Hírek

Heti lapszemle 2020. április 24.

Heti lapszemle 2020. április 24.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) minden nyilatkozatában kiállt amellett, hogy az érettségik megszervezésének elsődleges szempontja a biztonság, az egészség védelme. Ez érvényes minden végzős diákra, pedagógusra, egyéb dolgozóra, továbbá hozzátartozóikra is!  Oktatási hírek a lapszemlében.

 

április 17.

 

PSZ: a biztonság érdekében teszteljenek mindenkit, aki részt vesz az érettségiben

A PSZ az április 16-i kormányrendelet alapján nem tartja elégségesnek az érettségiben résztvevők érdekében tett biztonsági intézkedéseket. Ha a kormány ragaszkodik az írásbeli május 4-i kezdési időpontjához, a PSZ követeli, hogy mindenkit teszteljenek. Csak azok vizsgázhassanak, működhessenek közre a folyamatban, akiknek vírusteszt-eredménye negatív. Azok a diákok, akik a teszt eredményeként vírushordozók, még a nyár végi, őszi felsőoktatási pótfelvételi előtt kapjanak lehetőséget arra, hogy érettségi vizsgát tudjanak tenni felsőfokú tanulmányaik megkezdéséhez! Ha a kormány nem teszteli az érettségi folyamatában részt vevő személyeket, minden esetleges megbetegedésért vállalnia kell a felelősséget! A PSZ határozottan felszólítja a pedagógusokat és az érettségiben részt vevő személyeket, vegyék komolyan az államtitkár kérését: ha krónikus betegségben szenvednek, illetve más okból veszélyeztetve érzik magukat, semmiképpen se vállaljanak munkát, beosztást az érettségik alatt!

https://pedagogusok.hu/hir/4021/psz-a-biztonsag-erdekeben-teszteljenek-minden-erettsegiben-reszt-vevo-szemelyt-a-koevetkezo-ket-hetben

 

Maruzsa Zoltán: több óvintézkedés mellett tartják meg az érettségit

Teljes értékűnek számítanak az idei érettségik - közölte a köznevelésért felelős államtitkár. Kizárólag írásbelit szerveznek május 4-21. között. A vizsgák a nagyobb tárgyakból 9 órakor kezdődnek. Egy tantanteremben legfeljebb tízen lehetnek.  Ha szükséges, kollégiumi elhelyezést biztosítanak, egy szobában csak egy diák lehet. Ha kell, bármely köznevelési intézmény bármely tanterme bevonható lesz a vizsgáztatásba. Érettségizni senkinek sem kötelező, aki úgy dönt, hogy most nem vizsgázik, ősszel is megteheti.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tobb-ovintezkedes-mellett-tartjak-az-idei-erettsegi-vizsgakat

 

Lesz maszk az érettségik helyszínen, viszont nem lesz kötelező

Maruzsa Zoltán az ATV Egyenes Beszéd c. műsorában arról is beszélt, hogy ha a szóbeli mellett döntöttek volna, annak megszervezése sokkal nagyobb kihívás lenne. Az oktatási akciócsoport munkájában részt vett a Nemzeti Pedagógus Kar, egyházi intézmények képviselő is, de más szervezetek is elküldték álláspontjukat.

http://www.atv.hu/belfold/20200417-maruzsa-tobb-panaszt-kapunk-arra-hogy-leterheltek-a-diakok-minthogy-keveset-tanulnanak

A teljes beszélgetés:

http://www.atv.hu/videok/video-20200417-erettsegi-tesztelest-kernek-a-pedagogus-szakszervezetek

 

A CKP követeli, ne kezdődjenek el az érettségik május 4-én

A CKP szerint az érettségi megtartásánál a biztonság, az igazságosság és a méltányosság elvének kell érvényesülnie. Ebből a biztonságosság követelményének nem felel meg a május 4-én kezdődő írásbelik megszervezése. A kormány felelőtlen döntésével teret nyithat a járvány berobbanásának, ezért viselnie kell a felelősséget.

https://hvg.hu/kultura/20200417_CKP_Koveteljuk_hogy_az_irasbelik_ne_kezdodjenek_el_majus_4en?s=hk

 

A felsőoktatásnak kellett volna alkalmazkodnia, nem a közoktatásnak

Egy tanár szerint a felsőoktatás is reagálhatott volna a veszélyhelyzetre pl. a keresztfélévvel, de „a felsőoktatást úgy őrizgetjük, mint a hímes tojást”.

https://444.hu/2020/04/17/az-irasbeli-erettsegi-nem-a-diakok-valos-tudasat-fogja-tukrozni?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-irasbeli-erettsegi-nem-a-diakok-valos-tudasat-fogja-tukrozni

 

április 18.

 

Teszteljenek mindenkit!

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a kiadott közleményünkről (teszteljenek mindenkit, aki részt vesz az érettségiben) nyilatkozott az RTL híradónak.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/tiltakozasra-buzdit-a-pdsz-erettsegi

 

PDSZ: vegyenek ki szabadságot a tanárok az érettségi idejére

A PDSZ sztrájkot hirdet azoknak a tanároknak a körében, akik veszélyesnek látják a májusi érettségiket. Az Emmi szerint felháborító, hogy a szervezet nyíltan az érettségi megakadályozására buzdítja a pedagógusokat.

https://hvg.hu/elet/20200418_PDSZ_Vegyenek_ki_szabadsagot_a_tanarok_az_erettsegi_idejere?s=hk

 

Az államtitkár válasza a PDSZ-nek

Vegyék fel a „Vörös Hadsereg Frakció elnevezést”, ez sokkal jobban lefedné tevékenységüket - tanácsolta Maruzsa Zoltán a májusi érettségi vizsgákat kritizáló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének.

http://www.atv.hu/belfold/20200418-az-allamtitkar-tanacsa-a-voros-hadsereg-frakcio-nevet-vegye-fel-a-pdsz/hirkereso

