztus 7-én, ezt közli a szakszervezetek.hu.

https://szakszervezetek.hu/hirek/23359-pedagogus-szakszervezetek-ez-nem-igazi-beremeles-a-kormany-hazudik-a-tanaroknak

 

A KRÉTA tanügyigazgatási rendszer továbbfejlesztésre készül a kormány

Rétvári Bence államtitkár bejelentésére reagált Totyik Tamás , a PSZ alelnöke a Klubrádió A lényeg – délben műsorában.

Egy közös online platformnak 2018-ban kellett volna elkészülnie, a pályázatot 2020-ban írták ki. Októbertől még csak a levelezésre, a feladatok küldésére lesz mód és csak tavaszra várható az online elérés, ami nélkülözhetetlen egy újabb karantén, távoktatás idején.

Az interjú 5.06 perctől hallgatható meg.

https://www.klubradio.hu/archivum/a-lenyeg-2020-augusztus-07-pentek-1200-12214

 

PDSZ: a kormány célja, hogy a közalkalmazotti jogállást kivezessék a magyar jogrendszerből

A PDSZ szerint a felsőoktatási intézményben végbemenő folyamat egy nagyobb mintázatba illik – amely a Corvinussal kezdődött, majd következtek a szakképző iskolák, aztán a kulturális intézmények és az MTA. A munka törvénykönyve nem tartalmazza még azokat a minimális védelmeket sem a munkavállalók számára, amit a közalkalmazottaknak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.).

https://merce.hu/2020/08/08/pdsz-a-kormany-celja-hogy-a-kozalkalmazotti-jogallast-kivezessek-a-magyar-jogrendszerbol/

 

Kibővül a diákhitel: a szakképzésben és a felnőttképzésben is elérhető lesz

A felnőttképzés és a szakképzés megújításának újabb lépéseként a kormány a diákhitelezés kibővítéséről döntött. 2021 áprilisától a felsőoktatási diákhitelekhez hasonló feltételekkel válnak elérhetővé a felnőttképzési és szakképzési hitelek a Diákhitel Központnál. Az intézkedés célja a megújult szakképzés versenyképesebbé tétele, illetve a felnőttképzésekben résztvevők számának növelése.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200808/kibovul-a-diakhitel-a-szakkepzesben-es-a-felnottkepzesben-is-elerheto-lesz-444172?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Kívül tágasabb – Miért menekülnek a fiatalok a magyar felsőoktatástól?

Az utóbbi hetekben több ezren örülhettek annak, hogy bejutottak a felsőoktatásba. Arról azonban egyáltalán nem esett szó, hogy hány diák folytatja a tanulmányait külföldön, mert elege lett az oktatás rombolásából, ami az országban évek óta folyik. A felvi.hu kimutatása szerint 2001 óta nem volt példa arra, hogy ilyen kevesen nyerjenek felvételt a felsőoktatásba. Az eredmények kétségkívül szomorúak, lehet is rajtuk keseregni, ugyanakkor az aktuális statisztika nem vesz tudomást egy fontos társadalmi jelenségről: a fiatalok elvándorlásáról. Ezt persze hivatalosan nem is nagyon mérik, a külföldi egyetemekre jelentkezők nem mutatnak jól az ablakban. Pedig évről évre egyre többen tanulnak tovább a határainkon kívül. Egy fiatal azt mondja: „Sokáig terveztem, hogy itthon járok majd egyetemre, a Corvinusra szerettem volna bekerülni. Amit azonban az elmúlt években műveltek azzal az egyetemmel, az egyáltalán nem volt szimpatikus, de fogalmazhatnék úgy is, hogy az utolsó cseppet jelentette a pohárban. A magyar kormány a felsőoktatásra csak üzletként gondol, számára a lényeg, hogy minél több külföldi tanuljon nálunk, s hogy ők minél többet fizessenek. A magyar fiatalok egyáltalán nem számítanak.”

https://168ora.hu/itthon/felsooktatas-felveteli-diak-hallgato-kulfoldi-egyetem-188745

 

Öt nappal a tanévkezdés után ismét iskolákat zártak be Németországban

Több tekintélyes német virológus figyelmeztetett a vírusfertőzés kockázataira a diákok körében. Közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet arra, hogy a szükséges megelőző-, illetve ellenőrző intézkedések hiánya rövid időn belül a járvány újabb fellendüléséhez és ezáltal az újabb iskolabezárásokhoz vezethet. Egyidejűleg óvtak attól a feltételezéstől, amely szerint a gyerekeknek nincs szerepük a járvány, illetve a fertőzés terjesztésében.

https://propeller.hu/nagyvilag/3563040-ot-nappal-tanevkezdes-utan-ismet-iskolakat-zartak-be?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Montenegró még nem döntött, hogyan kezdi meg az oktatást szeptemberben

A montenegrói kormány a napokban hoz döntést arról, hogy szeptembertől hogyan tanulnak a diákok, folytatódik-e az online oktatás, vagy a tanulók visszatérnek az iskolákba. Tavasszal, a járvány kitörésekor a montenegrói kormány bezáratta az iskolákat, a diákok az interneten keresztül fejezték be tanulmányaikat. Az Adria-parti országban péntekre 3411-ről 3480-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

https://mandiner.hu/cikk/20200807_montenegro_meg_nem_dontott_hogyan_kezdi_meg_az_oktatast_szeptemberben

 

