Hírek

Heti lapszemle 2019. november 22.

Heti lapszemle 2019. november 22.

A Pedagógusok Szakszervezete levelet írt az államfőnek: azt kértük, ne írja alá a parlament által elfogadott új szakképzési törvényt, hanem küldje vissza az előterjesztőnek, vagyis az ITM-nek. A PSZ határozottan tiltakozik, mert megszüntetnék a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti státuszát. (A PSZ november 22-én kora délután tart sajtótájékoztatót a meghirdetett országos tüntetésről – erről részletek a következő heti lapszemlében.)

 

november 14.

 

November 30-ára tüntetést szervez a PSZ

Az RTL híradójának nyilatkozott Szabó Zsuzsa elnök a tüntetésről. „A Pedagógusok Szakszervezete szerint, míg a tanárok bére megalázóan alacsony Magyarországon, uniós viszonylatban ők dolgoznak a legtöbbet. Ezért béremelést és fix óraszámot követelnek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón (november 14-én) úgy reagált: még tárgyalnak a béremelésről” - hangzott el a hírműsorban.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/november-30-ara-tuntetest-januarra-sztrajkot-szervez-a-pedagogusok-szakszervezete

 

november 15.

 

A kötelező beiskolázás újabb érvágás a magyar oktatásnak

Az óvodások egy része még felkészületlenebbül kerülne iskolába, ha 6 éves korában nem maradhat óvodában és a nyáron módosított köznevelési törvény szerint mindenképpen iskolába kell mennie.  Ha éretlen az iskolára, ez bukdácsoláshoz és lemorzsolódáshoz vezet - véli a TASZ.

https://merce.hu/2019/11/15/a-kotelezo-hateves-kori-iskolaztatas-ujabb-ervagas-a-magyar-oktatasnak/

 

Palkovics új törvényjavaslata alapján jövőre bezárhatnak a Waldorf iskolák

Az innovációs miniszter november 12-én törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, ezt a címe alapján szakképzésről szólónak lehetne vélni, de más oktatási területeket is érint. Például az alternatív tanterv szerint működő óvodákat, általános és középiskolákat. Ezeket szeptemberben ezárhatják a javaslat alapján - írta a portál.

https://444.hu/2019/11/15/palkovics-uj-torvenyjavaslata-alapjan-jovore-bezarhatnak-a-waldorf-iskolak?fbclid=IwAR1DgNXaWWN

 

Megint veszélyben az alternatív iskolák

A Magyar Waldorf Szövetség szerint a törvényjavaslat „súlyosan sérelmes”, a Szülői Hang Közösség pedig a módosítások azonnali visszavonását kéri. Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke arra is felhívta a figyelmet: Magyarországon alkotmányos védelem van, nem lehet egy iskolát csak úgy, „egyik napról a másikra” bezáratni. A javaslat felülvizsgálatát kérik. 

https://nepszava.hu/3057292_ujbol-nekiment-az-alternativ-iskolaknak-a-kormany

 

Az Emmi szerint nem kell bezárni a Waldorf iskolákat

Nem kell bezárni a Waldorf iskolákat, csak az alternatív intézmények nyilvántartásba vételéről szóló szabályozás módosul - közölte a tárca. A módosítás hatályon kívül helyezi a nyáron sérelmesnek jelzett pontokat, nem lesz szükség a kerettantervek átdolgozására, lényegesen nagyobb mozgásteret kap az egyéni pedagógiai megoldások engedélyezésében a minisztérium.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191116_Emmi_nem_kell_bezarni_a_Waldorf_iskolakat#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-11-16

 

Hollik István kormánypárti képviselő fenyegeti a szülőket

Az oktatási szakértő szerint a fenyegetés üres, a javaslat mégis sérti a szülői jogokat. A kormánypárti képviselő elvenné a szülőktől a gyermekek után járó állami támogatást, ha a tanulók nem szereznek valamilyen szakképesítést.

https://24.hu/belfold/2019/11/15/hollik-a-semmi-elvetelevel-fenyegeti-a-szuloket/

