Hírek

Heti lapszemle 2020. március 6.

Heti lapszemle 2020. március 6.

A PSZ arra kéri a kormányt: a Nemzeti alaptantervet és az arra épülő kerettanterveket csak széles körű társadalmi és alapos szakmai vita után vezesse be, vagyis tekintsen el az idei szeptemberi bevezetésétől. Folytatódott az országjárás, egyre több helyen ismeri meg a tagság a PSZ vitairatát, amely bemutatja a közoktatás válságos állapotát. Továbbra is várjuk a szakképzésben dolgozók jelentkezését, hogy csatlakozzanak a PSZ alkotmánybírósági beadványához, hiszen elveszítik közalkalmazotti státuszukat!

 

február 27.

 

Országjárás - a PSZ fóruma Tapolcán

Az országjárás egyik állomásaként érkezett Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke és Bán Mihály, a  PSZ Veszprém megyei elnöke Tapolcára, hogy a helyi tagsággal megvitassák a közoktatás válságos helyzetét. Gosztonyi Gábor elmondta: országjárásuk fő célja, hogy felébresszék Csipkerózsika-álmából a pedagógustársadalmat, összegzést készítsenek a véleményekből, majd ezek alapján, március közepén követeléslistával álljanak elő. A fórumról beszámolt a helyi média.

http://www.tapolcaimedia.hu/2020/02/szakszervezeti-vitaforum-a-kozoktatasrol/

 

február 28.

 

PSZ: A pótlék nem elég, valódi béremelés kell

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a miniszter által bejelentett pótlék nem béremelés. Földváriné Jeneses Katalin, a PSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke a Szolnok TV Aktuális c. műsorának elmondta: a pótlék elfogadhatatlan, valódi béremelést akar a szakszervezet. Nem tettek le arról a követelésükről sem, hogy a béreket ismét a mindenkori minimálbérhez kössék. A megye tanárai osztják ezt a véleményt, hangzott el a műsorban.

http://www.szolnoktv.hu/hirek/?article_hid=57782

 

A PSZ tiszteli azokat a tanárokat, akik nevüket is vállalva kritizálják az alaptantervet

A Pedagógusok Szakszervezete örül annak, hogy az állami többlettámogatás ellenére az egyházi iskolák tanárai arccal és névvel el merik mondani kritikájukat a Nemzeti alaptantervről. Erről Gosztonyi Gábor alelnök nyilatkozott az ATV híradójának.

http://www.atv.hu/belfold/20200228-egyhazi-fenntartasu-iskolak-is-tiltakoznak-az-uj-nemzeti-alaptanterv-ellen/hirkereso

 

Már egyházi iskolák tanárai is tiltakoznak a Nat ellen

Nemcsak a Nemzeti alaptanterv, hanem az alacsony bérek, a magas óraszámok miatt is tiltakoztak a budapesti Piarista Gimnázium tanárai, akikhez sokan csatlakoztak.

https://budapest.piarista.hu/hirek/allasfoglalas-az-oktatas-mai-helyzeterol

 

Neves piaristák szerint elhibázott volt a tanárok tiltakozása

Jelenits István piarista szerzetes is elmondta a pedagógusok tiltakozásával kapcsolatos véleményét. Szerinte a kormány olyan mértékben segítette anyagi támogatásával is az egyházi és azon belül a piarista iskolák újranyitását, egyházi kézbe kerülését, „hogy már csak emiatt is úgy gondolom: nem a mi tanáraink dolga, hogy egy gond, egy probléma felhánytorgatásával kezdeményező módon megtámadják a kormányzatot.”

https://vasarnap.hu/2020/02/27/neves-piaristak-szerint-elhibazott-lepes-volt-a-tanarok-allasfoglalasa/

 

Telefonon kérték számon az egyházi vezetőket a Nat bírálása miatt

A nyilvánosságra került tiltakozás miatt több egyházi vezető telefont kapott „fentről”, elhatárolódó nyilatkozatokra kérték őket kormányzati illetékesek.

https://hvg.hu/360/20200228_Telefonon_kertek_szamon_az_egyhazi_vezetoket_a_NATot_biralo_nyilt_level_miatt

 

Az Emmi szerint Gyurcsány aknamunkája van a tiltakozás mögött

„Azt is károsnak tartjuk, hogy a tiltakozást generálók tantestületeket osztanak meg, éket verve az „aláírók” és „alá nem írók” közé, ez tudatos aknamunka, és egyúttal választási célú adatgyűjtés: minden a NAT ellenében aláíró pedagógus biztos lehet abban, hogy már listázza őket Gyurcsányék gépezete, a NAT NEM petíció elindítása sem szól másról” - így szól a tárca közleménye.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/emmi-az-alairasgyujtesek-nem-a-nat-rol-szolnak

