Hírek

Heti lapszemle 2020. február 14.

Heti lapszemle 2020. február 14.

A PSZ Alkotmánybírósághoz fordul a szakképzési törvény miatt - ezt sajtótájékoztatón jelentettük be. Két beadvány is készült, az egyikhez a szakképzésben dolgozók felhatalmazását is csatolnunk kell. Továbbra is sztrájkkészültség van, a Pedagógusok Sztrájkbizottságát más szervezetek bevonásával bővítenénk. További hírek a lapszemlében.

 

február 7.

 

Online petíció indult a Nat ellen

A Magyartanárok Egyesülete és a Szépírók Társasága várja azok csatlakozását, akik egyetértenek azzal, hogy az új Nemzeti alaptanterv se nem nemzeti, se nem alaptanterv, azt vissza kell vonni. 

https://24.hu/belfold/2020/02/07/nat-2020-nem-peticio-tiltakozas/

 

PDSZ: munkajogi szempontból is aggályos a Nat

A PDSZ szerint olyan plusz terhet róna a heti 55-56 órát dolgozó pedagógusokra az új Nat bevezetése, ami munkajogilag és érdekvédelmi szempontból is aggályos. Ezt nem szabad rázúdítani a tanárokra - mondta Szűcs Tamás elnök az ATV Start műsorában.

http://www.atv.hu/belfold/20200207-pdsz-munkajogi-szempontbol-is-aggalyos-az-uj-nat-bevezetese/hirkereso

 

Kamerákkal védenék a tanárokat

A február 17-én kezdődő parlamenti ülésszakra elkészül az a törvénymódosítási csomag, amelyet Maruzsa Zoltán államtitkár jelentett be Gyöngyöspatán, és amelynek célja, hogy megvédjék a pedagógusokat. Szerinte a tanárokkal szembeni erőszakos esetek száma nőtt.

https://www.magyarhirlap.hu/ajanlo/20200207-nem-pihent-a-soros-altal-penzelt-perelo-szervezet

 

Törvényes szegregációt javasol a Mi Hazánk Mozgalom

Törvényesítené a szegregációt az oktatásban a Mi Hazánk Mozgalom, továbbá kártérítést követel azon magyar családoknak, amelyek gyerekeinek a spontán szegregáció miatt el kellett hagyniuk például a gyöngyöspatai iskolát.

https://magyarnemzet.hu/belfold/torvenyes-szegregaciot-javasol-a-mi-hazank-mozgalom-7755698/

 

Nőnek a felsőoktatásban az ösztöndíjak

A 2018 szeptemberi emelkedés után további 30 százalékkal, 166 ezer forintra nőtt a hallgatói normatíva. Összesen 40 százalékkal bővült a felsőoktatási ösztöndíjakra fordítható keret. 17 különböző ösztöndíjból választhatnak a hallgatók tanulmányi eredményük és szociális helyzetük szerint.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szentkiralyi-alexandra-emelkednek-az-egyetemi-es-foiskolai-osztondijaka-7755548/

 

február 8.

 

Rohamléptekkel vezetik be az új szakképzési rendszert, a szakszervezetek sztrájkra készülnek

Az új szakképzési törvény ellen születése pillanatától kezdve tiltakoztak az érintettek, a Pedagógusok Szakszervezete november végén tüntetést is szervezett. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a Mércének jelezte: a Pedagógusok Szakszervezetével is tárgyalnak közös sztrájkbizottság alakításáról. A PSZ januárban jelentette be: sztrájkra készül, miután a novemberi tüntetés után sem teljesítette a kormány a követeléseit. 

https://merce.hu/2020/02/08/rohamleptekkel-lesz-bevezetve-az-uj-szakkepzesi-rendszer-a-szakszervezetek-sztrajkra-keszulnek/

 

Kritikus tömeg a Nat ellen

Egy hét alatt számos szakmai szervezet mondott véleményt a módosított Nemzeti alaptantervről. A Történelemtanárok Egylete, a Magyartanárok Egyesülete, a Magyar Pedagógiai Társaság, a PDSZ mellett a Szépírók Társasága és az MTA által létrehozott Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is tiltakozását fejezte ki. A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar szerint is „kockázatos” a bevezetése. Több tucat egyetemi oktató pedig a dokumentum irodalomtanításra vonatkozó részeit tartja felháborítónak.

https://nepszava.hu/3066379_kritikus-tomeg-a-nat-ellen

 

Perelnek a bicskei sértettek

A bicskei gyermekotthon volt lakói elindítják polgári peres eljárásukat az összes intézmény ellen, amely nem akadályozta meg, hogy az otthon volt igazgatója, Vásárhelyi János gyerekeket szexuálisan zaklasson és megerőszakoljon. Kártérítési pert indítanak a pedofil intézményvezető ellen is.

https://168ora.hu/itthon/gyermekvedelem-szexualis-eroszak-bicskei-gyermekotthon-karterites-kossuth-zsuzsa-gyermekotthon-zaklatas-181405

 

február 9.

