Hírek

Heti lapszemle 2020. március 13.

Heti lapszemle 2020. március 13.

A Pedagógusok Szakszervezete az iskolák mielőbbi bezárását követeli a járvány megfékezésére az oktatásban dolgozók és a gyermekek védelme érdekében. Ráadásul elfogadhatatlan a kormányfő kijelentése, hogy a tanárok az iskolabezárások idejére nem kapnának juttatást. A PSZ az országjárás tapasztalatainak összegzéseként 12 pontban foglalta össze követeléseit március idusára.

 

március 5.

 

Válságban a közoktatás

Totyik Tamás alelnök Székesfehérváron, az MTA regionális bizottságában tartott előadást a közoktatás válságáról, a PSZ vitairatáról. Ott is elmondta, hogy a PSZ a Nat és a kerettantervek szeptemberi bevezetésének elhalasztását kéri. Kitért arra is, hogy a PSZ és a PDSZ tárgyal sztrájkbizottságaik egyesítéséről.

https://www.fehervartv.hu/video/index/30442

 

március 6.

 

Országjárás - Fórum Nyíregyházán

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a nyíregyházi fórumon elmondta: a szakszervezet vitairatot készített, amelyben - megoldási javaslatokkal együtt - összefoglalta az oktatási rendszer hibáit. Jelezte: a PSZ nem fogadja el az Emmit vezető miniszter által bejelentett 10 százalékos pótlékot, valódi béremelést követel.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kozoktatas-nem-csupan-penzkerdes-a-problemak-megoldasa-3749166/

 

Eddig több mint 200 iskola emelt szót a Nat miatt

Az ország 65 különböző településéről több mint 200 oktatási intézmény szerepel abban az adatbázisban, amelyet az aHang csoport és a Civil Közoktatási Platform hozott létre, hogy összesítse az új Nemzeti alaptanterv elleni nyilvános tiltakozásokat. Az ADOM diákmozgalom kampányt indított: levél küldésével bárki tájékoztathatja Kásler Miklós minisztert arról, hogy a lexikális tananyag valójában nőtt az új alaptantervben.

https://merce.hu/2020/03/06/adatbazisba-gyujtottek-a-nat-elleni-tiltakozokat-eddig-tobb-mint-200-iskola-emelt-szot/?fbclid=IwAR1otnQ_eV9czDHevfn0JF1K2L7utPTIhkjcu7eXmv4cBefLY0FqcnfskxU

 

„Ha a NAT egyik fele jó, a másik meg totál problémás, akkor ez egy dilettáns tanterv”

„Miért állít engem olyan helyzet elé egy oktatáspolitikai dokumentum, hogy én annak ne tudjak megfelelni?” - teszi fel a kérdést a Nemzeti alaptantervre utalva Pethőné Nagy Csilla középiskolai magyartanár, tankönyvszerző. Szerinte egy szaktanárnak választania kell: vagy az alaptanterv modern pedagógiát leíró bevezetőjéhez tartja magát, vagy a tartalmat leíró másik feléhez. Az egyiket mindenképp el kell szabotálnia, mert együtt nem lehet megtanítani a kettőt. Tankönyveinek jogait szerette volna megszerezni az Oktatási Hivatal, de ő nem járult hozzá azok NER-esítéséhez.

https://hvg.hu/kultura/20200306_nat_interju_pethone_nagy_csilla?s=hk

 

L. Simon László: Minden kormány hibázhat…

Még az 1978-ban az MSZMP Központi Bizottsága által elfogadott irányelv is nagyobb szabadságot adott a tanároknak, mint az új Nat - mondta Hiller István volt (szocialista) oktatási miniszter, aki L. Simon László fideszes képviselővel vitatkozott a Hetek c. lapban az alaptantervről és az oktatásról. A Fidesz a központosításban túlment „a racionalitás minden határán” - vélekedett Hiller István. L. Simon László szerint a központosításban rejlő lehetőségeket nem használja ki kellőképpen az Európában egyáltalán nem szokatlan rendszer.

http://www.atv.hu/belfold/20200306-l-simon-laszlo-hiller-istvannak-minden-kormany-hibazhat-az-orban-kormany-is/hirkereso

 

Ez a tűz már nem oltható el

Az egyházi iskolák tanárainak tiltakozásáról írta Balavány György: „Rengetegen írták alá: ezerhatszázan a nevüket vállalva, különféle történelmi felekezetek iskoláiban dolgozó tanárok, valamint hetvenheten név nélkül is. A hatalom pedig irtózatos pánikba esett. És megvan rá minden oka. Mert ha a libsik »ajvékolnak«, az még rendben van. De az egyház a kormány számára saját terep. És Orbánt semmi nem idegesíti jobban, mint a belső kritika. Vazallusnak kuss a neve.”

https://mandiner.hu/cikk/20200306_egyhazi_iskolak_tiltakozasa_ez_a_tuz_mar_nem_olthato_el

 

Három hónapra felfüggesztette az Oktatási Hivatal a British Council Hungary működését

A British Council Hungary nyelvvizsgaközpont június 14. és szeptember 12. között nem hirdethet és szervezhet államilag elismert nyelvvizsgát. A nyelvvizsgaközpont működése nem felel meg a jogszabályi előírásoknak - közölte az Oktatási Hivatal.

https://nepszava.hu/3069777_harom-honapra-felfuggesztette-a-british-council-hungary-mukodeset-az-oktatasi-hivatal

 

március 7.

