Hírek

Heti lapszemle 2020. július 10.

Heti lapszemle 2020. július 10.

A parlament döntött az iskolaőrségről: bár még életbe sem lépett a módosított törvény, már toborozzák az iskolaőröket. A PSZ alelnöke szerint felháborító, hogy miközben havi bruttó 220 ezer forintos bért ígérnek egy tanfolyam elvégzése után az iskolaőröknek, az iskolapszichológusokat - akik a felsőoktatásban hat évet tanultak - a mögöttünk hagyott tanévben bruttó 210 ezer forintért foglalkoztatták, az ő bérük a 10 százalékos bérpótlékkal együtt nő bruttó 230 ezer forintra júliustól. A pedagógusok megbecsüléséhez újabb adalék ez a veszprémi „pedagógusnapi” ajándék után.

 

július 3.

Jó felvetés sok kérdéssel

Egyszerűnek hangzik, hogy az iskolák csúsztassák el egy órával a kezdést - amit a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa alapvetően jó felvetésnek tart -, de sok problémát vet fel: gondoskodni kell azokról a diákokról, akiket a szülők már fél-háromnegyed 8-kor bevisznek az iskolába.  Nem szerencsés, hogy több mint egy órán át csak gyermekfelügyelet legyen, jó lenne valamilyen fejlesztés is, különösen a kisebbeknél - véli az elnök, aki szerint mindenkinek közös nevezőre kell jutnia. Mindemellett Szabó Zsuzsa szerint pozitívum, hogy az átlagban ötvenes tanároknak sem a zsúfolt tömegközlekedési járatokon kellene utazniuk.

https://hvg.hu/itthon/20200703_9_oras_iskolakezdes_karacsony_kormany

 

A parlament döntött az iskolaőrségről

A képviselők elfogadták az iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló jogszabályt. Az iskolaőrség a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik. Az őröknek a munkaviszonyuk létesítésétől számított legfeljebb kilencven napon belül sikeres iskolaőri vizsgát kell tenniük a törvényben meghatározott intézkedések és kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati, alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretekből.

https://demokrata.hu/magyarorszag/szeptembertol-munkaba-allhatnak-az-iskolaorok-263784/

 

Ősztől minden diák ingyen kap tankönyvet, lehet távoktatni is

Ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak a köznevelési törvény elfogadott módosítása. A digitális munkarend a jövőben is része lehet az iskolai oktatásnak. A tanév bizonyos időszakában vagy valamilyen speciális esetben miniszteri rendelet teszi majd lehetővé a digitális tanítást. Önkéntesen részt vehetnek a pedagógusminősítésben, vagyis címzetes fokozatot szerezhetnek azok, akiknek az előmeneteli rendszer nem kötelező, például a szakképzésben vagy egyházi intézményben oktatók. Egyéb parlamenti döntéseket is ismertet a portál.

https://24.hu/belfold/2020/07/03/ingyenes-tankonyv-minden-diaknak-2020-osz/

 

július 4.

Át kell alakítani a tanárképzést

A tanárképzés átalakításának időszerűségéről beszélt az ELTE szombathelyi rektorhelyettese. Németh István szerint a távoktatás három hónapja bebizonyította: a jövőben technikailag jól felkészült, koordináló típusú pedagógusokra van szükség.

https://raketa.hu/az-egyenoktatast-fel-kell-valtania-a-digitalis-eszkozokkel-megvalositott-egyenre-szabott-tanitasnak

 

Gazdára találtak a beragadt diplomák

Június végéig több mint 76 ezer olyan diplomát állítottak ki a felsőoktatási intézmények, amelyet nyelvvizsga nélkül vehetnek át a végzett hallgatók. Országosan a felvételizők felének van középfokú nyelvvizsgája már a jelentkezéskor, de az érintettek egy része az egyetemi évek alatt sem pótolja ezt a hiányosságot. Az Oktatási Hivatal pályakövetési adatai alapján főleg bölcsész és gazdaságtudományi területen jelentkezik a probléma, ami abból is fakad, hogy e területeken tanul a legtöbb diák.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gazdara-talaltak-a-beragadt-diplomak-8332680/

 

Ösztöndíj külföldi tanulmányokhoz

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj azoknak a kiemelkedő diákoknak ad esélyt a legszínvonalasabb külföldi egyetemeken való tanulásra, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük rá - mondta Novák Katalin, az Emmi államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy korábban nem volt olyan állami ösztöndíj, amely a külföldi tanulmányok teljes költségét fedezte volna.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/07/04/novak-a-legjobb-diakoknak-ad-eselyt-a-stipendium-peregrinum-osztondij?source=hirkereso

 

július 5.

