Hírek

Heti lapszemle 2019. október 11.

Heti lapszemle 2019. október 11.

A PSZ szerint jogsértő lenne az a székesfehérvári titoktartási nyilatkozat, amely alapján nem lehetett volna megszervezni szakszervezetünk nyári fotóskampányát sem (ebben pedagógusok nyilvánosságra hozták a fizetésüket). A magyarországi pedagógusok Európában is példátlanul alacsony bérére, a nyugdíj előtt állók nagy számára már uniós jelentések is felhívják a figyelmet. A pedagógusok közfeladatot ellátó személyek, tehát olyan súlyú a kárukra elkövetett fizikai vagy más erőszak, mintha valaki rendőrre támadna – erre hívta fel a figyelmet a PSZ szakértője. Részletek a lapszemlében.

 

október 4., 5.

 

PSZ: a pedagógusoknak joga van a tisztességes bérhez, a társadalmi megbecsüléshez

A PSZ a Pedagógusjogok világnapja (október 5.) alkalmából közleményt adott ki, amely szerint a pedagógusoknak joga van a tisztességes bérhez is. Erről Gosztonyi Gábor alelnök az Inforádiónak nyilatkozott. Megemlítette a Pedagógusok Szakszervezete régóta hangoztatott követeléseit is a bérekről, az óraszámokról, továbbá az őszre tervezett tüntetést is.

https://www.youtube.com/watch?v=I2CMdvUtdhE&feature=youtu.be

 

Világnap: az Emmi köszönetet mondott a pedagógusoknak

Az Emmi közleményt adott ki („a pedagógusok világnapján”): a kormány nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is elismeri a pedagógusok munkáját. Ezt az elmúlt években bevezetett pedagógus életpályamodellel is kifejezte, amelyben már 108 000 fő vett részt a minősítésben, jövőre pedig több mint 17 ezer fő lép előre. A pálya vonzó, a felsőoktatásban a harmadik legnépszerűbb a pedagógusképzés. Javítják a pedagógusok munkakörülményeit is, országszerte megújulnak és korszerűsödnek az iskolák - tudatta a szaktárca.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/az-emberi-eroforrasok-miniszteriuma-kozlemenyesss

 

Rétvári: a tanárok feladata, hogy elmondják a gyerekeknek, hinni kell a nemzetben

Az 1956-os emlékévhez kapcsolódó pedagógus-továbbképzés záró rendezvényén Rétvári Bence parlamenti államtitkár azt mondta: a tanárok feladata annak közvetítése a diákoknak, hogy a nemzetben hinni kell, hiszen a mai diákokon múlik az ország jövője. Szerinte lehetetlenség világnézeti semlegességre oktatni a gyermekeket, egy tanártól is lehetetlenség elvárni a világnézeti semlegességet. Sokkal inkább olyan szemléletet kell közvetítenie, amelynek alapján elköteleződhet a fiatal. 

https://24.hu/belfold/2019/10/04/retvari-a-tanarok-feladata-hogy-elmondjak-a-gyereknek-hinni-kell-a-nemzetben/

 

Ijesztő adatok a tanárok számáról - ki fog 10 év múlva tanítani?

A női tanárok aránya Lettországban (87%) és Litvániában (85%) a legmagasabb, őket Bulgária, Észtország és Szlovénia követi (83%). Magyarországon csaknem 80 százalék az arányuk az Eurostat adatai alapján.  Azért, hogy a fiataloknak nem vonzó ez a szakma, egyebek között a megalázóan alacsony béreket is okolják. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az elmúlt tanévben is küzdött a béremelésért, az óraszámok csökkentéséért, a munkaterhek mérsékléséért - ezt is felidézte a portál. Az óraszámok növekedése főként a munkaerőhiánnyal függ össze, és gyakran a heti 65 órás leterheltség mellé nettó 132 ezer forint jár, miközben hat órában eladóként nettó 280 ezer forintot is meg lehet keresni.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ijeszto-adatok-lattak-napvilagot-a-magyar-tanarokrol-ki-fog-tanitani-10-ev-mulva.1083629.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

A magyarországi tanárok a legrosszabbul keresnek Európában, tömegesen menekülnek a pályáról

