Hírek

Heti lapszemle 2019. szeptember 20.

Heti lapszemle 2019. szeptember 20.

Döntés előtt áll a PSZ: hogyan érje el, hogy béremelést kapjanak a pedagógusok és az ő munkájukat segítők? - erre kell válaszolnia szeptember 22-én a kongresszusnak. Erről is tájékoztatják a PSZ országos vezetői a tagságot az őszi megyei fórumokon. Nemcsak tanárok, óvónők, hanem pedagógiai asszisztensek is hiányoznak az oktatás rendszeréből. További hírek a PSZ lapszemléjében.

 

szeptember 13.

 

A PSZ továbbra is kiáll a pedagógusokért

A PSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete Baján tartott tanévnyitó értekezletet szeptember 12-én. A szakszervezet továbbra is küzdeni fog a pedagógusok bérének emeléséért, az óraszámok csökkentéséért, a nevelést-oktatást segítők fizetésének növeléséért - hangsúlyozta Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, aki a megyei lapnak nyilatkozva megerősítette: továbbra is a tárgyalóasztalnál kívánják elérni céljaikat, de ha másképp nem megy, akkor a nyomásgyakorlás egyéb módja mellett is dönthetnek.

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tovabbra-is-kiallnak-a-pedagogusokert-2159952/

A bajai tv Palotás József szakértő előadása alapján beszámolt a köznevelési törvény módosításának következményeiről. Nyilatkozott a PSZ követeléseiről Szabó Zsuzsa országos elnök és Kajtár Hajnalka, a PSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke. Utóbbi jelezte: az országos szinten jelentkező problémákat helyben nem lehet megoldani, akkor sem, ha jó kapcsolatot ápolnak az intézmények fenntartóival.

https://www.youtube.com/watch?v=lasHq37-rHQ&feature=youtu.be

 

Alternatív tanórákat tartottak az országos diáksztrájk napján, tiltakozva a köznevelési törvény módosítása ellen is

A diákok ötlete volt az alternatív oktatás - mondván, a tüntetésnek nincs értelme, mert követeléseiket a kormány nem veszi figyelembe. A kivitelezésben segítségükre volt a PDSZ is. Az elnök azt mondta, kizárólag csak abban segítenek, amiben a diákok kérik őket, például jogszabályok értelmezésében - nem akartak rátelepedni a fiatalokra. Szűcs Tamás szerint a pedagógusoknak önvizsgálatot kellene tartaniuk: a követeléseket a pedagógusoknak kellene nagyobb erővel megfogalmazni.

http://www.atv.hu/belfold/20190913-a-tanulas-egy-alternativ-megoldasat-valasztottak-a-diakok

 

Nem lógni, tanulni akarnak

Az Aurórában gyűltek össze a tanulók, hogy az augusztus 31-i diáktüntetés szervezőinek felhívására egynapos „iskolasztrájkba” kezdjenek. Szégyellheti magát a pedagógustársadalom, amiért nem tud olyan erővel kiállni, amekkora az igazságtalanság az egész rendszerben. - Ezt Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke mondta az Aurorában tartott sajtótájékoztatón.

https://nepszava.hu/3050004_iskolabojkott-nem-logni-tanulni-akarnak-a-diakok

 

Magyarországon is égető probléma a fiatal tanárok hiánya

Az OECD-országok közül Olaszországban és Portugáliában a legkisebb a 30 év alatti pedagógusok aránya: mindössze 1 százalék. Magyarországon százból öt tanár tartozik ebbe a kategóriába, az 50 éves vagy idősebb tanárok aránya szempontjából pedig a harmadikok vagyunk - derült az OECD Education at a Glance című kiadványából. 15 ezer elsőéves pedagógushallgatóból csak ötezren kezdenek el a pályán dolgozni, miközben évente 4000-5000 tanár megy nyugdíjba - közölte korában a PSZ (a cikk felidézte a PSZ alelnökének nyilatkozatát).

http://eduline.hu/kozoktatas/20190913_Itt_a_lista_ezekben_az_orszagokban_okozza_a_legnagyobb_gondot_a_tanari_szakma_eloregedese#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-13

 

szeptember 14.

