Hírek

Heti lapszemle 2019. július 19.

Heti lapszemle 2019. július 19.

PSZ - Heti lapszemle

2019. július 19.

 

A PSZ is tiltakozott a köznevelési törvény módosításának elfogadása miatt, az alelnök szakmai kifogásokat sorolt nyilatkozataiban. A Pedagógusok Szakszervezete szerint negatív hatása lesz a kötelező nyelvvizsgának a tanárképzésben is, mert csökken a felvehető diákok száma, miközben a tanárok átlagéletkora elég magas. A nyugdíjazások miatt aggasztó lehet a tanárhiány, különösen hosszú távon, erre is felhívta a figyelmet a PSZ. Várjuk kreatív pedagógusok karikatúráit, téma van bőven! További hírek a lapszemlében.

 

július 12.

 

A PSZ tiltakozik a köznevelési törvény módosításának elfogadása ellen

Sajnálattal vette tudomásul a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), hogy a parlament a szakmai kifogások ellenére is megszavazta a köznevelési törvény módosítását 2019. július 12-én. A szakszervezet úgy látja: a módosítások tovább csorbítják az óvodák, iskolák szakmai autonómiáját, a szülők önrendelkezési jogát. A közlemény a honlapunkon olvasható.

https://pedagogusok.hu/hir/3793/a-psz-tiltakozik-a-koeznevelesi-toerveny-modositasanak-elfogadasa-ellen

 

A PSZ több kifogást is megfogalmazott a törvénymódosításról

Az igazgatói pályázatok véleményeztetésének eltörlése alapvetően csorbítja a helyi demokráciát, mert nem szólhatnának bele a pedagógusok, a szülők és a diákok abba, hogy ki lesz az iskola igazgatója. Erről is beszélt az RTL híradójának Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke, miután a parlament elfogadta a köznevelési törvény módosítását.

https://youtu.be/JEDvack_4t4

Nyilatkozott az Inforádiónak:

https://pedagogusok.hu/userfiles/Modosult_a_koznevelesi_torveny_PSZ_reag.MP3

A Klubrádiónak is:

https://pedagogusok.hu/userfiles/psz_klubradio190712.mp3

 

A PSZ óvodapedagógusai szerint jól működött az eddigi rendszer

A szülők és az óvodapedagógusok eddig közösen döntöttek arról, hogy a gyermek iskolaérett-e avagy sem. Az elfogadott törvénymódosítás szerint 2020 januárjától új szabály lép életbe: a gyermeknek iskolába kell mennie abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti. A PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke, Verba Attiláné szerint ez szakmailag rossz döntés, ráadásul a szülők jogai is sérülnek. A jövőben egy állami szervezet dönt arról, maradhat-e mégis óvodában a gyermek. A szakmai tagozat vezetője a Civil Rádió műsorának nyilatkozott 2019. július 12-én.

https://pedagogusok.hu/hir/3798/a-psz-ovodapedagogusai-szerint-jol-mukoedoett-az-eddigi-rendszer

 

Jövőtlen jövő - A kormány bezárja az oktatási kiskapukat is

A köznevelési törvény módosításának mindegyike a szülők és a gyermekek jogait korlátozza. A jogszabály átírása azon intézkedések sorába tartozik, amelyekből arra lehet következtetni, hogy Orbán Viktor ebben a kormányzati ciklusban a középosztály helyének kijelölésével építi tovább társadalmi vízióját.

https://168ora.hu/itthon/jovotlen-jovo-a-kormany-bezarja-az-oktatasi-kiskapukat-is-171053

 

Ma végleg államosítják a gyerekedet

„Elfogadták azt a köznevelési törvénycsomagot, amivel te is rosszul fogsz járni, ha csak egy kicsit is érdekel, ki, mit és hogyan tanít a gyerekednek az iskolában. Hogy kellően cinikus legyen: mindezt azokra a gyerekekre hivatkozva találta ki a kormány, akik épp a kormány nemtörődömsége miatt kerültek kilátástalan helyzetbe. Megszűnő magántanulóság, lehetetlen helyzetbe hozott alternatív iskolák, kézivezérelt igazgatók. A mai nap a haragé és a felháborodásé, de lehet és kell is tenni az új szabályok ellen” - ezt írta a TASZ blogja, átnézve a változásokat.

https://ataszjelenti.blog.hu/2019/07/12/ma_vegleg_allamositjak_a_gyerekedet

 

július 13.

