Hírek

Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból a Pedagógusok Szakszervezete - így döntött az Országos Vezetőség

Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból a Pedagógusok Szakszervezete - így döntött az Országos Vezetőség

A kilépésről a PSZ levélben tájékoztatta Palkovics László minisztert. A kilépést az indokolja, hogy az elmúlt egy évben megjelent jogszabálytervezeteket a SZIT nem véleményezhette – hangzott el a PSZ budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet Szabó Zsuzsa elnök és Gosztonyi Gábor alelnök tartott 2019. október 25-én.

A Mérce portál élőben közvetítette a sajtótájékoztatót a Facebook oldalán.

https://www.facebook.com/magyarinfo/

 

Itt olvashatja a PSZ írásos összefoglalóját a sajtótájékoztatóról:

Egyre elkerülhetetlenebbnek látszik az országos tüntetés

Kilép a Szakképzési Innovációs Tanácsból (SZIT) a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), így döntött az Országos Vezetőség. Erről a PSZ levélben tájékoztatta Palkovics László minisztert. A kilépést az indokolja, hogy az elmúlt egy évben megjelent jogszabálytervezeteket a SZIT nem véleményezhette – hangzott el a PSZ budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a részletekről Szabó Zsuzsa elnök és Gosztonyi Gábor alelnök számolt be 2019. október 25-én.

A PSZ számára elfogadhatatlan és felháborító az is: a sajtóból értesült arról, hogy a szakképzésben dolgozók elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat. Ám a PSZ ezt firtató kérdésre a SZIT legutóbbi ülésén (2019. október 18.) még kitérő választ adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselője. A SZIT összehívását egyébként a PSZ kezdeményezte.

A PSZ már korábban felhívta a figyelmet: nem támogatja, hogy a szakképzést kiszakítsák a köznevelés rendszeréből. Az pedig álságos, ami a legutóbbi Kormányinfón elhangzott: a szakképzésben oktatók Munka törvénykönyvének hatálya alá kerülését azzal próbálják magyarázni, hogy így magasabb lehet a bérük, arról viszont nem beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, milyen veszélyei lesznek ennek a munkavállalókra nézve, hogyan alakulhat át pl. a munkakörük, illetve honnan lesz pénz a magasabb fizetésükre.

A PSZ felszólítja az ITM-et, hogy még a kormány döntése előtt bocsássa a törvénytervezetet társadalmi vitára, a szakképzésben foglalkoztatottak jogviszonyának átalakításáról egyeztessen a szociális partnerekkel, valamint a szakmai szervezetekkel! (Ilyen egyeztetésnek tekinti a PSZ azt a meghívást, amelyet a sajtóban megjelent hírek után kapott: október 30-án várják a szakszervezet képviselőit az Innovációs és Technológiai Minisztériumba. A PSZ bízik abban, hogy az érdemi egyeztetések megkezdéseként értékelheti majd a találkozót.)

A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal október 15-i ülése sem a PSZ várakozásai szerint tanácskozott. Ennek az ülésnek az összehívását is PSZ kezdeményezte, hogy tájékoztatást kapjon az új Nemzeti alaptanterv 2020-ra tervezett bevezetéséről. Konkrét információk nem hangoztak el, az viszont igen, hogy a döntéshozók a Nat bevezetése előtt már nem látnak megvalósíthatónak egy újabb társadalmi véleményezési fordulót. A PSZ ezen a fórumon is ismertette követeléseit (egyebek között a bérek növelését, a heti óraszám rögzítését, a munkaterhek csökkentését), hangsúlyozva: a kormány visszaél az oktatásban dolgozók hivatástudatával.

Október 24-én az Emmi és a Klebelsberg Központ képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz a PSZ elnöke és két alelnöke. A PSZ kezdeményezésére összehívott találkozón a szakszervezet bérköveteléseit elutasították, de erről újabb tárgyalási fordulót tűztek ki. A heti fix óraszám rögzítésében partnerek, ám ennek mértékéről szintén további egyeztetés lesz, miként a pályakezdő pedagógusok támogatásáról is.

Budapest, 2019. október 25.