Rossz kezdő fizetés után alacsony bérnövekedés - finoman szólva sem fest túl rózsás képet a magyar tanárok fizetéséről és megbecsüléséről az Európai Bizottság friss jelentése. A bizottság Eurydice hálózata a Pedagógusok világnapja alkalmából tette közzé elemzését a tanárok és az iskolaigazgatók juttatásairól. A jelentés szerint Magyarországon egy kezdő óvodapedagógus vagy tanító éves bruttó fizetése 6875 euró (2 millió 286 ezer forint). Ez egy hónapban bruttó 190 ezer forint, de Budapesten egy albérlet kifizetésére sem elég. Nem járnak sokkal jobban az egyetemi/főiskolai végzettségű tanárok sem, az ő kezdő bruttó bérük évente 7639 euró (két és félmillió forint).

https://hvg.hu/itthon/20191004_tanar_pedagogus_fizetes_felmeres_europai_bizottsag

 

Hiába dicsekszik a kormány, szép lassan leépülnek az óvodák is

Törvénytelen helyzetbe kényszeríti az óvodapedagógus-hiány azokat az intézményeket, ahol nem tudják megoldani, hogy az előírás szerint két óvónő dolgozzon egy-egy csoporttal. Így sok gyerekkel délután csak pedagógiai asszisztensek foglalkoznak, akik fejlesztő munkát nem végeznek. Az óvodapedagógusok érdekvédelmi szervezetei attól tartanak, a kialakult helyzetet úgy kezeli majd a kormány, hogy legalizálja a mostani állapotot: lehetővé teszi, hogy délután középfokú végzettségű pedagógiai asszisztenssel maradjanak a gyerekek.

https://abcug.hu/hiaba-dicsekszik-a-kormany-szep-lassan-leepulnek-az-ovodak-is/

 

Újabb könyvkiadók vásárlását tervezi az állam

Pótlólag 642 millió forintért rendeltek az iskolák tankönyveket - közölte a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán az Inforádiónak elmondta, hogy az elmúlt hetekben három kiadó teljes tankönyv-portfólióját is felvásárolta az állam. A közeljövőben is terveznek még néhány kiadóvásárlást.

https://infostart.hu/belfold/2019/10/04/ujabb-konyvkiadok-vasarlasat-tervezi-az-allam

További:

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/rendben-megtortent-a-tankonyvek-potrendelese

 

Saját halottjának tekinti az iskola a munkavégzés közben meghalt diákot

A gyakorlati képzőhely és a Ceglédi Szakképzési Centrum saját halottjának tekinti a gépi forgácsoló tanulót - közölte a centrum kancellárja. Szakmai gyakorlat közben halt meg egy diák a minap Nagykátán. Munkavédelmi vizsgálat is folyik. A PSZ ezúton is őszinte megrendülését fejezi ki!

https://www.origo.hu/itthon/20191004-sajat-halottjanak-teinti-az-iskola-a-munkavegzes-kozben-meghalt-diakot.html?utm_source=hirkereso

 

Országos sztrájkot fontolgatnak a szakszervezetek

Sztrájkra készül október 10-én több szakszervezet is, ha október 8-án nem sikerül megállapodni a kormánnyal. Főként a szociális ágazatban dolgozók béremelését követelik, de elégedetlenek a közszolgák és a pedagógusok bérével is. A PDSZ is csatlakozik az együttműködéshez. Szűcs Tamás elnök a visegrádi négyekhez hasonlította a magyarok átlagbérét, hozzájuk képest is nagy a lemaradás.

http://www.atv.hu/belfold/20191004-orszagos-sztrajkot-fontolgatnak-a-szakszervezetek/hirkereso

 

október 5.

 

Szüdi János: az oktatás így nem vezet sehová

Amikor a pedagógus ahhoz szokott, hogy azt kell tanítania, tennie, amit a hatalom mond, és a tanulóknak engedelmeskedniük kell, akkor nehéz azt az elvet elfogadtatni, hogy a gyerek is ember, és jogai vannak, s ezeket tiszteletben kell tartani – nyilatkozta a 168 Órának Szüdi János jogász, aki két évtizeden át számos oktatási jogszabályt dolgozott ki. Kilenc évvel az Orbán-féle ellenreform után azt mondja: ha egyszer váltás lesz, a jövő kormánypártjainak először az országról alkotott társadalomképben kell megegyezniük, csak akkor lehet kezdeni valamit a szétvert oktatással. A 2010 és 2018 közt megjelent írásokat rendezte most kötetbe Csináljunk rossz iskolát! címmel, ez adta az alkalmat a beszélgetésre.

https://168ora.hu/itthon/oktatas-magyarorszag-orban-kormany-tarsadalom-interju-175179

 

október 6.

