Hírek

Heti lapszemle 2020. március 20.

Heti lapszemle 2020. március 20.

A PSZ és a PDSZ korábbi szándékainak megfelelően egyesítette sztrájkbizottságát. A sztrájkköveteléseket is pontosították, kiegészítették. Ugyanakkor az Emmivel megkezdett, és a jövőben közösen folytatandó sztrájktárgyalásokat - a koronavírus-járvány terjedése miatt - határozatlan időre felfüggesztik. Az Emmi üdvözölte a döntést. Új tanítási rend lépett életbe az iskolákban: kicsit döcög még, hiszen egy hétvégén kellett átállni a digitális oktatásra.

 

március 13.

 

Az iskolák bezárását követelte a PSZ

A kormányfő nyilatkozata után, miszerint még nincs szükség az iskolák bezárására, a PSZ közleményben követelte az azonnali intézkedést. Azt a felvetést sem tartotta elfogadhatónak, hogy a tanárok ne kapjanak fizetést, ha mégis bezárnák az iskolákat a járvány megfékezéséhez. Erről az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának nyilatkozott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke.

http://www.atv.hu/videok/video-20200313-az-iskolak-bezarasat-koveteli-a-pedagogusok-szakszervezete

 

Nem nagyon vannak érvek az iskolák működése mellett, de mi jön a bezárás után?

A PSZ egyértelművé tette, hogy a pedagógusoknak a rendkívüli tanítási szünet idejére is meg kell kapniuk az illetményüket. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a kiszámolta: ha az óvodától a középiskoláig az ország összes pedagógusának bérét idevennénk, az két hétre kb. 25 milliárd forintot jelentene. Ez nem is feltétlenül jelentkezne plusz kiadásként, hiszen a kényszerszünetre kivett napokat kiadhatnák például a nyári szabadságok terhére is, a rendkívüli bezárás miatt ugyanis át kellene szervezni a tanévet, és adott esetben nyáron pótolni az elmaradt órákat.

https://hvg.hu/itthon/20200313_iskola_bezaras_koronavirus

 

Március 16-tól a diákok nem mennek iskolába - ezt március 13-án este jelentette be a kormányfő

A koronavírus elleni védekezéshez tíz akciócsoport állt fel - jelentette be a miniszterelnök Facebookon közzétett videójában. Az oktatási akciócsoportot Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár vezeti. Az akciócsoport első javaslata nyomán március 16-ától a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Új, tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. A módszertani ajánlásokat az államtitkár teszi közzé. Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak folytatniuk kell az oktatást, de digitális eszközökkel - ismertette.

https://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/hetfotol-bezarnak-az-oktatasi-intezmenyek

 

Március 13-án már minden párt egyetértett az iskolák bezárásával

A kormányfői bejelentést hétpárti egyeztetés előzte meg. Gulyás Gergely miniszter közölte: a törvény szerint a tanároknak a fizetésükkel megegyező távolléti díj jár.

http://azonnali.hu/cikk/20200313_minden-parlamenti-part-azt-keri-zarjak-be-hetfotol-az-iskolakat

 

Távoktatás lesz, de kidolgozott módszertan még nincs

A távoktatásnak semmilyen kidolgozott protokollja nincs és sok helyen a technikai feltételek sem adottak. A PDSZ ezért azt javasolta, az oktatásirányítás mihamarabb gondolja át az e-learning rendszerét, hogy ilyen esetekben legyenek „B-tervek” is az iskolákban.

https://nepszava.hu/3070705_hetfotol-tavoktatas-lesz-az-iskolakban-de-kidolgozott-modszertan-meg-nincs

 

március 14.

 

PSZ: a hátrányos helyzetű településeken nincs mindenkinek távoktatásra-távtanulásra alkalmas eszköze

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke arra hívta fel a figyelmet: a pedagógusok közül sincs mindenki felkészülve arra, hogy egyik napról a másikra digitálisan oktasson.

Az ATV Híradónak nyilatkozott:

http://www.atv.hu/videok/video-20200314-atv-hirado-2020-03-14

Az RTL Híradónak:

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/dolgoznak-az-ujfajta-online-tavoktatason-a-tanarok

Az Alfahír portálnak:

https://alfahir.hu/2020/03/14/pedagogusok_demokratikus_szakszervezete_szucs_tamas_pedagogusok_szakszervezete_gosztonyi

 

Új munkarend a köznevelési és szakképzési intézményekben

Az új munkarendben a tanulók nem mehetnek iskolába, bár az épületeket nem zárják be. Az intézményvezető és az új munkarend megszervezése érdekében helyben ellátandó feladattal megbízottak továbbra is ott végzik tevékenységüket.  Ha a pedagógusoknak munkavégzésük érdekében - például a helyi digitális infrastruktúra használata céljából - be kell menniük az intézménybe, ez módjukban áll. Mivel a munkavégzés folyamatos, a pedagógusoknak a tantermen kívüli, digitális munkarend idején is jár a munkabér - közölte az Emmi.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/uj-munkarend-a-koznevelesi-es-szakkepzesi-intezmenyekben

 

Maruzsa Zoltán: Az iskola nem zár be, más módszerekkel dolgozik tovább

A köznevelési államtitkár az Operatív törzs sajtótájékoztatóján azt mondta: még aznap közzéteszik a digitális oktatáshoz elkészült útmutatót. Ebben megfogalmazzák az ajánlásokat, amelyek segítségével a pedagógusok oktathatják a gyerekeket. Indokolt esetben az iskolák is biztosítanak kiscsoportokban gyermekfelügyelet. Készül a kormányrendelet, amely szerint a helyi önkormányzatok dönthetnek arról, hogy bezárják-e az óvodákat és a bölcsődéket.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-onkormanyzatok-helyben-donthetnek-az-ovodak-nyitva-tartasarol

