Hírek

Heti lapszemle 2019. október 4.

Heti lapszemle 2019. október 4.

PSZ - Heti lapszemle

2019. október 4.
 

A Pedagógusok Szakszervezete támogatta a budaörsi tanárok tiltakozó akcióját, és határozottan kiáll a tanárok jogaiért a világnapon is. Megjelent a szakképzés átalakításáról szóló kormányrendelet módosítása, amely a PSZ szerint sok kérdésre nem ad választ. Folytatódott az őszi országjáró sorozatunk. További részletek a lapszemlében.

 

szeptember 27.

 

„Mindannyian budaörsiek vagyunk”

A PSZ támogatta a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola és az Illyés Gyula Gimnázium szülői közössége által 2019. október elsejére szervezett tiltakozó akciót. A szakszervezet elnöke és két alelnöke is részt vett a tiltakozáson. Szolidaritási nyilatkozatunk a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hir/3861/mindannyian-budaoersiek-vagyunk

 

Magyar Narancs: Visszavonhatják a „kuss”-szabályt

A lap úgy értesült: egyelőre nem kell aláírni azt az új munkaköri leírást, amelyet a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum adott ki a szakiskolákban dolgozó tanároknak. Ennek egy pontja szerint a tanároknak „minden félrevezető vagy félreérthető nyilatkozattól és információadástól, a jól értesültség látszatának keltésétől mind a hivatali, mind állampolgári kapcsolataiban tartózkodni kell”. A pedagógusok „kuss”-szabálynak nevezték az új munkaköri leírást: úgy vélik, miután szinte minden intézményben leváltották az igazgatókat - különösen azokat, akik támogatták a korábbi évek pedagógustüntetéseit -, most már a tanárokat akarják silenciumra kényszeríteni.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kormany-lakat-pedagogus-123270

 

Bojár Gábor szerint akár szándékos is lehet az oktatás lezüllesztése

A vállalkozó a Magyar Narancsnak nyilatkozott: „Sajnos attól tartok, hogy a kormány úgy gondolja, nem érdeke, hogy jól képzett emberekből álljon a magyar társadalom, mivel egy kevésbé képzett társadalmat könnyebb irányítani. Tudom, hogy ez szörnyen rosszhiszeműen hangzik, de sajnos el tudom képzelni, hogy az oktatás lezüllesztése végiggondolt szándék mentén történik.” Jelezte: a világ nagy változások előtt áll, ezek többségéért az informatika fejlődése lesz a felelős. Éppen ezért nagyon súlyos kérdés a magyar oktatási rendszer jelentős lemaradása. Szerinte az is beszédes, hogy 12 év alatt a magyar gyerekeknek összesen 10-szer annyi testnevelés órájuk van, mint informatika.

https://magyarnarancs.hu/belpol/bojar-gabor-a-kormanynak-nem-erdeke-hogy-jol-kepzett-emberekbol-alljon-a-magyar-tarsadalom-113869

 

Klímatüntetés Budapesten: a fiatalok vitték a hátukon a megmozdulást

Még a Facebookos visszaigazolásoknál is többen, több ezren vonultak fel a Clark Ádám tértől a Lánchídon át a Kossuth térig szeptember 27-én. „Ez nem a politikáról szól, ez pártállástól függetlenül mindenkinek a gondja” - mondta a Tág Világ Iskola tanítója, aki teljes negyedikes osztályával ment el a tüntetésre, mert a gyerekek jövőjéről van szó.

https://24.hu/belfold/2019/09/27/klimatuntetes-budapest/

 

szeptember 29.

 

Tüntetésekre, majd sztrájkra készülnek a pedagógusok

A PSZ Heves Megyei Szervezete tanévnyitó értekezletén (2019. szeptember 26-án) a PSZ alelnöke tájékoztatta az ottani tagságot. Erről a Heves Megyei Hírlap is tudósított. Gosztonyi Gábor ismertette a kongresszusi döntést, továbbá a követeléseket. A szakszervezet továbbra is küzd a pedagógusok bérének emeléséért, az óraszámok csökkentéséért, a nevelést-oktatást segítők fizetésének növeléséért. Elismerte, hogy az elmúlt tanévben nem volt elég hangsúlyos a szervezet részéről a nyomásgyakorlás.

