Hírek

Heti lapszemle 2020. február 21.

Heti lapszemle 2020. február 21.

A miniszteri biztos nem támogatja, hogy elhalasszák a Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetését - hangzott el azon a szakmai fórumon, amelyet a PSZ tartott Budapesten, 2020. február 15-én. Közben több tantestület, pedagógus, szakmai szervezet is bejelentette tiltakozását, sorolva kifogásait az alaptanterv ellen. Folytatódik a PSZ országjárása, vidéki fórumokon találkozunk tagjainkkal, pedagógusokkal és az oktatásban dolgozókkal. További hírek a lapszemlében.

 

február 13.

 

Vitafórum a közoktatás válságáról - Fórum Szombathelyen

Óvoda- és gyógypedagógusok, alapfokú és szakképzésben dolgozó tanárok is feltehetik kérdéseiket, elmondhatják, mit tartanak a legfőbb problémának - ezt szolgálja a PSZ országjárása. A 2020. február 13-án, Szombathelyen tartott fórumon az alacsony bérekről, a Nemzeti alaptantervről, az új szakképzési törvényről is szó volt. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke „nettó hazugságnak” tartotta a kormánykommunikációt, miszerint azért kell a szakképzésben dolgozókat áthelyezni a Munka törvénykönyve hatálya alá, hogy béremelést kapjanak. A szombathelyi TV-nek nyilatkozott.

http://www.sztv.hu/hirek/a-kozoktatas-valsagarol-szervez-orszagos-vitaforum-sorozatot-a-pedagogusok-szakszervezete-20200214

 

február 14.

 

Alkotmánybírósághoz fordult és fordul is a PSZ az új szakképzési törvény miatt

A Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának nyilatkozott Szabó Zsuzsa elnök. Jelezte: a PSZ kifogásolja, hogy a szakképzésben dolgozók elveszítik közalkalmazotti státuszukat, ezért is fordul Alkotmánybírósághoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyéni beadványokhoz meghatalmazást kell kapnia az érintettektől a szakszervezetnek. Minden fontos tudnivaló megtalálható a honlapunkon - hangzott el a műsorban.

https://www.youtube.com/watch?v=WG2thWLUqZ8&feature=youtu.be

 

A PSZ is a Nat visszavonását szeretné

Nem politikai, hanem súlyos szakmai kifogásunk van az alaptantervvel szemben - fogalmazott Totyik Tamás alelnök a PSZ sajtótájékoztatóján. A szakszervezet aggályai olyan erősek, hogy az alaptanterv bevezetésének elhalasztását követeli.

https://pestihirlap.hu/2020/02/14/nat-politikai-helyett-szakmai-vita-dontson/

 

Tiltakozás az alaptanterv ellen, AB-beadvány a szakképzési törvény miatt

A PSZ Alkotmánybírósághoz fordul, mert az új szakképzési törvény megszüntetné a szakképzésben dolgozó tanárok közalkalmazotti státusát. Az Euronews összeállítása a Nemzeti alaptantervre is kitért, jelezve: azt jelenlegi formájában a Fidesz-kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar is elutasítja.

https://hu.euronews.com/2020/02/14/tiltakozas-a-nemzeti-alaptanterv-ellen

 

Szüdi János: NAT-ot kaptunk

A pedagógus szakmai és érdekképviseleti szervezetek, amelyek mindent elkövettek, hogy részt vehessenek a Nat előkészítésben, és törekvésük nem járt sikerrel, nem késtek világgá kürtölni: „a Nemzeti alaptanterv nem is nemzeti, nem is alaptanterv”. Ennek a szabályozásnak azonban nem is ez a célja. Lázár János 2017‑ben közölte: „A kabinet az oktatáspolitikát, az új alaptanterv elkészítését annak a célnak rendeli alá, hogy a diákokból jó keresztényt, illetve keresztyént és jó magyart neveljenek.” Szüdi János cikke az Élet és Irodalomban.

https://www.es.hu/cikk/2020-02-14/szudi-janos/nat-ot-kaptunk.html

 

Elutasítják a Nat támogatóinak megbélyegzését

A Professzorok Batthyány Köre sem tekinti az alaptantervet tökéletesnek, ugyanakkor elutasítja a Nat által közvetített értékeket vállaló, azt örömmel fogadó pedagógusok, oktatói közösségek, szülők megbélyegzését, fenyegetését.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-professzorok-batthyany-kore-elutasitja-a-nat-tamogatoinak-megbelyegzeset-7782359/

 

február 15.

