Hírek

Heti lapszemle 2020. február 28.

Heti lapszemle 2020. február 28.

A PSZ valódi béremelést akar, nem bármikor visszavonható ágazati pótlékot - ezt közleményben tudatta a szakszervezet, reagálva a miniszter bejelentésére, aki 10 százalékos pótlékot ígért júliustól 170 ezer pedagógusnak. Folytatódik az országjárás: egyre több helyszínen ismerkednek meg kollégáink a vitairattal, javaslatainkkal, továbbá tájékozódhatnak arról, miként tud egyéni beadványokkal a PSZ Alkotmánybírósághoz fordulni a szakképzésben dolgozók védelmében, akik elveszítik közalkalmazotti státuszukat. További részletek a lapszemlében.

 

február 20.

 

Országjárás - a PSZ fóruma Egerben

Bérek, új Nemzeti alaptanterv, a szakképzés átszervezése - ezek a témák is szerepeltek a Pedagógusok Szakszervezete országjárásának egri fórumán.  Gosztonyi Gábor alelnök a helyi televíziónak arról is nyilatkozott, hogy a szakképzési törvényről nem egyeztettek a szakszervezettel. A PSZ nem fogadja el a szakképzésben dolgozók jogfosztását, ők ugyanis elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Emiatt a PSZ Alkotmánybírósághoz fordul.

https://www.youtube.com/watch?v=VAqJ1Jufg7U  

 

A Nat nem nemzeti és nem alaptanterv

Az egri Szent István Rádiónak is nyilatkozott az alelnök a vitairatról, az alacsony bérekről. Jelezte azt is: az őszi országos tüntetés sem hozott eredményt, ezért létrehoztuk a Pedagógusok Sztrájkbizottságát. Szó volt a Nemzeti alaptantervről is. Azt mondta Gosztonyi Gábor: ez a Nat nem nemzeti és nem alaptanterv, nem csökkenti kellő mértékben a diákok óraszámát és terheit.

https://www.youtube.com/watch?v=JcJgb8nz2mU&feature=youtu.be

 

február 21.

 

Országjárás - a PSZ fóruma Dunaújvárosban

Sok más településhez hasonlóan Dunaújvárosban is tartott fórumot a PSZ Fejér megyei szervezete. Gosztonyi Gábor alelnök ismertette a korábban elkészült szakmai vitairatot, jelezve: ez alapján 12 pontot kíván megfogalmazni a Pedagógusok Szakszervezete. A helyi televíziónak Jámbor Ferencné megyei elnök azt nyilatkozta: ezeken a fórumokon a kollégák nemcsak a problémákkal szembesülhetnek, javaslatokat is keresnek a megoldásra.

https://www.youtube.com/watch?v=bIXkry_pDT4&feature=youtu.be

 

Vita Veszprémben a Nemzeti alaptantervről

Nem volt szakmai egyeztetés az új alaptantervről, ezért is tiltakozik ellene olyan sok szervezet - mondta a PSZ Veszprém Megyei Szervezetének elnöke, Bán Mihály a Veszprém Televízió közéleti műsorában.

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/vita-a-nat-rol/

 

A Nat után elérhetők a kerettantervek is

A megújult Nemzeti alaptanterv egyszerre 21. századi, gyermekközpontú és hazafias szemléletű - mondta Kásler Miklós miniszter. Bejelentette, hogy elkészültek és az Oktatási Hivatal honlapján elérhetők a módosított Nemzeti alaptantervhez kapcsolódó kerettantervek. Szerinte a megújult Nat szakmai konszenzus alapján, hosszas társadalmi, szakmai egyeztetés után nyerte el végleges formáját.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/gyermekkozpontu-es-hazafias-szemleletu-a-megujult-nemzeti-alaptanterv

 