 

L. Ritók Nóra: De tényleg, hol a határ?

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint elfogadhatatlan, hogy az állam többet költ az egyházi iskolákba járó, magasabb státuszú családok gyermekeinek oktatására, mint a mélyszegénységben élőkre. Részlet a vele készült interjúból: „Az utóbbi tíz évben az oktatási szegregáció (…) hihetetlen mértékben felerősödött Magyarországon, és ezt a folyamatot maga az állam táplálja azzal, hogy az egyházi iskolákat előnyben részesíti, kiemelkedően finanszírozza őket, és nagyobb szabadságot ad nekik. Persze értem az összes szereplőt. A többségi szülő nem akarja, hogy az ő fia, lánya problémás gyerek mellett üljön. (…) Az sem titok, hogy a tanárok többsége sem lelkesedik azért, hogy cigány gyerekeket oktasson. Ők eredményt szeretnének produkálni. A pedagógusok leggyakrabban azt mondják: én nem erre szereztem diplomát.”

https://168ora.hu/itthon/l-ritok-nora-egyhaz-iskola-magyarorszag-tarsadalom-szegregacio-ciganysag-174052

 

szeptember 15.

 

„Kedves pedagógusok, senki nem lép helyettetek”

Tanárhiány, alacsony fizetések, adminisztrációs terhek. A szaporodó problémák nem teszik a fiatalok számára vonzóvá a pedagógusi pályát - a Klubrádió Y Generáció c. műsorának vendége volt Dvorácskó Balázs, a PSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke és Kovács Péter óvodapedagógus. Szó volt a PSZ Ifjúsági Tagozata nyári fotókampányáról is. A műsor rövid összefoglalója:

https://www.klubradio.hu/adasok/kedves-pedagogusok-senki-nem-lep-helyettetek-108713

 

Lemondató üzenet várta a bejáratnál a szekszárdi gimnázium igazgatóját

A Momentum ifjúsági szervezete, a Momentum TizenX aktivistái több helyen üzeneteket fújtak fel a szekszárdi Garay Gimnázium körüli aszfalton, tiltakozva az igazgatónő ellen, aki hadjáratot folytat az iskola egyik volt diákja ellen. Újabban már azért is fegyelmezi a tanulókat, ha olyan posztokat lájkolnak, amelyek szerinte rosszat tesznek a gimnázium hírnevének. 

https://444.hu/2019/09/15/lemondasra-felszolito-uzenet-varja-a-bejaratnal-a-sajat-diakja-ellen-hadjaratot-folytato-szekszardi-gimnazium-igazgatojat?fbclid=IwAR1frUh2nXorXVk5lJEoEPfdG2VmdhA3mnM_hupvaG_zki0YFBSxRu9YSHI

 

A CEU soha nem fogja elhagyni Budapestet

„Hiszünk abban, hogy a diákokat és a tanárokat nem szabad kiszolgáltatni politikai kampányoknak. Hiszünk abban, hogy a felsőoktatás szakmai szervezeteire, és nem pedig a pártpolitikusokra tartozik, hogy milyen diploma adható ki egy országban” - mondta Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az intézmény évnyitóján. Több mint 80 országból érkező 650 új diák kezdte meg tanulmányait a Budapestről elüldözött CEU-n. A diákok Bécsben és Budapesten is tanulnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-ceu-soha-nem-fogja-elhagyni-budapestet/354844/

 

szeptember 16.