 

A miniszteri biztos nem támogatja a Nat bevezetésének elhalasztását

Amikor megjelent a Nemzeti alaptanterv 2020. január 31-én, a PSZ közleményben jelezte, alapvetően 3 elvárása van: csökkenjenek jelentősen a diákok terhei, feleljen meg a XXI. század elvárásainak, épüljenek be azok a javaslatok, amelyeket a Pedagógusok Szakszervezete gyűjtött össze 2018 őszén - ezt Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke idézte fel azon a szakmai fórumon, amelynek vendége Hajnal Gabriella miniszteri biztos, a Klebelsberg Központ elnöke volt. A fórumot 2020. február 15-én tartották Budapesten, a PSZ székházában.

https://pedagogusok.hu/hir/3971/a-miniszteri-biztos-nem-tamogatja-a-nat-bevezetesenek-elhalasztasat

 

Radó Péter: a Nat nem enyhíti a közoktatás legsúlyosabb problémáit

Az új Nat jól összezavarja a dolgokat, legalább egy év eltelik majd, amíg az igazgatók és pedagógusok - ahogy szokták, az állam irányító apparátusai helyett - úgy ahogy elrendeznek mindent. Radó Péter oktatáskutató szerint a Nemzeti alaptanterv nem enyhíti a tanulók és a pedagógusok túlterheltségét, marad a magoláson alapuló pedagógiai kultúra, az oktatási rendszer minden évben több tízezerrel növeli majd a lemorzsolódó fiatalok számát.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200215/rado-peter-a-nat-nem-enyhiti-a-szornyu-allapotban-levo-magyar-kozoktatas-legsulyosabb-problemait-415865?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

A PDSZ az új Nat és a szakképzési rendszer ellen is tüntetett

Az érdekképviselet kongresszusa alkalmából demonstrációt tartott: a küldöttek az Emmi elé mentek, ahol sajtótájékoztatót tartottak. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke bejelentést ígért március 2-ára. Azt mondta: feltárja a jogi módszert a munkabeszüntetés megtartására, hogy az ne ütközzön törvénybe.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200215_A_PDSZ_az_uj_NAT_es_szakkepzesi_rendszer_ellen_tuntetett#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2020-02-15

 

február 16.

 

Egyre többen tiltakoznak - előkerültek a kockás ingek

A Nemzeti alaptanterv kritikusai szerint politikai szempontok írták felül a szakmai elgondolásokat. A sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium egy fotóval üzent: a tiltakozás szimbólumává lett kockás ingben látható a tanári kar. A kép mellé annyit írtak: „Mosolygós gyermekeink nevében kérjük: Ezt már ne!"

https://hvg.hu/itthon/20200216_tiltakozas_nemzeti_alaptanterv_nat

 

Ez az első, tanárok által összeállított Nat

A végső verziót pedagógusok készítették. „Ott vannak az iskolában, gyerekekkel találkoznak és nem pedig az íróasztal mellett, és nem olyan elméleti, magukat szakembernek vallók, akik valószínűleg akkor láttak utoljára iskolát, amikor ők ültek az iskolapadba. Szerintem ez egy óriási nagy különbség” - vélte Pósán László debreceni kormánypárti országgyűlési képviselő.

https://hirtv.hu/bayer_show/posan-laszlo-ez-az-elso-tanarok-pedagogusok-altal-osszeallitott-nat-2495336?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Kizsigerelt, hullafáradt a tanár, a diák

Évértékelőt tartott a Civil Közoktatási Platform. Az oktatásban történt pozitív fejleményről nem tudtak beszámolni az előadók. Növekedett a diákok, tanárok terhelése, a bérek továbbra is alacsonyak, a közoktatást tanárhiány, szegregált osztályok jellemzik a roma diákok esetében ugyanúgy, mint a sajátos nevelésű igényű gyerekeknél. A fórumról készített összefoglalót a Klubrádió.

https://www.klubradio.hu/adasok/kizsigerelt-hullafaradt-a-tanar-a-diak-111163

 

Egyre több roma fiatal morzsolódik le a tankötelezettség miatt is

Míg 2011-ben a 17 éves roma fiúk 81 százaléka volt nappali tagozatos diák, 2016-ban már csak 58 százalékuk, a lányoknál pedig 74-ről 58 százalékra esett vissza a tanulók aránya. Az ok a tankötelezettség módosításában is kereshető.

http://www.atv.hu/belfold/20200216-egyre-tobb-roma-fiatal-morzsolodik-le/hirkereso

 

február 17.