Az említés szintjén Ottlik Géza és Kertész Imre

Számos tanári szervezet, iskola, tantestület, egyetemi oktató tiltakozott az új Nat miatt. Az irodalomra vonatkozó részében például sem az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre, sem Ottlik Géza Iskola a határon című regénye nem szerepelt, bekerült viszont számos határon túli író, illetve hangsúlyosabb szerepet kapott Wass Albert és Nyírő József. A most megjelent kerettanterv (9-12. évfolyam) szövegében Ottlik és Kertész is szerepel.

https://index.hu/belfold/2020/02/21/nemzeti_alaptanterv_kerettanterv_oktatasi_hivatal/?fbclid=IwAR0sjZXB2ctH10fbxkZH7SsrySGUu7Flfi1yRMFmzk6OAeeKlNlG-766m-s

 

február 22.

 

Több mint 4000 pedagógus hiányzik a rendszerből

A KSH legutóbbi adatai szerint 4261 pedagógus állás volt betöltetlen, az üres álláshelyek aránya 1,6 százalék. A pedagógusok bére évek óta megoldatlan: hiába nőtt a minimálbér, fizetésük alapja még mindig a 2014-ben meghatározott 101 500 forintos vetítési alap. Ezért egy mesterfokozatú okleveles pályakezdő pedagógus éppen annyit, bruttó 210 600 forintot keres, mint egy szakmunkás végzettségű munkavállaló. A cikk jelezte: Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) januárban sztrájkbizottságot alakított, követelései között szerepel a pedagógusbérek emelése is.

https://mfor.hu/cikkek/makro/meg-mindig-tobb-mint-4000-pedagogus-hianyzik-a-rendszerbol.html

 

február 23.

 

Arató László: Az új kerettanterv nem más, mint a magyartanítás Trianonja

Már nem kötelező olvasmány Ottlik Gézától az Iskola a határon, a kémia tananyagba viszont bekerült a pálinkafőzés - egyebek mellett ez derül ki az új kerettantervekből. A Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László szerint azonban ezek csak „apró kozmetikázások”, az új kerettanterv nem más, mint a magyartanítás Trianonja.

http://www.atv.hu/belfold/20200223-arato-laszlo-az-uj-kerettanterv-nem-mas-mint-a-magyartanitas-trianonja/hirkereso

 

Ezrek tüntettek Orbán cigányellenes politikája ellen

Tucatnyi szervezet támogatásával tartották meg a Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! demonstrációt, amelyet Orbán Viktor és a kormány bírósági döntéseket felülírni/átértelmezni szándékozó kampánya ellen szerveztek polgárjogi csoportok. A szervezőkhöz csatlakozott több, az üggyel szolidáris társadalmi szervezet is, például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, az Oktatói Hálózat, a Város Mindenkié hajléktalan érdekvédő csoport.

https://merce.hu/2020/02/23/senki-nincs-a-torvenyek-felett-ezrek-tuntettek-a-ciganyellenes-nyomasgyakorlas-ellen/

 

február 24.

 

Júliustól 10 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, ez ágazati bérpótlék lesz

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére, ám ez technikailag ágazati bérpótlék - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A gyakornoki besorolású pedagógusok esetében a „garantált diplomás bérminimumon” felül érvényesül az ágazati pótlék, amely január elsejétől 8 százalékkal emelkedett. Ezzel az újabb 10 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal nő a gyakornokok bére. Az intézkedés 170 ezer pedagógust érint a miniszter szerint.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/juliustol-tiz-szazalekkal-emelkedik-a-pedagogusok-bere

 

A tanterv nem diktátum - Konferenciasorozatot szervez az NPK

Konferenciasorozatot kezdeményezett a Nemzeti Pedagógus Kar az új tantervi szabályozásról. Március végéig minden megyében lehetőséget kapnak a tanárok, hogy személyesen konzultáljanak a módosított Nemzeti alaptanterv készítőivel. Sok pedagógus szó szerint akarja megtanítani a tantervet, miközben a szabályozás csak iránymutatás, korántsem diktátum - jelezte a lap.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-tanterv-nem-egyfajta-diktatum-7801568/