Az elbocsátott szombathelyi tanár továbbra is az igazgató távozását követeli

Egyre dagad a szombathelyi zeneiskola botránya, a tankerület és a tiltakozó pedagógusok már a sajtóban üzengetnek egymásnak.

https://www.nyugat.hu/cikk/zeneiskola_szombathely_tankerulet_reagalas_rac_gabor_kirugas

 

Szolgálati lakással csábítják a jelentkezőket Látrányban

„Meghirdettük a matematika szakos tanári állást, most már csak a jelentkezőre várunk. Azt gondolom, hogy vonzó az ajánlatunk, hiszen aki ide szeretne jönni dolgozni, egy felújított ingatlanba költözhet be. (…) Közel van a Balaton, ami talán előnyt jelenthet” - mondta a Somogy megyei település polgármestere.

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/szolgalati-lakassal-csabitjak-az-uj-matektanart-2947748/

 

Horror tandíjak a magánoktatásban

A rekord tandíj súrolja a hétmillió forintot - ennyit kell fizetni a legdrágább iskolákban évente. Magán- és alternatív, nemzetközi iskolák, ezek mindegyikére találni példát az országban. Az Eduline gyűjtött példákat a tandíjakra.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200703_maganiskolak_tandij

 

július 6.

Harmincan egy óvodás csoportban

Egy debreceni hírportál számolt be arról, hogy döntött a városi közgyűlés az óvodai csoportok létszámának emeléséről: akár a 30 főt is elérheti a csoportlétszám, amivel nem minden képviselő értett egyet. Az óvodákban alapvetően a 20-23 gyermekből álló csoportok jellemzőek a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke szerint. Verba Attiláné azt mondta: nagyjából ez az a létszám, amelyet két óvónő és egy dajka még megfelelően, szakmai szempontok alapján tud kezelni.

https://magyarhang.org/belfold/2020/07/06/harmincan-egy-ovodas-csoportban-mukodhet-igy/  

A debreceni előzmény:

https://www.debreciner.hu/cikk/2988_betiltott_modon_irtotta_volna_papp_laszlo_a_debrecen_a?fbclid=IwAR2uxICKgB9N4e4jHZLIyI0qszDanRR3-ACk8a1_8prlMUtu0LhZ-eyo2eg

 

Maruzsa Zoltán: az északkeleti régióban gyakoribb az iskolai erőszak

Az iskolai erőszak terén az ország északkeleti régiója magasabban reprezentált, mint a többi - mondta az államtitkár az állami rádióban.  Maruzsa Zoltán hozzátette: ugyanakkor az ország minden részében vannak olyan oktatási intézmények, ahol megalapozott az iskolaőrség bevezetése. Az iskolaőröket a rendőrség toborozza, de ez még nem kezdődött el, hiszen az erről szóló törvényt július 3-án szavazta meg az Országgyűlés. Ha életbe lép a jogszabály, kezdődhet a toborzás is, hogy augusztusban elindulhasson az iskolaőrök képzése is. Egyházi és magániskolákban egyelőre nem lesznek iskolaőrök, ha később kérik, ott is lesz mód erre.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/maruzsa-eszakkeleten-gyakoribb-az-iskolai-eroszak-2504617?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A Fidesz oktatáspolitikájában csak a szegény gyereknek jár bilincs

Az államtitkár iskolai erőszakról tett kijelentéseit elemezte a Mérce. „Persze, értjük, Magyarországnak azon a részén, ahol a legalacsonyabb a háztartások átlagos bevétele és a legmagasabb a roma lakosság aránya. Mert a kormánynak láthatóan már nem elegendő a szegregált oktatás - amiről ugye tudjuk, ha kárpótlást követelnek érte az áldozatok, az a miniszterelnök szerint sérti a társadalom „igazságérzetét” -, egyenesen börtönökben szeretné taníttatni a roma gyerekeket. És ezt az egyes kormányzati szereplők nem is próbálják takargatni.”

