Hírek

Heti lapszemle 2019. december 6.

Heti lapszemle 2019. december 6.

Szinte az egész magyar sajtó beszámolt a PSZ országos tüntetéséről, amelyet szakszervezetünk 2019. november 30-án, Budapesten tartott a gyermekek jövője érdekében. A demonstrációt támogatták oktatási szakszervezetek és konföderációk is. Mint ismert, az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a kongresszusi döntésnek megfelelően a nyomásgyakorlás erősebb eszközét kellett választani. További hírek a lapszemlében.

 

november 28.

 

Az oktatásban dolgozók bére miatt is tüntetett a PSZ

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke az ATV Spirit Rádiónak nyilatkozott még a tüntetés előtt a követelésekről, a diákok és a pedagógusok leterheltségéről, továbbá az új szakképzési törvény munkavállalókra nézve káros következményeiről.

https://www.youtube.com/watch?v=qeCaeED3Xjk&feature=youtu.be

 

november 29.

 

Az államfő aláírta a szakképzési törvényt, eggyel több ok a tüntetésre

A PSZ közleményben tudatta: a szakszervezet kérése ellenére írta alá Áder János a törvényt, tehát eggyel több indoka van a budapesti demonstrációnak.

https://pedagogusok.hu/hir/3911/alairta-az-allamfo-a-szakkepzesi-toervenyt-eggyel-toebb-ok-a-tuentetesre

 

Munkateher-felmérés

A Pedagógusok Szakszervezete az oktatás jövőjéről szóló tüntetése előtt nyilvánosságra hozta a pedagógusok munkaterheléséről szóló kutatását, melyből kiderül, hogy a törvényes heti 40 óránál a gyakorlatban sokkal többet dolgoznak, aminek komoly mentális és fizikai következményei vannak. (A részletekről a 2019. november 22-én tartott sajtótájékoztatón is beszéltünk.)

https://merce.hu/2019/11/29/a-pedagogusok-tulterheltsege-mar-az-egeszseguket-veszelyezteti/

 

Mégis, kinek az érdeke?

„Szombaton az új szakképzési törvény miatt hívja tüntetni a kollégákat a Pedagógusok Szakszervezete, mert az ágazatban oktatók kikerülnek a közalkalmazotti jogviszonyból. Ez tényleg szomorú. Csakhogy mikor mozdulnak meg a tanárok végre a gyerekek miatt?” - tette fel a kérdést egy szakújságíró.

https://168ora.hu/velemeny/onody-molnar-dora-megis-kinek-az-erdeke-178079

 

Több idő lesz a felmentésre?

Januártól az óvodák helyett az Oktatási Hivatal dönt arról, maradhat-e a hatéves gyermek még egy évet az óvodában. A szülőknek csak pár hetük van a felmentési kérelem benyújtására - az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt javasolja, első alkalommal a határidő január 15. helyett január 31. legyen.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191129_Kotelezo_iskolakezdes_6_evesen_tobb_idot_kaphatnak_a_szulok_a_felmentesi_kerelem_benyujtasara

 

Visszautasították a kormány béremelési javaslatát a horvát tanárok

Horvátországban a kormány 10 százalékos, négy lépésben, 2020 végéig megvalósuló béremelési javaslatot tett, ám a sztrájkoló tanárok a pedagógusokra érvényes közalkalmazotti illetményszorzók 6,11 százalékos emelését szeretnék elérni, ami hosszabb távra emelne a szakma státuszán. A tiltakozók szerint a (kb. 325 ezer forintnak megfelelő) átlagfizetésük igazságtalanul elmarad más közalkalmazottak és közszolgák bérétől.

https://merce.hu/2019/11/29/visszautasitottak-a-kormany-beremelesi-ajanlatat-az-egy-honapja-sztrajkolo-horvat-tanarok/

 

november 30.

