Hírek

Heti lapszemle 2020. május 15.

Heti lapszemle 2020. május 15.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) köszönetet mondott a pedagógusoknak, az oktatási dolgozóknak áldozatos munkájukért, a diákoknak fegyelmezettségükért. Az érettségi sikere rajtuk is múlott, múlik - a Mérce kérdéseire válaszoltunk. Szakszervezetünk szerint már nincs sok értelme annak, hogy júniusban visszatérjenek a gyerekek az iskolákba. További hírek a lapszemlében.

 

május 8.

 

PSZ: Gyakorlati óra nincs, vizsgázni viszont gyakorlatban kell

A PSZ szerint a kormány a járványhelyzetben nem fordított elég figyelmet a szakmai vizsgákra, miközben a gimnazisták szabályait pontról pontra meghatározta - mondta Gosztonyi Gábor alelnök az RTL híradójának. Az iskolákat a PSZ szerint magukra hagyták. Az ITM azt közölte: a szakmai vizsgák fennakadás nélkül zajlanak.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/gyakorlati-orajuk-nincs-a-vizsgazniuk-viszont-gyakorlatban-kell

 

Pozitívan értékelte az érettségit a PSZ, köszönetet mond a pedagógusoknak

Betartották az egészségügyi szabályokat és arra is figyeltek, hogy inkább olyan tananyagok szerepeljenek a kérdéssorban, amelyet még a távoktatás előtt tanultak a diákok - a Mérce megkeresésére értékelte az idei érettségi megszervezését a PSZ. „A Pedagógusok Szakszervezete köszönetet mond a pedagógusoknak, az oktatási dolgozóknak az áldozatos munkájukért, a diákoknak a fegyelmezettségükért. Az érettségi sikere rajtuk is múlik” - ezt is idézte a Mérce.

https://merce.hu/2020/05/08/nem-a-tavoktatasban-elsajatitott-anyagokon-volt-a-hangsuly-pozitivan-ertekelte-az-erettsegit-a-pedagogusok-szakszervezete/

 

Maruzsa Zoltán: fennakadás nélkül folynak a vizsgák

Sikeresen szervezték meg az érettségit a járvány okozta rendkívüli helyzetben - mondta az államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A pedagógusok nem bojkottálták a vizsgákat, a diákok nem léptek vissza tömegesen, a kormány biztosítja a védekezéshez szükséges felszereléseket. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a munkában részt vettek, intézményvezetőknek és a tanároknak is, akik „rendkívül felelősen, bátran vállalták a felügyeletet a vizsgákon és ugyancsak betartották a biztonsági intézkedéseket”.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/fennakadas-nelkul-folynak-a-vizsgak

 

május 9.

 

Maruzsa Zoltán: korrekt az együttműködés a PSZ-szel

Az államtitkár az interjúban jelezte: a PSZ elsősorban az érettségi biztonságos megszervezését kérte, korrektnek nevezte az együttműködést a szakszervezettel. A PDSZ azonban bojkottot hirdetett, kérte a tanárokat, vegyenek ki szabadságot, el akarta lehetetleníteni az érettségit, ezt Maruzsa Zoltán kifejezetten nehezményezte is. Majd augusztusra halasztást javasoltak, amit rajtuk kívül senki nem akart, viszont az utolsó egy hétben már ők sem álltak elő újabb akciókkal, így az érettségi szervezésére lehetett koncentrálni. A nehezén túl vagyunk, már csak a választható tárgyakból folynak kisebb létszámú érettségik és kevesebb felügyelő tanárra lesz szükség. Most is köszönetet mondott diákoknak, tanároknak, igazgatóknak, szervezőknek stb.

https://www.origo.hu/itthon/20200508-maruzsa-zoltan-interju.html

 

Statisztika érettségizőkről

A KSH szerint a 2019/2020-as tanévben 64 ezren tanulnak nappali rendszerben a gimnáziumok és szakgimnáziumok végzős 12., illetve a szakközépiskolák érettségi vizsgára felkészítő 13. évfolyamain. További 5,5 ezer diák a felnőttoktatásban tesz rendes érettségi vizsgát, és csaknem 15 ezer fő, már érettségivel rendelkező jelentkezett további vizsgákra.

https://uzletem.hu/karrier/64-ezer-vegzos-kozepiskolas-erettsegizik-nappali-rendszerben

 

A tanárjelöltek is segítették az online oktatást

Szegeden úgy döntöttek, a „kistanárok” is kapcsolódjanak be az online oktatásba. Ez testhezálló feladat volt: többen segítettek mentoruknak abban, hogyan kell használni az app­likációkat, miként lehet videót fel­­tölteni - mondta Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója. „Nem volt könnyű ez a félév, ám a nehézségek mellett volt pozitív hozadéka is: legalább más oktatási módszerekkel is megismerkedhettek hallgatóink”.

