Hírek

Heti lapszemle 2020. május 8.

Heti lapszemle 2020. május 8.

A PSZ alelnöke történelem szakos tanárként nyilatkozott az érettségiről, szerinte nem volt megoldhatatlanul nehéz az írásbeli vizsga. A szakképzésben tapasztalható káoszt tette szóvá közleményében a Pedagógusok Szakszervezete, kitérve arra is, hogy a szaktárca összemosta az idei középiskolai felvételi adatokat. További hírek a lapszemlében.

 

május 2.

 

ITM: a szakképzésben folytatja a továbbtanulók csaknem kétharmada

A középfokú oktatásban továbbtanulók csaknem kétharmada a megújuló szakképzést választotta. Az ősztől induló technikumokban mintegy 34 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé. A legnépszerűbb szakképzési intézménytípusba magasabb arányban nyertek felvételt a diákok, mint bármikor az elmúlt másfél évtizedben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az osztrák mintára jobbá, rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá váló rendszerben júliustól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a szakképzésben dolgozó 32 ezer oktató bére.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/05/02/a-szakkepzesben-folytatja-a-tovabbtanulok-csaknem-ketharmada?source=hirkereso

 

május 3.

 

Nagy hangsúly van a biztonsági intézkedéseken az idei érettségin

Nagy hangsúlyt fektetnek a biztonsági intézkedésekre az érettségin, amelyre több mint 84 ezren jelentkeztek - mondta az államtitkár. Az intézményekben folyamatosan betartják a higiéniás intézkedéseket, takarítanak, a vizsga nyitott ablakok mellett zajlik. Legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani. A vizsgabeosztás elkészült, az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették. Maruzsa Zoltán köszönetet mondott minden tanárnak, aki munkát vállalt, mert a vizsga az ő áldozatvállalásuknak köszönhetően szervezhető meg. Nem kötelező részt venni az érettségi vizsgán, ősszel is lesz érettségi és a keresztféléves felsőoktatási felvételit is meghirdetik. „Bárki, akár holnap reggel is dönthet úgy, hogy a vizsgát későbbre halasztja” - jelentette ki.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200503-nagy-hangsuly-van-a-biztonsagi-intezkedeseken-az-idei-erettsegin

 

Nézőpont Intézet: a többség támogatja az érettségi megtartását

„A magyarok 72 százaléka egyetért azzal, hogy most hétfőn megkezdődnek a központi írásbeli érettségi vizsgák, s csak 19 százalékuk osztja az ellenzék véleményét, miszerint inkább a helyi iskolákban kapott jegyekből kellett volna jegyet ajánlani - ez derül ki a Nézőpont Intézet április utolsó két napján készített telefonos kutatásából” - írta a Magyar Hírlap.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200503-a-magyarok-oriasi-tobbsege-tamogatja-az-erettsegi-megtartasat

 

A tanároknak meg kell tanulniuk: nem kontrollálhatják mindig a tanulókat

Mit tanultunk a távoktatásból? Hogyan változott a hozzáállás? Írjanak-e a gyerekek is tantervet? Egyebek között erről beszélgetett a portál Moss Lászlóval, a fővárosi Eötvös József Gimnázium igazgatójával. Szerinte a távoktatásra való átállásnál látványossá vált, hogy a tanárok azt gondolták, ha két hét lazítás van, teljesen szétesik a tanév.

https://g7.hu/podcast/20200503/ezutan-a-tanaroknak-meg-kell-tanulnia-hogy-nem-kontrollalhatjak-mindig-a-tanulokat/

 

A Jobbik önálló oktatási minisztériumot szorgalmaz
 

Önálló oktatási minisztérium felállítását szorgalmazta Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője.

https://alfahir.hu/2020/05/03/csanyi_tamas_oktatasi_miniszterium_oktatas_jobbik

 

május 4.

 

1144 helyszínen kezdődtek meg az érettségik

Maruzsa Zoltán államtitkár a Kossuth rádió reggeli műsorában, az érettségik megkezdése előtt azt mondta: járványügyi szakértők javaslatait is figyelembe véve tervezték meg az időpontot, hiszen a megbetegedések száma most alacsony. „Tisztában vagyunk vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem, meg aggodalom, hogy minden rendben lesz-e. Mi biztosak vagyunk abban, hogy minden rendben lesz” - hangsúlyozta, hozzátéve, ehhez szükség van arra a bátorságra és elkötelezettségre is, amellyel az érettségi megszervezésén dolgozók rendelkeznek.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/1144-helyszinen-kezdodik-meg-az-erettsegi

 

