Hírek

Heti lapszemle 2019. július 12.

Heti lapszemle 2019. július 12.

PSZ - Heti lapszemle

2019. július 12.

Az egész pedagógustársadalom felhördült, amikor Rétvári Bence parlamenti államtitkár azt nyilatkozta: a magyar tanítók és tanárok töltik a legkevesebb időt a gyerekekkel. A Pedagógusok Szakszervezete tételesen cáfolta a számokat. Továbbra is napirenden van a vita a köznevelési törvény módosítása miatt. A jövő stratégiáján dolgozik a PSZ Ifjúsági Tagozata.

 

július 5.

 

PSZ: Egy jól működő rendszert akar megreformálni a kormány

A köznevelési törvény módosításával megváltoztatná a kormány az iskolakötelezett­ségi korhatárt, de erről sem a szakmát, sem a szülőket nem kérdezték meg előzetesen. A Hetek c. hetilapnak nyilatkozott Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke. Szerinte egy jól működő rendszert akar „megreformálni” a kormány. Az óvodapedagógus azt vallja, hogy a plusz évvel a gyerek nem évvesztessé, hanem évnyertessé válik.

http://www.atv.hu/belfold/20190705-egy-jol-mukodo-rendszert-akar-megreformalni-a-kormany/hirkereso

 

július 6.

 

Nix ugribugri!

Törvénymódosítással nehezítené a kormány az alternatív iskolák működését, pedig az igény egyre nagyobb rájuk. Legnagyobb veszélyben a Waldorf-iskolák vannak, de racionális magyarázat nincs az ellehetetlenítésükre. Könnyen lehet, hogy az alternatív iskolák és pedagógiák puszta létezését is az állami rendszer kritikájaként éli meg a kormány, a megoldást megint a központosításban látja. Összefoglaló cikk.

https://nepszava.hu/3042069_nix-ugribugri

 

Horn György: Én Erdő Péter helyében visszaadnám a pénzt, mert tisztességtelen

„Ha például nekem Takaró Mihály gondolatait, bármilyen formában be kellene engednem az AKG-ba, akkor kilépnék ebből a rendszerből” - így nyilatkozott Horn György, a Magán és Alternatív Iskolák Egyesületének elnöke, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (most már általános iskola is) alapítója és oktatási vezetője a Hírklikknek. Mindezt a közoktatási törvény módosítási tervei kapcsán mondta. Közben a hazafias nevelés kötelezettségét az antiszemita megnyilatkozásairól is ismert Takaró Mihályra bízta a kormány.

https://hirklikk.hu/kozelet/en-erd-peter-helyeben-visszaadnam-a-penzt-mert-tisztessegtelen/352243/

 

A köznevelés trágyadombja

„A törvénymódosítás nem hagy kétséget afelől, hogy a kormány komolyan veszi szerepét: megvédeni a gyermeket a káros szülői befolyástól. Minden gyermeknek akolban a helye, amelyben a szorgos nevelők az állam által meghatározott és ellenőrzött folyamat keretei között csíráztatják ki, szökkentik szárba a keresztény magyar öntudat általuk elültetett magvait. Az akol neve: óvoda, amelyben a jövőben csak nők (a kormány azt reméli, a szebbik nem alkalmasabb a feladatra) láthatnak el nevelői feladatot. Erre utal – a törvényszöveg legvégén, egy félreeső zugban – elrejtett félmondat, amelyik óvónői és nem óvodapedagógusi szakképesítést épít be egy paragrafusba”.  Szüdi János írása.

https://nepszava.hu/3042106_szudi-janos-a-kozneveles-tragyadombja

 

Több magyar egyetem újabb rangsorban

Négy magyar egyetem került fel a Times Higher Education Europe Teaching Rankings 2019-es listájára, közölte a Szent István Egyetem.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190706_Uj_THErangsor

 

július 7.