 

Kötelező nyelvvizsga: 2020-ban összeomolhat a felsőoktatás

Jövőre csak az felvételizhet felsőoktatási intézménybe, akinek legalább egy középfokú nyelvvizsgája van. A felsőfokú pedagógusképző intézményekben jelenleg a felvett diákok mindössze 42 százalékának van B2-es nyelvvizsgája - mondta a Magyar Hangnak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke. Az óvodapedagógus- és a tanítóképzésre jelentkezők között pedig még ennél is kevesebb a megfelelő bizonyítvánnyal rendelkezők száma. Pedig az új nyelvvizsga-követelmény nélkül is nagy a lemorzsolódás: évente 9-10 ezren kezdik meg tanulmányaikat valamely pedagógusszakon, ugyanakkor tavaly 2500-nál is kevesebben tették le a minősítő gyakornoki vizsgát, tehát a felvételizők töredéke maradt a pályán.

https://magyarhang.org/belfold/2019/07/13/kotelezo-nyelvvizsga-2020-ban-osszeomolhat-a-felsooktatas/

 

Demonstrációt hirdettek augusztus 31-ére

A köznevelési módosítások ellen tiltakozó szülők július 12-én petíciót adtak át az országgyűlésnek, ám kormánypárti képviselők hiányában azt ellenzéki politikusok vették át. Egyikőjük, Ander Balázs úgy fogalmazott: „a kormány nem ismerte fel, hogy ennek az országnak, nemzetnek a túlélési esélyét az jelentené, hogy versenyképes tudás birtokában lévő társadalmunk legyen, ami a fennmaradást biztosítani tudja.” Éppen ezért egy civil kezdeményezés tüntetést hirdetett augusztus 31-ére.

https://alfahir.hu/2019/07/14/koznevelesi_torveny_ander_balazs_demonstracio

 

Vélemény: Elfogadók

A parlament elfogadta a köznevelési törvény tanszabadságot, a gyerekek és a szülők jogait tovább csorbító módosítását. Több mint 150 ezer pedagógus és több millió szülő pedig elfogadta, hogy elfogadták.

https://nepszava.hu/3043019_elfogadok

 

 „Ha úgy gondolod, hogy téged nem érint, akkor szólok: de!”

„Elmondom, hogy mit művel az állam az oktatással! Úgy, hogy akkor is értsd, ha egy darab gyereked sincs, utálod őket, és nem is akarsz - és akkor is, ha már kinőttek a suliból, és akkor is, ha még majd most fognak iskolába kerülni!”

https://varosikurir.hu/ha-ugy-gondolod/

 

Tankönyvi szövegen túl kutatási eredményeket is átad egy fiatal gimnáziumi tanár

Maróti Zsolt Viktor történelemtanár az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium tanáraként és a Balassi Intézet oktatójaként igyekszik beépíteni a legújabb infokommunikációs technológiát is a tanórákba, mert szerinte a „tanár számára is sokkal érdekfeszítőbb a munka, ha nem pusztán a bevált sablonokat alkalmazza újra és újra.” Az Újkor portál készített vele interjút, amelyből a lendületességén, pályaszeretetén és a módszerein kívül kitűnt „a több lábon állás” filozófiájának hasznossága is.

http://ujkor.hu/content/igyekszem-tankonyvi-szovegen-tul-legfrissebb-kutatasi-eredmenyeket-kozvetiteni-interju-maroti-zsolt-viktorral

 

július 14.

 

Kis csodák, ha találkoznak

Hiánypótló klubot álmodott meg egy édesanya autista gyermekével, ahol egymásra találhatnak a nem hétköznapi fiatalok. Az első Csudibogár-találkozón járt a Népszava: ott kiderült, milyen különleges képességei lehetnek az autistáknak, és mekkora bajban van egy szülő, ha megfelelő iskolát szeretne találni gyermekének.

https://nepszava.hu/3042831_kis-csodak-ha-talalkoznak

 

július 15.

 

Több iskola bármilyen szakos tanárt keres

A tanév végeztével a szokásosnál is több pedagógust keresnek az iskolák. Rétvári Bence államtitkár szerint nem vészes a helyzet, ám a számok mást mutatnak. Ráadásul sok intézményben „bármilyen szakos” tanárt keresnek. A Nemzeti Pedagógus Kar szerint a következő öt évben mintegy 15 ezren, az ezt követő 5-5 évben pedig 30-30 ezren mehetnek nyugdíjba, azaz 15 év alatt 60-70 ezer tanár távozhat a közoktatásból.

https://24.hu/belfold/2019/07/15/tanarhiany-pedagogushiany-oktatas/

 

Újabb akcióra készülnek a Waldorf-iskolák

A köznevelési törvény értelmezéséről folytatott további egyeztetésektől azt várja a Waldorf Szövetség, hogy iskolái lényegében ugyanúgy működhetnek, mint eddig. Szabó Zoltán elnök szerint az elmúlt években több támadás is érte az alternatív iskolákat, de ezeket sikerült kivédeni. Hogy ebben szerepe volt-e annak, hogy sok fideszes politikus gyereke is Waldorfba jár, nem tudja. Az eddigi eredmények közül hangsúlyozta: a törvénybe nem került bele az osztályozás kötelezettsége. Az benne van a jogszabályban, hogy az alternatív iskolák kerettanterve legfeljebb 30 százalékban térhet el a központitól, de ezt úgy is lehet értelmezni, hogy az ne legyen negatív hatással a Waldorf-iskolákra.