 

Csak növekedett a problémák száma, ma újra tüntetnek a pedagógusok

„Szombaton a pedagógusok utcára vonulnak. Ez rég nem látott fordulat a közoktatás világában, a 2016 első hónapjait színező kockás inges tiltakozások kifulladása óta ugyanis nemigen volt érzékelhető méretű demonstráció az oktatásban zajló folyamatok miatt” - írta a 168 óra oktatási szakújságírója.

https://168ora.hu/itthon/oktatas-magyarorszag-tuntetes-orban-kormany-178119

 

Tüntetést szervezett a PSZ Budapesten - a felszólalók kiálltak az összefogás mellett

Több ezer ember részvételével zajlott 2019. november 30-án az országos tüntetés, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete rendezett a Kossuth téren. A tüntetők és támogatók az MTA székháza előtti téren gyülekeztek, onnan vonultak a Parlament elé. Útközben a PSZ átadta petícióját az EMMI és az ITM államtitkárának. Előbbi a munkateher-felmérésről szóló jelentésünket is átvette. Az oktatás a gyermekek jövőjét, vagyis az egész társadalomét meghatározza, így az oktatási szakszervezetek és a konföderációk is a PSZ mellé álltak. A felszólalók többsége a cél elérése érdekében az összefogást hangsúlyozta. Szinte az egész magyar sajtó beszámolt a tüntetésről. A lapszemlében a PSZ honlapján közölt írás linkjét csatoljuk. Ugyanitt megtekinthetők a fotók, továbbá a PSZ Facebook oldalán élőben közvetített demonstráció is.

https://pedagogusok.hu/hir/3912/psz-tuentetes-a-felszolalok-kialltak-az-oesszefogas-mellett

 

EMMI, ITM: a kormány megbecsüli a pedagógusokat

A kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pedagógusok Szakszervezete tüntetésre reagálva.   

https://pestisracok.hu/a-kormany-megbecsuli-a-pedagogusokat-es-kesz-megvizsgalni-tovabbi-berigenyeiket/

 

Átadták a PSZ petícióját két szaktárcának

Átadták a Pedagógusok Szakszervezetének követeléseit tartalmazó petíciót az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére Budapesten. A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József államtitkár vette át. Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke az átadás előtt közölte: követeléseiket a Kossuth térre szervezett tüntetésen ismertetik.

https://magyarnemzet.hu/belfold/atadtak-a-psz-peticiojat-az-emmi-nek-es-az-itm-nek-7546286/

 

Jobbik: a pedagógusoknak elegük van a fideszes oktatáspolitikából

A Jobbik alelnöke szerint a magyar pedagógustársadalomnak elege van a fideszes oktatáspolitikából, amely a nemzet napszámosaiból a NER cselédjeivé nyomorítja őket. A Jobbik támogatja a hétvégi pedagógustüntetést, egyetért a megmozdulás céljaival.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2019/11/30/jobbik-a-pedagogusoknak-eleguk-van-a-fideszes-oktataspolitikabol?source=hirkereso

 

LMP: a párt szolidáris a tüntető pedagógusokkal

Az LMP szolidáris a tüntető pedagógusokkal, támogatja a demonstrációt - mondta az ellenzéki párt országos elnökségének titkára budapesti sajtótájékoztatóján.

https://mandiner.hu/cikk/20191130_lmp_a_part_szolidaris_a_tunteto_pedagogusokkal

 

FIDESZ: az ellenzéket és Sorosékat csak a hatalom érdekli, nem a pedagógusok

A nagyobbik kormánypárt szerint azok beszélnek oktatásról és pedagógusokról, akik kormányzásuk alatt elvettek tőlük egy havi bért, megalázóan alacsony fizetésekért dolgoztatták őket, akik több száz iskolát zártak be, és az oktatástól is mindig csak elvették a pénzt.

https://hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2019/11/30/fidesz-az-ellenzeket-es-sorosekat-csak-a-hatalom-erdekli-nem-a-pedagogusok?source=hirkereso

 

A korábban elszúrt döntések korrekciója a frissen elfogadott szakképzési törvény

A szakképzés valós munkapiaci alternatívát akar kínálni a jó tanároknak. A tervek szerint a költségvetésben már elkülönített 35 milliárd fedezi a bérnövekedést, ami egy oktatóra vetítve átlagosan százezer forint lesz. A szakképző intézmények vezetői döntik majd el, kinek milyen mértékben emelnek.

https://168ora.hu/itthon/szakkepzes-oktatas-magyarorszag-parragh-laszlo-torveny-177857

 

december 2.