 

18 évre emelné a tankötelezettség határát a teljes ellenzék

Közös közleményben biztosították támogatásukról a tankötelezettség korhatárának 18 évre való emeléséért indított aláírásgyűjtést az ellenzéki pártok. Az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd közleményét a szocialisták juttatták el az MTI-hez. „Az Orbán-kormány tudatosan teszi tönkre a fiatalok jövőjét azzal, hogy elzárja őket a használható tudástól. Százezer fiatal élete eddig már kisiklott, mert 2011 óta egy lélektelen, rossz döntés következtében őket már 16 évesen kilökték az oktatásból” – írták.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/15/tankotelezettseg-18-ev-ellenzek/

 

A gimnáziumok, szakgimnáziumok többsége kér felvételit

A gimnáziumok és szakgimnáziumok 64 százaléka várja el a tanulóktól a központi írásbeliken való részvételt a felvételi eljárásban - közölte az Oktatási Hivatal. A jelentkezési határidő december 6-a.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-gimnaziumok-szakgimnaziumok-64-szazaleka-ker-kozponti-irasbelit-a-felveteli-eljarasban-7498958/

 

Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete: nem a nyelvi képzés az egyetlen probléma az oktatásban

Az FDSZ üdvözli a döntést, miszerint mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga a felvételihez. A közlemény kitért a kialakult bérfeszültségre is. „Az oktatás teljes vertikumában tarthatatlanul alacsonyak a bérek, és az utóbbi évek ad hoc jellegű intézkedései nyomán komoly bérfeszültség alakult ki, ami ellehetetleníti a minőségi munkát. Hangsúlyozzuk, hogy szükség van a közoktatással és felsőoktatással kapcsolatos kérdésekben a konzultáció és a párbeszéd megerősítésére!”

https://www.hrportal.hu/hr/a-felsooktatasi-dolgozok-szakszervezete-szerint-a-kialakult-berbeszultseg-ellehetetleniti-a-minosegi-munkat-20191114.html

 

ÉSZT: a szakképzési törvény átalakítása a teljes közalkalmazotti szférára veszélyes

Az Értelmiségi Szakszervezetek Tömörülése aggodalommal figyeli a szakképzés átalakítását. A törvényjavaslat még módosító indítványokkal sem lesz alkalmas arra, hogy egy ilyen nagyszabású átalakítást szolgáljon.

http://os.mti.hu/hirek/148794/az_ertelmisegi_szakszervezeti_tomorules_kozlemenye

 

november 16.

 

Szüdi János: a szakképzés agóniája

A szakképzési törvényjavaslat újabb, s talán az utolsó szög az oktatás rendszerének koporsójába - írta elemző cikkében Szüdi János oktatási szakértő.

https://nepszava.hu/3057263_szudi-janos-a-szakkepzes-agoniaja

 

november 17.

 

A PDSZ támogatja a diákok november végi akcióját a Kossuth téren

A Szabad Egyetem, a Diákparlament és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezésében kiállítással egybekötött demonstrációt tartanak a Kossuth téren november utolsó hétvégéjén. A „Szabad ország, szabad oktatás!” esemény november 29-től december elsejéig tart majd.

https://hvg.hu/itthon/20191117_Tuntetes_lesz_a_CEU_szamuzetesenek_egyeves_evfordulojan?s=hk

 

Gyarmathy Éva: Mentsük meg a gyerekeket a jelenlegi oktatástól

Az oktatási rendszer a kor szellemével éppen ellentétes irányban halad. Az oktatási törvények és rendeletek a szakmaiságnak és egymásnak is ellentmondanak, a 21. századnak pedig végképp nem felelnek meg, ezzel az oktatás egyre nagyobb feszültséget okoz az összes résztvevőnek – írta a szakpszichológus.

https://hvg.hu/pszichologiamagazin/20191117_Gyarmathy_Eva_We_dont_need_your_education

 

Nem lehetne úgy tanítani, hogy a gyermek szeresse az iskolát?

