Hírek

Heti lapszemle 2020. július 31.

Heti lapszemle 2020. július 31.

A Köznevelési statisztikai évkönyv és a KSH legfrissebb adatai szerint jelentős mértékben nőtt az egyházi fenntartású oktatási intézmények száma. A témában Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nyilatkozott: az egyházi intézmények privilegizált helyzetben vannak, mert négyszer annyit fordíthatnak a dologi kiadásokra, mint az állami iskolák és módszertani szabadságot is élveznek. Ugyanakkor az ott dolgozó pedagógusok ugyanannyi bért visznek haza, mint kollégáik. A héten az is kiderült, az elmúlt öt év eredményeihez képest mintegy harmadával csökkent a pedagógus szakokon továbbtanulók aránya. Az alelnöke szerint az eddigi tapasztalatok, tendenciák alapján biztosan kijelenthető, hogy a felvettek számánál még kevesebben lesznek azok, akik eljutnak a diplomáig, így veszélybe kerül az utánpótlás. Több mint ezer fő jelentkezett az iskolaőri képzésre.

 

július 25.

 

Miért jelentkeztek ilyen kevesen a felsőoktatásba?

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke válaszolt a Blikk kérdéseire.

Csökkent a felvételizők száma a tavalyihoz képest és legalább négy okot fel lehet sorolni. Sokakat elriaszthatott az emelt szintű érettségi bevezetése, nagyon sokan a középfokú nyelvvizsga letételére készültek, de ezt törölték a felvételi követelmények közül. A külföldi egyetemek is komoly elszívó erőt jelentettek, különösen a legtehetségesebbeknél, valamint az is látható, hogy a szegényebb családok gyerekei mostanra szinte teljesen kiszorultak a felsőoktatásból.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/totyik-tamas-felvetelizok-csokkenes-ok/hz828ye?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Rácz Zsófia végre ráért találkozni a fiatal pedagógusokkal

Ami késik, nem múlik… A Pedagógusok Szakszervezetének Ifjúsági Tagozatával egyeztettem– közölte Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár Facebook-oldalán.

Mint írta: „bár a felhozott témák nagy része köznevelési kérdés, abban állapodtunk meg, hogy tolmácsolom az észrevételeket és javaslatokat az illetékes döntéshozók felé”.

https://24.hu/belfold/2020/07/24/racz-zsofia-pedagogusok-szakszervezetenek-ifjusagi-tagozata-talalkozo/

 

Oktatási Hivatal: a széles képzési skálát nyújtó egyetemek voltak a legnépszerűbbek

Már a februári jelentkezésekkor látszott, hogy a legnépszerűbb képzéseket a gazdaság-, a bölcsészettudomány, illetve a műszaki tudományok területén kell keresni, évek óta ez a helyzet - mondta az InfoRádió Arénában Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese.

Idén is a képzések széles skáláját nyújtó egyetemek voltak a legnépszerűbbek, nem véletlenül. Az ELTE tavaly is első volt ebben a rangsorban, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem követte. A Budapesti Gazdasági Egyetem viszont a kilencedik helyről a negyedik helyre ugrott, a gazdálkodási terület nagyon népszerű, sok jelentkezőt vonzott. A Pécsi Tudományegyetem, a BME és a Corvinus követi az említett intézményeket. A jelentkező diákok háromnegyede bekerült valamelyik intézménybe, ez 68 ezer felvettet jelent. Több mint 55 ezren államilag finanszírozott helyre jutottak be.

https://infostart.hu/belfold/2020/07/24/oktatasi-hivatal-a-szeles-kepzesi-skalat-nyujto-egyetemek-voltak-a-legnepszerubbek

 

Egyetemi ponthatárok: tragikusan kevesen jelentkeztek a pedagógus szakokra

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnöke az ATV-n úgy nyilatkozott, szerinte a negatív jelentkezési rekord egyik oka, hogy beérett az a negatív kampány, miszerint diploma nélkül is el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon. A másik oknak a koronavírus-járvány miatti felemás érettségit jelölte meg.

A jelentkezők megdöbbentően alacsony számával kapcsolatban Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja úgy nyilatkozott korábban, hogy a diákok elmaradása egyértelműen az emelt szintű érettségi kötelezővé tételének a következménye.

https://mfor.hu/cikkek/makro/egyetemi-ponthatarok-tragikusan-kevesen-jelentkeztek-a-pedagogus-szakokra.html

 

Elindult a gyöngyöspatai kártérítések kifizetése

Július 25-én, péntek reggel minden jogosultnak átutalták a számára megítélt kártérítés felét, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül ugyancsak megkapják - jelentette be Horváth László miniszterelnöki megbízott a helyi szegregációs iskolaügyben tartott sajtótájékoztatóján, Gyöngyöspatán.

https://infostart.hu/belfold/2020/07/24/elindult-a-gyongyospatai-karteritesek-kifizetese

 

A fele pénz megérkezett Gyöngyöspatára

Megkapták a gyöngyöspatai szegregált oktatásért megítélt kártérítés felét a károsultak – jelentette be közösségi oldalán a Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

A testület elnöke, Csemer Géza a Népszavának azt mondta, örülnek a jogos járandóságnak, de emiatt nem lesz külön ünneplés, vagy legalábbis őt nem hívták ilyenre. Cáfolta azt a rosszindulatú kormánypárti híresztelést, miszerint sokan már előre hiteleket vettek fel, s most majd azt törlesztik a kártérítésből: szavai szerint itt jelentősebb, olykor milliós összegekről van szó, amit helyben senki sem tudott volna kölcsönadni, pláne nem mind a hatvan érintettnek.

https://nepszava.hu/3086070_a-fele-penz-megerkezett-gyongyospatara

 

Életen át tartó tanulás

Sátoraljaújhelyen rendezte meg a Kárpát-Medencei Pedagógus Tábort a Rákóczi Szövetség. A táborban dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is előadást tartott.