 

OH: Módszertani ajánlás tantermen kívüli, digitális munkarendre

A rendkívüli helyzetben is tovább kell működtetni az oktatási rendszert, a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget. Az iskoláknak és a pedagógusoknak alkalmazkodniuk kell a váratlanul kialakult szituációhoz. Az Oktatási Hivatal az iskolák és a pedagógusok számára fogalmazta meg ajánlását.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/

 

„Ránk szakadt a XXI. század” - tanárok a digitális oktatásról

Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára szerint a legfontosabb tantárgyak esetében több lehetőség is van. Fontosnak tartja, hogy minden iskola egységesen egy platformot használjon. Szerinte viszonylag hamar át lehet majd állni, de kell egy kis idő. Hasznosnak tartotta volna, ha tavaszi szünetet rendeltek volna el az iskolákban, így a tanárok jobban felkészülhettek volna. „Most hirtelen ránk szakadt a XXI. század” - fogalmazott.

https://nepszava.hu/3070735_rank-szakadt-a-xxi-szazad--tanarok-a-digitalis-tavoktatasrol

 

Érettségi felkészítőket sugároz a Miskolc Televízió

Alaptantárgyi felkészítő műsorokat sugároz érettségizőknek a Miskolc Televízió, hogy segítse őket az iskolaszünet alatt is. A március 23-tól látható #érettségi című adás magyarból, matematikából és történelemből készíti fel a végzős diákokat.

http://www.atv.hu/belfold/20200314-erettsegi-felkeszitoket-sugaroz-a-miskolc-televizio/hirkereso

 

Színészek is segítenék az oktatást kötelező olvasmányok felolvasásával

Fullajtár Andrea az Online otthonoktatás Facebook-csoportban írta meg, hogy Bíró Kriszta felvetése után a színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék a magyartanárokat és a diákokat.

https://hvg.hu/elet/20200314_Kotelezo_olvasmanyok_felolvasasaval_segitenenek_a_szineszek_a_magyartanaroknak

 

Sorra érkeznek a felajánlások a digitális oktatás támogatására

Főként eszközöket ajánlanak fel, de van, aki internet előfizetéssel, mások netes oktatással és programok ajánlásával segítenek.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/sorra-erkeznek-a-felajanlasok-digitalis-oktatas-segitesere-es-a-koronavirus-miatti-veszhelyzet-idejere/

 

A koronavírus elindíthatna akár egy valódi oktatási reformot

Nem biztos, hogy a hátrányos helyzetű térségekben a diákok hozzáférnek a nethez, és az sem biztos, hogy van megfelelő eszközük a távoktatáshoz. A hvg.hu bemutat néhány olyan platformot, amelyet bármely iskola használhat.

https://hvg.hu/kultura/20200314_A_koronavirus_elindithatna_akar_egy_valodi_oktatasi_reformot_is

 

Újabb rendeletek jelentek meg: bölcsődék és óvodák is bezárhatnak

A bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere a bölcsődei és az óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/03/14/megjelentek-a-rendeletek-a-koronavirus-jarvany-elleni-vedekezesrol?source=hirkereso

 

március 15.

 

A pedagógusok első dolga az lesz, hogy megbeszéljék, hogyan tudnak oktatni

A diákok nem, de a tanárok és az igazgatók is bemennek az iskolákba március 16-án. A pedagógusok első dolga az lesz, hogy átbeszéljék, hogyan valósul majd meg a digitális oktatás a gyakorlatban. A PSZ úgy kalkulál, hogy a hét második felében már elkezdődhet az oktatás - mondta Gosztonyi Gábor alelnök az ATV Híradójának.

http://www.atv.hu/belfold/20200315-a-pedagogusok-elso-dolga-az-lesz-hogy-atbeszeljek-hogyan-valosul-meg-a-digitalis-oktatas

 

Emmi: óriási aktivitás kezdődött a digitális platformokon

A tárca jelezte: hétvégén minden iskolát, minden fenntartót értesítettek az új oktatási rendről. Az átállás megmozdította az országot, óriási aktivitás kezdődött a digitális platformokon. Az Oktatási Hivatal oldalán még szombaton 174.984 látogatást regisztráltak, a módszertani ajánlást 57.000 látogató töltötte le. A KRÉTA rendszer is jól vizsgázott, megbízhatóan működik, szombaton több mint 52.000 pedagógus nyitotta meg a különféle platformokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/emmi-oriasi-aktivitas-kezdodott-a-digitalis-platformokon-7890218/

 

CKP: Nem megy gombnyomásra az átállás

A járvány rákényszeríti az oktatási rendszert a korszerű online módszerek alkalmazására. Ne feledjük azonban, hogy a digitális átállás még ebben a helyzetben sem megy gombnyomásra. Fantasztikus látni a tanárok aktivitását, segítőkészségét. Azok, akik már évek óta használják a különböző IKT-eszközöket, rengeteg tanáccsal, ötlettel látják el kollégáikat. Az információáradatban azonban könnyű elveszni, jelezte a CKP.

http://ckpinfo.hu/2020/03/15/digitalis-munkarend-nem-megy-gombnyomasra-kerjunk-idot/

 

Az M5 csatorna hétköznap oktatási tartalmakat közvetít

Segítve az otthon tanuló diákok munkáját, a közmédia számos oktatási tartalmát az M5 kulturális csatorna napi műsorában sugározza - közölte az MTVA.

https://hirado.hu/kultura-eletmod/teveradio/cikk/2020/03/15/az-m5-hetkoznap-oktatasi-tartalmakkal-segiti-az-otthon-tanulokat?source=hirkereso

 