https://www.klubradio.hu/adasok/ujabb-sikeres-haritasra-keszulnek-a-waldorf-iskolak-108085

 

Egy magántanuló vallomása

A köznevelési törvény módosítása szerint megszűnik a magántanulói státusz, felváltja az „egyéni munkarendben tanuló” kategória. De azt, hogy ki kerülhet bele, nem a tanuló valós helyzetét és jellemét ismerő szülő, nem is az iskolaigazgató vagy a tanárai döntik majd el, hanem az állam. Egy magántanuló szerint státuszával épp attól menekült meg, hogy csődtömeggé váljon.

https://wmn.hu/ugy/51082-nyary-luca-a-magantanulas-mentett-meg-attol-hogy-csodtomegge-valjak---igy-latja-az-uj-torvenyt-egy-erintett-diak

 

Sok közpénz kell még a debreceni magániskolára

Szeptemberben nyit Debrecenben az alapítványi iskola, ahova a jelentkezés is 100 ezer forintba kerül. Ösztöndíjas helyek egyelőre nem lesznek, az építkezést az adófizetők állják, a számla átlépte a 3,5 milliárd forintot. Az iskolát a magyar állam és a debreceni önkormányzat építi fel és üzemeli be.

https://hvg.hu/gazdasag/20190715_Kell_meg_164_millio_forint_kozpenz_a_millios_tandijjal_indulo_elit_maganiskolara

 

Az OKJ-s tanfolyamokat is kinyírja a kormány?

A jelenlegi OKJ-s felnőttképzési rendszer lehetővé teszi a rugalmas és rövid időtartamú tanfolyamok szervezését, 2020-tól azonban már több év alatt - így nyilvánvalóan sokkal drágábban - lehet megszerezni a szakmai képzéseket. A Szakképzés 4.0 dokumentumban megfogalmazott és a kormány által elfogadott stratégia szerint a jelenleg az Országos Képzési Jegyzékben található 766 államilag elismert szakmai képzést 200 alá csökkentenék 2020-tól.

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/kinyirja-az-okj-tanfolyamokat-is-a-kormany/6010/

 

Palotás József: a munkaerőpiachoz kell igazítani a szakmai képzést

A PSZ szakértője, Palotás József az OKJ-s lista átalakításának tervéről a Klubrádiónak nyilatkozott. Azt mondta: a munkaerőpiacnak kell döntenie, mely szakmákat lehet rugalmasabb képzési formákban elsajátítani és melyeket iskolarendszerű oktatásban.

https://pedagogusok.hu/hir/3797/palotas-jozsef-a-munkaeropiachoz-kell-igazitani-a-szakmai-kepzest

 

Összekötni, ami összetartozik

Összesen 317 ezer gyermek kapott lehetőséget, hogy iskolai keretek között utazhasson valamely külhoni magyar területre, emellett tízezer diák szerzett már honvédelmi alapismereteket, a nemzeti összetartozás napi programokra pedig idén ötezer tanuló érkezett. A diákok nemzeti identitásának erősítését és a hazafias nevelést számos intézkedéssel segíti a kormány.

https://magyarnemzet.hu/belfold/osszekotni-ami-osszetartozik-7113701/

 

Takaró Mihály szerint Eszterházy Péter kultúraromboló

Takaró Mihály (akire a hazafias nevelést bízták) csak azt hajlandó tanítani, ami építi a diákjait, ami rombolja, azt nem. Esterházy Péter Így gondozd a magyarodat című szövegéből idézett, amelyből kiragadott részleteken keresztül odáig jutott, hogy Esterházy kultúraromboló, tehát nem kell tanítani. Beszámoló a Komáromban tartott előadásáról.

https://varosikurir.hu/takaro-mihaly-az-emmi-felfedezett-esterhazy-petert-nem-kell-tanitani-mert-kulturarombolo/

 

Milliós sérelemdíjért perel Nagy Blanka, akit a kormányhoz közeli sajtó igyekezett lejáratni

A Lokál után az Origó is jogerősen elveszítette a sajtópert Nagy Blanka ellen, akit azzal próbáltak lejáratni, hogy bukásra áll és alig jár iskolába. A diáklány ügyvédje szerint a dupla pernyertesség után következő lépésként sérelemdíjat kérnek a karaktergyilkossággal próbálkozó lapoktól, mivel több kormányhoz közeli lap megint szinkronban indított támadást, ez összességében milliós összeg is lehet.

https://hvg.hu/itthon/20190712_Millios_serelemdijert_perel_Nagy_Blanka_az_Origo_is_elhasalt_a_birosagon?_ga=2.6737266.1786668090.1563189567-1062160245.1562565991

 

