Hírek

Heti lapszemle 2020. február 7.

Heti lapszemle 2020. február 7.

A PSZ több helyen is kifogásolta: nem lesz elegendő idő a módosított Nat-ra történő felkészüléshez, nem készülhetnek el idejében a tankönyvek sem. A tananyag mennyisége még nő is, holott annak egyharmadát egyszerűen ki kellene dobni. A PSZ tiltakozik az ellen is, hogy az óvodákat államosítsák, mert vannak ilyen hírek. További cikkek a lapszemlében.
 

január 31.

 

PSZ: a módosított alaptantervnek a diákok lesznek az áldozatai

A PSZ szerint túlságosan későn hozták nyilvánosságra a módosított Nemzeti alaptantervet, amelyről nem is folyt széles körű társadalmi vita. A kerettantervek és a tankönyvek sem készülhettek, illetve készülhetnek el idejében kellő szakmai alapossággal, a tanárok felkészülésére sem marad elegendő idő. A kapkodásnak leginkább a tanulók és a pedagógusok lesznek áldozatai.

https://pedagogusok.hu/hir/3960/psz-a-modositott-alaptantervnek-a-diakok-lesznek-az-aldozatai

 

Emmi: Elkészült a módosított Nat

A szaktárca január 31-én jelentette be: elkészült a módosított Nat. A miniszter szerint ötvözi a legmodernebb nemzetközi gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, erősíti a nemzeti identitást.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/01/31/elkeszult-a-modositott-nemzeti-alaptanterv?source=hirkereso

 

PSZ: Túl későn jelent meg a Nat ahhoz, hogy be lehessen vezetni

Gosztonyi Gábor alelnök a PSZ véleményét ismertette a kiadott közlemény alapján az RTL híradónak:

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/elkeszult-a-modositott-nemzeti-alaptanterv-oktatas-2020

Az ATV híradónak:

http://www.atv.hu/videok/video-20200131-elkeszult-az-uj-nemzeti-alaptanterv

 

Takács Géza: a Pedagógusok Lapja fóruma lehetne a megújulásnak

A pedagógustársadalomnak a hitet kell végre visszaszereznie önmagában. Ez a sztrájk előfeltétele - írta a cikk szerzője. „Ehhez természetesen a szakszervezetnek is újra kellene gondolnia önmagát.” „Talán a Pedagógusok Szakszervezete felajánlhatná saját lapját, a Pedagógusok Lapját a mozgalomnak, a megújulásnak. Hiszen valójában nincs egyetlen (szabad) fórumuk sem ma a pedagógusoknak. Ahol az ügyeiket megtárgyalhatnák.”

https://www.es.hu/cikk/2020-01-31/takacs-geza/level-a-tuntetoknek.html

 

február 1.

 

A PSZ tiltakozik az ellen, hogy az óvodákat is államosítsák

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Klubrádió Hetes stúdió c. műsorának arról az elképzelésről nyilatkozott, hogy az óvodák esetleg a Belügyminisztériumhoz kerülnek. Az Emmi korábban tagadta ezt, de egyre több helyről hallani.

https://www.youtube.com/watch?v=q2s5YMwd8P4&feature=youtu.be

 

Magyartanárok Egyesülete: Nem nemzeti és nem alaptanterv

A Magyartanárok Egyesülete a magyar nyelv és irodalom tantárgyat vizsgálva megállapította: „Nem nemzeti, mert ekkora mennyiségű tananyag az adott korosztály legalább kétharmada számára nem elsajátítható, őket a nemzetből mintegy kirekeszti. Nem alaptanterv, mert a tanítást teljes részletességgel s nem csupán alapjaiban szabályozza. Komoly óraszámcsökkentés mellett jelentős tananyagbővítést hajt végre.”

https://magyartanarok.wordpress.com/2020/02/01/a-magyartanarok-egyesulete-allasfoglalasa-a-nemzeti-alaptanterv-2020-januar-31-en-nyilvanossagra-hozott-szovegerol/?fbclid=IwAR27sfDY6V9YBwqpY4DdABqSWfukhCL6G4nkVl_Fj9TPwqyUAoXCCEEvbyI

 

február 2.