 

Egy elkeseredett óvónő panasza

Egy miskolci óvónő juttatta el levelét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez, melyben az óvodákban uralkodó tarthatatlan helyzetről ír. A levelet Szűcs Tamás elnök olvasta fel a Miskolcon tartott alternatív tanévnyitón. Valós helyzetet vázol az óvodapedagógus? - kérdezte a miskolci lap Makár Barnabásnétól, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodai tagozatának megyei elnökétől. Mint jelezte: szinte minden óvodában munkaerőhiány van. Nem csupán pedagógusokból van kevés, hanem asszisztensekből is. Az eseti helyettesítésre szolgáló 4 órát az óvodavezetők gyakran folyamatos helyettesítésre használják.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/levelben-irta-meg-mi-bantja-3798654/

 

Ezekben az országokban a legkisebb a férfi tanárok aránya

Egy kivétellel mind a 36 OECD-országban többségben vannak a nők a tanárok körében: a listát Lettország vezeti, Magyarország holtversenyben a hetedik - az OECD kiadványa ezt is tartalmazza.  Japánban a legkiegyensúlyozottabb az arány, ott a férfiak kicsit többen is vannak: a nők aránya 48 százalék.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190915_Itt_a_lista_ezekben_az_orszagokban_a_legkisebb_a_ferfiak_aranya_a_tanarok_koreben

 

Nyelvoktatás: Stratégia nincs, de titkosították

Egyelőre nem létezik kidolgozott, a kormány által elfogadott idegen nyelvi stratégia. Annak a dokumentumnak, amelyet még február elején tárgyalt a kormány, csak egyes részeit fogadták el - derült ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Szél Bernadett független országgyűlési képviselő megkeresésére küldött tájékoztatásából. A politikus megpróbálta kikérni a kötelező nyelvvizsga bevezetéséről szóló kormánydöntés előkészítő dokumentumait is, de az Emmi ezek kiadását is megtagadta. A képviselő szerint 18-22 ezer diák szorulhat ki jövőre a felsőoktatásból a nyelvvizsga hiánya miatt.

https://nepszava.hu/3050159_strategia-nincs-de-titkositottak

 

Applikáció segítheti a digitális nyelvtanulást

A HANNA névre keresztelt, magyar fejlesztésű, nyelvtanulást segítő alkalmazást a tanárok és diákok közösen fogják használni. Az applikáció támogatja azokat a munkafolyamatokat, amelyek az órai párbeszédeken alapulnak.

https://www.magyarhirlap.hu/kronika/20190916-hanna-segit-a-digitalis-nyelvtanulasban

 

Matekversenyen mindig jól végzünk, sokaknak mégsem megy a számtan

Csapatban ezüstöt, egyéniben öt érmet, köztük egy aranyat is szereztek a magyarok a Közép-euró­pai Matematikai Olimpián. Az újabb nemzetközi siker bizonyítéka annak, hogy a jó kezekbe kerülő tehetségek világszínvonalú eredményekre képesek a természettudományi tanulmányi versenyeken. Ehhez képest a diákok többségének mégis nehézkesen megy a matek, minden tanévben ebből a tárgyból van a legtöbb bukás, és gyengék az érettségi átlagok is. Az eredményes csapat vezetőivel a Magyar Nemzet arról is beszélgetett, vajon miért nem érti az átlagember a matekot, és hogyan lehetne ezen változtatni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/matekversenyen-mindig-jol-vegzunk-sokaknak-megsem-megy-a-szamtan-7305281/

 

Az intézményvezető és Damoklész kardja

A köznevelési törvény nyáron elfogadott módosítása kapcsán tette fel kérdéseit Szüdi János, azt remélve, lesz olyan bíró, aki Alkotmánybírósághoz fordul.

https://168ora.hu/velemeny/szudi-janos-az-intezmenyvezeto-es-damoklesz-kardja-174186?fbclid=IwAR3GhnbrNbOo0MoOODF18N-lZLJ3rvXwRGwkU6lDOxuY7Fnl90aUMhf2vrw

 

Többen kerültek be felsőoktatásba, mint tavaly

A felvettek száma meghaladja a 89 500-at, ami 4500-al több, mint az előző évben. 2014 óta ez a legjobb adat - mondta Schanda Tamás parlamenti államtitkár. Állami finanszírozású képzésre mintegy 66 ezren járhatnak, ez a hallgatók mintegy 74 százaléka.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190916_felsooktatasi_tanev

 

Educatio 2020

Január 9-én nyílik meg a 2020-as Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, a helyszín ismét a budapesti Hungexpo lesz. A belépés továbbra is minden középiskolásnak és látogatónak ingyenes.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190916_Educatio_kiallias#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-09-16