 

Jelentősen csökken a tananyag a kémiában

Fontos változásokat hoz a Nemzeti alaptanterv, illetve a hozzá kapcsolódó kerettantervek a kémia tantárgyban - mondta egy, a tartalomfejlesztésben részt vevő szaktanár. Bárány Zsolt Béla jelezte: évek óta folyamatosan csökken a kémia óraszáma, ezt azonban sosem követte a tananyagtartalom érdemi mérséklése. A 9. évfolyamon heti egy kémiaóra marad, az óraszámcsökkentés azonban rövid távon valamelyest enyhíti a pedagógusok létszámhiányát, hiszen közismert, hogy rohamosan csökken a kémiatanárok száma.

https://magyarnemzet.hu/belfold/jelentosen-csokkent-a-kemiatananyag-7856747/

 

Kunhalmi: Van-e vészhelyzeti forgatókönyve az iskolák fenntartójának?

A Klebelsberg Központ és elnöke, Hajnal Gabriella készíttetett-e vészhelyzeti forgatókönyvet az iskolák részére a koronavírussal kapcsolatban? - tette fel a kérdést Kunhalmi Ágnes, a parlament kulturális bizottságának MSZP-s alelnöke. Azt is firtatta, hogy a központ kialakított-e olyan közvetlen, gyors reagálásra is alkalmas kapcsolattartási protokollt, amely azonnali intézkedések közvetítésére alkalmas.

https://hirklikk.hu/kozelet/kunhalmi-van-e-veszhelyzeti-forgatokonyve-az-iskolak-fenntartojanak/360934/

 

KK: az ellenzék manipulál

A Klebelsberg Központ mindent megtett a gyerekek védelmében, és sajnálattal látja, hogy az ellenzék olcsó politikai haszonszerzésre használja fel a koronavírust - így reagált a KK az MSZP közleményére.

https://pestisracok.hu/klebelsberg-kozpont-az-ellenzek-gyerekekkel-manipulal-es-olcso-politikai-haszonszerzesre-hasznalja-fel-a-virust/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=klebelsberg-kozpont-az-ellenzek-gyerekekkel-manipulal-es-olcso-politikai-haszonszerzesre-hasznalja-fel-a-virust

 

Iskolák százai analfabétákat képeznek

Nincs felzárkóztató szegregáció, vallják a szakemberek. A miniszterelnök szerint, ha egy faluban oktatásra való befogadóképességük alapján kerülnek más iskolába a gyerekek, ez nem szegregáció, hanem felzárkóztatás, még akkor is, ha a lemaradozók között több a roma. Szociológusok, oktatáskutatók, a felzárkóztatással foglalkozó szakemberek azonban egyöntetűen vallják, hogy az integrált oktatásnak nincs alternatívája, a roma gyerekek elkülönítése pusztító társadalmi folyamatokhoz vezethet.

https://168ora.hu/itthon/a-szegregacio-pusztito-ero-iskolak-szazai-analfabetakat-kepeznek-182651

 

március 8.

 

Elmarad a március 15-ére hirdetett diáktüntetés a Nat ellen

A Nemzeti alaptanterv bevezetése ellen és a 21. századi oktatásért szervezett tüntetést későbbi időpontra halasztják - közölte Tarnay Kristóf Ábel, az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom - korábban Független Diákparlament - kommunikációs alelnöke. „A tüntetésen várható magas létszámra való tekintettel, a résztvevők egészsége iránt érzett felelősségből” halasztják el a tüntetést.

https://alfahir.hu/2020/03/08/diaktuntetes_tuntetes_koronavirus_adom

 

Prőhle Gergely: Az egyházi iskolák tanárait ellenségnek tekinteni maga lenne a politikai önsorsrontás

Prőhle Gergely több Orbán-kormányban államtitkár vagy helyettes államtitkár volt. Szerinte ha „komolyan vesszük, hogy egy polgári konzervatív kormány és az egyházak természetes szövetségesei egymásnak, és hogy a keresztény kultúra fontossága a civilizációs nyomás fokozódásával együtt nőttön-nő, akkor az is nyilvánvaló, hogy egy nemzeti alaptanterv csak azokkal együttműködve készülhet, akik a keresztény oktatásnak nap mint nap részesei. A reakciókat látva kicsit aggódom: ugye nem gondolja senki, hogy érdemes pont azokat a tanárokat ellenséggé tenni, akik pont azokban az intézményekben tanítanak, ahol még a leginkább feltételezhetjük, hogy az oda járó gyerekek a polgári, konzervatív értékvilág iránt fogékonyak? Ezeket az embereket ellenségnek tekinteni maga lenne a politikai önsorsrontás.”

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/08/prohle-gergely-az-egyhazi-iskolak-tanarait-ellensegnek-tekinteni-maga-lenne-a-politikai-onsorsrontas/

 

Anyaként pánikolok igazán…

„A munkahelyemen minden értekezlet, oktatás, rendezvény lefújva, ahol 30 ember van. A kézfogás egyes helyeken betiltva. Eközben a gyerekek óvodába, iskolába járnak. Szülőként kezdjek pánikolni?”

https://nlc.hu/csalad/20200308/anya-panik-koronavirus-velemeny/

 

március 9.

