Hírek

Heti lapszemle 2019. november 15.

Heti lapszemle 2019. november 15.

A PSZ azt várja a kormánytól, hogy döntsön végre az oktatásban dolgozók béremelésről. Rövidesen a kormány elé kerül a PSZ béremelésre és óraszámcsökkentésre vonatkozó javaslata, amelyet az Emmi terjeszt a kabinet elé. A PSZ Országos Vezetősége november 22-ére tervezett ülésén határoz arról, hogy elfogadja-e avagy sem a kormány döntését. További hírek a lapszemlében.

 

november 7.

 

Merényletnek tartja az Óvodapedagógiai Egyesület elnöke az iskolaérettség új rendszerét

Felháborodva vette tudomásul a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke, hogy az Emmi államtitkára az egyesületet is felsorolta azok között, akikkel egyeztettek az iskolaérettségi vizsgálatok új rendszeréről. Fábián Katalin azt mondta: valóban kaptak meghívást egy konzultációra, ahol tárgyaltak, hogyan döntsenek a jövőben az óvodás gyerekek iskolaérettségéről. A harmadik ülésen Fábián Katalin felállt és kivonult a tárgyalásról. „A minisztérium által kidolgozott rendszert merényletnek tartom a gyerekek és a szülők ellen" - mondta az Indexnek.

https://index.hu/belfold/2019/11/07/iskolaerettsegi_vizsgalat_ovoda_magyar_ovodapedagogiai_egyesulet/?fbclid=IwAR107_e-5KEDL_k3FNu81cP0soJZNnnnsaptZ8zuN24Cgabzo-7IH5rwUHY&token=588e359b84e6cbce0226c2fce4bc9126

 

november 8.

 

Messzebb van a pedagógus átlagbér a diplomás átlagbértől, mint 2010-ben volt

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács budapesti ülésén Bartus Gábor, az NFFT főtitkára azt mondta: az oktatás minőségét hosszú távon a pedagógus bérek határozzák meg, most viszont „messzebb van a pedagógus átlagbér a diplomás átlagbértől, mint 2010-ben volt".     

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191108/messzebb-van-a-pedagogus-atlagber-a-diplomas-atlagbertol-mint-2010-ben-406567

 

Továbbra is előny a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételinél

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Schanda Tamás emlékeztetett a kormány minapi döntésére: az ITM javaslatára visszavonta, hogy a felsőoktatási tanulmányok megkezdésének feltétele egy középfokú nyelvvizsga legyen 2020-tól. Ismertette: a mostani felsőoktatási eljárásnál a komplex középfokú nyelvvizsga után 28 többletpont, a felsőfokú nyelvvizsga után 40 többletpont jár majd. A szintén felvételi feltételként előírt egy emelt szintű érettségi továbbra is megmarad.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/parlamenti-allamtitkar/hirek/tovabbra-is-elony-a-nyelvvizsga-a-felsooktatasi-felveteli-eljaras-soran

 

november 9.

 

Bódis József: a közismereti tárgyakat oktatók is kapnak béremelést a szakképzésben

Jelentős béremelésre számíthatnak a szakképzésben oktatók a következő tanévtől: a pályakezdők fizetése másfélszeresére, az óraadók díja 50 százalékkal nőhet – mondta Bódis József, az ITM államtitkára. A szakképzési törvényjavaslat részletes parlamenti vitája zajlik, év végéig megszületik a végrehajtási rendelet is. A közismereti tantárgyakat oktató pedagógusokra is ugyanazok a feltételek és lehetőségek vonatkoznak, mint a szakmai tantárgyakat oktatókra, így ők is részesülnek a béremelésben. Kérdésre elmondta: a minisztérium továbbra is nyitott az egyeztetésekre a pedagógusszakmai érdekképviseletekkel.

https://magyarnemzet.hu/belfold/modern-es-versenykepes-szakkepzesi-rendszer-epul-7475507/

 

A kormány pénzt vett el az iskolák felújításától

A Magyar Közlönyben megjelent határozatok szerint a kormány négy területről összesen 7,2 milliárd forintot vett el és csoportosított át a kiemelt kormányzati beruházások körébe. Az átcsoportosítás érinti iskolák felújítását, tornaterem, tanuszoda építését is.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_kormany_atcsoportositott_72_milliardot_sportfejleszteseket_erint.694816.html

 

november 10.