Beszédében kitért a tanárok hatására is a fiatal generáció gondolkodásának, értékrendjének, nemzeti öntudatának formálásában.  „A mi szakmánk valóban életen át tartó tanulás. Meggyőződésem, hogy aki csak tud, de nem képes átadni tudását, az nem lesz jó vezető” – mondta. A folyamatos fejlődés azért is fontos, mert a modern világban a hadszínterek száma is nőtt. „Itthon folyamatos készenlétben van a katonaállomány jelentős része . A 21. században vagyunk, mindenki tudja, hogy a régi három hadszíntér, a föld, a levegő és a víz mára kiegészült az űrrel és a kibertérrel”

https://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/eleten-at-tarto-tanulas

 

Koronavírus gyanújával vittek kivizsgálásra egy 18. kerületi tanárt, aki táborozó gyerekekre vigyázott

A tüneteket produkáló pedagógus néhány napig beteg rokonát ápolta a kórházban, akiről bebizonyosodott, hogy koronavírus-fertőzött – közölte Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester Facebook-oldalán.

Mint írta: az ápolás után a pedagógus egy hétig 18. kerületi általános iskolás gyerekekre felügyelt a sarkadi Arany János kollégiumban szervezett nyári táborban. Ezalatt két, 45 fős iskolás csapattal, a 18. kerületi Piros és a Brassó iskola diákjaival került kapcsolatba.

https://24.hu/belfold/2020/07/24/koronavirus-18-kerulet-tabor-gyerekek-pedagogus/

 

Ismét a parlamenti pártok segítségét kéri a MASZSZ

A Magyar Szakszervezeti Szövetség azt várja tőlük, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz jogorvoslatért a veszélyhelyzet idején és annak örve alatt született határozat ellen, amely felülírta a Munka törvénykönyvét is. A MASZSZ különösen aggályosnak tartja azt a kitételt, amely szerint "a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhet". Az ügyben született korábbi MSZP-s beadványt az AB hatályvesztésre hivatkozva elutasította, a MASZSZ azonban a döntést nem hagyja annyiban.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/23199-ismet-a-parlamenti-partok-segitseget-keri-a-maszsz

 

TDDSZ közleménye a kutatóhálózat finanszírozását érintő kormányhatározatról

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Dolgozók Szakszervezete a Magyar Közlönyben 2020. július 24-én megjelent, 1430/2020. (VII.23.) számú kormányhatározatból értesült az ELKH 2020. évi többletforrás-juttatásának módjáról és az új típusú finanszírozási rendszer bevezetéséről. A kormány az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kutatóhelyeinek feladatarányos finanszírozásához szükséges forrás biztosításáról c. határozatnak 2.b pontjában rögzítettek szerint a 2020. évi 11 milliárd Ft többletforrást a Kiválósági ösztöndíjak alcím javára biztosítja, kétségessé téve így a bértömeg sokszor megígért emelésének végrehajtását. A TDDSZ a többletforrás kizárólag kiválósági címen történő felhasználását értelmetlennek tartja és ellenzi, ugyanakkor határozottan kéri, hogy az ELKH illetékes vezetői ennek a rendelkezésnek a pontos tartalmáról mielőbb informálódjanak és a biztosított forrás felhasználásának tervezett módjáról a lehető legrövidebb időn belül értesítsék a Kutatóközpontokat és az Intézeteket. A TDDSZ, mint az ELKH kutatóhálózatának dolgozói között reprezentatív szakszervezete elvárja, hogy az ELKH a legnagyobb nyíltsággal kezelje és a kutatóhálózat kollektívája felé közvetítse a finanszírozási és bérjuttatási átalakítást célzó kormányzati elképzeléseket és azok megvalósítási szándékának minden részletét.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/23201-tddsz-kozlemenye-a-kutatohalozat-finanszirozasat-erinto-kormanyhatarozatrol

 

 

Július 26.

 

A PSZ ifjúsági tagozatának képviselői 2020. július 23-án találkoztak az ifjúságért felelős államtitkárral. Az eseményről Rácz Zsófia június 25-én tájékoztatta Facebook-oldalán a nyilvánosságot, amelyet több hírportál is átvett.

https://magyarnarancs.hu/belpol/racz-zsofianak-ot-honap-utan-vegre-lett-ideje-talalkozni-a-fiatal-tanarokkal-131788

https://168ora.hu/itthon/racz-zsofi-pedagogusok-szakszervezete-tanarok-188146

https://hirklikk.hu/kozelet/racz-zsofia-ami-kesik-nem-mulik/367178/

https://nepszava.hu/3086150_ot-honap-utan-vegre-talalkozott-racz-zsofia-a-fiatal-pedagogusokkal

https://szakszervezetek.hu/hirek/23209-ot-honap-utan-vegre-talalkozott-racz-zsofia-a-fiatal-pedagogusokkal

 

Rétvári: Környezetvédelmi oktatásával hazánk más országok előtt halad

A környezetvédelmi oktatás területén Magyarország messze más országok előtt halad, ami megjelenik egyrészt a természettudományi tárgyak hangsúlyában, másrészt az osztálytermen belüli és kívüli foglalkozásokban – mondta Kemencén az  Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a Kemencei Erdei Múzeumvasút 20. születésnapján tartott ünnepségen azt mondta, az új Nemzeti alaptanterv fontos célkitűzése, hogy a természet szeretetét az oktatásban is megjelenítse.