 

Hajnal Gabriella: A legfontosabb, hogy a gyerek szeresse az iskolát

Az alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos, a Klebelsberg Központ elnöke azt mondta: a kerettantervekben elképzelhető még módosítás, de nem a mostani vélemények, hanem csakis a bevezetést követő tapasztalatok alapján. Beszélt a tantervek elleni tiltakozásokról is, például arról, hogy egyes iskolák már a szülői közösségeket, sőt a szülők egymást is levelekkel bombázzák, hergelik. Sokszor anélkül, hogy olvasták volna a Nemzeti alaptantervet. Az elkezdődött konferenciasorozaton arra kíváncsiak a kollégák, mikorra kell megírniuk a helyi tanterveket. A kormányrendelet szerint április végéig felül kell vizsgálni azokat, de ez nem azt jelenti, hogy addigra a végleges változattal is el kell készülni. Szerinte a diákok tiltakozásának három pontja tételesen cáfolható.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hajnal-gabriella-a-legfontosabb-hogy-a-gyerek-szeresse-az-iskolat-7858208/

 

Az Emmi elítéli a Takaró Mihály elleni támadásokat

A tárca szerint a támadássorozat azért is érthetetlen, mert Takaró Mihály csak egyike annak a 150 szakértőnek, aki a módosított Nemzeti Alaptantervet és kerettanterveket elkészítette. „Egyértelműen politikai lejárató kampányról van szó, ezt bizonyítja az is, hogy az ellenzéki médiumok egy hete egy hosszú interjúból, önkényesen kiragadott egyetlen mondatot ismételgetnek, miközben Takaró Mihály közleményben minden médium számára elérhetővé tette véleményét, hogy „az iskolai nevelés-oktatás középpontjában természetesen a gyermek áll, nem is állhat más, azt azonban, hogy melyik korosztályban mit tanítsunk, milyen értékeket adjunk át nekik, azt a világ minden országában az alaptanterv rögzíti.”

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/eliteljuk-a-takaro-mihaly-elleni-tamadasokat

 

Az egyéniség védelmében

Vass Vilmos oktatáskutató szerint van egy terület, amely eddig kevesebb figyelmet kapott az alaptantervről szóló vitában, mégpedig a személyiségfejlesztés. „A fejedelemhez való hűség”, a „nagy buzgóság” és a „vezérlés” nem változott. Meggyőződésem azonban, hogy „az állam egész boldogsága” a kreatív egyéniségeken és a személyiségfejlesztés minőségén múlik. Báthory Zoltán szerint „a pedagógia a különbségek világa.” Illúzióink azonban ne legyenek. A kerettantervek már készen vannak, a tankönyvek is hamarosan megjelennek. A három T világa dübörög.”

https://hvg.hu/elet/20200309_NATvita_Az_egyeniseg_vedelmeben

 

Vakugrásnak nevezték a szakképzés átalakítását

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a Szegedi Szakképzési Centrum dolgozói az új szakképzési törvény ellen, petíciójukat az ITM-nek adták át. A tiltakozók, valamint a PDSZ nevében Mészáros Imre sajtótájékoztatót is tartott, ahol arról beszélt: a szakképzés átalakításában évek óta a káosz az úr. A tiltakozás nem fog megállni egy petícióval - erről Szűcs Tamás PDSZ-elnök beszélt. Szerinte a szakképzés átalakítása „vakugrás” a törvény előkészítetlensége miatt. Emlékeztetett: a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete - utóbbi az Alkotmánybírósághoz fordult a szakképzési törvény miatt - hamarosan egyesíthetik sztrájkbizottságaikat, a PDSZ pedig alternatív tiltakozási formaként a szabadságnapok koordinált kivételével szervezne munkabeszüntetést. 

https://nepszava.hu/3070000_vakugrasnak-neveztek-a-szakkepzes-atalakitasat

 

A British Council nem biztosítja megfelelően az értékelt vizsgák megtekintését

Az Oktatási Hivatal ezzel indokolta, hogy miért függesztették fel három hónapra a központ működését. Ha a hivatal egy legfeljebb 60 napos eljárásban hitelt érdemlően meggyőződik arról, hogy a vizsgaközpont valóban megszüntette a fennálló jogszabálysértéseket, a felfüggesztésről szóló határozat visszavonható.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/03/09/a-british-council-nem-biztositja-megfeleloen-az-ertekelt-vizsgak-megtekinteset?source=hirkereso

 

Felvérteznék a tanárokat a klímaváltozás okozta pedagógiai kihívásokkal

A Humusz Szövetség ingyenes, 18 órás képzést indít felső tagozatos és középiskolai tanárok és környezeti nevelők számára. A képzés ideje három hétvége, egy alkalommal hatórás programban dolgozzák fel a témákat - mondta Merza Péter, a Humusz Szövetség oktatási programvezetője.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/03/09/felverteznek-a-tanarokat-a-klimavaltozas-okozta-pedagogiai-kihivasokkal-szemben?source=hirkereso

 

Nem javasolják a „Határtalanul” tanulmányi kirándulások megtartását

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága nem javasolja a Határtalanul! tanulmányi kirándulások megtartását márciusban a koronavírus-járvány terjedése miatt - mondta Potápi Árpád János. Reményeik szerint a május-júniusi programokat már meg lehet tartani.

https://www.blikk.hu/aktualis/veszhelyzet/hatartalanul-tanulmanyi-kirandulasok-elmarad-koronavirus-korona-virus/5p7y0lh?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

március 10.

