Hírek

Heti lapszemle 2020. április 30.

Heti lapszemle 2020. április 30.

Szinte minden figyelem az érettségikre összpontosul - a Pedagógusok Szakszervezete továbbra is azt hangsúlyozza: az élet és az egészség védelme a legfontosabb! Kértük a pedagógus kollégákat, ha veszélyben érzik magukat, ne vállaljanak munkát az érettségik megtartásában. Sajnos a PSZ vírustesztek végzésére vonatkozó javaslatát a tárca nem fogadta el. További részletek a lapszemlében.

 

április 24.

 

Szigorú biztonsági intézkedésekkel elkezdődhetnek az érettségik

Az államtitkár a Facebookon közölte: kikérte a többi között a Nemzeti Pedagógus Kar, a Pedagógusok Szakszervezete, az Oktatási Hivatal, a Klebelsberg Központ és az országos tisztifőorvos véleményét. Kiemelte az Országos Diáktanáccsal folytatott online egyeztetést: a 19 résztvevőből 17 szavazott a május 4-i kezdésre. Maruzsa Zoltán előzőleg tudományos konferencián vett részt, ahol járványügyi szakértők is egyértelműen úgy nyilatkoztak: az érettségit meg lehet és mielőbb meg is kell tartani, amikor a járvány kontroll alatt van.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/szigoru-biztonsagi-intezkedesekkel-elkezdodhetnek-majus-4-en-az-erettsegik

 

PSZ: a kormányé a felelősség

„Valóban többször egyeztettünk írásban és telefonon az államtitkárral, a Klebelsberg Központ elnökével és a Magyar Orvosi Kamarával is - nyilatkozta a Népszavának a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa. A szakszervezet mindvégig azt hangsúlyozta: az élet és az egészség védelme a legfontosabb. Mivel a hivatalos járványügyi előrejelzéseket csak a kormány ismeri, a PSZ nem kérdőjelezi meg a döntést, így viszont az ezzel járó felelősség csakis a kabineté, senki másé. A lap azért kérdezte a PSZ elnökét, mert az államtitkár jelezte: egyeztetéseket folytatott egyebek között a Pedagógusok Szakszervezetével is.

https://nepszava.hu/3075788_megtartjak-az-erettsegit-majus-4-en-elkezdodnek-az-irasbeli-vizsgak

 

Kiket kérdezett Maruzsa Zoltán a járványról?

Oroszi Beatrix, Jakab Ferenc, Szócska Miklós véleményére volt kíváncsi Maruzsa Zoltán államtitkár az ITM tudományos online konferenciáján (április 23-án). Hiller István (MSZP) azt kérdezte: a járvány május 3-ra jelzett tetőzése miatt „egészségvédelmi szempontból” megtarthatók-e az érettségi vizsgák május 4-től.  Erre válaszolta Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője, hogy az érettségi megtartása május 4-én „megalapozott döntés”, a járványügyi kockázat alacsony. Azt is fontosnak tartotta: nem tudjuk, lesz-e még egy ilyen, erősen lefojtott járványidőszak. Jakab Ferenc azokról a tanárokról is beszélt, akik javítják a dolgozatot. A kórokozó néhány órától 1-1,5 napig marad fertőzőképes papíron. A professzor javasolta: a javításkor minden dolgozat között mossanak kezet, ne nyúljanak az arcukhoz. Így a fertőzés esélye „extrém kicsi”.

http://www.atv.hu/belfold/20200424-maruzsa-tegnap-kerdezett-ma-dontott-kik-es-mit-mondtak-neki-majus-4-erol/hirkereso

 

ITM: érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium határozata értelmében azok a diákok is jelentkezhetnek a technikumok szakmai vizsgára felkészítő, két évfolyamos képzésére, akik a járvány miatt most nem kívánnak vagy nem tudnak érettségi vizsgát tenni. Azoknak a tanulóknak, akik így tanulnak tovább, az érettségit utólag, legkésőbb a szakmai vizsgáig kell megszerezniük.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/koronavirus-erettsegi-nelkul-is-lehet-jelentkezni-a-technikumok-keteves-kepzeseire

 

ITM: 28 nyelvből szervezhető online nyelvvizsga

Négy nyelvvizsgaközpontnál 28 nyelvből szervezhető online nyelvvizsga - tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/koronavirus-kozel-30-nyelvbol-szervezheto-online-nyelvvizsga

 

április 25.

 

PSZ: a biztonság a legfontosabb az érettségiknél

A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV híradójának azt nyilatkozta: nagyon fontos a biztonság, továbbá, hogy nem érettségizik mindenki májusban, lesz keresztféléves képzés a később érettségizőknek az egyeztetés eredményeként.

http://www.atv.hu/videok/video-20200425-tovabbra-is-az-erettsegi-elhalasztasat-kovetelik-az-ellenzeki-partok-es-a-pdsz

 

A PSZ ismertette javaslatait az államtitkársággal az érettségikről

A Mérce idézte a PDSZ közleményét, miszerint az egyeztetésen részt vett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is - a PDSZ olvasatában egyedüli, nem a kormánynak alárendelt szervezetként, és az is kiderült, a PDSZ-t nem hívták meg. A Mérce azt kérdezte a PSZ-től: milyen egyeztetés volt az érettségikről. A PSZ elnöke válaszában azt írta: a veszélyhelyzet miatt többszöri levélváltás volt. Az időpontról a PSZ-nek az az álláspontja, hogy az oktatási akciócsoport, illetve a kormány van olyan információk birtokában, amelyek alapján megalapozott döntést tud hozni, ugyanakkor a felelősség is a kormányt terheli.

https://merce.hu/2020/04/25/a-pdsz-hata-mogott-egyeztetett-az-allamtitkar-az-erettsegirol-az-erintettekkel-majus-4-tol-kezdodnek-a-vizsgak/