 

Nem lesz ebből felzárkózás

Egyre többen dolgoznak Magyarországon, de még mindig nem elegen. A társadalom eltartottsági rátája a következő években drasztikusan romlani fog - derült ki a KSH becsléséből. A Népszava keretes cikke arra is kitért, hogy a képzetlen munkaerő újratermelődése folyamatos, mert a kormány a minél korábbi munkába állást, az iskolaelhagyást ösztönzi. Ezért szűkíti a felsőoktatásba való belépés lehetőségét, illetve butítja le a szakoktatást is. A KSH jelentése is alátámasztja, hogy a magyar oktatási rendszer teljesítménye messze van a kívánatostól: a legfeljebb nyolc általánost végzettek aránya 21,2 százalék volt tavaly, a 15-64 éves korosztályban ez 1,5 millió főt jelent.

https://nepszava.hu/3050325_nem-lesz-ebbol-felzarkozas-egyre-rosszabb-az-eltartottsagi-rata

 

szeptember 17.

 

Nincs roham a nyelviskolákban

A jövőre érettségiző diákok közül már senki sem juthat be a felsőoktatásba középfokú nyelvvizsga nélkül. Ennek ellenére egyelőre nem özönlötték el a nyelviskolákat a fiatalok, és nincs kiugrás a nyelvvizsgára jelentkezők, illetve az újonnan akkreditált vizsgahelyek számában sem - tudta meg a Magyar Nemzet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nincs-roham-az-iskolakban-7309679/

 

Fantomok

A középiskolai nyelvoktatásnak nem célja, hogy nyelvvizsgára készítse fel a tanulókat - emlékeztetett a Népszava jegyzetírója.  Arra pedig nincs mindenkinek pénze, hogy magántanárhoz járjon. A kormányt az ombudsman véleménye is hidegen hagyta. Amíg pusztán az a cél, hogy a diplomához vezető utat szűkítsék, addig csak gazemberségről beszélhetünk - írta Juhász Dániel. https://nepszava.hu/3050358_fantomstrategia

 

Debrecen polgármestere is a méregdrága magániskolába járatja gyermekét

Debrecen fideszes polgármestere, Papp László a Modern Városok Program állami 3,3 milliárdjából épült, magas éves tandíjat szedő Debreceni Nemzetközi Iskolába íratta be kisebbik, alsó tagozatos gyermekét - erről jutottak el hírek a Népszavához. Az iskolában - amelyet a polgármester avatott fel augusztus végén - az elsősök és a másodikosok éves tandíja 2 millió 897 ezer 500 forint. A városháza közölte: az iskolaválasztást családi, magánügynek tartják. Egyébként egyik fideszes képviselőjelölt gyereke is az új, milliós tandíjú iskolába jár.

https://nepszava.hu/3050327_debrecen-polgarmestere-is-az-allami-milliardokbol-epult-meregdraga-maganiskolaba-iratta-be-gyereket

 

Nem egyházi oktatásra, hanem minőségi közoktatásra lenne szükség

Az, hogy egy állami vezető kinyilatkoztassa: az államnak támogatnia kell a gyerekek egyházi iskolázását, egy szekuláris államban elfogadhatatlan. Nonszensz. Egy modern államnak a feladata az lenne, hogy olyan állami, mindenki számára hozzáférhető oktatási rendszert építsen ki és tartson fenn, mely megfelelő, modern tudást nyújt a tanulóknak, megtanítja őket a kritikus gondolkodásra, és világi közösségi értékekre neveli őket - írta a Mérce Kövér László kijelentéseire reagálva. A házelnök szerint az egyházi oktatást a felelős politikának nemcsak tiszteletben kell tartania, hanem támogatnia is kell.

https://merce.hu/2019/09/17/kover-teved-nem-egyhazi-iskolakra-hanem-minosegi-kozoktatasra-lenne-szukseg/

 