A Facebookon segítik egymást a pedagógusok, egy hétvége van a tanulásukra

Segítő szándék sugárzik szinte minden posztból és kommentből az egymás segítésére megalakult csoportokban. Ahogy a két nap alatt csaknem 53 ezer fősre duzzadó Online otthonoktatás nevű Facebook-csoport névjegyében olvasható, a cél: „Programok, alkalmazások, online platformok, virtuális tantermek, digitális oktatással foglalkozó portálok, kiadványok, megoldások és kérdések: ezeket várjuk itt. És értelmes, konstruktív és pozitív légkörű beszélgetéseket. Mert minden rendben lesz, és addig is tanítunk és tanulunk a neten keresztül.”

https://merce.hu/2020/03/15/egy-hetvegejuk-van-a-tavoktatas-kitanulasara-a-facebookon-segitik-egymast-a-pedagogusok/

 

A videotanar.hu is kínál lehetőségeket

A csaknem 850, 10 perces videó és majdnem 17000 ellenőrző felöleli a teljes felsősök tananyagát, kivéve a testnevelést és az idegen nyelvet.

http://videotanar.hu/

 

Öt alkalmazás és számos módszertani ötlet távoktató történelemtanároknak

Maróti Zsolt Viktor gimnáziumi történelemtanár nemcsak diákjait készítette fel rövid idő alatt a távtanulásra, hanem kollégáit is segítette. „Öt egyszerű, diákok számára is hozzáférhető alkalmazás köré csoportosítottam azokat az egyszerű módszertani ötleteket, melyek változatossá és hasznossá tehetik az otthon készülést. Hangsúlyoznám azonban, hogy a cikk célja nem a módszertani „világmegváltás”, hanem hogy segítséget és kapaszkodót jelentsen azoknak a kollégáknak, akik nehezen boldogulnak az online térben, esetleg nincs kellő önbizalmuk megtenni az első lépéseket.”

http://ujkor.hu/content/ot-alkalmazas-es-szamos-modszertani-otlet-tavoktato-tortenelemtanaroknak

 

Léptek a mobilszolgáltatók is: plusz szolgáltatásokat adnak

A Telekom és a Telenor után a Vodafone is bejelentette: a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt március 17-től 15 GB extra mobilnetet kínálnak a feltöltőkártyás, havidíjas lakossági és a kisvállalati ügyfeleinknek. Az országosan elérhető oktatási anyagokat tartalmazó weboldalak, applikációk (mozaweb.hu, oktatas.hu, nkp.hu, videotanar.hu, ekreta.hu), adatkeret használat nélkül lesznek elérhetők a lakossági ügyfelek számára a tanítási év végéig.

https://24.hu/tech/2020/03/15/a-vodafone-15-gigabajt-plusz-internetet-ad-mindenkinek-a-jarvany-miatt/

 

Kirúghatják azt a szülőt, aki otthon marad az iskolabezárás miatt?

Zempléni Kinga munkajogász szerint nem derül ki a megjelent határozatból, hogy az iskola hány szülő kérésére szervezi meg az ügyeletet és mi számít indokolt esetnek. Előfordulhat tehát, hogy az iskola annak ellenére nem szervezi meg az ügyeletet, hogy azt egyes szülők kérvényezték. Ez esetben nem egyértelmű, hogy a munkavállaló megtagadhatja-e jogszerűen a munkavégzést. Indokoltnak látja a fentiek tisztázását, remélhetőleg a kormány a közeljövőben újabb határozatában orvosolja ezt a joghézagot.

https://piacesprofit.hu/gazdasag/ki-is-rughatjak-azt-a-szulot-aki-az-iskolabezaras-miatt-otthon-marad/

 

A PDSZ nyílt levelet írt az Operatív törzsnek és a kormányfőnek

„Számítunk arra, hogy a kormányzati és önkormányzati intézkedésekkel megoldják a gyermekfelügyelet, a gyermekétkeztetés és a távoktatás hátrányos helyzetű régiókban és családokban történő megszervezését.”  A PDSZ javasolja megfontolni pl. a drávaszerdahelyi önkormányzat gyakorlatát, azaz a gyermekükkel otthon maradni kényszerülő, otthoni munkavégzésre nem beosztható szülő anyagi támogatását, ehhez az önkormányzatoknak forrás biztosítását. A szakszervezet idéz egy elkeseredett óvónő leveléből is, aki szorgalmazza: ha bezárják az óvodákat, ügyeletet se lehessen tartani.

http://pdsz.hu/container/files/attachments/37529/nyilt_lev_optorzs_felugyelet_.pdf

 

Nem lesznek OKTV-döntők

Az Oktatási Hivatal a kihirdetett országos veszélyhelyzet miatt az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőit nem rendezi meg.

https://hvg.hu/itthon/20200315_Nem_lesznek_OKTVdontok?fbclid=IwAR1o2fTq4ZcuBOizT5i3yJrrJIBejE2m1RY-N5qKz8n0rxiFY1Aaur7FtCM

 

Elhalasztják a sztrájktárgyalásokat az egészségügyben

Elhalasztják az egészségügy területén folyamatban lévő sztrájktárgyalásokat a koronavírus-fertőzés miatti veszélyhelyzet lezárultáig - erről állapodott meg az Emmi tárgyalópartnereivel. A szaktárca közleményében azt írta, a döntés révén mind az egészségügy, mind a közigazgatás szereplői teljes egészében a veszélyhelyzetre fókuszálhatják erőforrásaikat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/elhalasztjak-a-sztrajktargyalasokat-az-egeszsegugyben-7890857/

 

március 16.