 

A diáktüntetés elmarad, de a PDSZ nem hátrál

A Nat elleni tüntetésre a PDSZ is meghívást kapott, de a demonstráció új időpontja még nem ismert. A PDSZ felkészült arra is, hogy ha a kormány időhúzással lehetetlenítené el a tervezett munkabeszüntetést, a szabadnapok időzített, koordinált kivételével tiltakoznának. Ez akár egy hetet is jelenthetne. A portál információi szerint az elmúlt pár napban sorra érkeztek a hírek: a pedagógusoknak írásban, előre kell nyilatkozniuk arról, hogy ebben az évben mikor kívánják kivenni a törvény által biztosított hét szabadnapot. Mindebben egyértelmű szándékosságot éreznek, hogy így tegyék lehetetlenné a pedagógusok tiltakozását.

https://hirklikk.hu/kozelet/elmarad-a-tuntetes-de-a-pdsz-nem-hatral/361020/

 

Orbán Viktor elmagyarázta, miért lett ilyen a Nat

A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján beszélt arról, miért kell a sikeres csatákat tanítani a vesztes háborúk helyett. „Ez nemcsak oktatástechnikai kérdés, hanem hogy mire neveljük a gyereket. A büszkeség, teljesítmény felé, a saját családi és nemzeti büszkeség felé, vagy az elveszett háborúkat tanítsuk? Az is fontos, de nem lehet a tananyag magva. A magva ugyanis arról szól, hogy száz év után, elveszítve az ország területének és népességének a hatvan százalékát, itt állunk, és arról beszélünk, hogyan védjük meg sikereinket a következő tíz évben. Ezt kell tanítani, nem eltagadva a kudarcokat” - mondta a kormányfő.

https://hvg.hu/itthon/20200310_Orban_Viktor_elmagyarazta_a_NATot

 

TASZ: ellentétes az alaptörvénnyel az új Nat

A Társaság a Szabadságjogokért szerint az új Nat oly mértékben avatkozik bele a gyerekek oktatáshoz való jogába, annyira semmibe veszi a gyerekek egészséges fejlődéséhez való jogát, hogy ez már nem összeegyeztethető az alaptörvénnyel. Az új alaptantervnek a tankötelezettség céljait kellene szolgálnia, ám a jogvédők szerint nem hagy kellő választási lehetőséget a tanároknak és az iskoláknak, emellett esélyt sem ad a tanulók egy részének az ismeretanyag elsajátítására. A gyerekek megfelelő védelemhez és gondoskodáshoz való joga nemhogy nem biztosított, hanem azt az új alaptanterv egyenesen megsérti.

https://hvg.hu/itthon/20200310_Alaptorvenyellenes_az_uj_NAT_a_TASZ_szerint

 

Dalban üzentek Kásler miniszternek

„Még nem látott gyereket, aki írta ezt a szemetet” - a NO NAT közösség videóját már sokan látták a közösségi oldalakon és a portálokon.

http://nyugatifeny.hu/2020/03/10/dalban-kuldtek-el-a-verbe-kaslert-a-nat-ellen-tiltakozo-tanarok-video

 

Érkezzünk már meg a XX. századba

Átalakul a biológia oktatása, a felmenő rendszerben életbe lépő tantervi módosítással ezt a tárgyat már nem a középiskola végéig, hanem csak a 10. évfolyamig tanulják kötelezően a diá­kok. A szerkezeti változás mellett tartalmi újdonságok is várhatók a tananyagban. Erről Veres Gábor, a Nat 2020 biológia-munkacsoportjának vezetője beszélt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/eszszeru-javaslat-erkezzunk-mar-meg-a-xxi-szazadba-7862129/

 

Jelentősen emelkedik a roma egyetemisták száma

Néhány év alatt kétszeresére nőtt a felsőoktatásban tanuló 15-24 éves roma fiatalok aránya, jórészt a szakkollégiumok munkájának köszönhetően - hívta fel a figyelmet Orbán Balázs. A Miniszterelnökség államtitkára Arató Gergely (DK) képviselő írásbeli kérdésére válaszolva jelezte: a roma szakkollégiumok a ­2011/2012-es tanévben kezdték meg a munkájukat 53 fővel és mindössze négy helyszínen. Azóta folyamatosan emelkedik a részvétel, évente átlagosan száz új hallgató kapcsolódott be a felsőoktatásba.

https://magyarnemzet.hu/belfold/jelentosen-emelkedik-a-roma-egyetemistak-szama-7848128/

 

Egyházi kézbe kerülnek szentgotthárdi intézmények?

A szentgotthárdi Vörösmarty Gimnázium, a Széchenyi Általános Iskola, valamint a magyarlaki és a rábagyarmati tagiskola lehet az egyházé. Március 25-én és 26- szavazhatnak a gyerekek szülei arról, támogatják-e, hogy az intézmények a jövőben egyházi iskolákként működjenek. Ezt a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója írta levelében. Tanulónként egy szavazatot adhatnak le a szülők, de igazolni kell a jogosultságot.

https://www.nyugat.hu/cikk/szentgotthard_egyhazi_iskola_szavazas

 

Az iskolákat, óvodákat arra kérik, ne legyen március 15-i megemlékezés

A felhívás az Operatív törzs sajtótájékoztatóján hangzott el. Még nem zárják be az iskolákat. Az Operatív törzs sorra vette a külföldön bevezetett intézkedéseket, szóba kerültek ezek a lehetőségek - mint az iskolabezárás, a sportrendezvények lefújása - mondta Lakatos Tibor kérdésre válaszolva. Ha kell, itthon is bevezetik ezeket.

https://hvg.hu/itthon/20200310_Koronavirus

 

NPK: Az iskolák nem készültek fel egy kényszerszünetre

Ha a koronavírus miatt tanítási szünetet vezetnének be, nem tudnának mit kezdeni az iskolák a nyári időjárással, sem azzal, hogy online tanítsanak - mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter. Ez legérzékenyebben azokat a diákokat érintené, akik érettségi vagy szakmai vizsga előtt állnak, hiszen néhány hét kiesés is problémát jelenthet a felkészülésükben. Szerinte a távoktatásra a köznevelés még nincs felkészülve. A tantestületeknek össze kell ülniük, hogy mit tudnak megtenni, ha pár hétig nem mennek iskolába a gyerekek - mondta az elnök.

https://www.klubradio.hu/adasok/koronavirus-az-iskolak-erre-nem-keszultek-fel-111558

 

Mi történne, ha iskolai szünet lenne Magyarországon is?