Sikeres volt az első nap

Maruzsa Zoltán a Hír TV-ben azt mondta: semmilyen probléma nem volt az első vizsganapon, összesen 84.000 fő tesz érettségit, közülük sokan utólagos emelt vizsgát tesznek a felvételik miatt. Az iskolák esetleges újraindításáról azt mondta: nem látja akadályát, hogy a tanévet a jelenlegi munkarendben zárják le, de figyelik a nemzetközi tapasztalatokat. Ahol újranyitottak az iskolák, ott nem kötelező bejárni, ez felveti a kérdést, hogy nem jobb-e tanulók teljes létszámát oktatni a jelenlegi, online körülmények között.

https://hirtv.hu/magyarorszageloben/maruzsa-zoltan-sikeres-napot-zartunk-2500603?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Méltányosnak találták a magyartételeket a diákok
 

"Diákbarát", illetve a vártnál könnyebb feladatoknak nevezték az írásbeli magyarérettségi tételeit az MTI által megkérdezettek: igazgatók, szaktanárok és vizsgázók.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/05/04/meltanyosnak-talaltak-a-magyar-teteleket-a-diakok?source=hirkereso

 

A diákok nem találták nehéznek a magyar érettségit

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból már fél egykor szállingóztak a diákok, befejezve a feladatlapok kitöltését. Egyikük emelt szinten vizsgázott, szerinte jól meg tudta oldani a feladatokat, a felkészülésben a digitális távoktatás sem okozott nehézséget. Egy másik diáklány középszinten érettségizett, s bár nem a magyar a kedvence, a feladatokat nem találta nehéznek. Minden vizsgázó kapott maszkot, a tantermekben is szellősen ültek, összesen nyolcan. Szerinte - a biztonsági intézkedésektől eltekintve - ez ugyanolyan érettségi volt, mint máskor, nem nevezné kifejezetten „rendkívülinek”. Az érettségi elhalasztása meg sem fordult a fejében. Törley Katalin, a Kölcsey tanára úgy nyilatkozott a Népszavának: a felügyelő tanárok megbízása náluk gördülékenyen ment, sikerült „házon belül” megoldani, tudomása szerint nem kellett külsős kollégát megbízni.

https://nepszava.hu/3076812_magyar-irasbelikkel-indult-az-erettsegi--tobb-diak-nem-talalta-neheznek-a-feladatokat

 

Biztonságban érezték magukat a diákok

Nem gondolták meg magukat tömegesen az utolsó pillanatban az érettségizők. Az Emmi közölte: a hozzájuk érkezett visszajelzések alapján az első vizsganapon nem, vagy csak elvétve akadt előre nem jelzett távolmaradás. Meg voltam elégedve az óvintézkedésekkel, szerintem biztonságosan zajlott a mai írásbeli - mondta Robotka Róbert Marcell, a miskolci Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakgimnázium diákja. Érkezéskor kézfertőtlenítés után mindenki megkapta a védőmaszkot, és bár kesztyűk nem voltak mindenhol kikészítve a diákok számára, aki kért, kapott. Egy teremben nyolcan ültek, a felügyelő tanárok pedig óránként váltották egymást. A fiatalok azt mondták: egyiküket sem próbálták szüleik lebeszélni a vizsgázásról, de az otthoni felkészülés nem volt zökkenőmentes.

https://magyarnemzet.hu/belfold/biztonsagban-ereztek-magukat-a-diakok-8074694/

 

MSZP: mindennél fontosabb az emberi élet védelme

A következő két hétben hatalmas felelőssége van a kormánynak. Nem késlekedhet meghozni a szükséges intézkedéseket, ha a járvány tetőzése valóban erre az időszakra esne, ahogyan azt a miniszterelnök korábban bejelentette. A diákok, a szülők és a tanárok érdekében az MSZP elvárja, hogy késlekedés nélkül és felelősségteljesen járjon el a kormány az érettségi ideje alatt ebben a nem mindennapi helyzetben.

https://ezalenyeg.hu/kozugy/mszp-mindennel-fontosabb-az-emberi-elet-vedelme-4291

 

Megbukott az ellenzéki pártok érettségiellenes kampánya

A köznevelési államtitkár szerint a diákok 97 százaléka vágott neki az érettséginek és a tanárok köréből sem érkeztek hírek arról, hogy tömegesen visszamondták volna a vizsgáztatást - írta a cikk szerzője, sorolva, mely szervezetek buzdítottak, illetve gyűjtöttek aláírásokat az érettségik elhalasztására. Jegyzet a Magyar Nemzetben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/megbukott-az-ellenzeki-partok-erettsegi-ellenes-kampanya-8076470/

 