 

Emmi: az érettségiből is politikai akciót csinál a PDSZ

Megdöbbentő, hogy a járvány közepette is politikai akciókat űz a „balliberális elkötelezettségű” Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, nyíltan az érettségi megakadályozására buzdítja a pedagógusokat - közölte a tárca. A PDSZ korábban azt közölte, nem hagyja, hogy 85 ezer gyereket és 6 ezer pedagógust „rángassanak” be érettségizni a veszélyhelyzet kellős közepén. Ezért koordinált szabadságkivétellel akarja megakadályozni a májusban megtartandó érettségit.

https://magyarnemzet.hu/belfold/emmi-az-erettsegibol-is-politikai-akciot-csinal-a-pdsz-8018231/

 

Az érettségi elhalasztását kéri a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

Érettségi, felsőoktatási záróvizsga, alkalmassági vizsga: Egészség a legfontosabb! - ezzel a címmel adott ki közleményt a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, amelyben arra kéri a kormányt, halassza el az érettségi kitűzött időpontját.  A szakszervezet szerint a kormány a szakmai szervezetek, a szakszervezetek véleményének figyelmen kívül hagyásával hozta meg döntését.

https://index.hu/belfold/2020/04/18/felsooktatasi_dolgozok_szakszervezete_erettsegi/

 

A TASZ szerint sok kérdésre nincs válasz

A kormánynak sokkal nagyobb gyakorlati támogatást kellene nyújtania, de ennek egyelőre semmi jele - közölte a jogvédő szervezet. Aki most nem teszi le az érettségit, annak csúszik a felvételije, így csak jövőre tudja elkezdeni a főiskolát, egyetemet. Arra sincs válasz, hogy mi a helyzet azzal, aki esetleg karanténban lesz az érettségi időpontjában.

https://nepszava.hu/3075003_tasz-sok-kerdest-megvalaszolatlanul-hagy-az-erettsegirol-szolo-rendelet

 

Szabadabban állíthatják össze a pedagógusok a tananyagot

Szélesebb körben használhatnak fel szerzői jogi védelem alatt álló műveket a pedagógusok a járvány miatt kialakult helyzetben - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200418_Szellemi_Tulajdon_Nemzeti_Hivatala_kozlemeny

 

április 19.

 

Megtartják a szakmai vizsgákat

A tervek szerint májusban letehetik a szakmai vizsgát a szakképző intézményekben tanuló végzős diákok - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A PSZ a Népszava megkeresésére jelezte: feszülten várják a döntést és a kormányrendeletet. Gosztonyi Gábor alelnök reméli, miután a szakmai vizsgázóknak a május eleji érettségi után is ki kell majd mozdulniuk, a kormánynak lesz B-terve is arra az esetre, ha május második felében rosszabbra fordulna a járvány okozta helyzet.

https://nepszava.hu/3075103_megtartjak-a-szakmai-vizsgakat

 

Igy lehet szakmai vizsgát tenni a szakképzésben

Az ITM javaslata alapján szigorú óvintézkedések mellett májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók. A komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgák után kell megszervezniük az intézményeknek. A gyakorlati vizsgákat az iskolák által meghatározott időpontban - lehetőség szerint - májusban tarthatják meg. A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan kis létszámmal, a vizsgázók közötti megfelelő távolság biztosításával, a biztonsági előírások betartásával kell megszervezni. A javaslatról ezen a héten születhet kormánydöntés.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/04/19/itm-javaslat-majusban-tehetnek-szakmai-vizsgat-az-iskolai-rendszeru-szakkepzesben-tanulok?source=hirkereso

 

A PDSZ nyílt levele az államtitkárnak: hosszabbítsa meg a határidőt

A PDSZ Országos Választmánya értetlenül áll az előtt, hogy míg minden hivatalos kormányzati forrás azt jósolja: a járvány hamarosan a tömeges fertőződés szakaszába lép, a kormány az érettségi megtartásával a korlátozások lazítása mellett döntött. A rendelet szerint április 21-én éjfélig lehet benyújtani az érettségi vizsgajelentkezés módosítására a kérelmet, beleértve a jelentkezés törlésének lehetőségét is. A szakszervezet kéri az államtitkárt, hosszabbítsa meg a határidőt április 27-ig.

https://24.hu/belfold/2020/04/19/koronavirus-erettsegi-pdsz-maruzsa-zoltan/

 

A PDSZ szerint Maruzsa Zoltán veszélyeztet embereket

„Nem a tanári érdekképviselet, hanem Maruzsa Zoltán veszélyeztet emberéleteket” - közölte a PDSZ arra reagálva, hogy az államtitkár egy szélsőbaloldali terrorszervezethez hasonlította a PDSZ-t.

http://www.atv.hu/belfold/20200419-reagalt-a-pdsz-maruzsa-zoltan-veszelyeztet-embereleteket/hirkereso

 

Nem foglalkozott a diákok kérésével a kormány

Sipos Ferenc Norbert, az Adom diákmozgalom elnökségi tagja az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: több javaslatot is eljuttattak a minisztériumhoz, de nem kaptak választ. Az volt az ötletük, hogy július végén-augusztus elején legyen az írásbeli érettségi.

https://alfahir.hu/2020/04/19/sipos_ferenc_norbert_adom_jobbik_it_kozoktatas

A diákok elkeseredtek: „a mi szavunk semmit sem ér”

Több végzős véleményét ismertette a portál: aggódnak a pontvesztés miatt, szerintük a karanténban sokkal nehezebb felkészülni az érettségire.

https://www.joy.hu/magyar-diakok-erettsegi-2020-velemeny-vizsga-127269?utm_medium=hirkereso

 