L. Ritók Nóra pedagógus szerint az olyan mélyszegénység által sújtott térségben, mint ahol az Igazgyöngy Alapítvány is dolgozik, az általános iskola befejezéséhez sem tud elegendő támogatást, mintát és motivációt nyújtani a család. A szülők maguk sem rendelkeznek olyan kompetenciákkal, amelyekkel segíthetnének gyerekeiknek eljutni a szakközépiskoláig. Ha a gyerekek funkcionális analfabétákként lépnek ki az általános iskolából, ezen a középiskola már egyáltalán nem segít.

https://index.hu/belfold/2019/11/17/l._ritok_nora_leszakado_tersegek_kozepiskola_tankotelezettseg_szakkepzes_szulo_fidesz_torvenyjavaslat/?fbclid=IwAR1V-LV-Z9uOIW05bfSBEg_gA8ma3WzKGuIA8kOHgDWlqBGkbLNwd99u-U8

 

november 18.

 

A PSZ november 30-án, szombaton tartja országos tüntetését a budapesti belvárosban

Gyülekező 12 órakor az MTA előtt, tüntetés 14 órakor a Kossuth téren. Szükséges kellék a fekete esernyő! Legyünk minél többen, mert a társadalom, a gyermekek jövője a tét! 2016-ban színes esernyőkön kopogott az eső, most sokkal drámaibb  a helyzet - ehhez illik a fekete esernyő!

https://pedagogusok.hu/hir/3895/megint-eljoett-az-ido-az-oktatas-joevojeert-valo-koezoes-fellepesre

 

Teljes kiszolgáltatottság vár a pedagógusokra?

A Jobbik sajtótájékoztatóján Ander Balázs képviselő emlékeztetett: nem kérték ki az új szakképzési törvényjavaslatról az érdekvédelmi szervezetek véleményét, a PSZ kénytelen volt kivonulni a Szakképzési Innovációs Tanácsból.

https://alfahir.hu/2019/11/18/szakkepzesi_torveny_oktatas_ander_balazs_jobbik_pedagogusok_demokratikus_szakszervezete

 

Szüdi János: az oktatás mint rendszer megszűnt

„A szakképzésről szóló törvényjavaslat újabb, és talán utolsó szög az oktatás rendszerének koporsójában” - ezt írta Szüdi János oktatási szakértő a Népszava hétvégi számában. Őt kérdezték a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában. Szerinte „az oktatás mint rendszer megszűnt”, a kormány minden szakmai egyeztetés, szakmai előkészítés nélkül bele-belenyúl az ágazatba. Kivették a köznevelésből a felsőoktatást, most kiemelik a szakképzést is, ezek egymástól függetlenül működnek.

https://www.klubradio.hu/adasok/az-oktatas-mint-rendszer-megszunt-109797

 

Riasztó a tanárhiány

A PDSZ elnöke, Szűcs Tamás szerint több száz, természettudományokat oktató pedagógus hiányzik a rendszerből, az alacsony fizetések miatt pedig utánpótlás sincs.  Egy kezdő, egyetemi végzettségű tanár fizetése 134.900 forint, ez nagyon messze van attól, amit a versenyszférában lehet keresni mérnökként.

https://infostart.hu/belfold/2019/11/18/riaszto-jelensegre-figyelmeztet-a-szakszervezet-a-kozoktatasban

 

Az alapítványi iskolák ügye téma volt a nemzetközi sajtóban is

A kormány a választások után tovább csökkentené a bíróságok függetlenségét és nekimegy az alapítványi iskoláknak is, erről a New York Times és a Der Tagespiegel is beszámol. A Klubrádió nemzetközi lapszemléje.

https://www.klubradio.hu/adasok/az-orban-kormany-ujabb-tamadasai-a-nemzetkozi-sajtoban-109788

 