 

Nincs döntés a 0. évfolyamról

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatosan semmiféle új információt nem hozott nyilvánosságra, mivel a dokumentummal kapcsolatosan nem született még döntés. Ennek ellenére egyes ellenzéki portálokon az a hír kezdett el terjedni, hogy mégis lesz előkészítő évfolyam. A tárca viszont ilyen tájékoztatást nem adott” – így kommentálta a szaktárca azt a sajtóértesülést, miszerint a kormány bevezetné a kilencosztályos általános iskolát. A Népszava korábbi cikke szerint az óvoda és az általános iskola közé beékelődő évfolyamokba főként azok a gyerekek kerülnének, akik nem elég érettek az első osztályhoz.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-szuletett-meg-dontes-a-nulladik-osztalyrol-7476677/?fbclid=IwAR1ejx7m9CnEl5-u6vTLcvreNtfpMtgi78geNSZLsuRLBQV2Ukil5CEjXwM

 

Maruzsa Zoltán: az egyházi iskolák eredményei sok esetben jobbak

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium harminc évvel ezelőtti újraindítása mérföldkő volt az oktatáspolitika történetében – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár a Magyarországi Evangélikus Egyház ünnepségén, hozzátéve: ma a gimnáziumok 26 százaléka egyházi fenntartású, szakmai teljesítményben képesek felvenni a versenyt az állami intézményekkel, sok esetben jobb eredményeket is érnek el azoknál. Az erkölcsi, szellemi nevelés terén pedig vitathatatlanul erősebbek, mint az állami gimnáziumok. A mai világban az erkölcsi nevelés legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a szakmai eredményesség.

https://magyarnemzet.hu/belfold/maruzsa-zoltan-a-fasori-evangelikus-gimnazium-ujrainditasa-merfoldko-volt-7480811/

 

november 11.

 

A szakképzés átalakításának következményei

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke és Palotás József szakértő az új szakképzési törvényjavaslatról, a szakképzés átalakításának káros következményeiről  nyilatkozott a Klubrádió Tűréshatár c. műsorában. A csaknem 50 perces beszélgetés itt hallgatható meg:

https://www.klubradio.hu/archivum/tureshatar-2019-november-11-hetfo-1900-6997

 

Pölöskei Gáborné: tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés

Az összes oktatói bértömeg a szakképzésben 123,6 milliárd forintról 158,6 milliárd forintra nő, az oktatók munkáltatói döntés alapján korlát nélkül részesülhetnek egyéb juttatásokban, megmarad a jogosultságuk a jubileumi jutalomra, a pedagógusigazolványra, és a Nemzeti Pedagógus Kar tagjai lehetnek – mondta a helyettes államtitkár. A technológiai fejlődésnek megfelelve ugyanakkor részt kell venniük továbbképzéseken vállalati környezetben.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/tartalmaban-es-modszertanaban-is-atalakul-a-szakkepzes-7483187/

 

9 évfolyamos iskola: még nincs válasz a kérdésekre

Bevezetik-e jövő szeptembertől az óvoda és iskola közötti előkészítő évfolyamokat? Ha igen, kik és mi alapján járnának oda? Kik foglalkoznának velük? Összefügg-e a bevezetés az iskolaérettségi protokoll változásaival? Tíz hónappal a következő tanév kezdete előtt egyikre sincs válasz, a minisztérium hallgat, a kormányra mutogat. A közneveléssel foglalkozó szervezetek egy része – köztük a Civil Közoktatási Platform – kezdettől ellenezte a megoldást, mert a „felzárkóztató” évfolyam megbélyegezné a diákokat és erősítené a szegregációt.

https://hvg.hu/itthon/20191111_kilenc_evfolyam_nulladik_evfolyam_iskola_kormany?s=hk

 