 

A nyugdíjasokat pénzelni, a tanárokat nevelni kell

A Pedagógusok világnapján a minisztérium nem vitte túlzásba az ünneplést. Csak egy szűkszavú közleményt adott ki, ami annak fényében különösen meglepő, hogy a pár nappal korábbi Idősek Világnapján igencsak aktiválták magukat a minisztérium vezetői – tette szóvá a Magyar Narancs.

https://magyarnarancs.hu/narancsblog/a-nagy-orbani-mesterterv-a-valasztasra-a-nyugdijasokat-penzelni-a-tanarokat-nevelni-kell-123481

 

október 7.

 

Hány diák jut egy tanárra?

Az Eurostat publikált statisztikát az egy tanárra jutó általános iskolai diákok számáról. A legtöbb gyerek Franciaországban jut egy tanárra (19, 6), míg az átlag 14,7. Magyarország a grafika szerint kedvező helyzetben van több mint 10 tanulóval.

https://novekedes.hu/elemzesek/ennyi-kisiskolasra-jut-egy-tanar

 

Dühös szülők, fáradt gyerekek, felesleges tananyag

„A hülyeségek versenyében nálam dobogós helyen van a lányomék hon- és népismeret tanára, aki dolgozatot íratott a gyerekekkel abból, hogy milyen tetőszerkezet típusok voltak régebben a vidéki házakon. Amikor odaadta nekem, hogy kérdezzem ki, akkor először nevetni kezdtem, majd amikor elhittem, hogy ez nem vicc, akkor megtagadtam a kikérdezést. Ugyanis szerintem ezt nem kell megtanulni, meg is mondtam a gyereknek, hogy nyugodtan kapjon belőle egyest, nem fog érdekelni.” Szubjektív beszámoló a portálon.

https://famiily.hu/2019/10/07/duhos-szulok-faradt-gyerekek-felesleges-tananyag/

 

Diákok támadtak tanárra egy budapesti középiskolában

A Facebookra feltöltött videón az látható, hogy egy diák szóváltásba keveredik tanárával. Közben más diákok szidalmakat kiabálnak. Végül egy diák többször is meglöki a tanárt, majd többen is felsorakoznak mellette, a tanárt fenyegetve.

https://24.hu/kozelet/2019/10/07/tanar-diak-lokdosodes-verekedes-kiabalas/

 

Felnőttképzők Szövetsége: még nem tudják, mi lesz a szerepük a szakképzés átalakítása után

Ha nem jelenik meg újabb szakmalista, csökkenni fog a felnőttképzésben indított tanfolyamok száma, az iskolai képzésben pedig az esti tagozat jelentősége nőhet meg. Ugyanakkor még nagyon sok a kérdőjel - mondta a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, Zsuffa Ákos az Eduline-nak a szakképzési rendszer átalakításáról. A szakképzési törvény módosítását novemberben tárgyalja az Országgyűlés, az elnök szerint azt még nem lehet tudni, lesz-e változás benne. Az FVSZ hamarosan jelzi majd javaslatát a kormánynak.

http://eduline.hu/felnottkepzes/20191007_Felnottkepzok_Szovetsege#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-07

 

Kérdőjelek az OKJ-s rendszer jövője körül

Jövő tavasszal még elindulnak az OKJ-s tanfolyamok, utána jelentősen változni fog a választható szakmák száma. Biztosan át kell alakítani a felnőttképzési törvényt, mivel a felnőttképzés számára megszűnik az OKJ – erről Szepessy Hajnalka, a Perfekt Zrt. vezérigazgatója beszélt a Világgazdaságnak. Jelentősen csökkenni fog a választható szakmák száma.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/kerdojelek-az-okj-rendszer-jovoje-korul-2-1792437/

 