 

Ősszel újra megszerveznék a teljes érettségi vizsgát

Semmilyen hátrány nem éri azt, aki az érettségi halasztása mellett dönt, sőt, a diákok akár a vizsga reggelén is meggondolhatják magukat. Ősszel megismétlik a komplett érettségit, a tervek szerint a keresztféléves felsőoktatási felvételit kibővítik, alapképzésekre is széles körben lehet majd jelentkezni. Felmerült az is, hogy az érettségivel betölthető munkakörökben a járvány ideje alatt a 12. osztályos év végi bizonyítvánnyal is dolgozhassanak a fiatalok. Maruzsa Zoltán nem örül a PDSZ felhívásának (szabadságok kivétele), ami szerinte messze túlmutat az érdekképviselet feladatain, ezt még az ellenzéki pártok sem lépték meg. A köznevelési feladatok is olyan közszolgáltatások, amelyek a társadalom érdekét szolgálják - hangsúlyozta. A PSZ tesztelést követelt, de erről jelezte: minden vizsganapon mind a 83 ezer tanulót le kellene tesztelni, ez pedig technikailag kivitelezhetetlen, nincs ekkora kapacitás. A maszk viselése ugyanakkor „erősen ajánlott”. Az államtitkár videó­sorozatban válaszolja meg az érettségiről beérkezett kérdéseket.

https://magyarnemzet.hu/belfold/osszel-ujra-megszerveznek-a-teljes-erettsegi-vizsgat-8044436/

 

Hajnal Gabriella: lesz elegendő tanár, figyelnek a 60 év felettiekre, a betegekre

A vizsgák felügyeletére a korábbi érettségikhez képest kétszer annyi tanárra lesz szükség, mert több termet kell felügyelni. A KK elnöke szerint lesz elegendő felügyelő, hiszen a pedagógusok példás felelősségtudattal állnak a rendkívüli helyzethez. „Ki kell emelni, hogy a 60 év feletti kollégák közül is nagyon sokan vállalják a feladatot” - mondta a Klebelsberg Központ elnöke a Növekedés portálnak. Ha mindenki betartja az előírásokat, nem lesz fertőzésveszély. Szó volt a digitális oktatásról és az alaptantervről is, amelyet bevezetnek ősztől. „A kerettanterveket kétéves ciklusra írtuk. Két év alatt a kollégák úgy csoportosítják a tananyagot, a témaköröket, az óraszámokat, ahogy akarják” - jelezte.

https://novekedes.hu/interju/erettsegi-alatt-nem-kell-maszkot-viselni-a-nat-elindul-szeptembertol

 

Diákok is támogatják az érettségit

Elfogadják az előrehozott vizsgák törlését, és az érettségi mielőbbi megszervezése mellett foglalnak állást a Magyar Nemzet által megkérdezett diákok. Az Országos Diáktanács tagjai szerint a vizsgaalkalmak csökkentése sok veszélyforrástól kíméli meg a tanulókat, szeretnék ugyanakkor, ha ősszel mindenki levizsgázhatna, aki most nem teszi.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-diakok-is-tamogatjak-az-erettsegi-forgatokonyvet-8044751/

 

Az önkormányzatok segítségét kéri az ADOM az érettségi megtartásához

Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM) levelet írt az önkormányzatoknak, hogy ahol az állam nem tud minden diáknak maszkot biztosítani az érettségire, a helyhatóságok is nyújtsanak segítséget. Tarnay Kristóf Ábel, az ADOM kommunikációs alelnöke erről a Jövő TV reggeli műsorának beszélt.

http://www.jovotv.hu/2020/04/25/az-onkormanyzatok-segitseget-keri-az-adom-az-erettsegi-kapcsan/

 

Kétségek között - nehezített terepen készülnek a diákok

„Én úgy készülök, hogy 4-én vizsgáznom kell, még akkor is, ha nem tartom jó döntésnek. Muszáj hozzá alkalmazkodnom” - mondja Anna, aki nem tart különösebben a vírustól, de van olyan osztálytársa, akinek a szülei a veszélyeztetett korhoz közelítenek. Kitti nagyon rosszul érzi magát: „Frusztrált és fáradt vagyok, motivációm már nincs is, próbálok készülni meg tanulni, de úgy érzem, semmi eredménye pedig 0–24-ben a könyvek felett ülök. Alig van időnk a nagy megmérettetésig, de még mindig nem tudják nekünk megmondani, hogy május 4-én biztosan elkezdjük-e.”

https://nepszava.hu/3075747_erettebbek-az-eretteknel--ketsegek-kozott-nehezitett-terepen-keszulnek-a-diakok

 

PDSZ: vonják vissza a döntést az érettségi időpontjáról

Az érettségi vizsgák május 4-i lebonyolítására vonatkozó döntés visszavonására szólította fel Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya. „Legalább olyan mértékben lesz felelős az ebből következő tragédiákért, mint főnöke” - írta a PDSZ Maruzsa Zoltánnak. Felelőtlen, jogsértő döntésnek nevezték, hogy a vizsgákat az eredeti időpontban tartják meg. „Egyetlen ember egészségét és életét sem szabad veszélyeztetni olyan esetben, amikor nincs maximális biztonság”.

https://pestihirlap.hu/2020/04/25/a-pdsz-koveteli-hogy-ne-kezdodjon-majus-4-en-az-erettsegi/

 

FDSZ: az érettségi veszélyezteti az emberek egészségét, életét

„A Maruzsa Zoltán által meghatározott időpont ellentmond minden eddig bevezetett korlátozó intézkedésnek, veszélyezteti többszázezer ember egészségét, életét” - közölte a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, amely fontosnak tartja, hogy ha az érettségi május 4-én elkezdődik, a vizsgán csak azok vehessenek részt, akiknek a koronavírus-tesztje negatív. A kesztyű és a szájmaszk mellett védőruhát is viselniük kellene a diákoknak. 

