Hírek

Heti lapszemle 2020. július 17.

Heti lapszemle 2020. július 17.

A PSZ szerint az iskolai erőszakra nem bilincs és gumibot a válasz - mondta az iskolaőrökről az elnök. Időközben megjelent - a sokak által kifogásolt - lista, hol alkalmazzák majd őket néhány hetes felkészítés után. Fizetésük bérfeszültséget okoz majd, és nem csupán az iskolaőröknek felkínált cafetéria miatt.

 

július 7.

 

Jó ötlet a 9 órás kezdés, de sok kérdést felvet - Miért kellett elveszíteniük a szakképzésben dolgozóknak közalkalmazotti státuszukat?

A Hit Rádiónak nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a fővárosi javaslatról, a későbbi iskolakezdésről, továbbá az iskolaőrségről. A csúsztatott iskolakezdésről elhangzott: sok gyakorlati problémát vetne fel a fővárosban, ráadásul csak a nagyobbakra és az egyetemistákra vonatkozna. Ami az iskolaőröket illeti, a PSZ korábban azt javasolta, hogy több, a pedagógusok munkáját segítő szakembert alkalmazzanak az oktatási intézmények, az iskolaőrök nem jelentik a probléma megoldását. Gosztonyi Gábor alelnök a szakképzés átalakításáról, a szakképzésben dolgozóknak felajánlott bérekről beszélt, jelezve: az emelést közalkalmazotti státuszuk elvesztése nélkül is megkaphatták volna a dolgozók.

https://www.youtube.com/watch?v=5SFo2bVjFK0&feature=youtu.be

 

július 10.

 

PSZ: a pedagógusok számára megalázó az iskolaőri fizetés

A PSZ nem az iskolaőrök nyilvánosságra került bérét sokallja, a pedagógusokét tartja kevésnek - mondta Totyik Tamás alelnök, aki a toborzó plakátról beszélt az ATV híradójának.

http://www.atv.hu/videok/video-20200710-220-ezer-forintos-brutto-fizetesert-toborozhatjak-az-iskolaoroket

 

Az alelnök az RTL híradónak is jelezte: megalázó, hogy egyhónapos képzés után annyit vagy többet keres majd (a cafetériával) egy iskolaőr, mint amennyit egy iskolapszichológus vagy egy pályakezdő tanár. Az Emmi szerint a pályakezdő pedagógusok bére ennél magasabb.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/palyakezdo-pedagogusbert-kapnak-a-iskolaorok

 

Magyar kutatók szerint nagy stressz érte a dolgozó anyákat a karantén alatt

„Miközben az anyák gyakran hajnalban vagy éjjel végezték keresőmunkájukat, addig az apák munkavégzése nem változott a családi feladatok miatt” - olvasható a Magyarországon és Romániában készült szociológiai felmérésben. A karantén alatt home office-ban teljes állásban dolgozó, 14 év alatti gyermeket nevelő anyák intenzíven jelen voltak a gyermekek életében az otthoni tanítás miatt is. 

https://qubit.hu/2020/07/10/magyar-kutatok-szerint-kulonosen-nagy-stressznek-tette-ki-a-dolgozo-anyakat-a-karanten

 

július 11.

 

Megbecsülés

„Több hírportálon megjelent, hogy tanári fizetést kapnak az iskolaőrök. Tegyük hozzá: akörül. Egy több évig az egyetem padjait koptató, frissen diplomázott pedagógus ugyanis kevesebbet, bruttó 210 ezer forintot keres havonta, és cafetériát sem kap. Ha a Veszprémi Tankerületben dolgozik, esetleg ezer forintos pedagógusnapi jutalomban még reménykedhet. Így becsüli meg a kormány a pedagógusok alázatos munkáját. Ennek fényében érdekes arról olvasni a kormányszócső Magyar Nemzetben, hogy az iskolaőrség majd enyhítheti a pedagógushiányt. (…) Egyébként meg: nem azt harsogta eddig az oktatási tárca, a Klik és a kormánymédia, hogy nincs is tanárhiány?” Vélemény a Népszavában. 

https://nepszava.hu/3084638_megbecsules

 

július 12.