 

A budapesti Berzsenyi tantestülete is csatlakozik a tiltakozókhoz

„Mi, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestületének tanárai tiltakozunk a NAT kidolgozási módja, korszerűtlen tartalma és bevezetésének a tanév beosztását és az iskolák működését semmibe vevő ütemezése ellen. Csatlakozunk az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tantestületének véleményéhez és a testületi tiltakozásokat elindító Pécsi Janus Pannonius Gimnázium nyílt levelének aláíróihoz”.

https://444.hu/2020/02/17/a-budapesti-berzsenyi-tantestulete-is-csatlakozik-a-nat-elleni-tiltakozashoz?fbclid=IwAR1lMO6T2Y8O3d_FdkS7QW6PjCi0gAT_5NQeYbPmU1Ktvfwvucsh4Molu34

 

A tiltakozók között a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanárai is

„Elutasítjuk többek között a szakmai egyeztetések hiányát, a természet- és társadalomtudományi oktatás ellehetetlenítését, az oktatásban részt vevők terheinek növelését. Nem tudjuk elfogadni továbbá a tanárok szellemi szabadságának, a diákok igényeinek, valamint a 21. század kihívásainak tudatos semmibevételét”.

https://hvg.hu/elet/20200217_A_Fazekas_tanarai_is_tiltakoznak_a_NAT_ellen?fbclid=IwAR1XyCEgV9c0G5kESaOMr8GjGW-r4iMmkaHd_2BmnH4ps47hoWXze8Whv60

 

Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti alaptantervet

A tanterv nemhogy nem segíti, egyenesen gátolja az irodalomtanítás szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását - közölte az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya.

https://hvg.hu/itthon/20200217_Az_MTA_irodalomtudomanyi_osztalya_visszavonatna_a_Nemzeti_Alaptantervet?s=hk

 

Bajban a nemzet, amely Herczeg Ferencre alapozza identitását

A Nemzeti alaptanterv vitájában megszólaltak pedagógusok, elmondták a véleményüket közéleti szereplők és politikusok, egyetlen dologról feledkeztünk el csupán, a gyerekről - mondta a Magyar Hangnak Nényei Pál, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanára, Az irodalom visszavág című irodalomtörténet-sorozat szerzője. Holott a diákok sokszor sokkal józanabbul ítélik meg a helyzetet, gyorsan leleplezik a butaságot. Ha rájuk erőltetnek valamit azzal, hogy nagyon értékes, holott csupán közepes minőségű, azt hamar eldobják.

https://magyarhang.org/kultura/2020/02/17/nenyei-pal-nagy-bajban-van-az-a-nemzet-amely-herczeg-ferencre-alapozza-az-identitasat/

 

Pléh Csaba: Lehetne konszenzusos az alaptanterv

Az ATV Egyenes Beszéd vendége volt Pléh Csaba, az MTA tagja. Lehet, hogy az akadémia amellett érvel majd, hogy legyen több kerettanterv, segítenék a tantestületeket a helyi tantervek elkészítésében, jelezte.

http://www.atv.hu/videok/video-20200217-lehet-konszenzusos-az-uj-nemzeti-alaptanterv

 

A szlovákiai tanároknak tetszik a Nat

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége üdvözli a Nemzeti alaptanterv módosítását, mert csökken a tanórák száma.

http://propeller.hu/nagyvilag/3504494-magyar-kollegaikkal-ellentetben-szlovakiai-magyar-tanaroknak-tetszik-uj?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Szájzárat kaptak a szakszolgálatok

Titoktartási kötelezettség terheli a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságainak tagjait, akik az Oktatási Hivatal felkérésére végzik el a szeptemberig tanköteles korba lépő gyerekek iskolaérettségi vizsgálatát. Az erről szóló határozatot a Pedagógiai Oktatási Központok küldték el a szakszolgálatoknak. Még a szülők sem kaphatnak írásos tájékoztatást gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának eredményéről - írta a Népszava.

https://nepszava.hu/3067351_szajzarat-kaptak-a-szakszolgalatok-mintha-allamtitok-lenne-az-iskolaerettsegi-vizsgalatok-eredmenye

 

Oktatási Hivatal: minden szülő megismerheti a szakértői véleményt

Rendben zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál: a kérelmek 72 százalékáról már döntés született, ezek 90 százaléka támogató - közölte a hivatal.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200217_OH_iskolaerettsegi_vizsgalatok

 

Csaknem 200 pszichológus tiltakozik az ellen, hogy a gyöngyöspataiak kártérítéséről legyen nemzeti konzultáció

Ha lesz kérdés Gyöngyöspatáról, a nemzeti konzultáció alkalmas lehet arra, hogy azt közvetítse: elfogadható a roma emberekkel szembeni diszkrimináció, érveltek az aláírók.

https://index.hu/belfold/2020/02/17/nemzeti_konzultacio_gyongyospata_pszichologus_tiltakozas/

 

Kormánypárti képviselők nem akarják a tisztánlátást a fóti gyermekotthonról

Leszavazták Szél Bernadett javaslatát a parlamenti bizottságban. A független képviselő szerint a fóti ügy szimbóluma lett annak, hogyan gázol át a kormány akár gyerekeken is, ha az érdekei azt kívánják.