 

A PSZ felmérése a pedagógusok munkaterheléséről - megrázó eredmények

A Pedagógusok Szakszervezete felmérést készített a tanárok munkaterheléséről. 2019. augusztus 22-től október 23-ig volt elérhető a kérdőív a www.pedagogusok.hu honlapon. Hiánypótlónak szántuk a kutatást, amely a teljesség igénye nélkül készült. A nyilvánosság erejével (honlap, Facebook, hírlevelek) és a megyei vezetők támogatásával tudtuk népszerűsíteni és kitöltésre buzdítani a pedagógusokat. A kérdőív 47 kérdésére 4643-an válaszoltak, ebből 4281 volt érvényes.

https://pedagogusok.hu/hir/3913/a-psz-felmerese-a-pedagogusok-munkaterheleserol

 

„Meg kellene haladni az utcai demonstrációk szintjét” - A sztrájk lehet a következő lépés

Elégedett a hétvégén megtartott tanártüntetéssel a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa. Szerinte elegen mentek el ahhoz, hogy megmutassák: komolyan kell venni a pedagógusok jelzéseit. Az egyik legnagyobb eredménynek ugyanakkor azt a széles körű szakszervezeti összefogást tartja, amely a demonstráció előtti hetekben kialakult. A közszféra és a versenyszféra szakszervezetei támogatnak, akkor is ott állnak majd mellettünk, ha további akciók válnak szükségessé - mondta.

https://nepszava.hu/3059043_meg-kellene-haladni-az-utcai-demonstraciok-szintjet--a-sztrajk-lesz-a-kovetkezo-lepes

 

A tiltakozás újabb jele: fekete esernyőt nyitnak az iskolákban

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa a tüntetésen új akciót jelentett be: amíg követeléseik nem teljesülnek, tiltakozásként minden iskolában nyissanak ki egy fekete esernyőt.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/20646-a-tiltakozas-ujabb-jele-fekete-esernyot-nyitnak-az-iskolakban

 

Nem kockás

A 2016-os országos demonstrációk óta talán a Pedagógusok Szakszervezete november végi tüntetésére lehet először azt mondani, hogy szélesebb körben megmozgatta az oktatásban érintettek körét. Bár a három évvel korábbi, több tízezres tömeget nem sikerült maradéktalanul mozgósítani, több ezren álltak ki a Kossuth térre, modernebb, igazságosabb oktatási rendszert követelve.  Ami sajnos nem lesz elég - írta a Népszava jegyzetírója.

https://nepszava.hu/3059063_nem-kockas

 

„Idén már nem óvónőként kezdtem a szeptembert”

Az óvónők egyre kevésbé bírják a szakemberhiány miatt rájuk szakadó munkát. Az egyik pályaelhagyó óvónő minden nap csak a szerencsében bízott, hogy ne történjen baj, miközben egyedül volt 25 gyerekkel. Az Emmi szerint nincs baj a nyugdíjba vonulók utánpótlásával. Teljesen máshogy látja a helyzetet a Pedagógusok Szakszervezete: „csúsztatás ilyet mondani, nagyon nagy az óvodapedagógus-hiány, ez csak évről évre nő. Nemcsak a PSZ szerint van hiány, hanem a szakmában aktívan dolgozók szerint is, akik a saját bőrükön érzik ezt” - mondta Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke. Az óvodapedagógusok hiánya miatt több intézményt törvénytelen helyzetbe kényszerítenek.

https://abcug.hu/iden-mar-nem-ovonokent-kezdtem-a-szeptembert/

 