A Nemzeti Pedagógus Kar elégedett a döntéssel

Elfogadható kompromisszum született, ami a jelenlegi helyzetben a legkevesebb érdeksérelemmel jár. Szinte lehetetlen lett volna olyan verziót kitalálni, amely mindenkinek megfelel. „Reméljük, hogy az intézményvezetők úgy készítik majd el a beosztást, hogy figyelembe veszik az idősebb korosztály, illetve a krónikus betegségben szenvedő kollégák veszélyeztetettségét, és ők nem kapnak olyan feladatot, amely személyes kontaktussal járna. Kiemelt figyelmet kell fordítani továbbá a diákok sávos érkeztetésére, a beléptetésre, hogy sehol ne alakuljon ki csoportosulás” - mondta Horváth Péter elnök, hozzátéve, hogy a pedagógusok munkájában a lehető legtöbb folyamatot elektronikusan kell intézni.

https://pestisracok.hu/idei-erettsegi-elegedett-a-tervvel-a-nemzeti-pedagoguskar/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=idei-erettsegi-elegedett-a-tervvel-a-nemzeti-pedagoguskar

 

Egy debreceni édesanya online aláírásgyűjtést indított

Azt szeretné, hogy ne kelljen tanterembe menniük az érettségizőknek, mert attól tart, a gyerekek és a pedagógusok is megfertőződhetnek.

https://szabolcsihir.hu/kozelet/2020/04/erettsegi-debreceni-anyuka-alairasgyujtest-inditott

 

Az MSZP azt követeli, halasszák el az érettségit, ha előző nap tetőzne a járvány

A miniszterelnök a járvány tetőzését május 3-ra várja. Ilyen körülmények között a május 4-én kezdődő írásbeli érettségit megtartani nem lehet, mert ez súlyosan veszélyezteti a diákokat és tanáraikat, a hozzátartozókat. Az MSZP azt javasolja: halasszák el az érettségit arra az időpontra, amit járványügyi szakemberek megfelelőnek tartanak. Ha az érettségi belátható időn belül mégsem tartható meg, közöljék, hogyan kívánják meghatározni az érettségi jegyeit.

https://24.hu/kozelet/2020/04/19/az-mszp-koveteli-hogy-halasszak-el-az-erettsegit-ha-az-a-tervezett-tetozes-masnapjan-lenne/

 

Gyurcsány üzent: ne bolonduljatok meg!

„A kormányfő május elejére várja a járvány magyarországi tetőzését. Ugyanezzel a lendülettel, éppen azokban a napokban érettségit szerveznek sok tízezer diáknak. Hát persze! Hullanak a tanárok, a diákok, keressük őrületbe a szülőket. (…) Minden eszközzel érveljünk, kiabálunk, ezt már ne! Ne mi építsünk járványgócokat, ne veszélyeztessük gyerekeinket, tanárainkat! Ébresztő! Ne bolonduljatok meg!” - írta a Facebookon a DK elnöke.

http://www.atv.hu/belfold/20200419-gyurcsany-uzent-orbaneknak-ne-bolonduljatok-meg/hirkereso

 

április 20.

 

Nyilatkozatok a PSZ érettségivel kapcsolatos álláspontjáról

Klubrádió

Gosztonyi Gábort, a PSZ alelnökét a Klubrádió Reggeli gyors c. műsora kérdezte. Próbálta a PSZ érettségivel kapcsolatos álláspontját ismertetni, ám az is kiderült, a műsor készítői valójában a PDSZ véleményére voltak kíváncsiak.

https://www.youtube.com/watch?v=bU62Dk15njg&feature=youtu.be

ATV híradó

Az országos tisztifőorvos szerint megtartható az érettségi a biztonsági szabályok betartásával, holott a kormányfő május 3-ára várja a járvány tetőzését. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke jelezte: korábban a PSZ kérte az érettségiben részt vevő valamennyi dolgozó, tanár, diák tesztelését, de a kormányfő jelzése után újra kell gondolni az írásbeli érettségi bejelentett időpontját.

http://www.atv.hu/videok/video-20200420-majus-3-ra-varhato-a-jarvany-tetozese-mig-masnap-kezdodik-az-erettsegi

 

Nemzeti televízió

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Nemzeti televízió Napi téma c. műsorában jelezte: mindenkit teszteljenek, aki részt vesz tanárként, dolgozóként, diákként az érettségiben, különben berobbanhat a járvány. Kérjük: azok a pedagógusok, akik betegek vagy más okból veszélyeztetve érzik magukat, ne vállaljanak munkát. Szerinte a végzősöket sem lehet bizonytalanságban tartani, ezért mielőbb dönteni kell, hogy megkezdődik-e május 4-én az érettségi vagy sem.

https://www.youtube.com/watch?v=tpVp96xSjW0&feature=youtu.be

 

Lehet, hogy mégsem május elején lesz az érettségi?

Videóüzenetet tett közzé Maruzsa Zoltán államtitkár. Jelezte: érettségi lesz, a szükséges védőfelszerelést mindenkinek biztosítják. „Amennyiben a járványügyi szempontok az időpont mozgatását indokolják, a szükséges döntést meg fogjuk hozni” - mondta.

https://444.hu/2020/04/20/lehet-hogy-megsem-majus-elejen-lesz-az-erettsegi?fbclid=IwAR30uMMa5mZVk1ogScLLyR77gBcOGddWdWucxIiX6uZ2W1bnw__yP44wPNE

 

Szülői hang: Ne hagyják szó nélkül a diákok a veszélyes érettségit!

