Hírek

Heti lapszemle 2020. január 17.

Heti lapszemle 2020. január 17.

A PSZ a miniszternek írt nyílt levélben sérelmezte: nem kapta meg a Nemzeti alaptanterv új (módosított) koncepcióját, így véleményt sem tudott kialakítani róla. Szakszervezetünk a minap nyilvánosságra került akadémiai kutatással igazolva látja követeléseinek jogosságát: annyira elöregszik a pedagógustársadalom, hogy nem lesz, aki tanítsa gyermekeinket. A fiataloknak ugyanis a megalázóan alacsony bérrel egyáltalán nem vonzó a pálya. Legutóbb a novemberi tüntetésen követeltünk béremelést az oktatásban dolgozóknak, de a kormány ezt nem hallotta meg. További oktatási témák a lapszemlében.

 

január 10.

 

Átadták a Trefort Ágoston-díjat

Bozótvágóval fenyegetőző férfitól mentette meg tanítványait a Gulner Gyula Általános Iskola testnevelő tanára. Ezért Trefort Ágoston-díjat kapott. Farkas János az elismerést példás, felelősségteljes magatartásáért vehette át.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/atadtak-a-trefort-agoston-dijat-2493119?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Nyugalomra int a gyöngyöspatai roma önkormányzat

Felelős hozzáállást vár a roma önkormányzat a kormányfő vitát gerjesztő kijelentései után. Orbán Viktor a gyöngyöspatai roma gyermekeknek megítélt kártérítésről mondott véleményt.

https://444.hu/2020/01/10/nyugalomra-int-a-gyongyospatai-roma-onkormanyzat-az-orban-nyilatkozat-utan?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=nyugalomra-int-a-gyongyospatai-roma-onkormanyzat-az-orban-nyilatkozat-utan

 

január 11.

 

Milliárdokból toboroznak tanárokat

A kormány folyamatosan emelkedő állami ráfordításokkal dolgozik a fiatalok pályára csábításán. Az új belépők létszáma egyelőre fedezi a nyugdíjba vonulókét, de a tanárok elöregedése miatt évről évre nehezebb pótolni a kiesőket. A Klebelsberg-ösztöndíjat eredetileg az osztatlan tanárképzés népszerűsítésére hozták létre, de hamar bekapcsolták a gyógypedagógusokat, és a kormány tavalyi döntése értelmében idén jönnek az alsós tanítók is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/milliardokbol-toboroznak-tanarokat-7647536/

 

Nem lett népszerűbb a szakképzés

A kormányzati nyilatkozatokkal ellentétben nem nőtt, hanem csökkent a szakgimnáziumba és szakközépiskolába járó tanulók száma a 2019/2020-as tanévben - derült ki a KSH előzetes adataiból. A tanulók létszáma a szakgimnáziumokban 3,7 ezer fővel 149 ezer főre, a szakközépiskolában 3,1 ezer fővel 65,8 ezer főre fogyatkozott. Ehhez képest a gimnáziumba járó tanulók száma az előző, 2018/2019-es tanévhez képest 1,4 ezer fővel 189 ezerre nőtt.

https://nepszava.hu/3063188_nem-lett-nepszerubb-a-szakkepzes

 

Ha nincsenek migránsok, vannak a cigányok

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos Gyöngyöspatára utazott, hogy próbálja konszolidálni a helyzetet. Egy nappal azután ment a Heves megyei városba, hogy a kormányfő a gyöngyöspatai romáknak szegregáció miatt megítélt kártérítéséről nagy felháborodást keltve azt mondta: „egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül.” Vecsei Miklós nemrég arról beszélt, hogy az integráció nem tud működni a többségi társadalom elfogadása nélkül. Jelezte: meg kell várni a Kúria döntését.

https://nepszava.hu/3063151_ha-nincsenek-migransok-vannak-a-ciganyok

 

Senki sem nyert a gyöngyöspatai ítélettel

„Ugyan, mitől lenne egy olyan ítélet igazságos, amely afféle embereket juttat nem kevés pénzhez, akik valójában döntő részt csak deviáns és visszataszító módon képesek viselkedni?” A kérdést egy helyi lakos tette fel Gyöngyöspatán. Sokak szerint a pénzt elköltenék az érintettek és nem a jövőjükre, képzésre fordítanák.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200110-senki-nem-nyert-a-gyongyospatai-birosagi-itelettel