 

Az alattvaló a jó gyerek

A kormány mindenféle egyeztetés nélkül fogadta el az új Nemzeti Alaptantervet, ezzel megszegte a törvényeket. Ez önmagában is felháborítja az érintetteket, de ennél sokkal súlyosabb az új alaptanterv tartalma: sokak szerint a cél az, hogy alattvalókat képezzenek a gyerekekből, ha egyáltalán el tudják sajátítani a mérhetetlen tananyagot.

https://168ora.hu/itthon/az-alattvalo-a-jo-gyerek-megvan-az-uj-nat-de-nincs-benne-koszonet-181496

 

Bólogatójánosok az iskolapadban

 „Nem szeretem azt szajkózni, amit másoktól hallok, de nem tudok a NAT-ról sem újat, sem jót mondani. - Annyira élvezem, amikor a tanítványaim szárnyalnak, alkotnak! A NAT-ot olvasva viszont csak bólogatójánosokat tudok a padokba képzelni, de magamat nem látom az osztály előtt. Mert ha a NAT-ot valóban bevezetik, akkor minden, amit a hivatásomról gondoltam, összeomlik, és akkor nekem is odébb kell állnom. Nem volt sosem egyszerű ez a pálya, de csak a világra nyitottan, szabadon, szeretettel közelítve lehet és érdemes folytatni.”

https://szemlelek.net/2020/02/09/tudok_jot_mondani_a_nat-rol

 

Ez mi a báNAT?

Mátyás Győző jegyzete a 168 Órában, szójátékkal.

https://168ora.hu/velemeny/matyas-gyozo-ez-a-mi-a-banat-181505

 

Van intézet, amelyik támogatja a Natot

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum helyesnek véli és támogatja az új Nemzeti alaptanterv történelemoktatással kapcsolatos céljait és eszközeit.

https://mandiner.hu/cikk/20200209_a_retorki_is_tamogatja_az_uj_nat_ot

 

Kiáll a szakma az új Nat mellett

Óriási átpolitizált botrányt kerekített a balliberális oldal az új Nemzeti alaptantervből, amelyről a köztudatba leginkább beszivárgó információ, hogy a Nat túlságosan képviselné a nemzeti jegyeket. Hogy ez a vélt feltételezés a társadalom mekkora hányadát botránkoztatja meg, arra érzékletes példát nyújt a tanárok megosztottsága is.

https://pestisracok.hu/kiall-a-szakma-az-uj-nat-mellett-nehezen-bont-zaszlot-a-nemzetellenes-oktatas-ellenforradalma/

 

Iskola a város szélén, ahol a szülők és a tanárok szembeszálltak a tankerülettel

A főváros XVIII. kerületében működő Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola tanári kara a szülői munkaközösség tagjaival együtt szembeszállt a tankerülettel, a központ ugyanis megfelezné a jövő tanévben indítható magyar-angol osztályok számát. A minisztérium szerint ez helyi ügy.

https://nepszava.hu/3066334_iskola-a-varos-szelen-ahol-a-tanarok-es-a-szulok-szembeszalltak-a-tankerulettel

 

Idén kevesebb hatéves marad óvodás

Összesen körülbelül 26-27 ezer 6 éves maradhat óvodában még egy évet, a végleges szám a kérelmek elbírálása után, márciusban derül ki. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület szerint a hátrányos helyzetű térségekben sok olyan 6 éves gyermek megy majd iskolába, akinek még nem lenne szabad. 

https://infostart.hu/belfold/2020/02/09/iden-kevesebb-hateves-marad-ovodas

 

február 10.

 

Mégsem lesz kötelező az önkéntes túlmunka - megjelent a szakképzési törvény végrehajtási rendelete

Nem fogják „önként vállalt túlmunkának” minősíteni, ha egy szakképzési intézményben dolgozó tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie, vagy be nem töltött munkakörbe tartozó feladatot kell ellátnia - az erről szóló rendelkezés mégsem került bele a szakképzési törvény végrehajtási rendeletébe. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a Népszavának azt is elmondta: a rendelet nem teszi szükségessé, hogy a szakképző iskolákban a szakmai tárgyak oktatói pedagógus végzettséggel rendelkezzenek, ezzel a kormány a súlyos tanárhiányt ismerte el. A gyakorlati ismereteket oktatóknak még felsőfokú végzettség sem kell, elég egy érettségi és az ágazati szakképesítés.

https://nepszava.hu/3066494_visszakozott-palkovics-tarcaja-megsem-koteleznek-onkentes-tulmunkara-a-tanarokat

 