Arra kérik a diákokat és családjaikat, tegyenek panaszt a kormánynál, az ombudsmannál az érettségi tervezett módja miatt - szólít fel a szülői szervezet. A kormány részben mentességet adhatna az írásbeli érettségi alól, és a tanuló korábbi érdemjegyei alapján adhatna érettségi jegyet. Ezzel jelentősen csökkenthető a járvány terjedésének esélye.

https://hvg.hu/kultura/20200420_Szuloi_Hang?s=hk

 

Több mint egymilliárd forintnyi uniós pénzt költöttek az új Nat szakértőire

Márciusig 1,11 milliárd forintot kötöttek le a szakértők személyi ráfordításaira abban az uniós támogatásból megvalósuló projektben, amelyben az új Nemzeti alaptanterv előkészítése is zajlott - derült ki az Eszterházy Károly Egyetem közérdekű adatigénylésre adott válaszából. A szakértők bruttó bérköltségeként 934 millió forintot tüntettek fel a Magyar Narancsnak adott válaszban. A projekt 2017. július 1-jén indult és idén október 31-én zárul; az adatokban már a következő hónapokra tervezett kifizetések is szerepelnek.

https://magyarnarancs.hu/belpol/unios-penzbol-tobb-mint-1-milliard-forintot-koltott-a-kormany-az-uj-nat-on-dolgozo-szakertokre-128928

 

Százezer diplomát adnak ki nyelvvizsga nélkül

Már elkezdtek jelentkezni volt egyetemeiken azok a fiatalok, akik a járvány miatt kihirdetett akciótervben nyelvvizsga nélkül is hozzájuthatnak diplomájukhoz. Az intézkedés jóval többeket érint, mint ahány fővel először kalkulált a kormány.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szazezer-diplomat-adnak-ki-nyelvvizsga-nelkul-8021267/?fbclid=IwAR2nv7x8NgWY8ffMq4YyQtz1g4gtWuZt7QMwmowtt9ZGFCFH-7ub_X6FZ6k

 

Öt szakszervezeti konföderáció közös nyilatkozata: Kérjen bocsánatot a PDSZ tagságától Maruzsa Zoltán!

A szakszervezetek mindig a munkavállalók érdekében szólalnak fel. Ezt terrorizmushoz hasonlítani szerencsétlen, ízléstelen és rossz érzést keltő. Az államtitkár azért nevezte terroristának a PDSZ-t és tagjait, mert a pedagógustársadalom elégedetlenségének adtak hangot amiatt, hogy a kormány az érintettek bevonása nélkül döntött az idei érettségiről. Ez ellen nemcsak a szakszervezetek, hanem más szervezetek is felszólaltak.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/22208-az-ot-szakszervezeti-konfoderacio-kozos-nyilatkozata

 

április 21.

 

Tanári végzettségűek is segíthetnének az érettségiben

A köznevelési államtitkár iskoláknak küldött levele alapján megkezdődött a felkészülés az érettségire, és arra is van opció, ha egy-egy iskolának nem lenne elég pedagógusa. Ebben az esetben az intézménnyel jogviszonyban nem álló, tanári végzettséggel rendelkező személyeket is bevetnének.

https://infostart.hu/belfold/2020/04/21/rendkivuli-lehetoseg-az-erettsegikkel-kapcsolatban

 

Az államtitkár is beállna felügyelőnek az érettségik idején

A cikk ismertette azt a levelet, amelyet Maruzsa Zoltán írt az iskoláknak, továbbá felidézte a PSZ álláspontját is a május 4-től kezdődő vizsgákról. Mint ismert: a PSZ azt kérte, teszteljenek mindenkit, aki részt vesz az érettségi folyamatában.

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/21/meg-az-allamtitkar-is-beallna-felugyelonek-hogy-sikeresen-lemenjenek-az-erettsegi-vizsgak/

 

A 65 év feletti tanárokra is számítanak

Az érettségiztetésben a 65 év feletti pedagógusok is részt vehetnek. A május 4-i időpont változtatásának pedig „jelenleg nincs kijelölt, végső határideje” - közölte az atv.hu kérdésére az Emmi. De emlékeztetnek: az idősebb vagy alapbetegséggel küzdő kollégák tehermentesítése ajánlott. „Jogszabály eddig sem írta elő, hogy csak az intézménnyel jogviszonyban álló tanárok vegyenek részt az érettségi lebonyolításában, erre eddig is volt példa, erre erősítettünk rá az ajánlásban” - közölte a tárca.

http://www.atv.hu/belfold/20200421-erettsegi-a-65-ev-feletti-tanarokra-is-szamitanak-es-a-halasztasnak-nincs-kijelolt-hatarideje/hirkereso

 

Horváth Péter: a pedagógusok közfeladatot látnak el

A kormány bejelentése az írásbeli érettségiről csökkenti a diákokon a nyomást - véli Horváth Péter, a győri Révai Gimnázium igazgatója (a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke). Szerinte a diákoknak könnyebb dolguk lesz a humán tárgyakkal, hiszen elvileg átadták nekik az írásbelihez szükséges szövegértési, érvelési, elemzési képességeket és tudást, a nagyon alapos tárgyi ismereteket kívánó szóbeli pedig elmarad. Kollégái között nincs olyan, aki egészséges és nem akar felügyelni az érettségin. „Furcsa is lenne, ha a pedagógusok nem akarnák ezt vállalni, miközben az országban számos helyen dolgoznak emberek olyan munkakörökben, ahol naponta sokakkal kerülnek kontaktusba: postai dolgozók, bolti eladók. Azt se felejtsük el, hogy a pedagógusok közfeladatot látnak el” - mondta az elnök.

https://hvg.hu/kultura/20200421_erettsegi_koronaviursjarvany_idejen_jobb_a_biztos?s=hk

 

Karácsony Gergely: az érettségiket a járvány tetőpontján nem lehet megtartani

Az aggodalom mellett az érettségi teendőket is ró a fővárosra, elsősorban a tömegközlekedés megszervezése miatt. A főpolgármester a pedagógusok érdekképviseleteivel és oktatási szakemberekkel konzultált. Egybehangzó véleményük szerint az érettségiket a járvány tetőpontján nem szabad megtartani. „A hírek arról szólnak, hogy ezt az álláspontot a kormány is mérlegeli” - írta a főpolgármester.