A kormány igyekezett több tantárgynál speciális módon beépíteni a környezetvédő szemléletet az oktatásba, így a biológia és a földrajz mellett a mozgóképkultúra és médiaismeret és az etika oktatásába is. Rétvári Bence beszélt arról, hogy a tantermen kívüli oktatásban is hangsúlyos szerepet kap a környezetismeret, az olyan programokban, mint az ökoiskolai, ezer iskola vesz részt, a fenntarthatósági témahétre 1542 iskolából több mint 18 ezer osztály és 330 ezer diák regisztrált.

https://mandiner.hu/cikk/20200725_retvari_kornyezetvedelmi_oktatasaval_hazank_mas_orszagok_elott_halad

 

Egyetlen egy helyen indul fizika-kémia szakos tanárképzés az országban

Mindössze egyetlen helyen indul szeptemberben az országban fizika-kémia szakos tanárképzés, szúrta ki a Tanárblog Facebook-oldal. Ez az egy felsőoktatási intézmény az ELTE, és itt is csak 364 pont kellett a bejutáshoz az elérhető 500-ból.

https://szakszervezetek.hu/hirek/23205-egyetlen-egy-helyen-indul-fizika-kemia-szakos-tanarkepzes-az-orszagban

 

Több tanár megy nyugdíjba, mint ahányan pedagógusképzésre jelentkeznek

Ráadásul a pályakezdők száma is alig teszi ki a felvételizők egyharmadát. A korábbi PDSZ-elnök, Mendrey László attól tart, nagyon nagy probléma lesz az iskolaőr-rendszerből.

A pedagógusképzés helyzetéről elmondta: a nyugdíjba menők száma már nemcsak a pályakezdők, de a jelentkezők számát is meghaladja. Ráadásul a pályakezdők száma is alig teszi ki a felvételizők egyharmadát – ismertette a Pedagógusok Szakszervezetének egyik korábbi felmérését Mendrey. Ennek következményeként, mára a pedagógusok átlagéletkora bőven 50 év fölé tolódott ki, bizonyos oktatási területek pedig (például a kémia, a fizika vagy a biológia) egyre nagyobb arányban és egyre nagyobb számban maradnak lefedetlenül.

http://www.atv.hu/belfold/20200724-tobb-tanar-megy-nyugdijba-mint-ahanyan-pedagoguskepzesre-jelentkeznek/hirkereso

 

Legalább ezren jelentkeztek már iskolaőrnek

Nem biztos, hogy minden intézménybe jut majd őr, a pályázók jó része lemorzsolódhat majd.

A résztvevőknek sűrű egy hónapjuk lesz az iskolakezdésig: az ORFK tájékoztatása szerint, augusztus 3-tól 40 órás pedagógiai-pszichológiai, 24 órás bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órás rendvédelmi és gyakorlati tanfolyamon vesznek részt, és a modulok mindegyike vizsgával zárul.

https://nepszava.hu/3086066_legalabb-ezren-jelentkeztek-mar-iskolaornek

 

Debrecenben sem értik, miért küldtek jó hírű iskolákba őröket

Noha az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján fog ősszel 491 állami fenntartású intézményben iskolaőrség indulni, valójában az intézmények egy része erre egyáltalán nem tartott igényt, sőt egyenesen károsnak tartják, ha normális körülmények között működő rendszerükre bélyegként ragad rá, hogy oda őröket kellett küldeni.

Hasonló helyzetre világítottak rá Debrecenben is: Herpergel Róbert helyi jobbikos politikus sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ugyan a Jobbik is megszavazta az iskolaőrség létrehozását, ugyanakkor a városban nem csak olyan iskolák kapnak őröket, ahol ez valóban indokolt lehet, hanem jó hírűek is.

https://alfahir.hu/2020/07/25/herpergel_robert_jobbik_iskolaorseg_debrecen

 

.Megjött az eredmény: új fejlemények a koronavírus gyanús tanárral kapcsolatban

Szaniszló Sándor szombaton újabb helyzetjelentést adott: a tanárnő tesztjének eredménye negatív lett.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ujabb-fejlemenyek-a-koronavirus-gyanus-tanarno-ugyeben-kiderult-a-teszt-eredmenye/jb7v603?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Július 27.

 

Totyik Tamás: Nem digitális, nem online, nem távoktatás, ami itt folyt

A PSZ alelnökével a Klubrádió Tűréshatár című műsorában (2020. július 20-án) folytatott beszélgetést ismerteti a cikk.

Mielőtt megérkezne a járvány második hulláma, őrült gyorsan kellene fejleszteni a távoktatást. A tavaszi megoldás nem hozott modernizációt, de erősítette a szegregációt.