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-tanarjeloltek-is-segitettek-az-online-oktatas-lebonyolitasat-6432385/

 

Ugrás a sötétbe: majdnem százezer leszakadó diák

Eszközhiány, digitális helyett papíralapú oktatás, vissza nem küldött leckék. Több tízezer, egyes becslések szerint majdnem százezer gyerek sorsa ez most a járvány alatt. A Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella szerint az állami rendszerben tanuló 750 ezer általános és középiskolás közül 30-35 ezret nem tudnak digitálisan oktatni az eszközök, az infrastruktúra hiánya vagy a családi háttér miatt. Magyarország már hosszabb ideje egyike azoknak az országoknak, ahol a család társadalmi helyzete a legnagyobb mértékben határozza meg az iskolai teljesítményt és előmenetelt - mondta Havas Gábor szociológus.

https://168ora.hu/itthon/ugras-a-sotetbe-kilatastalan-helyzetben-a-nehez-sorsu-gyerekek-185152?fbclid=IwAR1J1tpxBY3r6ptX2Nvf3F0_P3ewAMvkevyOu-ZFmV7d4NSsgrmuMg623fA

További:

A rászoruló családok nem voltak felkészülve az online oktatásra sem, sok helyen nincs laptop, okostelefon vagy internet-előfizetés, és mivel az önkormányzatok, a családsegítők már a járvány előtt is túlterheltek voltak, nehezen jut el mindenkihez a segítség. A gyerekek napi étkezése nincs megoldva, hiszen eddig az intézményekben kaptak meleg ebédet.

https://merce.hu/2020/05/09/egy-magyar-sincs-egyedul-kiveve-azok-akiket-eddig-se-vett-emberszamba-a-kormany/

 

A felzárkóztatásnak nem záloga az integráció

Nem igaz, hogy csak integrálással lehet felemelni a leszakadó rétegeket Rubovszky Rita, az integrált óvodát működtető Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont igazgatója szerint. Nem a társadalmat kell átalakítani, hanem a leszakadókat felemelni. Beszélt a digitális oktatásról, az érettségiről, az új alaptantervről, az iskolai erőszakról is.

https://mandiner.hu/cikk/20200506_rubovszky_rita_patrona_oktatas_interju

 

HÖOK: a tanórák 42 százaléka maradhatna távoktatásban

Több mint 17 600 hallgató töltötte ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kérdőívét, melyben 72 kérdést tett fel a szervezet a távoktatásról. A hallgatók 40 százaléka elégedett a távoktatással, de 65 százalékuk szívesebben vesz részt a hagyományos tanórákon. A felmérésből kiderült: a tanórák 42 százalékát a jövőben is ki lehetne váltani távoktatással.

https://hvg.hu/elet/20200509_A_tanorak_jo_reszet_a_jarvany_utan_is_ki_lehetne_valtani_tavoktatassal?s=hk

 

május 10.

 

PSZ: Az alsósok felzárkóztatására szükség lesz

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a digitális oktatás tapasztalatairól beszélt az ATV híradójának, kiemelve az alsósok, illetve a hátrányos helyzetű családokban élő gyermekek felzárkóztatásának szükségességét. A Pedagógusok Szakszervezete szerint működőképes a jelenlegi tanítási rendszer, ezért a veszélyhelyzet miatt ebben a tanévben már nem szabad kinyitni az iskolákat. Azt is jelezte: a digitális oktatást be kell építeni a tanrendbe, de ehhez az egész rendszert át kell gondolni.

http://www.atv.hu/videok/video-20200511-az-egyetemi-hallgatok-csupan-negyven-szazaleka-elegedett-a-tavoktatassal

 

Hogyan élték meg az érettségizők és a tanárok a vizsgákat?

Az 1139 vizsgahelyszín többségében olyan körülményeket teremtettek, hogy senkinek nem kellett aggódnia a fertőzésveszély miatt. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy az államtitkárnak lett igaza. Valamennyi résztvevő arról számolt be, hogy rendben voltak a körülmények, a 168 Óra riportere is erről győződhetett meg.

https://168ora.hu/itthon/maszkabal-az-iskolakban-hogyan-eltek-meg-az-erettsegizok-es-a-tanarok-az-idei-rendkivuli-vizsgakat-185174

 

május 11.

 

Kásler Miklós köszönetet mondott a pedagógusoknak

A kormány nevében köszönetet mondott a pedagógusoknak Kásler Miklós, aki a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnáziumban tett látogatása után azt mondta: a koronavírus-járvány miatt az érettségi vizsgák lebonyolítása különleges előkészületeket igényelt, és „a magyar pedagógus kar jelesre vizsgázott szervezettségből, lelkesedésből és elkötelezettségből”. Kiemelte: a járvány miatt új oktatási rendszert próbálhatott ki az ország, a távoktatást. Mindnyájunk meglepetésére, a kezdet nehézségei mellett, számos pozitív tapasztalatra tettünk szert, amelyeket lehet hasznosítani a későbbiekben is” - mondta a miniszter.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/peldamutatoan-bonyolitottak-le-a-tanarok-a-vizsgakat

 

Hajnal Gabriella: a tanárok és a diákok is segítették az érettségit

Elenyésző az érettségitől visszalépők száma, a Klebelsberg Központhoz tartozó iskolákban eddig 20-90 olyan tanuló volt, aki előzetes bejelentés nélkül nem jelent meg a vizsgán - mondta a Magyar Nemzetnek Hajnal Gabriella elnök. Nem igazolódtak be a félelmek, hogy nem lesz elég felügyelő pedagógus, az egészségvédelmi előírások betartására ötletes megoldásokat alkalmaznak az iskolák. Szerinte az érettségi miatt nem fog megugrani a fertőzések száma. Az idén mintegy 350 ezer érettségi vizsga zajlik, de a köznevelési intézményekbe ennél jóval több, mintegy 420 ezer maszkot szállítottak ki a vizsgázóknak, továbbá 147 ezer tanári maszkot és ugyanennyi pár kesztyűt is kaptak az iskolák. A 60 éven felüli, illetve krónikus betegséggel küzdő pedagógusokat nem osztották be, ám közülük rengetegen jelentkeztek önként, hogy mégis segítenek, emellett sok általános iskolai pedagógus is bekapcsolódott a munkába. Ő is köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-tanarok-es-a-diakok-is-segitettek-az-erettsegi-lebonyolitasat-8102597/