 

Közelebb a maturához

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Dr. Ámbédkar Gimnáziumban lehetőséget adnak a leszakadt közösségekben élő roma fiataloknak az érettségi megszerzésére. Mindenki, aki az iskolában dolgozik, valakiért vagy valamiért küzd - hiszik, hogy nem reménytelenül.

https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/kozelebb-a-maturahoz-7601903/

 

A Fidesz-KDNP egyetért Orbán uszításával

A Fidesz-KDNP teljes mértékben egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy a Soros-hálózat által indított perben a gyöngyöspatai cigány családok számára megítélt százmillió forintos kártérítés „nagyon igazságtalan, a helyzetet nem oldja meg, és csak további feszültségeket szít” - hangzott el a sajtótájékoztatón.

https://nepszava.hu/3063201_micsoda-meglepetes-a-fidesz-kdnp-egyetert-orban-uszitasaval

 

január 13.

 

Szembeszálltak a Kapocs tanárai a tankerülettel

A XVIII. kerületi Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskola ellehetetlenülésétől tartanak a tanárok és a szülők. A Külső-Pesti Tankerületi Központ azzal állt elő: a következő tanévben indítandó két első osztály közül csak az egyik lehet két tannyelvű, a másik normál tantervű. A fenntartó ezzel egy lassan tíz éve jól működő gyakorlatot szüntetne meg. A tanárok abban bíznak: az idei beiratkozásig sikerül jobb belátásra bírni a tankerületet.

https://nepszava.hu/3063244_szembeszalltak-a-kapocs-tanarai-a-tankerulettel

 

A mérnökök szerint vissza kell állítani a kötelező nyelvvizsga követelményét

Csak átmeneti intézkedésnek tartja a felsőoktatási felvételihez előírt kötelező nyelvvizsga eltörlését az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség. Ez már rövidebb távon is annak a veszélyével jár, hogy az egyetemekről kikerülő fiatalok - a nyelvtudásuk hiányossága miatt - hátránnyal indulnak pályájukon. A szövetség javasolja: a nyelvtanárok bérét mielőbb igazítsák a versenyszférában elérhető fizetésekhez. Kéri a kormányt, jelöljön ki mielőbb új dátumot a nyelvvizsga követelményének visszaállítására.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200113_kotelezo_nyelvvizsga

 

„Nagyon örülnék, ha maximum 34 órám lenne”

"Nekem 38 órám van. Személy szerint nagyon örülnék, ha maximum 34 órám lenne. Sokan mások is vannak így ezzel, tudom" - írta az Eduline egyik olvasója az átalakuló Nemzeti alaptantervről.

http://eduline.hu/kozoktatas/20200112_uj_nemzeti_alaptanterv_velemeny#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2020-01-13

 

„A szülők értelmesebbek, mint Parragh Lászlóék”

Csökkent a szakképzésben részt vevő gyerekek száma a KSH adatai szerint, bár Palkovics László innovációs miniszter és Parragh László MKIK-elnök korábban trendfordulóról beszélt, mondván: 2019-ben először többen tanulnak szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban. Nos, nem így van, „hagyományos” gimnázium vezet. Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform szakképzéssel foglalkozó munkacsoportjának tagja a Klubrádióban azt mondta: „A szülők mindig is értelmesebbek voltak, mint ez a Parragh-féle kamarai vezetés”.

https://www.klubradio.hu/adasok/a-szulok-ertelmesebbek-mint-parragh-laszloek-110658

 

Megszüntetni a médiaismeretet olyan, mint monszun idején megszabadulni az esőkabáttól

Kiszivárgott részletek szerint a módosított alaptantervből eltűnhet a mozgókép- és médiaismeret. A középiskolai anyagot több tantárgy között osztanák el. Ezt azzal indokolják: jobb, ha „a tudatos médiahasználattal kapcsolatos kompetenciák fejlesztése” megjelenik minden tantárgyban. Névtelenséget kérő tanárok szerint elképzelhetetlen, hogy a nem médiaszakos, túlterhelt tanárok hajlandók lesznek médiaismeretet is beleszőni óráikba. Néhány médiatanár-szakos egyetemista már jelezte: „a diplomájuk fele semmit sem fog érni”, álláskeresésnél ugyanis egyértelműen előnyt élveznek a kétszakos tanárok.