Tolvajtempó

„Az egyik legutóbbi gyors, s a jelek szerint teljesen átgondolatlan döntés az iskolaérettségi vizsgálatok központosítása volt: a gyerekeket ismerő pedagógusok és a szülők helyett egy bürokratikus állami hivatal dönt arról, hatévesen mehet-e, menjen-e a gyerek iskolába. A hírek szerint, akik nem elég „fejlettek”, azoknak felkészítő nulladik évfolyamokat is indíthatnak. Nem egyedi gondolat, más országokban is történt hasonló. Csakhogy míg máshol – például Romániában – évekig tartott az új rendszer kialakítása, bevezetése, a mi döntéshozóink szerint néhány hónap is elegendő.  Kulloghatunk bármilyen nemzetközi rangsor legvégén, egy biztos: a magyar nemzeti jogfosztás rendszerét nem körözi le senki” – írta a Népszavában Juhász Dániel.

https://nepszava.hu/3056682_tolvajtempo

 

Jobbak az egyházi iskolák vagy sem?

Az Emmi sérelmezte az Index cikkét, amelyben idézte Maruzsa Zoltánt. Az államtitkár ugyanis az MTI szerint azt mondta, hogy az egyházi gimnáziumok szakmai teljesítmény terén képesek felvenni a versenyt az állami intézményekkel, sok esetben jobb eredményeket is érnek el azoknál. Az Emmi közleménye szerint Maruzsa kijelentése „nem értékítélet”, az államtitkár „egyáltalán nem mondott vélemény” az állami gimnáziumokról. Azt viszont nem árulták el, hogy ha az államtitkárnak ez nem a véleménye, akkor micsodája.”

https://index.hu/gazdasag/2019/11/11/emmi_egyhazi_iskola_finanszirozas/

 

Az államnak egyformán értékesek az állami és az egyházi iskolák diákjai

„Az állami és az egyházi intézmények támogatása a vatikáni megállapodás értelmében tanulónként azonos mértékű” – közölte az Emmi.

http://os.mti.hu/hirek/148721/az_emberi_eroforrasok_miniszteriuma_kozlemenye

 

Sztrájkot terveznek november 13-ára a szociális ágazat dolgozói

Sztrájkolnak a szociális ágazat dolgozói, ha nem sikerül a kormánnyal megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról – jelentette be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/11/11/sztrajkot-terveznek-szerdara-a-szocialis-agazat-dolgozoi?source=hirkereso

 

Emmi: hiányoznak a sztrájk jogi feltételei

A szociális dolgozókat tömörítő szakszervezetek elégséges szolgáltatások mértékéről szóló javaslata elfogadhatatlan a kormány számára - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-t. A tárca szerint a javaslattal veszélyeztetik az ellátottak biztonságát, azaz hiányoznak a munkabeszüntetés jogi feltételei.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szocialis-dolgozok-sztrajkja-emmi-valasz.694933.html

 

november 12.

 

Emlékdiplomás pedagógusokat köszöntöttek Székesfehérváron

Nyugdíjas pedagógusok vehették át emlékdiplomájukat: arany, gyémánt, vas és rubin okleveleket adtak át a tanári munka és életpálya megbecsüléseként. Jámbor Ferencné, a PSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke Szabó Magda szavaival köszöntötte az 50, 60, 65, 70 éves jubileumi oklevelük átadása alkalmából a pedagógusokat. „Minden időben példamutató felelősséget vállaltak. Generációk számára mutattak irányt és nehéz körülmények között is a becsületes életre, a tisztességes helytállásra nevelték tanítványaikat.”  Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a város nevében fejezte ki köszönetét. 

https://www.szekesfehervar.hu/emlekdiplomas-pedagogusokat-koszontottek-a-varoshazan-2

Ez a helyi tv felvétele:       

https://www.youtube.com/watch?v=KiCKvkq8Q4g&feature=youtu.be

Itt tekinthető meg a képgaléria:

https://www.feol.hu/galeria/hatvan-pedagogus-vehetett-at-emlekdiplomat-fehervaron/1

 

Ülök a tanáriban, és azt érzem, elég

Idézet egy elkeseredett pedagógus leveléből: Legszívesebben felállnék, elrohannék a minisztériumba, és beleüvölteném a tisztelt illetékes arcába, hogy „Most lett elég!” Sokat gondolkodtam azon, hogy abbahagyom inkább az egészet, új munkát keresek, aminek semmi köze a közoktatáshoz. Harmincnyolc éves magyartanárként, két nagyobb gyermekkel szerintem találnék állást. Pedig imádom a munkámat, a gyerekeket, az osztályomat. Van egy szuper hetedikes osztályom. Egy teljesen átlagos állami általános iskolában dolgozom tizenegy éve. Szeretem a kollektívát, a szívemhez nőtt a környék. És épp a szívem az, ami visszatart attól, amit az agyam már régóta üvölt: „Menekülj, amíg nem késő!”