Tatabányán katolikus gimnázium épül állami milliárdokból

Megkezdődött Tatabányán egy 12 osztályos katolikus gimnázium felépítése, amelyhez felhasználják a 119 éves, egykori bányakórház épületét - közölte a Székesfehérvári Egyházmegye, amely a Modern városok programban 3,6 milliárd forintot kapott a beruházásra.

https://magyarnemzet.hu/belfold/megkezdodott-a-tatabanyai-katolikus-gimnazium-epitese-7312436/

 

Falhoz vágtak egy diákot a gyöngyöspatai iskolában

Tankerületi vizsgálat indult az egyik vezető ellen testi bántalmazás miatt a gyöngyöspatai iskolában. Egy édesanya azért tett feljelentést, mert szerinte az egyik vezető a szeme láttára olyan erővel nyomta fel 12 éves gyerekét a falra, hogy a testén zúzódások keletkeztek. Elindult egy petíció is, amelyet eddig több száz gyöngyöspatai roma és nem roma szülő írt alá annak érdekében, hogy távolítsák el az érintett személyt a pozíciójából.

https://abcug.hu/falhoz-vagtak-egy-diakot-a-gyongyospatai-iskolaban/

 

Parkolót adtak át gyerekek gyűrűjében Cserkeszőlőn

Boldog István fideszes országgyűlési képviselő gyerekgyűrűben adott át Cserkeszőlőn egy új parkolót. A mostani választási kampányban nem ő az egyetlen, aki gyerekeket használ díszletként.

https://24.hu/belfold/2019/09/17/boldog-istvan-cserkeszolo-parkolo-atadas-szuperbetyar/

 

szeptember 18.

 

Fórum Székesfehérváron: dönteni kell, hogyan érheti el célját a PSZ

A hétvégi kongresszusnak kell döntenie arról, hogy sztrájkot, tüntetést, illetve milyen akciót szervezzen a PSZ, hogy bér- és egyéb követeléseit teljesítse a kormány - erről is nyilatkozott a 2019. szeptember 18-án, Székesfehérváron tartott fórum kapcsán Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a helyi tv-nek. Jámbor Ferencné megyei elnök fontosnak tartotta, hogy tájékozottak legyenek a szakszervezeti tagok minden, őket érintő kérdésben. A tájékoztatást szolgálják az őszi tanévnyitó fórumok, amelyeket szinte minden megyében megtart a Pedagógusok Szakszervezete.

https://www.fehervartv.hu/video/index/28589?jwsource=em

 

A változásokról beszéltek Székesfehérváron

A Bory Jenő Általános Iskolában tartották a Pedagógusok Szakszervezete  (PSZ) Fejér Megyei Szervezete Titkárok Tanácsának értekezletét 2019. szeptember 18-án. Jámbor Ferencné megyei elnök mellett a szakszervezet országos elnöke, Szabó Zsuzsa és Palotás József oktatási szakértő tájékoztatta a megjelenteket. Szó volt a köznevelési törvény módosításáról, a tanárhiányról, a követelésekről, a hétvégi kongresszusról. A helyi lap is beszámolt róla.

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-valtozasokrol-beszeltek-a-bory-jeno-altalanos-iskolaban-a-pedagogusok-szakszervezetenek-megyei-titkarai-3288081/

 

4543 betöltetlen állás az oktatásban a második negyedévben

Miután Rétvári Bence államtitkár nem árulta el, hány pedagógus hiányzik, a 24.hu a KSH adatai alapján azt írta: 2019 második negyedévében 4543 állás volt az oktatásban. A legtöbben, több mint kétezren a középfokú oktatásból hiányoztak, ez szám növekvő tendenciájú az utóbbi években. Más adatot is sorolt a portál.

https://24.hu/belfold/2019/09/18/oktatas-ksh-ures-allashelyek/

 

Felsős diákot is alsós tanító tanít

Nem sikerült nyáron minden üres állást feltölteni, ezért most a felső tagozatos diákoknak is alsó tagozatos tanár tart matematikaórát a zuglói Hunyadi János Általános Iskolában. A hírt több szülő is megerősítette, akik arról is beszámoltak: 7. és 8. osztályban nincs fizika, kémia és informatika tanár. Az intézményvezetés nem cáfolta a szülőket, de nem is akart bővebben nyilatkozni. Az iskolát fenntartó Közép-Pesti Tankerületi Központ szerint az alsós tanerő megfelelő képesítéssel rendelkezik ahhoz, hogy 5. és 6. osztályban matematikát tanítson.