A CEU marad Budapesten is

Szabadság nélkül nincs demokrácia. A CEU mindig kiállt a demokratikus társadalmi értékek mellett, az utóbbi időben emiatt sok gondunk volt Budapesten – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora az egyetem bécsi kampuszának megnyitása alkalmából. Noha kényszerítették őket arra, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket az osztrák fővárosba helyezzék át, Bécsben is otthon érzik magukat. „De maradunk Budapesten is. Az Orbán-kormánnyal szembeni kapituláció nem opció” – fogalmazott.

https://nepszava.hu/3052807_ceu-rektor-maradunk-budapesten-is-nem-huzzuk-le-a-rolot

 

Kétszázmillió euróba került, hogy Bécsbe száműzték a CEU-t

A tanárok idén ingáznak a két főváros között, jellemzően két-három napra mennek Bécsbe. A következő évtől viszont a többségük már oda is költözik, ha magukkal tudják vinni családjukat.

https://hvg.hu/itthon/20191007_CEU_koltozes_becs?s=hk

 

Pályakövetés 2018

Bruttó 334 667 forint - ennyi a diplomás pályakezdők havi átlagbére a 2018-as diplomás pályakövetési kutatás szerint. Pedagógusdiplomával havonta 285 ezer bruttó volt a fizetés.

http://eduline.hu/palyakezdes/20191007_diplomas_palyakovetes_osszefoglalo

 

SZEF-közlemény: mindenkinek legyen tisztességes bére!

A SZEF 11 pontban foglalta össze, mit kell tenni ahhoz, hogy Magyarországon mindenki tisztességes munkához jusson. A bérfelzárkóztatási programmal összhangban ki kell dolgozni a középtávú minimálbér és garantált bérminimum programot. Legalább a közszférában be kell vezetni a diplomás bérminimumot. A konföderáció aktívan részt kíván venni a kitűzött célok megvalósításában – olvasható a közleményben.

https://szef.hu/hirek/3498-a-tisztes-munka-vilagnapja-szef-allasfoglalas

 

október 8.

 

Monoron tartotta tanévnyitóját a PSZ Pest Megyei Szervezete

A PSZ Pest Megyei szervezete (2019. szeptember 30-án) Monoron tartotta szokásos tanévnyitó fórumát, amelyen Szabó Zsuzsa elnök beszélt egyebek mellett arról, hogy az oktatási kormánnyal folytatott tárgyalások az elmúlt tanévben reménykeltőek voltak, de nem hoztak eredményt. Ezért is döntött úgy a PSZ kongresszusa, hogy ősszel tüntetést, de ha ez sem lesz elegendő, januárban országos sztrájkot hirdet. Beszámoló a honlapunkon:

https://pedagogusok.hu/hir/3870/monoron-tartotta-tanevnyitojat-a-psz-pest-megyei-szervezete

 

Egyre többen szereznek külföldi tapasztalatot a középiskolai tanárok és az óvónők közül is

Több köznevelési intézmény is támogatja a tanárok és diákok külföldi tapasztalatszerzését. A tanárok közül tavaly 733-an utazhattak külföldre, leginkább gimnáziumi tanárok, igazgatók: főleg az Egyesült Királyságba, Máltára, Olaszországba és Németországba mentek. Iskolai-óvodai nemzetközi partnerségekből összesen 126 köttetett tavaly a Tempus jóvoltából, a kapcsolatok alapján 2127 diák és 1275 tanár utazhatott. A gimnáziumok és a technikumok aktivitása ettől a tanévtől jelentősen nő, hiszen elkezdődnek a 9. és 11. osztályosokat érintő kéthetes külföldi nyelvi kurzusok.

https://magyarnemzet.hu/belfold/alakulnak-a-vilagegyetemek-7371440/

 

Újra dobogó tetején a budapesti Fazekas: megjelent a HVG középiskolai rangsora

A fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, valamint az V. kerületi Eötvös József Gimnázium vezeti a HVG 2020-as középiskolai rangsorát. http://eduline.hu/kozoktatas/20191006_kozepiskolai_rangsor_2020

 

Szinte minden területen rosszabbul teljesítenek a magyar diákok, mint 10 éve

Nyolcadik éve vizsgálja és összegzi az uniós országok oktatáspolitikáját az Európai Bizottság által kiadott Oktatási és Képzési Figyelő. A minap megjelent elemzés szerint a középiskolákban egyre nagyobb a szakadék a jól teljesítő és a lemaradó gyerekek között. A 15 éves diákok negyede alulteljesít matematikából, olvasásból vagy természettudományból, esetleg mindegyikből. Egyre nagyobb a tanárhiány, mértéke magasabb az ország hátrányos helyzetű régióiban, illetve bizonyos tantárgyak esetében: a természettudományokban, az idegen nyelveknél és a szakképzésben jelentkezik legégetőbben.