 

Több százan tüntettek a győri egyházi iskola előtt, mert a püspökség lecserélte az igazgatót

Veres András püspök döntésével augusztus 1-től már új igazgató vezeti az iskolát. Az intézményben 25 éve dolgozó, azt 5 éve vezető Kiss Zoltánt úgy cseréli le a püspök egy másik városból érkező külsősre, hogy arról se a tanárokkal, se a szülőkkel nem egyeztetett, a bejelentés ráadásul a nyári szünetben érkezett, amikor nehezebb reagálnia a közösségnek. A püspök az igazgatónak annyit mondott, hogy nem vele képzeli el azokat a változtatásokat, amelyeket szeretne.

https://444.hu/2019/07/07/tobb-szazan-tuntettek-a-gyori-egyhazi-iskola-elott-mert-a-puspok-indoklas-nelkul-lecsereli-a-nepszeru-igazgatot

 

A győri igazgató tudomásul vette a döntést, csak nem érti

A győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont eddigi igazgatóját, Kiss Zoltánt nem rúgták ki, de elmozdításának módja és indoklása számára is nehezen érthető. Igazgatói mandátuma július végén jár le. A SZEMléleknek nyilatkozott.

https://szemlelek.net/2019/07/06/kiss_zoltan_egy_tobbgeneracios_kozosseg_ertekei_kerultek_veszelybe?_ga=2.252889993.1289248077.1562565991-1062160245.1562565991

 

Ezekben az országokban a legjobb gyermeknek lenni

Összeállította a leginkább gyermekbarát államok listáját a Happiness Research, amely egyebek mellett az emberi jogok helyzetét, a nemi és jövedelmi egyenlőséget, a biztonságot, az oktatási és egészségügyi rendszert vizsgálta. Az első helyekre a skandináv államok kerültek. Hollandia, Svájc, Ausztrália, Új-Zéland és Belgium is gyermekbarát hely. A közép-európai térség államai közül Lengyelország végzett a legjobb helyen, 22. lett. Csehország a 24., Horvátország a 25., Magyarország pedig a 26. helyre került.

https://hvg.hu/gazdasag/20190707_Ezekben_az_orszagokban_a_legjobb_gyereknek_lenni?fbclid=IwAR1L5veASKdiI_NYemxcLC032zRIXOhNaj3nP_oo52A-uwAVCE67IVd4QOM

 

Háy János: Az írók csak a könyvekben mondanak igazat

Háy János legújabb könyvében a magyar irodalom legismertebb alakjait veszi számba. A Kik vagytok ti? című kötete nem tankönyv, de az író reméli: tanárok, diákok is hasznosnak és élvezetesnek találják majd. Az irodalomoktatásról is nyilatkozott.

https://fidelio.hu/konyv/az-irok-csak-a-konyvekben-mondanak-igazat-interju-hay-janossal-144451.html

 

július 8.

 

Fantasztikus gyerekből zombi lett - tiltakoznak a szülők

A tervek szerint július 12-én döntenek a parlamentben a köznevelési törvény módosításáról, benne a magántanulói státusz eltörléséről. A Szülői Hang tiltakozásként nyilvánosságra hozott néhány személyes történetet arról, ki miért kért gyermekének magántanulói státuszt.

https://hvg.hu/itthon/20190708_A_fantasztikus_gyerekembol_az_iskola_egy_zombit_csinalt?s=hk

 

Petíció a köznevelési törvény módosítása ellen

Július 8-án délelőtt már több mint 2500-an írták alá azt a petíciót, amelyet a köznevelési törvény módosítása ellen indítottak. „Szülőként, magyar állampolgárként nem támogatjuk a köznevelési törvény tervezett módosítását, mert nem szolgálja a gyermekeink legfőbb érdekét. Tisztelettel kérjük Magyarország Kormányát, vonja vissza az indítványát, ha ezt nem teszi, országgyűlési képviselőinket kérjük, hogy ne szavazzák meg a módosításokat” - olvasható a petícióban.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190708_peticio_a_koznevelesi_torveny_modositasa_ellen

 

Nyílt levelet írt a győri püspök az iskolaigazgató kirúgására reagálva

Veres András győri megyéspüspök utóbb sértett hangvételű nyílt levelet írt: nem akarja senki „személyes ügyeit a nyilvánosság elé tárni”, ezért inkább nem árulta el a szülői munkaközösségnek, miért rúgta ki az igazgatót, akinek lejár a mandátuma a hónap végén.

https://24.hu/belfold/2019/07/08/apor-vilmos-gyor-kiss-zoltan-igazgato-kirugas-veres-andras-puspok-level/

 

Csaknem 400 milliós viharkár a szabolcsi tankerületekben

A Klebelsberg Központ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tankerületi központjának 50 intézményében 360-380 millió forintos kárt okozott a június 27-i vihar - közölte a KK elnöke, Hajnal Gabriella a Budapesten tartott sajtótájékoztatón. A helyreállítás minden intézményben azonnal megkezdődött, a tanítás szeptemberben elindul.

https://magyarnemzet.hu/belfold/klebelsberg-kozpont-csaknem-400-millios-kart-okozott-a-juniusi-vihar-a-szabolcsi-tankeruletekben-7098539/

 

Középkádert, művezetőt, pallért!