Hollik István képmutató javaslata a szülőkre hárítja a felelősséget

A legszegényebbek azért nem jutnak be a középfokú oktatásba 16 éves koruk után, mert az iskola nem kér belőlük - mondja Orsós János, a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola igazgatója. Ezen szeretne változtatni az Idetartozunk! Egyesület, amely aláírásokat gyűjt a tankötelezettség korhatárának 18 éves korra történő emeléséért.

https://168ora.hu/itthon/oktatas-tarsadalom-setet-jeno-orsos-janos-szegenyseg-interju-177444

 

Hollik István a szülői felelősségről

„Az a cél, hogy ne kerüljön ki olyan gyermek az iskolarendszerből, akinek nincs semmilyen végzettsége” - ezt az új szakképzési törvényjavaslathoz benyújtott módosítójáról mondta Hollik István KDNP-s képviselő az ATV az Egyenes Beszéd c. műsorában.

www.atv.hu/belfold/20191118-hollik-a-szuloi-felelosseg-torvenybe-foglalasa-a-javaslat/hirkereso

 

Videóban követelik a szülők a kötelező beiskolázás visszavonását

A Szülői Hang Közösség szerint a gyereket ismerő szülő és óvoda helyett a további egy év óvodai nevelésről olyan hivatal dönt, amely a gyereket még csak nem is látja! A szülők tiltakoznak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191118_szuloi_hang#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-11-18

 

Támogatják a tankötelezettségi korhatár felemelését az ellenzéki pártok

Egyre nő a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkező 18-24 évesek és az iskolába nem járó 14-18 évesek aránya Magyarországon. Roma szervezetek a tankötelezettség korhatárának 18 évre való visszaállításáért kezdtek aláírásgyűjtésbe, az innovációs minisztérium viszont inkább a szülők számára írná elő, hogy taníttassák tovább a gyermeküket.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191118_Tamogatjak_a_tankotelezettseg_korhataranak_18_evre_valo_emeleset_az_ellenzeki_partok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-11-19

 

Az oktatás ördögi köre

Szolga Bálint diák szerint a tanárhiány egy olyan ördögi kör, amelyből csak kormányzati segítséggel lehetne kilábalni. „Hiszen a jelenlegi tanárok között is vannak alkalmatlanok, akiket nem lehet kirúgni a pótlás lehetetlensége miatt; a nyugdíjba vonulók sokkal többen vannak, mint a szakmába belépők; a kezdő pedagógusok pedig hamar irányt válthatnak a fizetés mértéke és a megbecsülés hiánya miatt. Közben pedig a kormány mindent tagad.”

https://nepszava.hu/3057479_az-oktatas-ordogi-kore

 

Mozgalomként folytatja a Független Diákparlament

A bürokratikus keretektől megszabadulva mozgalomként folytatja munkáját a Független Diákparlament. Ezáltal hatékonyabban és gyorsabban szervezhetnek például megmozdulásokat is. A cél azonban nem változott, továbbra is egy korszerű oktatási rendszerért harcolnak a fiatalok.

http://www.atv.hu/belfold/20191118-mozgalomkent-folytatja-munkajat-a-fuggetlen-diakparlament/hirkereso

 

november 19.

 

November 30-án mindenki hozzon magával a tüntetésre fekete esernyőt!

A PSZ kisfilmjében néhány megyei elnök elmondja, miért kell részt venni az országos demonstráción, amelyet Budapesten tartunk. Nézze meg és csatlakozzon hozzánk! 2016-ban a Kossuth téren színes esernyőkre csöpögött az eső, most a helyzet sokkal rosszabb az oktatásban. Ehhez illik a fekete esernyő! A honlapról is megnyitható a kampány linkje.

https://pedagogusok.hu/hir/3897/november-30-an-mindenki-hozzon-magaval-a-tuentetesre-fekete-esernyot

 

