Hírek

Heti lapszemle 2020. január 10.

Heti lapszemle 2020. január 10.

Kísérleti nyulak lesznek a gyerekek, ha valóban életbe lép az új/átdolgozott Nemzeti alaptanterv, hiszen a tankönyvek nincsenek készen - erről nyilatkozott a PSZ elnöke. Szakszervezetünk továbbra is küzd követelései teljesítéséért: legutóbb két miniszternek írtunk levelet, hogy még mindig nem válaszoltak a novemberi tüntetésünkön átadott petíciónkra. Pedig úgy tűnik: egyre többen látják be, hogy az oktatás minőségét alapvetően a pedagógusok határozzák meg, akiknek bére továbbra is megalázóan alacsony. Az év végi pénzesőből sem hullott rájuk semmi. További oktatási hírek a lapszemlében.

                                                                           

január 2.

 

Újra leértékelték a tanárok bérét

Egyre nagyobb, havonta százezrekben mérhető veszteség éri a tanárokat, mert bérüket a 2014-es minimálbérhez kötik. A gondokat tetézi, hogy a PSZ alelnöke, Totyik Tamás szeptember végén figyelmeztetett: évente legalább 45 órát dolgoznak ingyen a tanárok, a túlmunka miatt pedig 25 százalékuk azonnal elhagyná a pályát, ha tehetné. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke jelezte: míg 2017-ben mintegy hatezer diplomás pedagógus lépett katedrára, a 2019-es kötelező minősítésen már csak 3600-an vettek részt, számuk két év alatt majdnem megfeleződött. A cikk a PSZ novemberi országos tüntetésének fotóját használta.

https://nepszava.hu/3062244_ujra-leertekeltek-a-tanarok-beret

 

Emmi: már benyújthatók az iskolai felmentési kérelmek az Oktatási Hivatalhoz


Azok a szülők, akiknek gyermeke tanköteles, de szeretnének egy év halasztást kérni, már beadhatják kérelmüket az Oktatási Hivatal internetes felületén. Erre január 31-ig van lehetőség - közölte az Emmi.

https://infostart.hu/belfold/2020/01/02/mar-benyujthatok-az-iskolai-felmentesi-kerelmek

 

január 3.

 

Versenyképes béreket ígér a kormány a szakoktatóknak

Az oktatás munkaerőpiachoz közelítése volt az elsődleges célja a szakképzés megerősítésének, amelynek részleteivel a kezdeti fenntartások után már az oktatók is egyetértenek - erről Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban. A változások szakaszosan lépnek életbe.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-fiatalok-lesznek-a-jovo-nyertesei-7634264/

 

január 4.

 

A Kúria döntése miatt Sorosoznak

„Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerző akcióiból!” - közölte a Facebookon a térség fideszes országgyűlési képviselője. Horváth László azt a pert minősítette így, amely alapján kártérítést kell fizetni az államnak, amiért a falu általános iskolájában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket. A jogerős ítélet szerint hatvan gyerek összesen 99 milliós kártérítést kap. Az összegből 80 millió forintot Gyöngyöspata önkormányzatának kell állnia.

https://index.hu/belfold/2020/01/04/gyongyospata_hovath_laszlo_soros_halozat_dontes_kuria_penz_millio_roma_szegregacio/

 

január 5.

 

Havi nettó 120 ezret is veszíthet egy tanár a bérszámítás módja miatt

Az RTL híradója foglalkozott a pedagógusok bérével, amelynek alapja a sokat szidott vetítési alap (ez sokadik éve változatlan összegű, miközben a minimálbér folyamatosan nőtt). A híradó bemutatta a novemberi tüntetésünkön készült felvételeket is. A minisztérium korábbi propagandáját ismételgeti: az elmúlt években 50 százalékkal nőttek a pedagógusok bérei, egyébként pedig nyitott a tárgyalásokra.

https://nepszava.hu/3062531_havi-netto-120-ezret-is-veszithet-egy-tanar-a-szukmarku-berszamfejtes-miatt

 

A magyar és az ének miatt akadt el az új Nat?