https://444.hu/2020/01/13/most-megszuntetni-a-mediaismeret-tantargyat-olyan-mint-monszun-idejen-megszabadulni-az-esokabatoktol?fbclid=IwAR2BUBfQlDp4RXedQMumgQQE7Ac5eeOeL_HHFFu-NnhIDdTZEFR6tqZm-tU

 

Tizenévesek formálják a jövőnket

Elképesztő tudományos kutatásokat végeznek azok a középiskolások, akik pályáztak az ifjúsági innovációs tehetségkutató versenyre. A több millió forintos összdíjazású megméretésen az idén csaknem száz projekt szállt harcba, a továbbjutó alkotások között pedig a tűzfelismerő dróntól a bányamentő kutatórobotig számtalan bravúros, újító ötlet szerepel.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tizenevesek-formaljak-a-jovonket-7660331/

 

Kifakadt egy óvónő a Facebookon - több ezer követőre talált

Egyre több a tennivalójuk és nagyobb a nyomás, de nem becsülik meg őket eléggé - erről tett közzé Facebook-bejegyzést Horváth-Csepelyi Boglárka óvodapedagógus. A posztot több ezren  osztották meg. „Lehet azt gondolni, hogy semmit sem csinálunk egész nap és ezt a semmit is rosszul csináljuk. A felsőoktatás nyitott, lehet utánunk csinálni és kipróbálni, mennyire könnyű. Vagy ami egyszerűbb és sem pénzbe, sem évekbe, sem semmibe nem kerül: tessék értékelni, hogy hivatásunknak választottuk azt, hogy az Önök gyermekét neveljük, felkészítjük az életre.”

https://nlc.hu/egeszseg/20200113/ovono-facebook-bejegyzes-ovoda/

 

Maruzsa Zoltán: a gyöngyöspatai diákokat oktatással kellene kompenzálni

A tanulás lehetősége jobb kompenzáció a Gyöngyöspatán szegregált diákoknak, mint a készpénz - reagált a köznevelési államtitkár arra, hogy a bíróság Gyöngyöspatán 64 diák családjának összesen 100 millió forint kártérítést ítélt meg. Maruzsa Zoltán felidézte: a településen az iskolai szegregáció 2004-ben kezdődött, a szocialista kormányok alatt, amit 2015-re a jelenlegi kormány megszüntetett.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/maruzsa-a-gyongyospatai-diakokat-oktatassal-kellene-kompenzalni-2493272?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Letartóztatták a kaposvári gyermekotthonban történt bántalmazás egyik gyanúsítottját

A megalapozott gyanú szerint a 17 éves fiú tavaly decemberben szórakozásból többször bántalmazta intézeti társát. Egy ilyen esetet a gyanúsított bűntársa videóra vett, a felvételt később megosztotta az egyik közösségi oldalon.

https://hirado.hu/belfold/kekfeny/cikk/2020/01/13/letartoztattak-a-kaposvari-gyermekotthonban-tortent-bantalmazas-egyik-gyanusitottjat?source=hirkereso

 

Kártérítést kérnek a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának áldozatai

Kártérítést kérnek a fővárostól és az államtól a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt lakói. Gál András, a sértettek jogi képviselője a 168 Órának azt mondta: hónapokkal ezelőtt megkereste a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkárát és a Főpolgármester Hivatalt a fiatalok érdekében, de eddig egyik intézmény sem reagált. Emlékeztetett arra, hogy a bicskei gyermekotthonban legalább hat éven át naponta molesztáltak gyerekeket.

https://168ora.hu/itthon/pedofilia-igazgato-karterites-bicskei-gyermekotthon-szexualis-abuzus-kossuth-zsuzsa-gyermekotthon-szexualis-buncselekmeny-fopolgarmesteri-hivatal-180273

 

január 14.