Pirosban szerdán - a PSZ Ifjúsági Tagozatának kampánya

A korábbi látványos akció után (ahol arra kérték az oktatásban dolgozókat, osszák meg, mennyi pénzt visznek haza havonta, ezért hány évet tanultak és hány év gyakorlat áll mögöttük) most újra országos kezdeményezést indított a Pedagógusok Szakszervezete Ifjúsági Tagozata. „Vért izzadunk, hogy helytálljunk és fenntartsuk az oktatási rendszert és ezt most láthatóvá tesszük” - írták Facebook oldalukon. Azért, hogy ezt tényleg láthatóvá tegyék, minden szerdán pirosba öltöznek, erre kérnek minden, velük szolidaritást vállaló személyt is.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191119_minden_szerdan_pirosban#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-11-19

 

Elfogadták az új szakképzési törvényt, amely ellen a PSZ is tiltakozott

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig "dobbantóprogram" segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.  A cikk felidézte: a PSZ korábban is tiltakozott az ellen, hogy az új szakképzési törvényjavaslat elfogadása esetén megszűntessék a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti státuszát.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191119/elfogadtak-a-szakkepzesi-torvenyt-ami-ellen-tiltakoztak-a-pedagogusok-407519?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Hiller István: ez így ostobaság, 40 ezer gyermek sorsáról van szó

Az MSZP-s képviselő az iskolaérettség megállapításának átalakítását tette szóvá az Országgyűlésben. Kiemelte: az eljárás eddig nem volt bonyolult, a gyermeket legjobban ismerők döntöttek. A szülő javaslatára vagy kérésére, az óvodapedagógussal együtt megállapodtak, hogy menjen-e a gyermek iskolába, vagy sem. A tervezet ezt a rendszert kívánja megszüntetni - jelezte a korábbi oktatási miniszter.

https://hirklikk.hu/kozelet/ez-igy-ostobasag-evente-40-ezer-gyermek-sorsarol-van-szo/357057/

 

Nem zárják be a Waldorf iskolákat

Egyértelműen érzékeljük a minisztérium azon szándékát, hogy az alternatív intézmények ne lehetetlenüljenek el - írta a Magyar Waldorf Szövetség, miután elterjedt az iskolák felszámolásának híre. A szövetség honlapján tudatta: a minisztérium egyszerűsíteni tervezi az engedélyeztetést, az átállásnál a meglévő iskoláknak, óvodáknak is újra engedélyt kell kérniük.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191119-nem-zarjak-be-a-waldorf-iskolakat

 

november 20.

 

A PSZ levélben kérte az államfőt, ne írja alá a szakképzési törvényt

A PSZ szerint a törvény előkészítésekor az előterjesztő ITM megsértette a jogalkotásról és a társadalmi egyeztetésről szóló jogszabályokat. Az új törvény továbbá – ha életbe lépne – komoly munkajogi és szakmai kockázatot jelente az érintett munkáltatóknak és munkavállalóknak. A szakszervezet azt kéri, hogy az államfő ne írja alá, hanem küldje vissza a törvényt az előterjesztőnek.

https://pedagogusok.hu/hir/3899/a-pedagogusok-szakszervezete-psz-levelben-kerte-az-allamfot-ne-irja-ala-az-uj-szakkepzesi-toervenyt

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának nyilatkozott az elfogadott törvényről (2019. november 19-én), jelezve: a Pedagógusok Szakszervezete levelet küldött Áder Jánosnak, hogy ne írja alá az elfogadott törvényt.

https://www.youtube.com/watch?v=xjo3kfPa9a0&feature=youtu.be

 

A PDSZ sem fogadja el az új törvényt

A kormány nem folytatott érdemi egyeztetést a szakképzést alapjaiban megváltoztató törvényről, garanciák nélküli béremelést ígér, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete mindent megtesz majd, hogy ne léphessen hatályba az új jogszabály.

https://hvg.hu/itthon/20191120_szakkepzes_torvenymodositas_pdsz_pedagogusok_tiltakozas?s=hk

 

Tényleg jó lesz a tanároknak, ha kihúzza alóluk a kormány a védőhálót?