https://444.hu/2020/04/25/felsooktatasi-dolgozok-szakszervezete-az-erettsegi-tobbszazezer-ember-egeszseget-eletet-veszelyezteti?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=felsooktatasi-dolgozok-szakszervezete-az-erettsegi-tobbszazezer-ember-egeszseget-eletet-veszelyezteti

 

Trencsényi: amíg veszélyhelyzet van, semmilyen vizsgát nem kellene szervezni

Megoldható lenne, hogy az egyetemek novemberben kezdjék a tanévet - említett újfajta megközelítést Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke. Erősen vélelmezi, hogy a legrosszabb forgatókönyv mellett döntött a kormány. A felsőoktatást, a felsőoktatásért felelős kormányzati tényezőket rá kell bírni arra, hogy az első évfolyamosok felvételét késleltessék, egy későnyári, koraőszi érettségi - ha már érettségi kell - rendben megtartható.  A felsőoktatási félévet el lehet később kezdeni.

https://nepszava.hu/3075757_amig-veszelyhelyzet-van-semmilyen-vizsgat-nem-kellene-szervezni

 

A DK petíciót indított az érettségi elhalasztásáért

Több mint százezren írták alá azt az online petíciót, amelyet a Demokratikus Koalíció az érettségi időpontjának elhalasztásáért indított. A párt szerint felelőtlen döntést hozott a kormány azzal, hogy a vírus várható tetőzésének másnapjától, május 4-től vizsgáztatna több tízezer diákot, veszélyeztetve őket.

https://24.hu/belfold/2020/04/25/koronavirus-erettsegi-maruzsa-zoltan-dk-pdsz-peticio/

 

április 26.

 

Miért ne maradjon el az érettségi?

„Az érettségi az érettségi. Erre készül minden iskolás 12 éven keresztül, ez a kifutása a közoktatásnak. Az utolsó pillanatban elvágni ezt a célszalagot, ahelyett, hogy hagynánk, hogy a versenyzők szakítsák át, nagy hiba lenne” - írta Molnár- Bánffy Kata.

https://mandiner.hu/cikk/20200426_miert_ne_maradjon_el_az_erettsegi

 

A CKP álláspontja a döntéshozók felelőtlenségéről

A Civil Közoktatási Platform ismét tiltakozik a veszélyhelyzetben megtartott érettségi ellen, amely a Magyar Orvosi Kamara szerint is számottevő kockázattal jár. Felelősség terheli a kormányt és Orbán Viktort is személyesen: azzal, hogy nem a legbiztonságosabb megoldást választották, közvetlenül tesznek kockára életeket. A cikk közölte a Magyar Orvosi Kamara levelét, amely tanácsokat is ad az érettségik biztonságos megtartásához.

http://ckpinfo.hu/2020/04/26/a-ckp-allaspontja-a-donteshozok-eletveszelyes-felelotlensegerol-es-el-nem-vegzett-feladatairol/

 

A Jobbik is aláírásokat gyűjt

Online petíciót indított a párt, hogy megajánlott jegyeket kapjanak a végzősök.

https://alfahir.hu/2020/04/26/jobbik_erettsegi_oktatas_koronavirus

 

Iskolapszichológusok: erősödhet a családi bántalmazás karanténban

Iskolapszichológusok szerint mindannyiunkon láthatók már a kifáradás jelei. Budapesti és vidéki szakemberrel beszélgetett a portál arról, hogy az összezártság miatt nőhet a családi bántalmazások száma, s hogy miképp tudnak a karanténban segíteni szülőknek, gyereknek, pedagógusoknak.

https://mfor.hu/cikkek/makro/iskolapszichologusok-karantenban-felerosodhetnek-a-csaladi-bantalmazasok.html

 

április 27.

 

A PSZ kérte: a beteg pedagógusok ne vállaljanak munkát az érettségi idején

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában ismét jelezte: a PSZ szerint a biztonság a legfontosabb az érettségi megszervezésekor. A szakszervezet többször is leírta, elmondta véleményét az államtitkárságnak. Emlékeztetett: a PSZ kérte a tesztelést (erre nem lát lehetőséget az Emmi), továbbá azt is, hogy a krónikus beteg pedagógusok, illetve azok, akik veszélyeztetve érzik magukat, ne vállaljanak részt az érettségiztetésben. A PSZ több igazgatóval, pedagógussal beszélt, és úgy látja: valóban felmentést kapnak azok, akik betegek. Most is azt nyilatkozta az elnök: a kormányé a felelősség, ezért elvárja, ha berobbanna a járvány, akár utolsó nap is döntsön az érettségi lefújásáról.

https://www.youtube.com/watch?v=xiBkjhKbd7M&feature=youtu.be

 

Akár a vizsga reggelén is meggondolhatja magát a diák

Biztonságos körülmények között folyhatnak az írásbeli érettségi vizsgák - mondta Maruzsa Zoltán a Kossuth rádió reggeli műsorában. Hangsúlyozta, semmi nincs még „kőbe vésve”, de valamikor dönteni kellett az érettségi időpontjáról, hiszen ennek komoly szervezési kritériumai vannak. Járványügyi szakemberek szerint a koronavírus kontroll alatt van az országban, a fertőzések száma alacsony, így most biztonságosabb megtartani a vizsgákat, mint kivárni. Ha valaki nem akar május 4-én vizsgát tenni, ősszel is leteheti azt, hiszen teljes körű érettségit szerveznek akkor is. Még az érettségi napján is vissza lehet lépni.

https://infostart.hu/belfold/2020/04/27/maruzsa-zoltan-akar-a-vizsga-reggelen-is-meggondolhatja-magat-a-diak