 

A tanév végéig hátralévő munkarend sürgős tisztázását kéri a CKP

A Civil Közoktatási Platform arra kéri a kormányt, mielőbb tisztázza a tanév végéig hátralévő időszak munkarendjét. Üdvözlendő, hogy Orbán Viktor valószínűtlennek nevezte a személyes jelenlétet megkövetelő oktatás újraindítását. A CKP reméli, hogy a kormány hivatalos döntése is ez lesz. „Véleményünk szerint a tantermi oktatást két hétre újraindítani járványügyi szempontból kockázatos, szervezésileg megvalósíthatatlan. Gazdasági szempontból nem jelent megoldást, oktatási haszna pedig kétséges” - írta a platform, kitérve arra is: gondoskodni kellene a diákok felzárkóztatásáról, akik lemaradtak a digitális oktatásban.

https://merce.hu/2020/05/11/a-tanev-vegeig-hatralevo-munkarend-surgos-tisztazasat-keri-az-oktatasi-szervezet/

 

A diákok és szüleik többsége elégedett a távoktatással

A diákok és szüleik nagy része elégedett a távoktatással egy, a Telenor megbízásából készült kutatás szerint. A diákok kicsit több mint fele tölt átlagosan napi 2-6 órát online tanulással, ők leginkább a személyes kontaktust hiányolják. A szülők kétharmada szerint a diákok hasznos képességeket is szereznek a távoktatási eszközök használatával. Sőt, többségük úgy érzi: saját digitális tudásuk is fejlődött, hogy segítenek gyermeküknek a tanulásban. A megkérdezettek csaknem 40 százaléka nem találta kielégítőnek a tanárok digitális ismereteit.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-diakok-es-szuleik-tobbsege-elegedett-a-tavoktatassal-8096165/

 

Nő az óvodák iránti igény vidéken

Fokozatosan nő az óvodák iránti igény a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével és a szülők újbóli munkába járásával a vidéki településeken. A szülők kérésére újabb intézményeket nyitnak meg.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/05/11/no-az-ovodak-iranti-igeny-videken?source=hirkereso

 

Most látjuk igazán, milyen hálásak lehetünk óvodáknak, iskoláknak

„Most, hogy nincs gyerekintézmény, nagyon nagyra értékelődött a szemünkben az iskolákban dolgozó tanárok, illetve az óvodák óvónőinek, óvóbácsijainak munkája”. Nyolc okot sorol a hálára a cikk.

https://www.nosalty.hu/ajanlo/8-ok-amiert-most-latjuk-csak-milyen-halasak-lehetunk-ovodaknak-iskolaknak

 

Nagy az igény a nyári táborokra

A 27 ezer válaszadó 72 százaléka amellett foglalt állást az államtitkár által indított internetes szavazáson, hogy védőintézkedések mellett szervezzenek idén is gyerektáborokat. Novák Katalin elmondta: egyeztetnek az érintettekkel, mielőtt meghoznák a döntést.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nagy-az-igeny-a-nyari-taborokra-ebben-az-evben-is-8104583/

 

Arcfelismerővel indulnak az online nyelvvizsgák

A járványhelyzetben a kormány azt is lehetővé tette, hogy 75 ezer ember nyelvvizsga nélkül vegye át diplomáját. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint hiba volt, hogy nyelvtudásra vonatkozó világos iránymutatás nélkül juttatják őket oklevélhez. Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke is sajnálatosnak tartja, hogy a kormány eltörölte a nyelvvizsga feltételét az egyetemi felvételihez. Ha valaki komplex B2-es nyelvvizsgát szeretne, annak továbbra is a teljes nyelvvizsgára van szüksége, a mostani írásbeli érettségi csak idén és csak a felvételin játszik szerepet. A cikk az online nyelvvizsgákra is kitért.

https://index.hu/belfold/2020/05/11/nyelvvizsga_online_teszt_felveteli_pontszam_kozepfoku_b2_tobbletppont_salusinzsky_andras_rozgonyi_zoltan/

 

Ösztöndíj a modellváltó egyetemeken

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében hat egyetem alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek augusztus 1-jétől a parlamenti döntésre váró törvényjavaslatok szerint. Az intézkedés célja a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működés a felsőoktatás versenyképességének növelése érdekében. Az új modell az eddigiekhez hasonlóan továbbra is biztosítja minden hallgatónak az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét - nyilatkozta Bódis József, az ITM államtitkára.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200511-tovabbra-is-biztositott-lesz-az-allami-osztondijas-kepzes-a-modellt-valto-egyetemeken

 

Felfüggesztett vádemelés

2019 őszén feljelentést tett egy szülő, amiért a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolába járó gyerekét bántalmazta az iskola igazgatója: a 12 éves fiút az intézmény konyháján dolgozó édesanyja szeme láttára nyomta olyan erővel a falhoz az igazgató, hogy a fiú testén zúzódások keletkeztek. A belső vizsgálat után menesztették a vezetőt, a büntetőeljárásnak viszont csak most lett vége: az igazgató valóban bántalmazta a diákot, a vádemelést azonban egy évre és négy hónapra felfüggesztette az ügyészség.

https://444.hu/2020/05/11/felfuggesztette-az-ugyeszseg-a-gyongyospatai-iskola-diakjat-falhoz-vago-igazgato-elleni-vadakat?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=felfuggesztette-az-ugyeszseg-a-gyongyospatai-iskola-diakjat-falhoz-vago-igazgato-elleni-vadakat

 

május 12.