Kikerülnek a szakképzésben dolgozók a közalkalmazotti törvény hatálya alól. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint bizonytalanságba taszítják a pedagógusokat, a minisztérium viszont arra céloz: csak így tudták megoldani a fizetésemeléseket.

https://24.hu/belfold/2019/11/20/szakkepzes-tanarok-fizetes/

 

ITM: a versenyképesség erősítését szolgálja az új szakképzési rendszer

Alapjaiban változik meg a szakképzési rendszer a 2020-21-es tanévtől; rugalmasabb, a piaci igényekhez illeszkedő, a lemorzsolódást hatékonyabban megakadályozó intézményi szerkezet jön létre - mondta Schanda Tamás államtitkár.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/schanda-tamas-a-versenykepesseg-erositeset-szolgalja-az-uj-szakkepzesi-rendszer-7512428/

 

Leváltják a szakképzési hivatal fideszes vezetőjét

Néhány hónap után távozik a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal éléről Kucsák László, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője – értesült a Népszava. A lap megemlítette, hogy a PSZ november 30-án a szakképzés átszervezése miatt is tüntet.

https://nepszava.hu/3057726_levaltjak-a-szakkepzesi-hivatal-fideszes-vezetojet

 

A szakképzés jövőjét modellezik Gödön

A szakképzés megújítására kidolgozott modellről és pályaorientációs pilot-programjuk tapasztalatairól a gödi Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium főigazgatója, Valaczka János Pál beszélt. A szerzetes tanár szerint a legfontosabb, hogy a fiatalok megtanuljanak felelősséget vállalni a saját döntésükért, tanulási útjukért, tudjanak tervezni és újratervezni.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191120-a-szakkepzes-jovojet-modellezik-godon

 

Kötelező beiskolázás: vonják vissza a törvényt! A PSZ is tiltakozik!

A Szülői Hang követeli: vonják vissza a köznevelési törvény nyári módosítását, amely előírja a hatévesek kötelező beiskolázását. Szülők videóban üzentek a miniszternek.

https://www.facebook.com/szuloihang/videos/2547000365389821/ 

Rövid szakértői videó is készült, amelyben Verba Magdolna, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke és Totyik Tamás, a PSZ alelnöke is elmondta aggályait.

https://szuloihang.hu/iskolaerettseg-video/

 

A nulladik évfolyamról és az ezer sebről, amelyből vérzik

A hatévesek beiskolázásáról írt Ercse Kriszta: a végrehajtási rendelet (amelyből tájékozódni lehetne) még mindig nem érkezett meg, bár állítólag már a fiókban várakozik, csupán a legeslegújabb, „mégnemzetibb” Nemzeti alaptanterv megjelenésére vár, hogy inkább abból derüljön ki először a 0. évfolyam bevezetése, mintsem a rendeletből, amely hivatkozik rá. A 0. évfolyam opcionális lesz, nem minden gyermek vesz részt benne. Éppen ezért semmiképpen sem lesz integráns része az alapfokú oktatásnak.

https://168ora.hu/itthon/oktatas-ovoda-iskola-0-evfolyam-orban-kormany-177505

 

Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ

A köznevelési törvény júliusban úgy módosult, hogy már nem öt-, hanem csak négyéves korig menthetők fel az óvodaköteles korú gyerekek a mindennapos óvodalátogatás alól. A módosítás alapjogokat sért, ezért a TASZ panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz.

https://merce.hu/2019/11/20/az-alkotmanybirosaghoz-fordul-a-tasz-miutan-mar-4-eves-kortol-kezdve-kotelezo-lesz-ovodaba-jaratni-a-gyerekeket/

 

Kreatív megoldásokat szül a tanárhiány, sokszor ingyen dolgoznak a tanárok

Kényszerűségből termeli a "polihisztorokat" a magyar közoktatás: kémiát oktat a némettanár, mérnökök állnak be matematikát tanítani. A kényszerű szerepcserék szakmai háttere a háború utáni orosztanárok rapid önátképzésére emlékeztet. Az ilyen kényszermegoldásokat azonban hivatalosan regisztrálni sem lehet, így akkor is kreativitásra van szükség, ha az iskolák kifizetnék a helyettesítést. Radó Péter oktatáskutató úgy látja, sokszor ingyen dolgoztatják a tanárokat.

https://hvg.hu/itthon/20191120_Este_keszulnek_a_masnapi_orakra__egyre_komolyabb_problema_a_tanarhiany

 

Megnyugodhatnak az alternatív iskolák?