https://merce.hu/2020/07/06/a-fidesz-oktataspolitikajaban-csak-a-szegeny-gyereknek-jar-a-bilincs/

 

Veszprémi tanárok naptárt kaptak pedagógusnapra

Fejenként ezer forintos ajándékkal honorálta pedagógusai jelentősebb csoportját a veszprémi tankerület pedagógusnap alkalmából. Máshol naptárt se kaptak. A naptár mellé járt a miniszter levele is, amelyben megköszönte fáradhatatlan munkájukat, amint példaképként állnak a gyerekek előtt, kudarcból előnyt kovácsolnak és kiállnak magukért, ez pedig külön megbecsülést érdemel. A Magyar Narancs megkérdezte a Klebelsberg Központot, mely tankerületekben fejezték ki elismerésüket anyagilag is a pedagógusoknak, de válasz nem érkezett.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-klik-nagyvonalusaga-nem-ismer-hatarokat-veszpremi-tanarok-kaptak-ezer-forint-jutalmat-131261?fbclid=IwAR1OKZ9JLOZyviaJB8BI5C0xCQb_nNrls8MUL0QJLgsaKexFHuziK2z_vyw

 

Nagyon kevesen jelentkeztek idén egyetemekre

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint meg kellene erősíteni a közoktatást, hogy többen jussanak be egyetemekre. Szerinte egyértelműen az új feltétel - a kötelező emelt szintű érettségi - volt az oka annak, hogy idén 20 ezerrel kevesebben adták be jelentkezésüket.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200705_A_kozoktatason_kellene_javitani_hogy_tobben_mehessenek_egyetemre

 

Magyar gimnazisták találmánya fizetős különórák helyett

A Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium diákjai a tavalyi "5letből jövő" vállalkozói versenyen arattak elsöprő győzelmet egy, a diákok számára online igénybe vehető korrepetálás koncepciójával. A szolgáltatást két hónap alatt körülbelül 15 diák vette igénybe, a tanárok pedig 50 alkalommal korrepetáltak.

https://www.hellovidek.hu/csalad/2020/07/06/magyar-gimnazistak-talalmanya-hozhat-reformot-a-kulonora-piacon

 

július 7.

Bán Mihály: erős jelzés, ha egy szakmát a saját ünnepén így jutalmaznak

A PSZ Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, Bán Mihály az RTL híradónak nyilatkozott a veszprémi tanárok ajándékáról. Azt mondta: erős jelzés, ha a pedagógusnapon ilyen jutalmat kapnak a kollégák. Ezek a „gesztusok” is eltántorítják a fiatalokat a pályától. A Klebelsberg Központ úgy reagált: az összeget tantestületi összejövetelekre szánták, de ajándék vásárlására is lehetett költeni.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/fejenkent-ezer-forintos-jutalmat-kaptak-a-veszpremi-tanarok

 

Nem bíznak vakon az állami tankönyvekben

A tankönyvek beszerzésében is zavart okozott az új Nemzeti alaptanterv bevezetése, az érintett évfolyamokon sokkal kevesebb állami könyvet rendeltek, mint tavaly. Az első évfolyamokon mintegy 30 százalékos a csökkenés. A TANOSZ alelnöke, Romankovics András szerint ezt csak részben magyarázhatja, hogy a környezetismeret tantárgy kikerült az elsősök tantervéből. Ötödikben 18 százalékkal rendeltek kevesebb tankönyvet az egy évvel korábbinál, kilencedikben pedig mintegy 5 százalékkal. A kormány kiszorította a magánkiadókat a piacról: az idén megrendelt tankönyvek 85,2 százaléka állami kiadású, 14,8 százalék magánkiadás. 2018-ban az arány 68-32% volt.

https://nepszava.hu/3084110_nem-biznak-vakon-az-allami-tankonyvekben

 

Ingyenes lesz a tankönyv a közoktatás minden évfolyamán

Ingyenes lesz a tankönyv 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak a köznevelési törvény elfogadott módosítása szerint. Erre több mint 12 milliárd forintot fordítottak évente, ez a forrás tovább bővül. Sok helyen korábban gondot okozott, hogy az ingyenes tankönyveket a diákok csak kölcsönbe kapták az iskolától, nem írhattak a munkafüzetekbe, tankönyvekbe.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200707_ingyenes_tankonyvek