https://divany.hu/szuloseg/2019/10/08/oktatasi-es-kepzesi-figyelo/

 

November 13-ára halasztják az október 10-ére ígért sztrájkot

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete az október 10-re tervezett közszolgálati sztrájkot november 13-ra halasztja, mert nem született megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról. A kormány magatartásával ellehetetlenítette a szociális ágazatban dolgozóknak azt a jogát is, hogy elégedetlenségüket sztrájkkal fejezzék ki – közölte a két érdekvédelmi szervezet.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/20030-mkksz-szad-a-kormany-nem-tartja-be-a-ket-eve-vallalt-igeretet

 

október 9.

 

Eltitkolnák a béreket – a PSZ szerint ez jogsértő

Újabb titoktartási nyilatkozattal hallgattatnák el a tanárokat: akkor sem beszélhetnének például a fizetésükről, ha már megszűnt a jogviszonyuk – derült ki a Népszavához eljutott titoktartási nyilatkozatból, amelyet a Székesfehérvári Tankerület tanárai kaptak. A lap felidézte: a PSZ Ifjúsági Tagozata nyáron indított fotókampányt, amelyben pedagógusok mutatták be megalázóan alacsony nettó bérüket. Totyik Tamás alelnök azt mondta, az ilyen szigor jogsértő lehet: nemcsak abban gátolhatja a tanárokat, hogy beszéljenek pl. a munkaerőhiányról, hanem abban is, hogy jogsegélyért a szakszervezethez forduljanak. Arra pedig a PSZ vezető jogtanácsosa, dr. Selmeciné dr. Csordás Mária hívta fel a figyelmet, hogy a Munka törvénykönyve szerint közalkalmazotti jogviszonynál nem lehet a jogviszony megszűnését követően is titoktartásra kötelezni a közalkalmazottakat, így a pedagógusokat sem.

https://nepszava.hu/3052936_ujabb-abszurd-szabalyokkal-hallgattatnak-el-a-pedagogusokat

 

A PSZ egyeztetést kezdeményezne a Klebelsberg Központtal a titoktartási nyilatkozat miatt

A Pedagógusok Szakszervezete nem javasolja, hogy a székesfehérvári tanárok aláírják a titoktartási nyilatkozatot – mondta Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió hírműsorának. Ilyen titoktartási nyilatkozat mellett a PSZ Ifjúsági Tagozata által elindított fotóskampányra sem lett volna lehetőség, hiszen ebben (nyáron) a pedagógusok nyilvánosságra hozták nettó fizetésüket. Az alelnök jelezte azt is, hogy a PSZ egyeztetést kezdeményez az ügyben a Klebelsberg Központtal.

https://www.youtube.com/watch?v=n_R4jZBPhXc&feature=youtu.be

 

Ismét itt az érettségi szezon

Az október 11-én kezdődő őszi érettségi szezonban több mint tízezer diák vizsgázik. Várhatóan több mint 12 100 vizsgát tesznek: mintegy 6950-et emelt, 5150-et pedig középszinten – tudatta az Oktatási Hivatal.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ismet-itt-az-erettsegi-szezon-7379525/

 

Akinek szakmája van, nagyobb eséllyel indul az életben

Egy szakma mindenképpen kell, amelyre később lehet építeni középfokú és felsőfokú végzettséget, illetve nyelvtudást; a szakmával rendelkező fiatalok nagyobb eséllyel indulnak el az életben - mondta a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Budapesten.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20191008-a-szakmaval-rendelkezo-fiatalok-nagyobb-esellyel-indulnak-el-az-eletben

 

Kirúgták a tanárukat lökdöső budapesti diákokat

Az inzultált pedagógus szeptemberben kezdett tanítani az iskolában. A diákok úgy tudták, korábbi munkahelyéről azért bocsátották el, mert megütött valakit, és amiatt kezdték provokálni, hogy innen is kirúgassák. Most szeretnének bocsánatot kérni - írta a Blikk. Az iskola hírzárlatot rendelt el, de a három diákot, aki a tanárát lökdöste, azonnal kirúgták.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ki-akartak-rugatni-oktatojukat-tanarra-tamado-budapesti-kozepiskolasok/6962rs8