Az alternatív iskolák képviselőit fogadta a közoktatásért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán. A delegáció ígéretet kapott: nem célja a módosításoknak, hogy iskolákat zárjanak be, és a már létező iskolák könnyített eljárásban kaphatják majd meg az engedélyeiket. A kormányhivataloktól a miniszterhez kerül az engedélyezés.

https://444.hu/2019/11/20/megnyugtatta-az-allamtitkar-az-alternativ-iskolak-kepviseloit-hogy-nem-hasznaljak-rosszra-az-uj-torvenyeket

 

Érvényesülnek a gyermekjogok Magyarországon?

Magyarország 1990-ben fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, egy évvel később hirdette ki törvényben. A gyermekjogokról a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány készített jelentést az ENSZ számára. Az 5300 gyerek véleményét feldolgozó kutatás alapján a tanulók ötöde szerint túl sok a bántalmazás az iskolákban, minden második válaszadó pedig úgy érzi, nem számít a véleménye. A gyerekek az iskolában több elfogadást, egyenlő bánásmódot és érzelmi biztonságot, támogató felnőtteket szeretnének. A gyerekek 60 százaléka mondta: nem beszélnek vele arról, hogy mit tegyen, ha bántják.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191119_Ma_van_a_Gyermegjogok_Vilagnapja_mi_a_helyzet_az_oktatas_teruleten

 

Gyermekvédelmi stratégiát készít a kormány

Várhatóan jövő tavaszra elkészül a kormány gyermekvédelmi stratégiája, amelynek kidolgozását számos, korábban még nem létező veszély teszi szükségessé, például a digitális világból. A stratégia másik fontos eleme az örökbefogadás hatékonyabbá tétele és további erősítése, valamint a nevelőszülői hálózat további fejlesztése.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyermekvedelmi-strategiat-keszit-a-kormany-7510604/

 

Csapdahelyzet a minimálbérrel: a tíz százalékos emelés is kevés?

A kormány már engedne, ám most a cégeknek a kis emelés is túl nagy terhet jelentene, a munkavállalóknak viszont már a tízszázalékos plusz is kevés. A szakszervezetek azt mondják: tárgyalják újra a tavaly év végén aláírt kétéves egyezséget, mert az abban rögzített gazdasági mutatók jobb teljesítményt igazoltak a vártnál. Ezt hangsúlyozta a Policy Agenda kutatási igazgatója is: szerinte teljesen reális a szakszervezeti követelés, hogy legalább tíz százalékra módosítsák a versenyszféra cégeinek szóló bérajánlást.

https://nepszava.hu/3057744_a-magasabb-minimalber-nem-hoz-haza-senkit

 

november 21.

 

Nem fontos a párbeszéd? Egyeztetés nélkül fogadták el a szakképzési törvényt

A PSZ alelnöke az Alfahír portálnak azt mondta: óriási hiba volt, hogy semmilyen társadalmi egyeztetés nem volt a törvény elfogadása előtt. „Gosztonyi Gábor hozzátette, nem igaz az az állítás a kormány részéről, hogy közalkalmazotti bértábla vagy a pedagógus életpályamodell megakadályozná a béremelést. Való igaz, hogy ez egy merev modell, de ez kizárólag a kormány miatt van, hiszen ők hozták létre ezt a struktúrát.” 

https://alfahir.hu/2019/11/21/kozoktatas_szakkepzesi_torveny_szakkepzes_pedagogus_pedagogusber_oktatok_gosztonyi_gabor

 