 

Nem érdemes kivárni az érettségivel

Az államtitkár a Kossuth Rádióban azt is mondta: az érettségi időpontjáról nem az oktatásirányítás döntött. Tanügyigazgatási szempontból később is jó lett volna. Az persze nem volt valós alternatív lehetőség, hogy a nyári negyvenfokos melegben tartsák, de május-júniusban lehetett volna mozgatni az időpontot. A járványügyi szakértők szerint a május 4-i kezdés biztonságos, szerintük jobb megoldás nekikezdeni a vizsgáknak, mint kivárni egy bizonytalan, nehezebben tervezhető időszakot. Április 21-ig 2455 fő lépett vissza az érettségitől, de a tanulók akár a vizsga reggelén is meggondolhatják magukat, ez semmilyen szankciót nem von maga után. Maruzsa Zoltán emlékeztetett: kikérték az Országos Diáktanács véleményét is, amely a mielőbbi kezdés mellett voksolt. Emlékeztetett: nem kötelező részt venni az érettségi felügyeletében azoknak a kollégáknak, akiknek valamilyen betegségük van, illetve idősebb koruk miatt veszélyeztetve érzik magukat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-erdemes-kivarni-az-erettsegivel-8049968/

 

Javaslatokat fogalmazott meg a Magyar Orvosi Kamara az érettségik biztonságos megtartásához

A Magyar Orvosi Kamara semmilyen járványügyi adatot nem kap a hatóságoktól, ezért megbecsülni is nehéz, mekkora az érettségi kockázata. A járvány terjedésének megakadályozására tett javaslataik között szerepel a tömegközlekedés, a felügyelő tanár biztonsága, maszkok, mosdók, saját toll stb.

https://mfor.hu/cikkek/makro/a-magyar-orvosi-kamara-9-pontos-javaslata-az-erettsegire.html

 

PDSZ: a nyájimmunitás kierőszakolása miatt is erőltetheti az érettségit a kormány

A PDSZ szerint a Magyar Orvosi Kamara levelében egyértelműen kockázatosnak minősítik a május 4-ei időpontot és megpendítik a kísérleti jelleget (…). „Feltételezésem szerint ez a más módon nem magyarázható döntés egy tesztprogram lenne, amiben egy alacsony fertőzésveszéllyel járó populációt mozgathatnak, két hét múlva leszűrhetőek az eredmények, hogy milyen következményekkel jár mindez a lakosságra nézve. „Őrülten rémisztő beszéd”, de van benne rendszer - mindez magyarázatot adna a sürgős kórházi ágyfelszabadításra is, hogy azonnal kéznél legyenek. Semmilyen más logikus magyarázatát nem találom annak az indokolatlan makacsságnak, amivel a május 4-ei időponthoz ragaszkodik a kormány” - mondta Szűcs Tamás elnök.

https://hirklikk.hu/kozelet/pdsz-a-nyajimmunitas-kieroszakolasa-miatt-is-eroltetheti-az-erettsegit-a-kormany/362995/

 

Akinek eltörölték az idei minősítését, sorolják át automatikusan megpályázott fokozatba!

Aláírásgyűjtés indult a portfólióvédések felfüggesztésével kapcsolatban. A kezdeményező azt kéri: mentsék fel a tanárokat a portfólióvédés alól. Korábban az Oktatási Hivatal a 2020-as évre eltörölte az összes tanfelügyeleti és portfólióvédési időpontot a koronavírus-járványra hivatkozva. „Az érettségiket megtartják írásban, a szóbeli résztől eltekintenek. A felsőoktatásban több évre visszamenőleg megkapták a diplomát azok, akiknek nem volt nyelvvizsgája. Mentsenek fel minket, pedagógusokat is a portfólióvédés alól! Akinek eltörölték a 2020-as minősítését, sorolják át automatikusan megpályázott fokozatba" - olvasható a petícióban.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200427_tanarok_peticio_pedagogusminosites

 

Bevonják a leszakadó diákokat is

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár azt mondta: azokat a tanulókat is bekapcsolják a távoktatásba, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy internetkapcsolatuk.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/peldatlan-osszefogas-az-oktataserta-8048021/

 

LMP: fokozatos nyitás a sajátos nevelési igényű gyerekeknek

Az LMP országgyűlési képviselője arra kéri a kormányt: fontolja meg a sajátos nevelési igényű gyermekek intézményeinek fokozatos újranyitását május 4-étől. Ungár Péter szerint vannak gyermekek, akiknek a korai fejlesztésében minden hét, hónap számít, a foglalkozás kimaradása akár egész életükre kihathat.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/04/27/lmp-a-sajatos-nevelesi-igenyu-gyermekek-iskolait-fokozatosan-ujra-kell-nyitni?source=hirkereso

 

Több városban újabb óvodákat nyitnak meg a gyerekek felügyeletére

Székesfehérváron az egyre növekvő igények miatt újabb ügyeletes óvodát nyitottak ki. Debrecenben változik az óvodai ügyeletet ellátó intézmények köre: az eddigi öt kijelölt óvodát május 4-től másik nyolc váltja fel. Pécsen szintén bővítik az óvodák ügyeleti rendszerét.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ujabb-ovodak-nyilnak-meg-maszkot-osztanak-raszorulokon-segitenek-az-onkormanyzatok/

 

A karantén jelzi, hol kell leginkább segíteni a gyermekeknek

Az ELTE PPK kutatócsoportja a járvány miatti iskolabezárások első hetében elindította a „Maradjotthon - hogy bírod?” projektet. A kérdőívet kitöltő fiatalok válaszai alapján elmondható: ebben a megterhelő időszakban minden korosztálynak a barátok hiányoznak a legjobban. A kiskamaszoknak a legnagyobb nehézség a folyamatos otthonlét és a sportolás hiánya, míg a nagykamaszoknál a sport mellett a szórakozásról való lemondás jelent komoly nehézséget.

https://24.hu/tudomany/2020/04/27/koronavirus-karanten-iskola-csalad-gyerek-fiatal/

 

április 28.