 

Diákok tüntetést jelentettek be március 15-re a Nat ellen

Március 15-én az ADOM Diákmozgalom tüntetést szervez Budapesten, az Andrássy úton. Céljuk, hogy ne vezessék be idén szeptembertől az új alaptantervet, ehelyett kezdődjön szakmai és társadalmi egyeztetés. Legfőbb gondjuk, hogy minimális az óraszámcsökkenés, miközben jelentősen nő a lexikális tananyag.

https://24.hu/belfold/2020/02/28/nat-ellen-tuntetes-diakok/

 

Tiltakoztak az Eötvös József Gimnáziumban is

A budapesti iskola udvarán betűkbe rendeződtek a tiltakozók: NO NAT

https://nepszava.hu/3068959_no-nat--elokeppel-tiltakoztak-az-eotvos-jozsef-gimnaziumban

 

Egyre idősebb tanárok küzdenek egyre problémásabb gyerekekkel

Fokozódik a kormányon a nyomás, hogy rendezze a tanári életpálya okozta problémákat. A bejelentett ágazati pótlék körüli konfliktus még inkább aktuálissá teszi a tanárok hiányát és a pedagógusok elöregedését mutató adatokat.

https://g7.hu/kozelet/20200228/egyre-idosebb-tanarok-kuzdenek-egyre-problemasabb-gyerekekkel-az-iskolakban/

 

Több iskolában nincs szappan sem

Sok iskolában nincs sem szappan, sem kézfertőtlenítő, pedig a vírusok terjedése alapos és gyakori kézmosással előzhető meg leginkább. A PDSZ szerint egyes tankerületekben gondoskodtak kézfertőtlenítőről, máshol a tanárok vagy a szülők vásárolják meg a szappant is. A minisztérium szerint az iskoláknak van pénzük, hogy megvegyék a fertőtlenítőszereket.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/tobb-iskolaban-nincs-szappan?utm_source=hirkereso&utm_medium=link&utm_campaign=rtl-hirado

 

február 29.

 

Országjárás - a PSZ fóruma Szombathelyen

A pedagógushiányról, a bérkövetelésekről, az új Nemzeti alaptantervről is szó volt Szombathelyen, a PSZ fórumán. Gosztonyi Gábor alelnök jelezte: 5700 tanár hiányzik a közoktatásból, a következő években 75 ezren vonulnak nyugdíjba, egyre szűkebb az utánpótlás, a helyzet tehát kritikus. Az éveken át elhúzott béremelés mára elvesztette értékét, az életpályamodell csőd. Ezt is tartalmazza a PSZ nemrég közzétett vitairata. A fórumról (amelyet 2020. február 13-án tartottak) utóbb beszámolt a Savaria Fórum hetilap is.

http://www.savariaforum.hu/rovat/alapjaiban-kell-megvaltoztatni-az-oktatasi-rendszert

 

Hibás alap, rossz keret - lázadás a Nat ellen

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás nyilatkozott a Népszavának az alaptantervről: „Gyermekellenes, mert nem csökkentették a tananyagmennyiséget. A legaggasztóbb, hogy a NAT-ban és kerettantervekben meghatározott ismeret­anyag befogadása, elsajátítása egy átlagos képességű gyerek szá­mára teljesíthetetlen,­ vagyis a jövőben még több lesz a kudarcra ítélt tanuló.” „A probléma lényege nem a Wass Albert kontra Kertész Imre vita. Az alaptantervnek arról kellene szólnia, hogy az alapkészségeket hogyan szerezzék meg a tanulók, hogyan szeressék meg az olvasást. Így már szinte mindegy, hogy a tanulók 80 százaléka melyik kötelező olvasmányt nem olvassa el.”

https://nepszava.hu/3068845_hibas-alap-rossz-keret-lazadas-a-nat-ellen

 

A piaristák tartományfőnöke cáfolta, hogy elítélte az egyházi iskolák tiltakozását

Az egyházi iskolák tiltakozását elítélő cikkében az Origó idézi a magyar piaristák tartományfőnökét is. Szilvásy László azonban az Indexnek azt írta: ő nem nyilatkozott, nem adott közre állásfoglalást a Piarista Rend Magyar Tartománya nevében. A piarista rend tiszteletben tartja mások véleményét, támogatja, hogy iskoláiban gondolkozó tanárok tanítsanak. A tiltakozás aláíróinak semmilyen szankciótól nem kell tartaniuk.

https://index.hu/belfold/2020/02/29/szilvasy_laszlo_piarista_rend_nyilatkozat_origo_oktatas_helyzete_egyhazi_iskolak_tiltakozas_nat/

 