https://nepszava.hu/3050460_annyira-nincs-tanarhiany-hogy-felsosoknek-is-alsos-tanito-tanitja-a-matekot

 

OKJ-s képzés nélkül a nevelőszülők

A jelenlegi Országos Képzési Jegyzéken még szerepel a nevelőszülői képzés, mint államilag elismert szakképesítés, ám a Népszava birtokába került, a kormány által még nem tárgyalt új szakmajegyzéken már sem az alapképzések, sem a részszakképesítések között nem találni. A gyermekek gondozásával, nevelésével foglalkozó szakképesítések mintegy kétharmada tűnt el: nincs már a listán például csecsemő- és gyermekápoló, gyermek intenzív szakápoló, gyermekotthoni asszisztens, de még óvodai dajka képzés sem. Ami maradt: kisgyermekgondozó, -nevelő, gyermek és ifjúsági felügyelő, szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens.

https://nepszava.hu/3050461_okj-s-kepzes-nelkul-a-neveloszulok

 

Milliós kártérítés roma gyerekeknek

Precedensértékű, jogerős ítélet született a Debreceni Ítélőtáblán: megerősítették az első fokon eljáró bíróság döntését abban a perben, amelyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indított gyöngyöspatai roma gyerekek 2004-2014 közötti szegregációja és alacsony szintű oktatása miatt. A kártérítés összegét több gyerek esetében megemelték: míg az első fok összesen 89 millió forintot ítélt meg a felpereseknek, a másodfokú döntés értelmében az összeg a 100 millió forintot is meghaladhatja.

https://nepszava.hu/3050550_millios-karterites-roma-gyerekeknek-iskolai-szegregacio-miatt

 

Fél éve kész a futópálya, de ismét átadták, gyerekek előtt

Több szülő felháborodott, hogy gyermekét politikai kampányeseményen látta viszont Győrben, a helyi médiában. Borkai Zsolt fideszes polgármester és a városhoz tartozó Győrszentiván önkormányzati képviselője, Sík Sándor egy 210 méter hosszú futópályát adott át. Az eseményen a helyi média, valamint a Váci Mihály Általános Iskolából több iskolás is részt vett. A szülők nem értik, miért mutogatták a gyermekeiket úgy, hogy ehhez az iskola semmilyen hozzájárulást nem kért. Az igazgató azt mondta: szívesen mennek énekelni, szavalni, ha az ember kap valamit, azt vissza is adja.

https://index.hu/belfold/2019/09/18/szulok_iskola_kampanyesemeny_gyor/

 

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének vezetőivel találkozott Palkovics László

A miniszter elmondta: kiemelten számít az FDSZ támogató hozzáállására a felsőoktatás megerősítésében.  A szakszervezet delegáltjai nyitottságukat fejezték ki a folyamatos párbeszédre a magyar felsőoktatás jövőjéről.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/palkovics-laszlo-a-felsooktatasi-dolgozok-szakszervezetenek-vezetoivel-talalkozott

Utóbb az FDSZ is kiadta közleményét:

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/19831-kapcsolatfelvetel-az-fdsz-es-az-itm-kozott

 

Újratárgyalnák a minimálbért - a sor végén kullogunk

A Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívását a Pénzügyminisztériumnál. A 2018 végén elfogadott bérmegállapodás az idei és a jövő évre is 8-8 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést rögzített, szintén 8 százalékban határozták meg az általános béremelésre vonatkozó ajánlást is. Kordás László elnök szerint a gazdaság eddigi teljesítményéről szóló elemzések azt mutatják: 10 százalék feletti béremelésre is lehetőség lett volna már az idén is, így jövőre kétszámjegyű emelést szeretnének.

https://nepszava.hu/3050474_a-sor-vegen-kullogunk--ujratargyalnak-a-minimalbert

 

Megtarthatja érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon volt igazgatója?