Megjelent a végrehajtási rendelet - Felzárkózik az oktatók bére

Egy húsz éve tanító szakoktató a jelenlegi 274 ezer forint helyett 356 ezer forintot, vagy akár többet is kereshet majd. Az egyik legfontosabb változás, hogy a szakképzésben oktatóknak heti 22, az osztályfőnököknek 21 tanórájuk lesz. A korábban megszerzett minősítését sem veszíti el a pedagógus, így ha a későbbiekben ismét a köznevelési törvény hatálya alá tartozó intézményben vállal munkát, a megszerzett fokozata szerint sorolják be.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200210-felzarkoznak-az-oktatok-a-versenyszferaban-dolgozok-bereihez

 

Néhány nappal a középiskolai jelentkezési határidő előtt jelent meg a végrehajtási rendelet

A CKP elemzéséből kitűnik: a szakképzési törvény végrehajtási rendelete sem ad választ számos kérdésre, ezért a CKP a minisztériumhoz fordul.

http://ckpinfo.hu/2020/02/09/10-nappal-a-jelentkezesi-hatarido-elott-megjelent-a-szakkepzest-szabalyozo-vegrehajtasi-rendelet/

 

Akár a polgári elégedetlenséget is bevethetik a Nat ellen

A legkeményebb eszközök használatát sem zárják ki a pedagógusok az új Nemzeti alaptanterv szeptemberi bevezetésének megakadályozására - nyilatkozták a 24.hu-nak a tiltakozó szakmai szervezetek vezetői. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke és Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének első embere szerint az ideológiai problémáknál is fontosabb, hogy ez az alaptanterv fércmunka, tanár- és diákellenes, az oktatás egyetlen szereplőjének sem szolgálja az érdekeit. Lehetséges, hogy előbb-utóbb újra felveszik a tanárok a 2016-ban ikonikussá vált kockás ingeket.

https://24.hu/belfold/2020/02/10/nemzeti-alaptanterv-magyar-tortenelem-polgari-engedetlenseg-miklosi-arato/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202002

 

Társadalmi konzultációt kezdene a Natról a miskolci Hermann Ottó Gimnázium

Nyílt levélben fordultak a társadalomhoz a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai, feltették kérdéseiket is. Azt kérik, mindenki gondolja át alaposan, hogy mi a válasz a feltett kérdésekre, „mert ezeket a válaszokat saját gyerekei, unokái, tanítványai szemébe nézve kell elmondani!”.

https://444.hu/2020/02/10/tarsadalmi-konzultaciot-kezdene-a-nat-rol-a-miskolci-herman-otto-gimnazium?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=tarsadalmi-konzultaciot-kezdene-a-nat-rol-a-miskolci-herman-otto-gimnazium

 

Iskola, de tényleg a határon

Asbóth Márton, a TASZ magánszféra projektjének vezetője arról beszélt Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában, hogy az új Nat ellentétes az alaptörvénnyel. A gyermekek művelődéshez, fejlődéshez való jogát, a szülők szabadságát, valamint a pedagógusok lelkiismereti szabadságát is sérti.

https://www.klubradio.hu/adasok/iskola-de-tenyleg-a-hataron-111092

 

Kényszerhelyzetben a továbbtanulók

Az iskolatípusok, tagozatok, szakmák kiválasztása mindig rémálom szülőnek és gyereknek. Most azonban még a szokásosnál is sokkal nehezebb kitalálni, mi a jó döntés. Az már eddig is látszott, hogy a szakképzésbe jelentkezők vakon tapogatóznak, de az alternatív iskolát választók sem mehetnek biztosra. A Nat megjelenésével kiderült, hogy a „tagozatos” osztályokba jelentkezők sem tudhatják, azt kapják-e majd az iskolákban, amire számítanak.

https://merce.hu/2020/02/10/tizenkilencre-lapot-huzni-kenyszerhelyzetbe-hozza-a-tovabbtanulokat-a-rohamlepteku-reform-es-a-tajekoztatas-hianya/

 

Lépést tart a Nat a változó világgal

Újabb támogató vélemény érkezett a Nemzeti alaptantervhez. Szabó Gyula debreceni iskolaigazgató - aki maga is küldött javaslatokat a dokumentumhoz - úgy látja, több szempontból is szükséges volt a tananyag átrendezése.

https://magyarnemzet.hu/belfold/lepest-tart-a-nat-a-valtozo-vilaggal-7759496/

 

Végvári vitézek a kultúrkampfban

Nánay Mihály történész, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke is elemezte az alaptantervről kirobbant, ideologikus jellegű vitát.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/vegvari-vitezek-a-kulturkampfban-7759592/

 

Maruzsa Zoltán a nyelvtanulásról

Képes az oktatási rendszer arra, hogy legalább egy idegen nyelvet legalább használati szinten megtanítson a diákoknak, jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár az Inforádió Aréna c. műsorában.