 

Jogvédők sürgetik a hatékonyabb védelmet a szexuális erőszak ellen

Az elmúlt hetekben megjelent hírekre hivatkozva petíciót indított a Gyermekjogi Civil Koalíció „Védelmet a gyerekeknek a szexuális a kizsákmányolás ellen” címmel. Az aláírásgyűjtés hazai előmozdítója nyilvánvalóan Kaleta Gábor ügye volt.

https://merce.hu/2020/07/12/jogvedok-surgetik-a-kormanyt-hogy-a-gyermekek-hatekonyabb-vedelmet-kapjanak-szexualis-eroszak-ellen/

 

július 13.

 

PSZ: sok változtatás kellene, hogy hatékonyabb legyen az otthoni oktatás

A Klubrádió hírműsorának Totyik Tamás, a PSZ alelnöke nyilatkozott Maruzsa Zoltán kijelentéséről, miszerint készülnek a hagyományos iskolakezdésre és a digitális oktatásra is. Az alelnök ismertette azokat a javaslatokat, amelyeket a PSZ a tanévzáráskor megfogalmazott meg, el is küldött az államtitkárságnak arról, mi kellene a hatékonyabb távoktatáshoz: szükség lenne minden iskola számára használható közös felületre, a digitális tananyagok fejlesztésére, biztosítani kell, hogy a hátrányos helyzetű családok gyermekei se maradjanak ki az oktatásból. Jelezte azt is: a szakszervezet információi szerint a kormány a járvány terjedésétől függően területi lezárásokban gondolkodik.

https://www.klubradio.hu/adasok/psz-osszel-csak-egyes-iskolakat-zarna-be-a-kormany-113239

 

Maruzsa Zoltán: remélhetőleg hagyományosan lehet elkezdeni az új tanévet, de készülni kell a digitális oktatásra is

Remélhetőleg normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt - mondta az államtitkár a Kossuth rádióban.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/07/13/maruzsa-remelhetoleg-hagyomanyosan-lehet-elkezdeni-az-uj-tanevet?source=hirkereso

 

Belefáradt a harcba, lemondott a PDSZ elnöke

Közleményben jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy július 15-től távozik az Országos Választmány elnöke, Szűcs Tamás. Belefáradt a szakszervezet fejlesztésével járó küzdelmekbe, a hatalommal folytatott szélmalomharcba. Hiába értek el szép eredményeket - fél év alatt többen léptek be hozzájuk, mint az elmúlt időszak legsikeresebb éveiben - ez még mindig kevés: a PDSZ jogi szolgálata ugyanis háromszor annyi emberen segített ez idő alatt, mint ahány tagjuk van. „Márpedig ingyen ebéd nincs: a rengeteg munka felőröli azokat, akik tenni akarnak, akik munkájukat, energiájukat ölik abba az ügybe, amiben hisznek. Ha csak aratni jössz, de vetni nem, egy idő után nem lesz mit enned” - írta Szűcs Tamás. A választmány elnöki feladatait átmenetileg Komjáthy Anna látja el.

https://nepszava.hu/3084881_belefaradt-a-harcba-lemondott-a-kormanykritikus-pdsz-elnoke

 

Több tízezer tanulót biztosan elveszítettek a nyelviskolák

A járványhelyzet miatti korlátozások a nyelviskolák és vizsgaközpontok piacát is erősen érintette - mondta a Világgazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Bár az enyhítések óta fokozatosan térnek vissza a diákok, a létszám egyelőre meg sem közelíti a március eleji szintet. A tanfolyamok 10-20 százaléka a későbbiekben is online marad. A legnagyobb problémát az okozta márciusban, hogy nagyon gyorsan kellett cselekedni. A járvány második hulláma esetén azonban már sokkal gördülékenyebb lehet az átállás.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/huszezer-tanulot-biztosan-elveszitett-a-piac-2387552/

 