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tuntetesekre-majd-sztrajkra-keszulnek-a-pedagogusok-1966748/

 

Nincs ilyen szakma, mégis sokat segítenek a kórházpedagógusok

A kórházpedagógia Magyarországon nem definiált szelete a köznevelési rendszernek, pedig több mint másfélezer családban van olyan súlyosan beteg gyermek, aki kórházi kezelés miatt hosszabb időre kimarad az iskolából. Az Oktatási Hivatal adata szerint 2014-ben 1456 gyerek volt betegség miatt magántanulói státuszban. Évről évre növekszik a pszichiátriai betegség miatt oktatásból kimaradó fiatalok száma.

https://nlc.hu/csalad/20190929/korhaz-betegseg-korhazpedagogia/

 

Új eszköz gyermekkori mozgáskoordinációs problémákra

Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? - erre kereste a választ két fiatal kutató. Így jött létre a Cervelox 2.0 találmány, amelyért a szentendrei Ferences Gimnázium két volt diákját, Matányi Mariannát és Kákonyi Marcellt ösztöndíjban részesítették. Ők érték el az első helyezést az országos ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen.

https://orientpress.hu/cikk/2019-09-29_nagy-attores-lehet-egy-uj-eszkoz-a-gyermekkori-mozgaskoordinacios-problemakra

 

szeptember 30.

 

Október 11-ig lehet jelentkezni Klebelsberg-ösztöndíjra

Egy héttel meghosszabbították a határidőt, így néhány napig még lehet jelentkezni a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj-programba. Ennek célja, hogy a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók oklevelük megszerzése után a tankerületi központok által fenntartott köznevelési intézményekben helyezkedjenek el - közölte a Klebelsberg Központ. Az egységes, osztatlan tanárképzésben, illetve gyógypedagógia alapképzési szakon tanuló hallgatók jelentkezését várják.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190930_Oktober_11ig_lehet_jelentkezni_a_Klebelsbergosztondijra_#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-01

 

Minden negyedik magyar 15 éves nem képes egyszerű olvasási, matematikai feladat megoldására

Az Európai Bizottság a minap tette közzé Oktatási és Képzési Figyelőjét, ebben szerepelnek a romló adatok. A jelentésből kiderül az is, hogy Magyarországon idősödik a pedagóguskar: 2017-ben 41 százalék volt az 50 év feletti tanárok aránya, míg a 30 év alattiaké csak 6 százalék. A tanárképzésre jelentkezők száma az elmúlt években nőtt, de magas a lemorzsolódók aránya és a diplomát szerzőknek alig fele helyezkedik el szakmájában. A témáról Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke az ATV rádiós csatornájának fejtette ki véleményét, illetve ismertette a PSZ álláspontját. Kiemelte, hogy a PSZ már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a várható romló tendenciákra.

Az eredeti cikk, amelyről nyilatkozott:

https://24.hu/kozelet/2019/09/27/oktatasi-es-kepzesi-figyelo-2019-magyarorszag-oktatas/

 

Szervezik a diákok külföldi nyelvtanulását

A jövő év elején nyílik meg az az online felület a Tempus Közalapítványnál, ahol jelentkezni lehet a kéthetes intenzív nyelvi kurzusokra - mondta a Világgazdaságnak Bartos Mónika, a diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. November-december környékén megnyílik egy olyan felület is, ahol szülők, diákok és tanárok tájékozódhatnak a kínálatról.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/elofinanszirozassal-mehetnek-a-nyelvi-kurzusokra-a-gimnazistak-2-1777061/

 

Lehet igényelni a hitelt nyelvtanulásra

Október elsejétől indul az új típusú diákhitel, amely az aktív és a passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, valamint a már végzett hallgatókat segítheti a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésében.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190930_nyelvi_diakhitel_infok

 