Amit digitális távoktatásnak neveztünk a koronavírus-járvány idején, az nem volt az. Egyfajta keveréke volt a a digitális, az online és a távoktatásnak, de egyiknek a kritériumait sem teljesítette

A Pedagógusok Szakszervezete tehát azt javasolja, hogy a járvány második hullámának megérkezése előtt sürgősen lássanak hozzá a Digitális Oktatási Stratégia megvalósításához. Legyen ingyenes internet-elérés minden településen, szélessávú internet minden oktatásban dolgozónak. Készüljenek digitális tanagyagok, halasszák el az új alaptanterv bevezetését. Vonjanak be távoktatási szakembereket a munkába, legyen egységes oktatási felület, amelyet minden iskola használhat és alakítsák a mostani igényekhez a pedagógusképzést.

https://szakszervezetek.hu/hirek/23211-totyik-tamas-nem-digitalis-nem-online-nem-tavoktatas-ami-itt-folyt

http://balmix.hu/hu/magyar-elemzesek/44934-szakszervezetek-totyik-tamas-nem-digitalis-nem-online-nem-tavoktatas-ami-itt-folyt-1595806204

 

A dinamikus alkalmazkodás a kulcs a felsőoktatásban

Diplomával a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacon is jó eséllyel el lehet helyezkedni – véli az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi docense. Fábri György szerint a felsőfokú oktatásnak elsősorban nem az aktuális, feltételezett munkaerő-piaci igényekhez kell alkalmazkodnia, hanem olyan tudást kell biztosítania, amellyel hosszú távon érvényesülni lehet.

https://infostart.hu/belfold/2020/07/26/a-dinamikus-alkalmazkodas-a-kulcs-a-felsooktatasban

 

Kik jelentkezhetnek pótfelvételin?

A 2020-as év a pótfelvételin is hoz majd változásokat, bár még konkrét részletekről nem, azért a jelentkezés szabályairól lehet tudni.

Az elmúlt évektől eltérően több, állami ösztöndíjas képzési területre is lehet majd jelentkezni. Ettől függetlenül azonban, fontos tudni, hogy csak abban az esetben élhetnek a diákok ezzel a felvételi lehetőséggel, ha az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy egyetlen szakra sem kerültek be sikeresen.

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200724_potfelveteli_jelentkezok

 

Július 28.

 

Benyomul az állam helyére az egyház

Jelentősen megugrott az egyházi fenntartásban működő oktatási intézmények száma az elmúlt nyolc-tíz évben, általános iskolából például 197-et, gimnáziumból 108-at működtettek az egyházak a 2010/2011-es tanévben, 2019-re viszont már 378-at, illetve 172-t – derült ki a legújabb Köznevelési statisztikai évkönyv, illetve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. Az óvodáknál is hasonló a helyzet: tíz éve még 141 óvoda működött egyházi fenntartásban, tavaly már 282.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás a tendencia kapcsán kifejtette, az egyházi iskolák finanszírozás tekintetében sokkal stabilabb lábon állnak, mint az államiak. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy az államtól tavaly négyszer annyi támogatást kaptak egy diák után, mint egy állami iskola.

A növekvő egyházi jelenlét az oktatásban még szembetűnőbb, ha nemcsak az egyes iskolákat, hanem a feladat-ellátási helyeket nézzük, egy iskolának ugyanis több tagintézménye is lehet.

A PSZ alelnöke szerint egy tudatos társadalomépítés is zajlik az egyházakon keresztül. Szerinte ezt jelzi az is, hogy a kormány a szociális ellátásban is növelni akarja az egyházak szerepét: a szakellátásban, az idős- és fogyatékos otthonok fenntartásában 25, az alapellátásban 44-45 százalékos az egyház részesedése, a gyermekvédelem területén pedig az év végére meghaladja a 60 százalékot.

https://nepszava.hu/3086319_benyomul-az-allam-helyere-az-egyhaz

A cikket ismerteti:

https://hvg.hu/itthon/20200728_Egyhazi_fenntartasu_intezmeny_gazdalkodas_allam?fbclid=IwAR0cztN44gC25WFffHo78l2-gvxSX08AJ7JDbM78_Cf0sTOfLL9EvbNo2aM

https://hang.hu/belfold/2020/07/28/benyomul-az-allam-helyere-az-egyhaz/

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/egyhaz-oktatas-iskola-diak.710640.html

 

PSZ: A gyerekek ötöde nem tud részt venni az online oktatási módban

A Pedagógusok Szakszervezete szerint fontos lenne, hogy a tanárokat és a diákokat is szűrjék ősztől, ne fordulhasson elő az, ami Mezőkövesden is megtörtént, hogy egy tanár megfertőzi a kollégáit vagy a tanulókat – nyilatkozta Totyik Tamás alelnök az ATV Híradójának, amely az őszi iskolakezdésről készített összeállítást. Hozzátette, minden iskolát lássanak el olyan hőmérővel, amivel mindennap az iskolába érkezéskor megmérik a gyerekek lázát. Az is elhangzott: a Pedagógusok Szakszervezete bízik abban, hogy normál oktatásban kezdődhet a tanév.

http://www.atv.hu/belfold/20200727-psz-a-gyerekek-otode-nem-tud-resztvenni-az-online-oktatasi-modban

Az ATV anyagát átvette:

https://szakszervezetek.hu/hirek/23223-psz-a-gyerekek-otode-nem-tud-resztvenni-az-online-oktatasi-modban

 

Nagy híre van az Oktatási Hivatalnak a pótfelvételin gondolkodók számára

Idén - a korábbiaktól eltérően - várhatóan a pótfelvételi eljárásban is lehet jelentkezni állami ösztöndíjas helyekre - mondta az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