Az egyházi iskolák tanárainak kritikája a rendszer elevenébe vág

Vajon milyen jövő vár arra az országra, amely semmilyen vitára és kritikára nem nyitott, még a legjobb szándékúakra sem? Amely minden bírálatot politikai támadásnak vesz és akként is kezel? Vajon hogyan tudja egy ilyen ország kezelni a problémáit, fejleszteni önmagát, javítani a működését? Tanulságos választ ad ezekre a kérdésekre az, ami az egyházi iskolák tanárainak tiltakozásával történik - írta az Index.

https://index.hu/belfold/2020/02/29/egyhazi_iskolak_allasfoglalas_piarista_nemzeti_alaptanterv_oraszam_fizetes_problemak_eselyegyenloseg/?fbclid=IwAR0M_SW8Ij87JQujvpFI2OX64Q2Oci635EKyJ-Zd1ozxX7TbvnWhg6mfIR8

 

Beleszállt a KDNP-közeli portál a Piarista Gimnáziumba

A Nat elleni tiltakozáshoz mostanra 1200 egyházi (vagyis nem állami) iskolában tanító tanár csatlakozott, ami egyeseket kifejezetten zavar. A KDNP pártalapítványa által támogatott Vasárnap.hu Oberfrank Pál színházigazgatóval készített interjút, amelyben kizárólag arról esik szó, hogy őt, a budapesti Piarista Gimnázium egykori diákját mennyire rosszul érinti a tiltakozó akció.

https://merce.hu/2020/02/29/beleszallt-a-kdnp-kozeli-portal-a-nat-ellen-tiltakozo-piarista-gimnaziumba/

 

Egy világ lassan véget ér

A legkeservesebb viták az új Nemzeti alaptanterv eszmeiségéről dúlnak. Az új alaptanterv nyilvánvalóan nem hiba nélküli. Számos pontját lehetne még csiszolni, némely része megérne egy valódi szakmai vitát is. A cikkíró szerint a Nat megszünteti a Rákosi korszak ideológiai kötöttségeit.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/egy-vilag-lassan-veget-er-7787324/

 

Van olyan általános iskola, ahol a pedagógusok fele nem diplomás

„A szakemberek egy része elmenekült a szegregált iskolákból, akik pedig maradtak, zömében kiégtek. Nem véletlen, hogy van olyan általános iskola, ahol a pedagógusok fele nem diplomás. Egyszerűen nincs ember, aki ilyen iskolába menne dolgozni” - írta L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója.

https://varosikurir.hu/l-ritok-nora-van-olyan-altalanos-iskola-ahol-a-pedagogusok-fele-nem-diplomas/

 

Már az iskolában annak áll a zászló, aki többet beszél

Nem lenne ma Gyöngyöspata-ügy, ha minden iskolában KIP-es módszerrel tanítanának - vélekedett K. Nagy Emese, az együttműködésen alapuló amerikai oktatási program hazai megteremtője.

https://nepszava.hu/3068811_mar-az-iskolaban-annak-all-a-zaszlo-aki-tobbet-beszel

 

március 1.

 

Mitől egyházi az egyházi iskolákban dolgozók állásfoglalása?

Talán nem ártana világossá tenni azt a sajátos világnézeti pozíciót, amely az egyházi iskolát egyházi iskolává teszi - vélte Köntös László, aki szerint politikai és ideológiai töltete van a Nat elleni tiltakozásnak.

https://mandiner.hu/cikk/20200301_mitol_egyhazi_az_egyhazi_iskolakban_dolgozok_allasfoglalasa

 

Biztosítja a Nat a gyógytestnevelést

A módosított alaptanterv egyik újítása, hogy ismét deklarálja a gyógytestnevelést az iskolák alaptevékenységeként. A 2012-es szabályozásban ugyanis ez nem szerepelt - mondta Hamar Pál, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke.

https://magyarnemzet.hu/belfold/biztositja-az-uj-nat-a-gyogytestnevelest-7830317/

 

Lehetséges megoldás az iskolai agresszióra

Kemecse, Győr, Nagykáta - sorolhatnánk az elmúlt hónapokban nyilvánosságot kapott beszámolókat az iskolai agresszióról. S míg a kormány a tantermek bekamerázását és iskolarendészet felállítását fontolgatja, egy szakember azt mondja: drasztikus, gyerekellenes lépések helyett a megoldások egyik lehetséges útja a „Békés iskolák” program. Interjú Adler Katalinnal, a program koordinátorával.

https://mfor.hu/cikkek/makro/itt-egy-lehetseges-megoldas-az-iskolai-agressziora-bekes-iskolak-program.html

 

március 2.