https://444.hu/2020/02/10/a-koznevelesi-allamtitkar-szerint-a-magyarok-alacsony-nyelvtudasa-a-nemzetkarakternek-koszonheto?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-koznevelesi-allamtitkar-szerint-a-magyarok-alacsony-nyelvtudasa-a-nemzetkarakternek-koszonheto

 

Vissza kellene állítani a szakmák tekintélyét

Szabó-Tóth Kinga szociológus, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének vezetője szerint, ha nem is értékválság, de az értékek sokasága figyelhető meg, ami a gyerekekben bizonytalanságot okoz. A PDSZ a megoldást a pedagógiai szakszolgálat és a tanári jelenlét megerősítésében látja - hangsúlyozta Szűcs Tamás elnök.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-az-ovisok-is-agresszivak-4057701/

 

Ismét lesz Pedagógus Expó

Az idén már harmadszor rendezik meg a Pedagógus Expót február 22-én a Budapest Kongresszusi Központban. A pedagógusok tájékozódhatnak az élményalapú oktatás legújabb trendjeiről.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/02/10/februarban-ismet-megrendezik-a-pedagogus-expot?source=hirkereso

 

Cél, hogy a gyermekek is hallassák hangjukat

A gyermekek érdekvédelmével, képviseletével foglalkozó hat nemzetközi civil szervezet képviselői Brüsszelben találkoztak az Európai Bizottság vezetőivel, tagállami kormányok minisztereivel, EP-képviselőkkel. Hatni akarnak a politikára, hogy az uniós programokban hatékonyabban jelenjen meg a gyermekek védelme.

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/02/10/unios_gyermekstrategia_lobbi_civil_szervezetek_ep_eb/

 

Újabb négy egyetem kerülhet alapítványi fenntartásba

A Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása után további négy egyetem is hasonló fenntartócserén eshet át. Az érintettek között állítólag három budapesti és egy győri egyetem is szerepel. A minisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta az Átlátszó értesüléseit.

https://oktatas.atlatszo.hu/2020/02/10/corvinus-modell-ujabb-negy-egyetem-kerulhet-alapitvanyi-fenntartasba/?fbclid=IwAR2cTnyUZQqB5KlBlMQCbqEsXHTw450wcbqblgchLPtpU2Xzu0mMJn63Dmc

 

február 11.

 

Lehetetlen helyzetben az iskolák a Nat miatt

A Pedagógusok Szakszervezete szerint is országszerte problémát okoz, hogy április 30-ig el kell készíteni a helyi tanterveket. Totyik Tamás alelnök attól tart, hogy az idő rövidsége miatt az iskolák nagy valószínűséggel egyszerűen átemelik a kerettantervet, és nem a helyi arculatra szabják azt. Egyébként is nagyon szűkös az idő, ebből megint kapkodás lesz - véli a PSZ alelnöke, aki a 24.hu portálnak monda el véleményét.

https://24.hu/belfold/2020/02/11/nat-uj-nemzeti-alaptanterv-kerettantervek-igazgato/

 

PSZ: A gyerekekről esik a legkevesebb szó

Az iskolások gyerekkorát is féltik a nagy terhelés miatt a pedagógusok. Ez is kiderült azon a fórumon, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete rendezett Miskolcon. A minap.hu portál idézte Totyik Tamás alelnököt, aki jelezte: nemcsak a gyerekek, a pedagógusok is túlterheltek.

https://minap.hu/cikk/pedagogus-szakszervezet-gyerekekrol-esik-legkevesebb-szo

Totyik Tamás alelnök a Miskolci Televízió híradójának is nyilatkozott, miután február 10-én Miskolcon járt.  A tv a Nat-ról készített összeállítást.

https://minap.hu/index.php/video/kifogasoljak-az-uj-tantervet

 

Állami egyetemek tanszékei is a Nat visszavonását kérik

Miután a minap egyetemi oktatók széles köre foglalt állást a Nat magyar irodalomra vonatkozó része ellen, az állami egyetemek irodalomtudományi tanszékei-intézetei juttattak el tiltakozó nyilatkozatot az Indexhez. Az akcióhoz a Szegedi Tudományegyetem nem csatlakozott. A dokumentumot nem írta alá a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézete sem, csak az oktatói. A nyilatkozathoz csatolt dokumentumban az új alaptanterv visszavonását kéri az MTA Irodalom- és Kultúratudományi Bizottsága is.

https://index.hu/belfold/2020/02/11/nat_tiltakozas_egyetem_irodalom_tanszek/

 

Az MTA felajánlotta segítségét a Nathoz

A Magyar Tudományos Akadémia felajánlotta: ha a kormány igényli, szívesen nyújt szakmai segítséget a Nat konszenzusos változata elkészítéséhez, a kerettantervekhez és a tankönyvek lektorálásához. 

