Hírek

Heti lapszemle 2019. október 18.

Heti lapszemle 2019. október 18.

Amennyiben nem változtatnak a kötelező nyelvvizsga követelményén, 2020-ban jóval kevesebben kerülhetnek a felsőoktatásba - erre figyelmeztet a HÖOK, de ugyanezt jelezte korábban a PSZ is. Ha még kevesebb hallgatót vesznek fel pedagógusképzésre, tovább csökkenhet a pályára kerülők száma. Nyílt levélben kérnek információt a kormánytól az iskolapszichológusok az új iskolaérettségi vizsgálatokról. Horvátországban naponta más-más megye pedagógusai sztrájkolnak. További részletek a lapszemlében.

 

október 11.

 

Jogszerű lehet a novemberi szociális sztrájk

Megtartható a szociális ágazatban tervezett sztrájk a szakszervezetek javasolta még elégséges szolgáltatások betartásával – mondta ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Az állam a döntés ellen fellebbezhet, de ha az jogerős lesz, a szociális ágazatban november 13-án meg lehet tartani az országos sztrájkot.

https://nepszava.hu/3053367_jogszeru-a-novemberi-szocialis-sztrajk 

 

Műhelymunka-sorozatot indít a Pesti Magyar Színház pedagógusoknak

Szeretnének lehetőséget teremteni arra, hogy a pedagógusok közelebbről megismerjék a színházi nevelés módszereit. Olyan drámás és színházi gyakorlati eszközöket mutatnak be, amelyeket a tanításban is lehet alkalmazni. A foglalkozásról igazolást adnak.

http://tantrend.hu/hir/muhelymunka-sorozatot-indit-pesti-magyar-szinhaz-pedagogusoknak

 

október 12.

 

Bemutatták az új magyar iskolabuszt

Debrecenben mutatták be azt az új iskolabuszt, amelyet magyar tervezők és szakemberek alkottak.

https://hvg.hu/cegauto/20191012_magyar_iskolabusz?s=hk

 

Élesedik a rabszolgatörvény

Mintegy két tucat autóipari cégtől érkezett jelzés: elkezdték az önkéntes túlórázásra, a tavalyi törvénymódosítással lehetővé tett évi 400 órás túlmunkáról szóló egyéni megállapodásokra rábírni a dolgozóknak. Egy középvezető még fenyegetőzött is azzal, hogy hamarosan leépítések lesznek, így aki nem vállalja a pluszmunkát, az lapátra kerül – mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

https://nepszava.hu/3053412_elesedik-a-rabszolgatorveny

 

október 13.

 

Iskolaigazgató-pedagógus lett Miskolc új polgármestere

Veres Pál integráló városvezető szeretne lenni, mindenkinek együttműködést ígért.

https://alfahir.hu/2019/10/13/miskolc_veres_pal_sajtotajekoztato_2019_es_onkormanyzati_valasztas_alakszai_zoltan

 

Gyerekek adják elő az István, a királyt

Elindult az „István, a király iskolába megy” program. A legendás rockopera emblematikus főszereplői kisfilmben biztatnak jelentkezésre. A PSZ honlapján is közöltük a részleteket.

https://fidelio.hu/zenes-szinhaz/gyerekek-adjak-elo-az-istvan-a-kiralyt-148477.html

 

október 14.

 

Bódis József: a gazdaság igényeihez kellene igazítani a szakképzést

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének megőrzéséhez szükség van változtatásokra az oktatásban, a szakképzést a gazdaság igényeihez kell igazítani - mondta az ITM államtitkára az Európai Szakképzési Hét magyarországi megnyitóján. Kitért arra, hogy olyan szakmákra, kihívásokra is fel kell készíteni a fiatalokat, amelyekről ma még szinte semmit nem lehet tudni. Ez csak úgy lehetséges, ha az alapinformációkon túl fejlesztik a tanulók kompetenciáit. A nyolcadik osztályt elvégző, szakmát tanulni akaró gyerekek ötéves technikumokba, illetve hároméves szakképző iskolákba jelentkezhetnek majd.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-gazdasag-igenyeihez-kell-igazitani-a-szakkepzest

 

Ezek a legjobb alapítványi iskolák

A HVG középiskolai rangsorában a legjobb alapítványi iskola idén is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola lett, a top ötbe egy egri és egy paksi intézmény is bekerült.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191013_Friss_kozepiskolai_rangsor_ezek_a_legjobb_alapitvanyi_gimnaziumok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-14

