Hírek

Heti lapszemle 2020. április 3.

Heti lapszemle 2020. április 3.

Közös levelet írt a PSZ, a PDSZ, a CKP, valamint több civil és szakmai szervezet a kormánynak. Azt kérjük: a járványveszély közepette függesszék fel a Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését, átmenetileg a szakképzés átalakítását is. A közelgő érettségik miatt az alternatív időpontok, megoldási javaslatok kidolgozásába vonják be a szakmai és érdekképviseleti szervezeteket, a diákság képviselőit. Az Emmi azt ígérte: húsvét előtt ismerteti az érettségivel kapcsolatos terveket. A tárca egyébként köszöni a pedagógusok áldozatkész munkáját!

 

március 27.

 

Beiratkozás óvodákba, iskolákba

Maruzsa Zoltán államtitkár azt mondta: „értesítjük az összes iskolát, óvodát, hogy hogyan, milyen ütemezéssel történjen a beiratkozás. Az Oktatási Hivatal már minden általános iskolának megküldte a (…) gyermekek listáját. Megnyitjuk a beiratkozás folyamatát olyan módon, hogy az óvodák esetében már április 2-től a körzettel nem rendelkező iskolákba meg tud kezdődni a jelentkezés telefonon, e-mailben”. Az iskolák a KRÉTA rendszerét használhatják minden adminisztratív tevékenységre.

https://infostart.hu/belfold/2020/03/27/uj-reszletek-az-idei-felveteli-eljarasrol

 

Országos felmérést indított a távoktatásról a Diákparlament

A Diákparlament kíváncsi minden érintett diák, tanár és szülő véleményére a digitális oktatásról, ezért anonim, országos felmérést indított.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200327_orszagos_felmeres_diakparlament

 

A PDSZ kéri: ne kelljen az iskolák vezetőinek feleslegesen bejárniuk dolgozni

A szakszervezet kéri, hogy az intézményvezetők és helyetteseik kötelező benntartózkodását töröljék el, ha az iskolában nincs halaszthatatlan feladat. Kb. 300 ügyeletre kijelölt intézmény tart nyitva.  A PDSZ feleslegesnek és kockázatosnak tartja ezt, másrészt azt is problémásnak látja: a szülőknek nem kell semmilyen módon igazolniuk, hogy nem képesek ellátni gyermekük felügyeletét. A megbízási szerződéssel foglalkoztatott pedagógusokkal kapcsolatban is figyelmeztetést küldött a PDSZ az államtitkárnak. Közülük ugyanis sokakkal a veszélyhelyzet kihirdetése után szerződést bontottak.

https://merce.hu/2020/03/27/a-pdsz-levelben-keri-az-allamtitkart-ne-kelljen-az-iskolak-vezetoinek-feleslegesen-bejarni-dolgozni/

 

március 28.

 

Fotót vagy videót kérnek gyakorlati feladatokról egyes tanárok

Nincsen olyan szabály, amely ezt megengedné, de olyan sem, amely megtiltaná egyes pedagógusok kérését. Asbóth Márton jogász szerint részben meg kell próbálni adaptálni a már meglévő szabályokat, részben nagy hangsúlyt kell arra fektetni, hogy a diákok számára méltányos kötelezettségeket írjanak elő.

http://www.atv.hu/belfold/20200329-tav-testneveles-fotot-vagy-videot-kert-a-budapesti-tanar-a-diakoktol-a-jobb-jegyert-cserebe/hirkereso

 

A sávszélesség és a szabadelvűség is luxus az oktatásban

Se pénz, se kapacitás, se apparátus nincs arra, hogy Magyarország egyik pillanatról a másikra átálljon a digitális oktatásra. A home office-szal terhelt szülőknek pedig tanárokként kell fellépniük. Horn Gábor véleménye.

https://hvg.hu/velemeny/20200327_Horn_Gabor_A_savszelesseg_es_a_szabadelvuseg_is_luxus_az_oktatasban?s=hk

 

március 29.

 

Ugyanaz másképpen

A kormányzati virtuális valóságban továbbra is él Hoffmann Rózsa szelleme - a HVG-nek írt véleménycikket Radó Péter oktatáskutató. Az iskolák és a pedagógusok nagy része a bejelentést követő első tanítási napon jogkövető magatartást tanúsítva a KRÉTA platformon feladta a leckét, elkönyvelte a nem idejében bejelentkezők hiányzását, elküldte a szülőknek a tanulnivalót, vagy a táblánál állva streamelte az előadását. A tankerületek pedig tették, amire alkalmasak, például bekérték az otthoni órarendeket.

https://hvg.hu/360/202013_digitalis_oktatas_ugyanaz_maskeppen

 

„Megtalálni a gyereket ebben a káoszban is”