Megvan 2020 szupertanára! A tanárnő, aki nem fél hibázni

Véget ért a Lidl és a Dívány közös pályázata, melyben idén a 2020-as év digitális Szupertanárát keresték. Az rendhagyó tanévben olyan pedagógusok jelentkezését várták, akik egyedi módszereiket, gyerekbarát szemléletüket és kreativitásukat a digitális oktatás hónapjaiban is alkalmazni tudták, és a nehézségek ellenére többet, jobbat hoztak ki ebből az időszakból is. Az idei pályázatra rekordszámú pályamunka érkezett, és csúcsot döntött a leadott szavazatok száma is – a szakmai zsűri által kiválasztott három pályázat sorrendjéről ezúttal is közönségszavazás döntött. 2020 Szupertanára, Lenhardtné Kwaysser Fatime Budakalászon, a Szentistvántelepi Általános Iskola pedagógusa.

https://divany.hu/szupertanar/2020/08/08/szupertanar-nyertes-2020/

 

Óriási nyereményakciót hirdet pedagógusoknak az Emmi: akár elismerő oklevelet is nyerhetnek

Szeptembertől az 1., 5., és 9. évfolyamin az új Nemzeti alaptanterv alapján kezdődik meg a tanítás, és ehhez kapcsolódva megjelentek a kerettantervek is, a pedagógusok megalkothatják a saját – ezekre épülő – tanmeneteiket.

https://hvg.hu/elet/20200808_Oriasi_nyeremenyakciot_hirdet_pedagogusoknak_az_EMMI_akar_elismero_oklevelet_is_nyerhetnek

 

Augusztus 9.

 

Oldd meg a távoktatást saját zsebből, írd meg a legjobb tanmenetet egy oklevélért

Az persze nem ördögtől való, hogy jó gyakorlatokat gyűjtsön az oktatási kormányzat egy olyan alaptantervre való átállásról, amely most fog debütálni, és fontos közkinccsé tenni azt, hogy mi a legjobb módja ennek az átállásnak. De érdemes azt is látni, hogy milyen folyamat előzte meg azt, hogy az Emmi most a jó gyakorlatokra kíváncsi. Nem volt érdemi társadalmi egyeztetés az új NAT-ról. Aztán amikor a digitális távoktatás időszakába léptünk át, a kormányzat sikertörténetként értékelte a vaktában bevezetett oktatási formát, mindeközben az szóba sem került, hogy a tanárok friss tapasztalatait beépítsék az új NAT-ba,

https://merce.hu/2020/08/08/oldd-meg-a-tavoktatast-sajat-zsebbol-ird-meg-a-legjobb-tanmenetet-egy-oklevelert/

 

Egyre népszerűbb a nógrádi geopark nyári tábor

Az egyhetes összejövetelen a fiatalok nemcsak egymással, de a természetes környezetükkel is barátkozhatnak. Játékos foglalkozásokon sajátíthatják el a táj és a természet szeretetét, valamint a környezetvédelem fontosságát.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/08/08/egyre-nepszerubb-a-nogradi-geopark-nyari-tabor?source=hirkereso

 

Az MSZP 13. havi családi pótlékot kér iskolakezdésre

Magyarországon minden negyedik-ötödik gyermek szükséget szenved, vagy nincs megfelelő támogató környezete, lakhatása, vagy az életkorának nem megfelelő a táplálkozása, ami elfogadhatatlan. A politikus emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány második hullámának küszöbén terhet jelent a családoknak a digitális oktatáshoz való hozzáférés biztosítása is gyermekeiknek.

https://24.hu/belfold/2020/08/08/az-mszp-13-havi-csaladi-potlekot-ker-iskolakezdesre/

 

Augusztus 10.

 

Tanévkezdés

Megalázó az a pályázati kiírás, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma tanmenetek megírására buzdítja a pedagógusokat. A legjobbak felkerülnek az Oktatási Hivatal honlapjára és oklevelet kapnak. Mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában adott interjúban 2020. augusztus 10-én. Egy ilyen terv elkészítése 30-40 óra, egy szellemi termék közzététele ennél többet érdemelne.

A beszélgetés az alábbi linken érhető el:

https://youtu.be/0KjcNF2S2GI

 

Lehet, hogy van kész forgatókönyve a kormánynak a tanévről, csak senki nem tud róla

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás azt mondja, hibrid oktatás esetén központilag el kell engedni a merev tantervi szabályokat, és a szükséges minimumot kell belőni. Tavasszal ez nagyon eseti volt, minden a tankerület vagy intézményvezetőn múlt.nTöbb forgatókönyvön is gondolkodnak az iskolák arról, hogyan is nézhet ki a következő tanév, azonban ehhez – többekkel folytatott beszélgetés alapján – támpontokat nem kapnak. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta, az ő részvételével a köznevelési munkacsoportnak nem volt még olyan ülése, amelyen megvitatták volna a lehetőségeket. Tovább erősíti a bizonytalanságot, hogy a tanév rendjéről szóló rendelet több hónapos csúszásban van.

https://hvg.hu/itthon/20200810_tanevkezdes_emmi_pedagogus_diak_iskola_tanar?s=hk

https://www.penzcentrum.hu/karrier/bizonytalan-tanevkezes-tobb-forgatokonyve-is-lehet-a-kormanynak.1100626.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Szerbiában várhatóan csak az alsósok mehetnek vissza az iskolákba szeptemberben

A felsőbb osztályosok, illetve a középiskolások felváltva járnak majd az intézményekbe, és tanulnak otthon.