„A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak”. Ez az elképzelés – ha átültetik a gyakorlatba – gyümölcsöző lesz, mert hosszú távon szolgálja majd az ország érdekeit, és egészséges oktatási struktúrát jelent. Vélemény a Világgazdaságban.

https://www.vg.hu/velemeny/publicisztika/kozepkadert-muvezetot-pallert-2-1615739/

 

A Nature magazin is írt az MTA helyzetéről

A világ leghíresebb tudományos magazinja jelezte: a nemzetközi tudományos közösség kiáll a Magyar Tudományos Akadémia mellett. A kormány az innovációs teljesítmény növeléséről beszél a kutatóintézeti hálózat elvételének okaként, de a lépés nemzetközi visszhangja azt mutatja, a magyar tudományos és oktatási szabadságot féltik.

https://hvg.hu/itthon/20190708_Orszagimazs_A_vilaghiru_Nature_is_ir_az_MTA_megcsonkitasarol?_ga=2.16886970.2069127112.1562588775-1718563218.1555428438

 

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az MTA-törvény miatt, jelentette be Hiller István MSZP-s képviselő. Ehhez elegendő aláírás és ajánlás gyűlt össze.

https://index.hu/belfold/2019/07/08/alkotmanybirosaghoz_fordul_az_ellenzek_az_mta-torveny_miatt/

 

július 9.

 

Negyven százalékos tévedés - másként számolnak a tanárok, illetve a PSZ

Az egész pedagógustársadalom felhördült, amikor Rétvári Bence parlamenti államtitkár azt nyilatkozta: a magyar tanítók és tanárok töltik a legkevesebb időt a gyerekekkel, mindössze évi 608 órában tanítanak, miközben az uniós átlag 680 óra, az OECD-államok átlaga pedig 735 óra. Egy tanárnő  a közösségi oldalon levezette, miért nem igaz ez az adat. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás azt mondta a Népszavának: nem tudni, honnan vette az Emmi a torz adatot, mert még a Klebelsberg Központ (KK) is sokkal több munkával számol. A központ 24 órás átlagos óraszámmal kalkulál hetente, ami a tanítási év egészében 864 órás leterheltséget jelent. Márpedig ha a tantermekben töltött idő ilyen magas, nő a háttérmunkákra, felkészülésre fordított idő is, tette hozzá Totyik Tamás.

https://nepszava.hu/3042346_negyven-szazalekos-tevedes--kiakadtak-retvari-kijelentesein-a-pedagogusok

 

Bódis József: Jövőre lesz új Nat és mindenkinek ingyenes tankönyv

Már célegyenesében van az új Nemzeti alaptanterv megalkotása (az első 530 oldalas változatból 330 maradt), hamarosan vége a kerettantervek kidolgozásának is. Bódis József oktatási államtitkár erről az InfoRádiónak nyilatkozott. Azt is elmondta: nem igazán változott a kormányálláspont az egyetemi felvételi nyelvvizsga-követelményével kapcsolatban. 2020/2021-ben viszont jön az ingyenes tankönyv.

https://infostart.hu/belfold/2019/07/09/itt-a-bejelentes-jovore-lesz-uj-nat-es-mindenkinek-ingyentankonyv

 

Rétvári: Egyre több az óvodapedagógus, több pénz jut az óvodákban, iskolákban is bérekre

Összesen 1379 óvodapedagógus végzett tavaly májusban az egyetemeken, számuk folyamatosan nő, mostanra több mint ezeregyszáz fővel foglalkoznak többen a gyermekekkel, mint nyolc évvel ezelőtt - olvasható a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszban. 2012-ben a pedagógusi átlagbér körülbelül 204 ezer forint volt, ez egyebek között a pedagógus életpályának köszönhetően tavaly több mint 323 ezer forintra emelkedett. Az OECD adatai szerint 2013-2017 között nálunk nőttek leginkább a pedagógusbérek.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190709-evrol-evre-egyre-tobb-az-ovodapedagogus

 

Trencsényi László: A Taigetoszról taszítják le a gyerekeket a törvénymódosítással