 

Egyre idősebbek a pedagógusok, a pályakezdő nagyon kevés

2008 és 2018 között egyre idősebb pedagógusokat foglalkoztatott a közoktatás. Az 50-59 éves tanárok aránya 27-ről 35 százalékra nőtt, a 60 évesnél idősebb pedagógusoké pedig 2-ről 9 százalékra - olvasható „A közoktatás indikátorrendszere 2019” című tanulmányban. A tanári kar öregedése minden intézményfenntartónál megfigyelhető, de az állami intézményekben dolgoznak a legkisebb arányban fiatal, 20-29 éves és 30-39 éves pedagógusok, a legnagyobb arányban pedig az alapítványi és egyéb fenntartású intézményekben.

https://nepszava.hu/3063358_egyre-idosebbek-a-pedagogusok-a-palyakezdo-tanarok-aranya-rendkivul-alacsony

 

Az idős pedagógusokról szóló kutatás a PSZ-t igazolja

A kutatás azt igazolja, hogy jogosak a PSZ követelései. Szakszervezetünk régóta küzd a pálya megbecsültségének növeléséért, a pedagógusok, köztük a pályakezdők bérének emeléséért, mert rövidesen nem lesz, aki tanítsa a gyermekeket - erről Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke nyilatkozott az RTL híradójának.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/egyre-tobb-az-idosebb-pedagogus?utm_source=Facebook&utm_medium=Hirado&utm_campaign=post

A PSZ elnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának is beszélt a követelések jogosságáról.

 https://www.youtube.com/watch?v=vNMwrPoKOUU

 

A közoktatás indikátorrendszere 2019

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont harmadik alkalommal készítette el tanulmányát az oktatásról, a pedagógusok összetételéről, életkoráról, a keresetekről, a pedagógiai munkát segítőkről, a lemorzsolódásról. Akit érdekelnek a számok, grafikonok is, itt tájékozódhat bővebben:

https://www.mtakti.hu/wp-content/uploads/2020/01/A_kozoktatas_indikatorrendszere_2019.pdf

 

Az ETUCE sok szakszervezeti akciót kívánt 2020-ra

Az Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsa titkársága nevében sok szakszervezeti akciót, konstruktív tárgyalásokat kívánt mindenkinek 2020-ra Susan Flocken, az ETUCE európai igazgatója. Kitért a feladatokra, az Európában is tapasztalható pedagógushiányra. Új módszereket sürgetett azok meggyőzésére, akik nem tagjai a szakszervezeteknek. Levelének legfőbb megállapításai honlapunkon olvashatók.

https://pedagogusok.hu/hir/3938/az-etuce-sok-szakszervezeti-akciot-kivant-az-uj-evre

 

Az MTA felajánlotta, hogy segít a Nemzeti alaptantervben, de a kormány nem kért belőle

Az MTA 2018-ban véleményezte a Nemzeti alaptanterv akkori változatát, 2019-ben „felajánlotta további együttműködését, és a visszajelzések hiánya ellenére jelenleg is készen áll arra, hogy részt vegyen az ország jövője szempontjából meghatározó fontosságú NAT társadalmi vitájában, szakmai támogatásában.” Válasz nem érkezett.

https://hvg.hu/itthon/20200114_Az_MTA_felajanlotta_hogy_segit_a_Nemzeti_alaptantervben_de_a_kormany_nem_kert_belole

 

A tanárt nem lehet kivenni a digitális pedagógiából

A technológia használata nem feltétlenül hatékony önmagában. Meg kell vizsgálni, mikor célszerű alkalmazni egy digitális eszközt, és mikor nem, ehhez pedig figyelembe kell venni, hogy a célcsoport, vagyis a diákok számára mára természetessé vált az online tér - mondta Szűts Zoltán, az egri Eszterházy Károly Egyetem docense. Ám a pedagógusoknak is el kell sajátítaniuk az ezzel kapcsolatos kompetenciákat.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200114-a-tanart-nem-lehet-kivenni-a-digitalis-pedagogiabol

 

C-osztályból a zsákutcába

Törékeny a nyugalom a mátrai településen, ahol ismét célkeresztbe kerültek a cigányok. Ők azt szeretnék: a jogkövető magatartást ne csak rajtuk kérjék számon. A Népszava helyszíni beszámolója mellett idéz a már említetett „A közoktatás indikátorrendszere 2019” tanulmányból is, miszerint 2008-2018 között több mint tíz százalékkal nőtt a szegregációs index, azaz több hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű diák tanul elkülönítetten.

https://nepszava.hu/3063413_gyongyospata-c-osztalybol-a-zsakutcaba-hatrany-egy-eleten-at

 

L. Ritók Nóra: Menthetetlenek vagyunk

A szegregált oktatásról, az arról kialakult vitáról írta le véleményét a szakember.

https://varosikurir.hu/l-ritok-nora-menthetetlenek-vagyunk/

 