Az Index szerint a Gulyás Gergely miniszter által mondottak nem vágtak egybe a kormányülésen elhangzottakkal, ott ugyanis épp a 2020-ban tervezett jelentős változásokról volt szó. Nyilatkozatára ugrott a PDSZ: ha nem lesz új alaptanterv, kidobható a több éven át zajló munka, amely talán képes lett volna megújítani az oktatást, itt az ideje tehát, hogy lemondjon a miniszter és az államtitkár. Az Emmi válaszközleménye szerint lesz új NAT, a kormány elfogadta a módosításokat, amelyek 2020. szeptember 1-jén lépnek életbe.  A portál szerint két tantárgynál volt/van még vita: a magyar és irodalomnál és az ének-zenénél.

https://index.hu/belfold/2020/01/05/nemzeti_alaptanterv_nat_csepe_valeria_magyar_nyelv_es_irodalom_enek_zene_kerettanterv_rendelet_vita/

 

PISA-teszt: a felejtés iskolája

A valaha volt második legrosszabb eredményt érték el a 2018-as PISA-teszten a magyar diákok, a kormánymédia azonban világraszóló eredményként próbálja eladni, hogy a 2015-ös mélypont után sikerült pár pontot javítani. Erre azonban nem lehet sikert alapozni - mondta Vass Vilmos, az interdiszciplináris tantervfejlesztés és a kreativitás kutatója, aki arról is beszélt, mi okozta az utóbbi évek zuhanórepülését Magyarországon, és hogy milyen trendet kellene követni.

https://24.hu/belfold/2020/01/05/pisa-teszt-tuleles-felejtes-iskola-magyarorszag-oktataskutato-tanar-diak-kompetencia-vass-vilmos/

 

január 6.

 

Elmaradt a nagy nyelvvizsgaláz

Tavaly csökkent a nyelvvizsgázók száma: novemberig összesen 111 ezer jelentkező volt, miközben egy évvel korábban a teljes évben még 120 ezer - írta a Világgazdaság az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/a-kozepfoku-a-legnepszerubb-2-1962282/

 

Sokan választanak egyházi és művészeti iskolát gyermeküknek

Nőtt az óvodai helyek, az egyetemisták és főiskolások, a hazánkban tanuló külföldi hallgatók, a gyógypedagógusok száma is az elmúlt tanévhez képest - derült ki a KSH legfrissebb oktatási jelentéséből, amely szerint tovább hódítanak az egyházi iskolák. A demográfiai folyamatokkal összhangban 0,8 százalékkal csökkent a diáklétszám az általános iskolákban, ez hatezer fős mínusz. 75 400-an tanítanak általános iskolában, egy pedagógusra átlagosan 9,6 tanuló jut. Bár az arány néhány tizeddel rosszabb a tavalyinál, sokkal jobb, mint az OECD-átlag, amely a legutóbbi mérések szerint tanáronként 15 diákot jelent.

https://magyarnemzet.hu/belfold/van-eleg-ferohely-az-ovodakban-7641932/

 

Menekülnek a tanárok Dunakeszin

A tankerület adatai szerint egy év alatt a tanári kar csaknem egyharmada kicserélődött abban a dunakeszi általános iskolában, ahová a diósjenői „kompetenciakirályt” ejtőernyőztették igazgatóhelyettesnek. A tankerületi központ közölte: 2018. december 1-jén 64 pedagógus dolgozott a Széchenyiben (főállásban, megbízási szerződéssel vagy egyéb jogviszony alapján), 2019. december 1-jén pedig 59. Csakhogy a jövés-menés intenzívebb volt, mint a két adat különbsége: 2019-ben december elejéig 22 pedagógusnak szűnt meg a jogviszonya.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/menekulnek-a-tanerok-a-kompetenciakiraly-iskolajabol-dunakeszin/

 

Kúria: nincs döntés a gyöngyöspatai ügyben

Nem döntött még a Kúria kártérítésről a gyöngyöspatai önkormányzatot érintő perben - közölte a Kúria. Előzőleg a „Soros-hálózat” pénzszerző akciójának nevezte a térség fideszes országgyűlési képviselője a gyöngyöspatai iskola szegregációs ügyét. Horváth László azt mondta: a Kúria döntésével a jogerős bírósági ítéletet végre kell hajtani.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nincs-ujabb-dontes-a-gyongyospatai-iskola-ugyeben-7647200/