 

Hétfő reggeltől nem csengetnek be

A PSZ szerint a felsősök és a középiskolások távoktatásával nem lesz gond, de a hátrányos helyzetű településeken lehet. A kisiskolásoknak televíziós műsorokat kellene sugározni, hiszen ők még nem alkalmasak digitális oktatásra. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozott.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hetfo-reggeltol-nem-csengetnek-be-7890587/

 

A tantestületeknek még néhány nap kell a felkészüléshez

Hétfőn összehívták a tantestületeket, hogy egységes módszert tudjanak kidolgozni a pedagógusok. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint 2-3 napra még szükség van, hogy elindulhasson a digitális oktatás. Ám nagy kérdés, mi lesz a hátrányos helyzetű településeken. Három éve kidolgozták a digitális oktatási stratégiát, de nem valósították meg - most lenne rá igazán szükség, jelezte a Klubrádió hírműsorában.

https://www.youtube.com/watch?v=ZqKV9-J9sW0&feature=youtu.be

 

Rohamtempóban digitalizálódnak az iskolák

 „Én a Facebook-csoportban egyébként is szoktam megosztani tananyagokat, de biztosan lesznek majd videós feleltetések is” - Molnár Zoltán, az Ózdi Szakképzési Centrum Surányi Endre Szakgimnáziumának pedagógusa (a PSZ BAZ Megyei Szervezetének elnök) mondta. Szerinte a jelenlegi helyzetben különösen hiányoznak a digitális világban jártas fiatal pályakezdő tanárok. A digitális oktatás a szakképzésben lesz a legnehezebb, részben mert a gyakorlati képzés nem pótolható online, részben pedig mert a tanulók között sok a hátrányos helyzetű, akik nem tudnak otthonról belépni az iskola rendszerébe sem.

https://magyarnemzet.hu/belfold/rohamtempoban-digitalizalodnak-az-iskolak-7895060/

 

Maruzsa Zoltán: pár nap kell az iskolákban a digitális munkarendre való átálláshoz

Az államtitkár a Kossuth rádió műsorában azt mondta: a digitális munkarendre átállás nem fog egy hétvége alatt megvalósulni, egyelőre az igazgatási kereteket tudták megteremteni az útmutatóval és az intézményvezetőknek szóló iránymutatással. A feladat az, hogy a fertőzésveszélyt minimalizálva tegye mindenki a dolgát. Megjegyezte, az óvodák fenntartása alapvetően önkormányzati feladat, ezért volt kézenfekvő, hogy bezárásukról helyi döntések szülessenek. Hétfőn és kedden „monitorozzák” a hétvégén átállított rendszert, például figyelik, hány gyerek maradt otthon, mennyi felügyeletéről kell az iskolákban gondoskodni. A munkaerőpiac működése érdekében fontos, hogy mindenhol biztosítsák a gyermekek felügyeletét.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200316-par-nap-kell-az-iskolakban-a-digitalis-munkarendre-valo-atallashoz

 

ITM: A szakképzés is felkészült a digitális munkarendre

A minisztérium a szakképzési centrumok vezetőivel együtt dolgozik a tantermen kívüli oktatás feltételeinek megteremtésén, hogy minden tanuló sikeresen zárhassa a tanévet. Ha a tanulónak nem állnak rendelkezésére a szükséges eszközök vagy nincs internet-elérés, a szakképzési centrum intézményen belül biztosítja a szükséges feltételeket, legfeljebb 5 fős csoportokban. A szakmai gyakorlati oktatást lehetőség szerint szintén digitális munkarendben vagy egyéni felkészüléssel, projektfeladat előírásával kell teljesíteni.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-szakkepzes-is-felkeszult-a-digitalis-munkarendre

 

Ijesztő gyorsasággal kell átállniuk a pedagógusoknak a távoktatásra

A digitális oktatásban élen jár a zuglói Herman Ottó Általános Iskola, ahol az elmúlt években már kísérleteztek digitális tantermekkel. Az iskola igazgatója szerint ezt a hetet a gyakorlásra, a rendszer finomítására kell majd szánni. A tanárok felkészítésére kiscsoportos kurzusokat indítanak.

https://nepszava.hu/3070853_ma-mar-nem-szolnak-a-csengok--ijeszto-gyorsasaggal-kell-atallniuk-a-pedagogusoknak-a-tavoktatasra

 

Iskolaigazgatók: Ez egy óriási kísérlet, de a diákok fegyelmezettek

Moss László, a budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy intézményében nincs olyan diák, akinek a szülője igényelte volna gyermekének felügyeletét. Március 16-án több értekezletet is tartottak a tanároknak, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás. Több igazgató is elmondta véleményét.

https://pestisracok.hu/iskolaigazgatok-a-digitalis-oktatasrol-ez-egy-oriasi-kiserlet-de-a-diakok-fegyelmezettek/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=iskolaigazgatok-a-digitalis-oktatasrol-ez-egy-oriasi-kiserlet-de-a-diakok-fegyelmezettek

 

Nem megy gombnyomásra, de a szülők bizakodók

A szülők nyitottak a távoktatás nyújtotta lehetőségek iránt, és abban bíznak, hogy az új, digitális módszerek szerinti tanulás gyermekeik javára fog válni - írta a Népszava.

https://nepszava.hu/3070959_tavoktatas-nem-megy-gombnyomasra-de-a-szulok-bizakodok

 

Működőképes, de még fapados a távoktatás

E-mailben küldött órarend, meghatározott tananyag, az elkészített feladatokat lefotózva kell elküldeni az oktatónak - erről számoltak be az új, digitális oktatási rend első tapasztalatairól szülők a Magyar Hangnak. Egy édesapa szerint ugyanaz történik, mint amikor egy-egy gyerek hiányzik, csak ezt most az egész osztályra kiterjesztették.