Vásárhelyi Jánost gyermekek ellen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatt ítélte el a bíróság. Díszpolgári címét talán visszavonják, de érdemkeresztjét a törvények közötti ellentmondás ellenére is megtarthatja.

https://168ora.hu/itthon/bicske-kossuth-zsuzsa-gyermekotthon-igazgato-allami-kituntetes-kituntetes-visszavonas-174269

Frissített cikk:

https://168ora.hu/itthon/tarlos-istvan-pedofilia-gyermekmolesztalas-szexualis-eroszak-kituntetes-bicskei-gyermekotthon-bicskei-igazgato-visszavonas-onkormanyzati-valasztas-2019-174354

 

szeptember 19.

 

A PSZ fóruma Szolnokon

Szabó Zsuzsa elnök és Palotás József szakértő a PSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete tanévnyitóján vett részt. Mint elhangzott: a hétvégi kongresszus dönt a tiltakozó akcióról, ugyanis az eddigi tárgyalások nem hozták meg a várt eredményt a béremelésről, az egyéb követelésekről.

https://www.youtube.com/watch?v=2LOL9hWiG_k&feature=youtu.be

 

Magasabb kormányzati pozícióban a köznevelés - folytatják a párbeszédet 

Rendszerszinten nincs tanárhiány, csak helyi problémák - mondta Maruzsa Zoltán a Magyar Hírlapnak. Ő szeptembertől államtitkárként felügyeli a köznevelést. „A pedagógusbér-emeléssel és a pedagógushallgatóknak szóló ösztöndíjakkal gondoskodunk a pedagógusutánpótlásról” - fejtette ki. (…) A béremelésről ismét jelezte: „Átlagosan ötven százalékkal emelkedett a pedagógusok bére. Összességében száznyolcezer kolléga minősült már, és mintegy tízezren szerezték meg a mesterpedagógusi fokozatot, ami már jelentős béremelkedéssel jár. A továbblépés érdekében minden, a pedagógusokat érintő kérdésben továbbra is folytatjuk a párbeszédet a pedagógus szakszervezetekkel.”

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190919-magasabb-kormanyzati-pozicioban-a-kozneveles

 

Piacélénkítő lenne a pedagógusok bérének emelése

Mintegy 0,25 százalékpontos növekedési többletet jelentene, ha a tanárok bérét 30 százalékkal emelnék - mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A jövő évi költségvetés céltartalékaiban meglehet a fedezet a béremelésekre, ezeket a bértárgyalások alakulásától függően aktiválhatja a kormány. A szellemi foglalkozásúakhoz képest 31, a diplomásokhoz képest pedig 38 százalékos lemaradásban vannak a tanári fizetések, annak ellenére, hogy 2014 és 2020 között mintegy 40 százalékkal nőtt a pedagógusbérekre az állami ráfordítás. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője szerint a bérek emelkedése megakadályozza a tanárok más szektorba vándorlását, növelik a motivációjukat. Úgy látja, a jövő versenyképessége és hozzáadott értéke szempontjából kulcskérdés az oktatás fejlesztése.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/piacelenkito-lenne-a-pedagogusber-emeles-1756215/

 

Jelentős digitális fejlesztések zajlanak az iskolákban

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően szélessávú, biztonságos wifi-hálózat épült ki az állami iskolákban, 100 ezer informatikai eszközt is beszereztek a tanulóknak és a pedagógusoknak - hangzott el az ITM és az Emmi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára elmondta, az elmúlt másfél évben több mint 45 ezer notebookot, 24 ezer tanulói tabletet, 3000 interaktív panelt vásároltak, folyamatban van még ötezer projektor beszerzése.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/jelentos-digitalis-fejlesztesek-zajlanak-az-iskolakban

 

Elindult a Lázár Ervin Program

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának idén elindított programja minden általános iskolás számára (több mint 700 ezer gyermek) biztosítja, hogy eljuthasson kulturális intézményekbe. Hajnal Gabriella, a Lázár Ervin Programot lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke elmondta: az iskolák várhatóan már november közepétől jelentkezhetnek a rendezvényekre.