 

A kamaszok nem nyelik le az alaptantervet

Poros, elavult, 15-20 év múlva nevetni fognak az alaptanterven a középiskolások, akiknek ezt nem lehet beadni. Most, hogy a kerettantervek is megjelentek, a kormány hirtelen konzultálna a pedagógusokkal. Csakhogy már nincs miről. Előbb kellett volna, ahogy azt a szakma többször is kérte, ez az utólagos érdeklődés még feszültségoldónak is kevés lesz - mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A PDSZ beemelte követelései közé a Nat elutasítását. Március 2-án bejelentik: mit akarnak tenni az alaptanterv ellen, az oktatás érdekében.

https://www.klubradio.hu/adasok/a-kamaszok-nem-nyelik-le-a-nat-ot-111302

 

Rétvári szerint nem volt szegregáció Gyöngyöspatán

Több ezren tüntettek (február 23-án) a gyöngyöspatai fiataloknak megítélt kártérítés kifizetéséért és a bíróságok szabadságáért. Az M1 reggeli műsorában Rétvári Bence államtitkár arról beszélt: az önkormányzat és a tankerület is adott be indítványokat, amelyek szerint a Nemzeti alaptantervnek megfelelő volt az oktatás, ezért nem kellett volna megítélni a kártérítést a gyerekeknek.

https://merce.hu/2020/02/24/retvari-szerint-nem-volt-szegregacio-gyongyospatan-csak-kepessegek-szerinti-csoportositas/

 

február 25.

 

Valódi béremelést követel a PSZ, nem ágazati pótlékot

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy Kásler Miklós bejelentése szerint csak júliustól és csupán 10 százalékkal emelkedjen a pedagógusok bére, amelyet „ágazati szakmai pótléknak” nevezett a miniszter. A PSZ sajnálja, hogy az oktatási kormányzat a szakszervezettel csaknem másfél évig zajló tárgyalás után mindössze ennyit értett meg a pedagógustársadalom problémáiból. A PSZ valódi béremelést követelt és nem pótlékot, amelyet a kormány bármikor visszavonhat. Ráadásul ez még a bérfelzárkóztatáshoz is kevés, mivel a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a pedagógusok keresete.

https://pedagogusok.hu/hir/3976/psz-verbalis-megbecsueles-helyett-valodi-beremelest-agazati-szakmai-potleknak-jo-beremelesnek-keves-a-10-szazalek

 

PSZ: A tanároknak megígért pótlékot bármikor elvehetik

Szabó Zsuzsa elnök az ATV híradójának jelezte: a pótlék nem béremelés. Példaként említette: a mostani fizetések mellett van olyan, gyermekét egyedül nevelő tanár is, akinek az egy főre jutó fizetése nem éri el a létminimumot. Ilyen feltételek mellett pedig egyre többen hagyják el a pályát.

http://www.atv.hu/belfold/20200225-szakszervezetek-a-tanarok-beremeleset-barmikor-elveheti-a-kormany/hirkereso

Az RTL híradója - amelynek szintén nyilatkozott a PSZ elnöke - szakszervezetünk őszi tüntetésének felvételeit használta. Megalázóan alacsony a pedagógusok bére, az emelést már a tüntetésen is követeltük.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/elegedetlenek-a-pedagogus-szakszervezetek-a-10-szazalekos-emelessel

 

A PDSZ 60 százalékos béremelést kér

A PDSZ szerint a 10 százalékos pótlék nem béremelés, a kormány célja, hogy megossza a pedagógusokat.

https://www.klubradio.hu/hirek/a-pdsz-60-szazalekos-egyseges-beremelest-ker-111306

 