A mindennapos testnevelés miatt fittebbek az iskolások

39 ország hárommillió tanulója mozgott szeptember 27-én az európai diáksport napján. A hazai kezdeményezésű programhoz itthon 450 ezer diák csatlakozott - mondta a Magyar Diák­sportszövetség elnöke. Balogh Gábor szerint fejlődött a diákok állóképessége a mindennapos testnevelés bevezetése óta, de még mindig riasztóan sok az elhízott gyerek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-mindennapos-testneveles-miatt-fittebbek-az-iskolasok-7345259/

 

Enni adott osztálytársának egy budapesti diák, büntetést kapott érte

A Diákparlament osztotta meg a Facebookon a fotót, amely jelzi, hogy 50-szer leírta a gyerek: „Nem etetem az osztálytársamat.” A vitatható büntetésről szóló eset egy állami iskolában történt.

http://propeller.hu/itthon/3461558-enni-adott-osztalytarsanak-egy-budapesti-kisdiak-egeszen-elkepeszto?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Már több mint 360 ezer forint az átlagkereset

Júliusban is kitartott a kétszámjegyű béremelkedés. Mindez továbbra is a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus emelésének és a munkaerőhiánynak köszönhető.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20190930/mar-tobb-mint-360-ezer-forint-az-atlagkereset-402347?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

október 1.

 

Megjelent a kormányrendelet módosítása a szakképzés átalakításáról - A PSZ szerint mindez újabb kérdéseket vet fel

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke a Klubrádió Esti gyors c. műsorának nyilatkozott. Mint elmondta: a Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás sok kérdésre nem ad választ, bár arra jó, hogy a szülők és a gyermekek tudják: mit lehet iskolában tanulni és mit nem. A Szakképzési stratégia 4.0 dokumentumot már elfogadták, azonban az ehhez tartozó cselekvési terv még nincs kész - emelte ki az alelnök.

https://www.youtube.com/watch?v=P6aazYUfQsY&feature=youtu.be

Átvette:

http://eduline.hu/kozoktatas/20191003_szakmak_PSZ_alelnoke#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-03

 

ITM: az átalakítás célja a szakképzés további erősítése

2020 szeptemberétől a legtöbb OKJ-s szakképesítést csak nappali vagy esti tagozaton, szakképző iskolában lehet majd megszerezni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint az OKJ-s képzések átalakításának célja a szakképzés további erősítése és a munkaerőpiachoz való jobb igazodás.

http://eduline.hu/felnottkepzes/20191001_Megjelent_az_OKJs_kepzesek_uj_listaja#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-01

 

Érettségire épülő szakmát többé nem lehet tanfolyamon tanulni

Változás az is, hogy érettségihez kötött szakképesítést sem lehet majd iskolarendszeren kívül, vagyis tanfolyamon tanulni. Az új jegyzékben ugyanis csak négyféle szintű képzés szerepel.

http://eduline.hu/felnottkepzes/20191001_Atalakitjak_a_szakkepzest_erettsegi_utan_csak_iskolarendszeru_kepzesben_lehet_majd_tanulni#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-02

 

Kötelező 6 éves korban a beiskolázás - Elfogyott a Szülői Hang türelme

Miután a kormány az idei tanévkezdés után egy hónappal sem volt képes megmondani, hogyan kell végrehajtani a nyáron sebtében elfogadott törvénymódosítás alapján a gyerekek 6 éves korban történő beiskolázását, a Szülői Hang Közössége a nyilvánossághoz fordult. A minisztertől nyílt levélben követel választ a 25 pontban összefoglalt kérdésekre. 

https://szuloihang.hu/2019/10/01/kotelezo-6-eves-beiskolazas-elfogyott-a-turelmunk/

 

Kásler Miklós megint leadott egy munkát

A miniszter új rendeletével újabb jogtól fosztotta meg magát: a  közzétett jogszabály szerint Pintér Sándor belügyminiszter, illetve a hozzá tartozó szervezet adhatja ki az egyházi fenntartású tanodák módszertani útmutatóját, amelynek alapján véleményezik és ellenőrzik ezeket az intézményeket. Ő jelölheti ki azt a „módszertani intézményt” is, amely a többinél elvégzi ezt a munkát. A többi, leginkább alapítványok által működtetett tanoda marad az Emmi hatáskörében.