https://nepszava.hu/3067388_a-kormanyparti-kepviselok-nem-akarjak-hogy-tisztan-lassunk-a-foti-gyermekotthon-ugyeben

 

Jönnek a honvédelmi sportközpontok

Tavasszal kaphat építési engedélyt az első öt honvédelmi sportközpont - mondta Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos. A kormány valamennyi járásban szeretne építeni egy honvédelmi sportközpontot. Ezek közösségi térként is funkcionálnak majd, de elsősorban a lövészeti és önvédelmi sportoknak adnak helyet.

https://168ora.hu/itthon/honvedelmi-sportkozpontok-hazafias-neveles-simicsko-istvan-engedely-181831

 

Száz éve gyilkolták meg Somogyi Bélát és Bacsó Bélát

Somogyi Béla elsősorban pedagógus volt, egyik alapítója a Magyarországi Tanítók Szabad Egyesületének, majd elnöke az 1918-ban létrehozott Magyarországi Tanítók Szakszervezetének, a PSZ jogelődjének. 100 éve gyilkolták meg őt és Bacsó Bélát, a Népszava munkatársait. Rájuk emlékeztek az írások.

https://nepszava.hu/3067150_szaz-eve-gyilkoltak-meg-somogyi-belat-es-bacso-belat-a-nepszava-munkatarsait

További történelmi visszatekintés:

https://merce.hu/2020/02/17/a-szocialdemokracia-es-a-sajtoszabadsag-fekete-napja-100-eve-gyilkoltak-meg-somogyi-belat-es-bacso-belat/

 

Somogyi Béla: A tudatlanság egyenlő a rabszolgasággal

A száz évvel ezelőtt meggyilkolt Somogyi Béla egyik megállapítását Kopcsik István, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke idézte. A Szabadság téren tartott beszélgetést az Eleven Emlékmű csoport szervezte. A rendezvényen Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Totyik Tamás, a PSZ alelnöke is részt vett (2020. február 18-án).

https://nepszava.hu/3067724_szazezres-nema-tomeg

 

február 18.

 

Káoszt okoz a középiskolai felvételinél a Nat

Az új alaptanterv miatt a gimnáziumokban sem tudják, milyen tagozatokat indíthatnak. A gyereknek és a szülőnek úgy kell döntést hoznia, hogy fogalma sem lehet a jövőről - mondta Juhász Ágnes, a CKP szakképzéssel foglalkozó munkacsoportjának tagja a Klubrádióban.

https://www.klubradio.hu/adasok/kaoszt-okoz-az-alaptanterv-111193

 

A budapesti AKG is tiltakozik a Nat miatt, társadalmi egyeztetést követel

A gimnázium felszólítja a tárcát és a kormányt, hogy álljon el az új alaptanterv szeptemberi bevezetésétől, kezdjen társadalmi egyeztetést egy korszerű, a jövőt szolgáló alaptanterv elkészítéséről.

https://444.hu/2020/02/18/az-alternativ-kozgazdasagi-gimnazium-is-tiltakozik-az-uj-nat-ellen?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-alternativ-kozgazdasagi-gimnazium-is-tiltakozik-az-uj-nat-ellen

 

Tiltakozók között a budapesti Szent István Gimnázium is

A budapesti Szent István Gimnázium is közzétett nyílt levelet, melyben tiltakozik az új Nemzeti alaptanterv bevezetése ellen: az új alaptanterv elavult, bevezetését nem előzte meg szakmai konzultáció.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200218_Szent_Istvan_Gimnazium_NAT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2020-02-18

 

Diákok demonstráltak: No Nat

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai azt rakták ki az iskola udvarán: NO NAT - erről számolt be az Iskola a határon Facebook csoport.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200218_latvanyos_tiltakozas_a_NAT_ellen

 

A kormány a legnagyobb titokban dönt a gyermekek jövőjéről

Az elitgimnáziumok is sorra tiltakoznak a Nemzeti alaptanterv diktatórikus bevezetése ellen. A miniszter válaszra sem méltatta a pedagógusok levelét. Az MTA közoktatási bizottságának elnöke, Pléh Csaba arról beszélt, hogy a tiltakozások ellenére a kormány aligha vonja vissza a titkokban készült alaptantervet. Helyette rövidesen megjelenhet az ugyancsak titokban készült kerettanterv is.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kormany-a-legnagyobb-titokban-dont-a-gyermekek-jovjerl/360218/

 