Koren Balázs, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője, az OH által ajánlott tanácsadók egyike szerint nem lehet a távoktatást egyértelműen pozitív vagy negatív dologként megítélni. Ha egy motivált diákról beszélünk, hihetetlen jó szituáció lehet, mert nem köti a 45 perc, kiteljesedhet. „Akár a differenciált oktatásban, az a feladatunk, hogy ne vesszenek el ebben az új rendszerben azok, aki hajlamosak erre, a lelkeseket pedig lelkesítsük ebben a szabadságban.”

https://mfor.hu/cikkek/makro/megtalalni-a-gyerekeket-ebben-a-kaoszban-is--interju.html

 

A járványban is dolgozóknak szól a „Neked írom a dalt” különleges verziója

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.

https://fidelio.hu/jazz-world/a-jarvany-alatt-is-dolgozokert-szol-a-neked-irom-a-dalt-kulonleges-verzioja-video-154093.html

 

március 30.

 

Közös levél a kormánynak a Nemzeti alaptanterv bevezetésének felfüggesztéséről, a szakképzésről

Közös levelet írt a PSZ, a PDSZ, a CKP, valamint több civil és szakmai szervezet a kormányfőnek és több miniszterének. Kérjük: a járványveszély közepette függesszék fel a Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését, átmenetileg a szakképzés átalakítását is. Az érettségivel kapcsolatban azt kérjük, hogy az alternatív időpontok, megoldási javaslatok kidolgozásába vonják be a szakmai és érdekképviseleti szervezeteket, a diákság képviselőit is.

https://pedagogusok.hu/hir/4009/koezoes-level-a-kormanyfonek-es-toebb-miniszterenek

 

Nat-hatás: látatlanban kell tankönyvet rendelni

Úgy kell megrendelniük a szeptemberben bevezetendő új Nemzeti alaptantervhez illeszkedő tankönyveket, hogy azok még el sem készültek - derült ki a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. intézményvezetőknek küldött tájékoztatójából. A cikk felidézte: korábban a PSZ és a PDSZ is azt kérte, ne vezessék be ősztől az alaptantervet.

https://nepszava.hu/3072671_nat-hatas-latatlanban-kell-tankonyvet-rendelni 

 

Meglepetés 

„Az oktatási államtitkár pontosan tudja, hogy a pedagógusok egy másodpercet sem tudnak most a múltba révedésre pazarolni, éppen ezért nem is foglalkoznak az „új” NAT-tal. Ez most pont kapóra jött: ha nincs tiltakozás, ellenállás, bevezetni is könnyebb lesz. Az sem baj, hogy az átírt tantervhez még az annak megfelelő tankönyvek sem készültek el; a tavaszi tankönyvrendelési időszakban elég lesz megrendelni a régi könyveket, aztán majd valamikor nyáron kicserélik őket a NAT-kompatibilis verziókra. Újabb meglepetés, egy kis zsákbamacska játék a tanároknak. Majd iskolakezdéskor kiderül, miből kellene tanítaniuk. Csak hogy érezzék a megbecsülést.” Juhász Dániel cikke.

https://nepszava.hu/3072711_meglepetes

 

Prés alatt tanár, diák, szülő

A KK felhívta a pedagógusok figyelmét: a digitális tananyag feldolgozási ideje egyensúlyban legyen a tanulók életkori sajátosságaival. Az NPK országos elnöksége tanácsokat is megfogalmazott a tanároknak. „Egyik iskola, tanár sem gondolhatja úgy, hogy az órarendi órákat egy az egyben online tartja meg” - írták. A KK felméri azokat a platformokat, amelyeken folyik a digitális oktatás. Az ELTE oktatói már elkezdtek egy kérdőíves felmérést, melynek előzetes adataiból kiderült: a pedagógusok többsége a Facebook-ot használja kapcsolattartásra, a digitális tanításhoz pedig a Google Classroom-ot tartják a legalkalmasabbnak. Az állami KRÉTA-rendszert értékelték a legalacsonyabb pontszámmal.

https://nepszava.hu/3072665_pres-alatt-tanar-diak-szulo

 

Budapesti igazgató: a digitális oktatás változatos képet mutat

Székely György, a Veres Péter Gimnázium igazgatója szerint a kollégák terhelése nemhogy csökkent volna, sokkal több időt igényel az órák előkészítése. A diákokon és tanárokon kívül ráadásul a szülők terhelése is nőtt. A rendszer természetesen jobban működik, ha a tanár magabiztosan kezeli az IKT-eszközöket, a csoport kisebb létszámú és a diákok felsőbb évfolyamokra járnak.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/a-digitalis-oktatasrol-vallott-a-budai-elitgimnazium-igazgatoja-valtozatos-a-kep.1091594.html?r=melleklet&fbclid=IwAR2UpvS57TPRFX7bwFsExmOXOSwA7yBixts8SzM0AKfnCStRzidxgqA_y64

 