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/16/mukodokepes-de-meg-fapados-a-tavoktatas-elso-nap-iskola-nelkul/

 

NMHH: Médiaszertár segíti a pedagógusokat a médiaoktatásban

A médiaoktatásban részt vevő pedagógusokat a Médiaszertár nevű zárt Facebook-csoportba várják, ahol segédanyagokkal, tanácsokkal segítik a munkájukat és felületet biztosítanak a szakmai egyeztetéshez - tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

http://www.ma.hu/belfold/342174/Koronavirus__NMHH_Mediaszertar_segiti_a_pedagogusokat_a_mediaoktatasban?place=srss

 

PDSZ: az egyik szülő otthonmaradását anyagilag is támogatni kell

Szűcs Tamás elnök szerint megoldás lehet, ha a szülőket keresőképtelenné nyilvánítanák a járványhelyzet miatt. Eleinte a fizetett szabadságok felhasználása is segíthet, de ha hosszabb ideig elhúzódik a járvány, az államnak muszáj lesz megfizetnie az otthon maradó szülőket. A társadalombiztosítási terheket is át kellene vállalnia a kormánynak. Ha ezeket megteszik, még akkor sem biztos, hogy minden gyermekkel otthon tud maradni legalább egy szülő. Szerinte arra is szükség lenne, hogy ne intézményi, hanem fenntartói szinten szervezzék meg a gyerekek felügyeletét.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200316_Szucs_Tamas_legalabb_az_egyik_szulo_otthonmaradasat_anyagi_eszkozokkel_is_tamogatni_kellene#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2020-03-16

 

A PDSZ sürgeti, hogy a pedagógiai szakszolgálatok otthonról is működhessenek

A szakszervezet információi szerint több szakszolgálatnál 9-től 17 óráig tartó beosztást készítenek, holott a munka intézhető telefonon vagy elektronikusan.

http://www.ma.hu/belfold/342185/Koronavirus__A_PDSZ_surgeti_hogy_a_pedagogiai_szakszolgalatok_otthonrol_is_mukodtethetok_legyenek?place=srss

 

A SZEF a kormány támogatását kéri a foglalkoztatási szabályok járványveszély miatti megváltoztatásához

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma olyan európai és kormányzati lépéseket sürget a koronavírus következményeinek kezelésében, amelyek biztosítják, hogy azok az emberek, akik betegek, a családjukról gondoskodnak, vagy a járvány miatt nem tudnak dolgozni, ne szenvedjenek pénzügyi károkat.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/21754-a-szef-kozlemenye

 

A digitális oktatást lelkiismeretes tanárok próbálják most önerőből megoldani

„Czeglédi Zoltán politológus szerint a koronavírus-járvány valódi lépésekre késztette Orbánékat. A józan észnek, és a náluk józanabb nép akaratának engedelmeskedve bezáratták az iskolákat. Viszont valódi megoldásaik nincsenek, így bekamuzták, hogy majd digitális oktatás fog folyni.”

https://ezalenyeg.hu/kozugy/cegledi-zoltan-a-digitalis-oktatast-lelkiismeretes-tanarok-probaljak-most-onerobol-megoldani-2563

 

március 17.

 

Nem lesz zökkenőmentes az átállás a távoktatásra

A PSZ is szorgalmazta az iskolák mielőbbi bezárását, de a tanároknak most olyan helyzetet kell megoldaniuk, amilyenre még nem volt példa - mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Start c. műsorában. Jelezte: a kormányfői bejelentés után hétvégén egyeztetett a KK elnökével és az államtitkárral, hogy mi vár a pedagógusokra az új helyzetben. Örömmel tapasztalta, hogy nagy az összefogás, a fiatal kollégák segítik az idősebbeket, azokat, akik megijedtek a rájuk váró feladattól.

http://www.atv.hu/videok/video-20200317-elindult-a-jarvany-miatt-elrendelt-tavoktatas

 

Nem zökkenőmentes a távoktatás, de sikerrel vették az akadályt a pedagógusok

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke úgy látja: a távoktatásban egyelőre a számonkérésnél nincs igazán jó megoldás, főként az alsósoknál. A feleltető rendszerek és időre kitöltött tesztek a középiskolások számonkérésére lehetnek alkalmasak. A rendszer akár hetekig is működhet, de ha hónapokig szünetel a hagyományos oktatás, érdemes lesz elgondolkozni a nyári szünet rövidítésén - mondta az Alfahír portálnak.

https://alfahir.hu/2020/03/17/kozoktatas_pedagogusok_szakszervezete_pdsz_totyik_tamas_szucs_tamas

 

Egy budapesti programozóiskola diákjai segítik a tanárok és a szülők átállását a távoktatásra

A Codecool Programozóiskola egyik diákja kezdeményezte, hogy az iskola és mentorai ajánljanak fel gyakorlati tanácsadást, hogy az oktatási intézmények minél gyorsabban felkészülhessenek a távoktatásra.

https://www.hrportal.hu/hr/egy-budapesti-programozoiskola-diakjai-segitik-a-tanarok-es-szulok-atallasat-a-tavoktatasra-20200316.html

 

Ha az étkezést megoldják, nagy baj nem lehet

El sem tudják képzelni a romatelepen élők, hogyan tanulnak majd gyerekeik távoktatásban számítógépen, amikor szinte egyetlen háztartásban sincs, de még jobban aggódnak, hogy megszűnik az iskolai-óvodai közétkeztetés.

https://nepszava.hu/3070995_ha-az-etkezest-megoldjak-nagy-baj-nem-lehet

 

Hiába a vészhelyzet, nem engedik otthonról dolgozni a tanárokat a Miskolci Szakképzési Centrumban