https://mandiner.hu/cikk/20200421_az_erettsegiket_a_jarvany_tetopontjan_nem_szabad_megtartani

 

Túl korai a május 4-e az oktatáskutató szerint

Nahalka István úgy látja: nem hátrány, hogy csak írásbeli érettségi lesz, mert ez alapján is be lehet számítani a pontokat a felsőoktatási felvételin. Ha érettségire épülő szakképzésre akar jelentkezni a diák, akkor oda is megfelelőnek kell lennie a megszerzett bizonyítványnak. Megjegyezte, hogy elegendő lett volna az év végi jegyek érettségi jegyként való beszámítása.

https://www.hrportal.hu/hr/ez-a-felelem-nem-vizsgadrukk-lesz--annal-rosszabb---keszules-erettsegire-20200421.html

 

Megéri az érettségi akár csak egy nagymama halálát?

Ne kockáztassuk, hogy valakinek büszke emlék helyett arra kelljen visszagondolnia, milyen tragédiát okozott az ő érettségi részvételével közvetített fertőzés - véli a Civil Közoktatási Platform munkacsoport-vezetője, Juhász Ágnes.

https://www.valaszonline.hu/2020/04/21/megeri-az-erettsegi-akar-csak-egy-nagymama-halalat-valasz-thaisz-miklosnak/

 

A kormány inkább vállalja a víruskockázatot

Még a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is felvetette: legalább a nem felvételiző diákok a középiskolai érdemjegyeik alapján kiszámított, megajánlott jegyet kaphatnának. Ha sokan elfogadják a megajánlott jegyet, kevesebben vizsgáznak, vagyis csökkenthető a személyes kontaktusok száma, így a vizsga egészségügyi kockázata. A cikk felidézte: 2005-ben kiszivárogtak a matematika tételek, utólag megsemmisítették a vizsgaeredményeket, és sokaknak megajánlottak jegyet.

https://nepszava.hu/3075255_ajanlott-jegyajanlas-de-a-kormany-inkabb-vallalja-a-viruskockazatot

 

Századvég: a magyarok négyötöde egyetért az érettségi megtartásával

A Századvég Alapítvány felmérése szerint a megkérdezett magyarok négyötöde (80 százalék) egyetért az írásbeli érettségi szigorú szabályok melletti megtartásával. A válaszadók 18 százaléka nem tartja helyesnek a döntést. A közleményben megjegyezték: az egyetemek rektorai támogatták az írásbeli érettségit, mert „ez a módszer objektívebb eredményeket hoz, mint az esetlegesen a korábbi év végi jegyekből képzett átlag”.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200421_erettsegi_felmeres

 

Pulzus Piackutató: a magyarok kétharmada szerint halasztani kéne az érettségit

A teljes lakosság körében 65 százalék azoknak az aránya, akik szerint a járvány várható tetőzése miatt el kellene halasztani az érettségik május 4-re tervezett kezdetét - derült ki a Pulzus Piackutató ATV megbízásából született méréséből.

http://www.atv.hu/belfold/20200421-a-magyarok-kozel-ketharmada-szerint-halasztani-kene-az-erettsegit/hirkereso

 

Több tízezer gyerek maradhat ki a digitális oktatásból

A Klebelsberg Központ mintegy 750 ezer diákjának öt százaléka nem rendelkezik a szükséges eszközökkel a digitális távoktatáshoz - erről Hajnal Gabriella, a KK elnöke beszélt a minap az InfoRádióban. Az öt százalék mintegy 37,5 ezer diákot jelent. Az egyházi iskolákban és a szakképzésben is nagyon sokan lehetnek, akik kimaradnak a digitális oktatásból. Ercse Kriszta oktatáskutató becslései szerint a 100 ezret is meghaladhatja azok száma, akiknek az oktatását nem lehet digitális módszerekkel biztosítani.

https://nepszava.hu/3075244_tobb-tizezer-gyerek-maradhat-ki-a-digitalis-oktatasbol-ezt-meg-a-klebelsberg-kozpont-is-kenytelen-elismerni

 

A pedagógusok 95 százaléka nincs felkészítve a digitális tanrendre

A digitális munka óriási mozgást indított el a köznevelésben - kezdődik az Oktatási Hivatal válaszlevele, amelyet a HellóVidék megkeresésére írt. A tanárok sokkhatásként élték meg a helyzetet, amelyet főként saját maguk oldottak meg.

https://www.hellovidek.hu/csalad/2020/04/21/a-digitalis-tanrendrol-vallottak-a-tanarok-a-pedagogusok-95-a-nincs-felkeszitve-erre

 

A karanténoktatás merő káosz

Koren Balázs négy gyerek apukája, matematikatanár, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője, így a tanár, a szülő és a diák szemszögéből is látja a helyzetet.

 

https://wmn.hu/wmn-life/52671-a-karantenoktatas-egy-mero-kaosz-minden-mashogy-van-es-mindenki-mas-mint-aminek-latszik--egy-matektanar-vendegposztja?fbclid=IwAR0Xa8YBn1fFG0hf5ACBUQP4THPLZY1P5bBDH51zT-cSG97ShyKE5XthMts

 

10-ből 9-en próbálnak otthonról nyelvvizsgázni

Négy vizsgaközpont kaphat lehetőséget az Oktatási Hivataltól a számítógépes nyelvvizsgáztatásra. Napokon belül elkezdődhetnek az otthoni, online számonkérések, amelyekre több tízezer fiatal vár. Egy-két hét alatt megszületik az eredmény, így a felsőoktatásba jelentkezőknek a felvételi eljárásnál beszámíthatják a nyelvtudásért járó pluszpontokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tizbol-kilencen-kiprobalnak-az-otthonrol-leteheto-nyelvvizsgat-8026370/