Horváth Péter: 40 százalékos béremeléssel kiegyeznének a tanárok

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a pótlékról azt mondta, ha a bérminimumnál és a minimálbérnél maradtak volna (mint szorzó), ennél lényegesen magasabb fizetésemelést is el lehetett volna képzelni. „Nyilván nem kell ezzel megelégedni, jó, hogy lesz ilyen, de a következő években ez nem fogja pótolni azt a hiányt, amiben az elmúlt időszakban a pedagóguskollégák részesültek” - tette hozzá Horváth Péter.

https://infostart.hu/belfold/2020/02/25/negyven-szazalekos-emelessel-mar-kiegyeznenek-a-pedagogusok

 

Kásler: Szeptemberre minden elkészül, egyébként is kevesen tiltakoztak a Nat ellen

A miniszter szerint a következő tanévben bevezetik a megújult Nemzeti alaptantervet, illetve kerettanterveket. Kásler Miklós a Kossuth rádió műsorában kitért arra: mintegy háromezer középiskola van, és összesen hét iskolából tiltakoztak a Nat bevezetése ellen, illetve néhány egyetemi oktató csatlakozott hozzájuk. A tiltakozók aránya tehát szerinte "csekély", egy százalék alatti.

https://infostart.hu/belfold/2020/02/25/szeptemberben-jon-az-uj-nat-es-ket

 

Kásler Miklós súlyosan téved, amikor a tiltakozókról beszél

A miniszter szerint a Nat ellen tiltakozók nem érdemi észrevételeket tettek, hanem politikai megfontolásokat közvetítettek, és nem volt szerencsés a középiskolás diákokat is bevonni ebbe. A tiltakozók között említi a Mérce a Pedagógusok Szakszervezetét is (utalva a január 31-én kiadott közleményünkre).

https://merce.hu/2020/02/25/nem-igaz-hogy-csak-nehany-oktato-es-7-kozepiskola-tiltakozott-a-nat-ellen/

 

A Nat bevezetésére készítik fel a pedagógusokat

Március végéig minden megyében lehetőséget kapnak a tanárok, hogy személyesen konzultáljanak az alaptanterv készítőivel - mondta az InfoRádiónak Horváth Péter, a konferenciasorozatot szervező Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Szerinte szerencsésebb lett volna, ha a szakma előzetesen véleményezhette volna a tantervet. Ő azt tartják fontosnak, hogy legyen a konferencián olyan ember, aki ott volt a Nat készítésénél, lehessen tőle kérdezni, a tanárok szekcióüléseken beszélhessék meg a humán- vagy a reáltantárgyakkal kapcsolatos elképzeléseiket, hogy miként lehet felépíteni az oktatást.

https://infostart.hu/belfold/2020/02/25/a-szeptemberi-bevezetesre-keszit-fel-a-megyei-nat-roadshow

 

Tanári összefogás nélkül nincs esély a változásra

Az új alaptanterv történelem tantárgyra vonatkozó részéről 2020. február 13-án rendezte meg kerekasztal-beszélgetését a PTE BTK Történettudományi Intézetének Új- és Modernkori Történeti Tanszéke. Beszámoló a portálon.

http://ujkor.hu/content/uj-nat-kerekasztal-pecs?fbclid=IwAR2uxBqrhDC2QSbvPthWLXzgt-dJo2XhiQe8HdqMZnWoi6J_iAS-dj_tkik

 

A PSZ felmérése szerint a válaszadó tanárok negyedének van magántanítványa

Kiépült iparággá vált a magántanári szolgáltatások rendszere, amely átláthatatlanul működik: szájról szájra terjed a szülők között, kihez érdemes vinni a gyereket, az órabért is zsebbe fizetik. A cikk felidézte: a PSZ munkaterhekről végzett őszi kutatásában 4281 tanár töltötte ki azt a kérdőívet, amely egyebek között a magántanítványokra is rákérdezett. A megkérdezettek 26 százaléka nyilatkozta, hogy magántanítványokat is fogad.

https://azonnali.hu/cikk/20200225_boldogulhatnak-e-a-diakok-magantanar-nelkul-vagy-ez-lett-az-oktatas-halapenze

 