https://wmn.hu/ugy/51690-hetek-ota-en-tartom-a-kemia--az-erkolcstan--es-a-fizikaorakat-az-osztalyomban-egy-elkeseredett-tanarno-levele?fbclid=IwAR17sIJlR3fkbeax6j29_ELt4tarlgVBIy_hCZJDpvCk4bSMb0bnvL0oZiM

 

Háromszázezret érhet egy jó vizsga

Teljesen megújul a szakképzési ösztöndíjrendszer a következő tanévtől, sokkal több diák sokkal több pénzhez juthat – jelentette be Pölöskei Gáborné. Míg ma 33 500 tanuló kap ösztöndíjat, 2021-re már 110 500 fő. A duális képzésben a diákok rendes munkaszerződéssel dolgoznak, ez az időszak beleszámít a nyugdíjba is. Bevezetik az egyszeri pályakezdési juttatást is, amely a technikusi vizsga, illetve a mestervizsga megszerzésekor jár. Ez az eredménytől függően minimum 150 ezer, legfeljebb 300 ezer forint lehet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/haromszazezret-erhet-egy-jo-vizsga-7483136/

 

Új típusú ösztöndíjat vezetnek be a szakképzésben

A jövő évi költségvetésben 2,1 milliárd forint, 2021 után pedig 28 milliárd forint pluszforrás jut a szakképzés átalakítására – mondta a Világgazdaság kérdésére a helyettes államtitkár.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/uj-tipusu-osztondijrendszert-vezetnek-be-2-1862964/

 

KDNP: A szülők felelőssége lenne, hogy szakmát szerezzen a gyerek

Az új szakképzési törvényhez nyújtott be módosítást a kereszténydemokrata Hollik István. Osztrák példára hivatkozva a szülők részére „új kötelezettségként határozza meg a tankötelezettség teljesítését követő továbbtaníttatást a tanuló tizennyolc éves koráig, de legalább egy részszakma megszerzéséig”. Ha ennek nem tesz eleget, akkor valamennyi a gyerek után járó jogosultságot meg kellene tőle vonni – legalábbis addig, amíg nem szerez valamilyen részszakmai képzettséget a gyerek. A Hollik István által jegyzett javaslat azonban a tankötelezettséget nem érintené.

https://hvg.hu/elet/20191112_A_szulo_felelossegeve_tenne_a_KDNP_hogy_szakmat_szerezzen_a_gyerek

 

A hazai cégek rugalmasabb felnőttképzést szeretnének

A hazai cégek nem tartják elég rugalmasnak a felnőttképzési formákat. A vállalatok elsősorban a képzési idő hosszát csökkentenék, és előtérbe helyeznék a digitális tanulási formákat - derült ki a Felnőttképzők Szövetsége kutatásából. Zsuffa Ákos elnök szerint a cégek csaknem háromnegyede nem tartja elég rugalmasnak a dolgozóik szakmai és egyéb kompetenciáinak fejlesztéséhez keretet adó felnőttképzési formákat.

http://eduline.hu/felnottkepzes/20191112_A_hazai_cegek_rugalmasabb_felnottkepzest_szeretnenek

 

Új taneszközök SNI-s gyerekek fejlesztésére

Az Országos Közoktatási Szakértői Konferencián az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet legújabb SNI-s fejlesztéseit mutatta be Hajdúszoboszlón. Több mint 80 taneszközt akkreditáltak az Oktatási Hivatalban az enyhe és középsúlyos SNI kerettantervek szerint, csaknem 40 rangos gyógypedagógus szakember közreműködésével.

http://tantrend.hu/hir/uj-taneszkozok-az-eke-ofi-kinalataban

 