A szomszédos országok közül Szlovákiában, Romániában és Csehországban is rendkívüli iskolai szünetet rendeltek a koronavírus miatt. Az Eduline által megkérdezett magyarországi iskolaigazgató azt mondta, semmilyen konkrét információjuk nincs arról, mi a teendő, ha rendkívüli iskolai szünetet rendelnének el Magyarországon is. Az Operatív törzs döntésére várnak, a testület majd a tankerületeken keresztül értesíti az intézményeket a teendőkről.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200310_magyarorszag_iskolai_szunet_koronavirus

 

MSZP-s javaslat: ha kell, hozzák előre itthon a tavaszi szünetet

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az Országgyűlésben a kabinetet arra is kérte: intézkedjen, hogy minden iskolában egyformán legyen fertőtlenítés, illetve fontolja meg: ha szükséges, a tavaszi szünet előrehozásával reagáljon a járványügyi helyzetre.

https://hirklikk.hu/kozelet/mszp-ha-szukseges-hozzak-elore-a-tavaszi-szunetet-az-iskolakban/361022/

 

Karanténba az oktatással!

Magyarországon még hivatalosan nem zárták be az oktatási intézményeket, miközben már konferenciákat és tudományos üléseket, a március 15-i ünnepségeket is lemondták. Pedig az előbbiekben sokkal jobban terjed a vírus. Tulajdonképpen nem is kellene kinyitni az iskolákat. Gyarmathy Éva, az MTA tudományos főmunkatársa véleménye.

https://hvg.hu/elet/20200310_Gyarmathy_Eva_Karantenba_az_oktatassal?fbclid=IwAR1P7gqv1d_SmOEMnjDHvVgBqHrtx1NS-MeImPa3JHApS-iEIIBwFVgSvBA

 

Sok vidéki iskolában még kézfertőtlenítő sincs

Az ATV híradójának egy szülő küldött felvételeket, amelyeken jól látszik, hogy az egyik pécsi iskolában van szappan és kéztörlő is, kézfertőtlenítő viszont egyáltalán nincs. A pedagógus szerint ebben a helyzetben nagy szükség volna rá.

http://www.atv.hu/belfold/20200310-nagy-szukseg-lenne-ra-de-sok-videki-iskolaban-meg-kezfertotlenito/hirkereso

 

Megéri bezárni az iskolákat?

Egy kutató Franciaország járványügyi adatait elemezte, hogy megmérje a szokásos tanévközi iskolai szünetek és a (Franciaországban gyakori) közlekedési sztrájkok hatását háromféle vírus terjedésére. A tanulmány szerint az iskolai szünetek az influenzaszerű megbetegedések előfordulását a gyerekek között körülbelül egyharmadával csökkentik a szünetet követő hetekben. A hatás meglehetősen tartós, még négy hét után is jelentkezik, amikor viszont az iskola már újrakezdődött. A felnőttek körében is csökkennek az influenzaszerű megbetegedések 20-25 százalékkal, hiszen kevésbé kapják el a gyerekektől a fertőzést.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-megeri-bezarni-az-iskolakat.701832.html

 

március 11.

 

ORSZÁGJÁRÁS - Fórum Zalaegerszegen

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Totyik Tamás alelnök tartott fórumot Zalaegerszegen. A konzultáció célja, hogy bemutassák az oktatás valós helyzetét, s beszámoljanak az ágazati egyeztetések eredményeiről, illetve ezek hiányáról. Mivel utóbbiból van több, a keményebb fellépésért megalakították a Pedagógusok Sztrájkbizottságát - mondta a fórumot megelőző sajtótájékoztatón Szabó Zsuzsa elnök.

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vitaforumok-az-oktatasrol-3952659/

 

A zalaegerszegi televízió is beszámolt a fórumról

Szabó Zsuzsa a tv híradójának azt nyilatkozta: miután nem értek el érdemi eredményt az oktatási kormányzattal, sztrájkbizottságot alakítottak. Totyik Tamás alelnök a pedagógushiány következményeiről beszélt.

http://zegtv.hu/hirado-14145/?video=fWKr1x2DZHc

 

Molnár Zoltán: a bérek alacsonyak, az életpálya kudarc, pedagógushiány van

A magyar közoktatás évek óta tartó problémáiról nyilatkozott Molnár Zoltán, a PSZ BAZ Megyei Szervezetének elnöke a miskolci Európa Rádiónak.

https://www.youtube.com/watch?v=ZA6UmHWrfQc&feature=youtu.be

 

Az iskoláknak a koronavírus miatt le kell mondaniuk minden iskolai programot, tábort, külföldi utazást

Újabb levélben tájékoztatta a Klebelsberg Központ és az Oktatási Hivatal a tankerületeket, az iskolákat és az iskolába járó gyerekek szüleit a koronavírussal összefüggő legfontosabb intézkedésekről, a megelőzés lehetőségeiről.