Egyes, mert nem kézzel írtad

Képesítés nélküli tanárrá váltak az Index munkatársai is: „gyakorló szülőkként vagy idősebb testvérként mi is szembesültünk azzal, milyen napi 8-12 órás munka mellett alsósokkal, felsősökkel tanulni vagy középiskolásokat segíteni tanulni. Rossz és jó példákkal, segítőkész és beleszarós, lelkes és maradi, a digitális eszközöket jól kihasználó és csak nyűgnek tekintő tanárokkal egyaránt találkoztunk abban az elavult, korszerűtlen és életképtelen katyvaszban, amit magyar közoktatásnak neveznek” - beszámoló a portálon.

https://index.hu/techtud/2020/03/30/oktatas_otthoni_tanulas/

 

Néhány nap alatt másfélszeresére nőtt a felajánlások száma

A Digitális Összefogás kezdeményezés bejelentése óta a korábbi nyolcvan digitális felajánlás mellé újabb negyven érkezett. A digitális szektor így mostanáig összesen százhúsz megoldással, alkalmazással, szolgáltatással segíti a veszélyhelyzethez való alkalmazkodást elsősorban a tanárok és diákok, az idősek és a vállalkozások, munkavállalók számára.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/digitalis-osszefogas-nehany-nap-alatt-masfelszeresere-nott-a-felajanlasok-szamra

 

Ingyenes számítógépes vírusírtó tanároknak és diákoknak

Három hónapig ingyenesen elérhetővé teszi kibervédelmi szolgáltatását a Panda Security tanulók és tanáraik számára. A kifejezetten otthoni használatra szánt szoftver teljes körű védelmet nyújt pl. az internetes csalások, a személyazonosság-lopás, adathalász és egyéb internetes bűncselekmények ellen.

https://24.hu/tech/2020/03/30/ingyen-virusirtot-es-mas-vedelemet-kapnak-a-tanarok-es-diakok/

 

Online feladatbankkal segítik az informatika érettségire készülőket

A Neumann Társaság közleménye szerint a Mester.inf.elte.hu honlap adatbázisa a 2005 és 2017 közötti összes közismereti emelt és szakmai programozás érettségi feladatot tartalmazza. A szerver automatikusan értékeli a diákok munkáját, a tanárok nyomon követhetik tevékenységüket.

https://magyarnemzet.hu/belfold/online-feladatbankkal-segitik-az-informatika-erettsegire-keszuloket-7946111/

 

A távoktatásban is nagy szükség van az osztályfőnökre

Az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete ajánlást tett közzé: „A jelenlegi rendkívüli körülmények között kifejezetten fontos szerep hárul az osztályfőnökökre. Ki kell például alakítani az osztállyal való folyamatos kapcsolattartás mindenki számára otthonos kereteit. Szükség van az online együttlétre, amikor a csoport tagjai örülhetnek egymásnak, amikor ki-ki megoszthatja a problémáit, kibeszélheti a félelmeit és megbeszéljük a mindenkit érintő tanulásszervezési kérdéseket.”

https://hvg.hu/elet/20200330_A_tavoktatasban_is_nagy_szukseg_van_az_osztalyfonokokre

 

Szájmaszk készül szakmai gyakorlaton

A szakképző iskolák átálltak szájmaszkok varrására, jelenleg 15 centrumban készülnek védőfelszerelések. Több iskolában zajlik az előkészítés és az alapanyagok beszerzése, a Karcagi, Pécsi, Székesfehérvári, Szerencsi és a Váci Szakképzési Centrum már megnyitotta tanműhelyeit e célra. A tanulók elsősorban otthon dolgoznak, de akiknek nincs varrógépük, néhány fős csoportokban a tanműhelybe is bemehetnek - mondta a Váci Szakképzési Centrum kancellárja. A szakképzési centrumok a tömeges megbetegedések elkerülése összefogtak a nyugdíjas oktatók, illetve dolgozók támogatásáért is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szajmaszk-keszul-a-szakmai-gyakorlaton-7944590/

 

Szájmaszkokat varratnak és adnak önkormányzatok

Keszthelyen az Asbóth Sándor Szakközépiskola nőiruha-készítő tanulói mosható maszkokat varrnak. Az ezer darab gyártásához a fenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szerezte be a textilt. Szolnok polgármestere videoüzenetében elmondta: ingyen juttatnak maszkokat a bölcsődék, óvodák, iskolák alkalmazottainak is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/maszkokat-varratnak-a-videki-onkormanyzatok-fertotlenitoszereket-osztanak-7947326/

 

március 31.