Somogyi Péter, az MTA tagja a PSZ tüntetéséről is beszélt

Az Oxfordi Egyetem professzora a PSZ demonstrációjára érkezett haza. Az ATV Egyenes beszéd c. műsorában elmondta, hogy több tanárral is beszélt az MTA előtti gyülekezőn arról, mit jelent a pedagógushiány, miért ekkora a reménytelenség. Nehezményezte: miközben az MTA bizottságai azt kutatják, mi a baj az oktatásban, miért ekkora a diákok teljesítőképessége, miért nincs jövőképük, egy transzparenssel sem támogatták a pedagógusok tiltakozását.

http://www.atv.hu/videok/video-20191202-somogyi-peter?fbclid=IwAR0wuNjSa85tYPHzLJDDSronhP19Q-sXQdwD8zML8ahNTs4_ZuXYqJodayE

 

Nincs elég takarító az iskolákban

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Iskolában heti két alkalommal a tanulók teszik rendbe a termeiket, ezt az igazgató is elismerte, számolt be az esetről az RTL híradója. A Független Diákparlament szerint a probléma nem egyedi, sok iskolában hetekig, hónapokig is eltart ez az állapot. Legfőképpen azért, mert az alacsony bérek miatt a takarítók inkább magáncégeknél vállalnak munkát. A Klebelsberg Központ azt írta: nem érkezett semmilyen bejelentés takarítási problémák miatt.

https://nepszava.hu/3059276_nincs-eleg-takarito-a-diakok-szalltak-be-a-munkaba-tobb-iskolaban-is

 

Semjén Zsolt: Jelentősen nőtt az egyházak oktatási és köznevelési szerepvállalása

Csaknem kétszeresére nőtt az egyházak oktatási és köznevelési szerepvállalása 2010 óta - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán.

https://www.origo.hu/itthon/20191202-semjen-zsolt-jelentosen-nott-az-egyhazak-oktatasi-es-koznevelesi-szerepvallalasa.html?utm_source=hirkereso

 

Duális képzés és ágazati képzőközpontok

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fórumot szervezett a szakképzési törvényben foglalt ágazati képzőközpontokról. Kialakításuk a duális szakképzés továbbfejlesztését szolgálja.

https://magyarmezogazdasag.hu/2019/12/02/dualis-kepzes-es-agazati-kepzokozpontok

 

december 3.

 

Portfólió és tüntetés

Az Eduline portfólióról szóló cikkében felidézte: az oktatás és a pedagógusok helyzete miatt országos tüntetést szervezett a Pedagógusok Szakszervezete. A PSZ petíciókat adott át a minisztériumok képviselőinek, amelyekben egyebek között 2020. január 1-jétől egyszeri 30 százalékos béremelést, a heti óraszám fokozatos 22 órára való csökkentését, a rugalmas iskolakezdés lehetőségének visszaállítását, illetve a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását és újratárgyalását követelik. 

http://eduline.hu/kozoktatas/20191203_pedagogusominosites#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-12-03

 

Székesfehérváron karácsonyoztak a nyugdíjas pedagógusok

Ismét karácsonyi ünnepségét rendezett a PSZ Fejér Megyei Szervezete Nyugdíjas Tagozata. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester hangsúlyozta a közösségek összetartásának fontosságát. A PSZ Fejér Megyei Szervezete Nyugdíjas Tagozata csaknem ötven tagot számlál a jellemzően 60-70 év közötti korosztályból. Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke is üdvözölte a résztvevőket.

https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=news_1_13888

A videó itt tekinthető meg:

https://www.fehervartv.hu/video/index/29481?jwsource=em

 

Kikerülhető az Oktatási Hivatal az iskolaérettségi vizsgálatoknál?