 

Magyar Hírlap: Csak indokolt esetben érdemes felmentést kérni

A hatévesek tankötelezettségével kapcsolatos új szabályok az oktatas.hu honlapon találhatók. A lap emlékeztetett: a változtatásoknál számos szakmai szervezet véleményét figyelembe vették. Az egyeztetéseken képviseltette magát pl. a Nemzeti Pedagógus Kar, az Országos Köznevelési Tanács, a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermek-nevelési Szakosztálya, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület és a Családpedagógiai Egyesület.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200105-iskolaerettsegi-szigoritas-csak-indokolt-esetben-erdemes-felmentest-kerni

 

Változik a szakképzésképzés rendszere

Az idei év a szakképzésben és a felnőttképzésben is sok változást hoz. Már tavaly megkezdődött az OKJ átalakítása. Több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben lesz majd megszerezhető. Az érettségire épülő szakképzéseket mostantól csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/igy-valtozik-iden-az-okj-kepzes-1963410/

 

Plakátot ragasztott egy diákcsoport az Emmi előtt

A magyar oktatási rendszer problémáira figyelmeztető plakátokat ragasztott ki a Szabad Egyetem hallgatói csoport az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik épülete elé. A plakáton szerepelt a tanárhiány és a diákok teljesítményének romlása is.

https://merce.hu/2020/01/06/az-oktatasi-rendszer-problemairol-plakatolt-egy-diakcsoport-az-emmi-epulete-elott-az-ejjel/

 

január 7.

 

Biztosan jön az új Nemzeti alaptanterv ősszel

Csökkenő óraszámokat, korszerűbb nyelvoktatást is ígér az új Nemzeti alaptanterv, amelyet napokon belül nyilvánosságra hoz a minisztérium. A rendelet az ünnepek miatt sem jelent meg, hatályba léptetése januártól nem is volt szükséges. Tanterv- és tankönyvírásban jártas szakértők szerint már-már kicsúsztak abból az időből, hogy kockázat nélkül be lehessen vezetni a változásokat. Ugyanis február 15-ig fel kellene kerülni a tankönyvlistára az új alaptanterv szerint átdolgozott könyveknek ahhoz, hogy rendelhetők legyenek a következő tanévre, ám a könyvek átírása nyilvános Nemzeti alaptanterv híján még el sem kezdődött, pedig alapesetben ez a munka több hónapig is eltart.

https://magyarnemzet.hu/belfold/biztosan-jon-az-uj-nat-osszel-7645094/

 

PSZ: A gyerekek kísérleti nyulak lesznek

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az RTL híradójának nyilatkozott arról, hogy mégis életbe lép ősszel az új Nemzeti alaptanterv, miközben az ehhez szükséges új tankönyvek sem készülhetnek el idejében. A Magyar Nemzet cikke alapján készült a riport, kiemelve, hogy a PSZ szerint ismét a diákokon fognak kísérletezni.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/szeptember-1-tol-modosul-a-nemzeti-alaptanterv

 

Szakmunkás minimálbér a tanároknak

Teljesen összecsúszott a bérskála a pedagógusoknál. A pályakezdő tanárok annyit keresnek, mint a szakmunkás minimálbér. A Portfólió kérdésére az Emmi azt válaszolta: „A pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett, már dolgozunk az iskolaigazgatók béremelésének előkészítésén is. 2010-hez képest 355 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre. Azt is látjuk, hogy további bérigények vannak. Ezekkel kapcsolatban a minisztérium eddig is nyitott volt a tárgyalásokra, és ezután is az, vizsgáljuk a lehetőségét.”