http://www.atv.hu/belfold/20200311-ujabb-levelet-kaptak-az-iskolak-minden-iskolai-programot-utazast-es-tabort-le-kell-mondani/hirkereso

 

Az iskolákat egyelőre nem zárják be

Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fognak, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak. Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését okozná - jegyezte meg a miniszter.  A Határtalanul! kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári külföldi kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják. Az egyetemeken csak távoktatás lehet.

https://pedagogusok.hu/hir/3987/intezmenylatogatasi-tilalom-az-egyetemeken-de-az-iskolakat-egyelore-nem-zarjak-be

 

Az iskolák bezárása növelné a társadalmi feszültséget itthon

Trencsényi László egyetemi tanár szerint, ha a koronavírus miatt mégis elrendelné a kormány az iskolák bezárását, az mindenképpen valamely társadalmi csoport sérelmével járna. Ha egymillióan tanulnak a közoktatásban, az ugyanennyi felnőtt munkáját tenné nagyon nehézkessé vagy lehetetlené a gyermekfelügyelet miatt, de például a legszegényebb gyerekeket jobban meg is védi az iskola, mint az otthon maradás - mondta a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke. Elképzelni sem tudja, hogy egy jó kormányzás egy hét alatt meg tudná alkotni a bezáráshoz kapcsolódó jogszabályt. Ha a pedagógussztrájknál elégséges szolgáltatásról beszél a törvény, akkor mi lenne ez az iskolabezárás idején?

https://www.klubradio.hu/adasok/szakerto-az-iskolak-bezarasa-novelheti-a-tarsadalmi-feszultsegeket-111572

 

Az Emmi tanácsokat is ad bölcsődéknek, óvodáknak, szociális intézményeknek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében 18 pontban összegyűjtött tanácsokat tett közzé a legkisebbek, a bölcsődések és az óvodások gondozói és szülei, valamint a szociális intézményekben lakók számára.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/emmi-gyakorlati-tanacsok-kisgyermekes-szulok-bolcsodek-ovodak-es-szocialis-intezmenyek-szamara.1089977.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Lengyelországban is felfüggesztik az oktatást

Március 16-tól két hétig ideiglenesen bezárják az összes óvodát, általános és középiskolát, valamint a felsőoktatási intézményeket is.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2020/03/11/felfuggesztik-az-iskolai-oktatast-lengyelorszagban-is?source=hirkereso

Továbbá Ukrajnában

http://propeller.hu/nagyvilag/3511753-felfuggesztik-oktatast-ukran-fovarosban?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

Dániában

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2020/03/11/bezarjak-az-iskolakat-es-az-egyetemeket-daniaban?source=hirkereso

 

Új korszak a honvédelmi nevelésben

Folytatódik a honvédelmi sportközpontok fejlesztése, Balassagyarmat után újabb négy helyszínen lesznek alapkőletételek. A fiatalok hazafias nevelését szolgálja a Szemere Miklósról elnevezett vetélkedő is, amelynek országos döntőjét április 21-én tartják meg Budapesten. A Trianon-emlékévben folytatódik a Bátrak ligája versenysorozat, melyre a határon túli magyar iskolák is jelentkezhetnek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-korszak-a-honvedelmi-nevelesben-7869941/

 

március 12.

 

A PSZ szerint szükséges a közoktatási intézmények mielőbbi bezárása a koronavírus miatt

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta: sorra zárják be a környező országokban a közoktatási intézményeket az ott dolgozók, a gyermekek és az egész társadalom védelme érdekében. Emlékeztetett: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter március  11-én azt mondta, hogy az iskolák bezárását a kormány jelenleg nem tartja indokoltnak. Ezzel a PSZ nem ért egyet, szükséges a rendkívüli tanítási szünet bevezetése - jelezte. Ez azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként. Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges ezt a lépést megtenni - hangsúlyozta Szabó Zsuzsa. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról (meleg ételhez jutásáról) a fenntartóknak gondoskodniuk kell a rendkívüli tanítási szünetben is.

https://pedagogusok.hu/hir/3990/a-psz-szerint-szuekseges-a-koezoktatasi-intezmenyek-bezarasa-a-koronavirus-jarvany-miatt-magyarorszagon

A Klubrádió hírműsora többször is idézte a sajtótájékoztatóról Szabó Zsuzsa elnököt, hogy miért tartja szükségesnek a PSZ a rendkívüli tanítási szünetet.

https://www.youtube.com/watch?v=KgPohN_GfPE&feature=youtu.be

 

Nem igaz, hogy meg kellene ismételni a tanévet, ha bezárnák az iskolákat

Határozottan cáfolta a PSZ elnöke Gulyás Gergely miniszter kijelentését, miszerint a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné, ha az iskolákat is be kellene zárni a koronavírus terjedésének megelőzésére. Szabó Zsuzsa a Népszava kérdésére elmondta, az elmaradt órák pótlására később hat napos tanítási hetet is el lehet rendelni, a jogszabályok továbbá arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az iskolákban a következő tanévben pótolják az elmaradt tananyagot. Sőt, miután a kormány kihirdette a járványügyi vészhelyzetet, a tanév rendjéről szóló rendeletet is módosíthatnák. A Népszava beszámolt a 12 pontos követelésről is (a csatolt link átvezet a honlapunkra). Totyik Tamás alelnök pedig arra hívta fel a figyelmet: a koronavírus árnyékában a kormány hozzákezdett régi tervének kivitelezéséhez, a vidéki kisiskolák összevonásához. A PSZ információi szerint már több iskola felső tagozatát összevonták, az érdekvédelmi szervezetek bevonása nélkül.