A világ élvonalában a magyar egyetemek

Nyolc egyetemünk is szerepel egy nemzetközi felsőoktatási rangsorban. A Times Higher Education 2020-as listáján a hazaiak közül a Semmelweis Egyetem áll a legelőkelőbb helyen, amely a saját szakterületén attól sem áll túl messze, hogy világszinten a top 100-ba kerüljön.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-vilag-elvonalaban-vannak-a-magyar-egyetemek-7668161/

 

Népszerű volt az Educatio kiállítás

Az idén többen látogattak ki az Educatio kiállításra: míg tavaly 53 ezer látogatót regisztráltak, 2020-ban több mint 54 800 látogatója volt szakkiállításnak, amely a pályaválasztásban segíti a diákokat.

https://infostart.hu/belfold/2020/01/14/nott-a-szemelyes-erdeklodes-a-felsooktatasi-lehetosegek-irant

 

január 15.

 

Kisfaludy László az EMMI új helyettes államtitkára

2020. január 15-től Kisfaludy László az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára. A korábbi helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán 2019. szeptember 1-jétől államtitkárként irányítja az ágazatot. Kisfaludy László kiemelt feladatának tekinti a pedagógusok továbbképzésének megújítását is.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kisfaludy-laszlo-az-emmi-uj-helyettes-allamtitkara

 

Tovább dagad Palkovics minisztériuma

Újabb hatáskört szerzett az Innovációs és Technológiai Minisztérium, ezúttal a Pénzügyminisztériumtól: a foglalkoztatáspolitikát és a társadalmi párbeszédet.

https://hvg.hu/itthon/20200115_Tovabb_dagad_Palkovics_miniszteriuma?s=hk

 

Az NPK nem támogatja az új Nemzeti alaptanterv bevezetését

Jelenlegi formájában nem támogatja az új Nemzeti alaptanterv bevezetését a Nemzeti Pedagógus Kar. A kar elnöksége értékelte a kormánytól kapott legutolsó változatot, amelynek véleményeztetését is hajmeresztő módon próbálta letudni a minisztérium: a portál szerint december 20-án, péntek délután küldte el a tervezetet az NPK-nak, de az a címzettekhez csak december 23-án, a véleményezésre adott határidő napján jutott el. Mivel ennyi idő alatt képtelenek voltak áttekinteni a dokumentumot (ezt jelezték is a minisztériumnak), az ünnepek miatt a folyamat januárra húzódott, most viszont, hogy lezárult, egyúttal ki is derült: a szervezet nem tudja elfogadni a kormány által jóváhagyott verziót. Az NPK szerint pl. hiányzik a koherencia az egész alaptantervből.

https://hvg.hu/itthon/20200115_nat_nemzeti_pedagogus_kar_oktatas

 

Szakképzési sztrájkbizottságot alapít, új akciókra készül a PDSZ

A PDSZ szakképzési sztrájkbizottságot hozott létre, hogy a szakképzésért felelős ITM-mel sikerüljön tárgyalóasztalhoz ülni. A levelet január 13-án küldték el a miniszterelnöknek, akinek öt napon belül ki kell jelölnie a kormány tárgyalódelegációját. A szakképzésben dolgozó pedagógusok számára az egyik legnagyobb változást az jelenti, hogy 2020 júliusától már nem közalkalmazottak lesznek, hanem a Munka törvénykönyve alá tartozik majd a foglalkoztatásuk, ami a szakszervezetek szerint kevesebb védelmet biztosít.

https://nepszava.hu/3063656_szakkepzesi-sztrajkbizottsagot-alapit-es-uj-akciokra-keszul-a-pdsz

 

Pillanatkép a magyar oktatásról: van miért aggódni

A hvg.hu is feldolgozta „A közoktatás indikátorrendszere 2019” tanulmányt, kitérve a roma, a szegény és hátrányos helyzetű tanulókra is. A kötet megerősíti azt a hétköznapi tapasztalatot, miszerint az SNI-s tanulók aránya 2001 és 2018 között 3,6-ról 6,9 százalékra nőtt. A tanulmány több fejezete foglalkozik a pedagógusokkal. A pálya elnőiesedett, az óvodákban csaknem 100, az általános iskolákban mintegy 90, a gimnáziumokban 70, a szakgimnáziumokban 65 százalékban nők tanítanak.

https://hvg.hu/elet/20200115_Pillanatkep_a_magyar_oktatasrol_van_min_aggodni

 