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200107/szakmunkas-minimalber-a-tanaroknak-itt-a-kormany-valasza-411739?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Soros-pénzből perel a liberális szervezet

A Magyar Nemzet szerint iskolák bezárását, fenntartóik megbüntetését támogatja hosszú évek óta a Soros-hálózat. A gyöngyöspatai önkormányzat és a tankerület ellen százmillió forintos bírságot kijáró Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány például jelentős részben a Nyílt Társadalom Intézet által biztosított forrásokból folytatja boszorkányüldözését, amelynek pár éve a huszártelepi görög katolikus általános iskola is majdnem áldozatául esett.

https://magyarnemzet.hu/belfold/soros-penzbol-perel-a-liberalis-szervezet-7645385/

 

A túlélésért trükköznek a magánbölcsődék

„A térítési díjakból még a normatíva figyelembe vételével is alig jönnek ki a fix költségeink, a legalább két gondozó garantált minimálbére, a rezsi, a napi négyszeri étkezés, a kötelező évenkénti munkavédelmi képzés, a rovarirtás, az érintésvédelmi vizsgálatok díja” - mondta a Népszavának egy budapesti intézmény vezetője. Sok intézmény arra kényszerülhet, hogy lemondjon a normatíva megpályázásáról, így viszont előfordulhat: a szülők tömegesen veszik ki a gyerekeket a bölcsődékből, mert a kieső állami támogatás összegét is tőlük várnák a fenntartók. Az intézmények kiskapukat keresnek, pl. azzal, hogy papíron csak délelőtt bölcsőde a bölcsőde.

https://nepszava.hu/3062635_a-bolcsis-nenik-atvaltozasa-a-tulelesert-trukkoznek-a-maganbolcsodek

 

Mi motiválja a fiatalokat pályaválasztáskor?

A megkérdezettek több mint 60 százaléka úgy érzi, tudatosan készül a karrierépítésre - derült ki egy felmérésből. A válaszadók negyede olyan szakmát szeretne, amelyben kihívásokkal találkozhat. A második legfontosabb szempont a magas kereseti lehetőség, ezt követte a biztonság/stabilitás, valamint a szakmai előrelépés ígérete.

http://eduline.hu/palyakezdes/20200107_frissdiplomas_tudatossag_palyakezdesben

 

január 8.

 

PSZ (Piros SZerda): Vért izzadunk a béremelésért!

Levélben emlékeztettük az Emmit és az ITM-et: hat hete nem érkezett válasz arra a petícióra, amelyet a novemberi országos tüntetésen adtak át a Pedagógusok Szakszervezetének vezetői a két minisztérium államtitkárának.

https://pedagogusok.hu/hir/3934/psz-piros-szerda-vert-izzadunk-a-beremelesert

 

Iskolaérettség: még kisebb mozgástér

Az első osztály alóli felmentő kérelmeket alapszabályként január 15-ig kell megküldeni, de idén átmenetileg január 31-re módosították a határidőt. A szülőknek eddig van lehetőségük kihasználni azt a „kiskaput” is, hogy ha sikerül január végéig gyermekük iskolahalasztását javasló szakvéleményt szerezniük a pedagógiai szakszolgálattól, nem kell külön az OH-hoz is kérelmet benyújtaniuk. A Szülői Hang Közösség képviselője azonban felhívta a figyelmet egy további „kiskapura”, amelyet néhány szülő még kihasználhat.

https://nepszava.hu/3062739_iskolaerettseg-meg-kisebb-mozgaster

 

A pedagógusügyet akkor is meg kell oldani, ha nem hoz sok szavazatot

Az oktatás minőségét alapvetően a pedagógusok határozzák meg - mondta az InfoRádió Aréna műsorában a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára. Bartus Gábor szerint figyelembe kell venni az átlagbérek és a pedagógusbérek egymáshoz való viszonyát. „A helyzet az, hogy nincsenek közelebb az átlagbérhez a pedagógusbérek most, mint 2010-ben voltak. Nagyon messze vannak" Lehetnek digitális táblák, jobb tankönyvek, de az oktatás minőségét alapvetően a pedagógusok határozzák meg. Fontosnak tartotta, hogy politikusok és nem politikusok közösen kitalálják: bár a pedagógusok ügye nem hoz sok szavazatot, hogyan lehetne lényegesen megváltoztatni a közoktatást.

https://infostart.hu/belfold/2020/01/08/bartus-gabor-a-pedagogusugyet-akkor-is-meg-kell-oldani-ha-nem-hoz-sok-szavazatot

 