 

PSZ: A Nat bevezetésének felfüggesztését kérjük másokkal együtt

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az alaptanterv kapcsán arról beszélt az RTL híradónak, hogy a tanároknak olyan tankönyveket kellene rendelniük, amelyek még nem készültek el. A PSZ, a PDSZ és a CKP más szervezetek támogatásával levelet írt a kormánynak, kérve egyebek között a Nemzeti alaptanterv bevezetésének felfüggesztését.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-nat-felfuggeszteset-kerik

 

Több érv szól amellett, hogy ne vezessék be ősztől az alaptantervet

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a szakszervezetek és a civilek kormánynak címzett közös leveléről, a Nat bevezetésének elhalasztásáról, a digitális oktatás eddigi tapasztalatairól nyilatkozott a Klubrádiónak. Azt mondta: az oktatásban nagy forradalom indult el. A Nat őszi bevezetésének elhalasztása azért is szükséges szerinte, mert annyi ismeretet halmoznak fel a tanárok az internetes oktatással, hogy azt érdemes lenne beépíteni az új alaptantervbe. 

https://www.klubradio.hu/adasok/pedagogusok-igy-plane-nem-kellene-bevezetni-az-uj-nat-ot-111856

 

A diákok aggódnak, a pedagógusok azonnali választ várnak az érettségiről

Az ATV híradója is beszámolt a PSZ, a PDSZ, a CKP közös leveléről, amely kitért arra is: mielőbb döntenie kell a kormánynak, mi legyen az érettségikkel. A hírműsorban külföldi példa is elhangzott, hiszen több országban döntöttek: elhalasztják-törlik az érettségiket a járvány miatt. Az Emmi ismét türelmet kért.

http://www.atv.hu/belfold/20200331-a-diakok-aggodnak-a-pedagogusok-azonnali-valaszokat-varnak-az-erettsegivel-kapcsolatban

 

Sok diák fél: nem tud sikeresen felkészülni az érettségire, veszélybe kerülhet a továbbtanulása

Nagy bizonytalanság övezi az érettségit, ezt jelzi egy amatőr felmérés is, amelyet egy tanuló készített diákok körében. Sokan támogatnának alternatív megoldást. A válaszadók mintegy kétharmada ért egyet azzal, hogy a vizsgák kiválthatók legyenek az év végi jegyekből számolt átlaggal. A legtöbben azt is jó megoldásnak tartanák, ha tanári értékelésekkel váltanák ki a vizsgákat. Az érettségik esetleges elhalasztását is támogatná a többség, azzal viszont kevesebben értenek egyet, hogy a vizsgákat a járvány lecsengése után tartsák meg. A legtöbben attól is tartanak, hogy a járvány ellehetetleníti továbbtanulási terveiket.

https://nepszava.hu/3072831_sok-diak-fel-hogy-nem-tud-sikeresen-felkeszulni-az-erettsegire

 

Az eredményes (táv)tanulás feltétele a napi mozgás

Azokban a családokban, ahol a sport a mindennapok része, a motiváció kevésbé érdekes, mint ott, ahol a szülők nem mozognak rendszeresen. Utóbbiak számára a mostani remek alkalom, hogy elkezdjenek közösen végezni valamilyen tevékenységet, ami mozgással jár - mondta Csányi Tamás testnevelő, az ELTE oktatója. Úgy látja: ha a diák önmagától hajtja végre a feladatot, az ösztönzőbb, mintha a büntetés vagy a jutalom lehetősége vinné rá erre.

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20200331-az-eredmenyes-tanulas-feltetele-a-napi-mozgas

 

Csökken a lemorzsolódás az általános iskolákban

Egyre kisebb a lemorzsolódással fenyegetett diákok aránya, és a tavalyihoz képest harmadával visszaesett azoknak a száma, akik 16 évesen még mindig általános iskolába járnak - derült ki az Oktatási Hivatal adatbázisából. Budapesten és Csongrád megyében a tanulók öt százaléka számít veszélyeztetettnek, Borsodban és Szabolcsban 12,8 százalék, Nógrád megyében csaknem 16 százalék a potenciális iskolaelhagyók aránya.

https://magyarnemzet.hu/belfold/csokken-a-lemorzsolodas-az-altalanos-iskolakban-7949285/

 

Kórház és iskola közt, légüres térben

A tartósan beteg gyerekek a legtöbb esetben annak ellenére sem részei a magyar közoktatásnak, hogy hónapokig tartó kórházi kezelésük alatt a tanulás jelenti számukra az egyetlen kapcsolatot a világgal. A KórházSuli Alapítvány nekik és az oktatási intézményeknek is segít.

https://168ora.hu/itthon/korhaz-es-iskola-kozt-legures-terben-azt-sem-tudjak-hogyan-szoljanak-egymashoz-183630

 