Ha a szakértői bizottság 2020. január 15-e előtt kiállított véleménye azt tartalmazza, hogy a hatéves gyermek további egy évig maradhat az óvodában, nincs szükség arra, hogy a szülő vagy a gyám kérelmezze ezt az Oktatási Hivatalnál. Ebben az esetben a gyermek automatikusan további egy évig óvodai nevelésben vehet részt – írta az Oktatási Hivatal. A cikk felidézte: a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke korábban azt mondta, a pedagógiai szakszolgálatok annyira leterheltek, hogy a sok beérkező vizsgálathoz nem lesz kapacitásuk.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191203_iskolaerettsegi_vizsgalat_iskolakezdes#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-12-03

További a témában:

https://hvg.hu/itthon/20191203_Alig_egy_honapjuk_maradt_a_szuloknek_hogy_az_ovodaban_tartsak_a_gyerekuket?s=hk

 

EMMI: Minden területen javultak Magyarország oktatási eredményei a PISA-mérésben

A magyar diákok eredményei mindhárom mérési területen - a szövegértésben, matematikában, természettudományban - javultak. Magyarország eredménye megközelíti a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD átlagát.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/minden-teruleten-javultak-magyarorszag-oktatasi-eredmenyei-a-pisa-meresben

Maruzsa Zoltán sajtótájékoztatója a PISA-eredményekről:

A köznevelési államtitkár szerint a javuló tendenciák mögött ott vannak a köznevelésben elindított fejlesztések, az állami felelősségvállalás az iskolák fenntartásáért, a pedagógusokat, a családokat, az iskoláztatást segítő kormányzati intézkedések.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/pisa-felmeres-minden-teruleten-javult-a-magyar-diakok-teljesitmenye

 

PISA-jelentés, hurráoptimizmussal

Ugyanazokat az adatokat, amelyeket a kormány javulásként értelmez, a mértékadó oktatási szakértők nagy többsége mindössze stagnálásnak. Magyarország mindhárom műveltségi területen továbbra is az OECD-átlag alatt van, igaz, a pontok nem annyira alacsonyak, mint 2015-ben. Ugyanakkor a magyar közoktatás évtizedek óta cipelt problémái, együtt a rájuk adott rossz kormányzati válaszokkal, letagadhatatlanok.

https://168ora.hu/itthon/pisa-178327

 

Az ombudsman szerint nem kapnak segítséget a bántalmazott diákok

A gyakorlatban nem biztosított a gyerekeket az iskolában ért bántalmazások kivizsgálása, a bántalmazó pedagógusokkal szembeni fellépés - állapította meg az alapvető jogok biztosa egy ügy kapcsán. Nemcsak a szülői panasz érdemi kivizsgálása maradt el, hanem a bántalmazott gyereket próbálta az iskola igazgatója eltanácsolni.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191203_iskolai_gyermekbantalmazas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-12-03

 

Nem tanítják jól a tartósan beteg gyermekeket

A tartósan kórházban gyógykezelt gyermekek oktatására vonatkozó szabályok felülvizsgálatát kezdeményezi Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

http://propeller.hu/itthon/3481780-nem-tanitjuk-jol-tartosan-beteg-gyerekeket?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Jelentős normatívaemelés lesz a szociális szférában

Elérhető az a csaknem 190 millió forintos pályázat, amelyre civil szervezetek autistáknak, értelmi fogyatékossággal élőknek bentlakásos ellátást nyújtó intézményei pályázhatnak január 6-áig - jelentette be a szociális ügyekért felelős államtitkár a fogyatékos emberek világnapján, Debrecenben.

https://mandiner.hu/cikk/20191203_fulop_attila_nagy_osszegre_palyazhatnak_az_autistakat_ertelmi_fogyatekosokat_ellato_intezmenyek

 

Véget ért az oktatási dolgozók sztrájkja Horvátországban

Harminchat nap után befejeződött az oktatási dolgozók sztrájkja Horvátországban, miután a szakszervezeteknek sikerült kompromisszumos megállapodásra jutniuk a kormánnyal a bérek emeléséről.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191203_Veget_ert_az_oktatasi_dolgozok_sztrajkja_Horvatorszagban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-12-03

 

december 4.