Kéthetes külföldi nyelvtanfolyam kérdőjelekkel

Hamarosan megnyílik az online jelentkezési felület a nyári kéthetes, államilag finanszírozott külföldi nyelvtanfolyamokhoz. A káosz egyre nagyobb, sok a megválaszolatlan kérdés. „Nagyon sok iskolával beszéltünk, senki nem tudja, hogy ténylegesen miféle felelőssége lesz ezeknek a tanároknak, azon a tág megfogalmazáson kívül, hogy „rendelkezésre kell állniuk” - mondta Rozgonyi Zoltán szakember.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20200221_kethetes_kulfoldi_nyelvtanfolyamok

 

Tüntettek a megbüntetett fóti rapper mellett

„Fontosabb minden a kölyköknél, te meg a pénzhegyeken szörföznél” - állt az Emmi Báthory utcai épületénél tartott, mintegy százfős demonstráció egyik transzparensén. Az üzenet abból a rapszövegből származik, amelyet a bezárásra ítélt fóti Károlyi István Gyermekközpont egyik lakója, Kislőrincz Dávid tett közzé, s ami miatt felsőbb utasításra belső vizsgálat indult. A 17 éves fiú videójával a gyermekközpont, a gyerekek és nevelőik bizonytalan helyzetére akarta felhívni a figyelmet, ám a gyermekközpont végül megbüntette: eltiltotta diákmunkájától.

https://nepszava.hu/3068467_tuntettek-a-megbuntetett-foti-rapper-mellett

A tárca szerint hazugságokat terjesztenek a fóti fiatal ügyében:

https://mandiner.hu/cikk/20200226_tovabbra_is_hazugsagokat_terjesztenek_a_foti_gyermekotthonban_elo_fiatal_ugyeben

 

február 26.

 

A PSZ valódi béremelést követel, nem pótlékot!

A miniszter által bejelentett 10 százalékos pótlékot bármikor elveheti a kormány - ezt is jelezte az ATV Start c. műsorában Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. A pályakezdőket szerinte ezzel sem lehet a pályán tartani, olyan nagy az elmaradás a béreknél. Felidézte azt is, hogy a PSZ sztrájkbizottságot alakított, de a kormányfő nem jelölte ki a tárgyalópartnert. A PSZ szeretne megállapodni a még elégséges szolgáltatásról, amely a jogszerű munkabeszüntetés feltétele.

http://www.atv.hu/videok/video-20200226-psz-keves-a-tiz-szazalekos-beremeles

 

Népszava: Csak pótlékot ad a kormány a tanároknak

A PSZ szerint megtévesztő volt Kásler Miklós miniszter bejelentése, miszerint júliustól tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére ágazati szakmai pótlék bevezetésével. Az érdekképviselet rámutatott: a pótlék nem béremelés, így azt a kormány bármikor visszavonhatja. Ráadásul ez még a bérfelzárkóztatáshoz is kevés, mivel a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a pedagógusok keresete. A lap is ismertette a PSZ álláspontját.

https://nepszava.hu/3068459_kasler-csak-a-tanarok-szemet-probalja-kiszurni-a-bejelentett-potlekkal

 

Országjárás - a PSZ fóruma Békéscsabán

A PSZ Békés Megyei Szervezete Békéscsabán rendezett fórumot. Gosztonyi Gábor alelnök ott is jelezte: a PSZ által készített vitairatot eljutatták a pedagógusoknak. A cél az, hogy mindenki szembesüljön a közoktatás legégetőbb problémáival. Az alelnök a helyi tv-nek nyilatkozott.

https://www.youtube.com/watch?v=MvhLBSP9c14&feature=youtu.be

A fórumról beszámolt a Békés Megyei Hírlap is:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/forumot-tartottak-a-pedagogusoknak-2525319/

 

