Hírek

A PSZ sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem lát fedezetet az oktatásban dolgozók valódi béremelésére

A PSZ sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem lát fedezetet az oktatásban dolgozók valódi béremelésére

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezte a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács (KÖÉT) ülésének összehívását még a jövő évi állami költségvetésről szóló törvényjavaslat parlamenti elfogadása előtt. Az ülést 2020. június 30-án tartották Budapesten. A PSZ azért szorgalmazta a KÖÉT ülését, mert évek óta követeli az oktatásban dolgozók bérének érdemi emelését, de mint kiderült: az elfogadásra váró, 2021-es állami költségvetési javaslat sem tartalmazza - külön soron - ennek fedezetét. Lesz némi mozgástér, de ez a PSZ számára nem garancia az érdemi béremelésre.

A KÖÉT ülésén is megkérdezték a Pedagógusok Szakszervezetének vezetői, hogy a kormány által hangoztatott, 80 milliárdos oktatásra fordítható (jövő évi) többlet mit tartalmaz. A szakszervezet szerint ugyanis az nem elegendő a szakképzésben dolgozók átlagosan 30 százalékos béremelésére, a pedagógusoknak szintén idén júliustól megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékára, továbbá az intézményvezetők és helyetteseik pótlékaira. Az oktatási államtitkár erre jelezte: a pótlékokra elegendő a jövő évi többletpénz.

A szakszervezet többször egyértelművé tette: a júliustól megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékot nem is tekinti béremelésnek. Az érdemi béremelést az jelentené, ha a pedagógusok fizetését a folyamatosan növekvő minimálbérhez igazítanák. (Jelenleg az úgynevezett vetítési alap 101 500 forint, amely 2015 óta változatlan, így az azóta eltelt időszakban millióktól estek már el a pedagógusok!) A mostani pótlékemeléssel ott tartunk, hogy egy pályakezdő pedagógus bruttó 230 ezer forintot keres majd, miközben máshol egy diplomás kezdő fizetése bruttó 340 ezer. Tehát egy gyermekeket tanító értelmiségi eleve mínusz 110 ezer bruttóval kezdi havonta a pályáját, ami kevés ahhoz, hogy ott is maradjon.

A PSZ sajnálattal és felháborodva állapítja meg, hogy hiába követeli évek óta az érdemi béremelést, a kormányban továbbra sincs meg a politikai akarat ehhez! Pótlékokról beszél úgy, mintha béremelést adna, visszaél a pedagógusok és az oktatásban dolgozók hivatástudatával, kiszolgáltatott helyzetével.

Budapest, 2020. július 1.

Pedagógusok Szakszervezete

 

A dokumentum innen letölthető: A PSZ közleménye a KÖÉT ülése után