 

Sztrájkolhatnak a tanárok, de csak tanítás után

Csak akkor engedné a munkabeszüntetést az Emmi, ha a gyermekfelügyelet mellett az első négy-öt órájukat is megtartják a tanárok. Az „ajánlatot” Maruzsa Zoltán államtitkár vetette fel a PDSZ képviselőinek a legutóbbi sztrájkbizottsági tárgyaláson. A PDSZ elutasítására az államtitkár azt felelte: mivel más sztrájkbizottságoknak is ezt az ajánlatot tették, nem fogják visszavonni, de arra kérte a szakszervezet képviselőit, küldjenek újabb ajánlatot jogi érveléssel alátámasztva, majd ismét egyeztessenek.

https://nepszava.hu/3069056_persze-sztrajkolhatnak-a-tanarok-de-majd-csak-tanitas-utan

 

Sztrájkbizottságok: A PDSZ vár a PSZ álláspontjára

A PDSZ sajtótájékoztatóján Szűcs Tamás elnök elmondta: felkeresték a PSZ-t azzal, hogy egyesítsék a két érdekképviselet sztrájkbizottságát a kormánnyal való tárgyalásokon. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyelőre nem válaszolt a PDSZ megkeresésére. 

https://alfahir.hu/2020/03/02/pdsz_pedagogussztrajk_sztrajk_pedagogusok_emmi_kozoktatas

 

A diákok tüntetnek Budapesten március 15-én

A szabadságharc évfordulójára szerveznek tüntetést a diákok a Nemzeti alaptanterv ellen. Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM) elnökségi tagja, Tasi Zsuzsanna azt mondta a Klubrádióban: szeretnének több szervezettel, civilekkel összefogni. Március 15-én biztosan ott lesz a PDSZ, a Szegedi Civil Háló, de tárgyalnak másokkal is.

https://www.klubradio.hu/adasok/tuntetnek-a-nat-ellen-111405

 

Kik készítették a Nemzeti alaptantervet?

Takaró Mihály mellett felesége, Palágyi Márta, a pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnázium magyar-történelem és vallástanára is közreműködhetett a Nat szerkesztésében. A lista szerint a 45 fős csapat tagja volt pl. Péterffy Balázs, a KK elnökhelyettese, Lebanov József, az Emmi stratégiai főosztályvezetője, Rónaszékiné Keresztes Mónika, a Fidesz volt országgyűlési képviselője is.

https://24.hu/belfold/2020/03/02/itt-a-teljes-nevsor-ok-45-en-irtak-a-nat-ot/?fbclid=IwAR2eKxj2GOiamrFV0I5Z7Y9hTV0CZqx5M3CR9fcFw_y5NMYlkluqO4U9ehE

 

Egy szereplő a listáról: „akár rágalmazásnak is felfoghatnám”

Moróné Tapody Éva fizikatanár jelezte, hogy a Nat előkészítésében nem vett részt. „A már elkészült kerettanterv felülvizsgálatával bízott meg az Oktatási Hivatal, jobbító szándékkal fogadtam el a megbízást. A NAT-tervezetet kérésünkre sem kaptuk meg, így azt nyilvánosságra hozatala előtt nem is láthattam.” „Úgy tűnik, minket dobtak oda prédának a felbőszült tömeg elé. Nem tudom, a névsort ki adta le kinek, de akár rágalmazásnak is felfoghatnám.”

https://varosikurir.hu/egy-tanar-a-kozzetett-nat-gyarto-nevsorban-szereplok-kozul-nem-tudom-a-nevsort-ki-adta-le-kinek-de-akar-ragalmazasnak-is-felfoghatnam/

 

Orbán Viktor volt gimnáziuma is tiltakozik a Nat miatt

A miniszterelnök és Simicska Lajos volt gimnáziuma, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 55 tanára is tiltakozik a Nemzeti alaptanterv ellen. Felszólítják az Emmi-t és a kormányt: álljanak el az alaptanterv bevezetésétől, kezdjenek társadalmi egyeztetést egy jobb tanterv elkészítéséhez.

https://index.hu/belfold/2020/03/02/nat_nemzeti_alaptanterv_tiltakozas_teleki_blanka_gimnazium_orban_viktor_simicska_lajos/?fbclid=IwAR2QMxr2ZOOcAqTm5AYhO7SQ7rw241dN3xCeR3Mp_WL12xFpS6AvGTXgJls

 

Tisztelet a bátor tanároknak, akik tiltakoznak

„Egyházaink nem arról híresek, hogy szorgalmazzák a belső párbeszédet, a kihallatszót meg pláne rosszul tűrik. Ehhez képest néhány nap alatt 1500 fölé emelkedett az aláírók száma. Jellemző az általános félelemre, hogy sokan nem merték (értsd: megtiltották nekik) megnevezni az iskolájukat, és szomorúan sokan nem járultak hozzá a nevük közzétételéhez. Itt tartunk harminc év „demokrácia”, és immár évtizednyi folyamatos „keresztény-konzervatív” kormányzás után. Emeljünk hát kalapot a példamutató tanár polgártársaink, keresztény testvéreink előtt!”