A veszprémi Lovassy Gimnázium is tiltakozik a Nat ellen, egy év haladékot kér

Az iskola szerint a közoktatás nagyon is rászorul egy mély, stratégiai korszerűsítésre, de az alaptanterv ezt nem orvosolja, sőt néhány szempontból még súlyosbítja is a problémákat. Ennek oka az új alaptanterv erőltetett ütemű létrehozása, az érdemi szakmai konzultáció elmaradása.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200226_Lovassy_Laszlo_Gimnazium

 

A CKP tételesen cáfolja Kásler minisztert a tiltakozók számáról

A Civil Közoktatási Platform segítséget szeretne nyújtani az emberi erőforrások miniszterének, hogy pontosíthassa a rádiónyilatkozatában elhangzottakat. „Sajnáljuk, hogy ezeket az információkat illetékes munkatársai nem közölték Önnel" - írja a Civil Közoktatási Platform közleményében. Kásler Miklós szerint 3000 középiskola van, ezek közül csak 7 tiltakozott az alaptanterv ellen, hozzájuk csatlakozott néhány irodalomtudós. Ezt is cáfolta a CKP.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200226_CKP_informaciok

 

Szülői értekezletet tartanak Miskolcon az alaptantervről is

A szülők, nagyszülők, leendő szülők, pedagógusok és diákok társaságát várják arra a miskolci értekezletre, ahol az oktatást, a gyermekek jövőjét és a tanárok megbecsülését helyezik fókuszba. A Miskolci Herman Ottó Gimnázium 2016-ban a legelsők között hívta fel a figyelmet az oktatás problémáira. Négy évvel később ismét a gimnázium tantestülete fogalmazott meg elgondolkodtató kérdéseket az új alaptantervről és a közoktatásról. A rendezvényt március 6-án tartják.

https://ezalenyeg.hu/helyi-ugyeink/varosi-szuloi-ertekezlet-tatanak-a-nat-tal-kapcsolatban-miskolcon-1970

 

Az EP delegációját is érdekli majd a Nat

Májusban oktatási-kulturális témában végezhet tényfeltárást hazánkban az Európai Parlament. A jogállamiság mellett a színházi törvény és a Nemzeti alaptanterv is terítékre kerülhet.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/marciusban-erkezhet-hazankba-a-libe-misszio-7818695/

 

Nyirő József küzdelme Erdélyért

Székely ember, székely író volt, aki a politika és az irodalom terepén is Erdélyért küzdött egész életében, ezért megérdemelten nevezik mindmáig „székely apostolnak” - mondta a Nat vitája kapcsán Balázsfi Csaba, Nyirő József unokája.

https://magyarnemzet.hu/kultura/nyiro-jozsef-azert-kuzdott-hogy-erdely-el-ne-vesszen-7817417/

 

Az NPK szerint a képzések szolgálnák az érintettek érdekeit Gyöngyöspatán

Az egyének és a társadalom érdeke is, hogy olyan képzettséget kapjanak a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjei, amellyel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon - mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

http://propeller.hu/itthon/3507028-gyongyospatai-szegregacios-ugy-nemzeti-pedagogus-kar-szerint-kepzesek?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Kártérítés helyett hárít a fenntartó

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak „nem áll módjában” teljesíteni a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban elkövetett szexuális bűncselekmények áldozatainak kártérítési igényét és annak 30 napon belüli megfizetését - derült ki a Népszavához eljutott főigazgatói válaszból.

https://nepszava.hu/3068458_szexualis-visszaeles-a-bicskei-gyermekotthonban-karterites-helyett-harit-a-fenntarto

 

Ki védje meg a bántalmazott gyermeket?

„Magyarországon a kamasz diákok 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bántalmazták az elmúlt néhány hónapban az iskolában, 38 százalékuk pedig verekedett az elmúlt egy évben” – olvasható az UNICEF legutóbbi, 2018-as jelentésében. Ha a gyereket bántalmazták az iskolában, forduljunk az osztályfőnökhöz, vagy az iskola vezetéséhez – javasolta Bácskai Tünde, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárságának kiemelt főreferense. A szociális segítőkhöz is mehetünk, de az iskola pszichológusához is.

https://pestihirlap.hu/2020/02/26/ki-vedje-meg-a-bantalmazott-gyereket/

 

február 27.