Esélytelenek az iskolaelhagyó fiatalok

Magyarország élen jár a korai iskolaelhagyók számában: 2018-ban a 18-24 évesek 12,5 százaléka fejezte be iskolai pályafutását végzettség nélkül, míg az uniós átlag 10,6 százalék. A nem tanuló és nem is dolgozó 17 éves fiatalok aránya a tankötelezettségi kor leszállítása előtti 3 százalékról 5-6 százaléka nőtt. Hiába kezdtek el ugyanis többen dolgozni, még többen hagyták ott az iskolát úgy, hogy nem álltak munkába.

https://nepszava.hu/3062746_eselytelen-az-iskolaelhagyo-es-munkanelkulive-valo-fiatalok-helyzete

 

Februárban már az új rendszer szerint jelentkezhetnek a diákok - Egyéni teljesítményük alapján kapnak béremelés a szakképzésben oktatók

Miután életbe lépett az új szakképzési törvény, februárban már az új rendszer szerinti szakképzésbe jelentkeznek a tanulók - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért is felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. A szakképző intézményekben oktatók bérét jelentősen emelik júliustól. Az állami költségvetés 35 milliárdja átlagosan 30 százalékos emelést tesz lehetővé, ennek pontos mértékéről egyéni teljesítmény alapján döntenek.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/februarban-mar-az-uj-rendszer-szerint-mukodo-szakkepzesbe-jelentkeznek-a-tanulok

 

A héten megjelenik a javított Nemzeti alaptanterv

Várhatóan a héten jelenik meg a Magyar Közlönyben az új Nemzeti alaptanterv helyett a régi javított kiadása - tudta meg a HVG. Idén csak az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon lép majd életbe a változás. Az érintett gyerekek és szüleik még nem tudják, mi vár rájuk, közben elkezdődött a felvételi időszak.

https://hvg.hu/itthon/20200108_nat_fidesz_alaptanterv?fbclid=IwAR0tsgLJPblBicKvhn1vmu9IGTyaYbjTNYdBxrtA6yCVJnfmWvi5pCzPrqQ

 

Készpénzkímélés az iskolákban - Indul a terembérlés

A tanulók pénzügyi tudatosságát erősítheti, hogy az ország összes iskolájára kiterjedhet a készpénzmentesség - mondta a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Közben elindult egy program (terembérlés) tantermek, tornatermek tanórán kívüli felhasználására.

https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/penzugyekert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-orszag-osszes-iskolajara-kiterjedhet-a-keszpenzmentesseg

 

Megvan a pénz, de lassan fizetnek Gyöngyöspatán

Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány korábbi elnöke, jelenlegi kuratórium tagja a Népszavának azt mondta: noha jogerősen jár a kártérítés a szegregált roma gyerekeknek, s az alperesek Kúriánál indított, általuk még nem ismert felülvizsgálati kérelme ennek kifizetését nem befolyásolja, egyelőre minden jel arra utal: sem az állam, sem az önkormányzat nem akarja gyorsan kifizetni a pénzt a családoknak.

https://nepszava.hu/3062750_megvan-a-penz-de-lassan-fizetnek-gyongyospatan

További a témában:

https://magyarnemzet.hu/belfold/velunk-ezt-is-meg-lehet-csinalni-7649240/

 

A tárca szerint Szél Bernadett alaptalanul riogat

A fóti gyermekotthonban folyamatos az ellátás - szögezte le Szél Bernadett írásbeli kérdésére Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. Az ellenzéki politikus már sokadszor kérdezi a témában a tárcát. Most arról érdeklődött: „miért üríti ki a kormány a fóti Speciális Gyermekotthont, ha nincs fóti ügy”.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200107-szel-bernadett-ismet-alaptalanul-riogat

 

A digitális kockázatoktól is védik a gyermekeket

A kormány kiemelten foglalkozik a digitális gyermekvédelem ügyével - válaszolta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára Sneider Tamás (Jobbik) írásbeli kérdésére. A kormány olyan digitális tananyagokat készített, amelyek a gyermekek tudatos média- és internethasználatát segítik elő, linkgyűjteményt is összeállított a digitális gyermekvédelemmel foglalkozó tematikus oldalakról.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200107-a-digitalis-behatasoktol-is-vedik-a-gyerekeket