https://magyarhang.org/publicisztika/2020/03/02/tisztelet-a-bator-tanaroknak/

 

Siralmas ábra a tanárok helyzetéről

A kormány 10 százalékos szakmai pótlékot jelentett be év közepétől. Ez azonban várhatóan kevéssé fogja meghatni a pedagógusokat, hiszen hosszú évek óta egyáltalán nem emelkedett a fizetésük, így a tanárhiány még súlyosabbá válhat, erre az Európai Bizottság országjelentése is felhívta a figyelmet. Folyamatosan idősödik a pedagógusállomány: 2017-ben a tanárok 41%-a 50 éves vagy annál idősebb volt, csak 6 %-uk volt 30 év alatti. Már az alapképzésben nagy a lemorzsolódás, így nincs, aki pótolja a nyugdíjba menőket.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200302/egyetlen-siralmas-abra-a-tanarok-helyzeterol-magyarorszagon-417751?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Az LMP is béremelést szorgalmaz

A PDSZ-hez hasonlóan egyszeri, 60 százalékos béremelést szorgalmaz az LMP országgyűlési frakciójának tagja. Hohn Krisztina szerint a sztrájktörvényt is módosítani kellene a pedagógusok érdekérvényesítésének növeléséhez, valamint a minimálbérhez kellene igazítani a bértáblát. Több év alatt, fokozatosan 50 százalékkal emelték meg a béreket, bevezették a minősítések rendszerét is. Mindezek mellett július elsejétől újabb 10 százalékos béremelést hajtanak végre - válaszolta Rétvári Bence államtitkár a parlamentben.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/03/02/pedagogus-beremelest-szorgalmaz-az-lmp?source=hirkereso

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/retvari-a-pedagogusokra-kulon-figyelmet-kell-forditani-2496190?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

A higiéniai szabályok betartására figyelmeztet a Klebelsberg Központ

A Klebelsberg Központ ismét felhívást küldött az iskoláknak a higiéniai szabályok betartásának fontosságáról. Felidézték: már február 7-én is kaptak arról értesítést az intézmények, hogy a megelőzés érdekében fokozottan ügyeljenek a rendszeres takarításra és fertőtlenítésre, továbbá a szappan használatára, illetve szükség szerint belső oktatást is tartsanak a higiéniai szabályokról.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-higieniai-szabalyok-betartasara-figyelmeztet-a-klebelsberg-kozpont-7839608/

 

március 3.

 

Országjárás - a PSZ fóruma Siófokon

A pedagógusok a túlterheltséget tartják az egyik legjelentősebb problémának, de ez nemcsak az oktatókat, hanem a diákokat is sújtja - hangzott el a PSZ siófoki fórumán (2020. március 2-án). A minőségi oktatás feltételeire még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, a túlzott lexikális tudás helyett a kompetenciaalapú képzésre szükséges helyezni a hangsúlyt. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke annak a vitairatnak a tartalmát ismertette, amelyet a szakszervezet januárban állított össze. Ez alapján indult az országjárás.

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/magoltatas-helyett-jobb-modszer-is-van-2139771/

 

A kormány ellehetetleníti a sztrájkot - a PDSZ szabadságra küldené a tanárokat

Ha a kormány továbbra is ellehetetleníti a jogszerű sztrájk megszervezését, a PDSZ alternatív eszközöket fog bevetni a dolgozók akaratának kifejezéséhez. A szabadság igénybevételének koordinálásával akarnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra - jelentette be Szűcs Tamás elnök. Jelezte: a Pedagógusok Szakszervezetét is megkeresték, hogy egyesítsék sztrájkbizottságaikat. Ha a héten nem születik döntés, a PDSZ egyedül folytatja a küzdelmet, bejelenti a sztrájk időpontját. Követeléseik is megtalálhatók a cikkben.

https://nepszava.hu/3069167_a-kormany-ellehetetleniti-a-jogszeru-sztrajkot-szabadsagra-kuldene-a-tanarokat-a-pdsz

 