Szülői Hang: az OH önkényesen dönt a beiskolázás halasztásáról

A Szülői Hang felmérése szerint az Oktatási Hivatal igencsak önkényesen és ad hoc módon bírálta el a kérelmeket. 935 szülő válaszából a szervezet adatbázist épített, melyben a hivatal döntését össze lehet vetni a szülői indoklásokkal és csatolt dokumentumokkal, így a 10 874 beadott kérelemből nagyjából minden tizenkettedik megtalálható. Az OH az esetek többségében (55%) nem tudott saját hatáskörben dönteni, szakszolgálati felülvizsgálatra küldte a gyermeket. A szülők 98%-a rosszabbnak tartja a beiskolázás új rendszerét, mint a régit.

https://merce.hu/2020/03/31/a-szuloi-hang-felmerese-szerint-az-oh-onkenyesen-dont-a-beiskolazas-halasztasarol/

 

Üzentek diákjaiknak a mezőkövesdi tanárok

„Együtt, közösen, sikeresen megoldjuk!”

https://borsodihir.hu/borsod-abauj-zemplen/2020/03/meghato-uzenetet-kuldtek-a-mezokovesdi-tanarok

 

A bajai tanárok üzenete

„Mi összetartozunk, egy csapat vagyunk!”

https://ezalenyeg.hu/helyi-ugyeink/szivbemarkolo-uzenetet-kuldtek-a-bajai-tanarok-a-diakjaiknak-3166

 

Felirat a tiszalöki iskola ablakában

„Gyerekek! Hiányoztok!”

https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2020/03/uzenet-a-tiszaloki-iskola-ablakabol

 

Aranyanyu-díjas pedagógus: Nekünk, tanároknak nincs rosszabb, mint az üres iskola

„Mi azt szeretjük, ha ott vannak velünk. Jó sokan. Nevetnek, sírnak, szépen teljesítenek vagy rosszalkodnak. Dumálnak órán vagy lógnak kicsit” - Kecskemétiné Szilvási Zsuzsa nyilatkozott kollégái nevében is.

https://szabolcsihir.hu/szabolcs-szatmar-bereg/2020/03/nekunk-tanaroknak-nincs-rosszabb-mint-az-ures-iskola

 

április 1.

 

Bizonytalanságban tartják az érettségizőket

A kormánynak mindenképpen nyilvánosságra kellene hoznia, milyen forgatókönyveken gondolkodik - erről Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke beszélt a Népszavának. A végső döntést pedig legkésőbb az érettségi vizsgák előtt két héttel közölni kellene. Hozzátette: az alternatív vizsgaidőpontok meghatározásába, a vizsgák esetleges újszerű lebonyolításának kidolgozásába feltétlenül be kellene vonni a szakmai és érdekvédelmi szervezeteket.

https://nepszava.hu/3072966_bizonytalansagban-tartjak-az-erettsegizoket

 

Egy volt középiskolai igazgató javaslatai az érettségikre

Butola Zoltán nyugdíjas pedagógus megoldásokat dolgozott ki: az összes középszintű érettségi vizsgajegyeként a jelen tanév év végi osztályzata kerülne az érettségi bizonyítványba. Az emelt szintű vizsgákra is tett javaslatot.

https://azonnali.hu/cikk/20200401_erettsegi-2020-konkret-javaslat-az-erettsegi-vizsgak-lebonyolitasara

 

Emmi: elindult a tankönyvrendelés

A 2020/21-es tanévben használatos iskolai tankönyvek rendelése a korábbi években megszokott ütemezés szerint április 1-jén kezdődik - közölte a tárca. Az OH által összeállított tankönyvjegyzék alapján minden intézmény április végéig online adhatja le jövő tanévre szóló rendelését. 2020 szeptemberétől minden köznevelésben részt vevő tanuló ingyen kapja meg tankönyveit. Az új alaptanterv felmenő rendszerben történő bevezetése miatt az 1., 5., és 9. évfolyamon átdolgozásra váró tankönyveknél az Oktatási Hivatal legkésőbb a jogszabályban rögzített június 15-ig végzi el ezt a feladatot, vagyis az átdolgozást.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/elindult-a-tankonyvrendeles

 

Tankönyvrendelés: a kormány az elmúlt hetekből semmit sem tanult

A cikk felidézte, hogy pl. a CKP korábban felhívta a figyelmet a tankönyvrendelés anomáliáira a Nat őszi bevezetése kapcsán.

https://merce.hu/2020/04/01/hiaba-kerik-a-szakmai-szervezetek-mar-el-is-indult-a-tankonyvrendeles-a-nat2020-szal-csak-epp-a-tankonyvek-nincsenek-keszen/

 

Iskolaérettség: nem lett egységesebb a rendszer

Bár a kormány elsősorban az egységesítés ürügyén változtatott tavaly a tankötelezettség kezdetén, valamint az iskolaérettségi vizsgálatok eljárásán, a szülői tapasztalatok alapján úgy tűnik: a pedagógiai szakszolgálatok és az óvodák még véletlenül sem értelmezték egyformán a jogszabályokat. A Szülői Hang arra is felhívta a figyelmet: több koraszülött gyermeknél is elutasító döntés született, esetükben nem a korrigált (eredetileg várt) születési dátumot vették figyelembe. A szervezet azt kéri, vonják vissza a hatévesek beiskolázásáról szóló törvényt, kezdődjön szakmai párbeszéd.