Az alsó tagozatos oktatás szétverését, az iskolai elvárásoknak még nem megfelelő fejlettségű gyerekek megbélyegzését, elkülönítését fogja előidézni a hatéves korhoz kötött kötelező beiskoláztatás - mondta a Hírklikknek Trencsényi László egyetemi tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke. Felidézte: a gyermekpszichológia számára ma már evidencia, hogy hatéves korban a gyerekek érettségében két év korkülönbség lehet.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-taigetoszrol-taszitjak-le-a-gyerekeket-a-koznevelesi-torveny-modositasaval/352324/

 

Mindenkép megszívják a BTMN-s gyerekek

Az Abcúgnak nyilatkozó szakemberek szerint a sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyerekek számát növeli a BTMN-es gyerekek felmentésének megszűnése, mások szerint diákok továbbtanulási ambícióit töri le, ha nehézségeik miatt elkerülhetetlenül rosszabb jegyeket szereznek érettségi tárgyakból. Egy biztos: a BTMN-es gyerekeknél most a nevelési tanácsadó javasolta iskolai könnyítéseké a főszerep. Sokat segíthet nekik a tanulásban, ha a tanárok alkalmazzák ezeket.

https://abcug.hu/igy-vagy-ugy-de-mindenkepp-megszivjak-a-btmn-es-gyerekek/

 

Több tankönyvet rendeltek, kevesebbet fizettek az iskolák

Rétvári Bence parlamenti államtitkár sajtótájékoztatón közölte, jobban megtalálták számításaikat az iskolák az új tankönyvjegyzékkel: míg tavaly csaknem 12 millió tankönyvet rendeltek tanévkezdésre, most 12 millió 503 ezer rendelés érkezett. Az állam bebizonyította azt is, hogy mindez – a jó minőség mellett – megvalósulhat olcsóbban is, ugyanis a leadott rendelések értéke 700 millió forinttal kisebb, mint az előző évben. A megrendelt tankönyvekből az állami kiadásúak száma 2,5 millióval magasabb, mint 2018-ban. Szerinte az adatok azt bizonyítják, hogy a magánkiadók „hisztériakeltése” alaptalan volt, valójában profitorientált célok vezették őket. Beszélt a sajtótájékoztatón Bódis József államtitkár és Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke is.

https://24.hu/belfold/2019/07/09/retvari-tankonyv/

 

Mentorprogram Debrecenben is

Megnyitotta a Tanítsunk Magyarországért programban általános iskolásokat mentoráló egyetemisták nyári táborát az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Debreceni Egyetemen. A programban szeptembertől négy megyében, 56 településen hetedikesek mentorálását kezdi meg az a háromszáz egyetemista, aki sikeresen vett részt egy féléves egyetemi mentorkurzuson.

https://www.hirado.hu/belfold/cikk/2019/07/09/tanitsunk-magyarorszagert-mentorprogram-debrecenben-is?source=hirkereso

 

Táborba sem engedik gyerekeiket a szegények

Ha egy család nem engedhet meg magának évente egyszer egy egyhetes nyaralást, jó eséllyel benne van a szegénység és a társadalmi kirekesztés veszélyének kitett háztartások körében. A nyaralásban óriási a szakadék a magyar háztartások között – hangsúlyozta a Népszavának Bass László. Az ELTE szociológusa szerint a középosztály iskoláiban a hetedikes, nyolcadikos diákok körében már nagyon kilóg a sorból, aki még nem nyaralt tengerparton, miközben gyerekek százezreinek elképzelhetetlen bármilyen utazás, nyaralás. Ez a távolság a két csoport között egyre csak nő, ebben az értelemben is szétszakadt az ország.

https://nepszava.hu/3042452_taborba-sem-engedik-gyerekeiket-a-szegenyek

 

július 10.