Lélekben velük

„A tanárok 95 százalékának sztrájkhajlandósága a béka hátsója alatt van. Vagy ha van is valamiféle elméleti hajlandóságféle, tettre készség már nincs. Ne szépítsük: be vannak rezelve. Ott áll a nyakukon az igazgató, a Nemzeti Pedagógus Kar az etikai kódexével, a tankerület, a Klebelsberg Központ bürokratái, a minisztérium. És ha mindez nem volna elég, a szülők, a diákok túlnyomó része sem áll ki mellettük.  Mert nagyon egyszerű az elgáncsolt sztrájkokról, sztrájktárgyalásokról szóló híradásokat az érdekképviseletek gyengeségével, alkalmatlanságával kommentálni, a szakszervezeteket vadsztrájkra felszólítani, csak hát, amikor oda kellene állni melléjük, a forradalmi tömeg inkább otthon marad, és a kibertéren keresztül küldözget lelkesítő üzeneteket. „Lélekben veletek vagyok!”. Hát, köszi.” Cikk a Népszavában.

https://nepszava.hu/3069235_lelekben-veluk

 

Lehet jelentkezni az újabb minősítésre

A napokban megjelent a 2021. évi pedagógusminősítési keretszámról szóló közlemény. További részletek az Oktatási Hivatal honlapján.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200303_pedagogusminosites

 

Maruzsa Zoltán: „mi azt állítjuk, hogy csökken a tananyag”

Arra a kérdésre, látja-e bármilyen akadályát annak, hogy az új NAT-ot életbe léptessék szeptember 1-től, az államtitkár azt válaszolta: "mi azt állítjuk, hogy csökkent a tananyag, mások szerint nőtt. Mi biztosak vagyunk a csökkenésben, álláspontunk szerint a meglévő tankönyvek átdolgozására van csak szükség. Alapvetően nem hozzáírunk, hanem törlünk, rövidebbek lesznek a tankönyvek."

https://hirtv.hu/magyarorszageloben/maruzsa-zoltan-nem-keszulunk-uj-nat-ra-2496307

 

Takaró Mihály: Korokon átívelő értékek az alaptantervben

Az irodalmi kánon legfontosabb újítása, hogy a városi, liberális polgári irodalom kiegészül a nemzeti konzervatív polgári irodalommal, valamint a határon túlra szorult Kárpát-medencei magyar irodalommal - hangsúlyozta a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek kapcsán Takaró Mihály irodalomtörténész. A magyar nyelv és irodalom fejezeteinek készítésében részt vevő tanár szerint a szerzők megítélési alapja csakis az életmű és az érték lehet, ebbe pedig nem fér bele az a világnézeti harc, amelyet sokan szakmai álarcban próbálnak folytatni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/korokon-ativelo-ertekek-a-tantervben-7830425/

 

Sokan bírálják Takaró Mihályt kijelentései miatt

Nyílt levélben reagált a Demokratikus Koalíció Takaró Mihály interjújára, amelyben az irodalomtörténész azt mondta: „az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény”. Péterfy Gergely író blogjában fejtette ki véleményét.

https://index.hu/belfold/2020/03/03/kapja_az_ivet_takaro_mihaly_a_keddi_interjuja_miatt/

 

A Nat elleni tiltakozók között a PSZ is

Az új alaptanterv bírálói aláírásgyűjtést indítottak, tüntetést és sztrájkot szerveznek a szeptemberi bevezetés ellen. Az ellenzék a parlamenten próbál keresztülvinni egy javaslatot a visszavonásról. A megújult alaptanterv miatt az ellenzék, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyartanárok Egyesülete, a Történelemtanárok Egylete, több ezer tanár és sok iskola is tiltakozik.

https://infostart.hu/belfold/2020/03/03/igy-all-most-a-nat-vita-megmerevedtek-az-allaspontok

 

Emmi: csaknem 150-en dolgoztak az alaptanterven

„Ismét valótlan információkkal próbálják az ellenzéki médiumok félrevezetni az embereket. Pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma több alkalommal elmondta, hogy a Nemzeti Alaptanterv és a kerettantervek kidolgozásában mintegy 150 fő vett részt, ennek megfelelően sohasem állítottuk, hogy kizárólag az Oktatási Hivatal által felkért 45 szakember írta a NAT-ot” - közölte a tárca a sajtóhírekre reagálva.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kozel-szazotvenen-dolgoztak-a-nemzeti-alaptanterven

 

Kerettanterv: középiskola végére a B2-s szint a cél a nyelvoktatásban

A középiskolai nyelvtanítás általános céljai között szerepel a közép- és emelt szintű nyelvi érettségi feladatok megoldása, illetve az emelt szintű érettségire készülők differenciált segítése. A kerettanterv szerint 11. évfolyamra a diákoknak már B1 nyelvtudással kell érkezniük az első tanult idegen nyelvből, és cél - nyelvtudása további fejlesztése mellett -, hogy legalább a középszintű, de felsőoktatási felvételi esetén az emelt szintű érettségi követelményeit is sikeresen teljesítsék. A szakasz végére általános cél a B2 szint.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200303_kerettanterv_idegen_nyelv#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2020-03-03