Fogdában voltak, majd szabadon engedték a diákokat:

https://www.blikk.hu/aktualis/szabadok-a-budapesti-tanarvero-diakok/sk7xm5f?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Meghalt Vekerdy Tamás pszichológus – Interjúkkal emlékeznek rá

84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás – közölte a pszichológus családja. Idén tavasszal azt mondta, egész életében a szabadságra törekedett. Mostanában már nem tett mást, mint sétált, olvasott, előadásokat tartott. „Ha megkérnek, mindenféléket csinálok, mintha még élnék, de ez csak a látszat. Miért kéne olyan sokáig itt maradni?” – tette fel a kérdést áprilisban.

https://hvg.hu/kultura/20191009_Meghalt_Vekerdy_Tamas?s=hk

Vekerdy Tamásról 80. születésnapja alakalmából készített portrét a 168 Óra 2015-ben. Ennek ismételt közreadásával hajt fejet a szerkesztőség a pszichológus emléke előtt.

https://168ora.hu/kultura/vekerdy-tamas-gyaszhir-portre-pszichologus-175408

A családi legendák hiányáról, a „nemtudásról” is beszélt a pszichológus abban az interjúban, amelyet eddig nem publikáltak. Szerinte a hazai oktatás pocsék, kiöli a kíváncsiságot a diákokból. Mérei Ferencet idézte: ahol untatnak, onnan menekülj! A Magyar Hang hozta nyilvánosságra a beszélgetést, emlékezve reá.

https://magyarhang.org/kultura/2019/10/09/az-elet-nem-unalmas-eddig-nem-publikalt-interju-vekerdy-tamas/

 

október 10.

 

Mit tehet a pedagógus az erőszakos diákjával szemben?

A pedagógusok a büntetőjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személynek számítanak, tehát olyan súlyú a kárukra elkövetett fizikai vagy bármilyen más erőszak, mintha valaki például egy közfeladatát ellátó rendőrre támadna - mondta el az Eduline-nak a PSZ vezető jogtanácsosa, dr. Selmeciné dr. Csordás Mária annak az esetnek a kapcsán, amely bejárta a sajtót. (Egy közösségi oldalon megosztott felvételen az látszik, hogy a tanár és egyik diákja konfliktusába még két tanuló beszáll, majd meglökik a férfit, aki a falnak esik.) A pedagógusok azonban tehetetlenek egy ilyen helyzetben, ugyanis semmit nem csinálhatnak az erőszakosan vagy rosszul viselkedő diákokkal.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191009_iskolai_eroszak_pedagogusok_helyzete

 

Tilos

„Akárki találta is ki, egy zseni, és ha még létezne az Országimázs Központ, javasolnám az illetőt azonnal igazgatóvá emelni ott. Mármint azt, aki Székesfehérváron rájött, hogy lehet megoldani a pedagógusfizetések körüli zűrzavart: meg kell tiltani a tanároknak, hogy beszéljenek a bérükről. Ha nincs az a sok nyafogás, akkor gond sincs, a tanerő csendben húzza tovább az igát, és az egész nem kerül a költségvetésnek egyetlen plusz forintjába sem” – írta N. Kósa Judit a Népszavában annak kapcsán, hogy nyilvánosságra került egy újabb titoktartási nyilatkozat. Emlékeztetett a PSZ Ifjúsági Tagozata nyári kampányára is, amikor a pedagógusok nettó fizetésük felmutatásával készítettek magukról fotót.

https://nepszava.hu/3053096_tilos

 

Ezért nem akar szinte senki tanár lenni Magyarországon

A legmagasabb végzettségű, pályakezdő tanár bruttó fizetése Magyarországon 211 982 forint, Németországban 1 580 112 forint. Ez olvasható ki egyebek között az Európai Bizottság minapi jelentéséből. A Pedagógusok világnapja alkalmából publikált kutatás leszögezi: a 2017/18-as tanévben a legtöbb európai országban nőtt a tanárok juttatása, viszont ez legtöbbször nem a kormányok bőkezűségének, hanem csak az inflációnak köszönhető. A jelentésben több helyen is szóba kerül Magyarország, például annak kapcsán, mekkora eltérések vannak az egyes országok között a pályakezdő pedagógusok fizetésében.