 

Érdekesebb lesz a kémia

Érezhetően csökkent, ugyanakkor a diákok számára érdekesebb lett a kémia tananyaga az ősztől használatos új tankönyvekben - mondta a Nemzeti alaptanterv szerint átdolgozott kötetek egyik fejlesztője. Bárány Zsolt Béla jelezte: az új kiadványokban figyelemfelkeltő, a mindennapi élethez közel álló feladatok és kísérletek színesítik a tanulnivalót, a szakszavak pedig sokkal inkább összhangban vannak a 14-15 éves korosztály szövegértési képességeivel.

https://magyarnemzet.hu/belfold/erdekesebb-lett-a-kemia-tananyaga-8343813/

 

Nyílt levelet írt a BKV szakszervezete a főpolgármesternek

Nyílt levélben fordul a főpolgármesterhez a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet a kilenc órai iskolakezdésről szóló javaslat miatt, mert éppen a sofőröket nem kérdezték meg. Döbbenten tapasztalják, hogy a munkavállalói képviseletek közül eddig csak a pedagógusi ágazattal egyeztettek a döntéshozók, „mintha legalábbis csak a tanárokat és a diákokat érintené a módosítás”, pedig a javaslat érinti a sofőrök munkaidő-beosztását is.

https://merce.hu/2020/07/07/nyilt-levelben-fordul-a-bkv-szakszervezete-karacsonyhoz-a-csusztatott-reggel-kilences-iskolakezdes-terve-miatt/

 

Fertőzés egy mezőkövesdi általános iskolában

Huszonegy ember fertőződött meg koronavírussal Mezőkövesden, ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette. Szerinte nagyon fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, semmiképp ne menjen közösségbe. Továbbra is fontos a távolságtartás, a rendszeres és alapos kézmosás, a maszkviselés a zárt közösségi terekben.

https://nepszava.hu/3084196_egy-iskolai-ertekezleten-kohogo-tanar-husz-mezokovesdi-embert-fertozhetett-meg-koronavirussal

 

Fertőzötteket találtak a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában

Két koronavírusos beteg volt a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában - tudta meg a hvg.hu. A táborban nagyjából 250-en vannak, Kárpát-medencei, diaszpórában élő középiskolások, egyetemisták. A tábor július 6-án indult, a másnapi városnézés közben derült ki: egy délvidéki tanár és diák tesztje pozitív lett.

https://hvg.hu/itthon/20200707_Koronavirusfertozottek_voltak_egy_satoraljaujhelyi_taborban

 

„Hagymázas Soros-terv az iskolai erőszak ellen”

Iskolaőrség helyett ismeretterjesztő kiadványokkal és interdiszciplináris krízisintervenciós teammel kezelnék az oktatási intézményekben meglévő erőszakot a Soros-szervezetek, derült ki az UNICEF égisze alatt létrejött civil koalíció petíciójából. A társadalmi többség azonban a kormányzati intézkedés mellett áll - írta a kormánypárti lap. „Egy pedagógus sem kényszeríthető arra, hogy fizikailag bántalmazzák, megalázzák. Valójában ilyen helyzetben lényegtelen, hogy ő milyen pedagógus, megfelelő pedagógiai eszközöket használt-e a probléma megelőzéséhez. Munkájához védelmet kell, hogy kapjon. Ott és akkor, amikor ez a helyzet létrejön - nem utólag. Erre, meglátásunk szerint, alkalmas lehet az iskolaőrség” - érvelt elemzésében a Századvég.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200707-hagymazas-soros-terv-az-iskolai-eroszak-ellen

 

Fidesz: az iskolai pénzszerző akció nem folytatható

Gyöngyöspata volt az első és az utolsó hely az országban, ahol sikerre lehetett vinni egy „pénzszerző akciót” a szegregáció ürügyén - mondta Horváth László miniszterelnöki megbízott (Fidesz). Az Országgyűlés július 3-án nagy többséggel fogadta el azt a módosító indítványt, amely kimondja: a bíróság a jövőben nem állapíthat meg pénzbeli kártérítést a tanulóknak a gyöngyöspataihoz hasonló iskolaperekben. Ha a diákok hátrányt szenvednek el, azt oktatással és képzéssel kell orvosolni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-tobb-helyen-nem-lehet-sikerre-vinni-a-penzszerzo-akciot-8347470/