 

Káoszt okozhat a kötelező beiskolázás

A diákoknak életre szóló kudarcot, az iskolákban pedig káoszt okozhat az előkészítetlen beiskolázási szigor, azonban a kormány sokat spórolhat a döntéssel, ugyanis egy kapavágás nélkül megoldják az óvodai helyhiány okozta problémákat - írta a HVG.

https://hvg.hu/itthon/20191204_Sokat_sporolhat_a_kormany_a_beiskolazasi_szigoron?s=hk

 

Radó Péter: „Szlovákiával együtt leszakadtunk a többiektől”

Bár a PISA-eredmények minden területen nagyon pici javulást mutatnak, Radó Péter oktatáskutató szerint valójában csak annyit jelentenek, hogy a magyar közoktatás alacsony szinten stabilizálódott, sokkal többre nem is képes. Szerinte semmi jel nem mutat arra, hogy a magyar iskoláknak javult volna a hátránykompenzációs képessége, Európában a leghátsó sorban kullogunk.

https://nepszava.hu/3059286_szlovakiaval-egyutt-leszakadtunk-a-tobbiektol

 

Látlelet

„Hogy mire képes az az oktatásügy, amelyet a törvény vezérel, és nem a józan ész? A gyenge középszerre. Ezt bizonyítja a legfrissebb PISA-teszt eredménye, mely szerint a romlás megállt, már nem zuhanunk, mint a központosítás meghirdetése utáni időkben, hanem büszkén feszítünk a lista kellős közepén.” N. Kósa Judit írása.

https://nepszava.hu/3059299_latlelet

 

Méltó válasz

„…egyáltalán nem igaz, hogy minden rossz. Tény, hogy nincs Kánaán az oktatásban. Ne hallgassuk el, hogy kevés a pedagógus, sok a munkájuk, rengeteg a hátrányos helyzetű tanuló, ráférne még több fizetés a tanárokra, főleg a pályakezdőkre. De igenis vannak jó próbálkozások: nyolcszáz iskolában indult fejlesztés, százezer informatikai eszközt osztottak szét, hamarosan megújul a tanárképzés, neves szakértők százai dolgoznak az új Nemzeti alaptanterven, amire természetesen már a tervezet kiszivárgásakor össztűz zúdult. És ha lassan is, de jönnek az eredmények” - írta Csókás Adrienn.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/melto-valasz-7555001/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201912

 

Rétvári védi az eredményeket, reagált a baloldali lapok „támadásaira”

Az államtitkár  az M1 aktuális csatornán az Eurostat és a PISA legfrissebb jelentéseit értékelve elmondta, az oktatás felzárkózást segítő szerepe láthatóan működik, és Magyarországon a társadalmi különbségek kisebbek, mint az uniós átlag. A balliberális újságok ennek ellenére egységes támadást indítottak, elbagatellizálva az eredményeket.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191204-retvari-reagalt-a-baloldali-lapok-tamadasaira

 

Idén is 8 tanár kapta meg a Rátz tanár úr életműdíjat

19. alkalommal adták át a több világhírű magyar tudós tudományos karrierjét is elindító Rátz László tanárról elnevezett életműdíjat. Az elismerést nyolcan vehették át.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/12/04/iden-is-nyolc-tanar-kapta-meg-a-racz-tanar-ur-eletmudijat?source=hirkereso

 

Még egy hétig lehet jelentkezni tehetséggondozó programra

December 11-ig pályázhatnak a 8. évfolyamos, hátrányos helyzetű diákok az Arany János Tehetséggondozó Programra: nyelvi, matematikai és informatikai oktatásra fókuszoló előkészítő évfolyamon vehetnek részt, kollégiumi helyet kaphatnak, ingyen szerezhetnek jogosítványt.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191203_kozepiskolai_osztondij_Arany_Janos_Tehetseggondozo_Program#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-12-04

 

Nonszensz, hogy a gyerekeknek iskolába kell menniük szombaton

A gyermekeknek 17 tanítási napra mindössze két pihenőnap jut, mert decemberben két szombaton iskolába kell menniük. Gyurkó Szilva emlékeztetett: 7-én és 14-én olyan hosszú hétvégéket kell "ledolgozniuk", amelyek eleve beleesnek a téli szünetbe, tehát hivatalosan ezeken a napokon fel sem merül, hogy iskolában kellene lenniük.

https://hvg.hu/elet/20191204_Nonszensz_hogy_a_gyerekeket_is_munkaszombatra_kenyszeriti_a_rendszer#rss