 

Aki nevelőszülő szeretne lenne, nagyon szeresse a gyerekeket

Megfizethetetlen az a temérdek öröm, amelynek a nevelt gyermekek a forrásai, vallják a Nyugat‑magyarországi Református Nevelőszülői Hálózat tagjai.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191014-aki-neveloszulo-szeretne-lenni-nagyon-szeresse-a-gyerekeket

 

Egyre nő a külföldi hallgatók száma

Több mint 33 ezer külföldi tanul a hazai felsőoktatásban – ezen belül a négy orvosi egyetemen bő tízezer –, míg 2015-ben mintegy 23 ezren voltak, ami az akkori összes nappali tagozatos hallgató 12 százaléka volt. A külföldi állampolgárságú hallgatók száma és aránya folyamatosan nő, az utóbbi mutató tavaly 16,5 százalék volt az Oktatási Hivatal adatai szerint.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/egyre-no-a-kulfoldi-hallgatok-szama-2-1806792/

 

Matolcsy György a nyelvtudás szükségességéről (is)

A jegybank elnöke 2030-ra eltüntetné Magyarország szégyenfoltjait. Közülük 10-et sorolt, egyebek között azt: „Ne fogadjuk el, hogy az idősebb és fiatal nemzedékeknél egyaránt gyenge a nyelvtudás, tűzzünk ki teljes fordulatot 2030-ra!”

https://novekedes.hu/mag/szegyenfoltok-eltuntetese

 

A PDSZ az ÉSZT tagja lett

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés rendkívüli kongresszusán felvette tagjai közé a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét. Kuti László, az ÉSZT elnöke szerint a PDSZ csatlakozásával a konföderáció már az oktatás teljes spektrumát felöleli, ami jelentősen hozzájárulhat a sikeres érdekképviseleti munkához.

http://pdsz.hu/cikk/37469

 

Vádat emeltek egy hódmezővásárhelyi tanár ellen: eltörte diákja kezét

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki tavasszal egy helybeli általános iskolában törte el egy diák kezét. A férfi több mint 10 éve oktatója az egyik hódmezővásárhelyi általános iskolának.

https://www.delmagyar.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/eltorte-diakja-kezet-vadat-emeltek-a-hodmezovasarhelyi-tanar-ellen-4652424/?utm_source=rssfeed

 

Jól látott, mert szeretett

Mindenkinél jobban értette a gyerekeket, egész életében türelemmel és elszántsággal magyarázott a felnőtteknek. Világos és közérthető könyvei, cikkei szülők és pedagógusok generációinak jelentettek fogódzkodót. Az utolsó pillanatig küzdött azért, hogy a józan ész és a gyerekközpontúság ne vesszen ki az iskolákból. A Népszava cikke a minap elhunyt Vekerdy Tamás pszichológusra emlékezik.

https://nepszava.hu/3053174_jol-latott-mert-szeretett

 

október 15.

 

Nagy hiba a nyelvvizsga hiánya

30-40 százalékkal is eshet a felsőoktatásba felvett hallgatók aránya a jövő évtől, ha a kormány nem enyhíti a szabályozást, miszerint az alap és osztatlan képzésekre jelentkezőknek középfokú nyelvvizsgával kell rendelkezniük – mondta Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Leginkább a pedagógusi és az egészségtudományok területén csökkenhet a hallgatók száma. Szerinte az oktatási kormányzat hozzányúl a szabályozáshoz, különben ezrek szorulnak ki a felsőoktatásból.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/nagy-hiba-a-nyelvvizsga-hianya-2-1809342/

 

HÖOK: a kormány is tudja, hogy baj lehet a szigorítással

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a felsőoktatásért felelős ITM is látja a problémát, amelyet a kötelező nyelvvizsga jelent. A HÖOK javasolja: a felsőoktatási tanulmányok első évének végéig kapjanak haladékot a diákok. Azt tanácsolja a felvételizőknek: adják be a jelentkezést, akkor is, ha még nincs nyelvvizsgájuk, mert a ponthatár meghúzásáig bármikor változtathatnak a szabályokon úgy, hogy az a felvételizők számára előnyösebb legyen.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20191014_A_kormanyzat_is_tudja_hogy_baj_lesz__ezt_javasolja_a_HOOK_a_nyelvvizsgakovetelmeny_enyhitesere