https://24.hu/kozelet/2019/10/10/ezert-nem-akar-szinte-senki-tanar-lenni-magyarorszagon/

 

Sztrájkolnak a horvát tanárok

Horvátországban csaknem ezer általános és középiskolában szünetelt a tanítás október 10-én, miután kudarcba fulladtak a szakszervezetek tárgyalásai a kormánnyal a pedagógusok által követelt 6 százalékos béremelésről. A portál felidézte: itthon a Pedagógusok Szakszervezete szeptember végén jelentette be, hogy januárra országos sztrájkot szervez, ha november végig nem sikerül megegyezni a kormánnyal az oktatást érintő legégetőbb kérdésekben. 

https://privatbankar.hu/karrier/kudarcba-fulladtak-a-targyalasok-sztarjkba-leptek-a-horvat-tanarok-328883

 

Sok a bizonytalanság a 2020-as felvételi körül

Továbbra sem lehet azt mondani, hogy többen jelentkeznének nyelvvizsgára vagy nyelvtanfolyamra a 2020-as felvételi szigorítások hatására. Ami az első félévet illeti, pontosan megegyeztek az adatok a 2018-as számokkal - mondta az Eduline-nak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke. Szerinte sok szülő és diák még mindig kivár, nem tudják, hogy biztosan mindenkire vonatkozik-e az új szabály, illetve, hogy miként változik jövőre a felvételi pontszámítás.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20191009_nyelvvizsgazok_szama#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-10

 

Rá kell kapcsolni a nyelvtanulásra

Bajban lehetnek egyes szakok indításával az egyetemi és főiskolai tanszékek, ha a felvételizők nem hajtanak rá a nyelvtanulásra. Az Oktatási Hivatal felsőoktatási jelentése szerint ugyanis néhány területen kiugróan magas a nyelvvizsga nélkül jelentkezők aránya. (A PSZ már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy gond lehet a pedagógusképzéssel is!)

https://magyarnemzet.hu/belfold/ra-kell-kapcsolni-a-nyelvtanulasra-7382894/

 

Itt a legjobb öt vidéki gimnázium listája

A vidéki gimnáziumok közül a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnáziuma és a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium vezeti a HVG 2020-as középiskolai rangsorát. A tavaly első helyet elért veszprémi Lovassy László Gimnázium az ötödik helyre csúszott vissza.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191009_kozepiskolai_rangsor_2020#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-10

 

Okostelefonon is lehet majd dolgozatot írni

Az ország 3500 általános és középiskolájának valamennyi tantermébe vezeték nélküli internetet kötnek be, így lehetővé válik, hogy a diákok az internetről töltsék le órán a tananyagot, a dolgozatot akár saját okostelefonjukon is írhatják – mondta a Magyar Nemzetnek az ITM helyettes államtitkára, Solymár Károly. Azt is jelezte: a wifi kiépítése lehetőségek széles körét hordozza magában, de hogy ezeket az oktatás miként használja ki, az alapos átgondolás után határozható meg. Az biztos, hogy a digitalizáció megváltoztatja a világot, előbbre pedig az jut, aki alkalmazkodik az új feltételekhez.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/okostelefonon-lehet-majd-dolgozatot-irni-7383107/

 

Mindenki szerezze meg a digitális tudást az iskolában

A kormány célja, hogy iskolai tanulmányai alatt mindenki szerezze meg a szükséges digitális kompetenciákat – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, Solymár Károly Dunaújvárosban. 3500 állami fenntartású általános és középiskolában, valamennyi tanteremben és közösségi térben kiépítik az internetet. Az a cél: minden tanórán legyen lehetőség arra, hogy a diákok és a tanárok használják azt.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/infokommunikacioert-es-fogyasztovedelemert-felelos-allamtitkar/hirek/mindenki-szerezze-meg-a-szukseges-digitalis-kompetenciakat-az-iskolakban

 

Milyen legyen a jövő iskolája?