A Hollik-féle módosítás több sebből vérzik

A PSZ végtelenül cinikusnak és felháborítónak tartja a módosítást, megbotránkoztató, hogy az állam nem hajlandó megoldani a feladatát, helyette a szülők és a munkáltatók nyakába akarja varrni a felelősséget. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a 24.hu-nak nyilatkozva feltette a kérdést: mi történik azokkal a fiatalokkal, akik nem a szakképzésben tanulnak, de 16 éves korukban kiesnek a rendszerből.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/21/szakkepzes-hollik-istvan-torvenymodositas-szulok-tankotelezettseg/

 

Petíciót indítottak szakoktatók

A szakképzésben dolgozó szegedi tanárok petíciót indítottak a szakoktatók közalkalmazotti státuszának megszüntetése miatt. Az elfogadott szakképzési törvény végrehajtásának felfüggesztését, béremelést és annak törvényi garanciáját követelik. A PDSZ hamarosan támogató aláírásgyűjtésbe kezd. Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke korábban azt mondta: az új törvény miatt alig lesz olyan tanár, aki a szakképzést választaná.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191121_PDSZ_peticio#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-11-21

 

Jövőre teljesen átalakul a szakképzés

Az ATV Start műsorának vendége volt Szilágyi János szakképzési elemző, aki korábban már bírálta a szakképzés rendszerének ismételt átalakítását.

http://www.atv.hu/videok/video-20191121-elfogadtak-a-torvenymodositast-jovore-teljesen-atalakul-a-szakkepzes

 

Felelősség

Szinte borítékolható, hogy az elfogadott új szakképzési törvény egy újabb darab azoknak az oktatási jogszabályoknak sorában, amelyek egy valós probléma alapján megfogalmazott jó kérdésre – ez esetben a szakképzés totális csődjére – hibás választ adnak. Ezt már megszokhattuk az elmúlt két ciklus során, de van a jogszabálynak egy eleme, amely még a szokásosnál is nagyobb cinizmusról és képmutatásról árulkodik. Vélemény a Népszavában.

https://nepszava.hu/3057876_felelosseg

 

Béremelést kapnak a bölcsődei dolgozók

Két lépésben úgy emelik a bölcsődei szakdolgozók bérét, hogy 2021-re átlagosan 30 százalékkal keressenek többet. Novák Katalin emlékeztetett, hogy 2016-ban a bölcsődei felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre is kiterjesztették a pedagógus-előmeneteli rendszert.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191121_EMMI_atlagosan_harminc_szazalekkal_no_a_bolcsodei_szakdolgozok_bere

 

Nőhet a bérminimum

Bőven meghaladta a nemzetgazdasági átlagot a versenyszférában idén lezajlott keresetemelés. Ezzel szemben a minimálbérekről óvatosabb felzárkóztatásban állapodtak meg tavaly a szociális partnerek, ezért nem kizárható a garantált bérminimum újabb jelentős, akár 15 százalékos emelése jövőre.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/megugorhat-a-berminimum-7514144/

 

november 22.

 

Novemberben tüntetnek a tanárok, januárban jöhet az országos sztrájk?

November 22-éig várja a kormány döntését a PSZ a béremelésre és óraszámcsökkentésre vonatkozó javaslatukról. Tüntetés már biztosan lesz november végén, amit - ha később sem változik semmi - januárban országos sztrájk követhet. A tanárok a szakoktatók közalkalmazotti státuszának megtartását és a hat évesen kötelező beiskolázás visszavonását is követelik. Az Eduline összefoglaló cikke korábbi közlemények és nyilatkozatok alapján.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191121_November_vegen_tuntetnek_a_tanarok_johet_asztrajk

 

Megjelent a rendelet a hatévesek beiskolázásának új szabályairól

A most megjelent végrehajtási rendelet szerint: a felmentést engedélyező szerv "a fővárosi és megyei kormányhivatal általános illetékességgel eljáró járási hivatala."

http://eduline.hu/kozoktatas/20191122_iskolaerettsegi_vizsgalatok_vegrehajtasi_rendelete#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-11-22
 

A válogatás nem teljes körű!