 

PSZ: nincs értelme kinyitni az iskolákat erre a néhány hétre

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL hírműsorának azt mondta, hogy a hátralévő néhány hétre már nem érdemes kinyitni az iskolákat. A híradó összeállítása említette a CKP javaslatát, miszerint a kormány mielőbb nyilatkozzon a tanév további menetéről. Az Emmi úgy reagált: a kormány a diákok és a pedagógusok védelmét szem előtt tartva dönt.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/ne-nyissak-ujra-az-iskolakat-a-tanevben

 

Júniusban újra iskola?

Az oktatási akciócsoport nem zárta ki, hogy egyes településeken az alsósoknak újrainduljon az oktatás az iskolákban. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, az akciócsoport tagja, Horváth Péter szerint azonban az iskolába járást nem lehetne kötelezővé tenni. A javító- és osztályozóvizsgákat a digitális munkarendnek megfelelően online is meg lehet oldani.

https://infostart.hu/belfold/2020/05/12/200512-bel1-1010-juniustol-ujra-iskola-int-horvath-vm

 

Nem tudja kezelni a tanárhiányt a kormány

Parlamenti döntés után, 2021 augusztusától hatályon kívül helyezné a kormány a Nemzeti köznevelési törvény egyik mellékletét, amely azt tartalmazza, milyen végzettséggel vagy szakképzettséggel lehet betölteni egy-egy pedagógus-munkakört.  A PDSZ szerint a táblázat eltörlése azt szolgálná, hogy bárki, bármit taníthasson, enyhítve a tanárhiányt.

https://alfahir.hu/2020/05/12/kozoktatas_tanarhiany_pedagoguskepzes_pedagogusok

 

Így tűnnek el a közoktatásból a hátrányos helyzetű gyerekek járvány idején

„Remélem, a gyerekek problémamegoldó képessége fejlődik, a mi szemléletünk pedig (bár nem ezzel volt a gond véleményem szerint) visszavonhatatlanul megváltozik.”  Az idézet egy online kérdőív válaszából származik, amelyet a Rosa Parks Alapítvány, a Motiváció Egyesület és a Partners Hungary Alapítvány közös kutatása címzett halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyermekeket oktató pedagógusoknak. A kérdőívet 425 pedagógus töltötte ki, ez önmagában jelzi igényüket tapasztalataik megosztására. Elemzés a digitális oktatásról.

https://qubit.hu/2020/05/12/igy-tunnek-el-a-magyar-kozoktatasbol-a-hatranyos-helyzetu-es-roma-gyerekek-a-jarvany-idejen

 

Háromszáz állami gondozott gyermeknek gyűjtöttek laptopot

15 gyermekotthon csaknem 300 állami gondozott gyermeke kapott segítséget. A Gyermekhíd Alapítvány és az Uniqa Biztosító laptopokkal, tabletekkel és internet-előfizetéssel támogatta őket. Cégek és magányszemélyek felajánlásait várták, amelyekkel a gyermekek és mentoraik közötti online kapcsolattartást tették lehetővé, hiszen a járvány miatt az alapítvány önkéntesei nem látogathatják az állami gondozásban lévő gyerekeket.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/05/12/haromszaz-allami-gondozott-gyermeknek-gyujtottek-laptopot

 

Kúria: ki kell fizetni a kártérítést a gyöngyöspatai roma diákoknak

Döntött a Kúria a gyöngyöspatai szegregációs per felülvizsgálati kérelméről, amelyet az iskola fenntartói, a helyi önkormányzat és a Hatvani Tankerület azért nyújtott be, hogy pénz helyett természetben kártalaníthassák a diákokat. A Kúria elutasította a kérelmet, fenntartva a Debreceni Ítélőtábla jogerős döntését. Vagyis ki kell fizetni a korábban megítélt 99 millió forintos kártérítést annak a 60 gyöngyöspatai roma diáknak, akiket a Nekcsei Demeter Általános Iskolában jogellenesen elkülönítettek társaiktól és alacsonyabb szintű oktatást biztosítottak számukra.

https://index.hu/belfold/2020/05/12/gyongyospata_iskolai_szegregacio_roma_diakok_karteritesi_per_itelet_kuria/

 

A Fidesznek nem tetszik a Kúria döntése

Rossznak és igazságtalannak minősítette Horváth László fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott a Kúria ítéletét a gyöngyöspatai iskolaügyben. Szerinte a döntés rossz, mert felrúgja a társadalmi békét, igazságtalan, mert „egyoldalúan és túlzóan büntet egy egész települést egy kisebbség vélt vagy valós sérelmeiért”. A képviselő - akinek miniszterelnöki megbízottként feladata a hasonló konfliktusos helyzetek feltárása és a megoldást szolgáló javaslatok kidolgozása - azt közölte: mindent elkövet annak megakadályozására, hogy „a jövőben Soros-szervezetek hasonló pénzszerző akciókra szánják el magukat”.