„20 év elegendő lenne ahhoz, hogy Magyarország a progresszív iskolaképek felé induljon el, csak bele kellene már végre vágni” – mondta a Portfóliónak Vass Vilmos egyetemi docens, aki jelenleg a Metropolitan Egyetem főállású szakvezetője. Fő kutatási területe az interdiszciplináris tantervfejlesztés, a kreativitás pedagógiája, az összehasonlító tantervelmélet. A portál egyebek között arról beszélgetett vele, milyen lesz a jövő iskolája Magyarországon, miként változtatja meg a digitalizáció az oktatást.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191010/felejtes-es-tuleles-helyett-kreativitas-es-jatek-ilyen-lehet-a-jovo-iskolaja-403209?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Örökbe fogadok egy ovit! – országos mozgalmat indított el egy kétgyerekes anyuka

Több doboznyi felesleges gyerekholmi gyűlt össze egy családnál. Az anya keresett egy halmozottan hátrányos helyzetű óvodát, futárszolgálattal elküldte a játékokat az ottani gyerekeknek. Az egyszeri alkalomból megszületett az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalom, amely az indulása óta, alig 6 hónap alatt több mint 6000 gyereken segített. Ezeknek a kicsiknek a többsége óvodában találkozik először színes ceruzával, könyvvel, játékkal, fogkefével, vécépapírral. A programhoz bárki csatlakozhat, akinek van felesleges gyerekholmija, szívesen meg is válna tőle. Részletek a videóban.

https://nlc.hu/eletmod/20191010/orokbe-fogadok-egy-ovit-orszagos-mozgalmat-inditott-el-egy-ketgyerekes-anyuka-egyszeru-de-annal-zsenialisabb-otlete/

 

Robot vigyáz a gyerekekre egy japán óvodában

Az óvónőknek nagy segítséget jelent a Vevo névre keresztelt robot, de a kicsik szívébe is belopta magát. Köszön és regisztrálja, ki mikor érkezik, sőt, még a gyerekek álmát is vigyázza.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/robot-vigyaz-a-gyerekekre-egy-japan-ovodaban-koszon-nekik-orzi-az-almukat-es-megjegyzi-a-nevuket/

 

október 11.

 

Duális szakképző központ épül Zalaegerszegen

Az önkormányzat, az iskolák, a városban működő vállalkozások együttműködésével, a kormány támogatásával Zalaegerszegen nyílik meg az első duális szakképző központ - közölte az innovációs és technológiai miniszter a zalai megyeszékhelyen épülő duális szakképző központ projektindító rendezvényén.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191011_Zalaegerszegen_nyilik_meg_az_elso_dualis_szakkepzo_kozpont#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-11

 

Népszerű a nyelvtanulási kölcsön

Rendkívül nagy érdeklődés övezi a Diákhitel Központ október 1-jétől bevezetett új termékét, már háromszáz egyetemi hallgató és volt hallgató igényelte a Nyelvtanulási Diákhitelt a bevezetés óta eltelt egy héten. Az ügyfelek szinte kivétel nélkül a maximális ötszázezer forintot kérték, a legtöbben a maximális ötéves futamidőt választották – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20191011-maris-nepszeru-a-nyelvtanulasi-kolcson

 

Jobban szeretnek olvasni a lányok? A tanár is ösztönözhet

Érdekes összegzést tett közzé az Oktatási Hivatal. A hazai és nemzetközi köznevelési méréseknél kapott adatok másodelemzésével vizsgálják a legfiatalabb korosztály olvasási szokásait. A korábban leírt nemzetközi és hazai eredmények ismét megerősítést nyertek: a lányok már fiatalon is jobban szeretnek olvasni. A szülők iskolai végzettsége összefüggést mutat a tanulók olvasásszeretetével. A gyerekekre az is pozitív hatással van, ha a tanár órán kérdezi meg, hogy miről olvastak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191010_olvasasi_szokasok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-11

 

Két nyomozás folyik, mert két gyereket is elszakítottak nevelőszüleitől

Két gyereket is azonnali kiemeléssel, előgondozás nélkül szakítottak el a nevelőszülőktől. A Pest megyei TEGYESZ igazgatója lemondott jogviszonyáról, de a gyerekek még mindig nem térhettek vissza megszokott környezetükbe - írta a 168 Óra.

https://168ora.hu/itthon/nyomozas-gyermekvedelem-visszaeles-brfk-gyamhatosag-orokbefogadas-neveloszulok-175490

 

A válogatás nem teljes körű!