 

Az iskolák újranyitásához a kockázatokat minimálisra kell csökkenteni

A PSZ szerint az írásbeli érettségik megtartása után, május végén, az érettségizettek közötti esetleges fertőzöttségi szint kontrollálása után lehet egyértelműen nyilatkozni az oktatási intézmények újraindításának biztonságáról. A középiskolákban az írásbeli érettségik és a szakmai vizsgák májusban zajlanak, ezek megszervezése többletkapacitásokat köt le a csökkentett létszámú vizsgacsoportok és egyéb, járványmegelőzési szempontok miatt, így nehéz lenne megoldani a visszatérést. A cikk a PDSZ véleményét is ismertette.

https://alfahir.hu/2020/04/28/kozoktatas_pdsz_pedagogusok_szakszervezete_erettsegi_koronavirus_jarvany

 

Palkovics: Húzd meg, eredsz meg filozófiája a járványban

Az ITM-et vezető miniszter elmondta: a veszélyhelyzet, a kijárási korlátozás volt a „húzd meg” szakasz, amikor a vírus terjedését sikerült kordában tartani, de ezt a gazdaság lassulása és a közösségi élet lefagyása, az emberek kimerülése miatt nem lehet sokáig tartani. „Ezért tervezzük a jövő héttől az „ereszd meg” fázist, amikor fokozatosan, szigorú menetrend szerint enyhítünk a korlátozásokon, újraindítjuk az ország életét és a gazdaságot. A személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma, de az ő megfelelő ellátásukra már fel vagyunk készülve. Ha a járvány túllépne az előre meghatározott mértéken, akkor ismét jön a „húzd meg”, tehát szigorítunk, így megint lelassítjuk a vírus terjedését. Ezzel a csúszó szabályozással tudjuk kézben tartani a járványt, ez a logikája a kormányzati döntéseknek.” Ő is azt nyilatkozta: ha az iskolákban betartják és betartatják a diákokkal a biztonsági szabályokat és a kellő távolságot, akkor nem lehet baj az írásbeli érettségin.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200428-megbirkozunk-a-valsaggal

 

Felkészültek az érettségire Győr-Moson-Sopron megyében

A tankerületi központok és a szakképzési centrumok is felkészültek az érettségi megtartására. Egy teremben tíznél többen nem lesznek, maszkot is adnak a vizsgázóknak és a pedagógusoknak. A soproni és a győri vezetők is úgy nyilatkoztak: nem okoz nehézséget a járvány miatt hozott központi intézkedések teljesítése. Mindenhol van elegendő terem és pedagógus. Nem osztanak be olyanokat, akik életkoruk vagy krónikus betegségük miatt veszélyben érzik magukat. Kollégiumot is adnak a diáknak, ha igényli, egy szobában egy tanulót szállásolnak el.

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/koronavirus-igy-keszulnek-az-erettsegi-megtartasara-gyor-moson-sopron-megyeben-7552269/?utm_source=rssfeed

 

Diákok az érettségiről: rossz ötlet

A megkérdezettek 66,2 százaléka amellett van, hogy az év végi jegyekből képzett megajánlott jegy, illetve a felvételizők esetében az opcionális vizsga a legjobb megoldás. A május 4-én kezdődő hagyományos írásbeli érettségit csak 8,3 százalék tekinti optimálisnak. Az államtitkár legutóbb azzal indokolta a kormányzati álláspontot, hogy „a diákok érettségizni akarnak”, ezt azonban - az Országos Diáktanács általa idézett véleményén túl - semmilyen adattal nem támasztotta alá. A Népszava készített online kérdőívet a diákok véleményének megismerésére. Hétfő késő estig csaknem 2500 válasz érkezett.

https://nepszava.hu/3076155_diakok-az-erettsegirol-rossz-otlet

 

Családjaikat féltik az érettségiző diákok

Sok érettségiző tart attól, hogy a kormány saját és családjaik egészségét is veszélyezteti - derült ki egy több mint háromezer tanuló véleményét összegző online kérdőíves kutatásból, amelyet Szennai Dóra, neveléstudomány mesterszakos bölcsész, közgazdász - valamint egy érettségiző diák édesanyja - készített. A kitöltők 81,2 százaléka nem ért egyet az érettségiről szóló kormánydöntéssel, ennek az egészség veszélyeztetése a legfőbb oka. Az érettségizők negyede él együtt 65 éven felüli családtagokkal.

https://nepszava.hu/3076255_csaladjaikat-feltik-az-erettsegizo-diakok

 

Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítani

Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak azokon a településeken is, ahol a járvány miatt bezárták ezeket az intézményeket - közölte az Emmi államtitkára a Kossuth rádióban. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az önkormányzat eldöntheti, milyen kapacitásokat használ fel, de az ügyeletért magánbölcsődék sem kérhetnek pénzt, egy csoportban legfeljebb öt gyermek lehet. A munkaadók is szervezhetnek munkahelyi gyermekfelügyeletet dolgozóik 14 éven aluli gyermekeinek.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kotelezo-ovodai-es-bolcsodei-ugyeletet-biztositani

 