CKP: ezért küldik a gyerekeket hatévesen iskolába

Tragédia ez a koncepció - mondta Ercse Kriszta oktatáskutató a Klubrádiónak. Az óvodában még tudnak figyelni a gyermekekre, még fel tudják készíteni őket arra, hogy ne pusztuljanak bele az iskolába, ha van elég óvodapedagógus. De nincs. Az óvónőhiány még nagyobb, mint a tanító- és a tanárhiány. Ezért találhatták ki a nulladik évfolyamot, amelyet az óvoda és az iskola közé iktatnának be. Mindezt azután, hogy elrendelték a hatévesek kötelező beiskoláztatását. Számos szakmai szervezet tiltakozott a döntés ellen, de a kormány ezt figyelmen kívül hagyta.

https://www.klubradio.hu/adasok/ezert-kuldik-a-gyereket-hatevesen-iskolaba-110691

 

Kérdőjelek és aggályok a Nemzeti alaptanterv körül

Az, hogy Wass Albert vagy Her­czeg Ferenc bekerült az új alaptantervbe, nem egyéb, mint szemfényvesztés, valójában a liberális szemléletmód érvényesült - állítják a Magyar Hírlapnak nyilatkozó magyartanárok. Szerintük a minimum óraszám meghatározását nem lenne szabad az iskolákra bízni, mivel az végletes túlzásokhoz vezethet. Ugyanakkor tudomásuk szerint a magyar nyelv és irodalom esetében mégis lesz központilag előírt óraszám: heti három óra, ez pedig tragikusan kevés.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200114-kerdojelek-es-aggalyok-a-nemzeti-alaptanterv-korul

 

Érettségik: a többség nehezebb utat választott

Bátrabban és felkészültebben vágtak neki a legutóbbi érettséginek a fiatalok, a 2019-es őszi időszakban sokkal többen választották az emelt szintű vizsgákat, mint az évtized bármelyik korábbi őszi szezonjában. A kétszintű érettségi bevezetése óta most először fordult elő, hogy többen vizsgáztak emelt, mint középszinten. Az Oktatási Hivatal adatait elemezte a cikk.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-tobbseg-nehezebb-utat-valasztott-7671797/

 

Friss felmérés: fáradtak az általános iskolások

Mit esznek, mennyit mozognak, hogy érzik magukat a kamaszok? Egy nemzetközi kutatássorozat négyévente, majdnem 50 országban vizsgálja az iskolások egészséget befolyásoló szokásait. A 2018-as adatfelvételt az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végezték, nagyjából hatezer ötödikes, hetedikes, kilencedikes és tizenegyedikes diákot vontak be. Mint kiderült, a gyerekek fáradtak, ingerlények és kedvetlenek. 24 százalékuk azt mondta: eszébe jutott már az öngyilkosság!

https://444.hu/2020/01/15/az-otodikes-gyerekek-harmada-arra-panaszkodik-hogy-allandoan-faradtnak-erzi-magat?fbclid=IwAR1emxPz-6WBLQicYX3QLyck9818-SuJexrg0shWMi7vQnDElVgcBqYrXjQ

 

Abaligeti iskolaügy: mi közünk hozzá?

Abaliget egy jó egyházi iskola, de a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola nem akarja megtartani, és átadni egy női rendnek sem.

https://mandiner.hu/cikk/20200115_abaligeti_iskolaugy_mi_kozunk_hozza

 

Keresztekkel emlékeztek a veronai áldozatokra

Demonstrációval emlékeztek a veronai buszbaleset áldozatainak szülei a buszos túrát szervező cég székhelye előtt. Három évvel ezelőtt indultak el a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói a végzetes kirándulásra.

http://www.borsonline.hu/aktualis/veronai-halalbusz-keresztekkel-emlekeznek-a-szulok/190409

 

január 16.