Fehér egerek

„Bízni kellene abban, hogy az érettségik ügyében nem politikai, hanem szakmai döntés született. A válaszható rossz megoldások közül a legelfogadhatóbb. (…) De mégis, hogyan bízhatnánk, ha közben azt olvassuk a híradásokban, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerületben utólag változtatnak a középiskolai felvételi szabályain, jól kiszúrva több tucat gimnáziumba vágyó nyolcadikossal? Hogyan bízhatnánk, ha az elmúlt évek felsőoktatási „reformjának” (is) köszönhetően idén minden eddiginél kevesebben érzik úgy, hogy lehet esélyük bekerülni az egyetemre? A kérdéseket még hosszan lehetne sorolni. Bizalomra egyik sem ad túl sok okot” - írta Juhász Dániel.

https://nepszava.hu/3076777_feher-egerek

 

Rétvári: minden diákot felvesznek a szentesi gimnáziumba

„Minden diákot föl fognak venni, minden diák folytatni tudja majd a tanulmányait”, erről már az érintetteket is értesítették, mondta Rétvári Bence államtitkár, miután az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a parlament azonnali kérdések órájában arról kérdezte: hogyan fordulhatott elő, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerület utólag csökkentette a szentesi gimnáziumba felvettek számát.

https://index.hu/belfold/2020/05/04/parlament_azonnali_kerdes_majus_4._orszaggyules_hodmezovasarhelyi_tankeruleti_kozpont_horvath_mihaly_gimnazium_retvari

 

Alternatív iskolák: jöhet a törvényjavaslat

A tervezettől eltérően április 29-ig kellett a magán- vagy alternatív iskoláknak beadni azokat a kérelmeket, melyek a jövő évi működésüket biztosítják. Azoknak az iskoláknak kellett ezt megtenniük, amelyek eltérnek a Nemzeti alaptantervtől. A portál által megkérdezett iskola csupán annyiban tér el, hogy 1-6. évfolyamon kizárólag szövegesen értékelné a diákokat, de kérelmére még nem érkezett válasz. A cikk jelezte: az ITM bármikor benyújthatja a parlamentnek azt a módosítást, amelyet Palkovics László miniszter 2019 novemberében ismertetett, megkongatva csaknem 80 alternatív iskola feje felett a vészharangot.

https://mfor.hu/cikkek/makro/alternativ-iskolak-van-vagy-nincs-jovokep.html

 

Az intézmények bezártak, de a gyerekek kezét fogják

A távoktatás alatt a gyerekek, diákok otthonaikba szorulnak az állami intézményekből, és teljesen magukra, családjaikra vannak bízva. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványhoz 4 általános iskola, 4 óvoda, 3 szakképző iskola és egy fejlesztő iskola tartozik, de idén csatlakozik még két intézmény. Thaisz Miklós, az Alapítvány ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: egyedülállóan komplex munkát végeznek Magyarországon a legnehezebb sorsú gyerekek, tanulók felzárkóztatása érdekében.

https://egy.hu/szocio/az-intezmenyeket-bezartuk-de-a-kezuket-nem-engedtuk-el-mi-tortenik-a-legszegenyebb-telepuleseken-107171

 

Óvodák és iskolák újranyitásának kockázataira figyelmeztetnek a németek

Kutatók szerint még az sem bizonyított, hogy a gyerekek védettebbek az új koronavírussal szemben, mint az idősebbek. Annak, hogy az ismert és igazolt esetek alig 2 százaléka érinti a 18 évesnél fiatalabbakat, oka lehet az is, hogy az első járványtani intézkedések világszerte az óvoda- és iskolabezárások voltak. A 18 év alattiak fertőzőképessége nem elhanyagolandó kockázatot jelent az óvodák és iskolák világszerte egyre gyakrabban szorgalmazott, részben már megkezdett újranyitásakor.  

https://qubit.hu/2020/05/04/az-ovodak-es-az-iskolak-ujranyitasanak-kockazataira-figyelmeztet-egy-uj-nemet-tanulmany

 

Elvonnának a felsőoktatástól 25 milliárdot

A Jobbik országgyűlési képviselője, Brenner Koloman közösségi oldalán számolt be arról, hogy mintegy 25 milliárd forintot vonnak el az egyetemektől a koronavírus-járványra hivatkozva. A kormány további megszorításokkal nehezíti a hazai felsőoktatás helyzetét. A legfrissebb információk szerint 860 millió forintot vonnak el az ELTE-től, így az egyetemen létszámstopot hirdettek. 

https://alfahir.hu/2020/05/04/brenner_koloman_jobbik_felsooktatas_oktatas_elte

 

Egyelőre vidéken is folytatódik a távoktatás

A vidéki felsőoktatási intézmények jó része egyelőre fenntartja a koronavírus-járvány miatt elrendelt távoktatást, de vizsgálják a könnyítés lehetőségeit az oktatásban és a vizsgáztatásban is. Május 4-étől Pest megye és a főváros kivételével megszűnt a járvány miatti kijárási korlátozás. A felsőoktatási intézmények hallgatóinak látogatásáról a rektorok dönthetnek, de a kollégiumok látogatása tilos marad.

https://pestihirlap.hu/2020/05/04/felsooktatas-videken-egyelore-marad-a-tavoktatas-szinte-mindenhol/

 

május 5.