https://hvg.hu/itthon/20191001_Egyhazi_tanodak_Oktatasugyben_vett_el_magatol_hataskoroket_az_Emmi

 

A tanárnő, aki legyűrte a minisztériumot

Az állam tanárokat toborzott, hogy uniós pénzből készítsék fel a hátrányos helyzetű tanulókat a középiskolai felvételire. A munkát elvégző tanárok és diákok nem kapták meg teljes jussukat, csak a felettük álló szervezőket fizették ki hiánytalanul. Egy pedagógus évekig pereskedett, és bár a minisztérium elképesztő érveket húzott elő, hogy ne kelljen fizetnie, a bíróság neki adott igazat. „A nyilvánossággal az a célom, hogy közhírré tegyem a sorstársaimnak, hogy megnyertem a pert. Arra biztatom pórul járt tanártársaimat, és a tanulók szüleit, jelentsék be igényüket a Pénzügyminisztériumnak, mivel az még nem évült el” - mondta a tanár.

https://24.hu/belfold/2019/10/01/iskola-eu-penz-miniszterium/

 

Borsos árak a magániskolákban

500 000 és 1 000 000 forintig terjedő éves költségért már meglehetősen sok magánintézményt lehet találni, legyen szó általános iskoláról vagy középiskoláról. A nemzetközi iskolákban az éves tandíj össze 4-5, de akár 7 millió forintig is terjedhet. A Pénzcentrum cikksorozatban gyűjti össze, milyen magánoktatási lehetőségek vannak Magyarországon.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ezekbe-az-iskolaba-menekiti-gyerekeit-a-magyar-elit-brutalis-arat-fizetnek-erte.1083471.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Átalakuló munkahelyek: az oktatás a kulcs

Az alacsonyabb iskolai végzettségűek tartanak leginkább a technológiai fejlődés hatásaitól, de éppen ők azok, akik a legkevesebb munkahelyi képzési lehetőséget kapják - állapítja meg a PwC 29 országban végzett kutatása. A középiskolánál magasabb végzettséggel vagy szakképesítéssel nem rendelkező munkavállalóknak kisebb valószínűséggel ajánlanak fel a munkáltatók képzési lehetőséget: 38 százalékuk nem kap ilyet, míg a felsőfokú végzettségű munkavállalóknál ez az arány 20 százalék.

https://www.mmonline.hu/cikk/atalakulo-munkahelyek-az-oktatas-a-kulcs/

 

október 2.

 

„Mi is budaörsiek vagyunk”

Ezzel a címmel adott ki a PSZ a minap szolidaritási nyilatkozatot, támogatva a budaörsiek október elsején tartott tiltakozását. A rendezvényen Tollner József tanár felolvasott egy részletet a honlapunkon is megtalálható nyilatkozatból: Tiltakozásra tényleg van elegendő ok, ugyanis elvették az oktatás szabadságát, a szülők választási jogát gyermekeik szabad oktatásáról, a helyi társadalom beleszólásának jogát a gyermekeink jövőjét meghatározó iskola életének alakításáról. „Nagy örömömre Szabó Zsuzsa elnök, Gosztonyi Gábor alelnök és Totyik Tamás alelnök személyesen itt van” - erre is kitért Tollner József. Részletes beszámoló ezen az oldalon:

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2019/10/02/gyermekeinkert-demonstraciot-tartottak-a-szabad-oktatasert-budaorson-beszedek/

 

Tanévnyitó a PSZ Békés Megyei Szervezeténél

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a megyei szervezet tanévnyitóján járt. Őt idézte a helyi lap: ha november 22-ig a kormány nem teljesíti a pedagógusok követeléseit, ezek érvényesítésére ősszel tüntetést, de ha ez sem vezet megoldáshoz, országos sztrájkot szervez a PSZ.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/tanevnyito-ertekezlet-a-pedagogusok-szakszervezetenel-2236557/

 

