Hírek

Az ETUCE VB 2019 őszi tanácskozása Brüsszelben

Az ETUCE VB 2019 őszi tanácskozása Brüsszelben

Az ETUCE VB tagjai 2019. november 5-6-án tanácskoztak az OI Kongresszusa és az ETUCE 2020-as konferenciájának előkészítési időszaka között.

Az ETUCE elnöke, Christie Blower üdvözölte az egybegyűlteket és az ETUCE VB új tagjait: Anna Maria Gunnarsdóttir-t, az izlandi szakszervezet képviselőjét és Aigul Mukasheva-t, a kazahsztáni elnököt.  Gratulált két, fennállásának 100. évfordulóját ünneplő szakszervezetnek, Szabó Zsuzsának, a magyarországi PSZ elnökének, valamint Jennifer Moses-nek, az Egyesült Királyság pedagógus szakszervezete (NUUWT) képviselőjének ahhoz, hogy szakszervezeteik folyamatosan és határozottan kiállnak a minőségi oktatásért.

A megbeszélésen a legfontosabb napirendi pont a 2020. november 30-december 3. között Lisszabonban tartandó ETUCE következő konferenciája volt, megbeszélték annak témáját és a programot. Az ETUCE VB a következő témát választotta: „A pedagógus hivatás értékének helyreállítása a szolidaritás, a demokrácia, az egyenlőség és a fenntarthatóság jegyében”. 

A VB tagjai más fontos témákat is tárgyaltak, megbeszélték az ETUCE álláspontját az EU tagországok oktatási és pénzügyminisztereinek közös tanácskozásaként meghirdetett politikai jellegű témájáról (Az oktatás és képzés hatékonysága, eredményessége és minősége), és elfogadtak egy nyilatkozatot: „A tendenciát fordítsuk meg az oktatásba történő befektetésekkel” címmel. Ebben arra szólítják fel a minisztereket, hogy növeljék a közoktatásra szánt költségvetési tételeket, óvják meg a magánszféra beruházásaitól és privatizációs szándékától a közoktatás közszolgálati és államilag finanszírozott jellegét.

A VB tagjai elfogadták az ETUCE átdolgozott akciótervét a nemek közötti egyenlőségről a pedagógus szakszervezetekben és a szakmában, valamint a Tbilisziben (Georgia) 2019 október végén tartott KKE-i kerekasztal konferencián a térség pedagógus szakszervezetei által megfogalmazott ajánlásokat.

A VB tagjai megvitatták az oktatásról és a környezetvédelemről szóló koncepciót, valamint az oktatási szakszervezetek e témában vállalt szerepét Európában.

Az ETUCE VB tagjai meghallgatták a tájékoztatást az Európai Ágazati Szociális Párbeszéd tevékenységéről az oktatásban. Ennek eredménye egy olyan munkaterv, amelyet az ETUCE és az EFEE (európai munkáltatói partner szervezet) elfogadásra ajánl a pedagógus szociális párbeszéd európai szervezetének 2019. december 2-án tartandó plenáris ülésén, ahol a magyar pedagógus társadalmat a munkavállalói oldalon a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa képviseli.


Budapest, 2019. november 19.

Vajna Tünde beszámolója