https://nepszava.hu/3087768_szerbiaban-varhatoan-csak-az-alsosok-mehetnek-vissza-az-iskolakba-szeptemberben

 

Különleges tervvel készülnek az iskolakezdésre a szomszédban

Szeptember 14-én kezdődik az iskola Romániában és már össze is állt, hogyan indulhat újra az élet az oktatási intézményekben. Az adott településen jegyzett új fertőzöttek száma alapján zöld, sárga vagy vörös forgatókönyv lép majd érvénybe. Ahol a fertőzések száma 1-nél kisebb, a zöld forgatókönyv lép érvénybe, ami azt jelenti, hogy minden tanuló be fog járni a tanintézménybe; ahol 1 és 3 közötti, a sárga forgatókönyv lép érvénybe, azaz hibrid oktatás lesz: az óvodások és elemi osztályosok bemennek a tanintézményekbe, a VIII-os és XII-es végzős diákok szintén, a többi tanuló egy része pedig bejár, egy része online tanul, az iskola adottságainak függvényében, hogy legyen helyük azoknak, akiknek minden nap be kell járni; 3-nál nagyobb, a vörös forgatókönyv lép érvénybe, ami azt jelenti, hogy teljesen bezár az iskola, és az oktatás kizárólag online zajlik. Szóba került egy ahhoz hasonló forgatókönyv, mint amilyent a szükségállapot idején használtak, vagyis a szülők támogatást fognak kapni, hogy otthon ülhessenek a gyerekekkel. Mivel azonban nem teljes iskolabezárásról van szó, nem lehet olyan intézkedést hozni, amely mindenkire érvényes legyen, - a Maszol.ro portálról.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200809/kulonleges-tervvel-keszulnek-az-iskolakezdesre-a-szomszedban-444222?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A nemzetközi trendekhez idomul a Szent István Egyetem oktatási rendszere

A nemzetközi trendeknek is megfelel az új, több képzőhely integrációjával létrehozott, agrárfókuszú Szent István Egyetem oktatási rendszere – mondta a Világgazdaságnak Gyuricza Csaba megbízott rektor. Az agrárképzések tartalmát is átalakítják a piac igényei és a nemzetközi trendek alapján úgy, hogy azok vonzóvá váljanak a fiatalok számára. A diákok figyelmét újra az agráriumra kell terelni, hiszen egy időtálló, biztos megélhetést, tisztességes egzisztenciát kínáló ágazatról van szó, amely rohamléptekben fejlődik.

https://mandiner.hu/cikk/20200810_gyuricza_csaba_megfelel_a_nemzetkozi_trendeknek_az_uj_szent_istvan_egyetem_oktatasi_rendszere

 

A szombathelyi egyetem gazdálkodástudományi tanszékéről

Varga Imre egyetemi docens, a  tanszék vezetője beszélt három évvel az ELTE-hez való csatlakozás után. Ma is sokan nincsenek tisztában azzal, hogy Szombathelyen közel 20 éve van közgazdászképzés. A szombathelyi egyetemet még mindig sokan a pedagógusképzéssel azonosítják, ami valóban a legjelentősebb tevékenység, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy ma már a közgazdászok adják a SEK-re felvett hallgatók egynegyedét vagy egyharmadát. Amikor megtörtént az ELTE-integráció, azt a célt tűztük ki, hogy közgazdászképzésben piacvezetők leszünk a régióban, és ez mostanra teljesült is.

https://www.nyugat.hu/cikk/atlagember_tudataban_nehezen_valtoznak_a_dolgok

 

Augusztus 11.

 

Segítség pedagógusoknak és szülőknek újabb járványhelyzet idején

A Pedagógusok Szakszervezete szerint újabb járványhelyzet idején az oktatási kormányzat biztosítsa a pedagógusoknak az internetelérést és a szükséges eszközöket, a digitális tartalmakat és az egységes online platformot. A PSZ azt is javasolja, ismerjék el táppénzen töltött időnek azokat a napokat, amelyeken a szülők kisgyermekükkel otthon maradnak. Ezekről és a pedagógusbérekkel kapcsolatos követelésekről beszélt Szabó Zsuzsa elnök az ATV Reggeli start című műsorában 2020. augusztus 11-én.

A beszélgetés az alábbi linken érhető el:

https://pedagogusok.hu/hir/4088/segitseg-pedagogusoknak-es-szueloknek-ujabb-jarvanyhelyzet-idejen

http://www.atv.hu/videok/video-20200811-bizonytalan-tanevkezdes-hogyan-indul-az-iskola-szeptemberben

A cikket a Klubrádió híreiben is ismertették.

 

Intézkedési protokollt kapnak az iskolák a járványkezeléshez

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanév rendjéről szóló rendeletet – amit a korábbi években legkésőbb nyár elején megismerhettek az iskolák – még nem adta ki a tárca, és sok a kérdőjel a kollégiumok működése körül is. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanév rendjéről szóló rendeletet – amit a korábbi években legkésőbb nyár elején megismerhettek az iskolák – még nem adta ki a tárca, és sok a kérdőjel a kollégiumok működése körül is. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint jelentős késésben van az EMMI. „Az új Nat bevezetése szeptember elsejétől válik élessé, 1-5-9 osztályban, és még csak most írtak ki tanmenetek készítésére pályázatot a kollégáknak” – árulta el Totyik, aki szerint mindez elég jelentős késésnek számít az oktatási kormányzat munkájában. Jelenleg egyébként 10-11 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból, jórészt a hátrányos helyzetű régiókban. Azt azonban a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke sem tudja, hogy van-e elegendő tanár a szakképző intézményekben, azoknak ugyanis már nem egy fenntartójuk van, tanáraikat pedig a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatják.