 

Kétféle vélemény a történelmet oktatóktól:

A Történelemtanárok Egylete a NAT jelenlegi tartalmát, megfogalmazott céljait elfogadhatatlannak tartja

„Elvárható, hogy az alapvetően fontos szakmai anyagok a szélesebb szakmai közvélemény bevonásával készüljenek és megismerhető legyen a készítők személye. Elfogadhatatlan, hogy ez az anyag a nyilvánosság kizárásával jött létre, még a készítők neve sem ismert.”

https://tte.hu/a-tortenelemtanarok-egylete-allasfoglalasa-az-uj-nemzeti-alaptanterv-2020-januar-31-en-megjelent-szovegerol/

A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének közleménye

„A megújított NAT-ot áttekintve, elöljáróban üdvözöljük, hogy egyesületünk számos korábbi, e téren megfogalmazott gondolata visszaköszön a most megjelent anyagban, illetve, hogy a 2018-ban publikált, a szakma zöme által pozitívan fogadott javaslat lényegi, strukturális elemei megőrződtek, csak kisebb, tematikai változtatások történtek.”

http://os.mti.hu/hirek/150117/a_tortenelemoktatok_szakmai_egyesuletenek_kozlemenye

 

Az Országos Diákparlament javaslatai a kormánynak

A diákparlament határozott fellépést kért a pedagógusok védelmében. Maruzsa Zoltán államtitkár jelezte: a most megfogalmazott újabb 45 pont - a fiatalokkal együttműködésben - a következő két évben teljesíthető lesz.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/02/02/az-orszagos-diakparlament-tobb-mint-negyven-javaslatot-tett-az-oktatasi-kormanyzatnak?source=hirkereso

 

Elfogadhatatlan, ami a nagykátai iskolában történt

Czerván György fideszes képviselő elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja a nagykátai iskolában történt tanárbántalmazást, arra kérte a minisztériumot és a kormányt, vizsgálja meg, mit lehet tenni az ilyen esetekkel szemben. A Nagykátai Ipari Szakközépiskolában egy diák több osztálytársa bátorítására és szeme láttára erőszakosan provokálta és fizikailag is fenyegette az egyik tanárt.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200202-elfogadhatatlan-es-felhaborito-ami-a-nagykatai-iskolaban-tortent

 

február 3.

 

„Ez nem a nemzet alaptanterve”

Szakértők szerint a dokumentum számos pontján szembemegy a modern pedagógiai szemlélettel. A Népszavának Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Nat átolvasása után azt mondta: a középfokú nyelvvizsga a cél, de maga a tananyag tartalma meg sem közelíti a B2-es követelményeket. Szerinte az új Nat nem veszi figyelembe a diákok közötti eltérő tanulási folyamatokat sem.

https://nepszava.hu/3065736_ez-nem-a-nemzet-alaptanterve

 

Hajnal Gabriella: az oktatásnak nem lenne szabad politikai szintérré válnia

A Nemzeti Alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos, a KK elnöke hangsúlyozta: fontos volt a diákterhek csökkentése, ez az óraszámokban már érzékelhető. A Hír TV-nek adott interjúban megjegyezte: Kertész Imrét tartalmazza a kerettanterv, de az állításokkal szemben Móricz és Örkény sem maradt ki. Ugyanígy félreértések vannak a kötelező olvasmányokról.

https://hirtv.hu/magyarorszageloben/hajnal-gabriella-az-oktatas-egy-szakma-nem-szabadna-politikai-szinterre-valnia-2494600?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Kásler Miklós: a módosított Nat biztos alap az elhelyezkedéshez

A módosított Nemzeti alaptanterv mindenki számára elsajátítható és elsajátítandó, biztos alapot nyújt az elhelyezkedésre az élet bármely területén - közölte a miniszter.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-modositott-nat-biztos-alapot-nyujt-az-elhelyezkedesre-az-elet-barmely-teruleten

 

CKP: Jogilag is aggályos az új Nat

A CKP az új Nat visszavonását javasolja. Az szerintük nem nemzeti, mert kirekeszti a tanulók kétharmadát (nem vonatkozik a szakképző iskolákra és csak részben alkalmazható a technikumokra). Ráadásul bevezetésére képtelenül kevés az idő: lehetetlen a tankönyvrendelésig, illetve a tanév kezdetéig tankönyveket írni és kiadni, a pedagógusokat felkészíteni, helyi tanterveket kidolgozni.

https://hvg.hu/kultura/20200203_CKP_Jogilag_is_aggalyos_az_uj_NAT#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2020_2_3

 

Élenjáró gimnáziumok: Túl nagy teher az iskoláknak a Nat

Az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatói Grémiuma korábban már tiltakozott a Nat túl korai bevezetése miatt. A Kempelen Farkas Gimnázium igazgatója kijelentette: amikor felvételiztetni, érettségiztetni kell, túl nagy teher az iskoláknak a szeptemberi bevezetés. Április 30-ig kell helyi tantervet készíteniük az iskoláknak, amikor még nem is ismerik a következő tanév tankönyveit és a kerettanterveket. Szerinte ezt csak parancsra lehet elvégezni, jól nem.

https://mfor.hu/cikkek/makro/elenjaro-gimnaziumok-igazgatoinak-gremiuma-tul-nagy-teher-az-iskolaknak-a-nat.html

 