Tanszerekkel jótékonykodhatnak az iskolások

Idén nyáron is tanszergyűjtésbe kezdett a Re-Formáló Egyesület: arra kérnek mindenkit, hogy ne dobják ki a jó állapotban lévő, de megunt iskolatáskákat, tolltartókat, tornazsákokat és a megmaradt taneszközöket, hanem juttassák el azokat a gyűjtőpontokra. A megunt iskolaszereket rászoruló diákoknak osztják ki. Ha valaki távol él a gyűjtőpontoktól, postán vagy futárral is elküldheti a csomagot.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190712_tanszergyujtes

 

A Suzuki még mindig nem ismeri el a szakszervezetet

Félpályás útlezárásokkal tiltakozott a Vasas Szakszervezeti Szövetség az esztergomi Suzuki gyárnál. Az érdekvédők azért tiltakoztak, mert a cég még mindig nem a jogszabályok szerint viselkedik a szakszervezettel.

http://www.atv.hu/belfold/20190715-utlezarasokkal-tiltakoznak-az-esztergomi-suzuki-gyarnal

 

július 16.

 

A köznevelés karikatúrája: a PSZ szerint téma van bőven

A Pedagógusok Szakszervezete kreatív pedagógusokat kér arra, készítsenek karikatúrát, amely szemlélteti, mit gondolnak a köznevelés helyzetéről, a kizsigerelt tanárokról, az alacsony bérekről, az agyonhajszolt diákokról, az örökké változó szakképzésről, az elöregedő pedagógustársadalomról. Azt se feledjék, hogy a PSZ készül az őszi tiltakozó akciókra! További részletek a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hir/3796/a-koezneveles-karikaturaja

 

Átfogó szakképzési reform

A kormány várhatóan novemberben nyújtja be a szakképzési törvény módosító javaslatát. Cél, hogy a szakképző intézmények szerkezete, a képzések tartalma, a képzési módszerek, a számonkérés módjai rugalmasabban alkalmazkodjanak az elvárásokhoz, a gyakorlati képzések még jobban igazodjanak a munka világához. A cikk felidézte: a korábban nyilvánosságra került szakképzési stratégia rögzítette: a szakképzésben dolgozó pedagógusok számára önálló életpályamodellt kell kialakítani, speciális foglalkoztatási és bérezési feltételekkel, új minősítési rendszerre is szükség lesz.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190716-atfogo-szakkepzesi-reform

 

Az oktatási államtitkár szerint nem csorbulnak a szülők jogai

Egységes, átlátható rendszer kialakítása a célja a köznevelési törvény módosításának, a szülői jogok nem csorbulnak - mondta Bódis József oktatásért felelős államtitkár a Kossuth rádióban. Az Országgyűlés a minap módosította a köznevelési törvényt, ennek részeként az óvodába járási kötelezettség alól nem a gyermek ötödik, hanem csak negyedik életévéig lehet felmentést kérni. Bódis József azt mondta: a gyermekek óvodába járása hároméves kortól kötelező, de sok jelzést kaptak arról, hogy a felmentési lehetőségeket „elég puhán kezelték bizonyos területeken.”

http://eduline.hu/kozoktatas/20190716_koznevelesitv#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm
_campaign
=hirkereso_2019-07-16

 

A Fidesz úgy csorbítja a jogait, hogy ön észre sem veszi

„Ön szerint a szülő joga, hogy szeme fényének életét, tanulmányait egyengesse, vagy inkább átadná a Fidesznek a megtiszteltetést?” Bódis József nyilatkozatára reagált a cikk.

https://varosikurir.hu/a-fidesz-ugy-nem-csorbitja-a-jogait-hogy-on-eszre-sem-veszi-vagy-ra-sem-rant/

 

Egyszerre 11 óvónő mondott fel egy budapesti óvodában

Tizenegyen mondtak fel a káposztásmegyeri Bőrfestő Óvodában - értesült egy volt dolgozótól az Újpesti Hírmondó. Olyan pedagógusok hagyták ott az óvodát, akik már az alakulás óta ott dolgoztak. A távozások egyik oka, hogy új vezetőt neveztek ki az intézmény élére. Egy olyan embert, aki másfél évvel ezelőtt került be az óvodába: neki még Pedagógus I. minősítése van, most ősszel fogja megszerezni a Pedagógus II. minősítést - mondták el a helyi lapnak.

https://ujpestihirmondo.hu/2019/07/16/oriasi-bajban-a-borfesto-ovoda-csoportosan-mondtak-fel-az-ott-dolgozok/?fbclid=IwAR1wzwvussPqWt_J0iBWB07_dcMWMrUDPridH4Uf1K8TI1UYFsfXBS2e1yE

 