 

A magyarországi tanárhiányról már az Európai Bizottság is beszámolt

Az Európai Bizottság országjelentése szerint aggasztó a tanárhiány. Ennek egyik okaként az alacsony béreket jelöli meg, ezt ábrával bizonyítja. Idősödik a pedagógusállomány, a végzett fiatalok elhagyják a pályát. A hvg.hu cikkét az Eduline ismertette. Utóbbi megemlítette azt is: Kásler Miklós miniszter bejelentése szerint  júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. A PSZ szerint azonban ez csak ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek kevés - bérfelzárkóztatáshoz pláne. A valódi fizetésemelés mellett a szakszervezet sztrájkbizottságában azt is követeli, a bértábla számítási alapja a minimálbér legyen.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200227_tanarhiany_europai_bizottsag

 

Diákok tüntetnek a Nemzeti alaptanterv miatt

Február 28-án, pénteken délután 16 órakor a diákmozgalom szervez „élőképes” akciót Budapesten, a Hősök terén.

https://ezalenyeg.hu/kozugy/tomeges-tiltakozashullam-a-fideszes-nat-ellen-2001

 

Az MTA Irodalom- és Kultúratudományi Bizottság állásfoglalása a Nemzeti alaptantervről: tiltakoznak és kérik a visszavonását

A Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának 2020. február 10-i ülése támogatta az Irodalom- és Kultúratudományi Bizottság állásfoglalását, amellyel csatlakozott az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet Intézeti Tanácsának nyilatkozatához. „A magyartanárok képzéséért felelős intézmények nevében tiltakozunk a legújabb Nemzeti Alaptantervnek a magyar nyelv és irodalom tantárgyra vonatkozó rendelkezései ellen.” (…) „Kérjük Magyarország kormányát, hogy vonja vissza a NAT rendelkezéseit a magyar nyelv és irodalom tantárgyról, mert a kiadott tanterv nem segíti, hanem gátolja a tantárgy szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását.”

https://mta.hu/i-osztaly/osztaly-allasfoglalas-a-nat-rol-110351

 

A BBC is írt az alaptantervről

Az új Nat kritikusai párhuzamot vonnak a kommunista időszakkal - írta Nick Thorpe, a BBC tudósítója. Szerinte Demeter Szilárd (író, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója) kulcsszerepet játszik Orbán Viktor liberalizmus elleni kultúrharcában. Kovács Zoltán kormányszóvivőt is idézi a cikk. Ő azt mondta: „nem létezik semleges oktatás. Az oktatási rendszer az értékekről szól…és annak tanításáról, hogy mit gondolunk arról, melyek a magyar társadalom értékei.”

http://eduline.hu/kozoktatas/20200227_BBC_Nemzeti_Alaptanterv

 

Ez a Nat nem nemzeti, nem alaptanterv

Az Oktatási Hálózat nyílt levélben szólalt fel az új alaptanterv ellen: a dokumentum címével ellentétben egyáltalán nem nemzeti. Elkészítésénél ugyanis nem törekedtek együttműködésre. Szinte titokban készültek különböző változatai, amelyeknek még a szerzőit sem ismerhetjük. Az érdekérvényesítő szervezet szerint már csak azért sem nevezhető az alaptanterv nemzetinek, mert nyilvánvaló ideológiai elfogultságok érhetők benne tetten.

https://ezalenyeg.hu/kozugy/folytatodik-az-ellenallas-ez-a-nat-se-nem-nemzeti-se-nem-tanterv-2027

 

Az egyetemeket és szakképző iskolákat is kérik, ne szervezzenek tanulmányutakat, kirándulásokat Olaszországba

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs döntésének megfelelően a felsőoktatási és szakképzési intézmények fenntartásáért felelős ITM felhívja az iskolák, egyetemek figyelmét arra, hogy a tanárok és tanulók, hallgatók egészségének védelme érdekében a közeljövőben ne szervezzenek kirándulásokat, tanulmányutakat a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba. Ha mégis járt volna a közelmúltban hallgató, diák vagy tanár fertőzött területen, lehetőleg ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát!