Törvénymódosítás: Szűkülő lehetőségektől tartanak a hátrányos helyzetű gyermekek

Hatályon kívül helyezné a kormány a köznevelési törvénynek azt a részét, amely biztosítja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő és autista gyerekeknek az ingyenes alapfokú művészetoktatást. Az Emmi a Népszavával közölte: nincs olyan szándék, hogy a részvétel ne legyen ingyenes a jelzett tanulói körnek. A tervezet szerint az Nkt. ugyanis kiegészül azzal a mondattal: „ingyenes az iskolai rendszerű nevelésben-oktatásban való részvétel a halmozottan hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű tanuló részére”. Az Emmi szerint így ezt az alapfokú művészeti iskoláknál már nem kell külön kimondani. A fentebb idézett mondat törlésének szerintük „csupán jogtechnikai okai vannak”.

https://nepszava.hu/3076119_szukulo-lehetosegektol-tartanak-a-hatranyos-helyzetu-gyerekek

 

Több mint 450 pedagógust érint a minősítések felfüggesztése Csongrád megyében

A Dél-Magyarország kérdésére az Oktatási Hivatal közölte, a járvány miatt Csongrád megyében 109 intézmény 306 pedagógusának minősítését függesztették fel. Továbbá a tanfelügyeleti eljárások hetven intézményt, ezen belül száztizennyolc pedagógust és negyvennégy vezetőt érintettek, az eljárásokat törölték.

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/450-nel-is-tobb-pedagogust-erint-a-valtozas-csongradban-6398091/?utm_source=rssfeed

 

A hátrányos helyzetűek digitális oktatása „papíralapon” történik

A hátrányos helyzetű gyerekeket oktató pedagógusok szerint tanulóik harmada nem tudott bekapcsolódni a digitális oktatásba - ez derül ki egy kutatásból. Budapesten a válaszoló pedagógusok szerint a diákok négyötöde részt vesz a digitális oktatásban, ez a nagyközségekben csak 65%. A pedagógusok teszik, amit tudnak: ha kell, fénymásolatokat juttatnak el a diákokhoz. A kisközségekben a papíron eljuttatott tananyagra már a válaszadók 70%-a mondta, hogy „jellemző” vagy „kicsit jellemző”. Arra a kérdésre, hogy kitől kapott és kap konkrét segítséget a digitális tanításhoz, a válaszadók kollégáikat jelölték meg legnagyobb (68%), a fenntartót a legkisebb arányban (24%).

https://hvg.hu/elet/20200428_A_hatranyos_helyzetu_gyerekek_papir_alapon_kapcsolodnak_a_digitalis_tanredhez?s=hk

 

A kormány figyelmébe: a szociális dolgozók is az élvonalban harcolnak

Sokadik alkalommal fordult Orbán Viktorhoz a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, hogy tudja a kormány: a szociális ágazat dolgozói a koronavírus által leginkább veszélyeztetett csoportokkal érintkeznek, ezért mindenkinek az az érdeke, hogy megfelelő védelmet kapjanak. A kormány közömbössége egyre szélesebb körű összefogásra ösztönzi az ágazatot, amit az is jól mutat, hogy a szakszervezet kiállásához 18 másik szociális szervezet is csatlakozott.

https://merce.hu/2020/04/28/a-kormany-meg-mindig-nem-vette-eszre-hogy-a-szocialis-agazat-dolgozoi-is-az-elvonalban-harcolnak/

 

április 29.

A PSZ szerint a járványhelyzetben a szakmai vizsgák felelősségét az iskolákra igyekszik hárítani az Innovációs és Technológiai Minisztérium

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tisztában van azzal, hogy a járvány okozta válsághelyzetben nehéz minden szempontból jó döntéseket hozni, azonban a szakmai vizsgákról szóló ITM-határozat a felelősség iskolákra hárításának lehetőségét is megteremti. Az intézkedések egy része valóban segíti a tanulmányok lezárását, amit a tanulók szempontjából üdvözöl a PSZ, ugyanakkor még a csökkentett létszámú vizsgabizottságokat is az iskoláknak kell felkérnie. Ezzel az állam kivonul a vizsgabizottságokból, igaz, ezt az új szakképzési törvénnyel egyébként is meg fogja tenni a jövőben.

https://pedagogusok.hu/hir/4026/a-psz-szerint-a-jarvanyhelyzetben-a-szakmai-vizsgak-felelosseget-az-iskolakra-igyekszik-haritani-az-innovacios-es-technologiai-miniszterium

 

Klubrádió: A pedagógusok többsége vállalja az érettségiztetést

A Klubrádió Szolidaritás c. műsorának nyilatkozott Gosztonyi Gábor alelnök az érettségikről, a szakmai vizsgákról. Mint ismert, a PSZ szerint a legfontosabb az egészség védelme. Szakszervezetként arra biztattuk a kollégákat, csak akkor vállaljanak munkát, ha nem érzik magukat veszélyben. A PSZ információi szerint a „csendes” többség a diákok érdekében vállalja az érettségi folyamatát. A diákok száma azt jelzi, a döntő többség nekivág az érettséginek, csupán 3 százalékuk lépett vissza. A PSZ korábban kérte a diákok és a pedagógusok tesztelését, de ezt elutasította a kormány. Az interjúban szó volt a szakmai vizsgákról is, amelyekre az érettségi miatt kevesebb fény vetült, pedig 30 és 50 ezer között van azok száma, akik szakmai vizsgát tesznek idén.

https://www.youtube.com/watch?v=fFAJsdBe1oI&feature=youtu.be

 