Nincs veszélyben a szeptemberi kezdés a Bőrfestő Óvodában

Az ujpest.hu oldalon később azt írták: a Bőrfestő Óvodába a jelenlegi vezető, Babos Józsefné nyugdíjba vonulása miatt januárban vezetői pályázatot írtak ki. Erre három belső pályázó jelentkezett. „Sajnálatos, hogy a vesztes pályázók nem tudván beletörődni vereségükbe, május hó folyamán bejelentették felmondásukat és egyikük erre biztatta az őt támogató kollégákat is”. Az intézménybe május eleje óta 10 óvodapedagógust vettek fel vagy helyeztek át más intézményekből, így jelenleg 2 üres állás van, melyre több pályázó is jelentkezett, így a szeptemberi kezdés nincs veszélyben - tették hozzá.

https://nepszava.hu/3043348_egyszerre-tizenegyen-mondtak-fel-egy-kaposztasmegyeri-ovodaban

 

Majdnem 4 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből

A közigazgatási állásportálon több mint 3100 tanárt és kb. 940 tanítót keresnek. Nemcsak a fővárosban és környékén, több kisebb település iskolájában is problémát okoz a pedagógushiány. Helyenként komplett osztályok sorsa bizonytalan, mert nem találtak osztályfőnököt - erről az RTL híradója számol be. A PDSZ elnöke szerint szeptemberre akár több mint 5000 tanár is hiányozhat a rendszerből. Szűcs Tamás szerint félő, hogy emiatt a tanév elején elmaradhatnak órák vagy nem lesz szakszerű helyettesítés. Az EMMI szerint ebben nincs semmi rendkívüli, mert ilyenkor váltanak állást a pedagógusok.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/majdnem-negyezer-pedagogus-hianyzik-a-rendszerbol-valahol-teljes-tanari-kart-keresnek/

 

Orbán Viktor letagad kétszázezer éhező gyereket

„Magyarországon nincs éhező gyermek, mert aki óvodába, iskolába jár, az kap étkezést” - mondta a miniszterelnök szokásos rádiós nyilatkozatában. Részlet a személyes hangvételű írásból: „Talán az emberek többsége bele sem gondol, de a nélkülöző gyermek nemcsak az élelmiszerekben szenved hiányt. Sok gyermek életéből egészen egyszerűen hiányoznak a játékok, a mesék, de a saját ágy, az alapvető higiénés termékek, a tisztálkodási lehetőségek, a villany és a fűtés sem adatik meg mindenkinek, ami lelki és egészségügyi problémákhoz, társadalmi hátrányokhoz is vezet.”

https://varosikurir.hu/orban-letagad-ketszazezer-az-ehezo-gyerekeket/

 

Sikeres érettségit semmisítettek meg

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatán tizenöt diák sikeres érettségi vizsgáját utólag megsemmisítette az érettségi vizsgabizottság, pedig a tanulók nem is csaltak a vizsgán. Az ok a különbözeti vizsgákban van. A portál egyelőre várja az illetékesek magyarázatát.

https://index.hu/belfold/2019/07/16/hiaba_erettsegiztek_sikeresen_a_szinyeiben
_megsemmisitettek_erettsegijuket/

 

Reagáltak a Kosztolányi Dezső Gimnázium végzősei a pestisracok.hu cikkeire

A levelet író diákok az iskola elleni támadásként értelmezték a kormányhoz közeli portálon az utóbbi időben megjelent cikkeket a tanárok politizálásáról.

https://pestisracok.hu/valaszlevelet-kuldtek-a-kosztolanyi-vegzosei-miutan-irtunk-az-iskolaban-elterjedt-kormanyellenes-uszitasrol/

 

A népesség több mint harmada diplomás

A diplomások aránya 34 százalékra nőtt Magyarországon, ezzel teljesítettük az Európa 2020 stratégiai programban tett vállalásunkat. Ugyanakkor a felsőoktatásban tanulók száma 22 százalékkal esett vissza az évtized elejéhez képest, ám erre csak részben magyarázat a demográfiai­ helyzet és a külföldön tanulók egyre nagyobb száma. A visegrádi országok közül Lengyelországban és Szlovákiában magasabb (46, illetve 38 százalék) a diplomások aránya.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/a-nepesseg-tobb-mint-harmada-diplomas-2-1632806/

 

Az MTA hű marad Széchenyi szelleméhez

Az MTA közölte: különösen fájdalmas, hogy a törvény elfogadása érdemi kritika és az új rendszer működésére vonatkozó kormányzati stratégia kidolgozása nélkül történt. A Magyar Tudományos Akadémiát feldaraboló törvénymódosítást a minap fogadta el az Országgyűlés kétharmados többséggel. „A magyar tudomány iránt érzett felelősségének tudatában az Akadémia a törvény hatálybalépése után is mindent megtesz annak érdekében, hogy képviselje a tudomány érdekeit, és kiáll a tudomány szabadsága és a tudományos közélet tisztasága mellett.”

https://merce.hu/2019/07/16/mta-az-akademia-hu-marad-szechenyi-istvan-szellemehez/?fbclid=IwAR1lCzVoNGnoti3EnSQyJlfRmq14kIC10TORLpaVlYKA9t7Rl-1IwL6tPbI

 

július 17.