https://444.hu/2020/02/11/az-mta-ovatosan-felajanlotta-hogy-ha-igenylik-segit-kidolgozni-egy-nemzeti-alaptantervet?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=az-mta-ovatosan-felajanlotta-hogy-ha-igenylik-segit-kidolgozni-egy-nemzeti-alaptantervet

 

Nem érti az Emmi az MTA felajánlkozását

Az Emmi meglepőnek tartja az MTA felajánlását, mert évekkel ezelőtt be akarták vonni a tudós testületet a Nat megújításába, sikertelenül.

https://hvg.hu/itthon/20200211_emmi_mta_nemzeti_alaptanterv_allasfoglalas?s=hk

 

Révész Sándor: Tanítsatok bátran fasiszta írókat!

Kommunisták, fasiszták, liberálisok is lehetnek jó írók - cikk a hvg.hu portálon.

https://hvg.hu/itthon/20200211_Tanitsatok_batran_fasiszta_irokat?fbclid=IwAR1GnrRvCSkSb0sbRVbVSXWWi881L-qIvjRwhvFSKZDkC_HGjnCl4oEQo9k

 

Nincs országos tiltakozó hullám a Nat miatt

Miközben az ellenzéki sajtó országos tiltakozást igyekszik láttatni a módosított Nemzeti alaptantervvel szemben, a „Számok – a baloldali álhírek ellenszere” nevű Facebook-oldal szerint a protestálók mindössze a magyarországi tanárok 0,2 százalékát alkotják, írta a kormánypárti Magyar Hírlap.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200210-nincs-orszagos-tiltakozo-hullam-a-nat-miatt

 

Emmi: a miskolci gimnázium kérdései félrevezetőek

A szaktárca közölte: a miskolci Hermann Ottó Gimnázium nevében kiadott kérdésekben levő állítások félrevezetik a tanárokat és a nyilvánosságot. A módosított Nemzeti alaptanterv az alsóbb osztályokban jelentősen csökkenti az óraszámot, csupán a 9. és 10. osztályban van mindössze 1 órás mérséklés. Csökken a tananyag mennyisége is.  Az iskoláknak jelentős szabad mozgásterük is van a tanulásszervezésben - érvelt a tárca.

http://www.atv.hu/belfold/20200211-emmi-a-miskolci-gimnazium-nat-rol-kiadott-kerdesei-felrevezetoek/hirkereso

 

Online petíció indult a Nat mellett is, nemcsak ellene

Tanárok, szülők, diákok, kutatók, a minőségi oktatás minden elkötelezettje mellett intézmények, szervezetek csatlakozását is várják.

https://888.hu/kinyilott-a-pitypang/online-peticio-indult-az-uj-nemzeti-alaptanterv-mellett-4228157/

 

Egyletvezető gyászruhában

„Azt, hogy az új NAT jó úton jár, mi sem bizonyítja jobban, hogy azonnal hatalmas felzúdulást keltett a balliberális gondolkodású gittegyletek köré­ben. Tiltakozását fejezte ki pél­dául a Történelemtanárok Egylete is, amely a pedagógusok egy töredékét tudhatja a tagjai között, de mégis a nevükben beszél.”

https://magyarnemzet.hu/velemeny/egyletvezeto-gyaszruhaban-7762658/

 

Rendkívüli adatkérést küldött az iskoláknak a miniszter

Kásler Miklós lett a kormány Szent László lovagkirály-zarándokút programjának felelőse. Ez abból a körlevélből derült ki, amelyet a Klebelsberg Központ küldött ki az összes iskolának. A központ „rendkívüli adatbekérés” címén kért azonnali tájékoztatást az igazgatóktól: az intézményük tervez-e saját Szent László királyhoz kapcsolódó programot.

https://24.hu/belfold/2020/02/11/kasler-miklos-rendkivuli-adatbekerest-kuldott-az-iskolaknak-szent-laszlorol/

 

„Hogyan becsülhetnék a diákok a tanárokat, ha az állam sem becsüli őket?”

A kérdést Sneider Tamás jobbikos képviselő a miniszternek tette fel, aki már negyedszer nem adott érdemi választ a politikus pedagógusokat és a hazai oktatást érintő kérdéseire. Arról is érdeklődik: van-e joguk a magyar diákoknak felkészült, kipihent, nem a létfenntartásért küzdő, hanem a választott hivatásának élő pedagógusokhoz?

https://alfahir.hu/2020/02/11/sneider_tamas_oktatas_pedagogus_jobbik

 

Újra igazgatót keresnek a lázadó iskola élére

Kásler Miklós pályázatot írt ki a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatói posztjára. A megbízás határozott időre, 2020. augusztus 16-tól 2025. augusztus 15-ig szól.

https://24.hu/belfold/2020/02/11/ujra-igazgatot-keresnek-a-lazado-iskola-elere/

 

február 12.