Nat: Közelebb a mindennapokhoz

Bár a korábbi hírekkel ellentétben nem vezetnek be előkészítő évfolyamot az első osztály előtt, hangsúlyosabbá tették az alapozást a módosított Nemzeti alaptantervben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nat-kozelebb-a-mindennapokhoz-7734827/

 

Itt a jobboldali kultúrkampf atombombája

Ez még mindig a magolás iskolája: az új Nat továbbra is egy 19. századi műveltségeszményt képvisel, kötelező olvasmányokkal, előírt témakörökkel, minimális számú választási lehetőséggel.

https://azonnali.hu/cikk/20200203_itt-a-jobboldali-kulturkampf-atombombaja-a-2020-as-nemzeti-alaptanterv

 

Nem kell a kritikai gondolkodás?

A módosított alaptantervben a fideszes kormányzat fű alatt kivette az állampolgárság- és demokrácia nevelés preambulumából a „kritikai gondolkodás” szükségességét, helyére pedig a „mérlegelő gondolkodást” tette.

https://merce.hu/2020/02/03/melyebb-es-aljasabb-szandek-huzodik-mogotte-ujhelyi-istvan-kiszurt-egy-apro-valtozast-az-uj-nat-ban/

 

Beiskolázás: Majdnem 10 ezer halasztási kérelem érkezett

Az Oktatási Hivatal szerint a beérkezett kérelmek száma az előzetes szakmai várakozásoknak megfelelő. Az esetek mintegy kétharmadában szakértőként rendelik ki a pedagógiai szakszolgálatot, szakvéleményük alapján hoznak döntést a hatéves gyermekek iskolaérettségéről.

https://nepszava.hu/3065853_iskolaerettseg-majdnem-tizezer-halasztasi-kerelem-erkezett-az-oktatasi-hivatalhoz

 

Egy szülő kétségbeesett beszámolója: a közoktatás szétveri a családot

Életszagú írás arról, hogy a köznevelés milyen feszültségeket, veszekedéseket szül otthon, a családban, a mindennapokban.

https://wmn.hu/ugy/52182-a-kozoktatas-szetbssza-a-csaladot--egy-szulo-ketsegbeesett-beszamoloja

 

A büntethetőség korhatárát csökkentené az államtitkár

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint fontolóra kell venni a Btk. szigorítását, hogy a 12-14 évesek ellen is alkalmazni lehessen. Jelenleg csak súlyos, minősített esetekben van erre lehetőség. Biztonsági kamerarendszer kiépítését is tervezik a pedagógusokat ért atrocitások miatt.

https://magyarhang.org/belfold/2020/02/03/a-buntethetoseg-leszallitasat-szeretne-a-koznevelesi-allamtitkar/

 

február 4.

 

Nőtt a történelem súlya a módosított alaptantervben

A történelem lehet a módosított Nat nyertese, hiszen órakerete nem csökkent, hanem – mivel önálló tárgyként kikerült belőle az állampolgári ismeretek – gyakorlatilag bővült. Mégis ez a tárgy áll a bírálatok kereszttüzében: a balliberális szakértők szerint nacionalista ideológiát, hagymázas múltat kell majd oktatni.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200204-nott-a-tortenelem-sulya-a-modositott-alaptantervben

 

„Nem tanítok fasiszta írót” – tiltakozás indult a Nat ellen

 „Nem tanítok fasiszta írót”, „Kevesebb óra + több tananyag – gondolkodás = NAT 2020. „Küldj fotót és írd hozzá: #nonat” - írta ki a Facebookra a PDSZ. Több tanár eleget is tett a felhívásnak.

https://24.hu/belfold/2020/02/04/pdsz-nat/

 

Dragomán György író: Kár, hogy 2020-ban itt tartunk

„Mintha a mostani Nat célja az lenne, hogy mindenkit elijesszen az irodalomtól és az olvasástól. Aki írta, az nem tudja, és nem is akarja tudni, hogy mi a tanítás tempója, hogy milyen irdatlan nehezen lehet megszerettetni egy mai átlagos kamasszal az olvasást egyáltalán, és főleg a költészetet, és semmit se tud a mostani digitális és egyre digitálisabbá váló világról.”

https://index.hu/velemeny/2020/02/04/nat_irodalom_nemzeti_alaptanterv_dragoman_gyorgy_utopia_olvasas_szeretet/?fbclid=IwAR3CK6Fr-VnsJadvnCpUjX7GAUSMs6jKpZQNBf4xu8AyvNog1PjRXnVnkLI

 

Jocó bácsi: Most kellene mindenkinek összefognia és az új Nat visszavonását kérnie