http://www.atv.hu/belfold/20200810-intezkedesi-protokollt-kapnak-az-iskolak-a-jarvanykezeleshez

https://hvg.hu/itthon/20200811_iskolai_protokoll_a_koronavirushelyzetre_ad_majd_az_EMMI?s=hk

 

Részletes járványügyi intézkedési protokollt kapnak az intézmények

Bár hagyományos tanévkezdésre készül a kormány, ha kell, további rendeleteket hoz. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerinte a világos iránymutatás sürgős lenne, mert az egy-két héten belül esedékes tanévnyitó értekezleteken az igazgatóknak már tudniuk kell, hogy mire készüljenek. – Számos gyakorlati kérdés vár tisztázásra. Ha lesz második hullám, beengedjük-e a szülőket az iskolába? Hogyan tartsák a másfél méteres védőtávolságot egy 32 fős osztályban? Ha két csoportra bontják az osztályt, akkor lesz-e pénz megfizetni a tanár dupla munkáját? Milyen szabályozás fog vonatkozni az idős és krónikus beteg kollégákra? Működhetnek-e az iskolai büfék, ebédlők? Márciusban megértettük, hogy egyik pillanatról a másikra kellett átállni az új munkarendre, de most már tudjuk, hogy számítani kell a vírus terjedésére. Kell, hogy legyen forgatókönyv hasonló helyzetre.

https://magyarnemzet.hu/belfold/reszletes-jarvanyugyi-intezkedesi-protokollt-kapnak-az-intezmenyek-8502033/

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/reszletes-jarvanyugyi-intezkedesi-protokollt-kapnak-az-intezmenyek-2506481?utm_source=feed&utm_medium=rss

https://index.hu/belfold/2020/08/11/reszletes_jarvanyugyi_protokollt_kapnak_az_iskolak/

https://infostart.hu/belfold/2020/08/11/reszletes-jarvanyugyi-intezkedesi-protokollt-kapnak-az-intezmenyek

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200811/iskolakezdes-szeptemberben-rendkivuli-intezkedesekkel-keszul-a-kormany-444410?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

https://pestihirlap.hu/2020/08/11/szeptemberben-megkezdodhet-az-uj-tanev-de-meg-folynak-az-egyeztetesek-hogy-hogyan/

https://nyugatifeny.hu/2020/08/11/jon-a-jarvany-masodik-hullama-de-a-kormanynak-fogalma-sincs-hogyan-inditsa-el-az-oktatast-3-het-mulva-az-iskolakban

 

Áll a bál a tanévkezdés körül: 200 pontos biztonsági lista is jöhet az újrainduláshoz

Nyakunkon a 2020/2021-es tanév, ám azt még egyáltalán nem lehet tudni, milyen forgatókönyv mentén indul el az oktatás Magyarországon. Ugyanez más országokban is igen véleményes kérdés, ami rendesen meg is osztja olykor a szakmát, illetve a kormányt. Van ahol, a tanárok egy 200 pontból álló, "teljesíthetetlen" biztonsági követelményrendszerrel akarják blokkolni a diákok visszatérését az iskolapadba, megint máshol egyelőre csak az alsós diákok járnának be fixen az iskolákba.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/all-a-bal-a-tanevkezdes-korul-200-pontos-biztonsagi-lista-is-johet-az-ujraindulashoz.1100664.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=melleklet.%27

 

Mi lesz a sajátos nevelési igényű tanulókkal, ha jön a járvány második hulláma?

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a kényszerű távoktatásban a sajátos nevelési igényű tanulók és szüleik sok esetben teljesen magukra maradtak.Az érintett szülők körében végzett felmérés szerint a gyermekek 8,8%-a semmilyen távoktatásban nem részesült a tavaszi időszak alatt, 15%-kuk hetente egyszer, 59% pedig minden nap részesült fejlesztésben. Legkevésbé a mozgásnevelés volt hatékony a szülők szerint illetve a kapcsolattartás gyakorisága”

https://merce.hu/2020/08/10/bizonytalan-tanevkezdes-mi-lesz-a-sajatos-nevelesi-igenyu-tanulokkal-ha-jon-a-jarvany-masodik-hullama/

 

Hitelt kellett felvenni sok családnak a digitális távoktatás miatt

Minden negyedik szülő kénytelen volt új számítástechnikai eszközt venni a gyerekének a digitális távoktatás miatt, háromból kettőnek, ha új gépet nem is, de valamilyen kiegészítőt, kamerát vagy mikrofont például be kellett szereznie. Voltak, akik hitelből tudták csak megoldani a gyerekek megfelelő színvonalú oktatását.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/aruhitel-iskola-budapest-bank-felmeres-digitalis-tavoktatas.711427.html

 

Kiürítették és fertőtlenítették az egyik szombathelyi oktatási központot

Egy olvasói levél szerint a Szelestey László utcai Baross Gábor Oktatási Központot augusztus 7-én, pénteken reggel kiürítették, mert az előző héten állítólag megfordult ott egy koronavírus-fertőzött vagy fertőzöttel kontaktban lévő személy.

https://www.nyugat.hu/cikk/koronavirus_fertotlenites_szombathely

 

Augusztusban is folytatódnak a Debreceni Egyetem pedagógus-továbbképzési programjai