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-egyetemeket-es-szakkepzo-iskolakat-is-kerjuk-hogy-ne-szervezzenek-tanulmanyutakat-kirandulasokat-olaszorszagba

 

Visszaülne az iskolapadba a győri késelő diák

Ha a szabályok engedik, ismét tanulna a 17 éves fiatal. Andrásnak nagyon fontos volt, hogy tiszta ötös tanuló legyen, nagyon félt, hogy ha gyengébben teljesít, nem tud majd továbbtanulni. Közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérletével gyanúsítja a rendőrség, a Btk. szerint ennek büntetési tétele 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/visszavagyik-az-iskolaba-a-gyori-keselo/em7sy3q

 

február 28.

 

Több tucat egyházi iskola több száz tanára is tiltakozik a Nat miatt

„Mi, egyházi iskolákban dolgozó alulírott pedagógusok a társadalom egészével együtt fájdalmasan érzékeljük a magyar oktatás régóta elhúzódó, súlyos válságát” - írták azoknak az egyházi iskoláknak a tanárai, akik több százan névvel is vállalva tiltakoznak az új Nemzeti alaptanterv ellen. Az Index ismertette az állásfoglalást.

https://index.hu/belfold/2020/02/28/egyhazi_iskola_tanar_tiltakoznak_nat/

Itt az egyházi tiltakozás listája nevekkel is:

https://budapest.piarista.hu/hirek/allasfoglalas-az-oktatas-mai-helyzeterol

 

Neves piaristák szerint elhibázott lépés volt a tanárok állásfoglalása

A körlevél fogadtatása egyházi-oktatási szakmai körökben nem éppen pozitív. A Vasárnap.hu által megkeresettek közül többen is hangot adtak ellenérzéseiknek. Jelenits István, Corvin-lánccal és Széchenyi-díjjal kitüntetett piarista szerzetes, teológus tanár szerint a kormány olyan mértékben segítette anyagi támogatásával is az egyházi és azon belül a piarista iskolák újranyitását, egyházi kézbe kerülését, „hogy már csak emiatt is úgy gondolom: nem a mi tanáraink dolga, hogy egy gond, egy probléma felhánytorgatásával kezdeményező módon megtámadják a kormányzatot”.

https://vasarnap.hu/2020/02/27/neves-piaristak-szerint-elhibazott-lepes-volt-a-tanarok-allasfoglalasa/

 

Konferenciasorozat: Eső után köpönyeg

Konferenciasorozatot kezdeményezett a Nemzeti Pedagógus Kar a Nemzeti alaptantervről. Az NPK „most úgy tesz, mintha a gyermekek, a közoktatás és a pedagógus társadalom jelene, illetve jövője fontos lenne számára. Akkor szervez Nemzeti Oktatási Konzultációt (elnevezés tőlem), amikor a végrehajtó hatalom már kihirdette az új Nemzeti alaptantervre és az új Nemzeti kerettantervre vonatkozó joganyagot. Megyénként tartják majd a színlelt egyeztetéseket, ahol talán a bátrabb tanárok még kérdezhetnek is. Arra természetesen utólag nincs lehetőség, hogy a bevezetésre kerülő tanítási diktátumot korrigálják. Ezt a Nemzet Osztályfőnöke már korábban közölte. Visszavonhatatlan ukázról diskurálni viszont értelmetlen és álságos tevékenység” - írta Dávid Ferenc közgazdász, a DK szakértője.

https://nepszava.hu/3068767_eso-utan-koponyeg

 

A válogatás nem teljes körű!