https://nepszava.hu/3070433_nem-igaz-hogy-meg-kellene-ismetelni-a-tanevet-ha-bezarnak-az-iskolakat

 

„Az iskolák bezárása lenne a leghelyesebb döntés”

Ezt nyilatkozta a Pesti Hírlapnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás. A koronavírus miatt azért is szorgalmazzák az iskolák bezárást, mert iskolánként eltérő, milyen lehetőségek vannak a fertőtlenítésre, védekezésre. A PSZ ugyan nem tett le a sztrájkköveteléseiről, de a járvány megfékezését tartja előbbre valónak.

https://pestihirlap.hu/2020/03/12/a-pedagogusok-az-iskolak-bezarasat-kovetelik/

 

A PSZ 12 pontja

A Pedagógusok Szakszervezete az országjárás után 12 pontban fogalmazta meg követeléseit március idusához közeledve. A kezdeményezés célja az oktatás helyzetének mielőbbi javítása, ezért a 12 pontot (amelyek között sztrájkkövetelések is vannak) a PSZ Elnöksége átadta Maruzsa Zoltánnak, az Emmi köznevelésért felelős államtitkárának, akivel március 12-én sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytatott.

https://pedagogusok.hu/hir/3989/a-psz-12-pontja

 

Válságban a közoktatás: a bérek alacsonyak, az életpálya kudarc, pedagógushiány van

A közoktatás évek óta tartó problémáiról nyilatkozott Molnár Zoltán, a PSZ BAZ Megyei Szervezetének elnöke a miskolci Európa Rádiónak.

https://www.youtube.com/watch?v=ZA6UmHWrfQc&feature=youtu.be

 

A Magyar Közlönyben megjelent rendkívüli intézkedések között szerepel, hogy ki nem rendelhet el iskolabezárást

Az összehangolt védekezés érdekében rendkívüli szünetet a köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban) az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el saját hatáskörében.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/kormany-koronavirus-jarvany-veszhelyzet/0wbj5el?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

Ugyanez a kormány tájékoztató honlapján:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/rendkivuli-kormanyintezkedesek-hatarellenorzes-beutazasi-tilalom-hatosagi-hazi-karanten

 

Magyar Nemzet: Van lehetőség a rendkívüli szünetre az iskolákban is

Horváth Péter, az NPK elnöke azt mondta, az iskolák kivárnak, és bár a jogszabály lehetőséget ad rendkívüli szünetek elrendelésére, ezzel egyelőre nem kívánnak élni. Nincs szükség egyéni akciókra. Követik a központi utasításokat, és ha szükséges, egységesen kell lépéseket tenni - fogalmazott az elnök, hozzátéve: általános gyakorlattá vált az iskoláknál, hogy a külföldön járt tanulóiktól azt kérik, ne menjenek be két hétig az iskolába. A köznevelési törvény egyébként valóban lehetőséget ad arra, hogy rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás vagy más elháríthatatlan ok ­miatt rendkívüli szünetet rendeljen el az igazgató. Amíg azonban nincs elrendelve rendkívüli szünet, addig minden hiányzást igazolni kell, senkinek sem javasolt tehát, hogy kimaradjon az iskolából.

https://magyarnemzet.hu/belfold/van-lehetoseg-a-rendkivuli-szunetre-7875230/

 

Új munkajogi helyzeteket kell megoldani

Egyeztetést javasolnak a szakszervezeti szövetségek a munkáltatók és a dolgozók képviselői között, mert a munkajogi szabályok nem mindig rendezik elég pontosan a koronavírus járvány miatt munkából kieső dolgozók helyzetét - tájékoztatott Szabó Imre Szilárd munkajogász. A Népszava információi szerint a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kezdeményezte, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának március 19-re összehívott ülésén tárgyaljanak egy olyan állásfoglalásról is, amely a munkáltatók és a kormány véleményét is tartalmazza.

https://nepszava.hu/3070348_koronavirus--uj-munkajogi-helyzeteket-kell-megoldani

 

Másfél hét múlva indul a távoktatás az egyetemeken

Március 23-ig kell az egyetemeknek megteremteni a távoktatás feltételeit, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint így garantált a hallgatók számára a félév akadálytalan teljesítése a koronavírus miatt hirdetett veszélyhelyzet alatt is.

https://hvg.hu/itthon/20200312_Koronavirus_masfel_het_mulva_indul_az_egyetemeken_a_tavoktatas

 

Pánik az egyetemeken: ki kell költözni a kollégiumokból

Az egyetemeket bezárják, a kollégistáknak el kell hagyniuk a kollégiumokat, teljesen ki kell üríteni szobáikat.

https://nlc.hu/ezvan/20200312/koronavirus-egyetem-kollegium/

 

Pedagógusok, politizáljatok!

A demokratikus politika nem kizárólag a hatalom megszerzéséről és megtartásáról szól, hanem legalább annyira a különféle társadalmi csoportok gazdasági és tág értelemben vett „szakmai” érdekeinek érvényesítéséről (vagy legalábbis erről szólt, amíg el nem kezdett mindent felzabálni az identitáspolitika). Ebben az értelemben azt várni a pedagógusoktól, hogy ne politizáljanak, nem más, mint azt várni, hogy soha ne álljanak ki a saját érdekeik mellett - írta Pápay György.

https://magyarhang.org/publicisztika/tobbazaszlo/2020/03/12/pedagogusok-politizaljatok/

 

március 13.

