Hírek

PSZ: nincs elég politikai akarat az oktatás valódi problémáinak megoldására

PSZ: nincs elég politikai akarat az oktatás valódi problémáinak megoldására

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) oktatási kormányzattal folytatott tárgyalásai a béremelésről és az óraszámok csökkentéséről nem vezettek eredményre. A PSZ a magyar közoktatás napjáig (november 22.) adott határidőt a kormánynak, hogy teljesítse követeléseit, azonban legutóbbi ülésén nem hozott döntést annak ellenére sem, hogy többször tárgyalt erről – mondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a közoktatás napján tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: nincs elég politikai akarat az oktatás valós problémáinak megoldására.

Ezért is szervez országos tüntetést a PSZ 2019. november 30-ára, a budapesti Kossuth térre. Miután az oktatási szakszervezetek és konföderációk célja azonos, a sajtótájékoztatón megjelent szakszervezeti vezetők (Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke, Menyhárt Erika, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökhelyettese, Bardócz-Tódor András, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezetének társelnöke, Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke) támogatásukról biztosították a Pedagógusok Szakszervezetét, sőt, a tüntetésen is jelen lesznek.

A közszféra legnagyobb konföderációja, a 13 szakszervezetet tömörítő SZEF elnöke, Csóti Csaba jelezte: egyértelműen kiállnak a pedagógusok jogos követelései mellett. Kordás László, a versenyszféra 32 tagszervezetét tömörítő MASZSZ elnöke elmondta: ez a konföderáció is szolidáris, aktív jelenlétével is támogatja a tüntetésen a pedagógusok követeléseit, és minél nagyobb részvételre buzdított.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke arra is kitért, hogy a baj óriási, hiszen a gyermekek jövője a tét. Éppen a jövő érdekében követeli a PSZ a pedagógusok és az oktatásban dolgozók bérének emelését, a diákok és a tanárok terheinek, óraszámának csökkentését, a pályakezdő pedagógusok támogatását, a hatévesek kötelező beiskolázásáról szóló szabályozás haladéktalan visszavonását. Felidézte: a minap levélben kérte a PSZ az államfőt, hogy ne írja alá az elfogadott szakképzési törvényt.        

Totyik Tamás alelnök reagált arra a közleményre, amelyet az Emmi adott ki a magyar közoktatás napján. Szerinte a szaktárca túlságosan rózsás képet festett az oktatásról, elfedve a valós problémákat. Hiszen ha azok nem lennének, nem kellene tüntetni.

A sajtótájékoztatón ismertették az eredményét annak a munkateher-felmérésnek, amelyet a PSZ indított nyár végén. Több mint 4 ezer érvényes válasz alapján kiderült, valóban túlterheltek a pedagógusok. Fazekas Elek szociológus ismertette a részleteket: ezek szerint a kérdőívet kitöltők heti átlagos munkaideje 56 óra, 90 százalékuk többet dolgozik a törvényes heti 40 óránál. A községekben oktatók nagyobb arányban végeznek túlmunkát – ennek okát a szociológus a tanárhiányban látja. Akik régebben vannak a pályán, nagyobb arányban dolgoznak többet, mint fiatalabb kollégáik. Több mint 2600-an számoltak be arról, hogy munkájuk miatt orvoshoz kellett fordulniuk.

A sajtótájékoztatót közvetítettük Facebook oldalunkon. Itt lehet megnézni:

https://www.facebook.com/pedagogusok.szakszervezete/videos/581884955918819/

Youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=eEkdrx12-bk&feature=youtu.be