 

Nem tanulhatnak a külföldiek Amerikában, ha csak online oktatás lesz

Külföldi diákok ősztől nem tanulhatnak tovább olyan egyetemeken, amelyeken a koronavírus-járvány miatt csak online oktatás folyik; vagy elhagyják az Egyesült Államokat, vagy átiratkoznak személyes oktatást folytató egyetemekre. A döntés érvényes azokra a külföldi diákokra is, akik még csak most érkeznének amerikai egyetemekre. Ők nem kapnak beutazó diákvízumot, ha a 2020-2021-es tanévre csakis online kurzusokat hirdető egyetemeken tanulnának.      

http://eduline.hu/felsooktatas/20200707_kulfoldi_tovabtanulas

 

július 8.

Enyhítheti a pedagógushiányt az iskolaőrség - az NPK javaslatot tett

Az óvodák felében és az általános iskolák hetven százalékában van pedagógushiány szakértők szerint. Azt mondják, az iskolai konfliktusok okozta stressz sokszor a bérhelyzetnél is nagyobb visszatartó erő a leendő tanárok számára, a kormányzati erőfeszítések azonban meghozhatják a fiatalok kedvét a tanári hivatáshoz és csökkenthetik a pályaelhagyást is. A Nemzeti Pedagógus Kar azt javasolja: a kormány idén könnyítse meg a felsőoktatásba felvételiző tanárjelöltek helyzetét. „Felmerült az elnökségben olyan javaslat, hogy a pótfelvételin most kivételesen államilag támogatott férőhelyeket is hirdessenek a pedagógus szakokon, illetve az emelt szintű érettségit most rendhagyó módon ne követeljék meg a leendő pedagógushallgatóktól. Ez azonban csak tűzoltás, hosszú távon mindenképp az segítene, ha a bér és az életpálya még vonzóbb lenne, illetve ha a fizetéseket valamilyen standardhoz - például a garantált bérminimumhoz - kötnék, így azok követni tudnák a gazdasági növekedést” - mondta Horváth Péter elnök.

https://magyarnemzet.hu/belfold/enyhitheti-a-pedagogushianyt-a-szeptembertol-felallo-iskolaorseg-8347380/

 

A KK visszautasítja a hecckampányt

A Klebelsberg Központ szerint tévedéseken, csúsztatásokon alapuló álhír jelent meg a Magyar Narancs portálon. „A valóság ezzel szemben az, hogy a Veszprémi Tankerületi Központ 1000 Ft/fő keretet biztosított intézményei számára nem személyi jellegű kifizetésként, hanem tantestületi összejövetel, közös program vagy bármilyen egyéb, az intézményvezető által eldöntött célra fordítható összegként. Mivel az összeg felhasználásáról az intézményvezetők önállóan dönthettek, így tekintettel arra, hogy a járványhelyzet miatt számos helyen nem tartottak összejövetelt, ajándéktárgy vásárlásra is költhették ezt az összeget. Az álhírre kedden az ellenzéki sajtótermékek és pártok egy politikai hecckampányt építettek fel, amely hemzseg a valótlanságoktól” - írta a Klebelsberg Központ.

http://kk.gov.hu/a-klebelsberg-kozpont-visszautasitja-az-alaptalan-hecckampanyt

 

Önkéntes az Erzsébet-táborokban a kérdőív kitöltése

A felmérés célja a KINCS szerint, hogy „reális képet kapjunk gyermekeink jelenlegi közérzetéről, hogy hogyan élték meg a digitális munkarendet”. A kormányzati szervezet szerint a kérdéssorral jelenleg kizárólag a napközis Erzsébet-táborokban gyűjtenek adatokat. Olyan átfogó országos kutatásnak nevezik a kérdéssort, amelyre hosszú ideje nem volt példa az országban.

https://magyarhang.org/belfold/2020/07/08/kincs-onkentes-szuloi-beleegyezeshez-kotott-a-szuloket-is-osztalyozo-erzsebet-taboros-kerdoiv-kitoltese/

 