Pozitív fegyelmezés - tanulói motiváció, A beilleszkedési és magatartási nehézségek és zavarok kezelése az iskolában, Játék az oktatásban - tanulói motiváció az általános iskolában, A pedagógiai projektmódszer elméleti és gyakorlati alapjai, alkalmazásának lehetőségei, IKT-megoldásokkal az élvezetesebb tanításért, tanulásért – számos képzést tart idén augusztusban a Debreceni Egyetem a térség pedagógusainak.

http://www.dehir.hu/debrecen/augusztusban-is-folytatodnak-a-debreceni-egyetem-pedagogus-tovabbkepzesi-programjai/2020/08/10/

 

Átlagosan több mint 33 ezer forintot szánnak a szülők iskolakezdésre idén, gyermekenként

Nagyon kevesen (13%) vannak azok, akik 10 000 forint alatti összegből oldják meg az iskolaszervásárlást, illetve elenyészően kevés, mindössze minden tizedik család hozza ki 10 000 és 15 000 forint közötti összegből. A kutatásban résztvevők negyede (26%) 15 000 – 25 000 forintot áldoz a beiskolázásra gyermekenként és még ennél is többen vannak azok (29%), akik 25 000 – 40 000 forintot is hajlandók erre a célra szentelni. Majdnem minden negyedik szülő (22%) még 40 000 forintnál is többet tervez idén az iskolakezdésre fordítani. Mi több, olyan is akad, aki 600 000 forintot ütemezett be a szeptemberi előkészületekre, ami egy teljes tanulószoba berendezéséhez bútorokkal és informatikai eszközökkel reális összeg lehet.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/08/11/iskolakezdes-33-ezer-forintot-gyermekenkent/

 

Augusztus 12.

 

Illetményemelés helyett pótlék

Nem igaz, hogy a pedagógusok átlagosan 10 százalékos béremelést kapnak. A július 1-től járó bérpótlék nem az alapbérben jelenik meg, hanem egy szakmai pótlék – nyilatkozta Pap Jánosné, a PSZ Csongrád-Csanád megyei titkára a Szeged TV-ben. Ember Alex munkaügyi szakjogász a részleteket magyarázza el. A riport 8.36 perctől látható.

http://vtvszeged.hu/

 

Bizonytalan tanévkezdés

A kormány napok óta a járvány várható második hullámáról beszél, de még három héttel a tanévkezdés előtt sem jelentette meg azt az intézkedési protokollt, amely alapján működniük kellene a közoktatási intézményeknek. Többek között szabályozni kell, hogy mennyi esetszám után legyen hibrid oktatás és mennyi esetszám után kell elrendelni a teljes bezárást. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában beszélt a részletekről 2020. augusztus 12-én.

Az interjú az alábbi linken érhető el: 

https://youtu.be/WqLpnXxsXkY

 

Tanévkezdés B terv nélkül

A szaktárca valójában csak egy állásfoglalást jelentetett meg, a tanrendről szóló minisztériumi rendeletet továbbra sem adták ki. Pedig három héttel a tanév kezdése előtt nem közleményekről, hanem konkrét intézkedési tervekről kellene egyeztetni – fogalmazott lapunk érdeklődésére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Mint mondta, most már két forgatókönyvön kellene gőzerővel dolgozni. Az elsőben azt kellene szabályozni, hogy szeptember 1-től miként tudnak járványügyi szempontból biztonságos körülményeket teremteni az iskolákban a tanároknak és a diákoknak. A másikban pedig arra kellene ütemtervet készíteni, hogy ha a járványügyi adatok indokolják, akkor azonnal, zökkenőmentesen áttérhessenek a hibrid tanrendre, a digitális oktatásra.

https://nepszava.hu/3087990_tanevkezdes-b-terv-nelkul

https://szakszervezetek.hu/hirek/23393-tanevkezdes-b-terv-nelkul

 

Szabó, Zsuzsa elnök előző napi interjúja az ATV Reggeli start című műsorában:

https://szakszervezetek.hu/hirek/23391-ugyanolyan-bizonytalan-az-iskolakezdes-elotti-helyzet-mint-az-erettsegikor-volt

 

Nincs terv a tanévkezdésre

(A cikk idézi a Népszava írásást, benne Totyik Tamás alelnököt.)

A szakemberek őszre jósolják a járvány második hullámát, ami könnyen elsöpörheti a tanévkezdést. Orbánék mégsem készítettek vészforgatókönyvet, és a digitális oktatást sem fejlesztették.

https://ezalenyeg.hu/kozugy/orbaneknak-nincs-terve-a-tanevkezdesre-de-nem-is-kulonosebben-erdekli-oket-13121?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=13121

 

Lehet, hogy van kész forgatókönyve a kormánynak a tanévről, csak senki nem tud róla

(A cikk a hvg.hu előző napi írását idézi.)

https://szakszervezetek.hu/hirek/23373-lehet-hogy-van-kesz-forgatokonyve-a-kormanynak-a-tanevrol-csak-senki-nem-tud-rola

 

Ezeket tartsd szem előtt, ha gyermeked idén kezdi az iskolát…

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta: „Egyelőre nem tudni, hogy a járvány második hulláma mit fog okozni és a döntéshozók is hallgatnak arról, hogy hogyan tudja majd a kormány helyi szinten kezelni a problémákat. Jelenleg annak a legnagyobb a valószínűsége, hogy egy második hullám esetén az osztrák modellhez hasonló „hibrid oktatást” vezetik be.Azt sem lehet még tudni többek között, hogy a maszkviselést kötelezővé teszik-e, vagy a szülők beléphetnek-e majd az iskolákba, illetve hogyan oldják meg az egyes tanintézményekben a fertőtlenítést.