https://24.hu/belfold/2020/05/12/gyongyospata-kuria-fidesz-horvath-laszlo/

 

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a gyermekek örökbefogadása

A jövőben egyszerűbb és gyorsabb lesz a gyermekek örökbefogadása, az erről szóló törvényjavaslatot benyújtják az Országgyűlésnek - jelentette be az Emmi államtitkára. A törvényjavaslat célja, hogy azok a gyermekek, akikről vér szerinti szüleik lemondtak, örökbefogadó családba kerülhessenek, az örökbefogadást tervező szülők és az örökbefogadásra váró gyermekek pedig minél gyorsabban egymásra találhassanak. A folyamat akár 9 hónapra is rövidülhet.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200512-egyszerubb-es-gyorsabb-lesz-a-gyermekek-orokbefogadasa

 

Többnyire online vizsgákat tartanak a vidéki egyetemeken

Alapvetően a vizsgaidőszakban is fenntartják a digitális formát a vidéki egyetemek. Jellemzően az online vizsgáztatás mellett döntöttek, csak speciális szakok, tárgyak, illetve záróvizsgák esetében kell személyesen megjelenni, megfelelő biztonsági intézkedések mellett.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/05/12/tobbnyire-online-vizsgakat-tartanak-a-videki-egyetemeken?source=hirkereso

 

Embereket kell elbocsátani önkormányzati intézményeknél is

Már az önkormányzati intézményekben dolgozókat is kénytelenek elküldeni több településen a központi elvonások miatt. Dunaújvárosban az önkormányzati dolgozók közül azoknak az óvónőknek, akik nem vállalták, hogy részt vesznek az idősellátásban, csökkentették a bérét. Előbbre jutnának a bajban lévő önkormányzatok, ha tárgyalnának az intézményi alkalmazottak képviselőivel a munkahelyek és bérek megtartásának módszereiről - mondta Csóti Csaba, a SZEF elnöke. Van olyan város is, ahol nulla forintos fizetéssel tartják az embereket, szerinte ez a kiszolgáltatottság kihasználása.

https://nepszava.hu/3077736_telepulesek-tulelo-uzemmodban-embereket-kell-elbocsatani-es-megjosolhatatlanok-a-vesztesegek

 

A világ megmentésének receptje

Pontot kell tenni annak a végére, hogy a világ működését a „vegyél végre valamit!” biztosítja - Bán Mihály, a PSZ Veszprém Megyei Szervezete elnökének írása.

https://kotoszo.blog.hu/2020/05/12/itt_a_vilag_megmentesenek_receptje_gondoltal_volna_erre#more15681356

 

május 13.

 

A Jobbik attól tart, hogy a közmunkások előtt is megnyílik a tanári pálya - eltörölnék az alsó és felső tagozat szakaszolását?

Az oktatási kormányzat "diszkrét coming out-jának" nevezte a köznevelést átalakító két rendelettervezetet Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője.  Sajtóhírek szerint eltörölnék az alsó és a felső tagozat szakaszolását, akárcsak azt a táblázatot, amely rögzíti, mely állást milyen végzettséggel lehet betölteni. Ezzel a végzettség nélküliek vagy akár közmunkások előtt is megnyílik a tanári pálya, ami a minőség romlásához vezet. Arra szólította fel a kormányt, hogy rendezze a pedagógusbéreket, állítson fel az oktatással foglalkozó önálló minisztériumot. Szerinte az Emmi olyan területekhez is hozzá kíván nyúlni, ami a veszélyhelyzet miatt nem indokolt. Ilyen a köznevelési törvény módosítása, kihagyva a parlamenti és a szakmai nyilvánosságot.

https://alfahir.hu/2020/05/13/oktatas_kozneveles_kasler_miklos_emmi_csanyi_tamas_jobbik

 

Elkezdődött a rendkívüli felvételi az üres helyekre

Megkezdődött a rendkívüli felvételi eljárás azoknak, akik első körben az általuk megjelölt középiskolák egyikébe sem jutottak be. Az Oktatási Hivatal honlapján böngészhetik, hol maradtak üres helyek. Ilyenkor a tanulóknak közvetlenül kell megkeresniük a választott középiskolát. A fővárosban harminc intézmény várja a diákokat, ezek közül 15 kínál gimnáziumi képzést, míg szakgimnáziumi, technikumi képzés 19 helyen érhető el, szakközépiskolai évfolyam 13 intézményben indul, két helyen szakiskolai osztályba lehet jelentkezni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/elkezdodott-a-rendkivuli-felveteli-az-ures-helyekre-8111633/

 

Egyre többen veszik igénybe a gyermekfelügyeletet

Egyrészt sokaknak elég már az otthonlétből és a gyermekek oktatása kapcsán rájuk is háruló többletfeladatokból, de ha kötelezően iskolába kellene küldeni a gyermekeket, akkor az megijesztené őket, mondta Maruzsa Zoltán államtitkár. Egyszerre van tehát jelen a normalitáshoz való visszatérés vágya, illetve a gyermekek, a család megfertőződésétől való félelem. A gyermekfelügyelet iránti igény városokban sokkal gyakoribb, egy faluban a sokszor helyben lakó rokonság körében a felügyeletet akkor is könnyebb megszervezni, ha a szülők dolgoznak.