Pölöskeiné: átláthatóbb lesz a szakképzés

A szakmát tanulók sokkal átláthatóbb és egyértelműbb képesítések közül választhatnak a jövőben az Országos Képzési Jegyzék átalakításával - mondta Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Az iskolai rendszerű képzésben 174 szakma áll a diákok rendelkezésére. A technikumokban először ágazatot választanak, általános kompetenciákat sajátíthatnak el először, majd utána dönthetnek, milyen irányban lépnek tovább.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/10/02/poloskei-gaborne-atlathatobba-egyertelmubbe-valik-az-orszagos-kepzesi-jegyzek?source=hirkereso

 

Ismét átnevezik a szakgimnáziumokat és a szakközépiskolákat

A 2020/2021-es tanévtől a szakgimnáziumi és szakközépiskolai forma is megszűnik, az intézmények új név alatt működnek tovább - derült ki az Oktatási Hivatal egyik dokumentumából. A jelenlegi szakgimnáziumok technikumként, a szakközépiskolák szakképző iskolaként működnek tovább. A cikk hivatkozik a PSZ korábbi közleményére, miszerint a szakképzést nem lenne szabad kiszakítani a köznevelés rendszeréből.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191002_A_kovetkezo_tanevtol_atnevezik_a_szakgimnaziumokat_es_a_szakkozepiskolakat#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-02

 

Tájékoztató füzetekből értesülhetnek az iskolák a szakképzési változásokról

Az alapszakmákról tájékoztató füzet készült, amelyet megkapnak az iskolák. A füzet tartalmazza az egyes ágazatok és a 174 alapszak leírását. Október második felében, illetve novemberben országos pályaorientációs és pályaválasztási rendezvényeket is tartanak majd - jelezte a helyettes államtitkár.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191002_szakkepzesi_rendszer#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-02

 

Megszűnhet a felnőttképzők 40-50 százaléka

Több száz felnőttképző intézmény húzhatja le a rolót az Országos Képzési Jegyzék átalakítása után. A kormány csak a „kiválasztottaknak” kegyelmez majd. „Tagságunk széles köre osztja azt az aggodalmat, hogy az egész átalakítás célja a képzési piac totális, egy kézből történő újraelosztása” - vélekedett a Népszavának a Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesületének elnöke. Palotás József szerint a rendszer nemhogy átláthatóbb, de sokkal kaotikusabb lesz a mostaninál, ami visszaélésekre adhat lehetőséget.

https://nepszava.hu/3052075_megszunhet-a-felnottkepzok-40-50-szazaleka

 

A számok nem hazudnak: mennyit költ a kormány oktatásra?

Cáfolja a Varga Mihály pénzügyminiszter aranykort vizionáló fejtegetését a most benyújtott tavalyi zárszámadás. A kormány továbbra is pazarlóan költekezik, csak oda nem jut (oktatás, egészségügy), ahol igazán kellene, ezért ezeken a területeken sereghajtók vagyunk az EU-ban. Gyengén teljesítünk az oktatási kiadásokban, pedig az uniós átlag felett költünk erre a célra: tavaly a GDP több mint 5 százalékát, ám ez is csak a 15. helyre volt elegendő.

https://nepszava.hu/3052089_a-szamok-nem-hazudnak-magyarorszag-rosszabbul-teljesit

 

Extra támogatások a köznevelésben

Ingyenes múzeum- és cirkuszlátogatás, határon túli kirándulás, külföldi nyelvtanfolyam, állami támogatású táborok és KRESZ-vizsga - csak néhány a közoktatásban elérhető lehetőség közül, amelyhez térítésmentesen juthatnak a diákok. A Magyar Nemzet gyűjtése.

https://magyarnemzet.hu/belfold/extra-tamogatasok-a-koznevelesben-7356407/

 

Furcsa örökbefogadás: lemondott a Pest megyei gyermekvédelmi központ igazgatója

Az Index információi szerint távozik hivatalából a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója. A távozás összefüggésben lehet azzal az esettel, amelyet az Index írt meg: a TEGYESZ  döntésével órák alatt elszakítottak egy másfél éves kislányt nevelőszüleitől, majd örökbe adták. A nevelőszülők azóta sem tudják, hol van a kislány. 