 

Megújul az informatika oktatása

A módosított Nat fontos célkitűzése, hogy az elméleti háttér az adott feladathoz kapcsolódóan csak a szükséges mértékben jelenjen meg. A digitális kultúra kerettantervben szereplő ismeretek a társadalomban való érvényesüléshez elengedhetetlenek egy szaktanár szerint.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200303-megujulo-informatikaoktatas-felkeszules-a-digitalis-vilagra

 

Kerettanterv: testnevelés

Az Eduline elemzése szerint a 11-12. évfolyamon van változás: általános iskola első osztályától kezdve a gimnázium 10. osztályáig 340 az alapóraszám, míg a 11-12.évfolyamon ez 310-re csökken. Szinte minden témakörnél csökken a javasolt órák száma.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200303_kerettanterv_testneveles

 

A pénzügyi ismereteket az alaptanterv részévé kellene tenni

A pénzügyi ismereteket rendszeresen oktatni kell, a jövőben az alaptanterv részévé kell tenni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárca egyeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A PM szeretné, ha a Nat egyik következő felülvizsgálatánál ez megalapozott kérés lehetne.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/03/03/varga-mihaly-a-penzugyi-ismereteket-a-tanterv-reszeve-kellene-tenni?source=hirkereso

 

A pedagógusszakma fontos eleme a szakértői bizottsági munka

Maruzsa Zoltán államtitkár közölte, hogy Pest megyében most a harmadik szakértői bizottságot állítják fel, amely remélhetőleg segíti, tehermentesíti a meglévő két testületet.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/03/03/maruzsa-a-pedagogusszakma-fontos-eleme-a-szakertoi-bizottsagi-munka?source=hirkereso

 

Változások a szak- és felnőttképzésben

A szakképző intézményekben, a technikumokban és a szakképző iskolákban, a felnőttképzésben már  a Szakmajegyzékben található 174 alapszakmát oktatják szeptem­bertől - hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné szakkép­zésért felelős helyettes államtitkár Budapesten.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200303-valtozasok-a-felnottkepzesben

 

Simicskó István: Patrióta nevelés kell

Háromfordulós országos vetélkedőt indított a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, Simicskó István a felsős diákoknak. A cél egyértelműen a magyar történelem, a nemzeti hagyományok pozitív példáinak megismerése, a hazaszeretet erősítése. A pedagógusokra szövetségesként tekintenek.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200303-patriota-neveles-kell

 

Az MSZP már a szakképzésben tanítaná a munkavállalói jogokat

Az MSZP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben kezdeményezi: a szakképző intézményekben kötelezően tanítsák a munkavállalói jogokat - közölte Komjáthy Imre, az MSZP alelnöke.

https://ezalenyeg.hu/kozugy/mszp-mar-a-szakkepzesben-tanitsak-a-munkavallaloi-jogokat-2157

 

március 4.

 

A tanárbérek miatt is vannak uniós kritikák

A kormány az uniós átlag körül költ oktatásra, de az egyes intézmények autonómiáját, a tanítás tartalmát és módját, a szegregáció növekedését, a pedagógusbéreket éri uniós kritika - mondta az országjelentésről Gyenes Zoltán, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének gazdasági elemzője.

https://infostart.hu/gazdasag/2020/03/04/megkapta-bizonyitvanyat-magyarorszag-az-europai-bizottsagtol

 

Fábry Béla: A rejtett tanterv üzenete

„A magyar társadalom a szétzilálódás spiráljába került. A gyűlöletre építő társadalompolitika, a jogkövető magatartás figyelmen kívül hagyása, bármely társadalmi kisebbség jogainak semmibe vétele – mind olyan társadalmi veszély, amely a magyar társadalmat végletesen megosztja, az értelmes és szükséges társadalmi együttműködést lehetetlenné teszi. S a magyar társadalom vezetői e mintát mutatják a felnövekvő nemzedéknek.” Fábry Béla pedagógus, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnökének cikke.

https://nepszava.hu/3069366_a-rejtett-tanterv-uzenete

 

A fóti gyermekotthontól a tranzitzónákig - mit tett a kormány a gyermekek jogaiért?