Újabb színházigazgató állt ki a Nat mellett

Nem volt igazságos, hogy a nemzet megmaradása szempontjából nagyon fontos szerzők korábban kimaradtak a tananyagból, az alaptanterv megújításával viszont lehetőség nyílt arra, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a végtelenül gazdag, sokszínű magyar irodalmat - érvelt Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orulok-hogy-hangsulyos-szerephez-jut-wass-albert-7789613/

 

Az átalakuló szakképzés számos lehetőséget kínál

A kormány szeretné, ha a fiatalok a jövő nyertesei lennének, és ehhez jó út a szakképzés - jelentette ki az ITM parlamenti államtitkára. Schanda Tamás arra is kitért: átlagosan 30 százalékkal emelik a szakképzésben oktatók bérét, így szélesebb körből tudnak bevonni szakembereket a tanításba.

https://infostart.hu/belfold/2020/02/18/a-kormany-szerint-ez-lehet-a-jo-ut-a-fiatalok-szamara

 

Rétvári: iparággá terebélyesedett Gyöngyöspata

Demokráciában az emberek véleményét megkérdezni a legdemokratikusabb út - reagált Rétvári Bence államtitkár arra, hogy pszichológusok százai tiltakoznak, amiért a gyöngyöspatai romák 100 milliós kártérítési ügye a nemzeti konzultáció tárgya lesz - ez „gyűlöletbűncselekményhez” vezethet szerintük. Az államtitkár viszont állítja: iparággá terebélyesedett a gyöngyöspatai ügy.

http://www.atv.hu/belfold/20200218-ezt-valaszolta-retvari-bence-a-pszichologusok-aggodalmara-gyongyospata-miatt/hirkereso

 

Az államtitkár bízik a Kúria érdemi vizsgálatában

Rétvári Bence üdvözölte, hogy a Kúria nem ősszel, hanem soron kívül, várhatóan áprilisban elbírálja a gyöngyöspatai ügyet.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200218-retvari-biznak-a-kuria-erdemi-vizsgalataban

 

Órán vert diákot anya és gyermeke

Megfenyegettek, rángattak és megvertek egy gyermeket 2019 novemberében egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei iskolában: a gyerekre osztálytársa és annak anyja támadt rá óra közben, egy korábbi vita miatt. A kormány nemrég vetette fel, hogy kamerákkal szereljék fel az általános iskolákat az agresszió megfékezésére.

https://index.hu/belfold/2020/02/18/tanitasi_ora_szikszo_veres_diak_anyja/

 

Hol kell keresni az agresszió gyökereit? Több szakember kellene

Duró Zsuzsa gyermekpszichológus szerint az iskolarendészet és a kamerák felszerelése csak átmeneti megoldás lehet, a büntető jellegű rendészeti megoldások hosszú távon nem vezetnek eredményre. A probléma társadalmi jellegű, ezért a megoldás is összetettebb. Több segítő szakember kellene, például iskolapszichológusok.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200218_iskolai_agresszio_megoldas

 

február 19.

 

PSZ: Titkári értekezlet Baján - Magasabb béreket szeretnének a kollégák számára

Járási vezetői értekezletet tartott a PSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke, Kajtár Hajnalka Baján. A bérek emelésének szükségességéről is beszélt. Szó volt az új szakképzési törvényről, amelyet egyeztetés nélkül fogadott el a parlament. Nagy Jenő Zoltán kalocsai járási titkár azt mondta: az új alaptanterv bevezetéséhez egy év felkészülési idő kellene. A rendezvényről a helyi televízió tudósított.

https://www.youtube.com/watch?v=tapgw8iCHp8&fbclid=IwAR0l9K-HnNU7REOL_AHYtTsN7uIRPwyFLeW69ue5ENEpA9_2gsnoVyVQQrU&app=desktop

 

Többnapos tiltakozás kezdődött a Nat miatt: „A tanár nem NAT-ár”

Demonstrációra hívta egy magyartanár az új alaptantervvel egyet nem értőket Budapestre. Az esemény Facebook-oldalán azt írták: az új Nemzeti alaptanterv előkészítése és bevezetése nélkülözte a szakmai konzultációt. Tiltakoznak amiatt is, hogy az iskoláknak csak fél évük lesz a bevezetés szakmai hátterének kidolgozására.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200219_Szavalj_a_nemzeti_alapert

 

A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa

Pethőné Nagy Csilla a pécsi Babits Mihály Gyakorló Gimnázium mesterpedagógusa, a befogadásközpontú és kompetenciafejlesztő módszer egyik hazai meghonosítója, két díjnyertes tankönyvcsalád, egy módszertani kézikönyv szerzője. „Nemcsak szakmai, bulgakovi értelemben lelkiismereti kérdésnek is tekintem a tiltakozást (Jesua Ha-Nocri: „A legnagyobb bűn a gyávaság”). 12 pontba szedte, miért tiltakozik az új Nat ellen.