 

Ugyanabból a nyelvből nem jár többletpont az érettségiért és a nyelvvizsgáért is

Ha a jelentkező egy idegen nyelvből nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosult lenne többletpontra, a többletpontokat csak egyszer, a számára kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapja meg.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20191015_Vigyazat_ugyanabbol_a_nyelvbol_nem_jar_tobbletpont_az_erettsegiert_es_a_nyelvvizsgaert_is

 

Változnak a felvételi pontok, megnyílnak a kiskapuk

Alacsonyabb pontszámokkal fognak bekerülni 2020-tól a felsőoktatásba a fiatalok, mert a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi kötelezővé tétele miatt a többség elesik pluszpontjainak jó részétől. Vannak azonban kiskapuk, amelyeket kihasználhatnak a felvételizők, továbbá megúszhatják a szigorítást azok is, akik idén novemberben beadják jelentkezésüket a keresztféléves képzésekre. Ott ugyanis még a régi követelmények érvényesek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/valtoznak-a-felveteli-pontok-7396985/

 

Budai elitiskola a város szélén - Növelni kellene a pedagóguspálya tekintélyét

Az óbudai Veres Péter Gimnázium régóta Magyarország egyik legjobb középiskolája. Székely György igazgató a tehetséggondozás nehézségeiről, a legjobb képességű diákok elvárásairól, a digitalizáció oktatásra gyakorolt hatásairól beszélt. Jelezte azt is: komoly probléma lehet a pedagógusok utánpótlása. Szerinte is vonzóbbá kellene tenni a pedagóguspályát anyagilag és erkölcsileg is.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/budai-elitiskola-a-varos-szelen-ezert-tanul-itt-pest-megye-kremje.1083979.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Itt az öt legjobb gyakorlóiskola

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem gimnáziumai vezetik a HVG gyakorlóiskolai rangsorát, az öt közé rajtuk kívül csak a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája fért be.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191015_kozepiskolai_rangsor_gyakoroloiskolak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-16

 

Nyílt levélben kérnek információt az iskolapszichológusok az új iskolaérettségi vizsgálatokról

„Amellett, hogy a majdani bizottság kiléte aktuálisan nem ismert, a mai napig nem tudjuk, hogy milyen tesztek/eljárások alapján kísérelik majd meg megállapítani azt, hogy a gyermek iskolaérett-e” - írták pszichológusok a kormánynak címzett nyílt levélben, ugyanis januártól az óvodák helyett egy állami szervezet dönthet a gyerekek iskolaérettségéről.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191015_iskolaerettseg_pszichologusok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-15

 

Minden gyermeknek joga van játszani

Integrált, sajátos nevelési igényű gyermekeket is fogadó óvoda nyílik hamarosan a főváros II. kerületében, ahol Európában is modellértékű nevelési és közösségi programot mutattak be szakemberek. Ép és sérült gyerekek egy csoportba járnak majd. Speciális, egyéni foglalkozásokra használható helyiségeket is kialakítottak, az udvari játékokat is úgy tervezték, hogy lehetőséget adjanak mindenkinek a közös, kreatív játékra.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191015-minden-gyermeknek-joga-van-jatszani

 

Jövőre 50 millió forintot adnak az újraélesztés iskolai oktatására

Ebből a pénzből a 7. évfolyamos diákoknak lesz lehetőségük arra, hogy elsajátítsák az újraélesztés technikáit az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jovore-50-millio-forintot-biztositanak-az-ujraelesztes-iskolai-oktatasara

 

Lehet, hogy 70 évesen is dolgozni kell

A kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt a következő húsz évben 8,75 millióra csökkenhet Magyarország népessége – mondta Spéder Zsolt, a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének vezetője. Ha a várható élettartam emelkedésével az egészségben eltöltött évek száma is nő majd, 2040-ig valószínűleg elkerülhetetlen lesz a nyugdíjkorhatár megemelése.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191015/egymillio-magyar-tunhet-el-es-lehet-hogy-70-evesen-is-dolgoznunk-kell-majd-403831?fbclid=IwAR0heqE0kDHTn9GNcnQSvbuc6TgR9KttiUD7eGMBU_lTzRwPmmuQ6qSbaak

 