https://bcoolmagazin.hu/ezeket-tartsd-szem-elott-ha-gyermeked-iden-kezdi-az-iskolat/

 

Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola

A kormány emellett felkészül a járvány esetleges második hullámára és ehhez a nemzeti konzultáció keretében augusztus 15-ig várja a magyar emberek véleményét arról, hogy támogatják-e azt, hogy járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és tanárok számára ingyenes legyen-e az internet.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/normal-menetrend-szerint-tervezi-a-kormany-a-tanevet-szeptember-1-jen-hagyomanyosan-indulhat-az-iskola?fbclid=IwAR1g7grbhdzS5v9ynAVg

 

DK: Fel kell felkészülni a digitális oktatásra való átállásra

A párt felszólította a kabinetet, hogy időben hozzon létre egy olyan digitális eszközökből álló tartalékalapot, amit szükség esetén az iskolák, a tanárok és a diákok rendelkezésére lehet bocsátani. Emellett bármikor bevethető, jó minőségű digitális tananyagokat kell készíteni – tette hozzá. Végül arra kérte a kormányt, hogy a helyzetre való tekintettel halassza el az új Nemzeti alaptanterv (Nat) bevezetését.

https://mandiner.hu/cikk/20200812_dk_fel_kell_felkeszulni_a_digitalis_oktatasra_valo_atallasra

 

Humán forradalom?

Ha volt valami reménykeltő a NER tíz évében, akkor az a pedagógusok mozgalma volt. Miközben a nemzet jórészt fásultan és közönyösen tűrte, hogy maffiózók ültek a nyakára és rabolták ki, addig a pedagógusok szervezeteket hoztak létre, megfogalmazták követeléseiket és tömegtüntetéseket szerveztek. Teljesen félrevezető tehát az a narratíva, amely a pedagógusokat egy homogén passzív és konzervatív tömegnek írja le. Talán valamikor ez így volt (amúgy nem), de mostanra biztosan nem erről van szó. Az igaz persze, hogy egy idő után kifulladt a mozgalom. A szakszervezeteknek itt mással nem pótolható szerepe lehet. És az agitációnak egyik fő célja éppen ez kell, hogy legyen: meggyőzni a pedagógusokat (és az ápolókat stb.), hogy végre itt az ideje belépni szakszervezetekbe. Mert különben? Mert különben "Mint oldott kéve, széthull nemzetünk ...!" Nem viccelek.

https://www.facebook.com/notes/imre-knausz/hum%C3%A1n-forradalom/10158193097900225/

 

Augusztus 13.

 

PSZ: Folyamatosan szűrni kellene a pedagógusokat szeptembertől

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta, a kormánynak sok más kérdésben is döntést kellene hoznia mihamarabb.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/psz-folyamatosan-szurni-kellene-a-pedagogusokat-szeptembertol

 

Jóval drágábbnak ígérkezik az idei tanév: egekben a tanszerárak

Még említés szintjén sem szerepel a tanévkezdésről megjelent rendeletben a digitális oktatás, ami elfogadhatatlan a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Totyik Tamás alelnök elmondta, már 2018 szeptemberére el kellett volna készülni a digitális tananyagokkal. Közben egyre több család vásárol használt digitális eszközöket, de ezeknek is jelentősen megugrott az áruk.

http://www.atv.hu/belfold/20200812-joval-dragabbnak-igerkezik-az-idei-tanev-egekben-a-tanszerarak/hirkereso

 

Az alsósoknak kell a személyes kapcsolat

(A PSZ BAZ megyei elnöke nyilatkozott a lapnak, a link nem érhető el, a lap előfizetős.)

A digitális tanrend azonban komoly gondokat jelentett a szegény családok lakta kisebb településeken. Molnár Zoltánnak, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökének is ez a tapasztalata. Lapunknak elmondta, több kollégája is arról számolt be: a legnagyobb problémát azt jelentette, hogy a gyerekek nem rendelkeznek digitális eszközökkel. Ezen próbáltak segíteni a tankerületek, de nem mindenhol sikerült.– Volt olyan pedagógus, aki hetente kétszer-háromszor maga vitte házhoz a feladatokat a gyerekeknek, és hozta el a már megoldottakat.  Olyan kis iskolában, ahová 2-3 faluból járnak a gyerekek, nincs ezzel probléma, de egy olyan középiskolában, melynek diákjai  30-40 különböző településen laknak, ez a módszer elképzelhetetlen. Nekem is van olyan tanítványom, akinek nemhogy digitális eszköze nem volt, de a falu végi házban még az áram sem számított természetesnek. Sajnos benne van a pakliban, hogy a következő tanévben is előfordulhat veszélyhelyzet. Annyival könnyebb lesz, hogy tavasszal már sok tapasztalatot szereztünk a nem megszokott oktatással kapcsolatban. De a szakszervezet álláspontja az, hogy azért  ez nem nevezhető teljesen digitális oktatásnak, csak félig-meddig. És hogy ez mennyire volt sikeres, csak szeptemberben fog kiderülni, hiszen akkor látni majd, hogy a diákok mennyit tudtak elsajátítani abból a tananyagból, amit tanári segítséggel ugyan, de önállóan kellett megtanulniuk - fogalmazott az elnök, megjegyezve: a digitális oktatásnak pozitívumai is vannak, hiszen önállóságra és lényeglátásra nevel. 

