Hírek

A PSZ felmérése a pedagógusok munkaterheléséről

A PSZ felmérése a pedagógusok munkaterheléséről

A Pedagógusok Szakszervezete felmérést készített a tanárok munkaterheléséről. 2019. augusztus 22-től 2019. október 23-ig volt elérhető a kérdőív a www.pedagogusok.hu honlapon.
Utoljára 2008-ban a TÁRKI-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ Zrt. végzett kutatást a témában. 2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezett  hasonlót, de a kutatás meghiúsult.
Az eltelt tizenegy év alatt a jogszabályi környezet gyökeresen átalakult a közoktatásban, teljesen megváltozott a munkaidőkeretek számítása, emelkedtek az óraszámok, új alaptantervet vezettek be, amely megemelte a tanulók óraszámát és ezzel az ellátandó feladatokat is. A pedagógustársadalomban nagyon komoly feszültségek halmozódtak fel a bérek értékének elvesztése és a pedagógusok által egyre nehezebben megélt munkateher- növekedés miatt.
Hiánypótlónak szántuk a kutatásunkat, amely a teljesség igénye nélkül készült. A PSZ ugyanis nem rendelkezik akkora apparátussal, kutatói hálózattal, hogy a pedagógustársadalom szociológiai szerkezetének megfelelően, célzottan keressen meg 3-4000 pedagógust. A nyilvánosság erejével (honlap, Facebook, hírlevelek) és a megyei vezetők támogatásával tudtuk népszerűsíteni és kitöltésre buzdítani a pedagógusokat.
Felmérésünkben igyekeztünk minden olyan munkaterhelést is figyelembe venni, amelyek a nemzetközi mérésekben nem jelennek meg (más országokban nem releváns), illetve a hazai jogszabályok előírják azok végrehajtását.  A kérdőív 47 kérdésére 4643-an válaszoltak, ebből 4281 volt érvényes.

A kutatás részletei és eredményei alább olvashatók.

/userfiles/szoveg/fajlok/kutatasi_konyv.pdf