Balatoni József tanár azt írta: „Most mindenkinek össze kellene fognia, és a NAT azonnali visszavonását, átdolgozását kérnie, hogy végre igazán használható, XXI. századi NAT születhessen! De sajnos ez megint csak egy álom. Hisz a kommentek többségében már megkaptuk, hogy „a tanárok álljanak ki, ők lépjenek fel ez ellen”. Én megtettem!”

https://wmn.hu/ugy/52195-az-uj-nat-koszonoviszonyban-sincs-azzal-amire-szukseg-lenne--joco-ba-kiakadt?fbclid=IwAR3W5GNyik5x3xu1nXGa-EML4bgg360SDK5JTEvfLduP7VqDLqeT_DSC4S8

 

Ombudsmanhoz fordul egy képviselő a gyermekek jogait sértő Nat miatt  

Amellett, hogy az új Nat szeptemberi bevezetése sérti a jogbiztonság elvét, tartalmában és a tananyag mennyiségét tekintve is gyermekellenes. Ezért az alapvető jogok biztosához fordul Szél Bernadett.

https://hvg.hu/itthon/20200204_Ombudsmanhoz_fordul_Szel_Bernadett_az_uj_Nemzeti_alaptanterv_miatt?s=hk

 

Maruzsa Zoltán: Meg kell védeni a pedagógusokat

Az államtitkár Gyöngyöspatán kijelentette: a kormányban felháborítónak tartják a tanárok megalázását. Felmerült az iskolarendészetek felállításának lehetősége, az olyan intézményekben pedig, ahol többszörösen előfordult tanárok elleni erőszak, kamerarendszer telepítenének. Meg kell védeni a pedagógusokat, biztosítani számukra az oktató-nevelő munka biztonságát.

https://magyarnemzet.hu/belfold/maruzsa-zoltan-meg-kell-vedeni-a-pedagogusokat-7739954/

További a témában:

https://index.hu/belfold/2020/02/03/gyongyospata_maruzsa_zoltan_iskolai_eroszak_szegregacio/

Nyomozás indult a tanárát fenyegető diák ellen

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt nyomozás indult a nagykátai szakközépiskola diákja ellen, aki leköpte tanárát és veréssel fenyegette. A diák ellen fegyelmi is indult, ám tette miatt akár börtönbe is kerülhet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nyomozas-a-tanarat-fenyegeto-diak-ellen-7738763/

További:

https://hirtv.hu/ahirtvkekhirei/gyongyospatai-tanarveresek-nyomozas-indulhat-a-helyi-roma-gyerekek-ugyeben-2494627

 

A kormány már korábban tudta, nem lesz kötelező a nyelvvizsga

Az ITM egy képviselői kérdésre adott válaszából kiderült: a kormány tavaly augusztusban tudta, nem lesz kötelező a nyelvvizsga a felvételihez, de csak novemberben jelentette be.

https://nepszava.hu/3065880_a-kormanyban-mar-tavaly-augusztusban-tudtak-hogy-nem-teszik-kotelezove-a-nyelvvizsgat-az-egyetemi-felvetelihez-honapokig-megis-mast-mondtak

 

Kicsinálja az alternatív iskolákat a bizonytalanság

A köznevelési törvény tavalyi módosítása megszüntette a magántanulói státuszt, bevezette az egyéni munkarendet. Egyelőre azonban nem tudni, kik és mi alapján remélhetik, hogy ezt a státuszt megkapják. A bizonytalanság ellehetetleníti az alternatív, tanulócsoportos „lakásiskolákat”.

https://index.hu/belfold/2020/02/04/tanulocsoportok_megszunese_magantanulo_egyeni_munkarend_bizonytalansag_torvenymodositas/

 

Bántalmazottként, nehezített pályán

Több száz, súlyos pszichés vagy disszociá­lis tüneteket mutató, pszichoaktív szerekkel küzdő, tartósan beteg, fogyatékos, különleges ellátást igénylő fiatal él speciális gyermekotthonokban. A kalocsai központi speciális otthon az országban az egyik olyan hely, ahol az ilyen esetekből is igyekeznek a legtöbbet kihozni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/bantalmazottkent-nehezitett-palyan-7735082/

 

A BÖSZ kiáll az óvodák mellett

Az óvodák önkormányzati fenntartása mellett állt ki a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége.

https://444.hu/2020/02/04/a-bosz-kiallt-az-ellen-hogy-a-kozponti-kormanyzat-ala-rendeljek-az-ovodakat?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=a-bosz-kiallt-az-ellen-hogy-a-kozponti-kormanyzat-ala-rendeljek-az-ovodakat

 

február 5.