A PDSZ szerint a Miskolci Szakképzési Centrum a kollégák egészségét indokolatlanul és nagymértékben veszélyezteti, ami ellentétes Orbán Viktor március 13-án elmondott beszédével, valamint a kiadott kormányrendelettel, amely kimondja: március 16-tól az iskolákban a nevelés-oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben folyik. Ezzel szemben a Miskolci Szakképzési Centrumban a tanárok az iskolákban dolgoznak.

https://nepszava.hu/3071070_hiaba-a-veszhelyzet-nem-engedik-otthonrol-dolgozni-a-tanarokat-a-miskolci-szakkepzesi-centrumban-a-pdsz-szerint

 

Lehetőség és nehézség együtt - Veszélyeztetik azok egészségét, akiknek be kell járniuk dolgozni

Egyes pedagógusoknak óriási erőfeszítést kíván az online platformok használata, ráadásul gondolni kell azokra is, akiknek a falvakban nincs számítógépük. Mégis, a pedagógusok szerint hatalmas lehetőség is, hogy pillanatok alatt át kellett állniuk a digitális oktatásra. Közben a PDSZ nagy problémának tartja, hogy az óvodákat nem zárták be, hiszen az óvónők, dadusok átlagéletkora magas, így ki vannak téve a fertőzés veszélyének. A PDSZ szerint az, hogy ők be vannak rendelve gyerekfelügyeletre, illetve az, hogy a szakszolgálatok munkatársainak (iskolapszichológus, gyógypedagógus) is be kell járniuk dolgozni, kimeríti a Munka Törvénykönyvében is megfogalmazott munkavállalók veszélyeztetését.

 

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/17/digitalis-oktatas-lehetoseg-es-nehezseg-is-egyutt-az-erintettek-meseltek-az-elmult-napokrol/

 

„Ránk van bízva, hogyan tanítunk ezután”

Van olyan iskola, ahol a pedagógusokra bízták, hogyan oldják meg a digitális oktatást - erről számolt be egy szakképzésben dolgozó pedagógus. A cikkből az is kitűnt: mélyen felháborította a pedagógust, hogy a miniszterelnök nyilatkozata után iskolája hétfőn tantestületi értekezletet rendelt el. Az értekezleten szinte hiánytalanul jelen volt a tantestület. Szerinte a kollégái jobban féltek attól, hogy elveszítik az állásukat, mint attól, hogy a gyülekezés miatt esetleg hozzájárulnak a koronavírus további terjedéséhez. „Ez az eset is jól megmutatta, hogy a pedagógusok, bár sokat panaszkodnak, és sokszor joggal, kiállni legtöbbször még szélsőséges esetekben sem mernek magukért”.

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/17/pedagogus-a-digitalis-oktatasrol-rank-van-bizva-hogyan-tanitunk-ezutan/

 

Sem a polarizált közoktatás, sem a viharvert tanártársadalom nem áll készen a gyors digitális fordulatra

Prievara Tibor, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium nyelvtanára szerint a tanárok digitális kompetenciái nem homogének, ezért fontos lenne, hogy ne egyes tanárok kezdjenek bele az otthonoktatásba, hanem tanárcsoportok. Szerinte a tanárok elkeseredettek és bizonytalanok, nekik nem az a legjobb megoldás, ha hirtelen ajánlunk 10-15 különböző alkalmazást, hiszen lehet, hogy a számítógép bekapcsolása is problémát okoz. Az lenne a járható út, ha az adott iskolák tanárcsapatai közösen gondolnák végig, milyen felületeket használnak a távoktatásra. 

https://qubit.hu/2020/03/17/ed-sem-a-polarizalt-magyar-kozoktatas-sem-a-viharvert-tanartarsadalom-nem-all-keszen-a-gyors-digitalis-fordulatra?fbclid=IwAR3-xF8S09pbY-1AFogOh0V-8o-nc4SnHyASyFF8UTW1rLW1k5-KZyezZp8

 

Home school

„Egyelőre azt látja a gyerekes szülő, hogy az oktatási kormányzatnak fogalma sincsen, hogyan kezelje a helyzetet, pedig a távoktatáshoz a feltételek az elmúlt másfél évtized megannyi uniós pályázatának köszönhetően döntően adottak. Legalábbis a tárgyi részük. A humán már kérdéses, merthogy a hatalom az elmúlt évtizedben a tanárok digitális felkészítése helyett prosztó ideológiai kérdésekbe temetkezett. Így aztán nem csoda, ha a pedagógusok oldaláról komoly az ellenállás a távoktatással szemben: ami eddig a tantermek zárt ajtói mögött történt, most kikerül az internet, de legalábbis a családok nyilvánossága elé.” 

https://nepszava.hu/3071028_home-school

 

A pedagógusok jól vették az akadályt

Több éves feladatot kellett és kell hirtelen megugrani a pedagógusoknak, és nagyon jól vették az akadályt, mindenki lelkes - mondta Molnár Attila, az IVSZ - Szövetség a Digitális Gazdaságért főtitkára az M1-en.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/03/17/a-pedagogusok-jol-vettek-a-tavoktatas-jelentette-akadalyt?source=hirkereso

 

Online tananyaggal segíti az oktatást az MTA

Az MTA egy digitális tananyagokat, rendszereket tartalmazó gyűjteményt állított össze a tanári munka segítéséhez, az MTA elnöke által 2016-ban indított Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program 19 csoportjának eddigi, ebben a helyzetben felhasználható eredményeiből.

https://www.origo.hu/tudomany/20200317-online-tananyaggal-segiti-a-diakokat-az-magyar-tudomanyos-akademia.html?utm_source=hirkereso

A Neumann társaság:

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/03/17/a-digitalis-oktatasban-segiti-a-tanarokat-a-neumann-tarsasag

A Microsoft:

https://news.microsoft.com/hu-hu/2020/03/16/megmutatjuk-milyen-jo-lehetoseg-a-digitalis-oktatas/

Az M5 csatorna:

https://www.mediapiac.com/mediapiac/Ezekkel-az-oktatasi-tartalmakkal-bovul-az-M5-musora/29657/

 

március 18.