https://index.hu/belfold/2019/10/02/orokbefogadas_neveloszulo_igazgato_pest_megye_tegyesz_zsuzsi_kislany_kovetkezmeny/

 

Tehetségkutatás: István, a király - különdíj felkészítő pedagógusoknak

A Zikkurat Színpadi Ügynökség a Szörényi-Bródy párossal egyetértésben zenés színházi tehetségkutató versenyt hirdet a Kárpát-medence magyar anyanyelvű iskolái számára az István, a király rockopera valamely részletének bemutatására. Különdíjat is felajánlottak a felkészítő tanároknak több kategóriában is. A pályázati határidőt november 15-ig meghosszabbították. Az akciót 2020-ra, a „Nemzeti Összetartozás Évére” hirdették. További részletekről itt tájékozódhat:

https://iskolasistvan.hu/

 

Munkagödörbe estek a gyerekek Érden

A minap felavatott egy új játszóteret Érd fideszes polgármestere, csakhogy az még nem készült el teljesen, több helyen vascsövek, gödrök vannak benne, derült ki az RTL Klub Híradójából. Gyerekek estek a munkagödörbe, egyiküket majdnem felnyársalta két betonvas az apa szerint.

https://index.hu/belfold/2019/10/02/felkesz_jatszoteret_adott_at_az_onkormanyzat_a_gyerekek_beleestek_a_munkagodrokbe/

 

október 3.

 

Totyik Tamás alelnök a PSZ szegedi fórumán beszélt a követelésekről is

A PSZ Csongrád Megyei Szervezete Szegeden tartotta tanévnyitó értekezletét.

Erről előzetesen beszámolt a helyi Rádió 88:

https://www.radio88.hu/szegeden-tart-forumot-a-pedagogusok-szakszervezete-megyei-kirendeltsege/

Az alelnök nyilatkozott a helyi tévé híradójának:

Beszélt az igazságtalan bérrendszerről, a heti mozgó óraszámból adódó feszültségekről, továbbá arról, hogy a pályakezdők nem tudják pótolni a nyugdíjba készülőket. Előbbiek kevesen, utóbbiak sokan vannak.

https://www.youtube.com/watch?v=QqI4OpDfQd4&feature=youtu.be

A helyi lapnak is:

A magyar közoktatásból évente több ezer pedagógus tűnik el, pedig egyre többre lenne szükség - mondta a Csongrád Megyei Szervezet szegedi fóruma előtt Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Ez csak az egyik következménye annak a sok átgondolatlan döntésnek, melyet a kormány hozott az utóbbi években. Novemberben tüntethetnek, jövő év elején pedig sztrájkba kezdhetnek a pedagógusok, ha nem jutnak egyezségre a kormánnyal a követelések teljesítéséről - ezt is jelezte az alelnök.

https://szeged.hu/hirek/30932/mar-a-roman-pedagogus-is-jobban-keres-a-magyarnal-sztrajkolni-akarnak-a-tanarok

 

Oktatási területet is érint az OKJ módosítása

Az új jegyzékben (OKJ) megjelent a „pedagógiai munkatárs” két szakmairánnyal: pedagógiai asszisztens és gyógypedagógiai asszisztens. Technikumban - jelenlegi nevén szakgimnáziumban - öt év alatt, érettségi utáni felnőttoktatásban pedig két év alatt lehet majd elvégezni a képzést.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191002_Ezek_a_szakmak_tunnek_el_az_oktatas_teruleten_jovo_szeptembertol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-10-03

 

Két oklevelet kapnak majd a technikusok

Nem minden szakgimnázium alakul át technikummá, a művészeti képzéseknél megmarad a korábbi intézménytípus - egyebek között ez is kiderült azon a háttérbeszélgetésen, amelyen Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár számolt be az Országos Képzési Jegyzéket érintő változásokról. A technikumot végző fiatalok két oklevelet kapnak, és saját szakirányukban értékes felvételi pluszpontokra is számíthatnak. A technikusi vizsga ki fogja váltani az érettségin amúgy igen nehéz komplex szakmai tárgyat is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ket-oklevelet-kapnak-majd-a-technikusok-7360886/