https://nepszava.hu/3072910_iskolaerettseg-nem-lett-egysegesebb-a-rendszer

 

A kormány továbbra is segíti a beteg gyermekeket nevelő családokat

Magyarországon 3500-4000 családban nevelnek 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket, akiknek a betegsége a családtagok és a pedagógusok folyamatos odafigyelését igényli. Novák Katalin államtitkár az egyeztetés napirendjére került témák között említette a köznevelést és a közétkeztetést, valamint a diabéteszes gyerekek sportolási lehetőségeinek biztosítását. A cél az, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket ne érje semmilyen hátrány a köznevelési intézményekben, felkészülten fogadják őket az ország valamennyi iskolájában, óvodájában.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200401-a-kormany-a-koronavirus-jarvany-idejen-is-segiti-a-beteg-gyermekeket-nevelo-csaladokat

 

Bódis: újabb hat egyetem működik tovább versenyképesebb formában

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében a kormány újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról döntött. Az intézkedés elsődleges célja a versenyképesség növelése és a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése - mondta Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

https://nepszava.hu/3073074_ujabb-hat-egyetem-kerul-alapitvanyi-fenntartasba-a-corvinus-mintajara

 

április 2.

 

Orosházi óvodai dolgozók üzentek a gyerekeknek

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda munkatársai videóüzenetet küldtek a gyerekeknek arról, hogy mennyire hiányoznak nekik. Az országban egyre több helyről küldenek üzeneteket gyerekeknek iskolák, pedagógusok. Közeleg a húsvét, ezért is jóleső érzéssel tölthet el bárkit, aki megnézi a videót. Külön öröm számunkra, hogy az orosházi katolikus óvoda óvodapedagógusa, Verba Attiláné a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának vezetője.

https://pedagogusok.hu/hir/4011/oroshazi-ovodai-dolgozok-uezentek-a-gyerekeknek

 

Emmi: nem lesz hosszabb a tanév, köszönet a pedagógusok munkájáért

„Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította volna a tanévet. A rémhír terjesztőivel szemben a nyomozás megindítását kezdeményeztük. Nem módosul a tavaszi szünet időpontja sem, így a diákoknak és a tanároknak is lesz lehetőségük arra, hogy kicsit pihenjenek” - közölte a tárca. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden pedagógusnak köszöni az elmúlt hetek áldozatkész munkáját, mely a tantermen kívüli, digitális munkarendre való sikeres átállást lehetővé tette.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/nem-lesz-hosszabb-a-tanev-elhalasztjak-a-minositeseket

 

Emmi: Az oktatási akciócsoport dolgozik az érettségik megszervezésén

 

Az országos veszélyhelyzetben az érettségi korrekt, minden szempontot figyelembe vevő megszervezése az egyik legnagyobb kihívás, amelyen az oktatási akciócsoport dolgozik - mondta Maruzsa Zoltán. „A kormány a kellő időben meg fogja hozni a szükséges döntéseket. Ez az idő még nem jött el, de azt ígérjük, hogy még a húsvét előtt a terveket ismertetni fogjuk” - közölte a köznevelési államtitkár, aki az ellenzéki pártoknak nyilatkozataira reagált.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-oktatasi-akciocsoport-dolgozik-az-erettsegik-megszervezesen

 

MSZP: vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli érettségi legyen

Ne a hagyományos módon szervezzék meg idén az érettségit: vagy csak írásbeli, vagy csak szóbeli érettségi legyen - javasolta Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke. Szerinte a kormánynak legkésőbb április 15-ig döntenie kell az érettségiről.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/04/02/koronavirus-mszp-vagy-csak-irasbeli-vagy-csak-szobeli-erettsegi-legyen?source=hirkereso

 

DK: Totális bizonytalanság az idei érettségik körül

Több európai országban döntöttek már a halasztás mellett, nálunk viszont a kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az oktatási államtitkár is elbeszél egymás mellett. A Demokratikus Koalíció javasolja a kormánynak, egyeztessenek végre a pedagógus és szülői szervezetekkel, hogy hogyan, mikor lehet lebonyolítani az érettségit és egy héten belül hozzanak végleges és érvényes döntést.

https://mandiner.hu/cikk/20200402_totalis_bizonytalansag_az_idei_erettsegik_korul

 

Szavaztak a diákok, ők mit szeretnének az érettségivel kapcsolatban

Már 100 ezer szavazat érkezett az Eduline kezdeményezésére. A válaszadók 71 százaléka azt szeretné: maradjanak el a vizsgák. Mindenki kapja meg a tanév végi jegyét érettségi jegyként. Összesen 70 694-en gondolták így.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200402_erettsegi_szavazas_eredmenye