Trükkel a tanárhiány ellen

Hatályon kívül helyezné a kormány a köznevelési törvény mellékletét, amely azt tartalmazza, milyen végzettséggel/képzettséggel lehet betölteni egy-egy pedagógus-munkakört - derült ki a Népszava által megismert módosító javaslatból. Ez a melléklet szabályozza, hogy óvónőként csak óvodapedagógus végzettségűt lehet alkalmazni, gimnáziumi tanárnak csak az mehet, akinek egyetemi, a tantárgynak megfelelő szakos tanári diplomája van. A táblázat jelenleg 33 munkakört sorol fel. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint. ha ezt eltörlik, lényegében bárkit bármilyen munkakörben alkalmazhatnak majd. A kormány ezzel akarja enyhíteni az egyre súlyosbodó pedagógushiányt, amely a tanárképzésben is megmutatkozik (idén 11,1 ezren, a tavalyinál 37 százalékkal kevesebben jelentkeztek). Az Emmi a lapot úgy tájékoztatta: a pedagógus munkakörök betöltésének képzettségi, végzettségi feltételei nem változnának, továbbra is csak képzett pedagógusok taníthatnak majd. „A törvény felhatalmazó rendelkezései kiegészülnek, és ez alapján kormányrendeleti szinten helyeznénk el a tartalmi szabályokat” - írták.

https://nepszava.hu/3076279_trukkel-a-tanarhiany-ellen

 

Maruzsa Zoltán: biztonságos körülmények között lehet érettségizni

A vizsgázók 97 százaléka érettségizni akar, a vizsgáktól történő visszalépés mellett a jelentkezők 3 százaléka döntött. Semmilyen szankció nem éri azt, aki csak a vizsga napján gondolja meg magát. Az államtitkár részletes tájékoztatást adott a biztonsági intézkedésekről is. Az állami tartalékok terhére tanulói maszkból több mint 422 ezret szállítanak ki, a felügyelőtanároknak és az emelt szintű javítótanároknak pedig 147 ezer maszk és ugyanennyi pár kesztyű áll majd rendelkezésre. A védőeszközöket csütörtöktől vehetik át az intézmények a kormányhivatalokban. Nem lesz központilag elrendelt lázmérés, a dolgozatok fertőtlenítését pedig 24 órás elzárással oldják meg - emelte ki.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tobb-mint-84-ezren-erettsegizhetnek-hetfon

 

Lehetőség szerint előbb a gyakorlati, majd az írásbeli vizsgákat kell megtartani

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára (a szakmai vizsgák rendjét leíró miniszteri határozat kapcsán) az MTI-nek elmondta: újra kell indítani a magyar gazdaságot, ehhez szükség van a tanulmányaikat most befejező diákokra. Schanda Tamás ismertette: csak írásbeli és gyakorlati vizsgák lesznek, ezek eredménye alapján állítják ki a bizonyítványokat. Szóbeliket nem tartanak, csökkentve a fertőzés terjedésének esélyét. Az írásbelikre május 25-e és 29-e között kerülhet sor, míg a gyakorlati vizsgákat május 4-e és június 15-e között lehet megtartani. Lehetőség szerint előbb a gyakorlati, majd az írásbeli vizsgákat kell megtartani. Erre a határozat azoknak a képzéseknek az esetében is lehetőséget ad, amelyeknél az eredeti szabályok szerint más sorrendben kellene eljárni.

https://alfahir.hu/2020/04/29/koronavirus_schanda_tamas_innovacios_es_technologiai_miniszterium_oktatas_jobbik

 

Debrecenben is felkészültek a vizsgákra

A részletekről a Debreceni Szakképzési Centrum számolt be: a napokban is zajlik az intézmények fertőtlenítése és felkészítése, hogy a május 4-én kezdődő érettségi vizsgákat biztonságos körülmények között tarthassák. A fertőtlenítő- és védőeszközök rendelkezésre állnak, hiszen a szakképzési centrum mellett a kormányzat is ad maszkot minden gyereknek.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2020/04/debrecenben-felkeszultek-az-erettsegi-vizsgak-lebonyolitasara

 

Nincs munka, pénz, a családok éheznek - nem kérdés, hogy van-e távoktatás

Az egyik pedagógus így jellemezte a helyzetet: „Egy szobában többen élnek, pici babától a nagymamáig. Se hely, se lehetőség a tanulásra. Van, akit el se lehet érni online. Illetve a megélhetési problémák fontosabbak, mint az iskolai feladatok. Nincs munka, pénz, a családok éheznek”.

https://nepszava.hu/3076256_nincs-munka-penz-a-csaladok-eheznek

 

„Miért nem küldött még a gyerek feladatot? Hát azért, mert nem tud mivel!”

Civil szervezetek és tanodák korábban levelet írtak az államtitkárnak arról, hogy a hátrányos helyzetű családokban élő diákok kimaradnak a távoktatásból. Egy pedagógus szerint az eszközök hiányán túl a legnagyobb gond, hogy a bonyolultabb tananyagokat nem tudják személyesen átadni a diákoknak, nem tudnak úgy figyelni rájuk, ahogy ezt korábban megszokták. Ráadásul ezeknek a gyerekeknek a szülei - alacsony iskolázottságuk miatt - nem is tudnak segíteni.

https://24.hu/belfold/2020/04/29/koronavirus-digitalis-online-oktatas-hatranyos-helyzetu-gyerekek-iskolak/

 

Online majálissal készülnek a szakszervezetek

A veszélyhelyzetben elmarad a hagyományos majális, a szakszervezetek az online térben ünneplik meg május 1-jét - közölték az érdekvédelmi szervezetek. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) közleménye szerint a SZEF, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) közösen ünnepli a munka ünnepét. A szakszervezeti szövetségek a "Mi vagyunk május 1-je! Szolidaritás a válságban is" című egész napos online rendezvénye a Facebookon lesz elérhető.

https://magyarnarancs.hu/belpol/online-majalissal-keszulnek-a-szakszervezetek-majus-1-jere-129318

 

április 30.