 

Nem volt nagy meglepetés a matematikai érettségin

A gráfokat, sorozatokat, egyenleteket és valószínűség-számítást is tartalmazó idei matematika érettségi nem tartogatott különösebb meglepetéseket a diákoknak - mondta Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Úgy véli: aki alaposan felkészült, annak jól sikerülhetett az érettségi.

https://infostart.hu/belfold/2020/05/05/horvat-peter-nem-tartogatott-nagy-meglepeteseket-a-matek-irasbeli

 

Idén is hármas körül lesz az átlag? Miért a matek a mumus?

Gerőcs László középiskolai matematikatanár kollégái egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a belépő évfolyamon „a tárggyal szemben felépült falat, a félelem falát” lebontsa. Matematikából az utóbbi hat évben a legjobb átlagot 2017-ben és 2018-ban érték el a diákok 3,15-tel, a legrosszabbat 2014-ben 2,88-cal.

https://hvg.hu/elet/20200505_Iden_is_harmas_korul_lesz_a_matekatlag_az_erettsegin_De_miert_ez_a_mumustargy?s=hk

 

Rengeteg felajánlást kaptak az érettségizők

Az iskolaigazgatók példás összefogásról, sok felajánlásról számoltak be a Magyar Nemzetnek: több helyről kapnak védőfelszereléseket. A diákok kimondottan felelősen viselkednek, minden szabályt betartanak. A győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója azt is mondta: minden diákjuk elment a vizsgára, pedagógusaik közül senki sem maradt távol betegség vagy a vírustól való félelem miatt. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium igazgatója szintén jelezte: a fenntartó által biztosított védőeszközökön túl szülői adományokat is kaptak, kesztyűket és fertőtlenítőszereket. A Tomori Pál Magyar-Angol Két tanítási nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumban még azok is vállalták az érettségit, akik nem tanulnak tovább.

https://magyarnemzet.hu/belfold/rengeteg-felajanlast-kapnak-az-erettsegizok-8078402/

 

Matura maszkban

„Az első mondat a köszöneté. Mindazoknak, akik vállalták a döntés felelősségét, biztosították a feltételeket, megszervezték és részt vettek a lebonyolításban. És természetesen azoknak, akik a sosem volt, rendkívüli körülmények között is megírták. Mély, őszinte tisztelet az érettségizőknek és a közoktatás szakembereinek” - jegyzet a kormánypárti lapban, amely szintén kitért arra is, hogy a PDSZ felhívására „sem a pedagógusok józan többsége, sem a diákok, sem a szüleik nem voltak vevők”.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/matura-maszkban-8077478/

 

Európa a biztonságot választotta, Magyarország az érettségit

Miután látszólag hiába buzdította a tanárokat és a szülőket arra, hogy bojkottálják a korlátozások logikájának ellentmondó érettségit, a PDSZ dokumentálta a vizsgák sürgetett lebonyolítása mögötti káoszt. Az érdekvédelmi szervezet 30 másik szakmai csoporttal együtt felajánlotta szakértelmét a rendkívüli oktatásügyi kérdésekben, de „az érettségi egy fétissé vált a kormányzat kezében, egy harci feladattá, amit mindenáron teljesíteni kell.” A PDSZ pontokba szedve magyarázta el, mik a legnagyobb problémák a májusi érettségiztetéssel.

https://qubit.hu/2020/05/05/europa-a-biztonsagot-valasztotta-magyarorszag-az-erettsegit

 

A szülők magyarázatot kértek a tankerülettől a botrányos felvételi miatt

Több szülő személyesen kért magyarázatot a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőjétől, hogy a felvételi eredmények ellenére miért nem veszik fel gyerekeiket a gimnáziumokba. A kiküldött elutasító levelet is Balázs József elé tették, kérve, „mutasson leírva egy törvényt, rendeletet, ami alapján a felvételiző diákoknak minimum 60 százalékot kellett volna teljesíteniük idén a sikeres felvételihez.”  Abban állapodtak meg, hogy a szentesi gimnázium tagozatáról elméletileg kiesett 11 diáknak legkésőbb május 11-ig fellebbeznie kell, ezután a gyerekeket elméletileg újra felveszik. Az igazgatók mind a három (a makói, a csongrádi és a szentesi) középiskolában kiírták a „rendkívüli felvételi eljárást”. Az Index szerint ez azt jelenti, hogy a tanulóknak jelentkezniük kell. A hozott és a központi felvételi vizsgán elért eredmények alapján akkor veszik fel őket, ha elérték a minimum 60 százalékot. 