 

Az érettségi időpontja részletkérdés, vannak ennél nagyobb problémák is

A hvg.hu egyik informátora szerint elfogadható megoldás körvonalazódik. Részletkérdés, mikor lesz az érettségi, sokkal fontosabb, kiket és hogyan érint. Jó lenne, ha nem csúszna nagyon az érettségi, de akkor is elindulhatna ősszel a szemeszter, ha legkésőbb augusztusra, a pótfelvételik szokásos idejére vizsgáznak a diákok - mondta Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Ahhoz, hogy ne omoljon össze teljesen a felsőoktatásba bejutás rendszere, valamilyen módon szükség van az érettségire. Ha mindenki megajánlott jeggyel menne tovább, az durván sértené az érdekeket. A szakmai vizsgákra is kell valami megoldást találni, hiszen a gyakorló helyek is bezártak - jelezte a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke, Tóth József.

https://hvg.hu/itthon/20200402_erettsegi_koronavirus_jarvany

 

Ha visszatérünk az iskolába, nagy ünnepséget rendezünk, megölelgetjük egymást

„A közvélekedéssel ellentétben a tanárok rengeteget dolgoznak, napi 10-12 órát is a gépeknél ülnek. Egyikünk sem gondolta előre, hogy a távtanítás ilyen megterhelő lesz” - mondta Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője. Szerinte minden pedagógus számára óriási lehetőség, hogy a kényszer nyomása alatt újragondolja pedagógiai szerepét. A szülőknek soha nem próbált helyzeteket kell kezelniük, miközben a családot is ellátják és saját munkahelyük elvárásait is igyekeznek teljesíteni.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/megszolalt-a-pesti-elitgimnazium-igazgatoja-igy-megy-naluk-a-digitalis-oktatas.1091824.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator'.&r=melleklet.'

 

A magyar oktatást és a társadalmat is csak rettegés tartja össze

Egy édesanyja, magántanár szerint kiderült: a tanárok virtuálisan is az osztálytermi körülményeket akarják fenntartani, amihez hozzátartozik a gyermek virtuális megregulázása is.

https://azonnali.hu/cikk/20200402_epp-most-derul-ki-hogy-a-magyar-oktatast-es-a-tarsadalmat-is-csak-a-retteges-tartja-ossze

 

Házhoz is viszik a leckét a tanárok

A digitális oktatáshoz számítógépre, laptopra vagy okostelefonra van szükség, de sok családban ennél alapvetőbb dolgokra sincs pénz. A falusi iskolákban azonban ugyanúgy meg kell oldani ezt a helyzetet, mint az elit városi intézményekben. Meg is oldják, ami rengeteg kreativitást és pluszmunkát igényel a tanároktól - írta a Dél-Magyarország.

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/hazhoz-is-viszik-a-lecket-a-tanarok-5798265/?utm_source=rssfeed

 

Tudásmegosztó portál segíti a digitális átállást a szakképzésben

A Szakképzési Tananyagtárban az oktatók megoszthatják kollégáikkal és diákjaikkal az általuk készített és a mások által kifejlesztett, szabadon felhasználható digitális tartalmakat. Az április 2-tól üzemelő portál egy helyen, könnyen kereshetően tesz elérhetővé tananyagokat, és rövid időn belül egyre több gyakorló, értékelő feladatsort is. Használatához a KRÉTA rendszerben rögzített azonosítójukkal és jelszavukkal tudnak bejelentkezni a pedagógusok.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/internetes-tudasmegoszto-portal-segiti-a-digitalis-atallast-a-szakkepzesben

 

Új, tanároknak szóló sorozattal jelentkezik az M5
 

Április 3-án új, tanároknak szóló sorozattal jelentkezik az M5 kulturális csatorna. A Netorika című ötrészes sorozat praktikus tanácsokat ad a digitális oktatásra. A 20.25-kor kezdődő műsorban Hoványi Márton retorikatréner abban segít, hogyan érdemes felvenni egy otthoni oktatási videót, miként bánjanak a hangerővel, milyen praktikus eszközöket használjanak a felvételnél.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/04/02/penteken-uj-tanaroknak-szolo-sorozattal-jelentkezik-az-m5-csatorna?source=hirkereso

 

Tízből csak egy gyereknek öröm a tanulás - gyermekjogi jelentés

A tavalyi év legnagyobb visszhangot kiváltó változása a szeptember 1-jén hatályba lépett köznevelési törvény módosítása, amely megszüntette a magántanulói státuszt. Nagy figyelmet kapott a roma gyerekek iskolai szegregációja is. A gyerekek tisztában vannak a tanulás jelentőségével, mégis 10-ből csak egynek jelent örömet a tanulás - olvasható a Hintalovon alapítvány gyermekjogi jelentésében.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200401_gyermekjogi_jelentes_2019