 

A PSZ nyílt levelet írt a miniszternek, mert nem kapta meg az alaptanterv koncepcióját

A PSZ megdöbbenve tapasztalta: nem kapta meg az új (módosított) Nemzeti alaptanterv koncepcióját még annak ellenére sem, hogy tavaly stratégiai megállapodást kötött az Emmivel. Ez alapján véleményt mondhatna a koncepcióról.  Nyílt levél a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hir/3940/nyilt-level-az-emberi-eroforrasok-miniszteriumat-vezeto-miniszternek

 

Az NPK nem fogadja el a Nat koncepcióját, a PSZ meg sem kapta

A PSZ valamennyi munkacsoportja megfogalmazta véleményét a 2018-as Nat-tervezetről, ám semmilyen visszajelzést nem kaptunk, nem tudjuk, ezeket végül beépítették-e vagy a kollégák feleslegesen dolgoztak - mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Népszavának. A legfrissebb verziót már meg sem kapta a szakszervezet annak ellenére sem, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumával tavaly márciusban stratégiai megállapodást kötött arról: minden jogszabálytervezetet idejében elküldenek véleményezésre.

https://nepszava.hu/3063749_meg-a-kormany-altal-letrehozott-tanarszervezet-is-nekiment-az-uj-nemzeti-alaptantervnek

 

24 órán belül kéri a PSZ a Nat koncepcióját

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az Inforádiónak is kifejtette, hogy a szakszervezet nem kapta meg a Nat módosított változatát annak ellenére sem, hogy tavaly stratégiai megállapodást kötött az Emmivel. Ennek célja az volt, hogy a PSZ véleményezhesse a fontosabb előterjesztéseket. A PSZ nyílt levelet írt a miniszternek, 24 órán belül kérve a koncepciót.

https://www.youtube.com/watch?v=iqxtf6EWaR4&feature=youtu.be

 

Népszava: nagy vesztes az oktatás, Palkovics tör előre

Az ITM lehet a 2021-es költségvetés legnagyobb nyertese, a nagy vesztes pedig az oktatásért is felelős Emmi. A tárca az idei 3647 milliárd forint után jövőre 3122 milliárdot költhet, ami 14 százalékos csökkenés, mindez 3-4 százalékos infláció mellett. A cikk ezt aggasztónak tartja.

https://nepszava.hu/3063706_alakul-a-csucstarca-palkovics-tor-fel-mint-a-talajviz

 

Magyar Nemzet: sokkal több pénz jut oktatásra, de duplájára nőtt a képesítés nélküli tanárok aránya

Nemcsak a nyelvvizsgával felvételiző fiatalok és az idegen nyelveket beszélő tanárok száma, hanem az oktatásra fordított kiadások is látványosan emelkedtek az utóbbi néhány évben - ezt emelte ki az MTA legújabb tanulmányából a Magyar Nemzet. A tanulmány ugyanakkor azt is jelzi: 2016 és 2018 között az összes tárgyról elmondható, hogy átlagosan kétszeresére nőtt a képesítés nélküli tanárok aránya.

https://magyarnemzet.hu/belfold/sokkal-tobb-penz-jut-az-oktatasra-7676162/

 

Öt éven belül bezárnának egy egri iskolát, aggódnak a szülők

Bezárná az egri Balassi Bálint Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskoláját a helyi Tankerületi Központ - hangzott el az RTL híradójában. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2009-es beadványa nyomán a minisztérium ellenőrizte, majd szegregáló intézménynek minősítette az iskolát. Ez azt jelenti, hogy az intézményben nagy a cigány gyerekek aránya, ezért sérül az iskolai esélyegyenlőség biztosítása számukra. A tankerület úgy döntött, 5 év alatt felmenő rendszerben bezárja az iskolát, a gyerekeket pedig szétosztják a környék más iskoláiban.

https://nepszava.hu/3063855_ot-even-belul-bezarnak-az-egri-mora-ferenc-tagiskolat-aggodnak-a-szulok

 

Meditációt, stresszoldást, jógát az iskolákba!

A Győrben történt késelés is azt jelzi, stresszoldásra van szükség a közoktatásban. Ennek érdekében petíciót indítottak el a Szabad a hang oldalon. A címzettek: Palkovics László miniszter, Maruzsa Zoltán államtitkár és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

 

https://szabad.ahang.hu/petitions/meditaciot-stresszoldo-relaxacios-technikakat-jogat-a-kozoktatasba?bucket&source=facebook-share-button&time=1578489438&utm_campaign&utm_medium=szabadahang&utm_source=szabadahang-fbshare&share=f802b98e-439d-4e42-bdbb-c60605e51d35&fbclid=IwAR0OZ9xUIzqY-HrIJOmN4qK7KKkWY5HGtGu2g2mrUREzvsR5v__C3pgcV7A

 

Bezzeg a mi időnkben!