https://index.hu/belfold/2020/05/05/csongrad_szentes_mako_gimnaziumok_felvetelik_rendkivuli_felveteli_eljaras

 

Kétszáz önkormányzat mehet csődbe még az idén

A Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Tab polgármestere (Fidesz) szerint mintegy 200 település kerülhet csődhelyzetbe idén a kieső adóbevételek miatt. Schmidt Jenő kormányzati segítségben bízik, levelet is írt a belügyminiszternek, de nem kapott választ.

http://www.atv.hu/belfold/20200505-200-onkormanyzat-mehet-csodbe-meg-ebben-az-evben/hirkereso

május 6.

 

PSZ: Nem volt megoldhatatlan a történelmi érettségi

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke (középiskolai tanár) a történelem érettségiről nyilatkozott az RTL híradónak. Jelezte: nem voltak megoldhatatlanul nehezek a feladatok a középszintű vizsgán.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/atlagos-nehezsegu-feladatok-a-tortenelem-erettsegin

 

Szaktanárok a történelem érettségi feladatairól

A középszintű történelemérettségi esszétémáit a diákok és a tanárok egyaránt könnyebbnek ítélték, mint a tesztfeladatokat - derült ki az MTI által megkérdezettek véleményéből. A kereszténység születése, a második világháború és az 1956-os forradalom is téma volt az esszéknél.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/05/06/sokan-valasztottak-a-keresztenyseg-es-az-56-os-forradalom-temajat-tortenelembol?source=hirkereso

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200506_szaktanari_velemeny_torierettsegi

 

Félrevezető volt az egyik feladat

Minimum félrevezető, de inkább hibás az a feladat, amelyben a zsidóság helyzetével kapcsolatban kellett a diákoknak több részkérdésre is válaszolniuk - mondta egy tanár. Szerinte az ennyire árnyalt feladat az emelt vizsgára való.

https://hvg.hu/itthon/20200506_tortenelemerettsegi_2020_torierettseg_feladatok_szaktanar_velemeny

 

Elestek a javítás lehetőségétől az érettségizők

Szentessy Mira és Nagy Liza veszprémi diák három héttel ezelőtt nyílt levélben kérte az érettségik elhalasztását. Kérésük nem teljesült. Szerintük a szóbeli elmaradásával a javítás lehetőségétől is elestek az érettségizők, a hátrányos helyzetűek pedig a távoktatás ideje alatt nem tudtak rendesen felkészülni a vizsgákra. A diákok az első nap tapasztalatairól is beszéltek a Klubrádiónak.

https://www.klubradio.hu/adasok/elestek-a-javitas-lehetosegetol-az-erettsegizok-112359

 

Egy gimnáziumigazgató levele érettségizőkhöz

„Sziasztok, hőseink! Nagyon jó látni titeket! Nagyon!” - így kezdődik Kökéndy Ákos, a Hidegkúti Waldorf Iskola igazgatójának levele. Részlet belőle: „Hétfő reggel olyan idegesen mentem be az iskolába, hogy az utcán potyogni kezdett a sajt a kezemben szorongatott szendvicsemből. Tudtam, hogy mindent előkészítettünk úgy, ahogyan csak lehet, de ez az idegesség mindig rajtam van, akkor is, ha nem én vizsgázom. És akkor megszólalt egy diák, aki már ott ült a kerítésen belül: „Jó reggelt, Ákos bácsi! Hogy vagy?” Ettől a pillanattól kezdve nem féltem…”

https://wmn.hu/wmn-life/52772-most-nezunk-titeket-es-csodalunk--egy-gimnaziumigazgato-levele-az-erettsegizo-diakjaihoz

 

Hideg termekkel a hideg fejekért - a maszkos érettségi tapasztalatai

Hideg tantermek és tiszta vécék várták az érettségizőket az iskolákban. A szabályokat mindenhol betartották - nyilatkozták diákok és tanárok a Pesti Hírlapnak. Az egyik zuglói gimnáziumban a maszkot és a gumikesztyűt mindenki viselte. „Nagyon fegyelmezettek voltak a diákok, és senki nem volt megilletődött. Mindenki örült, hogy túl van rajta. Régen volt a magyarérettségi közben egy szünet, ez most elmaradt” - mondta egy tanár. A PDSZ szerint aggályos, hogy nem volt mindenhol vizsgabizottsági elnök, de pontos adatai nincsenek. Szűcs Tamás elnök szerint a pedagógusok koordinált szabadságkivételéről szóló felhívásuk kommunikációs szempontból volt sikeres.