 

Orbán: egyelőre nem kell bezárni az iskolákat, ha igen, az a tanév végét jelenti!

A kormányfő szokásos rádiónyilatkozatában kijelentette: ha be kellene zárni az iskolákat, akkor az egyben a tanév végét is jelentené, mert két vagy három hét múlva nem lehetne azokat újra megnyitni. „Most a szüleinket és a nagyszüleinket kell védeni. A gyerekekre is figyelni kell persze, de a gyerekek egyelőre kívül vannak ezen a járványon. Ráadásul miután több hónapos időszakról van szó, mikor be fogjuk zárni az iskolákat, ha erre sor kerül, ha bezárjuk, az a tanév végét fogja jelenteni. Akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat. Tehát azok az országok, amelyek bezárták az iskoláikat, nem fogják tudni azokat kinyitni, mert két vagy három hét múlva a helyzet nem lesz jobb, mint most, sőt, rosszabb lesz a megbetegedések száma, nőni fog, és még hónapokig tart, amíg a gyógyultak száma az meghaladja majd az új megbetegedésekét. Tehát ha az iskolákat bezárnánk, a tanévnek is vége lenne, amit persze kell vállalni, ha a gyerekek egészsége a tét” - fejtette ki a kormányfő.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/03/13/orban-viktor-egyelore-nem-kell-bezarni-az-iskolakat-a-koronavirus-miatt?source=hirkereso

 

A PSZ továbbra is az oktatási intézmények mielőbbi bezárását követeli, és nem fogadja el, hogy a tanárok nem kaphatnának juttatást az iskolabezárás idejére

A Pedagógusok Szakszervezete az Emmi köznevelésért felelős államtitkárának 2020. március 12-én, egy személyes találkozón jelezte: szükségesnek látja a rendkívüli tanítási szünet azonnali elrendelését. Azt is kérte, hogy az oktatásban dolgozók és a szülők tájékoztatása érdekében az Emmi készítsen protokollt arról: mit kell tenni iskolabezárás esetén, amely elkerülhetetlennek látszik. A PSZ egyértelművé tette álláspontját: a rendkívüli tanítási szünet idejére minden dolgozónak meg kell kapnia az illetményét. Vagyis ugyanúgy, mint bármilyen más tanítási szünet esetén. Tehát a Pedagógusok Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja Orbán Viktor kormányfő Kossuth Rádiónak adott nyilatkozatát, miszerint nem kaphatnának juttatást a pedagógusok, ha bezárnák az intézményeket.

https://pedagogusok.hu/hir/3991/a-psz-tovabbra-is-az-oktatasi-intezmenyek-mielobbi-bezarasat-koeveteli-es-nem-fogadja-el-hogy-a-tanarok-nem-kaphatnanak-juttatast-az-iskolabezaras-idejere

 

Senki sem segít a koronavírus miatt kétségbeesett szülőknek egy érintett budapesti gimnáziumban

Kétségbeesetten hívogatták egymást egy budapesti gimnáziumi osztályban a szülők péntekre virradó éjjel, azzal a kérdéssel, hogy „te elengeded holnap a gyerekedet?” A 17-18 éves gyerekeik ugyanis csütörtök délelőtt hazamentek az iskolából, mert az egyik osztálytársuk angolórán, a tanítás közepén megtudta, hogy az édesanyja koronavírusos. A család azonnal jelezte a fejleményt az iskolának, de senkinek sem állt módjában intézkedni. A tanárokat a diákok beszámolója szerint büntetőjogi következményekkel fenyegették meg "felülről", arra az esetre, ha bármit is lépnének.

https://444.hu/2020/03/13/senki-sem-segit-a-koronavirus-miatt-ketsegbeesett-szuloknek-egy-erintett-budapesti-gimnaziumban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=senki-sem-segit-a-koronavirus-miatt-ketsegbeesett-szuloknek-egy-erintett-budapesti-gimnaziumban

 

Fogynak a diákok a koronavírus miatt az iskolákban

Számos intézmény megengedőbb a kormánynál, sok helyen az igazgató igazolja, ha a járványveszély alatt otthon tartják gyerekeiket a szülők, írta a Népszava. Eközben egy petíció is indult azért, hogy - mint elindítói fogalmaztak – akadályozzák meg a vírus terjedését az intézményekben, ezt már több ezren aláírták. A cikk felidézte: a PSZ és a PDSZ is az iskolák bezárását szorgalmazta.

https://nepszava.hu/3070537_fogynak-a-diakok-a-koronavirus-miatt-hiaba-nem-lehet-szunetet-elrendelni-az-iskolakban

 

Érvek az iskolabezárás ellen és mellett

Egyáltalán nem biztos, hogy a koronavírus-járvány megfékezéséhez nincs szükség az iskola- és óvodalátogatás felfüggesztésére. A vita legfőbb oka, hogy bizonytalanság látszik abban, mi valójában a gyerekek szerepe az új koronavírus terjedésében.

https://444.hu/2020/03/13/senki-nem-tudja-valojaban-mennyire-hasznos-az-iskolak-bezarasa-a-koronavirus-elleni-harcban?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=senki-nem-tudja-valojaban-mennyire-hasznos-az-iskolak-bezarasa-a-koronavirus-elleni-harcban

 

A válogatás nem teljes körű!