Tanít és gyönyörködtet az új irodalmi tananyag

Heti háromról kettőre csökken szeptembertől az irodalomórák száma a kilencedik osztályban, a megújult Nemzeti alaptantervhez igazodó új tankönyv ugyanakkor több új témát is rejt. A diákok a középiskola első évfolyamán tanulhatnak a magyar ősvallásról, a babiloni teremtésmítoszról és az Újszövetség példabeszédeiről is. Az átdolgozott kötetről Volant Vivien tankönyvfejlesztő beszélt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tanit-es-gyonyorkodtet-az-uj-irodalom-tananyag-8370411/

 

Petíciót indítottak a családi pótlék növeléséért

A Méltó Megélhetés Munkacsoport petíciót indított a családi pótlék megduplázásáért. Nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz, az Emmit vezető Kásler Miklóshoz, Novák Katalin családügyi és Fülöp Attila szociális államtitkárhoz, hogy gondolják át a családi pótlék megduplázásának ügyét. A járványban a családok gyermekekkel kapcsolatos költségei jelentősen növekedhettek, a nehéz és hátrányos helyzetben élő családok még kilátástalanabb helyzetbe kerültek. A családi pótlékra viszont minden gyerekes család jogosult, így a legveszélyeztetettebbek is.

https://444.hu/2020/07/13/peticiot-inditottak-a-csaladi-potlek-megduplazasaert

 

Csaknem 10 millió diák eshet ki végleg az oktatásból a járvány miatt év végéig

Tizenkét országban - köztük Nyugat- és Közép-Afrikában, Jemenben és Afganisztánban - nagy a veszélye annak, hogy a diákok a kijárási korlátozások felfüggesztése után sem térnek vissza az iskolába. További 28 országban nagy, illetve mérsékelt ennek kockázata - írta a Save the Children londoni székhelyű szervezet. Beszámolója szerint a világ legszegényebb országaiban 77 milliárd dollárral (24 101 milliárd forinttal) csökkenhetnek az oktatásra szánt összegek.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200713_iskolabol_kiamarado_diakok

 

július 14.

 

A PSZ nem a PDSZ rövidítése!

A két szakszervezetet folyamatosan összekeveri a sajtó egy része, ezért közleményt adtunk ki. Most éppen azt jeleztük: nem a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa mondott le (hanem Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke).

https://pedagogusok.hu/hir/4072/a-psz-nem-a-pdsz-roeviditeses

 

Akár egyedileg is dönthetnek az iskolákról - Mi lesz az iskolaőrrel a távoktatásban?

Ha a járvány miatt újabb intézkedésekre lesz szükség, „intézményi, helyi vagy regionális szinten kezeljük majd azokat” - közölte a Népszavával az Emmi. Nem rendelnének el minden iskolában tantermen kívüli távoktatást, csak ott, ahol ez feltétlen szükséges. Arra a kérdésre, ha távoktatásra lesz szükség, mi lesz a szeptemberben munkába álló iskolaőrök feladata, azt írták: az iskolai gyermekfelügyelet miatt mindenképp szükség lesz rájuk a jelenlétüket igénylő iskolákban. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint elfogadható, ha egy újabb veszélyhelyzet esetén nem áll át egyszerre minden iskola távoktatásra. Azt viszont nem tudja elképzelni, hogy a gumibottal, bilinccsel felszerelt iskolaőröknek milyen szerepük lehet a gyermekfelügyeletben.

https://nepszava.hu/3084859_jarvany-akar-egyedileg-is-donthetnek-az-iskolakrol

 

Horváth Péter: Nehezebb lesz az iskolakezdés?

Nehezebb lesz kezelni szeptemberben a várható járványhelyzetet, mint márciusban. Igaz, most van idő felkészülni, de az a tény, hogy új gyermekek érkeznek az iskolába, új feladatot jelent - mondta a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Bonyolítja a helyzetet az új Nemzeti alaptanterv bevezetése is. Vannak ugyan digitális tananyagok, de szerinte az nem elég, ha digitalizálnak egy tankönyvet, a modern tananyag összeállításával komoly cégek, tankönyvkiadók foglalkoznak.

https://www.klubradio.hu/adasok/iskolakezdes-hogy-is-lesz-az-113245

 

Kásler Miklós: Ősszel rendes tanítás lehet az iskolákban

Az Emmi minisztere egy rádióműsorban azt mondta: „ha tudjuk tartani a paramétereket, akkor úgy gondolom, lesz óvoda és lesz iskola is.”