A Fidesz azt ígéri, nyilvános listák készülnek majd az elítélt pedofilokról

Valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felülvizsgálják és szigorítani fogják úgy, hogy a pedofilok ezentúl a legsúlyosabb büntetéseket kapják - írta a Facebookon a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint „undorító, amit Kaleta Gábor tett”, az „enyhe ítéletért” pedig a kormány által hónapok óta, különféle ügyekkel támadott bíróságot tette felelőssé. Az MSZP is tartott sajtótájékoztatót a témában, mire a Fidesz álszentnek nevezte, amit a baloldal művel.

https://444.hu/2020/07/08/a-fidesz-azt-igeri-hogy-nyilvanos-listak-keszulnek-majd-az-elitelt-pedofilokrol

 

Megelőzhető az iskolai bántalmazás

A Hintalovon Alapítvány azért hozta a létre a NEMECSEK programot, hogy segítsen gyerekeknek, oktatási intézményeknek a bántalmazással, agresszióval kapcsolatos kérdésekben.

https://divany.hu/szuloseg/2020/07/08/nemecsek-program-iskolai-bantalmazas/

 

A büntetőjog nem veszi komolyan a gyermekekről készült képek problémáját

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szerint végtelenül bántó, hogy a bűncselekmény súlyosságát, a tényt, hogy több ezer gyereket érintett, nem tükrözi a Kaleta Gábor ügyében hozott ítélet. 

https://merce.hu/2020/07/08/gyermekvedok-a-magyar-buntetojog-nem-veszi-komolyan-a-gyerekekrol-keszult-pornograf-kepek-problemajat/

 

A tudomány és a politika együttműködése nemzeti érdek

A tudomány és a társadalom kapcsolatának erősítését tekinti a Magyar Tudományos Akadémia egyik legfontosabb feladatának Freund Tamás, az MTA új elnöke, aki online sajtótájékoztatón számolt be elképzeléseiről. Mint mondta, az akadémia közössége nem zárkózhat elefántcsonttoronyba, ez azt is jelenti, hogy nemcsak a társadalommal, hanem a politikával is jó kapcsolatokat kell ápolni.

https://nepszava.hu/3084299_freund-tamas-a-tudomany-es-a-politika-egyuttmukodese-nemzeti-erdek

 

Pálinkás József: az akadémiának ragaszkodnia kell a függetlenséghez

Pálinkás József korábbi elnök szerint az MTA-nak mindig is az volt a feladata, hogy a nemzet érdekében dolgozzon, és tegye mindezt a tudomány eszköztárának felhasználásával. Hozzátette, a kormány természetesen kikérheti az akadémia véleményét, konkrét megrendelés azonban nem érkezhet a politika részéről, hiszen az veszélybe sodorná függetlenségét.

https://magyarhang.org/tudomany/2020/07/08/palinkas-jozsef-az-mta-autonomiaja-a-politikan-mulik-az-intezmenynek-ragaszkodnia-kell-a-fuggetlenseghez/

 

július 9.

Tanári fizetést és cafetériát ígér egy hirdetés a leendő iskolaőröknek

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Facebookon terjedő plakátja iskolaőröket keres minimum középfokú végzettséggel, bruttó 220 ezres havi bérrel és évente bruttó 200 ezer forintos cafetéria ígéretével. A fizetés az augusztusi képzés idejére is jár a felvetteknek. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke felháborítónak tarja, hogy miközben havi bruttó 220 ezer forintos bért ígérnek egy havi tanfolyam elvégzése után az iskolaőröknek, a felsőoktatásban hat évet tanuló iskolapszichológusokat a mögöttünk hagyott tanévben bruttó 210 ezer forintért foglalkoztatták, az ő bérük júliustól a megígért 10 százalékos bérpótlékkal együtt nő bruttó 230 ezer forintra. A kezdő pedagógusok alapbére bruttó 210 ezer forint, ez nem változik, ők is csak a 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékra jogosultak. Szerinte nem az iskolaőri fizetéssel van a baj, a tanári pálya megbecsültségének hiánya tükröződik a fizetésekben.

https://magyarhang.org/belfold/2020/07/09/tanari-fizetest-plusz-cafeteriat-iger-egy-rendorsegi-hirdetes-a-leendo-iskolaoroknek/

 

Tanári fizetést kaphatnak az iskolaőrök?

