Hírek

Heti lapszemle 2019. július 5.

Heti lapszemle 2019. július 5.

PSZ - Heti lapszemle

2019. július 5.

 

Váratlanul elhalasztották a parlamentben a köznevelési törvény módosításának zárószavazását, majd a miniszter benyújtott egy javaslatot. További bizonytalanságok vannak a Nemzeti alaptanterv körül. Új elnöke van a SZEF-nek Csóti Csaba személyében, Szabó Zsuzsát, a PSZ elnökét pedig alelnöknek választották a tisztújító kongresszuson. További híreket is talál a PSZ heti válogatásában.

 

június 28.

 

Megválasztották a SZEF elnökét

Csóti Csabát választotta elnöknek a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának tisztújító kongresszusa. Elődje, Földiák András nem indult a posztért. Az egyik alelnök Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke lett. A kongresszuson elmondott búcsúbeszédében Földiák András azt mondta: a szakszervezet egyedül képviseli az egészséges, kiegyensúlyozott, élhető társadalom politikai vagy társadalompolitikai programját.

https://nepszava.hu/3041311_megvalasztottak-a-szef-elnoket

 

Megnyílt a lehetőség: november végéig lehet feltölteni a portfóliókat

Június 27-én megnyílt a 2020-as – Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatok – minősítési eljárásaihoz kapcsolódó portfóliófelület, valamint a mesterpedagógus és kutatótanár fokozatokhoz tartozó pályázati felület. A dokumentumok feltöltési határideje 2019. november 25. A 2020-as minősítési eljárásra 19 876 pedagógus jelentkezett, közülük 17 335-en kerültek be a jövő évi minősítési tervbe.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190628_megnyilt_a_portfoliofelulet_pedagogusmn#utm_source=hirkereso&utm_
medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-07-01

 

június 29.

 

Pluszpénzhez jutnak az iskolaigazgatók

Rétvári Bence államtitkár a Magyar Hírlapnak adott interjút a köznevelési törvény szavazásra váró módosításáról. Az iskolaigazgatók kinevezéséről azt mondta: „Valójában a kinevezést megelőző hosszú, bürokratikus eljárások egyszerűsítéséről van szó, ami ma már a ciklushosszabbítások esetében működik is. Ezt szolgálja a mostani javaslat. De például a módosítás nyomán a már bevezetett pedagógus-életpályamodell részeként a béremelés újabb, speciális üteme indulhat el, hiszen fontos, hogy az egyre több feladatot ellátó, iskolájukat előrevivő intézményvezetőket anyagilag is minél inkább megbecsüljük.” Az iskolaigazgatók plusz juttatásának részletszabályait később dolgozzák ki. A terjedelmes interjúban a törvénymódosítás egyéb pontjairól is szó volt.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190629-pluszpenzhez-jutnak-az-iskolaigazgatok

 

Az alternatív iskolákat is ellehetetleníti a köznevelési törvény módosítása

A Szülői Hang figyelmeztetett: az új rendelkezések az alternatív intézmények – mint például a Waldorf iskolák – számára a gyakorlatban betarthatatlanok, így a törvénymódosító javaslat alkalmassá válik ezen intézmények ellehetetlenítésére, kiüresítésére vagy bezárására.

https://merce.hu/2019/06/29/az-alternativ-iskolakat-is-ellehetetleniti-a-koznevelesi-torveny-modositasa/

 

Kalandpedagógus: interjú Balatoni Józseffel

„Az ország töritanára ötödikben majdnem megbukott történelemből. Négyévesen megijedt egy póktól, azóta dadog. A Jocó bácsi világa közösségi oldalán 47 ezren követik. A diákok aranyköpésein kívül ­sálakat és napszemüvegeket gyűjt. Balatoni József se megjelenésében, se tanítási stílusában nem a klasszikus tanár­modellt képviseli, amivel nagy támadási felületet ad másoknak. Nemrég jelent meg harmadik regénye Önharckép címmel.” A Magyar Nemzetnek adott interjúból kitűnik: az élményalapú oktatás híve közszereplőként kap hideget és meleget is.

https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/kalandpedagogus-7030610/

 

Tüntetés lesz július 2-án az MTA szabadságáért

A megmozdulást az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezte. A mögöttünk hagyott hónapokban kiderült, mekkora erőt és tartást ad a szolidaritás, az egymásért való közös kiállás. „Erősebbek vagyunk, ha összefog matematikus és nyelvész, jogász és biológus. Ezért nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége” – hangsúlyozta a közzétett nyilatkozat.

https://hvg.hu/itthon/20190629_Tuntetes_lesz_kedden_az_MTA_szabadsagaert

 

július 1.