 

Külföldi példák vizsgákra, érettségikre

A világon diákok milliói készülnek záróvizsgázni és érettségizni azokban az országokban, amelyekben a járvány miatt korlátozásokat vezettek be. Ez 2020 áprilisában 188 országot érintett, azaz világszerte mintegy egymilliárd-ötvennyolcmillió gyerek tanul távoktatással mintegy 63 millió tanár segítségével.  Gyurkó Szilvia összegyűjtötte, milyen megoldások léteznek.

https://wmn.hu/ugy/52678-nemcsak-a-jovojuk-a-tet-hanem-az-eletuk-is--igy-tartjak-vagy-nem-tartjak-meg-az-erettsegiket-a-vilag-korul

 

Szigorú szabályok mellett, de zajlik a munka a felsőoktatásban

Az ITM államtitkára szerint a kormány és a felsőoktatási intézmények mindent megtesznek, hogy a fiatalokat a lehető legkevesebb hátrány érje a koronavírus-járvány miatt. A felvételikkel és záróvizsgákkal kapcsolatban Schanda Tamás felidézte: a kormány döntése alapján az egyetemek, főiskolák ezeket is úgy szervezik meg, hogy minimalizálják a személyes érintkezéseket.

https://www.origo.hu/itthon/20200421-az-ovintezkedesek-betartasa-mellett-tovabb-folyik-a-munka-a-felsooktatasban.html

 

április 22.

 

PSZ: senkit se érjen hátrány az idei érettségi miatt

A tiszaújvárosi Tisza TV Héthatár c. műsorának nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a szakszervezet érettségivel kapcsolatos álláspontjáról. A PSZ fontosnak tartja, hogy aki ősszel érettségizik majd, keresztféléves képzésben tanulhasson. 6 perc 30 másodpercnél kezdődik az összeállítás.

https://www.tiszatv.hu/lejatszo&file=MjAwNDIyaGV0aGF0YXIuZjR2

 

Újabb levélben toborozzák érettségiztetni az általános iskolás tanárokat, kérik a nemleges választ is

Mivel az érettségin maximum 10 fő lehet egy teremben, több pedagógusra lesz szükség. Ráadásul nagyon sok tanár idős vagy krónikus beteg, mások pedig nem vállalják a szerintük veszélyes feladatot. A PDSZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a pedagógusok maradjanak távol az érettségitől. „Fenntartóként és pedagógusként is az érettségi zavartalan lebonyolítását segítve állunk az intézményeink mellett (…). Ehhez a feladathoz keresünk önkéntes pedagógus végzettségű kollégákat, akik felügyeletet vállalnának” - írta az általános iskoláknak Maruzsa Zoltán. Táblázatban kérik a jelentkező pedagógusok adatait, akik tartaléklistások lesznek. A tankerület/minisztérium a nemleges válaszokat is bekéri.

https://hvg.hu/kultura/20200422_Ujabb_Maruzsalevelben_toborozzak_erettsegiztetni_az_altalanos_iskolas_tanarokat

 

Egyetemistákat is bevetnének az érettségin

Tanárszakos egyetemi hallgatókat is bevonnának felügyelőnek - állítja a PDSZ az ELTE Tanárképző Központjának állásfoglalására hivatkozva, amelyben jelzik, milyen feltételekkel vehetnek részt a hallgatók az írásbeli érettségi vizsgákon. Az egyetemisták nem kötelezhetők, de aki önként vállalja, közreműködhet. A PDSZ úgy látja: ez jogszabály- és szakmaellenes, mert a kormányrendelet szerint az érettségin csak tanári végzettségű felügyelőt lehet megbízni.

https://nepszava.hu/3075492_egyetemistakat-is-bevetnenek-az-erettsegin

 

A diákok szétültetése miatt van szükség jóval több felügyelőre

A PDSZ az államtitkár leveléből arra jutott, hogy a tanárok közül már sokan jelezhették: nem kívánnak közreműködni az érettségi megszervezésében. Vagyis a szakszervezet sikeresnek tartja sztrájkfelhívását, és a helyettesítő tanárok bevetését ellenakciónak véli. Ám a valóság az, hogy - amint azt az államtitkár már korábban jelezte - a vizsgázók több terembe való szétültetése miatt jóval több felügyelő tanárra lesz szükség (négyezer helyett akár hatezerre), ráadásul senkit nem kényszerítenek a feladatra, tehát az idősebb pedagógusok közül vélhetően kevesebben vesznek részt most a lebonyolításban, arról nem is beszélve, hogy sajnos megbetegedések is előfordulhatnak körükben is - írta a Magyar Hírlap.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200422-meg-nincs-kobe-vesve-az-erettsegi-datuma

 

Pilz Olivér: 150 ezer embert érint az érettségi

A miskolci Herman Ottó Gimnázium fizikatanára szerint 70 ezer érettségiző van, de ők ötször vizsgáznak, ez 350 ezer alkalmat jelent. Vannak szakmai vizsgák is 50 ezer tanulóval, lényegében összecsúszik ez a két vizsgaidőszak, tehát inkább 150 ezer embert érint, és nem néhány napig, hanem három hétig. Úgy véli: így biztosan nem lett volna szabad bejelenteni az érettségit, hiszen ütközik a koronavírus-járvány várható tetőpontjával.

https://www.klubradio.hu/adasok/pilz-oliver-150-ezer-embert-erint-az-erettsegi-112165

 

Egyre nagyobb a feszültség a gyermekotthonokban

A bezártság miatt egyre több a konfliktus a gyermekotthonokban. Erről az RTL híradónak nyilatkoztak nevelők, akik szerint lassan lehetetlen lesz megakadályozni a szökéseket, főként a speciális igényű gyerekeket gondozó intézményekben. Az otthonukhoz tartozó udvaron vagy kerten kívülre ugyanis a rájuk vonatkozó szabályok szerint 5 hete nem mehetnek. Az Emmi azt írta: a fiatalok is kimehetnek a szabadba a mindenkire érvényes szabályok betartásával.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/egyre-nagyobb-a-feszultseg-a-gyermekotthonokban-a-bezartsag-miatt-koronavirus-jarvany

 

április 23.