Újratárgyalják a minimálbér emelését

Ismét megkezdődhetnek a jövő évi minimálbéremelés mértékéről szóló tárgyalások, így akár a tervezett 8 százaléknál nagyobb mértékben nőhetnek január 1-jétől a legkisebb fizetések. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén a Pénzügyminisztérium olyan, a gazdaság teljesítményével kapcsolatos adatokat ismertetett a munkaadói és a munkavállalói oldallal, amelyek lehetővé teszik a tavaly év végén megkötött kétéves bérmegállapodás felülvizsgálatát. A minimálbéremelés mértékének újratárgyalását a Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezte.

https://nepszava.hu/3056799_ujratargyaljak-a-minimalberemelest

 

Nem lehet a végtelenségig menekülni a valóság elől

„Az új alaptanterv úgy készül, olyan konspiratív módon, mint egy atombomba. Még azt is sorozatos perekkel lehetett megtudni, hogy ki mindenkinek az agyszüleménye lesz az anyag. Az egész végletekig központosított porosz/szovjet jellegű rendszer még azokat a tanárokat is megnyomorítja, akik esetleg gondolnának valamit a hivatásukról. Meg úgy általában a világról és az országról, de ez a rendszer mindenhol kitaszítja azokat, akik gondolkodnak, akiknek véleményük van; akik mernek kérdezni; akik mernek másokkal szolidaritást vállalni.” Kárpáti Iván jegyzete a Klubrádióban.

https://www.klubradio.hu/adasok/nem-lehet-a-vegtelensegig-menekulni-a-valosag-elol-109700

 

november 13.

 

A PSZ azt várja a kormánytól, hogy döntsön a béremelésről

A PSZ információi szerint rövidesen a kormány elé kerül a PSZ béremelésre és óraszámcsökkentésre vonatkozó javaslata, amelyet az Emmi terjeszt a kabinet elé. A PSZ Országos Vezetősége november 22-ére tervezett ülésén határoz arról, hogy elfogadja-e avagy sem a kormány döntését. Azon a napon sajtótájékoztatót tart a PSZ, ahol nyilvánosságra hoz minden fontos tudnivalót. Közben megkezdődött a budapesti tüntetés szervezése november 30-án, 14 órára.

https://pedagogusok.hu/hir/3892/a-psz-azt-varja-a-kormanytol-hogy-doentsoen-az-oktatasban-dolgozok-beremeleserol

 

A PDSZ támogatja a PSZ akcióját

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete üdvözli a Pedagógusok Szakszervezetének november 30-ra meghirdetett demonstrációját.

http://pdsz.hu/cikk/37478

 

Lyukaktól hemzseg a szakképzési törvényjavaslat - Gosztonyi Gábor a Magyar Hang c. hetilapnak nyilatkozott

Úgy tűnik, a kormány továbbra is ugyanazt a stratégiát folytatja, mint korábban. Vagyis vérlázító módon szakmai egyeztetés nélkül készítették el és nyújtották be a törvényjavaslatot, majd a rákövetkező napon hívták egyeztetésre a szakmai szervezeteket. Ráadásul azzal, hogy egy csoportot kiemeltek a pedagógustársadalomból, ismét csak az „oszd meg, és uralkodj” elvet követik – nyilatkozta a Magyar Hangnak Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. 

https://magyarhang.org/belfold/2019/11/13/lyukaktol-hemzseg-a-szakkepzesi-torveny/

 

ITM: a szülői és munkáltatói felelősséget erősítheti meg az új szakképzési törvény

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja a szakképzési törvényhez benyújtott módosító javaslatot, amely a szülőket arra ösztönözné, hogy gyermekük egy biztos megélhetést jelentő szakma megszerzésével zárja tanulmányait - közölte az ITM.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itm-gyerek-szakkepzes-oktatas-neveles-torveny.695059.html

 

Így egy nagy nulla a nulladik évfolyam

Bakonyi Anna óvodapedagógiai szakértő írt cikket a Népszavában a tervezett nulladik évfolyamról. „Objektív tényezők is akadályozzák a 0. évfolyam gyors bevezetését. Van-e elég tanterem? Nincs! Van-e elég pedagógus? Nagy a hiány! Felkészültek-e a tanítók erre a pedagógiai módszerre? Még nem! Nem lesz-e az egy év elteltével túl magas az osztálylétszám? Dehogynem! Ebben a magas létszámú osztályban lehet-e differenciáltan tanítani? Nehezen!”