 

Megosztható távtanulási tapasztalatok

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom arra buzdítja a fiatalokat, mutassák meg, miként oldják meg az otthoni tanulást, hogyan segítik ebben őket szüleik. A szervezet emellett tanácsokat is ad.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200401-megoszthato-tavtanulasi-tapasztalatok

 

Óvodások magányossága

Peer Krisztina gyermekpszichológus szerint a 3-4 éveseknél ugyan elindul a kortársak felé nyitás, nálunk még aligha lehet mély barátságokról beszélni. Így ennek a korosztálynak óvoda hiányában kevésbé lesz kínzó a kortársak hiánya, mint például a kamaszoknak vagy már a kisiskolásoknak. Az öt-hat-hét éves gyereknek már jobban hiányoznak a kortársak, amit a szülők mesével, játékkal, más tevékenységgel csak részben tudnak kompenzálni.

https://nlc.hu/csalad/20200402/gyerek-magany-karanten/

 

április 3.

 

Az egyfordulós írásbeli érettséginek van realitása?

Barlay Bence, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója jelezte: az érettségizőkre különösen figyelnek. Nagy az aggodalom, hiszen négy-öt verzióról is lehetett hallani, mi lesz a megoldás. Az egyfordulós érettséginek van realitása, májusi, esetleg júniusi időpontban tartott írásbeli vizsgának, úgy, hogy egy-egy tanteremben kevesen legyenek - mondta Barlay Bence. Ám ha ki is hirdetik az időpontot, a járványhelyzet függvényében az még módosulhat. „Azt megígértem a végzőseinknek, hogy ballagás mindenképpen lesz, akár szeptemberben” - tette hozzá az igazgató.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200403-az-egyfordulos-irasbeli-erettseginek-van-realitasa

 

Túl sok iskola van még nyitva az országban, ráadásul feleslegesen

300 ügyeletre kijelölt iskola tart jelenleg is nyitva. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szerint kevés helyen van gyerekfelügyelet, így az intézmények többsége feleslegesen, kockázatot vállalva van nyitva. Az intézmények rezsikiadásait jellemzően visszafogták, sok helyen fagyoskodnak az igazgatók és helyetteseik. A kijelölt helyszínek sem váltják egymást, egy városban ugyanaz a néhány intézmény tart nyitva a veszélyhelyzet teljes ideje alatt. Nagy valószínűséggel az ottani dolgozók sem cserélődnek.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200402_Tul_sok_iskola_van_meg_nyitva_az_orszagban_raadasul_feleslegesen

 

300-500 iskolás és tízszer ennyi óvodás még mindig bejár az intézményekbe

Az Emmi azt közölte: a létszám naponta változik, ám mivel a teljes állományhoz képest elenyésző a bejárók aránya - több mint egymillió iskolás és mintegy 330 ezer óvodás van összesen -, a tárca nem vizsgálja, hogy a szülők milyen indokkal kérik gyermekük megőrzését. A Klebelsberg Központ honlapja jelzi, az egyes tankerületekben melyik iskola ad ügyeletet.  Az ITM azt közölte: az ügyeletet igénybe vevők létszáma országos szinten mindössze 26 fő, ebből 23 diák tanul az állami fenntartású szakképzési centrumok valamelyikében.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tobb-ezer-ovodas-meg-mindig-bejar-7963520/

 

„Erre senki sem volt felkészülve” - általános iskolai tanárok a távoktatásról

A tanárokat még mindig sok adminisztráció terheli.  „Azt is jelezni kell, ha eltértek a tantervtől. Szóval azért nem az van, hogy elmentünk szabadságra, és kész” - mondta egy pedagógus. Bár az iskolába nagyrészt középosztályhoz tartozó családok gyerekei járnak, kiderült, hogy több családban például nincs nyomtató. „Bele sem merek gondolni, mi lehet vidéken, a szegényebb településeken” - tette hozzá.

https://mandiner.hu/cikk/20200331_tanarok

 

SZEF: Javaslatok a munkavállalók érdekében

A SZEF szervezési titkára, Dvorácskó Balázs tízpontos csomagot tett le az asztalra, amelyben nemzetközi példák alapján javasolta a kormánynak egyebek mellett a rezsitámogatást, a lakhatási költségek időszakos átvállalását, a legszegényebbek adósságainak elengedését, a munkakeresési járadék meghosszabbítását és megemelését, a kedvezményes nyugdíj bevezetését, a családi pótlék legalább átmeneti növelését, hogy ne menjenek teljesen tönkre százezrek, akik elveszítették vagy hamarosan elveszítik állásukat.

https://nepszava.hu/3073276_a-munkahelyek-megmenteset-koveteli-mindenki

 

A válogatás nem teljes körű!