 

Az államtitkár egyeztet, felhatalmazást kapott a döntésre

Minden feltétel adott, hogy május 4-től az érettségi vizsgákat kizárólag írásban, biztonságos keretek között megtarthassák - mondta Gulyás Gergely miniszter. Hangsúlyozta: ez nem presztízskérdés, nem is politikai, hanem szakmai kérdés, ezért a kormány felhatalmazást adott Maruzsa Zoltán államtitkárnak, hogy minden érintettel tárgyaljon, beleértve a szülői, diákszervezeteket, szakszervezeteket. Ezen szervezetek felelősségére is apellálva, véleményük ismeretében, nyugtassanak meg mindenkit, hogy az ország járványhelyzetben is képes az érettségi biztonságos lebonyolítására. Az államtitkár a kormány felhatalmazása alapján dönthet, hogy 1-2 héttel halasszák el a vizsgákat.

https://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/majus-3-ig-hatalyosak-a-jelenlegi-szabalyok

 

Gumikesztyű, rendőrök és dolgozatkarantén - PSZ: az egészség védelme a legfontosabb

Még mindig viták zajlanak arról, felelős döntés-e egy nappal a járvány jelzett tetőpontja után megkezdeni az írásbeliket. A PSZ végig azt képviselte, hogy az élet és az egészség védelme a legfontosabb, a felelősséget a kormánynak kell vállalnia - mondta az Indexnek Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. A portál több véleményt is ismertetett. Az is kiderült, hogy a vizsgadolgozatokat elzárják járványügyi szempontok miatt, csak utána osztják ki javításra a tanároknak.

https://index.hu/belfold/2020/04/23/koronavirus_erettsegi_lebonyolitasa_maruzsa_zoltan_tiltakozas_maszk_vedokesztyut_kell_viselni/

 

Kérdőjelek az érettségi körül: „Mennyire kell köhögnie egy gyereknek, hogy hazaküldhessem?”

„Bízom benne, hogy járványügyi döntés eredménye a május 4-i kezdődátum, így viszont nehéz értelmezni a 3-i csúcsra vonatkozó előrejelzést” - mondja Árendás Péter, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium igazgatója. „Csak azért vágtunk bele a vizsgák előkészületeibe, mert felelősek vagyunk a diákjaink továbbtanulásáért; ezzel együtt nagyon erős a tiltakozás a tantestületben” - jelezte Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője. Az érettségivel kapcsolatos kételyekről a Magyar Narancs hetilap írt.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kerdojelek-az-erettsegi-korul-mennyire-kell-kohognie-egy-gyereknek-hogy-hazakuldhessem-129124

 

A PDSZ egyeztetne a kormánnyal, nem lehet május 4-én biztonságosan érettségiztetni

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szívesen egyeztetne a kormánnyal az érettségi időpontjáról és lebonyolításáról - ezt jelezte a szakszervezet Országos Választmánya az államtitkárnak írt levélben. Három feladatra kell megoldást találni: a diákok, a pedagógusok biztonságára, a szakmailag kifogásolhatatlan érettségire.

https://hvg.hu/elet/20200423_pedagogus_szakszervezet_erettsegi?s=hk

 

Dolgozzák ki az érettségi kiváltásának lehetséges módozatait

Az Oktatói Hálózat veszélyesnek, ezért elfogadhatatlannak tartja az írásbeli érettségik május 4-i megkezdését elrendelő kormánydöntést. Nem tartja kielégítő megoldásnak az esetleges kisebb halasztását sem. „Határozottan felemeljük a szavunkat a Magyar Rektori Konferencia április 13-i állásfoglalásával szemben is, amely lehetővé tette, hogy ezt a hibás döntést a felsőoktatás és az oda jelentkezők állítólagos érdekeivel támasszák alá.” Az Oktatói Hálózat azt szeretné, hogy az idei tanévben már ne tartsanak érettégit.

http://oktatoihalozat.hu/az-oktatoi-halozat-allasfoglalasa-az-idei-erettsegirol-es-felvetelirol/

 

Mindenki kalkulál valahogy az érettségi-járvány témakörében

Ha nem kezdődnek el az érettségik május 4-én, azzal is számolni kell, hogy az iskolák többsége nem alkalmas a nyári vizsgáztatásra. Minél tovább csúszik a kezdés, annál inkább belenyúlik a nyári szünetbe, amikor a szabadságokat kell kiadni a tanároknak. Az már csak hab a tortán, hogy a diákoknak ez mennyi feszültséget jelentene - mondta egy budapesti középiskola igazgatója.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200423_Meddig_tolhato_az_erettsegi_hogy_ne_boruljon_a_teljes_felveteli

 

Szolga Bálint: Éretlenségi

„Úgy látom (…), a legjobb megoldás az írásbeli vizsgák halasztása lenne - erről már egyébként esett szó a kormányzati padsorokban is -, emellett pedig valamilyen szinten és módon könnyíteni kell az írásbeliken, és/vagy csökkenteni kell az egyetemi ponthatárokat. Mert ezek a fiatalok ugyanúgy megérdemlik a felsőoktatást, mint az előttük érettségizők, koronavírus ide vagy oda” - írta a diák.

https://nepszava.hu/3075547_eretlensegi

 

Egyetlen nap alatt 50 ezren írták alá a DK petícióját az érettségi elhalasztására

Gyurcsány Ferenc pártelnök szerint a kormánynak ideje meghallani 50 ezer ember hangját. Külföldi példákat is idéz, mely országokban halasztják el az érettségit.