https://444.hu/2020/02/19/a-nat-2020-az-irodalomtanitas-mohacsa

 

Növeli a szakmai autonómiát a Nat: 20 százalék szabadon

Köznevelési szakértők szerint minden eddiginél több lehetőséget kapnak a pedagógusok, hogy saját elképzeléseiket megvalósítsák az órákon, az új Nemzeti alaptanterv ugyanis bővíti a tanárok lehetőségeit: az órakeret húsz százalékát szabadon, saját belátásuk szerint hasznosíthatják az intézmények.

https://magyarnemzet.hu/belfold/noveli-a-szakmai-autonomiat-a-nat-7793921/

 

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület üdvözli a módosított alaptantervet

Örömmel vették és fontosnak tartják, hogy az átdolgozott alaptanterv - megőrizve a magyar oktatás eddigi értékeit - erősíti a diákok nemzeti öntudatra nevelését.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-magyar-polgari-egyuttmukodes-egyesulet-udvozli-a-modositott-natot-2495512?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Szakmai vagy politikai csatározás?

Volt-e valódi társadalmi egyeztetés az alaptantervről? Mikor tanítson Wass Albertet egy pedagógus? Csökkentek-e a tanulói terhek? Mi a probléma azzal, ha egy alaptanterv kiemelten kezeli a nemzeti identitást? A Mandiner hetilapban vitainterjút olvashatnak Hajnal Gabriella miniszteri biztossal és Nahalka István oktatáskutatóval.

https://mandiner.hu/cikk/20200219_a_nagy_nat_vita_politikai_vagy_szakmai_csatarozas

 

„A táblafejű tanárcsapat a diákokat is bevonta a tiltakozásba”

„Táblafejű tanárok” képei zúdultak ránk a közösségi platformokon. A fotók között a legdurvább szöveg képzeletbeli kategóriában egyértelműen a „nem tanítok fasiszta írót” bizonyult győztesnek. Wass Albert életművének tanítása nem a 2020-as Nemzeti alaptanterv újítása, azt már a 2012-es is tartalmazta - írta a kormánypárti portál.

https://pestisracok.hu/a-tablafeju-tanarcsapat-a-diakokat-is-bevonta-a-tiltakozasba-pedig-wass-albert-2012-ota-a-nat-resze-ps-videoval/

 

Elnök nélkül maradt a szakképzési hivatal

A szakképzési rendszer átalakításának küszöbén nincs vezetője a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnak - értesült a Népszava. Az eddigi elnököt, a fideszes Kucsák Lászlót egy év után leváltották, helyére még nem sikerült megtalálni azt a személyt, aki „hozzáértőbben” irányíthatná az intézményt. A lap szerint Kucsák elnöki munkájával nem voltak elégedettek a kormányban, a szakképzés reformja „túl nagy falat” lett volna neki.

https://nepszava.hu/3067625_elnok-nelkul-a-szakkepzesi-hivatal

 

A Budapest Schooltól a pécsi ciszterekig: iskolapéldák, példás iskolák

Milyen a nem állami oktatás? El lehet-e élesen választani a liberálist a poroszostól? Lehet-e közös egy modern, családi fenntartású iskolában és egy egyházi intézményben? A Budapest Schooltól a pécsi ciszterekig két példa arra, milyen az oktatás a hagyományos rendszeren túl. Riport a Mandinerben.

https://mandiner.hu/cikk/20200219_iskolapeldak_peldas_iskolak

 

Országos vetélkedő indul fiataloknak a hazafias értékekről

Országos vetélkedősorozat indul felső tagozatos diákoknak, hogy megismerjék a magyarság történetének pozitív példáit, hagyományait, erősödjön a hazaszeretetük - jelentette be a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos. Az első forduló kérdéseit február 20-tól március 15-ig lehet kitölteni. Az országos döntőt április 21-én, Szemere Miklós születésének évfordulóján tartják Budapesten.

http://www.atv.hu/belfold/20200219-orszagos-vetelkedo-indul-a-fiataloknak-a-hazafia-ertekekrol/hirkereso

 

február 20.

 

Országjárás - a PSZ fóruma Egerben

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke Egerben elmondta: PSZ az új szakképzési törvény miatt Alkotmánybírósághoz fordult, továbbá megalakította a Pedagógusok Sztrájkbizottságát. A megyei lap kérdésére, mikorra terveznek sztrájkot, úgy válaszolt, felvetéseiket januárban elküldték a Miniszterelnökségnek, ám nem jelöltek ki partnert az egyeztetésre. Addig a sztrájk időpontja is bizonytalan. A fórumon a PSZ vitairatában felvázolt problémákat véleményezték a résztvevők. Hiányolták a pedagógusok módszertani szabadságát. Megfogalmazták azt is, hogy a különböző fenntartású intézmények finanszírozása között mára hatalmas szakadék alakult ki. Szorgalmazták, minden gyermek ugyanannyit érjen a költségvetésnek.