 

PSZ: Sztrájkkészültség követelésekkel

„Már decemberben megkezdtük a sztrájkra való felkészülést” - mondta a Pesti Hírlapnak Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. A bérek 30 százalékos emelését, a tanórák számának csökkentését, a szakképzésben dolgozók munkaviszonyának visszaállítását kívánják elérni, akiket kivont a kormány a közalkalmazotti munkaviszonyból. „Az oktatási tárcánál tapasztaljuk, hogy látják, baj van. Úgy tudjuk, a miniszterelnök előtt van az ügy, de politikai döntés továbbra sem született” - mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. A PSZ 100 millió forintot különített el egy akcióalapba.

https://pestihirlap.hu/2020/02/05/kuzdes-vagy-visszavonulas/

 

PSZ: Csökkenteni kellett volna a tananyagot

Ha lett volna szakmai egyeztetés, a PSZ biztosan elmondja a döntéshozóknak: legalább harmadával csökkentsék a tananyagot, hogy az átlagos képességű diákok számára is befogadható legyen. Ehhez képest a módosított alaptantervvel tovább nőt a tananyag mennyisége - mondta a Nők Lapja Café portálnak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

https://nlc.hu/ezvan/20200205/alaptanterv-nat-pedagogus-tiltakozas/  

 

Hajnal Gabriella válaszolt a PSZ kritikáira

A miniszteri biztos szerint a híresztelésekkel ellentétben nincs és nem is volt ellentét a javaslatot elkészítő és az azt továbbgondoló szakmai csoportok között. Nem maradt el a társadalmi egyeztetés - válaszolt a Pedagógusok Szakszervezetének kritikáira Hajnal Gabriella, szerinte ugyanis a végleges anyag alapja az a javaslat, amelyet Csépe Valéria 2018 szeptemberében nyilvánosságra hozott, és amelyhez több ezer véleményt fogalmaztak meg szakemberek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-gyermek-a-fokusz-a-pedagogus-a-kulcs-7747067/

 

Miniszteri biztos: Nem állítottuk feje tetejére az oktatást

A Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos, a Klebelsberg Központ elnöke újabb interjújában azt mondta: gördülékenyen indul szeptembertől a módosított Nat. A kerettantervek jóval nagyobb szabadságot adnak, hiszen javasolt témakörök szerepelnek, javasolt óraszámmal, minden pedagógusnak magának kell felmérnie, hogy egy-egy témakörre egy osztályban hány órára van szükség.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200205-nem-allitottuk-feje-tetejere-az-oktatast

 

Játékos nyelvoktatásra fókuszál a Nat

Az átalakított alaptanterv megreformálja az idegen nyelvek oktatását is, ami valóban kedvet csinálhat a gyerekeknek a nyelvtanuláshoz - mondta a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke.

https://magyarnemzet.hu/belfold/jatekos-nyelvoktatasra-fokuszal-a-nat-7744196/

 

Van tanár, aki kilátásba helyezte felmondását, ha bevezetik a Natot

Tiltakozó akció indult a PDSZ Facebook-oldalán az új alaptanterv ellen. Az egyik tanár jelezte: felmond, ha a megújított Nemzeti alaptantervet vezetik be.

http://www.atv.hu/belfold/20200205-van-olyan-tanar-aki-kilatasba-helyezte-felmondasat-ha-bevezetik-az-uj-nat-ot/hirkereso

 

PDSZ: el kell halasztani a Nat bevezetését

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szerint nem érdemes ideológiai vitákba beleállni, mert a Nat szakmailag vállalhatatlan, gyerekellenes. A PDSZ fontolgatja, hogy a sztrájktárgyaláson felveszi követelései közé a Nat elhalasztását - mondta az elnök a Klubrádióban.

https://www.klubradio.hu/adasok/nem-tanitok-fasiszta-irot-tiltakoznak-a-tanarok-111024

 

Egyetemi hallgatókkal enyhítenék az óvónőhiányt Kecskeméten

Kecskeméten öt éven belül több mint harminc óvónő mehet nyugdíjba. A szakemberhiányra igyekeznek felkészülni: szeptembertől a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar hallgatói hetente kétszer pedagógiai asszisztensként dolgozhatnak a helyi óvodákban.

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyetemi-hallgatokkal-enyhitenek-az-ovonohianyt-kecskemeten-2454066/

 

Van még remény az oktatásban?

Minden szülő érdeke, hogy gyerekének olyan jövőt biztosítson, amelyben megtalálja boldogulását. Az oktatási rendszer ezt nemcsak hogy nem segíti, hanem épp szembe is megy vele - nyilatkozta a 168 Órának Vass Vilmos egyetemi docens, a kompetenciafejlesztő pedagógia egyik vezető kutatója.

https://168ora.hu/itthon/aki-fut-sokaig-el-van-e-meg-remeny-az-oktatasban-181349

 

Iskolarendésszel és kamerarendszerrel védenék a tanárokat

A zavartalan munkavégzés biztosításával meg kell védeni a pedagógusokat - mondta Maruzsa Zoltán államtitkár a gyöngyöspatai szegregációs ügyben. A politikus szerint egyre több a tanárok elleni támadás.

https://www.lokal.hu/2020-02-iskolarendeszettel-es-kamerarendszerrel-vedenek-a-tanarokat/

További a témában:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200204-a-fidesz-kdnp-tamogatja-hogy-a-kormany-lepeseket-tegyen-a-pedagogusok-vedelmeert

 

Gyurkó Szilvia: Hurrá, kamerák, végre eltűnhet az iskolai erőszak!