https://www.origo.hu/itthon/20200513-maruzsa-zoltan-interju.html?utm_source=hirkereso

 

Horváth Péter: ennél jobb tesztidőszak nem is lehetne az oktatásban

Nagy lépést jelent a digitális munkarend a hazai oktatás fejlesztésében, de a személyes kapcsolatok és jelenlét nélkül nem lehet teljes a pedagógusi munka - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Beszélt az érettségi különleges lebonyolításáról, a ballagások hiányáról és arról is, hogyan tudnak felkészülni a módosított Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetésére. (A minapi interjú írott változatát adta közre az Inforádió.)

https://infostart.hu/interju/2020/05/13/horvath-peter-ennel-jobb-tesztidoszak-nem-is-lehetne-az-oktatasban

 

Szülők szerint a mostani soha vissza nem térő lehetőség az oktatás megreformálására

A Parents International nemzetközi szervezet elindított egy kiáltványt, amelynek célja, hogy minél több szülőhöz eljusson az üzenet: a járvány akkora lökést adott a digitális oktatásnak, mint eddig semmi, és kár lenne, ha ezt hagynánk elveszni. „Bár sok kollégám nem ért velem egyet, szerintem a távoktatás kiváló lehetőséget ad nekünk, tanároknak, hogy kicsit kreatívabb feladatokat is adhassunk a gyerekeknek” - mondta Balogh Éva gimnáziumi tanár.

https://famiily.hu/digitalis-oktatas-elonye-koronavirus-oktatas-megreformalasa/

 

Új motivációk az online oktatásban

Influencerek mint pénzügyi oktatók, social media mint edukációs platform?  Ez lehet a jövő, hiszen a digitális oktatásban felértékelődnek az értékes tartalmak. A tanárok keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel képernyőn keresztül fenntartható a gyerekek motivációja. Egy kutatás szerint a 7 évesnél idősebb gyerekek fele aktív a közösségi médiában, harmaduk pedig influencer-követő. Nem is csoda, hiszen a vlog sokkal izgalmasabb tartalmat kínál a fiataloknak, mint a tankönyv.

http://gazdasagportal.hu/index.php/vloggerek-tanarszerepben-uj-motivaciot-adhatnak-az-online-oktatasban/

 

TGM: a Kúria a cigánygyerekeknek igazságot szolgáltatott

Tamás Gáspár Miklós filozófus a Kúria döntése után azt is elemzi, hogy miként alakult ki az új cigányellenesség.

https://merce.hu/2020/05/13/tgm-a-kuria-a-ciganygyerekeknek-igazsagot-szolgaltatott/

 

Óvatosan örülnek a romák a Kúria döntése után

Egyszer már született jogerős bírósági döntés, a romák azonban még egyetlen fillért sem láttak a kártérítésből. Ezért csak óvatosan örülnek a Kúria ítéletének. Igazán örülni akkor fognak, ha tényleg megkapják a pénzt - nyilatkozta Csemer Géza, a gyöngyöspatai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Farkas Lilla ügyvéd, a gyöngyöspatai roma családokat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kurátora azt mondta: ha tisztességes lesz az eljárás, az érintettek néhány héten belül megkaphatják a számukra megítélt összeget.

https://nepszava.hu/3077976_ovatosan-orulnek-a-romak

 

Gyermekeknek gyűjtenek a menedzserek és az UNICEF

Legközelebb magyarországi gyermek- és anyaotthonok, gyermekkórházak, kórházi gyermekosztályok és hátrányos helyzetű családokat segítő szervezetek számára gyűjtenek közösen támogatásokat a Menedzserszövetség május 20-án Budapesten tartandó, egész napos digitális konferenciáján. A cél 5 millió forint összegyűjtése, az adományokat május 31-ig fogadják, az összeget főként egészségügyi védőfelszerelésre, számítástechnikai eszközökre is fordítják.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/gyermekeknek-gyujtenek-a-menedzserek-es-az-unicef-8115053/

 

Megszűnik a nyelvtanulási diákhitel

Ezt a hitelt tavaly vezették be azok számára, akiknek nem volt meg a diplomájuk megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgájuk, vagy akik már befejezték tanulmányaikat, de nyelvvizsga nélkül nem kapták meg diplomájukat. 100 000 és 500 000 forint közötti kölcsönt lehetett felvenni. A kormányrendelethez indoklást nem fűztek, de bizonyára azzal függ össze, hogy megszüntették a nyelvvizsga-követelményt (enélkül is kiadják a diplomákat), ezután a kormány nem tartja szükségesnek az egyetemisták nyelvtanulásának támogatását - írta a portál.

https://hvg.hu/itthon/20200513_nyelvtanulasi_diakhitel

 

A bölcsészek és a szakképzésben tanulók érzik leginkább bizonytalannak az elhelyezkedésüket a koronavírus miatt

Az IT-technológia területen tanuló vagy dolgozó fiatalok tartják leginkább biztosnak helyzetüket a járvány kedvezőtlen gazdasági hatása ellenére. Leginkább a szakképzésben tanuló fiatalok aggódnak, továbbá a bölcsészek érzik magukat leginkább érintettnek - derült ki egy reprezentatív felmérésből.

https://168ora.hu/penz/kutatas-felmeres-fiatalok-elbocsatasok-bercsokkentes-185276

 

A generációs hovatartozásról

„Nehéz azt mondani, hogy a vírusnak lesz olyan hatása, ami megváltoztatja az emberiséget: szerintem nem, ezért nem is hiszem, hogy lenne majd vírusgeneráció” - interjú Steigervald Krisztián generációkutatóval.

https://nepszava.hu/3077876_a-generacios-hovatartozas-nem-egy-doboz--interju-steigervald-krisztian-generaciokutatoval

 

május 14.