https://ezalenyeg.hu/kozugy/gyurcsany-egyetlen-nap-alatt-50-ezren-irtak-ala-peticionkat-az-erettsegi-elhalasztasaert-3962

 

A KRÉTA használhatatlan, de a tanárok jól alkalmazkodnak a digitális oktatáshoz

Az ELTE PPK összegyűjtötte a pedagógusok tapasztalatait: a kérdőívet 1113-an töltötték ki. Köztük több mint 300 gimnáziumi és 300 felsős tanár volt, de alsós tanítók, és a szakképzésben tanítók is több mint kétszázan képviseltették magukat. A felmérés szerint a tanárok a diákok több mint 80 százalékát be tudják vonni a digitális oktatásba. 31 különféle módszer közül választhatták ki, melyiket alkalmazzák, értékelhették a használhatóságát is. A KRÉTA volt a legkevésbé használható alkalmazás, az 1-től 4-ig terjedő skálán átlagosan 1,9-re értékelték.

https://pestihirlap.hu/2020/04/23/a-kreta-hasznalhatatlan-de-a-tanarok-jol-alkalmazkodnak-a-digitalis-oktatashoz/

 

Ajánlások a távoktatáshoz: a kormány kezdje el a Nat digitális változatának kidolgozását

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pedagógusoknak, gyermekeknek, szülőknek, iskoláknak és a magyar kormánynak ad tanácsokat. Utóbbinak szól, hogy mielőbb mérje fel, kik esnek ki a távoktatásból, melyek azok az iskolák, amelyeknél a távoktatás nehézséget okoz. Mielőbb készüljön országos összegzés a digitális iskolai munkarendben szerzett tapasztalatokról, hogy ezek a tanárok és az iskolák számára minél szélesebb körben hozzáférhetők és a gyakorlatban hasznosíthatók legyenek. A kormány minél hamarabb kezdje el a Nemzeti alaptanterv digitális változatának kidolgoztatását.

https://infostart.hu/belfold/2020/04/23/a-gyermekmento-szolgalat-ajanlasai-es-iranyelvei-az-iskolai-tavoktatashoz

 

Mi menthető át a távoktatásból?

„A tanároknak most kell megtanulni az értékelés elengedését vagy legalább a lazább kezelését. Ha ezt sikerül tovább vinni a járvány utáni időkre, akkor nyert ügyünk van” - írta Bárány Balázs tanár.

https://azonnali.hu/cikk/20200423_mi-az-amit-eddig-megtanultunk-a-tavoktatasbol-es-mi-az-amit-meg-mindig-nem

 

SZEF: Az idei „május elseje” az online térben lesz

Rendhagyó módon idén május elsején az online térben adnak hangot a szakszervezetek a munkavállalók szervezett és tudatos fellépésének. A Facebook eseményhez lehet csatlakozni, ismerősöket hívni, hogy idén is megmutathassák a dolgozó emberek erejét, kiállhassanak jogaikért! 

https://www.facebook.com/events/241190533601097/

 

április 24.

 

Az Emmi szigorú védelmet ígér az érettségi vizsgákon

A kormány gondoskodik maszkról, fertőtlenítőről, a felügyelő tanároknak kesztyűről. A maszk viselése a vizsgák alatt erősen ajánlott, de jogi kényszert nem vezetnek be. A fenntartók, az intézmények gondoskodnak az alapos fertőtlenítésről. A szervezők ügyelnek arra, hogy a vizsgázók az épületben ne csoportosuljanak. A rendőrség a vizsgahelyszínek környékén irányítja a forgalmat. A tanárok biztonsága érdekében a dolgozatokat legalább 24 órára el kell zárni, ennyi idő után a vírus a papír felületén nem marad fertőzőképes. A pedagógusoknak ettől függetlenül a dolgozatjavításhoz is biztosítani fogják a védőmaszkokat, a védőkesztyűket és a kézfertőtlenítőt. A kormány már döntött a május 4-i kezdésről, ugyanakkor szóba jöhet az időpont mozgatása, ha azt járványügyi szempontok indokolják. Ez esetben a szükséges döntést idejében meg fogják hozni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szigoruan-vedik-az-erettsegizoket-8039960/

 

Mit gondolnak a szakszervezetek, pedagógusok, hallgatók?

A tervek ellen a PDSZ és a PSZ is tiltakozott, ugyanakkor a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter szerint most már felesleges lenne elhalasztani az érettségit. A pedagógusokat is megosztja az érettségik május 4-i kezdése és módja.  Több véleményt ismertetett a portál.

https://mandiner.hu/cikk/20200424_erettsegi_a_jarvany_szorongatasaban_mit_gondolnak_a_pedagogusok

 

Zavartalan a diákok juttatásainak folyósítása a szakképzésben és a felsőoktatásban

A szakképzésben is zavartalan az ösztöndíjak folyósítása, rendben zajlik a vállalati partnereknél gyakorlatozó diákok kifizetése is - közölte a szaktárca. A tanulószerződésekben foglalt fizetés továbbra is minden érintettnek jár, akkor is, ha a gyakorlati oktatást online munkarendben folytatják, akkor is, ha a tanulót átveszi az iskola, mert a duális képzőhely nem tudja megtartani a gyakorlati képzést. Sőt, még akkor is, ha a gyakorlatot elhalasztják és később pótolják. Egyoldalúan nem lehet felmondani a tanulószerződést. Ha egy cég a járvány okozta válságban tönkremegy és be kell szüntetnie a tevékenységét, közös megegyezéssel lehetőség nyílik a szerződések megszüntetésére. A diák ilyenkor máshol folytathatja gyakorlatát, de nem érheti őt hátrány.

https://magyarnemzet.hu/belfold/megteritik-az-osztondijasok-koltsegeit-8040047/

 

A válogatás nem teljes körű!