Hírek

PSZ: újabb bérfeszültséget generál az ITM elképzelése?

PSZ: újabb bérfeszültséget generál az ITM elképzelése?

A PSZ nem érti az ITM számítását arról, hogy mennyi béremelést kapnának a szakképzésben dolgozók – jelezte Gosztonyi Gábor alelnök. Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár minapi kijelentései újabb kérdést vetnek fel, ráadásul az egyéni béralku sem értelmezhető. Mint ismert, a parlament előtt lévő új szakképzési törvényjavaslat szerint az oktatókra a Munka törvénykönyve vonatkozna, béremelést és egyéni béralkut ígértek nekik. Ha a közismereti tárgyakat tanítók nem kapnak béremelést, az újabb feszültséget jelentene a pedagógustársadalomban, erről is beszélt a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorának adott interjújában Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke 2019. november 4-én.

Itt hallgathatja meg:

 

A PSZ tiltakozik a közalkalmazotti státusz megszüntetése ellen

Akár százezer forinttal is nőhet a szakképzésben tanító tanárok fizetése a következő tanévtől, ugyanakkor kikerülnek a közalkalmazotti törvény hatálya alól - ezt tartalmazza a szakképzési törvény módosítása, amelynek tárgyalását megkezdte az Országgyűlés. A PSZ tiltakozik a közalkalmazotti státusz megszüntetése ellen, ha kell, januárban sztrájkba is kezd - mondta Gosztonyi Gábor alelnök az Inforádiónak 2019. november 4-én.

https://www.youtube.com/watch?v=-gdgn-QxMJY&feature=youtu.be

Az interjúból készült egy rövidebb összeállítás:
https://www.youtube.com/watch?v=wNx8UJJhWAs&feature=youtu.be

 

A PSZ szerint sérülhetnek a tanulók jogai

A következő tanévtől szakképzési munkaszerződéssel, munkavállalóként végeznék a gyakorlati képzést a szakképző iskolák diákjai, ha elfogadják a szakképzési törvényjavaslatot. Bár a tanulók így több pénzt kapnának, a Pedagógusok Szakszervezete szerint könnyebben sérülhetnek a jogaik. A korhatár továbbra is 15 év lesz, a fiatalkorúak napi munkaideje pedig akár hét óra. Az Eduline portálnak is nyilatkozott Gosztonyi Gábor alelnök.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191104_15_eves_kortol_munkaviszonyban_dolgoznanak_a_szakkepze