 

Szentkirályi Alexandra: Szeptember 1-jén hagyományosan indul az iskola (Facebook-poszt)

A kormányszóvivő kiemelte: jelenleg még nem indokolt digitális oktatással helyettesíteni a hagyományosat, de folyamatosan értékelik a helyzetet.

borsonline.hu/aktualis/szentkiralyi-alexandra-szeptember-1-jen-hagyomanyosan-indul-az-iskola/207773

 

Egészen aggasztó a helyzet Romániában

A román kormány megtette a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ellenére, a fertőzésveszély növelése nélkül szeptember 14-én meg lehessen kezdeni az új tanévet, illetve meg lehessen rendezni a szeptember 27-ére kitűzött önkormányzati választásokat.

https://civishir.hu/kulfold/2020/08/egeszen-aggaszto-a-helyzet-romaniaban

 

A rendőrségnél lehet majd bepanaszolni az iskolaőröket

Az, akinek az iskolaőr intézkedése, annak elmulasztása, vagy kényszerítő eszköz alkalmazása az alapvető jogát sértette, a rendőrséghez fordulhat panasszal. A sértett a rendőrségi panaszon túl kérheti, hogy az alapvető jogok biztosa vizsgálja az ügyét, amit majd az országos rendőrfőkapitány bírál el. Mindez akkor opció, ha a panasz elintézése nem esik más eljárás hatálya alá. Az is kiderült, hogy az ügyekben a cselekvőképtelen személy helyett a törvényes képviselő járhat el.

https://hvg.hu/itthon/20200812_iskolaor_rendorseg_panasz?s=hk

 

Súlyos technikai problémák zavarták meg az állami informatikusképzés záróvizsgáját

Szerdán 15-19 óra között lehetett vizsgázni az Újratervezés Program nevű állami informatikusképzés Informatikai alapok című kurzusából, de a vizsgázók nagy számban tapasztaltan technikai problémákat, amelyek ellehetetlenítették a vizsgájukat: vagy már belekezdeni sem tudtak, vagy menet közben szakadt meg. A szervező a hibák észlelése után soron kívüli lehetőséget biztosított, és egy órával hosszabbította meg a 90 perces vizsga elvégzésére rendelkezésre álló időt.

https://index.hu/techtud/2020/08/12/ujratervezes_program_allami_informatikus_kepzes_vizsga_zarovizsga_technikai_hibak_szerverhiba/

 

Augusztus 14.

 

PSZ: A kormány augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra a járványügyi protokollt

Összefoglalták, mit várnak a kormányzattól a hibrid vagy online oktatási rend bevezetésekor az iskolákban, illetve, ha a járványügyi helyzet az óvodákat is korlátozott működésre kényszeríti. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) arra kéri a kormányt, hogy az oktatási intézményekre vonatkozó járványügyi protokollt legkésőbb 2020. augusztus 24-ig hozza nyilvánosságra, hogy az óvodák és az iskolák felkészülten tudják elkezdeni a 2020/21-es tanévet – közölte honlapján a PSZ. Mint írták, indokolt járványügyi helyzetben nem utasítják el a hibrid (párhuzamosan online és tantermi) oktatási rend bevezetését az osztrák minta alapján.

https://nepszava.hu/3088148_psz-a-kormany-augusztus-24-ig-hozza-nyilvanossagra-a-jarvanyugyi-protokollt

https://pestihirlap.hu/2020/08/13/psz-mielobb-ismertesse-a-kormany-a-jarvanyugyi-protokoll-reszleteit/

https://444.hu/2020/08/13/a-pedagogusok-szakszervezete-szeptembertol-hibrid-oktatast-javasol-a-kormanynak?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-pedagogusok-szakszervezete-szeptembertol-hibrid-oktatast-javasol-a-kormanynak

https://168ora.hu/itthon/pedagogusok-szakszervezete-oktatas-jarvanyhelyzet-188929

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hibrid-oktatast-javasol-a-kormanynak-szeptembertol-a-pedagogusok-szakszervezete/

https://alfahir.hu/2020/08/13/pedagogusok_szakszervezete_hibrid_oktatas_jarvany

https://nepszava.hu/3088206_bent-is-otthon-is-hibrid-oktatast-szeretne-a-pedagogusok-szakszervezete

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200813/iskolakezdes-igy-kepzelik-el-a-pedagogusok-a-koronavirus-alatti-ujranyitast-444812?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

https://merce.hu/2020/08/13/meg-mindig-nincs-jarvanyugyi-protokoll-az-uj-tanevre-a-pedagogusok-szakszervezete-listaba-szedte-az-elvarasait/

https://www.penzcentrum.hu/karrier/itt-a-magyar-pedagogusok-16-pontja-igy-indulhat-a-2020-2021-es-magyar-tanev.1100860.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

https://hirklikk.hu/kozelet/a-pedagogusok-szakszervezete-az-osztrak-hibrid-modell-koveteset-javasolja-a-kormanynak/368096/

https://szakszervezetek.hu/hirek/23422-bent-is-otthon-is-hibrid-oktatast-szeretne-a-pedagogusok-szakszervezete

https://pestisracok.hu/pedagogusok-szakszervezete-hibrid-jarvanyugyi-protokoll-kell-a-kozoktatasban/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pedagogusok-szakszervezete-hibrid-jarvanyugyi-protokoll-kell-a-kozoktatasban

 