 

Egyre több a korai iskolaelhagyó

Az Európai Unió országai között Magyarország már a hatodik helyen áll a korai iskolaelhagyók száma alapján - derült ki a KSH nemrég megjelent, Magyarország 2018 című kiadványából. A helyzet egy évvel korábban sem volt sokkal jobb, de akkor még a hetedik helyet szereztük meg. 2010-ben Magyarország azt vállalta, hogy 2020-ra a korai iskolaelhagyók arányát 10 százalékra csökkenti, ettől azonban egyre távolodunk.

https://nepszava.hu/3043423_meg-egy-dolog-amiben-szembemegyunk-europaval-egyre-tobb-a-korai-iskolaelhagyo

 

ÉSZT: az oktatási rendszert nem lehet rövid távú gazdasági érdekek mentén átalakítani

„A közoktatási törvény ismételt átalakítása még tovább nehezíti az iskolapadból kikerülő fiatalok továbbtanulási esélyét. Mindezt úgy, hogy az utóbbi tíz évben így is drasztikusan csökkent a felsőoktatásban tanulók száma. (…) Ezért hatalmas felelőssége van a mindenkori kormányoknak, hogy az iskolarendszer az élethosszig tanulásra készítse fel a diákokat. Kifejezetten rossz irány az, amikor az a cél, hogy a közoktatásból kikerülő diák minél hamarabb helyezkedjen el egy alacsony képzettséget igénylő munkakörbe. Ez néhány gazdasági szereplő pillanatnyi érdekeit szolgálja, nem az ország hosszú távú érdekeit” - írta közleményében az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/19122-eszt-az-oktatasi-rendszer-atalakitasa-nem-tortenhet-rovidtavu-gazdasagi-erdekek-celjainak-alarendelesevel

 

Nem kellenek az éhenkórász diplomások

A felsőoktatásban tanulók száma 22 százalékkal esett vissza 2010-hez képest. Ezt Polónyi István oktatáskutató szerint egyértelműen a kormány felsőoktatás-politikája okozza a ponthatárok és a költségtérítés növelésével. Mint a Klubrádiónak adott nyilatkozatában jelezte: a kötelező nyelvvizsga még többet ronthat a helyzeten bizonyos szakoknál.

https://www.klubradio.hu/adasok/nem-kellenek-az-ehenkorasz-diplomasok-nagyot-csokkent-a-felsooktatasban-tanulok-szama-108107

 

Túl sok lett a jó tanuló Zuglóban, így végül senki nem kapta meg a megígért oklevelet

A kerületben meghirdették májusban a "100 ötös" pályázatot. Azok a gyerekek jelentkezhettek az iskolatitkárnál, akiknek az ellenőrzőjébe több mint 100 db ötös került be a 2018/19-es tanévben, azzal az ígérettel, hogy a tanévzárón jutalmazzák ezeket a tanulókat. Az évzárón az egyik anyuka kérdezett rá, hogy mi lett az ígérettel. A kései válasz szerint túl nagy volt az igény az oklevelekre, vagyis túl sok volt a jó tanuló, így nem tudták teljesíteni a vállalást.

https://index.hu/belfold/2019/07/17/100_otos_zuglo_altalanos_iskola_tankerulet_oklevel_megsem_oklevel/

 

A Klebelsberg Központ cáfolta, hogy a tankerület átverte a zuglói diákokat

A központ szerint valóban tervezik a legjobban tanuló zuglói diákok jutalmazását, de ez majd csak a következő tanévben valósulhat meg, és eddig nem is volt semmiféle pályázati kiírás. Azaz – mint írják – hazugság, hogy cserbenhagytak minden tanulót, aki a 100. ötösét megszerezve hiába várta kitüntetését. Korábban az Index írt az esetről.

https://hvg.hu/itthon/20190717_A_Klebelsberg_Kozpont_szerint_hazugsag
_hogy_a_tankerulet_atverte_a_zugloi_diakokat?s=hk

 

Az Index szerint nem sikerült tisztázni az ellentmondást az oklevelek ügyében

Más zuglói általános iskolákból is sikerült szülőkkel beszélni, akik szintén arról számoltak be: azt mondták az iskolában, hogy van lehetőség az ötösök jutalmazására. Májusban azzal biztatták a gyerekeket egy szülő beszámolója szerint, hogy még van egy hónapjuk, ha belehúznak, meg lehet a száz ötös, amiért elismerés jár majd.

https://index.hu/belfold/2019/07/17/zugloi_tankerulet_otosok_oklevel_reakcio/

 

Túltolta a biciklit az érettségi biztos?