 

Juhász Ágnes: A sietség hitelteleníti a szakképzési reformot

Bár a változások már azokat is érintik, akik most nyolcadikosok, hatalmas a tájékozatlanság a tervezett intézkedésekről. Csak hírmorzsák jelennek meg, a „hivatalos” tájékoztatás előadásokra, nyilatkozatokra szorítkozik, a szülők, diákok,  tanárok, pályaorientációs szakemberek sem ismerik a reform lényegét, részleteit. Persze nem az első eset, hogy az érintettek is csak az utolsó pillanatban ismerik meg a rájuk vonatkozó változásokat.  A kapkodás egy jobb sorsra érdemes reformkezdeményezés kudarcát is előrevetíti.

https://merce.hu/2019/10/03/tajekoztatas-tenyek-nelkul-a-sietseg-hitelteleniti-a-szakkepzesi-reformot/

 

Káoszt okozhat a késői iskolakezdés megszüntetése

Egy idei nyári törvénymódosítással 2020-ban minden átmenet nélkül több tízezerrel nőhet az első osztályosok száma, káoszba fullasztva sok általános iskolát. Az ok: a kormány véget akar vetni a „késleltetett iskolakezdésnek”, vagyis a 7-8 éves korban történő beiskolázásnak. A gyakorlat a legtöbb kutatás szerint a gyerekek fejlődését szolgálja, de az államnak drága, a politika pedig spórolni akar. Ám ha nem vigyázunk, a fürdővíz után mehet a gyerek is.

https://www.valaszonline.hu/2019/10/03/ovoda-iskola-kotelezo-valtas-oktatasi-hivatal/

 

Takaró Mihály és felesége is részt vett a Nat kidolgozásában

Csaknem negyedévnyi titkolózás után az Oktatási Hivatal kénytelen volt kiadni azoknak a szakértőknek a névsorát, akik részt vettek a Nemzeti alaptantervhez kapcsolódó kerettantervek kidolgozásában. A lista egyik meglepő szereplője Takaró Mihályné, aki férjéhez hasonlóan havonta mintegy félmillió forintért segített a dokumentum összeállításában. Más neveket is sorol a cikk.

https://hvg.hu/itthon/20191003_takaro_mihaly_emmi_nat_oktatasi_hivatal

 

Nem jobb a gyerekeknek attól, hogy szüleik is digitális bennszülöttek

A szülők továbbra sem tudják megvédeni gyerekeiket a net veszélyeitől, noha ma már nagy részük beleszületett a digitális világba. Sőt, sokszor ők közvetítik a rossz mintát, adják a gyerek kezébe túl hamar, túl sokszor a kütyüket. Pedig sokkal több a magatartászavaros óvodás azok között, akik túl sokat használják a digitális eszközöket.

https://hvg.hu/360/20191003_A_szulok_is_digitalis_bennszulottek_de_a_gyerekeiknek_alig_tudnak_segiteni

 

Újra a legjobbak között az ELTE

Az ELTE egyetlen magyar egyetemként került be a brit Times Higher Education 2020-as bölcsészettudományi felsőoktatási rangsorába. Az intézmény őrzi tavalyi pozícióját. A lista első 20 helyét főként amerikai és brit egyetemek foglalják el.

http://eduline.hu/felsooktatas/20191003_ELTE_THE_rangsor

 

Bírságolják a politikusokat

Három fideszes helyi politikusra is bírságot rótt ki az ítélőtábla, így Borkai Zsolt újrainduló győri polgármester is 345 ezer forintot fizethet - derült ki az október elején született bírósági döntésekből. Egy fél éve már átadott futópályát adtak át újra, amit jogerősen „megrendezett” kampányeseménynek minősítettek, ehhez pedig - a szülők tudta nélkül - használták fel az odavezényelt iskolásokat. Azt a győri kormánypárti jelöltet is elmeszelték, aki egy általános iskolánál videózott saját közösségi oldalára, hogy érdemeit csillogtassa a választóknak.