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-forumot-tartottak-a-magyar-kozoktatas-valsagarol-egerben-2236029/

 

NPK: pótolni kell a képzésbeli hiányosságokat

Az egyének és a társadalom érdekeit egyszerre szolgáló megoldásra van szükség a gyöngyöspatai iskolaügyben, ami a vélt vagy valós képzésbeli hiányosságok pótlását jelenti az állam részéről - mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter kifejtette: a gyöngyöspatai iskolaügyben érintett tanulóknak az egyszeri pénzbeli kártérítés csak időleges könnyebbséggel járna, a hosszú távú, valódi segítséget az jelentené, ha olyan képzettséget szerezhetnének, amellyel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/02/20/nemzeti-pedagogus-kar-gyongyospatan-a-valodi-megoldas-a-kepzesbeli-hianyossagok-potolasa?source=hirkereso

 

Folyamatosan bővül a Nemzeti alaptantervet ellenzők listája

A hivatlanul.com gyűjti az eddigi tiltakozásokat, folyamatosan frissíti a listát.

http://hivatlanul.com/tanari-nyilatkozat-az-uj-nat-kapcsan/?fbclid=IwAR0758RoKySMVs_mOvs7aFn9mF7IvdFCjB-S_c-SayG705-PgYYbrdV5AHc

Közben sorra jelennek meg a tiltakozások:

https://24.hu/belfold/2020/02/20/varosmajori-gimnazium-tanarok-nat-tiltakozas/?fbclid=IwAR3YHlAqVd5MJ_T_lcBZ6WZ5NiDAa85WEW9lRQPSyHQ5_v_MtDhJOL_ycSI

 

„Nem ismerünk pontosabb definíciót annál, amit Esterházy Péter, alaptanterven kívüli magyar író mondott”

Így reagált a Szépírók Társasága Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának interjújára. A vita tárgya a Nat miatt az, ki a magyar író.

https://magyarnarancs.hu/sorkoz/nem-ismerunk-pontosabb-definiciot-annal-amit-esterhazy-peter-alaptanterven-kivuli-magyar-iro-mondott-127039?fbclid=IwAR1Q7VssbnKyqj7vl4SS8RfjSUMMdirIYx1Lbyt5BL-KzcLNOUoe0qrZFKE

Előzmények:

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/demeter-szilard-folytatja-amokfutasat-127019

 

El kell törölni a Nemzeti alaptantervet!

Az ellenzéki pártoknak olyan alternatívát kell mutatniuk, amely a Fidesz szavazói számára is bizonyítja: nem zajlik ideológiai nevelés az iskolában. A cél ugyanis nem lehet az, hogy a Fidesz ideológiája helyett egy másikat erőszakoljunk az intézményekre. Véleménycikk.

https://azonnali.hu/cikk/20200220_el-kell-torolni-a-nemzeti-alaptantervet-dukan-andras-ferenc

 

Oktatáspolitikai mondanivaló nélkül

Bámulatos, hogyan sikerült az új Nemzeti alaptantervet is beilleszteni mindennapos politikai felháborodásaink sorába. Egy szempillantás alatt eljutni odáig, hogy „nem tanítok fasiszta írót”, elfogadva és megerősítve azt a kormánypárti tálalást, amely szerint a Nat átalakítása alapvetően kánonkérdés (milyen írói életműveket tanítsunk), ezen túlmenően pedig ideológiai, sőt identitáskérdés (milyen beállítottságú írókat tanítsunk). S hozzájárulva ahhoz, hogy a lényegről legfeljebb lábjegyzetben essen szó.

https://magyarhang.org/publicisztika/tobbazaszlo/2020/02/20/oktataspolitika-mondanivalo-nelkul/

 

Az ombudsman nem foglalt állást a Natról

Írásbeli kérdést küldött Kozma Ákosnak, az alapvető jogok biztosának Szél Bernadett országgyűlési képviselő arról, nem ütközik-e alapvető jogokba a módosított Nemzeti alaptanterv. Az ombudsman azt válaszolta: hatáskör hiányában nem tud állást foglalni. A Nat tervezetét egyébként a szaktárca nem küldte el hivatalának előzetes véleményezésre.

https://hvg.hu/itthon/20200220_szel_bernadett_nemzeti_alaptanterv_ajbh_kozma_akos_ombudsman?fbclid=IwAR0rpCZFsqzusg8nNSxpAPjI-5usB4kgKZ7RIKEalvchTBjebs6uZjGfDhU