 

Horváth Péter: alsóban lehetne kinyitni az iskolákat júniusban

Elsősorban az első négy évfolyamnak lehetne kinyitni az iskolákat júniustól, ha a járványhelyzet lehetőséget ad rá - mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Kossuth rádióban. Szerinte azért az alsó négy évfolyamnak érdemes megnyitni a kapukat, mert a gazdaság újraindulásával a szülőknek munkába kell járniuk, ez a korosztály pedig még felügyeletet igényel. Az ő közlekedésük a legbiztonságosabb, mert jellemzően lakóhelyhez közeli intézményekbe járnak - tette hozzá.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/05/14/pedagoguskar-az-elso-negy-evfolyamnak-lehetne-kinyitni-az-iskolakat?source=hirkereso

 

Pünkösdig biztosan marad a jelenlegi távoktatás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy pünkösdig marad a jelenlegi rend, a további időszakról még nincs döntés. Hivatkozott Maruzsa Zoltán államtitkárra, aki szerint le lehet zárni a tanévet online is.

https://civishir.hu/belfold/2020/05/punkosdig-biztosan-nem-lesz-iskola

 

PDSZ: sem pedagógiai, sem szakmai szempontból nincs értelme már a júniusi nyitásnak

A PDSZ szerint felesleges az intézmények kinyitása júniusban, szakmailag sincs értelme - mondta Szűcs Tamás elnök az ATV híradójának.

http://www.atv.hu/belfold/20200514-pdsz-elnok-ebben-a-tanevben-mar-sem-pedagogiailag-sem-szakmailag-nincs-ertelme-az-iskolak-ujranyitasanak

 

Szervezhetnek napközis táborokat nyáron

Egyelőre a napközis táborokat engedélyezték, az ottalvós táborokról a hónap végén döntenek - mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200514_napkozis_nyari_taborok

 

Fokozatosan nyitnak az óvodák, a bölcsődék

Még több óvodát nyitnak meg a vidéki nagyvárosokban a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével, ügyeleti rendszerben és az egészségvédelmi intézkedések betartásával.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200514_ovodai_korkep

 

Rendben, biztonságban zajlottak a szakmai érettségik országszerte

Összesen mintegy ötven szakmai érettségi tantárgyból adhattak számot a tudásukról a diákok. Elkezdődött a szakmai vizsgáztatás is, amely szintén az előzetes terveknek megfelelően halad - tájékoztatott Schanda Tamás államtitkár. A május 4-ével indult időszakban eddig gyakorlati vizsgákat tehettek a tanulók, az írásbelik május 25-én kezdődnek. A védőfelszereléseket mindenhol biztosítják.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/05/14/rendben-biztonsagban-zajlottak-a-szakmai-erettsegik-orszagszerte?source=hirkereso

 

Bezárás előtt két rendészeti szakgimnázium

Szeptembertől a mostani négy rendészeti szakgimnáziumból csak kettő marad meg, az egyik Körmenden, a másik Miskolcon. A hírt jó ideje ismerik a rendvédelmi szakszervezetek, de az intézményeket fenntartó belügyi tárca sem nekik, sem a Népszavának nem árult el további részleteket arról, hogyan tervezik átalakítani a szakképzést az egyre nagyobb létszámhiánnyal küzdő területen.

https://nepszava.hu/3078013_veszelyben-az-utanpotlas-bezaras-elott-ket-rendeszeti-szakgimnazium

 

Hogy lehet a karanténoktatás tapasztalatait felhasználni?

„Nincs többé az eddig megszokott iskola. A diákok ki fogják követelni a karanténoktatásban megtapasztalt számukra izgalmas dolgokat” - mondta a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője arról, milyen hatása lehet a koronavírus miatt kényszerűségből bevezetett távoktatásnak a majdani „offline-iskolákra”. A matematikatanárként is dolgozó Koren Balázs szerint az országban most folyó tanítás nem is nevezhető sem digitális oktatásnak, sem távoktatásnak, mert azokban egy új típusú pedagógiai szemléletre volna szükség mind a tudásátadásban, mind az értékelésben, amire sok pedagógus nem áll át.

https://hvg.hu/elet/20200514_Hogy_lehet_a_karantenoktatas_tapasztalatait_beepiteni_a_normal_iskolaba?s=hk

 

Segít a távoktatásban az egyik mobilcég

Digitálistananyag-fejlesztő pályázatot hirdet tanároknak a Telenor a társaság HiperSuli programjában. Hipernet-hozzáférést, mobilneteszközöket adnak iskoláknak, illetve a szaktárca által akkreditált továbbképzéseket tartanak a tanároknak. „Karanténoktatást" segítő javaslatcsomagot is összeállítottak a tanárok és a szülők részére, továbbá a távoktatást segítendő online tanári értekezleteket is szerveznek hetente.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200514/koronavirus-igy-segitene-a-tanarok-digitalis-oktatasat-az-egyik-mobilceg-431868?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A tanárok nagyon sokféle informatikai rendszert használnak