 

Megalázó a tanároknak agresszív diákokról beszélni

 „A tanárok nem mernek beszélni az őket inzultáló, bántalmazó diákokról, mert megalázó számukra a helyzet” – mondta a Pesti Hírlapnak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, hogy miért csak a videók alapján értesülhetünk az inzultusokról. A pedagógus szakma egyetért a tanulók fizikai büntetésének tiltásában, a fenyítés visszavezetésétől pedig óva int a PSZ. Azonban a tanárok eszköztelennek érzik magukat, Totyik szerint teljesen magára hagyta őket a kormány.

https://pestihirlap.hu/2020/02/12/megalazo-a-tanaroknak-az-agressziv-diakokrol-beszelni/

 

Az államtitkár szerint az új Nat kevesebb terhet rak a diákokra és a tanárokra

A módosított Nemzeti alaptanterv (a 2012-ben elfogadotthoz képest) nagyobb mozgásteret ad az iskoláknak - mondta a köznevelésért felelős államtitkár az M1-en. A helyi sajátosságok megjelenítésére biztosított tízszázalékos mozgásteret húsz százalékra emelték a módosított alaptantervben. Ennek megfelelően a tantárgyak esetében „a Nemzeti alaptanterv tartalmai 80 százalékos óraterhelésre készültek”.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2020/02/12/maruzsa-a-modositott-alaptanterv-nagyobb-mozgasteret-biztosit-az-iskolaknak?source=hirkereso

 

Emmi: Csúsztatásokat terjesztenek a módosított alaptantervről

A rendszerváltoztatás óta bevezetett összes eddigi alaptanterv - még a balliberális oktatásirányítás alatt elfogadott 1995-ös és 2003-as is - kitüntetett helyen említette a célok között a nemzeti identitást, mégis ez a vád hangzik el most a leggyakrabban. A bírálatok nagy része tényszerűen cáfolható - írta a Magyar Hírlap.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200211-csusztatasokat-terjesztenek-a-modositott-alaptantervrol

 

Sorra állnak bele a Nat elleni tiltakozásba a gimnáziumok

A pécsiek levele óta csatlakoztak a tiltakozáshoz egyebek közt a budapesti gimnáziumok munkaközösségének tagjai is.

https://hvg.hu/kultura/20200212_Sorra_allnak_bele_a_NAT2020_elleni_tiltakozasba_a_gimnaziumok?fbclid=IwAR2ymrlOBZ1J-KyW7WiEqDHvgGdlAhyNUJ8FlRqDe1OwafoS-e6MtPafx0c

 

Hiller István: nagyobb szabadság kell a tanároknak

A volt oktatási miniszter szerint hazafiságra igenis kell nevelni a gyerekeket, de ezt a pedagógusokra kell bízni. Ezzel szemben az új alaptanterv a hazafiság logikátlan sulykolására kötelezi a tanárokat. A szocialista oktatáspolitikus az Inforádió Aréna műsorának egyebek mellett az alaptantervről is nyilatkozott.

https://infostart.hu/belfold/2020/02/12/hiller-istvan-ez-az-ellenzeki-valaszto-elementaris-akarata

 

A legszínvonalasabb szerzők szerepelnek az új alaptantervben

A Wass Alberthez és Nyirő Józsefhez hasonló írók életművének oktatását hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója szerint a Nemzeti alaptantervben megjelenő szerzők a nemzeti öntudatra és büszkeségre, valamint a tenni akarásra mutatnak irodalmi példákat a felnövekvő generációknak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-legszinvonalasabb-szerzok-szerepelnek-az-uj-nat-ban-7771673/

 

Nem tiltott az iskolai kamerák telepítése

Megfelelő összhangba hozva az európai adatvédelmi rendelet követelményeivel, lehet kamerákat telepíteni az iskolákba a pedagógusokkal szembeni erőszak megelőzésére - nyilatkozta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság hatóság elnöke.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200211-nem-tiltott-az-iskolai-kamerak-telepitese

 

Már több mint 90 ezer diák regisztrált külföldi nyelvtanfolyamra

A program 140 ezer kilencedikes és tizenegyedikes középiskolást érint alanyi jogon. A külföldi nyelviskolák visszajelzése szerint eddig 1390 iskolai csoport kért tőlük befogadó nyilatkozatot. A csoportos utazást 81 ezer diák választotta, de a számok folyamatosan változnak.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/mar-tobb-mint-kilencvenezer-diak-regisztralt-2-2040705/

 