 

Kuponokkal lehet kiváltani valamilyen mulasztást egyes iskolákban

Egyre több tanár lepi meg tanulóit apró figyelmességeket tartalmazó kuponfüzetekkel. Ezekben a „füzetekben” található házi feladat vagy felszerelés hiányossága alól mentesítő kupon, késéskor felhasználható szelvény, röpdolgozat elhalasztására, plusz pont szerzésére jogosító utalvány is. Magyarországon is alkalmazzák ezt a módszert egyes tanárok.

http://eduline.hu/campus_life/20200108_Jutalom_kuponok_mindenkinek_szuksege_lenne_ilyen_tanarokra#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2020-01-08

Fáznak a diákok Tatán, nincs fűtés az iskolában

Napok óta sálban és kabátban ülnek a diákok az Eötvös József Gimnázium termeiben, miután nincsen rendes fűtés az intézményben - tudta meg a 24.hu. Volt, amikor a tanulók 11-14 fokot mértek, ezért aznap haza is küldték őket a harmadik óra után.

https://24.hu/belfold/2020/01/08/tata-eotvos-jozsef-gimnazium-futes-tiltakozas/

 

január 9.

 

Új költők, írók kerültek a Nemzeti alaptantervbe

A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben - tudta meg a Magyar Nemzet. Bevezetik az informatika- és technikatananyag összeolvadásával létrejövő új tantárgyat. Hetente legfeljebb 34 órája lehet a diá­koknak még a középiskola legfelső évfolyamán is (35 helyett). A végső koncepció már élvezi a kormány támogatását, így szeptemberben biztosan életbe lép a korszerűsített NAT, ám a tankönyvek átdolgozása miatt változni fog a tankönyvrendelésre vonatkozó határidő.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-koltok-irok-kerulnek-be-a-nat-ba-7651457/

 

A PSZ és a PDSZ a Nemzeti alaptantervről

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szakmai szempontból elkeserítőnek nevezte a Nat körül kialakult helyzetet. Szerinte, ha széles körű társadalmi vita és különböző vizsgálatok, bemérések nélkül vezetik be a módosításokat, az újból a diákokkal való kísérletezést jelenti majd. Ismét egy arcpirító, sőt felháborító gyakorlatnak lehetünk tanúi, a Nemzeti alaptanterv átírása klasszikus példája a „rólunk döntenek nélkülünk” esetének – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Nat módosítása kapcsán.

https://nepszava.hu/3062924_pdsz-diktatum-lesz-az-uj-alaptanterv

 

A kormányfő szerint belpolitikai csatározás folyik a szegregáció körül

Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: az egész gyöngyöspatai ügy nincs rendben, kezdve attól, hogy ebben az országban mi minősül egyáltalán szegregációnak, és hogy ezért kiket és miért ítélhetnek el. Úgy látja: a szegregáció körül belpolitikai csatározások vannak, "az unió repüléséről nem is beszélve". Szerinte a felzárkóztatás és a szegregáció fogalmainak összekeverése hozott létre politikailag igazságtalan helyzetet, és noha egyelőre nem tudja, mit kell tenni, az biztos, hogy tenni kell valamit.

https://index.hu/belfold/2020/01/09/orbaninfo_gyongyospata_gyori_gyerekgyilkos_birosagi_iteletek_biralat/

 

Nemzeti alapon

„A politikai és a gazdasági rendszerváltást (…) nem követte mindmáig az ahhoz fogható tudati és társadalmi átrendeződés. Mert a mai középgeneráció és az annál idősebb korosztály zöme még a Kádár-éra muníciójával távozott az iskolapadból. Történelmi mulasztás, hogy még mindig ezt nyögjük. De nem megváltoztathatatlan, nem jóvátehetetlen. Az iskolák még állnak, és minimum tizenkét évjárat fiai, lányai reggelente még e falak felé veszik az irányt. Ők a jövő nemzedéke. Az ő lelkük, ahogy fentebb fogalmaztunk, érzésviláguk, világlátásuk formálása a tét, a cél” - írta Ballai Attila a Magyar Nemzetben.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/nemzeti-alapon-7653785/

 