Februárban hozta nyilvánosságra az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a magyar gyermekjogi helyzetet elemző, illetve azzal kapcsolatban ajánlásokat megfogalmazó jelentését. A 2014 és 2019 közötti időszakban szinte minden fontos területen (pl. a gyermekeket érő erőszakkal, a diszkriminációval, az oktatással, az egészségüggyel, a fogyatékossággal élő és a menedékkérő gyermekek helyzetével kapcsolatban is) fény derült hiányosságokra.

https://merce.hu/2020/03/04/a-foti-gyermekotthontol-a-tranzitzonakig-mit-tett-a-kormany-a-gyerekek-jogaiert-az-elmult-5-evben/

 

10 magyar egyetem is a világ legjobbjai között

Nyilvánosságra hozta a Quacquarelli Symonds (QS) a 2020-as szakterületi rangsorának eredményeit. Tíz magyar egyetem is felkerült a listára: az ELTE, a BME és a CEU több tudományterületen is remekelt.

http://eduline.hu/felsooktatas/20200304_Friss_egyetemi_rangsor_tiz_magyar_egyetem_is_a_vilag_legjobbjai_koze_kerult

A CEU reagált: ironikus, hogy a világrangsorok vezető kutatóegyetemét űzi el a kormány

http://eduline.hu/felsooktatas/20200304_CEU_QS_rangsor

 

március 5.

 

A PSZ a Nat bevezetésének elhalasztását kéri

A PSZ arra kéri a kormányt: a Nemzeti alaptantervet és az arra épülő kerettanterveket csak széles körű társadalmi és alapos szakmai vita után vezesse be, vagyis tekintsen el a szeptemberi bevezetésétől. Indokok a közleményben.

https://pedagogusok.hu/hir/3982/a-pedagogusok-szakszervezete-a-nemzeti-alaptanterv-es-a-hozza-kapcsolodo-kerettantervek-bevezetesenek-elhalasztasat-keri

 

Az ellenzék megszüntetné/módosítaná a Nemzeti alaptantervet?

A nemrég nyilvánosságra hozott Nemzeti alaptanterv újra felszínre hozta a vitákat arról, mit is kellene tanítani a gyerekeknek, de az ellenzéki pártok - ha döntési helyzetben lennének - nem valószínű, hogy megtartanák ezt a fajta keretrendszert. Legalábbis többségük másban gondolkozik.

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/05/megszuntetnek-a-nemzeti-alaptantervet/

 

TSZE: számokkal is igazolható a tananyag csökkentése

Részletes vizsgálatnak vetette alá a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete a módosított alaptantervet. A lexika felsorolásában szereplő négy kategóriát  (fogalmak, személyek, kronológia, topográfia) külön-külön is összevetette a 2012-es kerettantervben szereplőkkel. Ez alapján a csökkenés mértéke a kronológia kategóriában a legnagyobb, általános iskolában 35 százalékos, ezt követi a topográfiai tudnivalók 26,7 százalékos, a megtanulandó személyek 5,3 százalékos és a fogalmak ötszázalékos csökkenése, így átlagban 18 százalékos a tananyagcsökkenés.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200305-szamokkal-is-igazolhato-a-tortenelem-tananyag-mennyisegi-csokkenese

 

március 6.

 

Maruzsa Zoltán: Hazugság, hogy nem volt egyeztetés

Az elmúlt két évtizedben sok iskola a csökkenő tanulólétszámra rea­gált azzal, hogy bővítette a tantárgyi kínálatot, az órarendek túlzsúfolásának azonban gátat szab a módosított Nemzeti alaptanterv, amely évfolyamonként maximálja a tanulók terhelhetőségét - mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán szerint a változtatások szakmai megalapozottságát jól jelzi, hogy a Nemzeti alaptanterv elvi alapjait és a tantárgyak többségét nem éri érdemi kritika, a bírálatok hangsúlyosan az identitásképző tárgyaknál jelennek meg, ráadásul meglehetősen kiszámítható módon. Arról is beszélt, hogy a tantervi változások mintegy negyven tankönyv átdolgozását teszik szükségessé, de mivel főleg tananyagcsökkentés várható, a munka idejében elkészül. „2018 őszén vált nyilvánossá az első verzió, bárki észrevételezhette. Aki nekünk írt, azt minden esetben megválaszoltuk. Azt állítani, hogy nem volt egyeztetés, hazugság” -mondta.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hazugsag-hogy-nem-volt-egyeztetes-7847579/

 

Hiába sért uniós jogot a lex CEU, a kormány kiáll mellette

A Fidesz szerint a felsőoktatási törvény nem szorul módosításra, annak a külföldi diplomákat is kiadó intézmények közül csak a Soros György által alapított CEU nem tudott megfelelni. Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka viszont úgy véli, a lex CEU sérti az Európai Unió jogát, mert korlátozza a szolgáltatások kereskedelmének szabadságát. Az uniós bíróság ősszel hozhat ítéletet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kiall-a-fidesz-a-lex-ceu-mellett-7853648/?fbclid=IwAR0lB2LkygSppXRNJk7ejTLBh2HjZCXtkHQvl1npQUpmGZCcSx3fhdvDXi8

 

A válogatás nem teljes körű!