Ideig-óráig a félelem megdermeszti az erőszakos folyamatokat, de ezek mindig beindulnak újra, csak még aljasabban, még okosabban - írta a gyermekjogi szakember.

https://wmn.hu/ugy/52201-dr-gyurko-szilvia-hurra-kamerak-vegre-eltunhet-az-iskolai-eroszak

 

Elérte a kormány, hogy ne az oktatásról, hanem az erőszakos roma gyerekekről beszéljünk

A cikk elemzi, hogyan épült fel a kormány kommunikációs kampánya az utóbbi hetekben.

https://444.hu/2020/02/05/egy-honap-alatt-elerte-a-kormany-hogy-ne-az-oktatasrol-hanem-eroszakos-roma-gyerekekrol-beszeljunk?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=egy-honap-alatt-elerte-a-kormany-hogy-ne-az-oktatasrol-hanem-eroszakos-roma-gyerekekrol-beszeljunk

 

február 6.

 

A tananyag egyharmadát ki kellene dobni

Az új Nat növelte a tananyag mennyiségét, holott az eredeti harmadát ki kellene dobni ahhoz, hogy az átlagos képességű tanulók is elsajátíthassák - mondta a PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Hit Rádió Középpont című műsorának. Azt is jelezte: ideológiai jellegű vita kerekedett abból, melyik írót kell tanítani, melyiket nem, holott a diákok alapkészségeit (írás, olvasás) kellene az eddigieknél is jobban megerősíteni. A vitafórumnak szakértők voltak a vendégei.

https://www.youtube.com/watch?v=wjbVQ0mTB7E

 

A PDSZ ellenállásra szólítja fel a pedagógusokat a Nat miatt

A PDSZ elutasítja a Nemzeti alaptanterv legújabb változatát, amely alkalmatlan arra, hogy az oktatás megújulásának alapdokumentuma legyen. Kéri a pedagógusokat: ha bevezetik az új alaptantervet, hagyják figyelmen kívül mindazokat a tartalmakat, amelyek lelkiismeretük és legjobb tudásuk szerint ártalmasak.

https://hvg.hu/kultura/20200206_NAT_a_PDSZ_ellenallasra_szolitja_fel_a_pedagogusokat?s=hk

 

A módosított Nat visszavonására szólított fel a Párbeszéd

A Párbeszéd, várhatóan több ellenzéki párttal közösen, határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, felszólítva a kormányt: vonja vissza a módosított Nemzeti alaptantervet. Tordai Bence országgyűlési képviselő azt mondta, a beadvány pedagógusszervezetek észrevételei alapján készített szakmai álláspontot tükröz.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2020/02/06/a-modositott-nemzeti-alaptanterv-visszavonasara-szolit-fel-a-parbeszed?source=hirkereso

 

Hajnal Gabriella: nem vonják vissza a Natot

A miniszteri biztos nem tartja jogosnak, és nem is tudja elképzelni, hogy visszavonnák az alaptantervet. Arra a kérdésre, melyik szakmai szervezettel egyeztettek, azt válaszolta: a mostanit a Nemzeti Pedagógus Karnak küldték el. Ha folyamatosan egyeztettek volna, sosem lesz semmilyen anyag. Az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának nyilatkozott.

http://www.atv.hu/belfold/20200206-hajnal-gabriella-ha-folyamatosan-egyeztetunk-sosem-lesz-semmilyen-anyag

 

Maruzsa Zoltán: A Nat vállaltan hazafias, gyermekközpontú

Az államtitkár közölte: az a cél, hogy a diákok megismerjék a nemzeti kultúrájukat, jobban értsék a történelmi és természettudományi összefüggéseket, eredményesebben tanuljanak nyelveket. Az alsó tagozat első három évében 24 óra lesz, amelyből 22 kötelező. A maximumban már benne van a heti öt testnevelés is. A 11-12. évfolyamon pedig a maximum 34 óra lehet.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/02/06/maruzsa-a-modositott-nat-vallaltan-hazafias-gyerekkozpontu-es-21-szazadi?source=hirkereso

 

Ki taníthatja a vadonatúj tárgyakat?

