Hírek

Monoron tartotta tanévnyitóját a PSZ Pest Megyei Szervezete

Monoron tartotta tanévnyitóját a PSZ Pest Megyei Szervezete

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos elnöke, Szabó Zsuzsa adott tájékoztatást a szakszervezet tagjainak és a meghívott vendégeknek a PSZ akcióiról, közelmúltban tartott kongresszusáról Monoron, 2019. szeptember 30-án.

A fórumon részt vett Kókán István, a PSZ Pest Megyei Szervezetének elnöke, dr. Selmecziné dr. Csordás Mária, a PSZ vezető jogtanácsosa, a Monori Tankerületi Központ igazgatója, dr. Hrutkáné Molnár Mónika, továbbá jogásza, Veszelovszkiné dr. Csóka Gabriella. Annak ellenére fogadták el a meghívást - hangzott el tőlük -, hogy tudták, itt jó kapcsolat van a szakszervezet, a tankerület vezetője és az önkormányzat között. Ezt mi sem bizonyította jobban, minthogy jelen volt Sinkovicz László, az önkormányzat Emmi-bizottságának elnöke, valamint Darázsi Kálmán, Monor alpolgármestere is. Az előzetes írásbeli és a szóban is várható kérdések miatt meghívottként szintén részt vett a fórumon dr. Szőke Bernadett, a Monori Járásbíróság elnökhelyettese.

A PSZ imázsfilmjének levetítése után (amely azt sugallja: a pedagógusok azért vannak, hogy segítsenek diákjaiknak megtalálni a saját útjukat, szakmai-munkajogi kérdésekben pedig a PSZ segíthet a pedagógusoknak) Szabó Zsuzsa elnök jelezte: a szakszervezet nem ellenség, szervezetként többet tud intézni annál, mintha mindenki egyesével jelentkezne problémáival. Részletesen ismertette, hol és kikkel tárgyaltak a tavaly nyári tisztújító kongresszusuk óta: az oktatásban érintett valamennyi szervezet, minisztérium döntéshozóival találkoztak, 2019. március 29-én pedig stratégiai megállapodást is aláírt a PSZ elnöke az emberi erőforrások miniszterével. A „pénztárca” viszont nem az Emminél van, így a valamennyi dolgozót érintő jogos bérkövetelések – már Romániában is (kevesebb heti kötelező óraszámmal) harmincezer forinttal több az ágazati átlagfizetés – most sem kerültek be a jövő évi állami költségvetésbe. A diplomás átlagbértől való 38%-os, a garantált bérminimum emelkedésénél pedig a több mint kétszeres lemaradás (miután a vetítési alap már nem követi a minimálbért) 2015 óta egyre nehezebb helyzetbe hozza a munkavállalókat. Alacsony bérek mellett nem lehet minőségi oktatást várni a pedagógusoktól, és nem lehet pályán tartani a fiatalokat sem. Így nem csoda, hogy a fokozódó túlterheltséggel, és a csak hivatástudatra való hivatkozással országosan nő a pedagógushiány. Ebben mind az előadók, mind a hozzászólók egyetértettek. Viszont a Monori Tankerület 29 településének 3 agglomerációs körzetében nő, egyben pedig stagnál a gyereklétszám. A nagy zsúfoltság miatti bővítéseket – a közép-magyarországi régió pályázati pénzekből való kimaradása miatt – a polgármesterek támogatásával is nehéz megoldani. Sinkovicz László jelezte: jelenleg Monoron 68-cal több óvodás van, mint ahány hely, közben pedig már iskolai elhelyezésükön is gondolkodni kell a különböző egyházak, közösségek bevonásával. Decemberre elkészül az új óvoda, és pályázaton nyertek támogatást új bölcsőde építésére is. Darázsi Kálmán alpolgármester azt mondta: szolgálati lakást, albérletet, cafeteriát nem tudnak fizetni a dolgozóknak. Ha – a betelepülő multicégeknek köszönhetően – 3-4 éven belül növekednek majd az adóbevételek, a pedagógusok jogos anyagi igényeire is több pénzt fordíthatnak. 

A PSZ vezető jogtanácsosa szerint - mint ahogy egykor már bevált - újra segíthetne a pedagógushiányon, ha a főiskolásokat utolsó 1-2 éves tanulmányuk alatt iskolákban alkalmaznák. Többek úgy vélték: hasznos lenne pedagógiai asszisztensek beállítása, illetve a nyugdíjasok munkavállalási feltételeinek bővítése.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke Monoron is hangsúlyozta: a Pedagógusok Szakszervezete továbbra is tárgyalóasztal mellett képzeli el a problémák megoldását, de a szeptemberben tartott kongresszus úgy döntött, hogy ha a tárgyalások november 22-ig nem vezetnek eredményre, országos tüntetés, illetve akár sztrájk is jöhet. Az erősebb nyomásgyakorló eszközök a munkavállalók nagyobb szolidaritásával hozhatnának minden pedagógusnak hatásosabb eredményeket.
 

2019. október 8.

                                                                                                                                                          Bolcsó Gusztáv, nyugdíjas középiskolai tanár