 

A PSZ Ifjúsági Tagozata a jövő stratégiáján dolgozik

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Ifjúsági Tagozata országos találkozót tartott a budapesti székházban. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassa a tagozat kutatásának eredményét, továbbá stratégiát dolgozzon ki a jövőre.

https://pedagogusok.hu/hir/3790/a-psz-ifjusagi-tagozata-a-joevo-strategiajan-dolgozik

 

Összetartó katolikus közösség szembesült vele, hogy egy püspök bármit megtehet

Ami az elmúlt napokban a győri Apor Vilmos Iskolaközpontban történt, az önmagában egyedülálló, viszont általános tanulságai vannak a katolikus egyházszervezet, illetve a néhány év alatt megháromszorozódott egyházi fenntartású iskolák működésére nézve.

https://444.hu/2019/07/10/most-egy-osszetarto-katolikus-kozosseg-szembesult-vele-hogy-egy-puspok-barmit-megtehet?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=most-egy-osszetarto-katolikus-kozosseg-szembesult-vele-hogy-egy-puspok-barmit-megtehet

 

Vélemény: Kötelező hátránycsökkentés

„Régi ismerőseink, a Civil Közoktatási Platform, a Tanítanék Mozgalom és a Szülői Hang támogatásával igyekszik az ellenzék felfuttatni a köznevelési törvénymódosítások elleni petíciót, arról győzködve a szülőket, hogy a jogszabályváltozások „minden családot érintenek”, mégpedig – természetesen – negatív módon. A javaslatcsomag vitájában többször elhangzott, hogy az iskolaérettséget érintő módosításokra a rendkívül eltérő intézményi gyakorlat miatt van szükség, azonban a szülő és az óvónő véleményét ezentúl is figyelembe veszik majd.” Cikk a Magyar Hírlapban.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190710-kotelezo-hatranycsokkentes

 

HÖOK: „Nekünk a puszta elégedetlenkedés nem cél”

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke, Murai László egy interjúban arról beszélt, hogy az oktatási államtitkárság nyitott a hallgatók véleményére. „Úgy döntöttünk, hogy a hallgatók véleményének becsatornázására szakmai szövetségeket hozunk létre. Az első ezek közül a bölcsészhallgatóké volt, akik már meg is fogalmazták javaslataikat 21 pont a XXI. századi bölcsészképzésért címen” - mondta. Elkészült a tanárképzési anyaguk is.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190710-nekunk-a-puszta-elegedetlenkedes-nem-cel

 

Lazítottak a szabályokon, kevesebb a lógás – a szülői igazolásokról sokadszorra

Óriási terhet ró a gyerekorvosokra, az iskolákban pedig számos konfliktus forrása a mulasztások igazolásának szabályozása. A köznevelési törvény az intézményekre bízza, hány nap távollétet igazolhat a szülő, a legtöbb helyen viszont nem használják jól ezt a lehetőséget. Az egyik pomázi iskola bátor lépésre szánta el magát: ott ötször annyi hiányzást igazolhatnak a szülők, mint máshol. Az igazgatónő szerint mégis kevesebb lett a vitás ügy, a lógások száma pedig csökkent.

https://magyarnemzet.hu/belfold/lazitottak-a-szabalyokon-kevesebb-lett-a-logas-7080608/

 

Nem lesz veszélyben az autista gyermekek otthonápolása után járó támogatás

Pontosítják a gyermekek otthongondozási díja megállapításának alapját képező állapotvizsgálati szempontrendszert - válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Ungár Péter (LMP) képviselő kérdésére. Arról érdeklődött, hogy mikor lép hatályba az az újragondolt szempontrendszer, amelyben az autista gyermekek családjai már nincsenek kiszorítva a „gyod” igénybevételi lehetőségéből.

https://168ora.hu/itthon/gyod-apolasi-dij-ungar-peter-emberi-eroforrasok-miniszteriuma-felulvizsgalat-autizmus-170985

 

Palkovics elismerte, hogy nem a német modell volt a mérce

Elismerte a német kutatóknak adott válaszában Palkovics László, hogy nem a Max Planck Társaság volt a mérce az MTA megcsonkításánál. Korábban ugyanis a Német Tudományos Szervezetek Szövetsége írt levelet a miniszterelnöknek, tiltakozva a kutatási hálózat feletti politikai nyomás ellen. A német tudósok aggasztónak tartják, hogy csak a közérdekűnek kikiáltott kutatásokat finanszíroznák Magyarországon. Most viszont a német kutatóknak adott válaszában Palkovics László elismerte, hogy nem ez a szervezet szolgált alapként. A nyilatkozatról a hvg.hu számolt be, majd a Magyar Nemzet a levelet is közölte.

https://magyarhang.org/belfold/2019/07/10/palkovics-elismerte-hogy-nem-a-nemet-modell-volt-a-merce/

 

július 11.