https://pestihirlap.hu/2020/05/06/hideg-termekkel-a-hideg-fejekert-a-maszkos-erettsegi-tapasztalatai/

 

Hittek az Oktatási Hivatalnak, most váltóruha és pénz nélkül kell érettségizniük

„Úgy készültünk, ha befejezzük a magyarérettségit, hazamegyünk, és kedden jövünk vissza a matekra. Nem számítottunk rá, hogy napokra itt ragadunk” - mondta az Indexnek Struber Sámuel Ottó, aki a romániai Nagyszalontáról jött a magyarországi középiskolájába érettségizni. Miután végeztek, elindultak hazafelé, a gyulavarsándi határtól azonban kénytelenek voltak visszafordulni. „A román rendőr azt mondta, ha átlépünk a határon, 14 napra karanténba kell mennünk, és nem jöhetünk vissza kedden”. Az Index emlékeztetett: pár napja még az szerepelt az Oktatási Hivatal honlapján, hogy az érettségizők mindkét irányban mentesülnek a 14 napos karantén alól. Szerda reggelre azonban megváltoztatták a szöveget, eszerint a Romániából érkező érettségizők Magyarországon mentesülnek a karantén kötelezettsége alól, Romániába visszatérve az ottani hatóságok az aktuális járványügyi szabályok alapján esetlegesen karantént rendelhetnek el, ezért célszerű lehet csak az utolsó vizsga után visszatérni.

https://index.hu/belfold/2020/05/06/romania_ketegyhaza_gyula_gyulavarsand_erettsegi_hataron_tuli_magyarok_koronavirus_karanten/

 

Több lépcsőben engednék vissza a diákokat

Valószínűleg ebben a tanévben már nem térhetnek vissza a magyar diákok az iskolákba, hiszen, ha júniusig javul is a helyzet, már csak két hét marad a tanévzáróig. Ha mégis lenne nyári nyitás, a tanárok szerint akkor sem kellene egyszerre rászabadítani az összes gyereket a rendszerre. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint elsőként az alsósok visszaengedése lenne indokolt, hiszen esetükben a legnehezebb a digitális oktatás, ráadásul szüleiknek dolgozniuk kell. Az önállóbb tanulóknál nem olyan sürgető a hagyományos munkarend visszaállítása. Részben mert a középiskolákban kimondottan jól működik a távoktatás, másrészt a középiskolások között több az ingázó, így járványügyi szempontból is kockázatosabb lenne az ő visszaengedésük az iskolákba - fűzte hozzá Horváth Péter.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tobb-lepcsoben-engednek-vissza-a-diakokat-8082263/

 

Minden gyermeknek biztosítani kell az ügyeletet

Minden gyermeknek kötelező bölcsődei, óvodai és iskolai ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány ideje alatt - közölte az Emmi államtitkára, Novák Katalin. A járvány miatt a települések polgármestereinek döntése alapján a bölcsődék és óvodák körülbelül felét zárták be, és jelenleg a bölcsődés és óvodáskorú gyerekek csak három százalékánál élnek ezzel a lehetőséggel. Az önkormányzatok nem kérhetnek pénzt az ügyeletért, annak ideje alatt az étkezést is biztosítaniuk kell, egy csoportban legfeljebb öt gyerek lehet, a szülőknek pedig nyilatkozniuk kell arról, hogy tudomásuk szerint nem fertőző beteg a gyerekük. Orvosi igazolásra tehát nincs szükség.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/novak-minden-gyermeknek-biztositani-kell-az-ugyeletet-2500737?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Tízezrek maradhatnak le a szünidei táborozásról

A június és július hónapokra tervezett táborok elmaradnak a járvány miatt - közölte az Ökumenikus Segélyszervezet. Augusztusban két tábort szerveznének, ha az akkori előírások ezt megengedik. Az ottalvós táborok nagy valószínűséggel idén elmaradnak, a napközis táborok talán könnyebben megvalósíthatók - mondta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200506-tizezrek-maradhatnak-le-a-szunidei-taborozasrol

 

Tanártípusok a digitális munkarendben - szatíra

A TanárBlog több tízezres olvasótáborától érkezett levelek, kommentek, kérdések alapján összeállítottak egy arcképcsarnokot a digitális munkarendben tapasztalt különböző tanártípusokból. Fontos, hogy a rövid írások karikatúrák, senkit sem akarnak bántani.

http://www.tanarblog.hu/cikk/tanartipusok-a-digitalis-munkarendben-szatira?fbclid=IwAR35Qh4nZ4QtO1JE4oR7NtNsCjc1g4v_rEWpu0Xj-UEwvKy49mYKcAQdstA

 

Szakszervezetek Akciószövetsége: biztosítsa a kormány a 400 ezer forintos cafeteriát!