A felvettek közel körülbelül 80 százaléka állami ösztöndíjasként, 20 százaléka költségtérítésesként kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, akiknek anyagi nehézségeik vannak, azok számára a Diákhitel lehetősége nyitva áll.

https://infostart.hu/belfold/2020/07/27/nagy-hire-van-az-oktatasi-hivatalnak-a-fel-nem-vettek-szamara

 

Megújul a sátoraljaújhelyi piarista kollégium

Két részletben, összesen több mint 1,8 milliárd forintból teljesen megújul a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Piarista Kollégium - jelentette be sajtótájékoztatón az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az épületben kialakítanak olyan közösségi tereket is, ahol hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok számára tudnak programokat szervezni.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200727-megujul-a-satoraljaujhelyi-piarista-kollegium

 

Fügödi naplók: ne veszítsék el az álmaikat ezek a gyerekek!

Hat éve vezetem az InDaHouse Hungaryt azzal a céllal, hogy borsodi aprófalvakban élő gyerekeknek a városi társaikkal egyenlő esélyeket teremtsünk – mondta Benkő Fruzsina alapító. Önkénteseinkkel száztíz szegénységben élő gyereknek tartunk a tanévben hetente személyre szabott foglalkozásokat, nyáron táborokat. Most egy hatalmas lépésre szántuk el magunkat: a szívünkbe fogadunk kétszáz további gyereket, akik a mai Magyarországon a legszerencsétlenebb helyre születtek: egy borsodi cigánytelepre. Most Fügödön tevékenykezdnek.

https://wmn.hu/ugy/53281-fugodi-naplok-ne-veszitsek-el-az-almaikat-ezek-a-gyerekek-uj-sorozat

 

Július 29.

 

Egyre több az egyházi fenntartású oktatási intézmény

A Köznevelési statisztikai évkönyv és a KSH legfrissebb adatai szerint jelentős mértékben nőtt az egyházi fenntartású oktatási intézmények száma. A témában Totyik Tamás, a PSZ alelnöke 2020. július 28-án nyilatkozott a Klubrádió Esti gyors című műsorában. Elmondta: az egyházi intézmények privilegizált helyzetben vannak, mert négyszer annyit fordíthatnak a dologi kiadásokra, mint az állami iskolák és módszertani szabadságot is élveznek. Ugyanakkor hozzátette, az ott dolgozó pedagógusok ugyanannyi bért visznek haza, mint kollégáik. Azt is kijelentette: tudatos társadalomépítés is zajlik az egyházakon keresztül.

https://www.youtube.com/watch?v=JC-HOYYiE3w&feature=youtu.be

 

Ma kétszer annyi egyházi iskola működik, mint az első Orbán-kormány első évében

A Népszava kérdésére a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás elmondta, hogy az egyházi iskolák finanszírozás tekintetében sokkal stabilabb lábon állnak, mint az államiak. Totyik azt is felidézte, tud olyan Hajdú-Bihar megyei városról, ahol az önkormányzat és a tankerület azért adta át egyházi fenntartásba az iskolát, mert máskülönben nem tudták volna megoldani a rossz állapotú iskolaépület mihamarabbi felújítását. (A Népszava július 28-i cikkét idézi a lap.)

https://merce.hu/2020/07/28/ma-ketszer-annyi-egyhazi-iskola-mukodik-mint-az-elso-orban-kormany-elso-eveben/

 

MNB: oktatásban, egészségügyben jól lemaradt Magyarország

A Magyar Nemzeti Bank idei versenyképességi jelentése az EU 16 országát tekintve az egyik legrészletesebb. A jegybank 12 területen 154 mutatót vizsgál, ezek 95 százaléka objektív.

A jelentés szerint az oktatás területén le van maradva Magyarország. A PISA-teszteken az uniós és a visegrádi országok átlagához képest rosszul teljesítenek a magyar diákok. Az uniós és visegrádi átlagnál magasabb Magyarországon az iskolai végzettség nélküli emberek aránya (12 százalékos), a felsőfokú végzettségűeké pedig alacsonyabb, mint máshol, alig haladja meg a 30 százalékot.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mnb-versenykepessegi-jelentes-munka-piac-fejlesztes-novekedes-allamadossag-hitelezes-digitalizacio-keszpenz.710654.html

 

Már a magyar jegybank is lesújtó képet fest az oktatásról

Alulfizetett pedagógusok, magoló diákok, akik nem tudják a való életben hasznosítani az iskolában megszerzett tudást, jellemzik a közoktatást. Nagyon sok magyar hagyja el képzettség nélkül az iskolát, az idegennyelv-ismeret terén pedig jóformán csak a britek állnak rosszabbul a magyaroknál - ilyen megállapításokkal van tele a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss versenyképességi jelentése.

Magyarországon a pedagógusi­életpályamodell 2013-as bevezetése jelentősen emelte a tanári fizetéseket, azonban azóta a hazai pedagógusbérek nem követték a gazdaságban tapasztalt dinamikus bérnövekedést - állapítja meg az MNB. Az elvárásoktól elmaradó bérek csökkentik a pálya iránti érdeklődést, illetve pályaelhagyást eredményeznek.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mnb-versenykepessegi-felmeres-oktatas-pedagogus-ber-digitalizacio-szinvonal-egyetem-iskola.710675.html

 

Szintet lépett a magyar oktatás

Interjú Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkárral.