https://nepszava.hu/3056949_igy-egy-nagy-nulla-a-0

 

 

Külföldi nyelvtanulás városnézéssel, diákoknak

Mindkét érintett évfolyamnak (9. és 11.) minimum harminc órát kell tényleges nyelvórával töltenie az állami finanszírozású kéthetes külföldi tartózkodás alatt, de egyes nyelviskolák ennél többet is ajánlanak, sőt jellemzően ők intézik a szállást is – erről számolt be a kormányzati támogatású programot bonyolító Tempus Közalapítvány vezetője. Tordai Péter igazgató jelezte: aki egyéni utazásra pályázik, annak magának kell majd megszerveznie a kijutást.

https://magyarnemzet.hu/belfold/varosnezesre-is-jut-idejuk-a-diakoknak-7485587/

 

Szülők mondták el, hány sebből vérzik az iskolai nyelvoktatás

A Szülői Hang felméréséből kiderült: a szülők többsége nem számít arra, hogy az iskolai oktatás elegendő egy középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez. Gyakori panasz a szülőktől, hogy az iskolai nyelvoktatás az elméleti tudást helyezi előtérbe a gyakorlatban használható készségekkel szemben. A gyerek tudja, mi a gleccserbolha, de egy pohár vizet nem tud kérni a tanult idegen nyelven. A tanárhiány főként a szakképzésben és az általános iskola felső tagozatában jelentős, de mindenütt 7 százalék felett van.

https://24.hu/belfold/2019/11/13/nyelvoktatas-nyelvvizsga-felmeres-szuloi-hang/

 

Vita Palotás József és Szilágyi János érveiről - Szakképzés jelen időben

Henczi Lajos vitatkozik azzal a cikkel, amely a minap jelent meg a Népszavában Palotás József és Dr. Szilágyi János tollából, Szakképzési ámokfutás címmel. A felnőttképzési szakértő szerint a szak- és felnőttképzés rendszerének változása és változtatása időszerű.

https://nepszava.hu/3056948_szakkepzes-jelen-idoben

 

november 14.

 

A PSZ készül a tüntetésre – az elnök és az alelnök a Klubrádióban

2019. november 30-án, szombaton Budapesten tart országos demonstrációt a Pedagógusok Szakszervezete - ezt a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában is elmondta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. Közben a kormány  döntését várja a szakszervezet a bérek növeléséről. Ezen túl is van számos olyan ügy az oktatásban, amiért utcára lehet menni, egyebek között a szakképzés ismételt átalakítása vagy az iskolaérettségi szabályok változása – hangzott el a műsorban, amelynek másik vendége Gosztonyi Gábor alelnök volt. Itt lehet meghallgatni:

https://www.youtube.com/watch?v=4e0PTITFyYU&feature=youtu.be

 

Nagycsoport helyett iskolába küldenék az ovisokat

Szürreális helyzeteket teremt, hogy az új szabályozás értelmében iskolába kell menniük azoknak a gyerekeknek, akik jövő augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. Mi van azokkal, akik ötévesen járnak középső csoportba, és úgy fogják elérni a hatéves kort, hogy nem voltak nagycsoportosok? A legégetőbb azoknak a helyzete, akik azt szeretnék elkerülni, hogy a jövőre hatévessé váló gyereküknek kötelező legyen elkezdeni az iskolát. Ők ugyanis csak január 1. és 15. között kérelmezhetik ezt, egy hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű eljárásban.

https://ataszjelenti.blog.hu/2019/11/14/nagycsoport_helyett_iskolaba_kuldenenek_kozepsos_ovisokat

 

„Ezen változtatnék” – közeleg a gyermekjogok világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, amely három pontban foglalja össze a gyerekek jogait. Ezek a biztonság, az ellátás és gondozás - amely kiterjed az alapvető oktatáshoz való jogra is -, illetve a közösség életében való részvétel és a szabadságjogok biztosítása. Az Eduline arra kéri a gyerekeket, írják meg, min változtatnának, hogy jobb legyen nekik. A szerkesztők maguk is adtak ötleteket.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191114_gyermekek_vilagnapja

 

A válogatás nem teljes körű!

Lezárva: 2019. november 14-én