http://www.atv.hu/belfold/20200714-kasler-osszel-rendes-tanitas-lehet-az-iskolakban/hirkereso

 

Tiltakoznak az iskolaigazgató kinevezése ellen Miskolcon

Lépjen vissza! - erre kérik diákok, szülők és tanárok a Diósgyőri Gimnázium újonnan kinevezett igazgatóját. Demonstrációt tartottak, így tiltakoztak kinevezése ellen, amelyről az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntött. A tüntetők azt akarják, hogy az iskolához és a városrészhez sokkal jobban kötődő eddigi megbízott igazgatót nevezzék ki.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/tiltakoznak-az-iskolaigazgato-kinevezese-ellen

 

Szűcs Tamás: a lemondás önvédelem volt

A PDSZ elnöke megerősítette, lemondásának elsősorban az volt az oka, hogy belefáradt a feladatokba, úgy érzi, egyelőre nem tudták átvinni a közös feladatvállalás üzenetét a pedagógustársadalomnak. „Nekem nem maradtak mentális és fizikális energiáim arra, hogy kivárjam ebben a látványos áttörést” - mondta. Bár visszalép, marad a vezetőségben, ősztől pedig tanítani fog.

https://hvg.hu/elet/20200714_Szucs_Tamas_Nekem_a_lemondas_szinte_onvedelem_volt?s=hk

További a témában:

http://www.atv.hu/belfold/20200714-lekoszono-pdsz-elnok-sokat-fejlodott-a-szakszervezet-de-szintet-nem-tudott-lepni/hirkereso

 

A járványtan is beépült a biológia tananyagba

Alaposan átalakulnak a biológiaórák a következő tanévtől, mivel a korábbi három helyett már csak két évig lesz kötelező tanulni a tantárgyat a gimnáziumokban. Az új tantervi szabályozáshoz illeszkedő tankönyvekben az ismeret helyett a problémamegoldás a kulcsszó, a jelenségek puszta leírása helyett a vizsgálaté a főszerep. Veres Gábor, az egyik átdolgozott középiskolás tankönyv szerzője azt mondta: olyan újszerű témák is helyet kaptak a tananyagban, mint a vírusterjedés modellezése vagy a legfrissebb evolúciós elméletek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-jarvanytan-is-beepult-a-biologia-tananyagba-8371284/

 

Szülői Hang: Sok a kifogás az iskolaérettségi törvény ellen

Ötven pontban foglalta össze az iskolaérettség szabályozásával kapcsolatos panaszokat a Szülői Hang. 2020 szeptemberétől nem az óvoda és a szülő megegyezése, hanem az Oktatási Hivatal engedélye kell ahhoz, hogy egy gyermek hatéves kora után is óvodában maradhasson. A civil szervezet egy olyan szülőről is tud, aki Alkotmánybírósághoz fordult.

https://magyarhang.org/belfold/2020/07/14/szuloi-hang-sok-a-kifogas-az-iskolaerettsegi-torveny-ellen/

 

július 15.

 

A PSZ 7 pontban fogalmazta meg, mi kellene ahhoz, hogy gördülékenyebb legyen a távoktatás

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint egyelőre nem vagyunk felkészülve arra, hogy egy esetleges második járványhullám közepette vágjunk bele a tanévbe. - A PSZ hét pontban fogalmazta meg, mi lenne szükséges ahhoz, hogy gördülékeny legyen a digitális oktatás a továbbiakban. Ezek közé tartozik az ingyenes internet-hozzáférés az ország teljes területén, a Nemzeti alaptanterv újragondolása. Távoktatási szakembereket kell alkalmazni az oktatási intézményekben, és továbbképzésekre is szükség lenne - mondta a Blikknek.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/koronavirus-jarvany-masodik-hullam-munkahely-egeszsegugy-oktatas-nyaralas/el4n94e

 

Emmi: idén ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök

Szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola - ha kéri - bekerülhet a programba.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/iden-osszel-491-helyszinen-kezdhetik-meg-munkajukat-az-iskolaorok