 

Népszava: Felügyelet bruttó kétezerért

Az érettségin felügyeletet vállaló tanárok óradíja bruttó 2030 forint - derült ki egy megbízási szerződésből. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint ez a törvény szerint adható legalacsonyabb összeg, ennél még „a túlmunka” díjazása is több. A rövid keretes írás az érettségiről szóló cikk végén található.

https://nepszava.hu/3076393_kevesen-dontottek-az-erettsegi-elhalasztasa-mellett-mutatjuk-a-menetrendet

 

Az élenjáró gimnáziumokban általában mindenki érettségizik

Nekünk egyetlen diákunk sem döntött a halasztás mellett - nyilatkozta a Népszavának Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója. A 18 középiskola vezetőjét tömörítő Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiumától is hasonló visszajelzéseket kapott. A tantermeket fertőtlenítik, a védőeszközök rendelkezésre állnak. Felügyelő tanárokból náluk sem lesz hiány, még úgy sem, hogy az idős vagy valamilyen krónikus betegséggel küzdő pedagógusokat nem kérték fel. Volt olyan idősebb kollégája, aki maga jelentkezett felügyelőnek. A Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László korábban nem értett egyet azzal, hogy a vírus tetőzésének feltételezett időpontjában tartson a kormány érettségit, de meglepte, hogy diákjai kivétel nélkül vizsgázni szeretnének május 4-én. Lehetett volna jobb megoldásokat találni, ugyanakkor kizártnak tartja, hogy a kormány még változtat álláspontján. Ezért ilyen kevéssel a vizsgák előtt már haszontalannak és a vizsgázók számára lélektanilag szerencsétlennek tartja az erről szóló vitát.

https://nepszava.hu/3076393_kevesen-dontottek-az-erettsegi-elhalasztasa-mellett-mutatjuk-a-menetrendet

 

Május 4-én kezdődik az érettségi, a járvány miatt csak írásban

A következő hetekben 1144 helyszínen várhatóan mintegy 84.300-an érettségiznek - közölte az Oktatási Hivatal. A vizsgákat május 4. és június 17. között a középiskolák és a kormányhivatalok az előírt egészségvédelmi óvintézkedések betartásával szervezik, a diákoknak és a pedagógusoknak központi forrásból maszkot, kesztyűt és fertőtlenítő szert is biztosítanak.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/04/30/oh-hetfon-megkezdodnek-az-erettsegi-vizsgak?source=hirkereso

 

Elkezdődött a maszkok és a védőeszközök kiszállítása az iskolákba

Maruzsa Zoltán államtitkár hangsúlyozta: az érettségin a járványhelyzet miatt a biztonsági intézkedésekre kell kiemelten odafigyelni. A felügyelői teendők alól mentesítették az idősebb, krónikus betegségben szenvedő pedagógusokat, az iskolai kapukat, ajtókat nyitva tartják, a vizsgahelyiségekben is folyamatosan szellőztetnek. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke arról beszélt, hogy a takarítók az érettségi alatt emelt számban dolgoznak az iskolákban. A biztonsági intézkedések miatt a vizsgákhoz kétszer annyi teremre és pedagógusra van szükség, mint általában, ezért általános iskolai tanárok is vállaltak felügyeletet. A dolgozatokat a pedagógusok kesztyűben osztják ki. A vizsgához használható segédeszközök - helyesírási szótár, számológép, függvénytáblázat - közül mindenki a sajátját használhatja.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/04/30/elkezdodott-maszkok-es-vedoeszkozok-kiszallitasa-az-iskolakba?source=hirkereso

 

Elmaradnak a hagyományos ballagások

A legtöbb helyen online búcsúztatják a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget. Fővárosi és vidéki példák a cikkben.

https://hvg.hu/elet/20200430_ballagas_koronavirus

 

Több diák is bukhatja az idei sikeres középiskolai felvételijét

A borítékok április 29-én megcímezve álltak az egyik szentesi gimnáziumban, legkésőbb április 30-ig ugyanis postára kell adni azokat az értesítőket is, melyekből a diákok megtudhatják, mégsem vették fel őket a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba. A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője több intézmény igazgatóját is arra utasította, vágják vissza a létszámot, így azok a diákok, akik a már kihirdetett felvételi eredmények alapján azt hitték, biztos a helyük szeptemberben, jövő hét elején szembesülhetnek a döntéssel. Hasonló a helyzet máshol is: az Index információja szerint Makón, a József Attila Gimnáziumban és Csongrádon, a Batsányi János Gimnáziumban három helyett csak két osztály indul.

https://index.hu/belfold/2020/04/30/dontes_letszamcsokkentes_szentes_gimnazium_klik/

Utóbb a portál szerint visszavonták a döntést:

Az Index információi szerint visszavonta a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője azt az utasítást, amely értelmében utólag kellett volna csökkenteni a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a felvettek létszámát. A csongrádi iskolában állítólag (még) nem vonták vissza a döntést. Gulyás Gergely a Kormányinfón jelezte: világos szempontokat kell megjelölni az iskolákban, a felvételi kritériumokat előzetesen kell meghatározni, utólagosan pedig nem lehet megváltoztatni.

https://index.hu/belfold/2020/04/30/szentesi_gimnazium_letszamcsokkentes_tankerulet_dontes_visszavonta/

 

A nyolcadikosok többsége szakgimnáziumba nyert felvételt

A jelentkező nyolcadikosok több mint 96 százalékát felvették valamely középfokú iskolába az idei általános felvételi eljárásban - közölte az Oktatási Hivatal. A tanulók 35,8 százaléka gimnáziumban, 42,1 százaléka szakgimnáziumban kezdi meg tanulmányait.

https://infostart.hu/belfold/2020/04/30/a-nyolcadikosok-tobbsege-szakgimnaziumba-nyert-iden-felvetelt

 

Májusban marad a jelenlegi tanítási rend

Május végéig marad az iskolai távoktatás, a júniusról később döntenek - mondta Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón.

https://alfahir.hu/2020/04/30/kormanyinfo_koronavirus_gulyas_gergely1061

 

A válogatás nem teljes körű!