http://tantrend.hu/hir/elindult-lazar-ervin-program

 

Diákok véleménye: sok felesleges dolgot tanulnak

Elkészült az első magyarországi jelentés a gyermekjogokról: több mint ötezer gyermek mondhatta el véleményét például arról, milyen oktatást szeretne, mi aggasztja leginkább a jövővel kapcsolatban, mennyire érzi magát biztonságban. A jelentésből egyértelműen kirajzolódik, mi a legfontosabb a gyerekeknek: ez pedig az oktatás. Úgy gondolják, hogy hazánk főként úgy teheti jobbá a gyerekek helyzetét, ha minőségi oktatást és álláslehetőségeket biztosít. A megkérdezettek 63 százaléka úgy látja, sok minden, amit tanul, haszontalan.

https://24.hu/belfold/2019/09/19/ensz-gyerekjelentes-a-gyerekjogok-helyzeterol-2019/

 

A debreceni polgármester hisz a helyi közoktatás sikerében, de gyermekét magániskolába járatja

Elismerte Papp László, Debrecen fideszes polgármestere, hogy kisebbik gyermekét a majdnem hárommillió forintos éves tandíjat szedő Debreceni Nemzetközi Iskolába járatja. A helyi médiának azt mondta: rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében, de ugyanígy hisz a nemzetközi iskoláéban is, másképp nem támogatta volna annak létrehozását. Ám arról nem beszélt, hogy az iskolát működtető Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ Nonprofit Kft.-nek maga az önkormányzat a többségi tulajdonosa, így a fenntartás költségei is javarészt a debrecenieket terhelik majd.

https://nepszava.hu/3050614_papp-laszlo-hiszek-a-debreceni-kozoktatas-sikereben

 

Kiből lehet magántanuló?

A magántanulói jogviszonyt a törvénymódosítás alapján egyéni munkarendnek nevezik. Annak a diáknak, akinek még augusztus végig kérelmezték a magántanulói státuszát, az iskolaigazgató hozta meg a döntést. Szeptembertől  az Oktatási Hivatalhoz került ez a feladat, vagyis onnantól számítva ők bírálják el a beadott kérelmeket - emlékeztetett a szakmai portál.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190919_kibol_lehet_magantanulo

 

„Könyörgöm, vezessük be a virtuális szülői értekezleteket!”

Olyan világban élünk, ahol emberek külföldre képesek az interneten keresztül dolgozni, ahol a konferenciahívás már tökéletesen működik, ahol az e-mailek repkednek a földrészek között. Mindenkinek sokkal jobb lenne, ha egy pár soros e-mailben elküldenék a tanárok azt, amit el akarnak mondani, amit tudnunk kell az iskolai évről, fizetnivalókról, eseményekről. Egy édesanya panasza.

https://nlc.hu/csalad/20190919/szuloi-ertekezlet-velemeny/

 

szeptember 20.

 

Konténertantermekkel várják az elsősöket? PSZ: elsiették a döntést

Konténertantermekben kezdhetik a tanévet jövőre az első osztályosok több budapesti iskolában, a tankerületek már tervezik ezek beszerzését - értesült a Népszava. Az egyik fővárosi tankerület legutóbbi értekezletén vetődött fel a megoldás, amire a köznevelési törvény nyáron elfogadott módosítása miatt van szükség. Jövőre ugyanis az augusztus 31-ig hatodik életévét betöltő gyermeknek iskolába kell mennie. Ez is azt mutatja, hogy ismét egy elsietett, átgondolatlan döntés született, nem mérték fel, lesz-e minden iskolában helye a hatéveseknek – nyilatkozta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás ismertette a PSZ becsléseit is, melyek szerint jövőre átlagosan félosztálynyival lesz magasabb az elsősök száma, bár nagyok az eltérések.

https://nepszava.hu/3050773_kontenertantermekkel-varjak-az-elsosoket-tobb-budapesti-iskolaban

 

A válogatás nem teljes körű!