Az intézmények nevét és címét az itt letölthető táblázat tartalmazza:
https://www.kormany.hu/download/a/d9/d1000/Iskolaor_lista_%C3%9AJ.xlsx#!DocumentBrowse

 

Bajban lehetnek az iskolák: sok diáknak esélye sincs a digitális oktatásra

Az Eurostat statisztikája szerint a magyar fiatalok le vannak maradva digitális készségekben Európa más országaihoz képest. Az Európai Unióban a 16-24 év közötti fiatalok 80 százalékának van átlagosan alapvető vagy annál jobb digitális tudása. Az sem mondható el, hogy Magyarország fejlődik: 2015-ben a magyar fiatalok 78 százaléka volt birtokában az alapvető digitális tudásnak, 2019-re ez 10 százalékponttal esett vissza. L. Ritók Nóra becslései szerint a gyerekek 20 százaléka egyáltalán nem vett részt a távoktatásban, de a leszakadó térségekben ennél jóval nagyobb az arány.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/nagy-bajban-lehetnek-az-iskolak-osztol-ennyi-diaknak-eselye-sincs-a-digitalis-oktatasra.1099290.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=melleklet.%27

 

A digitális órán a füzet és a toll már felesleges lesz

Digitális kultúra néven új tantárgy lesz szeptemberben az általános és középiskolákban. Az informatika helyébe lépő tantárgyban az ötödikesek robotokat programozhatnak, kilencedikben videókat és weblapot készítenek, logót terveznek, statisztikai adatokat elemeznek. Eddig - a kerettantervek bevezetésének üteméhez igazodva - az ötödikes és a kilencedikes tankönyv készült el, de már megkezdődött a hatodikos és tizedikes tankönyvek tervezése is - mondta Farkas Csaba tananyagfejlesztő.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ahol-a-fuzet-es-toll-mar-felesleges-8376693/

 

Díjazzák az online tanítási tapasztalatokat

A Tempus Közalapítvány által létrehozott módszertani ötletgyűjtemény célja, hogy támogassa a pedagógusok szakmai fejlődését, a tanárokat pedig jó példák bemutatására, az egymástól tanulásra és tudásmegosztásra ösztönözze. Ebben a különleges évben, amikor minden pedagógus élesben próbálhatta ki az online tanítást, augusztus 17-ig várják az innovatív ötleteket, óravázlatokat és segédanyagokat, amelyek a technológiai eszközöket is bevonják a tanulásba és tanításba. A legjobbak díjat és pénzjutalmat is kaphatnak.

https://infovilag.hu/dijazzak-az-online-tanitasi-tapasztalatot/

 

Megpróbálnak nyáron segíteni a távoktatás veszteseinek

Hátrányos helyzetű gyermekeknek szervez nyári táborokkal kezdődő fejlesztő-felzárkóztató programot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. A Magyar Lovasterápia Szövetség is nyári tábort tart: tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autizmussal élő, valamint halmozottan sérült gyerekek számára indít foglalkoztatásokat.

https://www.klubradio.hu/adasok/megprobalnak-nyaron-segiteni-a-tavoktatas-veszteseinek-113257

 

Az állam fizeti ki a gyöngyöspataiak kártérítését

A Magyar Közlönyben költségvetési pénz átcsoportosításáról is rendelkezik egy kormányhatározat. A Gazdaságvédelmi Alapból kisöpörnek 301 milliárd forintot. Kifizetik a gyöngyöspatai romák kártérítését is a szegregáló önkormányzat és tankerület helyett. A korábbi hírek szerint ez 100 millió forint. A Klebelsberg Központ 4,6 milliárd forintot kap, ennek harmada beruházásra, kétharmada felújításra megy.

https://mfor.hu/cikkek/makro/az-ejjel-tobb-mint-300-milliard-forintot-soport-ki-a-kormany-a-koronavirus-miatt-letrehozott-alapbol.html

 

Milliárdos felújítás ebédlő nélkül

Hiába kapott másfél milliárd forintos uniós támogatást Iregszemcse önkormányzata (Tolna megye) az iskola felújítására, a tervekből kimaradt az étkező, így a diákoknak minden nap egy kilométert kell gyalogolniuk, hogy ebédet kapjanak. A szülők elfogadhatatlannak tartják, hogy ráadásul minden alkalommal egy balesetveszélyes úton kell átkelniük.

http://www.atv.hu/belfold/20200715-tobb-mint-egymilliardbol-epitettek-iskolat-de-az-ebedlot-kihagytak?fbclid=IwAR0M5vCpIb5yU9PsmH_-EPEPMckb6Dejc5oK9GUQuZfNRdKTydt2y69_58k

 

július 16.