 

Tatabányán bérkiegészítést adnak az önkormányzathoz tartozó közalkalmazottaknak

Az önkormányzathoz tartozó intézmények közalkalmazottainak júliustól tízszázalékos béremelést ad a város. A polgármester azt mondta: mivel a bölcsődei és óvodai dolgozók esetében a kormányzati tervek szerint év közbeni ágazati bérrendezés lesz, ezért itt nem tíz százalékkal emelték meg a béreket, hanem egységesen havonta 20 ezer forintos bérkiegészítést határoztak meg.  A polgármester hozzátette, a tervek szerint három év alatt harminc százalékos bérkiegészítést szeretnének adni az önkormányzati közalkalmazottaknak, évente tízszázalékos lépcsőkben.

https://nepszava.hu/3067874_berkiegeszitest-ad-kozalkalmazottainak-tatabanya-juliustol-jar-a-10-szazalek

 

Jöhet az iskolai karateoktatás

A karate sportág testnevelési órákon megvalósuló - az elmúlt időszakban már több iskolában is elindult - oktatásáról írt alá együttműködési megállapodást Mészáros János, a magyar szövetség elnöke és Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese.

https://infostart.hu/sport/2020/02/20/johet-az-iskolai-karateoktatas

 

Sarokba szorított szakszervezeteket és kiüresedett társadalmi párbeszédet talált egy nemzetközi kutatás Magyarországon

Néhány kiemelt szektorban (pl. az autóiparban) vannak sikertörténetek, de országos szinten, illetve a közszférában - az olyan jelentős számú és sérülékeny munkavállalót foglalkoztató szektorokban, mint az oktatásügy vagy az egészségügy - nem tudtak átütő sikereket elérni sem a hagyományos szakszervezetek, sem az alulról építkező mozgalmak (pl. a kockás ingesek a közoktatásban, a fekete ruhás nővérek az egészségügyben). Utóbbiak a kezdeti gyors felfutás után egy-egy nagyobb tömegeket megmozgató tüntetés, Facebook-kampány után ugyanolyan gyorsasággal ki is hunytak - állapította meg az ETHOS kutatást összegző tanulmány.

https://qubit.hu/2020/02/20/gyenge-szakszervezeteket-es-kiuresedett-tarsadalmi-parbeszedet-talalt-egy-nemzetkozi-kutatas-magyarorszagon?_ga=2.212515796.1531543114.1582194032-1539976761.1563797831

 

február 21.

 

Az Oktatói Hálózat is tiltakozik a Nat ellen

Az Oktatói Hálózat szolidaritását fejezi ki az új Nemzeti alaptanterv ellen tiltakozó szakmai szervezetekkel. Felhívja a diákokat, oktatókat, kutatókat és szülőket, hogy aláírásukkal támogassák a Magyartanárok Egyesületének petícióját.

https://hvg.hu/kultura/20200221_Az_Oktatoi_Halozat_is_tiltakozik_a_NAT_bevezetese_ellen?s=hk

További tiltakozás:

http://eduline.hu/kozoktatas/20200221_A_Veres_Palne_Gimnazium_tantestulete_is_tiltakozik_a_NAT_ellen

 

Nagyobb mozgásteret kapnak a tanárok a Nattal

Nagyobb mozgástere lesz a pedagógusoknak, hogy elmozdulhassanak a képességfejlesztés, illetve a tehetséggondozás felé - mondta Pakurár Miklósné debreceni iskolaigazgató. Pedagógusok korábban felhívták a figyelmet arra: magyar nyelv és irodalomból nagyon sok témát felsorol az alaptanterv, miközben tovább csökken a tárgy óraszáma: már 8. és 9. évfolyamon is csak heti három tanóra lesz. Szerintük ez szűkíti a tanár lehetőségeit, emellett veszélybe sodorja a nyelvtanoktatást, márpedig a diákoknak ismerniük kellene a magyar nyelvet.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200221-nagyobb-mozgasteret-kapnak-a-tanarok

 

Közös órákat javasol a Nat a tanároknak

A módosított alaptantervben meghatározott nevelési célok és módszertani alapelvek a korábbi alaptantervhez képest számos lényeges korszerűsítést, korszerű pedagógiai módszert tartalmaznak, előtérbe helyezik az aktív tanulást, a tanulói kompetenciafejlesztést - értékelte a változásokat Petróczi Gábor szakértő. Az új szabályozás azt ajánlja az iskoláknak: szervezzenek multidiszciplináris órákat, amelyeken a tanulók egyszerre több tudományterülettel foglalkoznak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kozos-orakat-javasol-a-nat-a-tanaroknak-7796540/

 

A válogatás nem teljes körű!