Megnyílt az Educatico kiállítás

2020. január 9-11. között tartják Budapesten a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást, amelyen a diákok megismerkedhetnek magyar és külföldi felsőoktatási intézmények képzéseivel, idegennyelv-tanulási, illetve ösztöndíj-lehetőségekkel.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200108_Educatio_kiallitas_2020

 

Többen és kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá a felsőoktatáshoz

A felsőoktatásban számos előrelépés történt: fokozatosan nőttek a tanulmányi és szociális ösztöndíjak, az egy főre jutó hallgatói normatíva a 2018. szeptemberi 119 ezerről több mint 128 ezer forintra nőtt. Ez idén februártól további 30 százalékkal, azaz tanulónként 166 ezer forintra nő - mondta Palkovics László a 20. Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás megnyitóján. A rendezvényen az Oktatási Hivatal munkatársai a felvételi eljárás szabályairól, a diplomások elhelyezkedési esélyeiről tájékoztatják az érdeklődőket.

https://magyarnemzet.hu/belfold/palkovics-laszlo-tobben-es-kedvezobb-feltetelekkel-ferhetnek-hozza-a-felsooktatashoz-7655495/

 

Februárban utalják a megemelt ösztöndíjat

Két lépcsőben, először 2019-ben 8 százalékkal, 2020-tól pedig további 30 százalékkal emeltek a hallgatók által megpályázható ösztöndíjakon.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/februarban-utaljak-a-megemelt-osztondijakat-2-1969638/

 

Három év után fizetne a biztosító a veronai buszbaleset áldozatai után

A tervek szerint idén januárban utálták volna át a pénzt, még a büntetőper következő, január 24-i tárgyalása előtt. Az átutalás azonban késik, a jogosultak nagy része ugyanis nem fogadta el a felajánlott összeget.

https://www.blikk.hu/aktualis/veszhelyzet/harom-ev-utan-fizetne-a-biztosito-a-veronai-buszbaleset-karosultjainak/5kvxn0m?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Munkástanácsok: A minimálbért jobban kellene emelni

A minimálbér és a garantált bérminimum 8-8 százalékos emelésénél többre is lehetőséget adna a gazdaság teljesítménye - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

https://piacesprofit.hu/gazdasag/a-szakszervezet-szerint-beleferne-a-nagyobb-minimalber-emeles-is/

 

Titkolt tízmilliárdok az év végi pénzosztásban

A két ünnep között költekezésbe kezdett a kormány, a költségvetési többletbevételeket szétosztogatta a tárcák között. Több kormányhatározatban rendelkeztek a költségvetési maradványok elköltésről, összesen 168 milliárd forintról. Ezt megelőzőn 150 milliárd forintnyi pluszkiadásról döntött a kormány, így az év végi költekezésben mintegy 320 milliárd forintot fizettek ki a költségvetésből. Nem az egészségügyiek voltak a legnagyobb nyertesei a kormányzati pénzszórásnak, hanem a rend- és honvédelmi dolgozók: mintegy 50 ezer hivatásos fegyveres rendvédelmi alkalmazott kapott év végén bruttó 500 ezer forintos pulykapénzt.

https://nepszava.hu/3062883_titkolt-tizmilliardok-az-ev-vegi-penzosztasban

 

január 10.

 

Tovább romlott a tanárhiány

Tavalyhoz képest több lett a betöltetlen pedagógus-álláshely a tankerületi központok által fenntartott, vagyis állami iskolákban - derült ki a Magyar Hang közérdekűadat-igényléséből. 2018. október közepén a Népszava nyújtott be közérdekűadat-igénylést, akkor összesen 1286,85 betöltetlen pedagógus-álláshelyről számoltak be a tankerületi központok. A 2019. november végi állapot szerint 1552,44 üres álláshelyről jelentettek. (Hatvan tankerület közül kettőtől nem érkezett meg a válasz, a szám tehát ennél valamivel magasabb lehet.) A korábbiakhoz képest több iskolapszichológus és gyógypedagógus is hiányzik.

https://magyarhang.org/belfold/2020/01/10/tovabb-sulyosbodott-a-tanarhiany/

 

A válogatás nem teljes körű!