 

PSZ: Kevés bér, nagy hivatástudat

Nagyon sok pénzt, akár több milliót is kivettek az elmúlt években a pedagógusok zsebéből azzal, hogy nem a folyamatosan növekvő minimálbérhez igazítják a fizetésüket - erről is beszélt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start műsorában. Jelezte: a tavaszi digitális oktatás a pedagógusok hivatástudata miatt sikerült. Az iskolaőrökről felidézte: a PSZ szerint semmilyen agressziónak nincs helye az oktatási intézményekben, az alapvető problémát azonban nem az iskolaőr fogja megoldani, sokkal több szakemberre, iskolapszichológusra, pedagógiai asszisztensre lenne szükség.

http://www.atv.hu/videok/video-20200716-szeptemberi-tanevkezdes-hagyomanyosan-vagy-online

 

Az iskolai erőszakra nem gumibot a válasz

Erőszakra nem erőszak a válasz - mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az iskolaőrök alkalmazásáról az RTL híradónak. Jelezte: néhány hetes kiképzés után sem fogja tudni az iskolaőr, hogyan kell a gyermek problémáira reagálni.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/nem-kertek-megis-lesz-iskolaor

 

Sok iskolát meglepett, hogy bekerült a programba

Mi ezt nem kértük, valószínűleg a szakképzési centrum dönthetett erről - mondta Schnider György, a békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium igazgatója, mikor megtudta: náluk is lesz iskolaőrség. Egy másik békéscsabai iskola tantestületének egyik tagja azt mondta, volt egyeztetés a fenntartóval, de semmilyen végleges döntés nem született. Budapesten a Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Szakgimnáziumban is meglepetést keltett, hogy őröket kapnak, mert nem kérték. Portásra volt szükségünk, ezért kértünk iskolaőrt - mondta az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnázium tanára. Azt remélik, a rendőrségi alkalmazott elfogadja, hogy a portásfülkében jelölik majd ki a szolgálati helyét, s ellátja ugyanazt a feladatot, mint a portás. Az iskolák maguk dönthettek arról, hogy fogadnak-e iskolaőrt - közölte az Emmi. Ahol kiderül, nincs szükség őrre, ott visszamondhatják, más iskolák pedig később is csatlakozhatnak a programhoz.

https://nepszava.hu/3085099_keretlen-iskolaorok--sok-iskolat-meglepett-hogy-bekerult-a-

 

Emmi: nem küldünk iskolaőrt oda, ahol nem kérik

Az Emmi közleménye szerint „a Népszava valótlan állításával szemben az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Szakgimnázium kért iskolaőrt, már kérte is a helyreigazítást a laptól, a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti iskola 2. Sz. Általános Iskolája esetén is dokumentáltan megtörtént a kérés. Ha a pécsiek az elmúlt napokban mégis meggondolták magukat, akkor természetesen kivesszük őket a programból.”

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/megint-hazudott-a-nepszava-nem-kuldunk-iskolaort-oda-ahol-nem-kertek

 

A legtöbb iskolaőr Borsodban, a legkevesebb Vas megyében kezd ősszel

A köznevelés intézmények között alig van gimnázium, amelyik kért iskolaőrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentkezett a legtöbb iskola: 62. A lista másik felét a Szakképzési Centrumoknak elküldött igények teszik ki. Itt Budapest vezet 20 iskolával, míg Heves és Vas megyében csak 3-3 iskolában dolgozik majd iskolaőr. Összesítve a két listát (a köznevelésit és a szakképzésit) a legtöbb iskolaőr Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lesz (77 fő).

https://mfor.hu/cikkek/makro/ezekben-az-iskolakban-kezdik-meg-a-tanevet-az-iskolaorok-is.html

 

Egy diploma annyit ért, mint egy bilincs?