 

PSZ-PDSZ: Most a járvány megfékezése a fő feladat

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete korábbi szándékainak megfelelően egyesítette sztrájkbizottságát, hiszen követeléseik hasonlóak. Az elmúlt hetekben folytatott tárgyalások eredményeként a sztrájkköveteléseket is pontosították, kiegészítették. Ugyanakkor az Emmivel megkezdett, és a jövőben közösen folytatandó sztrájktárgyalásokat - a koronavírus-járvány terjedése miatt - határozatlan időre felfüggesztik.

https://pedagogusok.hu/hir/3998/psz-pdsz-most-a-jarvany-megfekezese-a-fo-feladat

 

Az Emmi üdvözli a pedagógus szakszervezetek döntését a sztrájktárgyalások felfüggesztéséről

A köznevelési államtitkárság üdvözli, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a koronavírus-fertőzés miatt kihirdetett veszélyhelyzetben felfüggeszti a sztrájktárgyalásokat.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-koznevelesert-felelos-allamtitkarsag-udvozli-a-szorosabb-egyuttmukodest

 

Sok helyen akadozik az online oktatás - Szabó Zsuzsa, elnök

A PSZ megállapodott a Klebelsberg Központtal, hogy felmérik az eszközhiányt, ahol kell, biztosítják azokat. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradónak azt nyilatkozta, hogy az idősebb pedagógusoknak nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a digitális oktatásra való felkészüléshez.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/sok-helyen-akadozik-az-online-oktatas

 

Elég lenne csak jövőre pótolni a tananyagot - Selmeciné Csordás Mária

A tantermen kívüli oktatás törvényi szinten nincs szabályozva, a kormányrendelet sem tér ki minden részletre. Mint arra a PSZ munkajogásza, Selmeciné Csordás Mária felhívta a figyelmet, a vészhelyzetre tekintettel semmilyen akadálya nem lett volna a rendkívüli tanítási szünet elrendelésének, sőt, az a jelenleginél tisztább helyzetet teremtett volna. A köznevelési törvény a járványhelyzetet is nevesíti azon okok között, amelyek alapján rendkívüli tanítási szünet rendelhető el. Azzal a PDSZ jogásza, Nyitrai Károly is egyetértett: a digitális távoktatás törvényi szinten nincs szabályozva, ennek ellenére úgy véli, a tankerületek, szakképzési centrumok szükség esetén később, amikor visszaáll a normál munkarend, dönthetnek úgy: ott, ahol szükséges, pl. szombati tanítást rendelnek el.

https://nepszava.hu/3071161_eleg-lenne-csak-jovore-potolni-a-tananyagot

 

OH: Minősítések, nyelvvizsgák is csúsznak

Az Oktatási Hivatal közölte: a márciusban és áprilisban tervezett tanfelügyeleti, pedagógusminősítési és auditlátogatásokat felfüggesztik, a személyes kapcsolattartáson alapuló szaktanácsadói eseményeket is törlik. Ezeket leghamarabb ősszel szervezik meg újra. Az intézkedés nem érinti a kutatótanár fokozatot célzó minősítési eljárásokat. Az államilag akkreditált központokban nem tartják meg a márciusi és áprilisi vizsgákat, sok helyen még a májusiakat sem.

https://magyarnemzet.hu/belfold/meg-a-nyelvvizsgakat-is-elhalasztjak-7897859/

 

OH: módosítani lehet a középiskolai felvételit

A koronavírus-járvány miatt módosítani lehet elektronikusan a középiskolai felvételi jelentkezéseket március 25-ig. Az Oktatási Hivatal jelezte: a módosító adatlapok postázására idén nincs szükség.

https://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/marc_25_modosithato_kozepfoku_felveteli_jelentkezes

 

Az Oktatási Hivatal gyűjti a digitális módszereket, a tananyagot

Sajnos nem mindenkihez jutnak el a digitális eszközök és megoldások, illetve a pedagógusok részéről sem szeretnék, ha kényszernek érezzék, hogy néhány nap alatt a legkorszerűbb megoldásokat muszáj alkalmazniuk - mondta az InfoRádiónak Gloviczki Zoltán elnök. Ha valaki szeretné kihasználni a lehetőségeket, azok számára az Oktatási Hivatal oldalán gyűjtik azokat a digitális módszereket és tananyagokat, amelyeket érdemes lehet használni. Ezek napokon belül tematikusan, évfolyamonként és tantárgyanként is elérhetők lesznek. Megjelenik az Oktatási Hivatal oldalán egy lista, amely olyan szakértőket, pedagógusokat és szaktanácsadókat sorol fel, akik bárki számára rendelkezésre állnak. Továbbra is működnek - a személyes kontaktusokat lezárva - a Pedagógiai oktatási központok, amelyek szakmai szolgáltatásokat nyújtanak.

https://infostart.hu/belfold/2020/03/18/koronavirus-igy-segit-az-oktatasi-hivatal-a-veszhelyzetben

 

ITM: rendben zajlik az átállás a digitális munkarendre a szakképzésben is

Rendben zajlik az átállás a digitális munkarendre a szakképzésben is - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tanulók és az oktatók kiértesítése időben megtörtént, a tanügyi rendszerben a korábbi időszakhoz képest jelentősen megnövekedett aktivitás tapasztalható. A tantermen kívüli, digitális munkarendre 2020. március 18-ig kell részletes eljárásrendet kialakítaniuk a szakképzési centrumok vezetőinek.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/rendben-zajlik-az-atallas-a-digitalis-munkarendre-a-szakkepzesben-is