„Az új NAT bevezetésével párhuzamosan, a meglévő állami tankönyvportfólió egy részénél, az 5–12. évfolyamon már készültek a digitális tankönyvek is. Ezeket szeptembertől terveztük felnyitni a Nemzeti Köznevelési Portálon; korábban az volt a tervünk, hogy tavasszal és nyáron a digitális tartalmakon elvégezzük az alaptantervnek megfelelő módosításokat, ám az élet közbeszólt.”

Elmondta azt is: az éles helyzetben olyan technikai és innovatív módszerek kerültek be az iskolába, honosodtak meg a tanítási módszerekben, amilyenekhez egy tanügyi reform során hosszú évek kellettek volna.

Forradalmian új megoldás volt az okostankönyvek csatasorba állítása, hiszen ezek rengeteg interaktív feladattal tudják segíteni az önálló tanulást. A másik nem kevésbé jelentős újítás, hogy tömegével jelentek meg a kollaborációs platformok, amelyek a tanulókkal való kapcsolattartást segítették. A KRÉTA tanulmányi rendszernek is olyan funkciói lettek népszerűek rövid idő alatt, amelyek korábban sokkal kevesebb érdeklődést váltottak ki, most viszont hihetetlen aktivitást mutattak a kérdőívező, feladatkijelölő platformjai.

https://demokrata.hu/magyarorszag/szintet-lepett-a-magyar-oktatas-271156/

 

A szakember szerint szűrni kellene a tanárokat (A PSZ már korábban javasolta ezt.)

A járvány első szakaszát sikerült jól kezelnie az országnak, de a vírus még köztünk van! Ezért nem csak a tünetekkel rendelkezőket kell tesztelni Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint, aki a most szabadságról hazatérőket-, valamint azokat a tanárokat is tesztelné, akik szeptemberben visszatérnek az oktatásba – számolt be az RTL Klub.

https://civishir.hu/belfold/2020/07/a-szakember-szerint-szurni-kellene-a-tanarokat

 

Több mint ezren jelentkeztek iskolaőrnek

Az ITM közölte: az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel, hét intézmény viszont újonnan csatlakozott. Így összesen 185 szakképzési intézménybe kerülhet egy-egy iskolaőr.

https://nepszava.hu/3086336_tobb-mint-ezren-jelentkeztek-iskolaornek

 

Nem lesz közös „nemzeti orvosegyetem”

Sem az orvos-, egészségtudományi egyetemek vezetésének, sem a fenntartató minisztériumnak nem szándéka egy közös orvosegyetem létrehozása – közölte megkeresésünkre a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Semmelweis Egyetem, miután arról érdeklődtünk, igazak-e a hírek, melyek szerint a négy orvosképző egyetem karainak összevonásával egy nagy „nemzeti orvosegyetem” jöhet létre.

https://nepszava.hu/3086435_nem-lesz-kozos-nemzeti-orvosegyetem

 

Lázadás az online oktatás ellen: fizessenek bért a szülőknek!

Szerbiában a szülők egy részének elege van az online oktatásból, ami gyakorlatilag átterheli a gyereket tanításának feladatát a szülőkre. Tiltakozásuknak hangot is adtak: egyik követelésük, hogy fizessék vissza a tankönyvek árát.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/onlline-oktatas-lazadnak-a-szulok-szerbiaban.710670.html

 

Július 30.

 

Rémisztő helyzet: alig lesz utánpótlás tanárokból

Az elmúlt öt év eredményeihez képest mintegy harmadával csökkent a pedagógus szakokon továbbtanulók aránya, a szakmai szervezetek aggódnak.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint a helyzet rémisztő. Az eddigi tapasztalatok, tendenciák alapján ugyanis biztosan kijelenthető, hogy a felvettek számánál még kevesebben lesznek azok, akik eljutnak a diplomáig. A PSZ becslései szerint átlagosan a tanárszakos egyetemisták mintegy fele szerez oklevelet, s még közülük sem biztos, hogy mindenki tanárnak áll. Ráadásul a pedagógusszakmában jelentős a korai pályaelhagyás; azok közül, akik diploma után rögtön iskolában kezdenek dolgozni, sokan már az első egy-két évben, az első minősítő vizsga előtt meggondolják magukat.

Totyik Tamás úgy véli, a most felvett 6400 elsőéves pedagógushallgatóból jó, ha 1500-an eljutnak majd a katedráig. Ezzel viszont veszélybe kerül az utánpótlás: a szakszervezet számításai szerint a következő öt évben legalább hatezer pedagógus megy majd nyugdíjba.

https://nepszava.hu/3086541_remiszto-helyzet-alig-lesz-utanpotlas-tanarokbol

https://www.hrportal.hu/hr/elfogynak-a-tanarok--ha-ez-igy-megy-tovabb-20200730.html

https://eduline.hu/kozoktatas/20200730_tanari_kepzesek

https://szakszervezetek.hu/hirek/23256-remiszto-helyzet-alig-lesz-utanpotlas-tanarokbol

 

Kinyitnak-e az iskolák? címmel jelent meg Teczár Szilárd cikke a Magyar Narancs hetilapban, amelyben Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke nyilatkozik. Az online felületre néhány nap múlva kerül fel, akkor csatolom a linket.

 

A cél a hagyományos tanévkezdés szeptember 1-től

Gulyás Gergely a kormányinfón beszélt a tervekről.