A tanárok nem tudják pontosan, mi lesz a feladatuk, kevés a kísérőtanár is

A Külföldi Nyelvtanulási Programért felelős Tempus Közalapítványt azt válaszolta a portál kísérőtanárok hiányát firtató kérdésére: ha az intézménynek további kísérőpedagógusokra van szükségük, akkor „bevonhatók azok a pedagógusok is, akik a köznevelési törvény szerint pedagógus munkakörben alkalmazhatóak, illetve beszélik a célország nyelvét”. A bevont tanulók száma alapján az intézmények szervezési támogatást kapnak (50 tanulóig  25 ezer forintot tanulónként, 51-100 tanulóig 20 ezer forintot tanulókánt, 101 tanulótól  15 ezer forintot tanulóként).

https://24.hu/belfold/2020/02/11/allam-altal-fizetett-kulfoldi-nyelvtanfolyam-tanarhiany-pdsz/

 

Akár 120 ezer diák is utazhat határon túlra

Március 30-ig pályázhatnak a magyarországi iskolák a Határtalanul! programra. Újdonság, hogy a pedagógusoknak tanulmányutat szerveznek a határon túlra, hogy felkészítsék őket a kirándulásra.

https://magyarnemzet.hu/belfold/akar-szazhuszezer-gyermek-is-utazhat-a-hataron-tulra-7768037/

 

Nem akar a kormány pénzt adni Gyöngyöspatán, mert azt elköltenék

A gyöngyöspatai iskolaügy alperesei, a tankerület és az önkormányzat közös jogi képviselője sürgősségi kérelemmel fordul a Kúriához - közölte az Emmi parlamenti államtitkára. A sürgősségi beadvány célja, hogy a Kúria minél hamarabb hozzon döntést a gyöngyöspatai iskolaügyben. Ha a Kúria nem fogadja be a sürgősségi kérelmet, valószínűleg csak ősszel lesz döntés. A kormány szerint nem készpénzt kellene kapniuk az érintetteknek.

https://hvg.hu/itthon/20200212_Retvari_Surgossegi_beadvannyal_fordulnak_a_Kuriahoz_a_gyongyospatai_ugyben

 

Nem volt nehezebb az írásbeli középiskolai felvételi, mint tavaly

Ugyanannyi pontot szereztek a nyolcadikosok az idei középiskolai központi felvételin, mint a tavaly felvételiző általános iskolások - derül ki az Oktatási Hivatal előzetes adataiból. Átlagosan 49,5 pontot gyűjtöttek azok a nyolcadikos diákok, akik január 18-án írták meg a tesztet magyarból és matematikából. A 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők átlagosan 49 pontot, a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 65,1 pontot értek el.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200212_Megvannak_a_kozepiskolai_felveteli_eredmenyei_nem_volt_nehezebb_az_irasbeli_mint_tavaly

 

Tudatformáló tábor fiataloknak

Az egészséges, keresztény, nemzeti értékek és jövőkép elmélyítése, tudatformálás, a fiatalok lelkének megszólítása - e célokkal hozna létre táboroztatási programot a kormány 16-18 éveseknek.

https://magyarhang.org/belfold/2020/02/12/kormanyzati-terv-tudatformalo-tabor-fiataloknak/?fbclid=IwAR2YRsY9uvHu21kUAPXbIHoJrtjl806-4F31iCUK6dgEMRG-eWLUuRG7M04

 

február 13.

 

Alkotmánybírósághoz fordul és fordult a PSZ a szakképzési törvény miatt

Két beadványt is készítettünk: az egyikben azt kifogásoljuk, hogy sérülnek szakképzésben dolgozók jogai. Kérjük őket, adjanak felhatalmazást a PSZ-nek, hogy képviselhessük érdekeiket az AB előtt. A sajtótájékoztatót élőben közvetítettük a Facebookon. Itt lehet megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=SOsS7NcwslM&t=2387s

További beszámolók a sajtótájékoztatóról (amelyen szó volt a Nemzeti alaptantervről, a sztrájkbizottsági tárgyalásokról stb. is)

https://nepszava.hu/3066992_alkotmanybirosaghoz-fordult-a-pedagogusok-szakszervezete-a-szakkepzesi-torveny-miatt

https://alfahir.hu/2020/02/13/pedagoguskepzes_kozoktatas_szakkepzesi_torveny_szakkepzes_szabo_zsuzsanna_gosztonyi

 

Konzervatív gimnáziumigazgatók: „Habonyék örülnek, mi sírunk”

A valasz.hu portálnak két pedagógus csak névtelenül mert interjút adni, mert féltik állásukat és az iskolájukat. Az iskolaigazgatók borzalmasnak tartják, hogy a Nemzeti alaptanterv nem pedagógusszakmai, hanem politikai kérdés lett. Úgy vélik, "furcsa módon eddig sem a sajtó, sem a szakemberek nem kürtölték világgá, de a magyar mellett az ének-zenei rész is egészen hajmeresztő".