 

Rohamtempóban dolgozzák ki a napi gyakorlatot a digitális oktatáshoz

Sok segítséget kapnak a pedagógusok a digitális órák kidolgozásához, de még kérdés, milyen interaktivitás képzelhető el tanár és diák között a digitális platformon - mondta az InfoRádiónak Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke. Figyelni kell a kisebbek beszoktatására, az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítására is.

https://infostart.hu/belfold/2020/03/18/rohamtempoban-dolgozzak-ki-a-digitalis-oktatas-napi-gyakorlatat

 

Egy hétvége alatt darabjaira szedte a központosított oktatást a koronavírus

Egy tanár szerint egy hét tanítási szünetet kellett volna elrendelni az átálláshoz. Sokszor még egy-egy tantestületen belül is más módszereket, programokat használnak a pedagógusok. Van olyan iskola, ahol erre a hétre még tanári értekezletet sem hívtak össze. Több budapesti iskolában március 18-tól a lehetőségek szerint normál menetrendben folyik a távtanítás. Egy pesti középiskola tanára azt mesélte, a hétfői értekezlet után kedden képzést tartottak nekik a Microsoft Teams használatáról, és bár alapszintű elsajátítása nem bonyolult, a készségszintű használatától messze van a tanárok többsége.

https://24.hu/kozelet/2020/03/18/koronavirus-tavoktatas-digitalis-tanrend-iskola/

 

Viharos gyorsasággal álltak fel a digitális operatív törzsek az iskolákban

Mindenképp egy nagy oktatási és szociális kísérletről van szó, aminek azért megvannak a veszélyei is: a leszakadó rétegek hátrányai várhatóan még inkább nőnek. Az elmúlt napokban minden szülő és minden tanár („még a dinoszauruszok is”) csinált magának Facebook-profilt. Akinek kellett, a fiatalabb kollégák segítettek.

https://hvg.hu/kultura/20200318_tavoktatas_az_iskolakban?s=hk

 

Otthon kísérletezhet a diák

Labor és szertári mérőeszközök híján sem kell lemondani a tanulóknak a fizikaórák izgalmas kísérleteiről, a digitális munkarend új terepet nyit a gyakorlati ismeretekhez - mondta egy tananyagfejlesztő szakértő. A kényszerhelyzet ráadásul éppen azokat a korszerű pedagógiai megoldásokat hozza előtérbe, amelyeket az ősztől életbe lépő Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek is szorgalmaznak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/otthon-kiserletezhet-a-diak-7897505/

 

A Jobbik köszönetét fejezte ki a tanároknak, bírálta a KRÉTA rendszerét

A párt tiszteletteljes háláját fejezi ki a következő nemzedékek sorsát kezükben tartó tanároknak. „Keményen dolgozik sok tízezer elhivatott pedagógus, hogy a koronavírus-járvány pusztításának következményei a lehető legkisebbek legyenek a közoktatásban.”  A néhány napos tapasztalat máris rávilágított: a KRÉTA fejlesztésére, fenntartására szánt pénz sem volt elég ahhoz, hogy a rendszer működőképes legyen, egyedül arra alkalmas, hogy a fenntartó ellenőrizhesse a pedagógusok munkavégzését.

https://24.hu/belfold/2020/03/18/koronavirus-jobbik-tanar-jeles-kreta-bukas/

 

CKP: Vonják vissza az alaptantervet

A digitális munkarendre való átálláshoz elengedhetetlen az adminisztrációs feladatok csökkentése, a határidős feladatok - köztük a NAT és a szakképzési reform - elhalasztása, írja közleményében a Civil Közoktatási Platform.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200318_Civil_Kozoktatasi_platform

 

„16 miniszter alatt dolgoztam az oktatásban, a maihoz fogható politikai nyomást sosem éreztem”

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet volt főigazgatói tanácsadója, Horváth Zsuzsanna több mint 40 év élményeiről, az általa is kritikusan szemlélt új alaptantervről és az oktatáskutatás kormányzati felszámolásáról beszélt.

https://magyarnarancs.hu/belpol/horvath-zsuzsanna-interju-127628  

 

Javaslatcsomagot dolgozott ki a MASZSZ

Azonnali segítséget, rendkívüli támogatásokat követel egyebek között a kormánytól a Magyar Szakszervezeti Szövetség a munkavállalók megvédése érdekében.

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/javaslatcsomaggal-alltak-elo-a-szakszervezetek/

 

Karantént rendezhetnek be a kiürített kollégiumokból

Múlt hét végén villámgyorsan ürítették ki az egyetemek kollégiumait a koronavírus jelentette helyzetre hivatkozva. Most az Emmi elismerte: azért kellett ez az intézkedés, mert a kollégiumokban olyanokat lehet elhelyezni, akik tünetmentesek, kórházi ellátást nem igényelnek, és nem tudják az otthoni karantént megoldani.

https://nepszava.hu/3071183_karantent-rendezhetnek-be-a-kiuritett-kollegiumokban

 

március 19.

 

Maruzsa Zoltán: Módosulhat az érettségi menetrendje, de most mindenki a felkészülésre koncentráljon

A kormány oktatási akciócsoportja dolgozik az érettségi megszervezésének forgatókönyvein, de erről még korai beszélni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az államtitkár, az akciócsoport vezetője. Maruzsa Zoltán minden érettségizőnek azt tanácsolta: a felkészülésre fókuszáljon. Ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák. „Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási, levezetési megoldások”. Úgy látja, gyorsan átállt a digitális munkarendre az oktatás, az eddigi tapa