https://hvg.hu/itthon/20191003_Sorra_birsagoljak_a_gyerekekkel_kampanyolo_Fideszt_Borkai_is_fizethet

 

Szakmai gyakorlat közben halt meg egy 16 éves diák Nagykátán

A gépi forgácsolónak tanuló fiú egy helyi vállalkozó üzemében sérült meg. Mentőhelikopter, rohammentő érkezett hozzá, de már nem tudták megmenteni. Osztálytársaival külön pszichológus foglalkozik.

www.atv.hu/belfold/20191003-szakmai-gyakorlat-kozben-halt-meg-egy-16-eves-diak-nagykatan/hirkereso

 

október 4.

 

A PSZ kiáll a pedagógusok jogaiért a világnapon és máskor is!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) október 5-én, a Pedagógusjogok világnapján is határozottan kiáll a pedagógusok jogaiért. Kiadott közleményünk a honlapon található:

https://pedagogusok.hu/hir/3866/a-pedagogusok-szakszervezete-a-pedagogusjogok-vilagnapjan-oktober-5-is-hatarozottan-kiall-a-pedagogusok-jogai-mellett

A technikumba járó diákok sem maradnak ki a külföldi nyelvtanulásból

Hangsúlyosabbá válik az idegen nyelvek oktatása a szakképzésben is a következő tanévtől, hogy ne csak a gimnazisták számára legyen elérhető cél a középfokú nyelvvizsga megszerzése. A technikumokban egy nyelvet fognak tanulni, de azt olyan magas óraszámban, mint amennyiben a gimnáziumokban a két nyelvet oktatják.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-cukrasz-is-tudjon-angolul-7364330/

 

Vannak területek, ahol csak a szakmák negyede maradhat meg

2020 szeptemberétől sok képzés eltűnik vagy módosul. Teljesen eltűnnek - az eddig kizárólag tanfolyami formában megszerezhető - könyvtári és levéltári képzések, nem indul üzleti szolgáltatási munkatárs képzés sem.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191003_OKJ_megszuno_tarsadalomtudomanyi_gazdasagi_jogi_kepzesek

 

Radó Péter: nincs oktatási rendszer, amely pótolja a kivándorlókat

„Nem érdekes, hogy éppen melyik miniszter melyik oktatási alszektort “felügyeli”, az oktatáspolitika már régen egymással rivalizáló érdekcsoportok sokaságára hullott szét. Nem érdekes, hogy Takaró Mihály kiket húz ki a nemzeti alaptantervből vagy kiket ír bele, a NAT mint szabályozó eszköz már régen súlytalanná vált, a napi politikai indoktrináció pedig már régen biodíszletté degradálta a gyerekeket. Nem érdekes, hogy a kormányzat hány tanulót lesz képes átterelni a szakképzésbe, mert nincs oktatási rendszer, amely pótolhatná a külföldre költözött félmillió munkaképes és szakképzett embert” - írta az oktatáskutató az ÉS-ben. Cikkét a 24.hu szemlézte.

https://24.hu/kozelet/2019/10/04/a-fidesz-ugy-rug-szet-mindent-mint-tyuk-a-toreket/

 

A társadalom legszegényebb 30 százaléka neveli a magyar gyerekek több mint felét

Többéves javulás után megint romlani kezdett a legszegényebb családok és az azokban élő gyerekek helyzete - derül ki a Gyerekesély Közhasznú Egyesület tanulmánykötetéből. Jelenleg legalább 125 ezer gyerekkel lehet számolni, aki olyan háztartásban él, ahol senki nem foglalkoztatott és esélye sincs a munkavállalásra. A nagyon rossz lakáskörülmények között élő gyerekek aránya is drasztikusan nőtt: 19,7-ről 27,3 százalékra emelkedett, míg az uniós átlag 2017-ben 6 százalék volt. 

https://nepszava.hu/3052399_nyomor-es-kirekesztes-a-tarsadalom-legszegenyebb-30-szazaleka-neveli-a-magyar-gyerekek-tobb-mint-a-felet

 

A válogatás nem teljes körű!