Arra kéri a Szakszervezetek Akciószövetsége a kormányt: kötelezően vezesse be és biztosítsa a 400 ezer forintos cafeteriát a közszférában és a szociális ágazatban dolgozóknak, pedagógusoknak, valamint adjon célzott támogatást az önkormányzatoknak, hogy az önkormányzati dolgozók cafeteriakerete is 400 ezer forint legyen. Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a PDSZ és a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete adott ki erről közös közleményt.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/22395-szakszervezetek-akcioszovetsege-biztositsa-a-kormany-a-400-ezer-forintos-cafeteriat

 

május 7.

 

Szakképzés - káosz a felvételi adatokban, a digitális tananyagoknál és a tanév előkészítésében

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szurkol a szakmát tanuló fiatalok, a szakképzésben dolgozó pedagógusok és segítő munkatársaik, így a szakképző iskolák sikeréért, ugyanakkor tiltakozik a szakképzésben egyre mélyülő káosz ellen. A sajtónyilatkozatokban közzétett felvételi adatok átláthatatlanok és megtévesztésre alkalmasak. A szakszervezet választ vár arra is, hogy az ITM miért nem tartja be a szakképzési törvényben rögzített március 31-i határidőt, és miért nem teszi közzé immár több mint egy hónap késéssel a következő tanév előkészítéséhez, továbbá a módosítandó iskolai dokumentumokhoz szükséges képzési és kimeneti követelményeket, valamint programtanterveket.

https://pedagogusok.hu/hir/4030/szakkepzes-kaosz-a-felveteli-adatokban-a-digitalis-tananyagoknal-es-a-tanev-elokesziteseben

 

A PSZ szerint megtévesztésre alkalmasak az ITM adatai

Összemosva tette közzé a szakgimnáziumba és a technikumba felvételt nyert tanulók adatait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) - írta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Az ITM által közölt felvételi adatok azért is átláthatatlanok és megtévesztésre alkalmasak, mert szeptembertől már nem szakképző intézménytípus a szakgimnázium, az ide jelentkezőket mégis a szakképzési adatokhoz sorolták. A cikk felidézte: az ITM a minap közölte, hogy a középfokú oktatásban továbbtanulók mintegy kétharmada a szakképzést választotta, aminek népszerűsége így tovább nőtt: a tanulók 35,8 százaléka gimnáziumba, 42,1 százaléka technikumba, 20,3 százaléka szakképző iskolába, 1,4 százaléka pedig szakiskolába nyert felvételt. A szeptemberben induló technikumi képzésben mintegy 34 ezer fiatal vesz részt.

https://nepszava.hu/3077296_tobben-tanulnak-tovabb-gimnaziumban-a-psz-szerint-megtevesztesre-alkalmasak-a-szaktarca-adatai

 

Követhetetlen a szakképzési intézményrendszer

Az Inforádiónak nyilatkozott Palotás József, a PSZ szakértője a kiadott közleményről. Mint jelezte: az intézmények állandó átnevezését nem is tudja követni a közvélemény, benne a szülők sem.

https://www.youtube.com/watch?v=Gd_kHYcu798&feature=youtu.be

 

A diákok igennel szavaztak az érettségire

Az érettségi vizsgák lebonyolítása az elmúlt napok tapasztalatai alapján zökkenőmentesen történt, a kialakított rendkívüli intézkedések megfelelőek voltak. A három legnagyobb vizsgázói kört érintő vizsga a szerdai nappal véget ért, semmilyen bonyodalom, rendkívüli esemény nem történt” - közölte az Emmi. A 84 284 diákból alig volt olyan vizsgázó, aki az utolsó napokban meggondolta magát. Ez is azt mutatja, hogy a meghozott egészségvédelmi intézkedések kellő biztonságot teremtettek a vizsgákhoz - tette hozzá a tárca. A diákoknak, akik most halasztottak, ősszel esélyük lesz a vizsgák teljesítésére, keresztféléves oktatásban folytathatják tanulmányaikat.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/05/07/a-diakok-a-rendkivuli-korulmenyek-mellett-is-igennel-szavaztak-az-erettsegire?source=hirkereso

 

Az Oktatási Hivatalhoz fordult egy szaktanár a történelem érettségi egyik feladata miatt

A történelem érettségi 9-es feladata hatalmas vitát robbantott az Eduline olvasói körében is. A történelemtanár Oktatási Hivatalnak írt levelét közli a portál.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200507_szaktanari_velemeny_tortenelemerettsegi