Nemcsak a Szinyei Gimnázium esti tagozatának diákjait érintheti az a probléma, amely miatt megsemmisítették az intézmény tizenöt végzősének érettségi eredményeit: a hvg.hu információi szerint több más felnőttoktatási intézményben is ez a helyzet, csak nem csináltak belőle ügyet. Kizárólag azok a tanulók jártak pórul, akiknek az Oktatási Hivatal által delegált B. I. volt az érettségi biztosa. Az érettségi bizottság egyik, a Szinyeiben tanító pedagógus tagja azt mondta: a testület gyakorlatilag minden tagja próbálta rávenni B. I-t és az elnököt, hogy legyen méltányos az amúgy szabályosan és sikeresen vizsgázó fiatalokkal, de a vizsgabiztos állítólag hajthatatlan volt.

https://hvg.hu/itthon/20190717_Az_erettsegi_biztos_tulbuzgosaga_miatt_semmisitettek_meg
_a_Szinyei_Gimnazium_tizenot_vegzosenek_erettsegijet?s=hk

 

Új szempontok a gyodhoz

Új ponttal egészült ki a gyermekek otthongondozási díjával (gyod) kapcsolatos állapotvizsgálat szempontrendszere az autisták esetében, miután az elmúlt fél évben többször egyeztetett az Autisták Országos Szövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, így még komplexebb képet lehet alkotni az autizmus diagnózissal élők állapotáról - jelentették be egy sajtótájékoztatón.

https://hir.ma/belfold/fulop-attila-kiegeszult-a-gyod-szempontrendszere-az-autistak-eseteben/748678

 

július 18.

 

PSZ: nem látszik, hogy a kormány hosszú távon próbálná megoldani az oktatás problémáit

A tanárhiányról nyilvánosságra került adatok kapcsán Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors c. műsorában arra is felhívta a figyelmet, hogy 15 éven belül csaknem 70 ezer pedagógus megy nyugdíjba, miközben a pályakezdők, illetve a pályán maradó fiatalok nem tudják pótolni őket, vagyis az oktatás olyan spirálba kerül, amelyet hosszú távon is kezelni kellene. A fizetésemelés részben enyhíthetné a problémákat, már csak azért is, mert a versenyszféra elszívja a fiatal tanárokat, különösen a nyelvszakos pedagógusokat.

https://pedagogusok.hu/hir/3799/psz-nem-latszik-hogy-a-kormany-hosszu-tavon-probalna-megoldani-az-oktatas-problemait

Az interjú rövidebb változata:

https://www.klubradio.hu/adasok/sokaig-mar-nem-fog-menni-a-trukkozes-108119

 

Áder János aláírta a köznevelési törvény módosítását

A Mérce a parlament.hu alapján tudatta: az államfő aláírta a július 12-én módosított törvényt. A módosítás ellen szakmai és civil szervezetek, illetve a teljes ellenzék több alkalommal tiltakozott, a TASZ pedig Alkotmánybírósághoz fordul. Már csaknem ezren jelezték, hogy részt vesznek az augusztus 31-i, a köznevelési törvény elleni tiltakozáson, amelyet a Kossuth térre szerveznek, az érdeklődők száma pedig több mint 3500.

https://merce.hu/2019/07/18/nem-erdekelte-a-tiltakozas-ader-janos-alairta-a-koznevelesi-torvenyt-is/

 

Tovább kell növelni a diplomások arányát

Új kihívás elé állítja a felsőoktatást, hogy a közoktatásban átadott ismeretanyag és a felsőoktatás részéről megfogalmazott bemeneti elvárások közötti távolság folyamatosan növekszik - mondta a Műegyetem rektora és oktatási igazgatója a legfrissebb statisztikákról. Előzőleg a Világgazdaság írt arról, hogy 2010-hez képest 7,6 százalékkal, harmincnégy százalékra nőtt nálunk a diplomások aránya, ezzel teljesítettük az Európa 2020 stratégiai programban tett vállalásunkat, ám az EU 28 tagállamához képest még mindig hétszázalékos a lemaradásunk.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190718-a-diplomasok-aranyat-tovabb-kell-novelni

 

Menesztette a kaposvári megyéspüspök a helyi iskolaigazgatót és az óvodavezetőt is

A nyári szünet közepén menesztette Godó Lászlót, a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola igazgatóját a kaposvári megyéspüspök, Varga László. A helyi portál szerint az iskolaigazgatót „bizalomvesztés miatt” váltják le, pedagógusi munkaviszonyát is megszüntették. Az óvodavezető megerősítette leváltását az Indexnek.

https://index.hu/belfold/2019/07/18/kaposvar_egyhazmegye_iskolaigazgato_menesztes/?_ga=2.260747844.83570009.1563519150-1062160245.1562565991

 