A cél, hogy szeptember 1-el megfékezzük a járvány második hullámát, és el tudjuk kezdeni a tanévet.

https://eduline.hu/kozoktatas/20200730_iskolakezdes

 

A felsőoktatás a modellváltás útjára lépett

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) Leányka úti kampusza megújult Delta-épületének átadásán. kifejtette: komoly lehetőséget kínál az alapítványi szerveződés a modellváltásban részt vevők számára, az érintett intézmények az állami irányítás terhét levetve, rugalmasabb struktúrában, szabadabban, szakmai kontroll alatt folytathatják az oktatást.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200729-a-felsooktatas-a-modellvaltas-utjara-lepett

 

Hivatalos: így folytatódik az oktatás az ELTE-n ősszel

A járványügyi készültségre tekintettel a jelenléti és a digitális oktatás kombinációjában indul a tanév az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az őszi szemeszterben.

Hibrid oktatás lesz, mely fizikai jelenléthez kötött kurzusokból és online kurzusokból, valamint ezek kombinációjából áll majd. A hibrid oktatás központi keretrendszerén belül az egyes karok a szervezeti és képzési struktúrájuknak megfelelően nagy döntési szabadsággal rendelkeznek a tanrendjük összeállításában.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/hivatalos-igy-folytatodik-az-oktatas-az-elte-n-osszel.1100060.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=melleklet.%27

 

Rektort vált a Soproni Egyetem

Fábián Attila egyetemi tanárt bízza meg az egyetem vezetésével augusztus 1-jével a felsőoktatási intézményt akkortól fenntartó Soproni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma.

A közleményben azt írták, hogy a kuratórium megköszöni Náhlik András eddigi rektor áldozatos munkáját és továbbra is számít az együttműködésére. Kiemelték, hogy a Soproni Egyetem augusztus 1-jétől a Soproni Egyetemért Alapítvány fenntartásában működik tovább. Az állam továbbra is finanszírozza az egyetem működését, a hallgatók továbbra is tanulhatnak államilag támogatott képzésekben és részesülhetnek ösztöndíjakban.

https://infostart.hu/belfold/2020/07/29/rektort-valt-a-soproni-egyetem

 

Nagyon kevesen akarnak jövőre otthon tanulni

Valamivel több mint négyezer diák nyújtott be eddig kérelmet az Oktatási Hivatalhoz, hogy egyéni munkarendben, otthon tanulhasson a következő tanévben. Mindazokat pedig, akik már korábban felmentést kaptak a tanórák látogatása alól, szeptember elsejéig megkeresi a hivatal, hogy felülvizsgálja a jogviszonyukat. Ismert, az egyéni tanrend a korábbi magántanulói státust váltotta, miután tavaly átalakították a szabályozást. Míg korábban az iskolaigazgatók saját hatáskörben dönthettek arról, kinek és miért engedélyezik az otthoni tanulást, most már kizárólag az Oktatási Hivatal (OH) adhat felmentést az iskolába járás alól.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nagyon-kevesen-akarnak-jovore-otthon-tanulni-8439753/

 

Állami gondozott gyerekekből épülhet az új robothadsereg, amivel a hatalom katonásdit játszik (vélemény)

A Honvédelmi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Sportszövetség közös programot indított Vértezd fel magad néven. A  kezdeményezés célja, hogy a gyermekvédelmi ellátásban élő fiatalokat a katonai pálya felé terelgessék. Ennek keretében a gyerekek pályaorientációs és honismereti foglalkozásokon, sporteseményeken vesznek majd részt, ahol a tervek szerint kedvet kapnak ahhoz, hogy a katonai pályát válasszák. Valós karriert ugyan nem kínálnak nekik, hiszen arra ott vannak a honvédelmi profilú elit iskolák, és azok egy állami gondozott számára elérhetetlenek. De stabilitást és biztonságot ígérnek számukra, csupa olyan dolgot, amire minden gyerek vágyik.  És az, akinek soha nem volt része ezekben az alapvetőnek tűnő élményekben, könnyen el fogja hinni bármiről, hogy ez az: hogy a merev szabályok jelentik a stabilitást, és a fegyver a biztonságot.

https://b1.blog.hu/2020/07/29/allami_gondozott_gyerekekbol_epulhet_az_uj_robothadsereg_amivel_a_hatalom_katonasdit_jatszik

 

Hamarosan elkezdik képezni az iskolaőröket

Az EMMI adatai szerint mintegy 500 oktatási intézménybe keresnek iskolaőrt. Eddig közel 1200 jelentkezőt regisztráltak. Az iskolaőrök feladatait a Belügyminisztérium, valamint az iskola és a rendőrség közötti megállapodás határozza meg. A gyermekjogi szakértő szerint az iskolai rendet nem lehet tüneti megoldásokkal kezelni, sokkal átfogóbb koncepció kellene.

http://www.atv.hu/belfold/20200729-hamarosan-elkezdik-kepezni-az-iskolaoroket/hirkereso

 

LMP: a kormány készüljön fel egy esetleges második hullámra!

Közeledve az iskolakezdéshez, fel kell készülni arra, hogy ismét szükség lehet digitális oktatásra, biztosítani kell a megfelelő eszközöket és egységes online felületet kell kialakítani. Az LMP szerint az oktatásirányítás tavasszal nem nyújtott segítséget a gyors átálláshoz. Az LMP változtatna a táppénzszabályokon, hogy a szülő az egészséges gyermekével is otthon maradhasson járványhelyzetben, és kritikus kérdésnek tartják az új Nemzeti alaptanterv őszi bevezetését.

https://propeller.hu/itthon/3560010-lmp-kormany-keszuljon-fel-egy-esetleges-masodik-hullamra?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Július 31.