A megkérdezett családok felénél a gyerekek kis segítséggel boldogulnak a digitális oktatásban, 14 százalékuk teljes mértékben önállóan tanul, több mint egyharmaduk komoly szülői figyelmet és segítséget igényel, derül ki az INNObyte Informatikai Zrt. cégen belüli kutatásából. A tanárok nagyon sokféle informatikai rendszert használnak, így más-más csatornákon keresztül küldik a feladatokat, amelyeket rendszerezni kell, hogy a gyermekek egyedül fel tudják dolgozni azokat. Külön nehézség, hogy osztályon belül is használnak eltérő digitális megoldásokat a tanítók - a kérdezettek 66%-a számolt be erről. 

https://computerworld.hu/karrier/amit-a-digitalis-oktatasrol-tudni-lehet-278768.html

 

Egy édesanya feladta: nem tud egyszerre dolgozni és tanulni a gyerekkel

Egy személyben anya, tanítónő és mérnök? Baranyi Flóra tényleg megpróbálta. Most levelet írt a tanítóknak és gyermekeinek is, mert feladta a harcot és nem érdeklik többé a rossz jegyek sem. Beletörődött abba, hogy nem megy. Nem válik az ember egyik-napról a másikra tanítóvá, miközben házakat emel. Hiába a szorgalom, valamiből engedni kell.

https://noivalto.hu/2020/05/14/az-otosbol-nem-veszek-kiflit-egy-anya-levele-a-tanitokhoz-koronavirus/?fbclid=IwAR17qJy0Sd_kXG-vmQyaYoR-zYRQdzSFS8DYjfZqpQKXaWa5LKnIicTU--Q

 

Akarnak iskolába járni a cigányok? – tabudöntő vita a Kúria döntése után

Németh György szociológus nem üdvözli a gyöngyöspatai romáknak pénzt megítélő döntést: szerinte a törvényt, amely alapján ez az ítélet megszületett, meg kell változtatni. A szociológus a cigányság kulturális attitűdjeiben véli a probléma gyökerét.

https://www.valaszonline.hu/2020/05/14/gyongyospata-ciganysag-forray-nemeth-vita/

https://www.valaszonline.hu/2020/05/14/gyongyospata-ciganysag-nemeth-gyorgy-velemeny/

 

Segítenek az egyetemek hallgatóiknak

A koronavírus-járvány okozta helyzet sok egyetemista életét is megnehezítette, hiszen nem tudtak munkát vállalni. Néhány magyar egyetem külön ösztöndíjat hozott létre a segítésükhöz. Három példa a cikkben.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200514_egyetemi_osztondijak_koronavirus

 

május 15.

 

A kormányfő nem biztos az iskolanyitásban

Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában arról is beszélt, hogy felelős, körültekintő döntést kell hozni az óvodák és iskolák újranyitásáról is, és egyáltalán nem biztos benne, hogy ebben a tanévben megtörténik ez, noha a Nemzeti Pedagógus Kar és az oktatási akciócsoport azt javasolta: tegye lehetővé a kormány azt, hogy egyes településeken az alsó tagozatosoknak júniustól újraindulhasson az iskolai oktatás.  Az alsó tagozat megnyitása előtt Orbán Viktor szerint először az óvodák, bölcsődék ügyeletét kell kialakítani. Azt szerinte senki nem tudja megmondani, hogy tényleg kinyitnak-e még ebben a tanévben az iskolák. „Nem lehetetlen, de nagyon óvatos vagyok” - mondta.

https://index.hu/belfold/2020/05/15/orban_viktor_kossuth_radio_nyilatkozat_pentek_koronavirus_budapest/

 

Maruzsa Zoltán: le lehet zárni a tanévet

Nem volt fennakadás az idei érettségi vizsgák lebonyolításában, és egyetlen tanár sem hirdetett bojkottot - egyebek mellett erről beszélt a Népszavának adott interjújában a köznevelésért felelős államtitkár. Erősen figyelik, hogy van-e, lesz-e olyan koronavírusos megbetegedés, amely az érettségikhez köthető, de egyelőre ilyet nem találtak. Hamarosan döntenek arról is, júniusban kinyitnak-e az iskolák.

https://nepszava.hu/3078153_maruzsa-zoltan-le-lehet-zarni-a-tanevet

 

A járvány ellenére sokan vettek részt idén az érettségiken

Az Oktatási Hivatal statisztikái szerint 2010 óta minden tanévben van nyolc-tízezer olyan vizsga, amelyen a jelentkezők végül mégsem jelennek meg. Ehhez képest most csak 3500 vizsgát mondtak le előzetesen, és az utolsó pillanatban sem sokan gondolták meg magukat. A pontos adatokat csak a vizsgaidőszak lezárása után, július végére ígéri az Oktatási Hivatal. A bejelentés nélküli távolmaradók arányáról a lap felidézte: az első vizsgahéten a KK-hoz tartozó összes iskolában napi néhány tucat hiányzó volt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-jarvany-ellenere-sokan-vettek-iden-reszt-az-erettsegiken-8120891/

 

A válogatás nem teljes körű!