Elkezdődhet az oktatásfejlesztési program Debrecenben

Kezdődhet Debrecen komplex oktatásfejlesztési programjának megvalósítása, az előkészítésre 13 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány legutóbbi ülésén - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a helyi városházán rendezett sajtótájékoztatón. Pölöskei Gáborné jelezte: a csomag érinti a debreceni felsőoktatást, a közoktatást, a középfokú szakképzést is. Külön megemlítette, hogy a fejlesztés részeként német nyelvű általános iskolát és gimnáziumot hoznak létre Debrecenben.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190718-elkezdodhet-az-oktatasfejlesztesi-program-debrecenben

 

Hétmillió tankönyv készül Debrecenben

A tizenkét millió tankönyv többségét Debrecenben nyomtatják. A munkát még ezen a héten befejezik az Alföldi Nyomdában. Augusztus elsejével indulnak az első szállítmányok, a munkával augusztus 31-ig végeznek, tehát minden iskolába minden megrendelt tankönyv az iskolakezdésig meg fog érkezni - közölte Tőczik Zsolt, a Kello Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

http://www.dehir.hu/debrecen/hetmillio-tankonyv-keszul-debrecenben/2019/07/18/

 

A digitális tananyagoké a jövő

Már több mint háromszáz iskola használja országszerte a nemzeti köznevelési portál elektronikus tankönyveit és digitális feladatait. A telefonon, tableten, interaktív panelen is elérhető tananyagok a nem állami iskolák között is egyre népszerűbbek. Ennek szellemében az utóbbi időben korszerűsítették az öt évvel ezelőtt létrehozott Nemzeti Köznevelési Portált (NKP). A honlapon az állami fejlesztésű, új generációs tankönyvek, munkafüzetek között lehet böngészni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-digitalis-tananyagoke-a-jovo-7124051/

 

Képzés pedagógusoknak

Augusztusban is indít otthonról végezhető, 30 kredites ingyenes e-learning képzést pedagógusoknak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ. A kurzus tananyaga elősegíti a diákok motiválását és fejlesztését múzeumi tartalmak felhasználásával. Az utolsó turnusra augusztus 1-ig lehet jelentkezni.

http://tantrend.hu/hir/kepzes-legmodernebb-formaban-hatekony-muzeumhasznalatert

 

július 19.

 

PSZ: a szülők teljesen elbizonytalanodtak - egyre kevesebben járnak szakgimnáziumba

Hatalmas visszaesés történt a szakgimnáziumba járók számában a 2018/2019-es tanévben – derült ki a KSH adataiból. Míg 2017/2018-ban 162,2 ezren tanultak ezekben az intézményekben, egy évvel később már csak 152,8 ezren, vagyis mintegy 9400-al kevesebben – a kormány szándékai ellenére. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint annyi átalakításon ment keresztül a szakképzés, hogy a szülők teljesen elbizonytalanodtak. Amíg nem lesz stabilitás a szakképzésben, addig sokan inkább egy esetleg gyengébb gimnáziumba küldik gyermekeiket, hogy szerezzenek érettségit, majd tanuljanak szakmát – mondta.

https://nepszava.hu/3043697_a-szulok-teljesen-elbizonytalanodtak-egyre-kevesebben-jarnak-a-szakgimnaziumba

 

PSZ: Komoly gondokat jelenthet a köznevelési törvény módosítása

A köznevelési törvény módosítása több ponton is érinti az óvodások, óvodapedagógusok és a szülők helyzetét is. Az óvodába járási kötelezettség alóli felmentés korhatára ötről négy évre csökken, az eddigi rugalmas iskolakezdést pedig felváltja a hatéves korban kötelező iskolakezdés. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnökével, Verba Attilánéval beszélgetett a változásokról az Eduline.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190717_koznevelesi_torveny_modositas_ovodapedagogus#utm
_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-07-19

 

Kiválóan sikerült az idei érettségi

A matematikán kívül szinten minden tantárgyból jobb eredménnyel zárult az idei érettségi, mint a tavalyi. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a vizsgák 33 százaléka jelesre sikerült, a jegyek egy százalék lett elégtelen. Idegen nyelvekből kifejezetten jól szerepeltek a fiatalok, javult a legtöbb természettudományos eredmény is. Míg a 6., 8., és 10. évfolyamosok körében végzett kompetenciamérések teljesítményeiben nem nagyon tapasztalhattunk érdemi változásokat az elmúlt években, az érettségire egyre inkább összeszedik magukat a diákok. A gimnáziumokban ezúttal is sokkal jobbak az eredmények, mint a szakgimnáziumokban és szakközépiskolákban.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kivaloan-sikerult-az-idei-erettsegi-7131989/

 

Új pályázatokat írtak ki tanulmányi versenyekre

Több mint négyszázmillió forint támogatást nyerhetnek el tehetséges fiatalok az Emmi megbízásából a napokban közzétett pályázatokon. Egyes juttatások már nyolcéves kortól elérhetők. Külhoni magyar diákok, hallgatók is jelentkezhetnek.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-palyazatokat-irtak-ki-tanulmanyi-versenyekre-es-osztondijakra-7132457/

 

 

A válogatás nem teljes körű!