A Magyar Közlönyben időközben megjelent, milyen elvárásokat támasztanak az iskolaőrökkel szemben: a szakirányú képesítés híján a tanfolyamot a munkába állástól számítva legalább 90 napon belül el kell végezni és vizsgát kell tenni. A munkakör betöltéséhez alapvető pedagógiai és gyermekpszichológiai ismeretek, valamint a szabálysértésekkel, illetve a Btk.-val összefüggő ismeretek elsajátítása is szükséges.

https://hvg.hu/kkv/20200709_Tanari_fizetest_kaphatnak_az_iskolaorok?fbclid=IwAR3nzfftpqeta4mCUEc7bbUXodYhKWs-z7orGc30Br88ohuMn_nhfRMu9Fo

 

Maruzsa Zoltán: sikeres tanévet zártunk

Sikeresnek értékelte a tantermen kívüli, digitális munkarendben befejezett tanévet az államtitkár. Annak ellenére, hogy mások voltak a felkészülés körülményei, nem lettek „sem rosszabbak, sem jobbak” az érettségi eredmények. A járvány miatt bevezetett új munkarendben nemhogy növekedett, csökkent az évismétlők száma. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke köszönetét fejezte ki az érettségi megszervezésében és lebonyolításában részt vevő pedagógusoknak, kiemelve: „abszolút rendben” folytak a vizsgák. Maruzsa Zoltán közölte: több forgatókönyvvel is készülnek a járvány esetleges második hullámára, több olyan informatikai fejlesztés is folyamatban van, amely könnyebbé teheti a pedagógusok munkáját.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/07/09/maruzsa-sikeres-tanevet-zartunk?source=hirkereso

 

Az akadémia nemzeti intézmény - az új elnök együttműködést ajánlott a középiskoláknak

A kormányzati szervezetekkel módszeresen kell fejleszteni a kapcsolatokat - mondta Freund Tamás, az MTA új elnöke. Minden középiskolának felajánlaná, hogy lépjen be az MTA-val együttműködő középiskolák körébe, alapítsanak baráti köröket. „Elsősorban fiatal kutatók tartsanak pályaválasztást segítő, népszerűsítő előadásokat, konzultációs fórumokat alma materükben, adják át testközeli kutatási élményeiket minél több diszciplína területén. Az Akadémia feladata lesz, hogy megszervezze a fogadókészséget a középiskolákban, tárgyaljon az igazgatókkal, a szakköröket vezető szaktanárokkal, biztosítsa a témákat, előadókat, és lehetőség szerint anyagilag is támogassa ezeknek a köröknek a működését. Úgy gondolom, nem sok középiskola fogja ezt a lehetőséget visszautasítani.”

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-akademia-nemzeti-intezmeny-nem-lehet-ellenzekben-8353893/

 

július 10.

Nyár végén vizsgáznia kell annak, aki ősszel előre hozott érettségit akar tenni

Bár a veszélyhelyzet idején az Oktatási Hivatal azt javasolta, online meg lehet tartani az osztályozóvizsgákat, sőt, a személyes megjelenést is engedélyezte, úgy tűnik, néhány intézmény másként döntött. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma augusztusra halasztotta az osztályozó vizsgát azoknak, akik kérelmezték az előre hozott érettségit, de nyíregyházi példát is említ a portál.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200709_elhalasztott_osztalyozo_vizsgak

 

Gulyás Gergely: gyomorforgató a Kaleta-ügy

Gyomorforgatónak és elfogadhatatlannak nevezte a Kaleta-ügyet a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint a volt perui nagykövet - akit a bíróság egy év felfüggesztett szabadságvesztésre és 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélt 19 ezer gyermekpornográf fotó birtoklása miatt - esete a lehető legszigorúbb ítéletért kiált. A Btk. már most is szigorúbb, mint korábban volt, de a kormány várja a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető irányításával felálló, a gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoport javaslatait, és ha kell, kész támogatni egy Btk.-módosítást. A miniszter pártolná egy pedofilokról vezetett nyilvános lista létrehozását is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyomorforgato-a-kaleta-ugy-8359050/

 

Behurcolták a kórt Mezőkövesdre

Érdekes hírek keringenek a tanárról, az iskoláról Mezőkövesden, ahol kimutatták a koronavírust. Mindenki másként látja a helyzetet és mást tud.

https://nepszava.hu/3084497_behurcoltak-a-kort-a-matyok-koze

 

A válogatás nem teljes körű!