http://eduline.hu/kozoktatas/20200213_Ujabb_velemenyek_a_NATrol_konzervativ_gimnaziumigazgatok_nyilatkoztak

 

Erdély sem kér az új alaptantervből

A határon túli magyartanárok „áldásával” próbálja legitimálni a Nemzeti Alaptanterv módosítását a kormányzati propaganda gépezet. Az erdélyi szakmai körök ellenállásával azonban nem számoltak.

https://nepszava.hu/3066865_erdely-sem-ker-az-uj-nat-bol

 

A műszaki szakképzésnek is betesz az új alaptanterv

A húsz hazai nagy- és középvállalatot tömörítő Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség úgy látja: a természettudományok területén sem sikerült a szakma véleményét figyelembe venni és a korszerű oktatás elveihez, valamint a gazdasági szereplők elvárásaihoz igazított tudástartalmakat és kompetenciákat beemelni az alaptantervbe.

https://hvg.hu/elet/20200213_A_muszaki_szakkepzesnek_is_betesz_az_uj_NAT?s=hk

 

Mi folyik énekóra címszó alatt?

Nemzeti köntöst kapott az ének-zenei nevelés is, ezzel az új tanterv még inkább visszafelé tekint: a kerettanterv 75 százalékát a magyar népdalok teszik ki. A cikk írója zeneszerző, zeneelmélet tanár.

https://hvg.hu/elet/20200213_Csato_Monika_Az_enekzene_terulet_a_NATban_avagy_mire_valo_a_muveszeti_neveles

 

Sok óvodás hagyhatja ki a nagycsoportot

A szülők bizonytalanságról, egy pedagógiai szakszolgálat munkatársa pedig túlterheltségről számolt be a Magyar Hangnak, miután megkezdődött a kormány nyári beiskolázási reformjának végrehajtása. „Nem feltétlenül gondolták át, mit okoz majd, ha egy előjegyzési rendszerben működő intézményrendszerre ad hoc módon rázúdítják ezeket a kérelmeket. Gyakorlatilag leállt minden más ellátás, náluk a logopédust és a pszichológust is befogták a kérelmek feldolgozására, és már nem tudnak időpontot adni azoknak a gyerekeknek, akiket egyébként is el kellene látniuk, mert fejlesztésre szorulnak, vagy meg kellene vizsgálni őket. Aki októberben kért időpontot, azt áprilisban talán már meg is tudjuk vizsgálni” – mondta egy szakember.

https://magyarhang.org/belfold/2020/02/13/stressz-bizonytalansag-sok-ovodas-hagyhatja-ki-a-nagycsoportot/

 

A PDSZ továbbra is tiltakozik a szakképzés erőltetett átalakítása ellen

A PDSZ elutasítja, hogy a „reform” ára a munkavállalók közalkalmazotti státusának felszámolása legyen! A szakszervezet még mindig nem látja az ígért 30%-os, átlagos béremelés forrását, amely semmiképpen sem jelenthet mindenki számára érzékelhető béremelést - közölte a szakszervezet.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200213_A_PDSZ_tovabbra_is_tiltakozik_a_szakkepzes_eroltetett_atalkitasa_ellen#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2020-02-13

 

A Corvinus a régió legjobb közgazdasági egyetem lesz

Régiós elitet akar képezni a Corvinus, mondta az egyetem elnöke. Ennek érdekében számos fejlesztés lesz a jövőben. Terveznek innovációs központot, új kollégiumot, emelik a tanárok bérét, jönnek külföldi előadók is.

https://novekedes.hu/interju/kozgaz-elnoke-a-corvinus-a-regio-legjobb-kozgazdasagtudomanyi-egyeteme-lesz

 

február 14.

 

A PSZ-nek jogában áll Alkotmánybírósághoz fordulni

A Pedagógusok Szakszervezete tisztában van az új szakképzési törvény rendelkezéseivel, ezért is fordult Alkotmánybírósághoz. A közlemény kiadását az tette szükségessé, hogy az ITM azzal támadta a PSZ-t: valótlanságot állít és feszültséget akar kelteni.

https://pedagogusok.hu/hir/3968/a-psz-nek-jogaban-all-alkotmanybirosaghoz-fordulni-nem-tevesztette-meg-a-koezvelemenyt-es-a-pedagogusokat

 

Múlt századi módszerek

A 2012-es alaptantervhez képest nincs lényegi változás a matematika területén. Az alaptanterv továbbra is tananyagcentrikus, nem a logikus gondolkodásra helyezi a hangsúlyt - mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

https://nepszava.hu/3067071_hiaba-az-uj-nat-mult-szazadi-modszerekkel-tanitjak-a-matekot

 

A válogatás nem teljes körű!