Az általános iskola 7-8. évfolyamán és a középiskola 11-12. évfolyamán lehetőség lesz a fizika, kémia, biológia, földrajz tantárgyakat összevonva is tartani. Az Emmi szerint természetismeret szakos tanárok mellett biológia, fizika, földrajz és kémia szakos tanárok is taníthatják majd abban az esetben, ha elvégzik a kiegészítő képzést. Mivel az alaptantervet felmenő rendszerben vezetik be, a felkészülésre van még két tanév. Legelőször ilyen tárgy bevezetésére ugyanis csak 2022-ben lesz lehetőség.

https://hvg.hu/kultura/20200206_Megvan_ki_tanithatja_az_integralt_termeszetismeret_tantargyat

 

Az Emminek nincs szerződése Takaró Mihállyal

Az irodalomtörténészt - más szakértőkkel egyetemben - az Oktatási Hivatal bízta meg az irodalom kerettanterv kidolgozásával, amelynek jóváhagyása ezekben a napokban zajlik. Takaró Mihály kerettanterv készítői minőségében vesz részt a megbeszéléseken, a tankönyvek írásában nincs szerepe.

http://www.atv.hu/belfold/20200206-emmi-nem-mondott-igazat-az-ellenzeki-sajto-a-miniszteriumnak-nincs-szerzodese-takaroval/hirkereso

 

Mégsem lesz nulladik osztály

Nincs napirenden a nulladik évfolyam bevezetése - közölte a Népszava megkeresésére az Emmi. Ercse Kriszta oktatáskutató szerint az új, módosított alaptantervnek nem sok pozitívuma van, ám az, hogy a nulladik évfolyamok kimaradtak belőle, ide sorolható.

https://nepszava.hu/3066146_megsem-lesz-nulladik-osztaly

 

Magyar Hírlap: Sorosék támogatják a nemzetellenes történészeket

A módosított alaptantervet leghevesebben támadó Történelemtanárok Egyletét, illetve Tényleg?! című, „tévhiteket eloszlató”, elsősorban középiskolásoknak szóló honlapjukat a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzeli. Az egylet kifogásolja például, hogy a Nat tárgyi tudást is előír történelemből, az állampolgári ismereteknél megjelenik a „normakövető magatartás”.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200206-tenyleg-sorosek-tamogatjak-a-nemzetellenes-torteneszeket

 

Fábry Béla: A rendszerrel van baj

A most közreadott „alaptanterv” műfaját tekintve sokkal inkább a múlt század hatvanas éveit idéző „tanterv és utasítás”. A pedagógus cikke a Népszavában.

https://nepszava.hu/3066163_a-rendszerrel-van-baj

 

A diákok aktív részvételére épít a Nat

Frontális oktatás helyett a tanulók aktivitását, a párban vagy csoportban végzett felfedező ismeretszerzést helyezi előtérbe a korszerűsített alaptanterv, ezt a törekvést pedig a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője is elismeri.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-diakok-aktiv-reszvetelere-epit-a-nat-7747277/

 

Fél lábbal az iskolában

Az elmúlt hónapokban a hírek jogfosztásról és a hatévesek mindenáron történő első osztályba kényszerítéséről szóltak, ám egyelőre az egésznek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A Magyar Nemzet újságírója iskolaérettségi vizsgálaton járt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fel-labbal-az-iskolaban-7732982/

 

Egyeztetnek Gyöngyöspatán

Egyeztetésre hívta a gyöngyöspatai perben érintett roma fiatalokat a helyi önkormányzat és a tankerület. A helyi tanintézmény vezetője a közösségi terekben igen, de a tantermekben nem támogatja kamerák elhelyezését.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200206-tanulasi-lehetoseg-a-gyongyospatai-romaknak

 

Elkülönített oktatás a nagyecsedi mintaiskolában

A keleti határszélen van egy iskola, amelyet az integráció jó mintájaként emlegetett a Fidesz roma szakpolitikusa. Helyszíni riport.

https://nepszava.hu/3066145_elkulonitett-oktatas-a-nagyecsedi-mintaiskolaban-is

 

A közgazdászok is mérik, milyen károkat okozott az oktatáspolitika

A szakképzési reformról és a tankötelezettségi korhatár csökkentéséről is komoly szakmai vita folyik bevezetésük óta. Közgazdászok számokkal igazolták, milyen károkat okozott a kormányzat intézkedése. Hiába jók a fiatalok foglalkoztatottsági adatai, az oktatási mutatók aggasztóak, ez pedig a gazdasági fellendülés után hatalmas pofon lehet az országnak.

https://24.hu/belfold/2020/02/06/oktatas-tankotelezettseg-korhatar-szakkepzes-reform-roma-fiatal-munkanelkuliseg/

 

Mi történik a lemorzsolódott diákokkal?