Tanárok visszaemlékezései arról, mi volt régen, mit tapasztalnak ma. „Régen a pedagógus tekintélyszemély volt, akire a diákok felnéztek, akit tiszteltek, és akinek a haragját senki nem merte kivívni.” „Régen nem voltak frusztráltak a gyerekek”. Nagyot változott a világ…

https://divany.hu/szuloseg/2020/01/16/iskola-tanitas-regen/

 

Beismerte bűnösségét a sikkasztó „fideszes tanár úr”

Több év alatt hárommillió forintot sikkasztott el az  V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványának pénzéből - ismerte el az a tanár, aki a bűncselekmény idején az V. kerületi önkormányzat bizottságának Fidesz-KDNP delegáltja is volt. A BRFK először nyomozni sem akart, mondván, csak hazavitte a pénzt. A pedagógus jelenleg is iskolában dolgozik.

https://hvg.hu/itthon/20200116_Mindent_beismert_eliteltek_a_diakok_penzet_elsikkaszto_fideszes_tanar_urat?s=hk

 

január 17.

 

Tízmilliókkal tartoznak baranyai tanároknak - A PSZ szerint cinikus az eljárás

Nem kapták meg díjazásukat a hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését segítő pedagógusok a Szigetvári Tankerület több iskolájában. A pénz állítólag az iskolafenntartók költségvetésében van. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint cinikus és felháborító, hogy míg a kormány hozzájárult a 2019-es költségvetésben szereplő köznevelési célú humánszolgáltatás és működési támogatás legfeljebb 32,5 milliárd forinttal történő túllépéséhez, a tanároknak még mindig nem rendezték a tartozásokat. Éppen azoknak a pedagógusoknak a díjazását nem fizetik ki, akik a legnehezebb körülmények között dolgoznak. Emlékeztetett: a kormány arra hivatkozva központosította az iskolákat, hogy mindenhol egyenlő feltételeket teremtsenek. Akkor miként fordulhat elő, hogy az egyik tankerület fizet, a másik nem?

https://nepszava.hu/3063831_tizmilliokkal-tartoznak-a-baranyai-tanaroknak

 

Kásler miniszter háta mögött készült egy másik alaptanterv

A kormány december 18-án ugyan elfogadta az új Nemzeti alaptanterv koncepcióját, bizonyos fórumokon egy másik változat terjed, ami sok zavart okoz. Ezt az Emmi köznevelési államtitkársága ollózta össze egy 2012-es változatból és az új NAT-ból. Ezt küldték ki december 23-i határidővel „társadalmi egyeztetésre”, de valójában csak egy szűk belső körnek. Ebből szivároghattak ki részletek a kormánypárti sajtónak. Az Index úgy tudja: a „másik NAT” létezése Kásler Miklós minisztert is meglepte, az emiatt kialakult feszültség is késlelteti az anyag közzétételét.

https://index.hu/belfold/2020/01/17/nemzeti_alaptanterv_nat_kasler_miklos_emmi_maruzsa_zoltan_csepe_valeria/

 

Az Emmi szerint az Index újabb álhírt gyártott, ezúttal a NAT-ról

„Az Index cikke a baloldali média újabb álhírgyártásának ékes példája. A kormány a Nemzeti Alaptanterv (NAT) átfogó módosításáról döntött, amiről legkésőbb a jövő héten a nyilvánosságot is tájékoztatjuk. Erről az EMMI közleményben, Gulyás Gergely miniszter pedig a december 19-i Kormányinfón is tájékoztatta a sajtót, amikor bejelentette, hogy a kormány nem új NAT-ot, hanem a jelenlegi átfogó módosítását fogja elfogadni. Ez történt meg most.” – közölte a minisztérium.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-balliberalis-media-alhirt-terjeszt-a-nemzeti-alaptantervrol-2493548?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Kétmilliárdot fizettek vissza a nyelvvizsgákért

Az elmúlt két évben már több mint 65 ezer fiatal igényelte és kapta vissza a sikeres nyelvvizsgájának árát. Bizonyos esetekben az emelt szintű idegen nyelvi érettségi díját is vissza lehet igényelni. 2019-ben 112 ezer vizsga közül 101 ezerre 35 évnél fiatalabbak jelentkeztek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ketmilliard-forintot-fizetett-az-allam-a-nyelvvizsgakra-7659614/

 

A válogatás nem teljes körű!