Orbán Viktor szabadságot mond, de nem arra gondol

Hazánkban lassan nincs olyan trafik, hivatal, nyomtatvány, közintézmény, amely ne tükrözné Orbán Viktor rendszerének hangsúlyozottan nemzeti jellegét. Nincs nyilatkozat, politikai beszéd, amely ne említené a brüsszeli fenyegetést, a „magyar emberekre” leselkedő migránsveszélyt. Épp ilyen üresen kopognak az önkormányzati kampányban az agyonhasznált, semmitmondó szavak. A Fidesz ebben tényleg sikeres. Elképesztő monotóniával írta át a politikai nyelvet. Kálmán László nyelvész beszélt erről a 168 Órának.

https://168ora.hu/itthon/kalman-laszlo-nyelv-orban-viktor-fidesz-hatalom-interju-175743

 

október 16.

 

Túlórapénz nincs, programok vannak

A pécsi tanárok továbbra sem kapják kézhez túlórapénzüket (ahogy nyilván a többiek sem), annak ellenére, hogy a PDSZ ezt levélben kérte.

https://pecsistop.hu/regio/tulorapenz-es-papir-helyett-pszichedelikus-programokat-villant-a-pecsi-tankerulet/502104?fbclid=IwAR3aRvbMgLpRT2GTlCIGj2Qot8V9cgEC3UA1VkMwo1y7raQZ2K9KYc3pv3g

 

Az MTA csökkentené az iskolai terheket, a kormány nem is reagált

Pléh Csaba pszichológus, nyelvész szerint a magyar oktatásai rendszerből nem csupán a pénz hiányzik. Az iskolaválasztásnál szerinte az a fő szempont, hogy a gyerek többet hozzon ki magából az iskolán keresztül.

https://hvg.hu/360/20191016_Pleh_Csaba_interju?s=hk

 

Jövőre is nőhet a bér, mert nincs elég munkáskéz

Várhatóan jövőre is megadja a versenyszféra legtöbb meghatározó munkáltatója a legalább tízszázalékos béremelést, mivel a szakemberhiány miatt a munkavállalók megtartása továbbra is elsődleges. A szakszervezetek is a kétszámjegyű béremelést tekintik a tárgyalások alapjának.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/jovore-is-jocskan-nohet-a-ber-7404878/

 

Meghalt a veronai hős tanár

66 éves korában meghalt a veronai buszbaleset hőse, Vígh György testnevelő, aki a tragédia után több gyereket is kimentett az égő buszból, két saját gyermekét azonban elvesztette.

https://index.hu/belfold/2019/10/16/veronai_buszbaleset_hos_tanar_meghalt_vigh_gyorgy/?fbclid=IwAR2PHlA_HjOzo4lswjrlQhpb6QPIyzLJPvcJeFhJ1NLmH1fLCOha0ZfNQDA

 

október 17.

 

PSZ: egyentankönyv, egyentanterv, egyengyerekek

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az Oktatási és Képzési Figyelő megállapításairól nyilatkozott. Drasztikusan nő azoknak a 15 éves magyar gyerekeknek az aránya, akik egyszerű feladatok megoldására sem képesek. Szerinte a romló teljesítmény egy hosszú folyamat következménye, a negatív tendencia visszavezethető 2013-ig, amikor állami kézbe kerültek az iskolák, azzal a jelszóval, hogy így majd egyforma magasságba emelik azok színvonalát.

https://24.hu/belfold/2019/10/17/oktatasi-es-kepzesi-figyelo-olvasas-matematika-szovegertes-alulteljesitok/

 

Megkezdődött az utolsó felsőoktatási felvételi eljárás, amelyhez még nem kell nyelvvizsga

November 15-ig lehet jelentkezni a 2020 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők száma nőhet, hiszen ez az utolsó felvételi eljárás, amikor még nem kötelező az alap- és osztatlan szakokon az emelt szintű érettségi, illetve a középfokú nyelvvizsga. Óvodapedagógusnak és tanítónak csak Pécsre lehet jelentkezni önköltséges képzésre, gyógypedagógiát Miskolcon is hirdetnek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/megkezdodott-az-utolso-felveteli-amihez-meg-nem-kell-nyelvvizsga-7407317/

 