 

A NER csengetett ki a zánkai középiskolából: bizonytalan a tanárok sorsa is

Rendhagyó ballagást tartottak májusban a zánkai Egry József szakgimnáziumban. A végzősök tablót sem csináltattak, nem lett volna hová kiakasztani, mert bezárták az egykori úttörőtábor területén működő vendéglátóipari és turisztikai középiskolát. Mintegy száz diák, 30 tanár és más dolgozó jövője vált bizonytalanná. A tanárok helyzete még a diákokénál is bizonytalanabb. Ők a környező településeken, messzebb élnek. Csak augusztus 20-a után tudják meg, melyik iskolába osztanák be őket.

https://magyarhang.org/belfold/2019/07/11/a-ner-csengetett-ki-a-zankai-egry-jozsef-kozepiskolabol-vegleg/

 

Több munkát és szakképzést kínálna cigányoknak a mezőgazdaságban az Agroma program

A romák mezőgazdasági munkavállalását támogatná és segítené a szaktárca. Hamarosan kipróbálják három vidéki agrár-szakközépiskolában egy kisebb szakmai csapattal, hogyan tudják vonzóbbá tenni a hátrányos helyzetű fiataloknak az agrárképzést és a szakmaszerzést.

https://www.magro.hu/agrarhirek/tobb-munkat-es-szakkepzest-kinalna-a-ciganyoknak-a-mezogazdasagban-az-agroma-program/?source=hirkereso

 

július 12.

 

Mérnék a természettudományos kompetenciákat

A matematika, a szövegértés és az idegennyelvtudás mellett a természettudományos kompetenciamérést is bevezetnék a köznevelési törvény módosító javaslata szerint. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás úgy véli, az alapötlet jó, problémák a megvalósítással lehetnek – a tanárokat nem készítették fel, nincs hivatalos kommunikáció. (A cikk alapvetően a köznevelési törvény módosításának július 12-ére tervezett parlamenti szavazásáról szól, a kompetenciákról az írás végén van szó.)

https://nepszava.hu/3042850_kezdodik-ma-szavaznak-az-alternativ-iskolakrol-egy-ev-mulva-visszavonhatjak-a-mukodesi-engedelyuket

 

Szavazás: az alternatív iskoláktól egy év múlva visszavonhatják működési engedélyüket

Ha megszavazzák a köznevelési törvény módosításait, egy évük marad az alternatív iskoláknak arra, hogy igazodjanak a központi tantervhez. Ha nem teszik, visszavonják működési engedélyüket. El kell érni, hogy visszavonják ezt a tervezetet, akkor is, ha megszavazzák - mondta Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke a köznevelési törvény szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül benyújtott módosító javaslatairól. Ha a törvény életbe lép, az alternatív iskolák tantervei legfeljebb csak 30 százalékban térhetnének el a központi kerettantervektől. Ezzel lényegében felszámolnák az államitól eltérő oktatási módszereket.

https://nepszava.hu/3042850_kezdodik-ma-szavaznak-az-alternativ-iskolakrol-egy-ev-mulva-visszavonhatjak-a-mukodesi-engedelyuket

 

A győri püspök az egyház méltóságát, a szülők az iskola értékeit féltették a találkozójukon

Az iskola tulajdonjogát követelte annak alapítványától a győri püspökség, mielőtt Veres András püspök leváltotta az intézmény igazgatóját. A hír felröppenését követően a püspök meghívta találkozóra a szülői munkaközösség tagjait, akiket korábban lekezelő hangvételű levélben oktatott ki. A találkozó eredményei számos kérdést felvetnek. Összefoglaló-elemző cikk.

https://hvg.hu/elet/20190712_Apor_Vilmos_Romai_Katolikus_Iskolakozpont_Gyor_Veres_Andras_puspok_egyhazi_iskola?s=hk

További a témában:

https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/gyori_apor-iskola_-_hivatalaban_fogadta_a_puspok_a_szuloi_munkakozosseg_kepviseloit/2602840/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Egyetlen gyerek sincs a fonyódligeti Erzsébet-táborban

Idén egyetlen gyermek sem üdült az alapítványnak ingyen odaadott fonyódligeti táborban – tudta meg a Magyar Hang, melynek munkatársa a helyszínen járt. A büfé elhagyatott, a röplabdapályát felverték a gyomok.

https://magyarhang.org/belfold/2019/07/12/egyetlen-gyerek-sincs-az-erzsebet-taborban/

 

A válogatás nem teljes körű!