 

Jó feladatokat kaptak a diákok az angol írásbelin

„Összességében az angol írásbeli érettségi jól illeszkedik az előző években látottakhoz” - mondta az Eduline-nak Mongyi Norbert, a budapesti Eötvös József Gimnázium angol és francia szakos tanára, a PPKE Tanárképző Központjának oktatója, neveléstudományi doktorandusz.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200507_szaktanari_velemeny

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200507_tanari_velemeny_angolerettsegi

 

Aréna: Horváth Péter az érettségik tapasztalatairól

Az Inforádió Aréna műsorának vendége volt Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, gimnáziumi igazgató. Azt mondta: a gyerekek is szerették volna, ha véget ér az érettségi körüli bizonytalanság. Nem volt hiány felügyelőkből. A felvételire készülők közül szerinte minden gimnazista érettségizett. Információi szerint a szakképzésben tanulók két százaléka halasztotta el a vizsgát. Szóbelik nélkül is teljes értékűek lesznek a vizsgák. Egyébként ő arra készül, hogy ebben a tanévben már marad a mostani távoktatás. A bizonyítványosztás a helyi épületek sajátosságaitól függ. A műsor második része a digitális oktatásról, illetve az új alaptantervről szólt.

https://infostart.hu/arena/2020/05/07/horvath-peter-a-nemzeti-pedagogus-kar-elnoke

 

Krízisbe jutott roma diákok megsegítésére indult adománykampány

Két évtizedes történetének legnagyobb közösségi adománygyűjtő kampányát indította el az ország első, komplex roma tehetséggondozó programja, a Romaversitas Alapítvány, hogy segítse a járvány miatt krízishelyzetbe jutott diákjait.  Három nap alatt majd kétmillió forint jött össze, de legalább egymillió még hiányzik az érdemi segítséghez. A Romaversitas Alapítványnak jelenleg 47 egyetemista és 16 középiskolás diákja van, akikkel a szervezet folyamatos kapcsolatban van. A járvány alatt kiderült, ha most nem kapnak extra segítséget, hiába tanulták végig az egész évet, nem fognak tudni sikeresen helytállni.

https://168ora.hu/itthon/szegenyseg-roma-adomany-185086

 

május 8.

 

Pozitívan értékelte az érettségit a PSZ, köszönetet mond a pedagógusoknak

Betartották az egészségügyi szabályokat és még arra is figyeltek, hogy inkább olyan anyagok szerepeljenek a kérdéssorban, amelyet még a távoktatás előtt tanultak a diákok - a Mérce megkeresésére összességében pozitívan értékelte az idei érettségi megszervezését a PSZ. „A Pedagógusok Szakszervezete köszönetet mond a pedagógusoknak, az oktatási dolgozóknak az áldozatos munkájukért, a diákoknak a fegyelmezettségükért. Az érettségi sikere rajtuk is múlik” - ezt is idézte a Mérce.

https://merce.hu/2020/05/08/nem-a-tavoktatasban-elsajatitott-anyagokon-volt-a-hangsuly-pozitivan-ertekelte-az-erettsegit-a-pedagogusok-szakszervezete/

 

Orbán: jól vizsgázott az oktatási rendszer

A kérdésre, kinyitnak-e az iskolák a nyári szünet előtt, a miniszterelnök szokásos rádióinterjújában azt mondta: nagyon bizonytalan az ügyben, és egyelőre nem tapasztal tömeges igényt az újranyitás iránt. Ha lesz ilyen, akkor el fognak gondolkodni rajta. Méltatta a digitális oktatásra átállást, mert "kiderült, hogy működik", és hogy "kiváló tanáraink vannak", akik úgy oldották meg ezt a feladatot, mint sehol Európában, "hibátlanul vizsgáztak". Kitért az érettségikre is, megjegyezve: voltak, akik úgy gondolták, nem lehet megcsinálni, de a valóság nem ezt mutatta. A diákok mindössze 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem megy el vizsgázni, ráadásul ők is pótolhatják - jelezte.
"Jól vizsgázott az oktatási rendszerünk" - összegzett Orbán Viktor.

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-viktor-legkorabban-jovo-het-vegen-lehetnek-ujabb-ujrainditasi-lepesek

 

Pótolni kell az elmaradó nyári szakmai gyakorlatot

Akár augusztusban is mehetnek majd nyári gyakorlatra a diákok - mondta a Világgazdaságnak Pölöskei Gáborné, az ITM államtitkára. A nyári gyakorlat több mint 50 ezer diákot érint.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/potolni-kell-az-elmarado-nyari-gyakorlatot-2-2238958/

 

A válogatás nem teljes körű!