Nem szeretne megbilincselt diákot látni az a pécsi pedagógus, akinek munkahelye nem kért, mégis kap iskolaőrt. A kancelláriaminiszter azt mondta: ilyen esetben a Belügyminisztériumhoz lehet fordulni. Egy rendőrségi tájékoztatóból az is kiderült: mégis kevesebbet vagy ugyanannyit keres majd egy kezdő pedagógus, mint egy iskolaőr. Vidéken 220 ezret, Pest megyében és Budapesten pedig bruttó 230 ezer forintot ajánlanak néhány hét képzés után az iskolaőröknek, évente 200 ezer forintos cafeteria is jár nekik. „Ha azt látja egy fiatal pedagógus, hogy ugyanannyit ér az ő diplomája, a szakmai, szellemi és lelki hozzáadott értéke, mint egy bilincs, az bizony nem szül jót, így is nagyon kevesen jelentkeznek a pedagóguspályára, nagyon nagy a pályaelhagyás" - mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV híradójának.

http://www.atv.hu/belfold/20200716-cafolja-az-emmi-hogy-olyan-intezmenyekbe-is-kuldenenek-iskolaort-amelyek-ezt-nem-is-kertek

 

Jogerősen közérdekű munkára ítélték a tanárukat inzultáló mezőtúri tinédzsereket

A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék - helybenhagyva az elsőfokú bíróság döntését - a két büntetlen előéletű fiatalt fejenként 160 óra közérdekű munkára ítélte.  Egy mezőtúri középiskolában a diákok óra közben felálltak a helyükről; a tanári asztalnál egyikük fejelő mozdulatot tett a pedagógus felé, majd a vállánál megragadta a blúzát és a kézfejével az arca felé legyintett, anélkül, hogy hozzáért volna; végül belerúgott a tanárnő székébe, míg a társa egy papírlappal többször meglegyintette a nő fejét. A közleményben a törvényszék rámutat: alapesetben a közfeladatot ellátó személyt erőszakkal akadályozókat egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik.

https://magyarhang.org/belfold/2020/07/16/kozerdeku-munkara-iteltek-a-tanarukat-inzultalo-mezoturi-tinedzsereket/

 

40 ezer forintos bérpótlékot kapnak az óvónők Józsefvárosban

„A mintegy 140 embert érintő bérpótlék, amely 2020. augusztus 1-től épül be a kerületi óvodapedagógusok fizetésébe, egyrészt becsületbeli ügy is: Józsefváros sok éves tartozását törleszti, amikor ezzel a lépéssel kifejezi megbecsülését azok felé, akik magas színvonalú munkájukkal a kerületi gyerekekért dolgoznak” - közölte a budapesti kerületi önkormányzat.

https://24.hu/belfold/2020/07/16/fizetes-berpotlek-jozsefvaros-ovoda/

 

Kevesebb képlet van a fizikakönyvben

A napelemek, passzív házak és elektromos autók is bekerültek az új Nemzeti alaptantervhez igazodó fizikatankönyvbe. A gyerekbarát megközelítés jegyében a következő tanévtől a fizika oktatása is átalakul: a diákok számára elvont és nehezen értelmezhető képletek helyett a bőséges magyarázatra és érvelésre kerül a hangsúly, sok hétköznapi életből vett példával. Egri Sándor tankönyvfejlesztő ismertette a részleteket a Magyar Nemzetben sorozatában.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kevesebb-keplet-tobb-magyarazat-a-fizika-konyvben-8381067/

 

„Mélyen hallgat megint mindenki arról, hogy oldjuk meg”

Balatoni József történelemtanár szerint nincs elegendő eszköz a digitális távoktatáshoz: darabra lehet, hogy van, hisz vannak informatika termek, amelyeket szét lehet szerelni, és ki lehet osztani a gépeket, hogy a nélkülöző gyerekek, eszközzel nem rendelkező tanárok használják. Ezekért azonban nem vállalja a felelősséget senki. Szerinte megint mélyen hallgat mindenki arról, mi legyen a megoldás. Úgy gondolja, március óta eltelt négy hónap, lett volna elég idő eszközöket beszerezni, ha már mindenki ennyire biztosra veszi, hogy lesz őszi bezárás - írta a Facebookon Jocó bácsi.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200716_Joco_bacsi_iskolakezdes