Mihamarabb készüljön forgatókönyv a járványhelyzetre

Fél éve volt a kormánynak arra, hogy járványügyi protokollt készítsen a közoktatásnak, ez nem történt meg. A Pedagógusok Szakszervezete arra kérte augusztus 12-én kelt közleményében a döntéshozókat, hogy a mindennapi tevékenységekben résztvevőkkel konzultálva alakítsa ki minél hamarabb a pandémiás forgatókönyvet. Azóta augusztus 24-re összehívták a stratégiai kerekasztalt. Erről Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában 2020. augusztus 14-én. A szakszervezet javasolja, hogy ismerjék el járványügyi elkülönítésnek, ha a szülő otthon marad kisgyermekével. Gosztonyi Gábor hangsúlyozta: havonta szűrjék a közoktatásban és a szakképzésben dolgozókat is. 

https://youtu.be/O12h4_1aYdo

 

A tanévkezdéssel kapcsolatos járványügyi intézkedésekről kérdeztük az EMMI-t, itt a válasz

Néhány hét múlva vége a nyári szünetnek és megkezdődik a tanév. Arról viszont alig tudunk valamit, hogy milyen járványügyi intézkedések várhatóak szeptember elsejétől. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a tanév rendjéről kedden tájékoztatták őket, azonban az nem derült ki, hogy a koronavírus-járvány miben és hogyan fogja befolyásolni az új tanévet. Totyik Tamás a folyamatos fertőtlenítés fontosságára is felhívta a figyelmet de azt is elmondta, hogy a Pedagógusok Szakszervezete szerint erre a pénzügyi fedezet hiányzik.

http://www.atv.hu/belfold/20200814-a-tanevkezdessel-kapcsolatos-jarvanyugyi-intezkedesekrol-kerdeztuk-az-emmi-t-itt-a-valasz

 

PSZ: A járványveszély miatt szeptembertől egyik héten 3, másik héten 2 nap tantermi tanítás legyen - mi a véleménye?

A Pedagógusok Szakszervezete azt javasolja a kormánynak, hogy a járványveszély miatt az iskolákban szeptembertől egyik héten 3 nap, másik héten 2 nap tantermi tanítás, a kimaradó napokon távoktatás legyen. Mi a véleménye erről? Ez a mai nap kérdése. A szavazás végeredményét Simon András ismerteti 17:55-től, az ATV A nap híre című műsorában.

http://www.atv.hu/belfold/20200813-a-jarvanyveszely-miatt-szeptembertol-egyik-heten-3-nap-masik-heten-2-nap-tantermi-tanitas-legyen-mi-a-velemenye?

 

Jóval drágábbnak ígérkezik az idei tanévkezdés

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a digitális tananyagokkal is baj van: 2018 szeptemberére kellett volna elkészülniük. Totyik Tamás, alelnök az ATV híradónak arról beszélt a tananyagok nincsenek kidolgozva, nagyon hiányosak, még csak meg sem nyithatók rendesen.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/23412-joval-dragabbnak-igerkezik-az-idei-tanevkezdes

 

Hagyományosan kezdődik a tanév Debrecenben is, de bármikor átállhatnak hibrid oktatásra

A kormány arról döntött, hogy minden iskolában a hagyományos rend szerint kezdődik a tanév szeptember 1-jén. Ha azonban visszaállna a távoktatás, a tankönyveknek nagy szerepe lehet a hatékony tanulásban. A tavaszi tapasztalatok alapján az alsó tagozatosok esetében legnehezebb a távoktatás, és az általános-, illetve középiskolák végzőseinek is szükségük van a személyes jelenlétre, hogy a felvételi és az érettségi vizsgákra fel tudjanak készülni.

http://www.dehir.hu/debrecen/hagyomanyosan-kezdodik-a-tanev-debrecenben-is-de-barmikor-atalhatnak-hibrid-oktatasra/2020/08/13/

 

Műszaki felsőoktatás: elszomorítóak az idei felvételi eredmények

Drámaian kevesen és hiányos tudással jelentkeztek továbbtanulási szándékkal a műszaki képzésekre. Az intézmények pedig erre válaszul - kevés kivételtől eltekintve - alacsonyabb ponthatárokat meghúzva engedték be a jelentkezőket a szakjaikra.

https://www.hrportal.hu/hr/muszaki-felsooktatas-elszomoritoak-az-idei-felveteli-eredmenyek-20200813.html

 

„Más a hülyeség, és más a foci!”

Dupcsik Csaba – Repárszky Ildikó szakmai véleménye

Rétvári Bence államtitkár úr 2020. június 29-én közzétett egy Facebook-posztot, amelyből még aznap MTI-közlemény lett. Ebben a politikus politizálással vádolta a frissen kijött új NAT-kompatibilis történelemtankönyvek addig megjelent szakmai kritikáit, köztük a Történelemtanárok Egylete (TTE) Gyorsreagálását. Megnevezte ezen írás szerzőit is, mint „az állami tankönyvkiadás közvetlen kárvallottjait”, akiknek kritikáját szerinte éppen ezért „nem lehet komolyan venni.”

http://kenyszeresmegismeres.blogger.hu/

 

Hirdetések a tanárok kizsákmányolásáról

A Nedolgozzingyen honlapot tagtoborzási céllal indította a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely szakmaiság helyett politikai céllal igyekszik növelni népszerűségét. Fizetett hirdetésként terjesztett, hatásvadász, hazug cikkekkel próbál tagokat toborozni a PDSZ, amely már Mendrey László vezetése alatt is inkább politikai szervezetként működött.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200814-hirdetesek-a-tanarok-kizsakmanyolasarol