Szakképzési tájékoztató végzősöknek

Alapszakmákat bemutató kiadvánnyal segíti a pályaválasztás előtt állókat az ITM és az MKIK. A tájékoztatót több mint 100 ezer példányban juttatják el a szakképzési centrumokhoz, az általános iskolákhoz, megkapják a minisztériumok, felsőoktatási intézmények, illetve egyházak által fenntartott iskolák is.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/parlamenti-allamtitkar/hirek/alapszakmakat-bemutato-kiadvanyt-jelentetett-meg-az-itm-es-az-mkik

Tanárokat készítenek fel az álhírek felismerésére

A magyar iskolák jelenleg sok mindenre felkészítik diákjaikat, de az álhírek felismerésére nem. Egy projekt pótolja a hiányt: az InfoGrund a 13-14 éves diákok tudatos médiahasználatának fejlesztését célozza meg. Ehhez a pedagógusok felkészítést és kidolgozott óraterveket kapnak.

https://24.hu/belfold/2019/10/17/alhirek-oktatas-infogrund/

 

Szent ügy a legsebezhetőbbek védelme

A kiskorúak ellen elkövetett visszaélések száma világszerte rendkívül magas, de a megfelelő, határozott intézkedéseknek komoly megelőző hatásuk lehet - mondta a Kisko­rúak Védelmének Pápai Bizottsága titkára.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szent-ugy-a-legsebezhetobbek-vedelme-7407440/

 

Könyv a munkaharc eszközeinek hazai alkalmazásáról

A könyvben szereplő adatok Berki Erzsébet szerző saját kutatásából származnak. Ennek legfőbb eredménye egy Magyarországon egyedülálló adatbázis, amely az 1989-2014 közötti időszak munkaügyi akcióit tartalmazza, a sztrájkokat, tüntetéseket, aláírásgyűjtéseket, petíciókat stb.

https://publioboox.com/hu_HU/sztrajk-20

 

Emelik a béreket Horvátországban, de a sztrájk nem ér véget

Három ciklusban, hat százalékkal emeli a horvát kormány jövőre az állami tisztviselők és közalkalmazottak alapilletményét - közölte a horvát kormányfő. Ez azonban nem vet véget a tanítók és a tanárok egy hete tartó sztrájkjának. Október 10-én országszerte az oktatásban dolgozók mintegy 75 százaléka nem vette fel a munkát. Október 18-tól körkörös sztrájkba lépnek: naponta más-más megye pedagógusai sztrájkolnak, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191017_Pedagogussztrajk_Horvatorszagban_emelik_a_bereket#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-17

 

október 18.

 

PSZ: sok „éretlen” gyerek kerülhet iskolába

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors műsorának elmondta: a diákok teljesítményének romló tendenciája nem lehetett meglepetés, hiszen az oktatási rendszer merev, a pedagógusok és a gyerekek túlterheltek. Ráadásul a köznevelési törvény nyári módosítása után jövőre hatéves korban mindenkinek iskolába kell mennie. Ha sok „éretlen” gyerek kerül iskolába, még inkább romlik a teljesítményük, leszakadásuk már most jelezhető.

https://www.youtube.com/watch?v=HeOHPAJIhxY&feature=youtu.be

 

Török magániskola nyílik Budapesten

A kormányhivatal engedélyt adott egy olyan általános iskola és gimnázium megnyitásához, amelyet Erdogan török elnök lobbiszervezete hoz létre a magyar fővárosban - értesült a 24.hu. Idén szeptemberben 80 általános iskolás tanítását kezdték volna meg, ám mégsem kezdődött el az oktatás. Jövőre már 240 tanulóval számolnak. A török elnök november 7-én Budapestre látogat. Több tüntetést is meghirdettek aznapra a törökök szíriai offenzívája elleni tiltakozásul.

https://24.hu/kulfold/2019/10/18/iskola-budapest-erdoga-gulen-torokorszag-maarif-alapitvany/

 

Középpontban a gyerek, köréje építik az iskolát

Még csak a második tanévükben járnak, de már a kezdetektől többszörös a túljelentkezés a gödi Piarista Szakközépiskola, Szakgimná­zium és Kollégium orientációs évfolyamára. Az általános iskolát végzett „útkeresőknek” létrehozott különleges tantervű és szellemiségű osztályokat a kormány tervei szerint országosan is elterjesztik.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kozeppontban-van-a-gyerek-koreje-epitik-az-intezmenyt-7408403/

 

A válogatás nem teljes körű!