 

„Az állam nem tudja csinálni az iskolát”

Kinek a feladata megmondani, hogyan kell tanítani karantén idején? Míg sok intézményben a kapottnál jóval nagyobb infrastrukturális és szakmai támogatásra lett volna szükség, máshol viszonylag hamar ment az átállás. Pénz, családi körülmények, iskolai légkör és tanári egyéniség egyaránt szerepet játszott abban, mit sikerült kihozni a digitális oktatásból. Niedermüller Anna oktatási szakértővel beszélgetett a portál.

https://divany.hu/szupertanar/2020/07/16/niedermuller-anna-interju/

 

„Nem gyermekmegőrzést akarunk csinálni, hanem fejleszteni”

Autista gyermeket nevelő szülők kálváriájáról, az integráció nehézségeiről írt a portál.

https://444.hu/2020/07/16/nem-gyerekmegorzest-akartunk-csinalni-hanem-fejleszteni

 

Idén nem lesz Pont Ott Parti

„Az Oktatási Hivatal a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft.-vel közösen szervezett Pont Ott Parti eseményét idén a járványhelyzetre tekintettel nem rendezi meg" - írta az Oktatási Hivatal. A felsőoktatási felvételi ponthatárok július 23-án derülnek ki.

http://eduline.hu/campus_life/20200716_oh_pont_ott_parti

 

július 17.

 

Telephelyenként egy iskolaőr lesz

Felkerült a rendőrségi honlapra az iskolaőrök felvételéről szóló tájékoztató. Az iskolaőr a rendőrség területi szervénél áll munkaviszonyban, „a tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket megelőzi”. Telephelyenként egy fő látja el a szolgálatot. A jelentkezőnek meg kell felelnie a rendeletben előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági feltételeknek.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200717-kizarolag-ott-lesz-iskolaor-ahol-azt-az-intezmeny-kerte

Itt a rendőrség tájékoztatója a jelentkezésről, a tudnivalókról:

http://www.police.hu/hu/iskolaor

 

Rendfenntartás és elmekórtan

Az olvasók többsége támogatja az iskolaőrség létrehozását ott, ahol arra szükség van. A közzétett lista kapcsán is főleg amiatt csalódottak a hozzászólók, hogy ez vagy az az intézmény kimaradt az érintettek köréből - írta Korompay Csilla a Magyar Hírlapban. „Több az iskolapszichológus is, csakhogy azokba az intézményekbe, ahonnan menekülnek az erőszaknak napi szinten kitett tanárok és diákok, vélhetően pszichológust sem könnyű szerződtetni. Másrészt, ha a szép szavak lila ködében ücsörgő, „segítő szakembereket” és a bántalmazó ifjak lelkének ápolását szorgalmazók azt látnák, hogy gyermekük torkára éppen kést szorít egy bűnözőpalánta, vajon pszichológusért kiáltanának vagy iskolaőrért?”

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200717-rendfenntartas-es-elmekortan

 

Új szakképzési centrum alakul Esztergomban

Tanévkezdésig alakul még a leendő középiskolásokat fogadó intézményi kör is, augusztus elején létrejön az Esztergomi Szakképzési Centrum. Az országban működő több mint 380 szakképző intézményt így összesen 41 központ irányítja majd. Az esztergomi centrum élére keresik a leendő főigazgatót és kancellárt. „Az oktatók bérét átlagosan közel 30 százalékkal megemeltük, emellett pedig a tanulók is jelentős ösztöndíjakat kaphatnak, figyelemmel vagyunk a helyi sajátosságokra, igényekre is” - mondta Schanda Tamás államtitkár. Az óraadók óradíja első körben 50 százalékkal nő, de van kormányzati szándék a későbbi további emelésre is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-szakkepzesi-centrum-alakul-esztergomban-8386338/

 

A válogatás nem teljes körű!