 

A BMW már általános iskolásokat is toboroz

A Debreceni Szakképző Centrum a BMW-vel közösen  szakképzést népszerűsítő programot rendezett az általános iskola 7. és 8. évfolyamos tanulóknak, szüleiknek és tanáraiknak. „A szakképzés nem lehet öncélú, mindenképpen vállalatokhoz köthető, így nagy öröm számunkra, hogy a Debrecenbe települő BMW-vel az első pillanattól kezdve sikerült kapcsolatot felvenni” - mondta Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2019/12/a-bmw-mar-altalanos-iskolasokat-is-toboroz-debrecenben

 

7 éves korukig óvodába járnak az észt gyerekek

Észtországban a gyerekek kiemelkedően teljesítenek a PISA-teszten, ott csak 7 éves kortól kötelező az iskolába járás. A szülők ki is használják a lehetőséget, hogy gyerekük minél tovább maradhasson az óvodában. Észtországban is sok tanár áll közel a nyugdíjhoz, kevés fiatal szeretne tanár lenni.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/7-eves-korukig-ovodaba-jarnak-az-eszt-gyerekek-az-iskolaban-pedig-szinte-minden-ingyen-van/

 

december 5.

 

Két hét haladékot kaphatnak a szülők

Átmenetileg január 15-ről január 31-re módosulhat az iskolahalasztási kérelmek benyújtásának határideje, ha a parlament elfogadja azt a módosító javaslatot, amelyet a minap nyújtott be Hende Csaba, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának elnöke. Az egyik budapesti szakszolgálatnál azt javasolták: „jobban járunk, ha januárban az OH-ra bízzuk magunkat. Ugyanis, miután benyújtottuk a kérelmet a vizsgálathoz (egy négyoldalas dokumentumot, amit az óvodának is le kell pecsételnie), a legjobb esetben is két hét, mire időpontot tudnak adni. A vizsgálat után legalább 21 nap, mire elkészül a szakvélemény, s további 15 nap, míg jogerőre emelkedik.”

https://nepszava.hu/3059372_iskolaerettseg-ket-het-haladekot-kaphatnak-a-szulok

 

December 6-ig lehet jelentkezni középiskolai felvételire

Idén 434 középiskola szervez írásbeli vizsgát, ez az összes választható középiskola csaknem kétharmada. Tavaly összesen 95 ezren jelentkeztek középiskolába. A legutóbbi felvételi újdonsága volt, hogy tíz év után először többen választották a szakképző iskolákat, mint a hagyományos gimnáziumokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/pentekig-lehet-jelentkezni-a-kozepiskolai-felvetelire-7557647/

 

Gyermekvédelmi képzés pedagógusoknak

Kétéves, akkreditált pedagógus szakvizsgával záruló gyermek- és ifjúságvédelmi képzést indított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A Katolikus Pedagógiai Intézet képzésére szeptemberben 42 hallgató iratkozott be.

http://propeller.hu/itthon/3482487-keteves-gyermekvedelmi-kepzest-inditott-magyar-katolikus-puspoki-konferencia?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Megszúrtak egy tanárt egy győri iskolában

December 5-én, dél környékén megszúrtak egy tanárt a győri Jedlik Ányos középiskolában, értesítette az Indexet több olvasó. A rendőrség a késelést közleményben erősítette meg. A feltételezett elkövetőt elfogták, a tanárt kórházba vitték. A Győri Szakképzési Centrum kancellárja megrendüléssel értesült a történtekről.

https://index.hu/belfold/2019/12/05/megszurhattak_egy_tanart_egy_gyori_iskolaban/

 

Tiltakozás Franciaországban

Sok iskola is zárva tart december 5-én a nyugdíjreform elleni tiltakozásként. Több felmérés is azt mutatja, hogy a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, a többség ugyanakkor a sztrájkot is támogatja.

https://24.hu/kulfold/2019/12/05/franciaorszag-nyugdijreform-sztrajk-emmanuel-macron/

 

A válogatás nem teljes körű!

Lezárva: 2019. december 5-én