Amíg az alaptanterven háborgunk, lezajlottak a középiskolai felvételik. De mi lesz azokkal, akik 16 évesen kihullanak az oktatásból? Rajtuk keresztül termeli újra az oktatási rendszer a szegénységet. Talán többet is tehetnének az érdekükben az intézmények ötévenkénti átnevezésénél és a kötelező olvasmányok újragondolásánál. A cikkíró Bárány Balázs történész, korábban történelmet oktatott.

https://azonnali.hu/cikk/20200206_mi-tortenik-a-lemorzsolodott-diakokkal

 

Tanév közben küldték el az iskolaigazgatót Gyömrőn

Megszűnik a gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatójának megbízatása. A cikk szerint az önkormányzati kampányban rendszeresen teret engedett politikai megnyilvánulásoknak, a tankerület hiába figyelmeztette.

https://hirklikk.hu/kozelet/tanev-kozben-kuldtek-el-az-iskolaigazgatot-gyomrn/359789/

 

február 7.

 

Nem csökken a tananyag, ezért sem támogatja a Natot a PSZ

Az ígéretek ellenére nem csökken a tananyag, megint kísérletek áldozatai lesznek a gyerekek - ezért sem támogatja a PSZ a módosított Nemzeti alaptantervet. A Klubrádió összeállításában több szervezet véleményét ismertette, köztük Totyik Tamásét, a PSZ alelnökéét.

https://www.youtube.com/watch?v=6TMCP3OgpkM&feature=youtu.be

 

Molnár Zoltán: Aggályos az új Nat szeptemberi bevezetése

A PSZ Borsod megyei elnöke jelezte az Észak-Magyarország c. lapnak: túl későn jelent meg a Nat, nem lesz kellő idő a szeptemberi bevezetéséhez. A PSZ azt is sérelmezi, hogy az Emmi hiába kötött a szakszervezettel stratégiai megállapodást, azt a minisztérium nem tartotta be. A megállapodás ugyanis arról szólt, hogy a szakszervezetet bevonják a jogszabályok előkészítésébe.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/igen-vegyes-a-fogadtatas-4051530/

 

Földváriné Jeneses Katalin: Nem a XXI. századnak megfelelő a Nat

A PSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke - mások mellett - a szolnoki tv híradójának mondta el a módosított Natról a kritikát.

https://www.youtube.com/watch?v=CJQ3JV7Zb20

 

Egy pécsi gimnáziumból jött az első tantestületi tiltakozás a Nat ellen

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanári munkaközössége az első tantestület, amely tiltakozó levelet adott ki. Eljött az ideje annak, amikor már nem hallgathatnak tovább, amikor cselekedni erkölcsi kötelességük.  A 50 fős tantestületből 31-en kérik a Nemzeti Pedagógus Kart, hogy érje el a Nat visszavonását.

https://444.hu/2020/02/07/egy-pecsi-gimnaziumbol-jott-az-elso-tantestuleti-tiltakozas-az-uj-nat-ellen?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=egy-pecsi-gimnaziumbol-jott-az-elso-tantestuleti-tiltakozas-az-uj-nat-ellen

 

PSZ: az iskolák bekamerázása nem megoldás

„Egy kamerarendszer felállítása nem fogja megszüntetni az agressziót az iskolákban, a kiváltó okot kell kezelni" – mondta a hvg.hu-nak Totyik Tamás. Szerinte a Nat fő hibája, hogy a tanagyag óriási mennyisége miatt még az átlagos képességűeknek is problémát okoz a teljesítés. Ez folyamatos iskolai kudarcélményhez vezet, ami agressziót szül, erre volt példa a győri késelés. Attól is tart, hogy a jövőben újabb konfliktusforrást jelenthet a vidéki kis létszámú iskolák összevonása, amiről - értesülése szerint - jelenleg is folynak tárgyalások.

https://hvg.hu/itthon/20200207_iskola_kamera_kozoktatas_eroszak

 

Dermesztőnek nevezte az oktatási szakjogász az iskolarendészet tervét

Ilyen még a szocializmusban sem volt - mondta Szüdi János a 168 órának az iskolák tervezett bekamerázásáról. Ilyen körülmények között fognak a pedagógusok tanítani. Ne higgyék azt, hogy azt tanítanak majd, amit akarnak. Szerinte a gyöngyöspatai ügyet ürügyként használva átalakítják a teljes iskolarendszert, börtönné változtatják az intézményeket. Két éve az alaptanterven rágódunk, és nem vesszük észre, hogy megszüntették a rugalmas beiskolázást, korlátozzák a magánoktatást, s mindenkinek kötelező hatévesen iskolába járni - tette hozzá.

https://168ora.hu/itthon/jonnek-a-kamerak-dermesztonek-nevezte-szudi-janos-szakjogasz-a-kormany-iskolarendeszeti-terveit-181439

 

A válogatás nem teljes körű!