 

A sikeres védekezés ellenére ősszel egy csomó mindent másképp kéne csinálni

(Az elképzeléseket összefoglaló cikkben Totyik Tamás, a PSZ alelnöke mondja el a szakszervezet javaslatait.)

Egészen máshogy kezelné a kormány a koronavírus második hullámát, csakhogy ahhoz, hogy a gócpontokban hatékonyan felléphessenek a terjedése ellen, sokkal többet kell tesztelni. Még az az ötlet is felmerült, hogy tanévkezdés előtt az összes tanárt szűrjék le. A Pedagógusok Szakszervezete szeretné, ha a szülői munkaközösségek véleményét is figyelembe vennék az iskolákról szóló döntésnél.

Az alelnök felvetette azt, az osztrák mintát kellene követni itthon is, vagyis a diákok csoportokra bontva, hetente változó beosztásában járnának be, az egyik héten 3, másik héten két napot, a fennmaradó időben pedig otthon tanulnak. Ezzel a módszerrel Ausztriában elérték, hogy 10-12 gyereknél ne legyen több egy osztályban, így a kellő távolságot is tudták tartani. Hozzátette: az osztrák példa technikailag kivitelezhető, de rugalmas tantervi szabályozásra van hozzá szükség. Amíg lehet, az alsósokat – különösen az első-másodikosokat – járatni kell iskolába.

https://hvg.hu/itthon/20200731_koronavirus_osz_masodik_hullam_kormany_lezaras_korhaz_iskola

 

Újabb részletek derültek ki az iskolaőrök kiképzéséről

Az ORFK tájékoztatása szerint az iskolaőrök három modulból álló, összesen 120 órás szaktanfolyami képzésben vesznek részt, melyek elemei a következők: pedagógiai-pszichológiai alapképzés, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési képzés, valamint rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul.

A pedagógiai-pszichológiai alapképzési 40, a bűnmegelőzési és konfliktuskezelési 24, a rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul pedig 56 órás. Az egyes modulok modulzáró vizsgával végződnek, ezek sikeres teljesítését követően kerül sor az iskolaőri vizsgára.

http://www.atv.hu/belfold/20200730-reszleteket-arult-el-az-orfk-az-iskolaorok-kepzeserol?fbclid=IwAR2SqIEnxNrI6LRKghCcF6R0R4zsY1jMMHYMvhmOBY7PtEEOrJKj1QVkE5Q

 

Augusztus 9-ig lehet pótfelvételire jelentkezni

Legkésőbb 2020. augusztus 9-én éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akiket a július 23-án zárult általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén nem jelentkeztek a felsőoktatásba.

A felvett jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően felsőoktatási intézményüktől kapják meg 2020. augusztus 31-ig.

https://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/augusztus_9ig_lehet_potfelvetelire_jelentkezni/

 

Már tavasszal várható volt, hogy kevesen jelentkeznek a felsőoktatásba

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese szerint több oka is lehet annak, hogy kevesebb a jelentkező, így például a népesedés is közrejátszhat: az érettségizők száma szinte minden évben vagy stagnál, vagy csökken. Az emelt szintű érettségi, mint követelmény bevezetése ugyanakkor Vanó szerint a jogszabályban már öt éve szerepel, a jogalkotó tehát elég időt hagyott a felkészülésre. Elmondta: megnézték a 2017-ben és 2018-ban képzést kezdő hallgatókat, és azt látták, hogy azok, akik emelt szintű érettségivel lépnek be a felsőoktatásba, nagyobb arányban maradnak bent és szereznek diplomát.

http://www.atv.hu/belfold/20200730-mar-tavasszal-varhato-volt-hogy-kevesen-jelentkeznek-a-felsooktatasba/hirkereso

 

Az EU Bizottság által támogatott szövetség tagja lett a Műegyetem

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is tagja lett a hét európai ország tíz vezető felsőoktatási intézménye részvételével létrejött nemzetközi szövetségnek, amely a következő három évre ötmillió eurós támogatást nyert el az Európai Bizottságtól. Az angol nyelvű rövidítéssel EELISA névre keresztelt társulás célja, hogy a műszaki diplomák egységes rendszerét alakítsa ki.

https://hirtv.hu/kultura/az-eu-bizottsag-altal-tamogatott-szovetseg-tagja-lett-a-muegyetem-2505944?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Önállóbbak lettek a gyerekek a digitális oktatás hatására

A Budapest Bank legfrissebb kutatása szerint a szülők a digitális oktatás miatt hetente átlagosan 13 órával több időt fordítottak a gyermekükkel közös tanulásra. A gyerekek iskolai teljesítménye ugyanakkor a rendkívüli körülmények ellenére is szinten maradt, sőt, sok esetben inkább pozitív irányba változott ez idő alatt, és a tanagyag elsajátításában sem keletkezett jelentős lemaradás. A tanárokkal jól ment az együttműködés, a szülők nagy része pedig úgy véli, gyermeke önállóbb lett az új rendszernek köszönhetően.

https://uzletem.hu/-statisztikaarak/onallobbak-lettek-a-gyerekek-a-digitalis-oktatas-hatasara-