 

2021-re csúszhat az új Nat bevezetése?

Két évvel meghosszabbították a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztos, Hajnal Gabriella kinevezését – derült ki a június 28-ai Hivatalos Értesítőből. A Klebelsberg Központ elnökét idén márciusban nevezték ki a miniszteri biztosi posztra, megbízatása szeptember elsejéig szólt. A hosszabbítás értelmében 2021 szeptemberéig felügyelnie kell az új Nat bevezetésének előkészítését. Az EMMI nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy csúszhat a Nat bevezetése. A tárca közölte: „a miniszteri biztosi kinevezés időtartamának vége nem függ össze az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének dátumával, hiszen a hatálybalépéssel még nem fejeződnek be a Nat-tal kapcsolatos feladatok".

https://nepszava.hu/3041545_2021-re-csuszhat-az-uj-nemzeti-alaptanterv-bevezetese

 

Az eddig nyitva hagyott lehetőségeket is lezárnák az oktatásban

„Olyan személyek kerülhetnek mindenféle társadalmi kontroll nélkül, a nyilvánosság kizárásával az iskolák vezetői székeibe, akiket az iskola közössége egyáltalán nem támogat, akár nem is ismer” – nevezte meg a salátatörvény oktatást érintő részének legproblémásabb részét Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A jövőben az iskolaigazgatók kinevezésébe már egyáltalán nem szólhatnának bele a pedagógusok, a szülők és a diákok szervezetei, a döntés egy személyben a miniszteré lesz. 

https://nepszava.hu/3041122_az-eddig-nyitva-hagyott-menekuloutakat-is-lezarnak-az-oktatasban

 

Waldorf Szövetség: rendkívül aggályos a módosítás

A Waldorf-iskolák számára rendkívül aggályos a köznevelési törvény tervezett változtatása. Ha a módosításokat elfogadják, azok lényegében ellehetetleníthetik a Waldorf-pedagógia szerinti működést – közölte a Népszavával Szabó Zoltán, a Magyar Waldorf Szövetség ügyvezetője. A köznevelési törvényhez beterjesztett módosító javaslatok az utolsó pillanatban (június 27-én) újabb passzusokkal bővültek, az egyik szigorítás az államitól eltérő oktatást kínáló alternatív iskolák tanterveit érinti. A szövetség egyeztet az államtitkársággal, hogy folyamatosan működhessenek a Waldorf-iskolák.

https://nepszava.hu/3041509_waldorf-szovetseg-rendkivul-aggalyosak-a-koznevelesi-torveny-tervezett-modositasai

 

Rétvári államtitkár ismét indokolta, miért kell módosítani a törvényt

Fel kell lépni a köznevelési törvény módosításával az ellen, hogy a tanulási vagy magatartási nehézségekkel küzdő diákokat kiszorítsák a közoktatásból - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán. A magántanulói státusszal kapcsolatban muszáj lépni, ugyanis ezt a lehetőséget rendkívül eltérő módon alkalmazták, gyakran visszaélésszerűen is – érvelt Rétvári Bence.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190701_Retvari_Bence_magantanuloi_statusz

 

Civilek és ellenzéki szakpolitikusok demonstráltak a kormány oktatáspolitikája ellen

A demonstrálók szerint a felsőoktatási belépőhöz szükséges kötelező nyelvvizsga, a használható tankönyvek szűkítése és a központosítás egyre inkább lerombolja a diákok esélyeit a továbbtanulásra. „Rettenetesen nehéz az a helyzet, amiben benne van most mindenki az oktatás szereplőiből, és azt gondolom, hogy minden eszköz előtt szabaddá kell tenni az utat, hogy őszre legyen egy erőteljes fellépés" – mondta Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke.

http://www.atv.hu/belfold/20190701-civilszervezetek-es-ellenzeki-szakpolitikusok-demonstraltak-az-emmi-elott-a-kormany-oktataspolitikaja-ellen/hirkereso

 

A hazafias és honvédelmi nevelés igazodik a Nat-hoz

A honvédelmi nevelés végleges tervezetének elfogadása előtt a szakemberek szeptemberben konferencián fejthetik ki véleményüket — tájékoztatta a Magyar Nemzetet Simicskó István. A hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos azt is elmondta: az első öt vidéki honvédelmi sportközpontra már kiírták a kivitelezői közbeszerzést, az építkezések ősszel kezdődhetnek meg. A hazafias és honvédelmi nevelés tematikája, eszközrendszere igazodni fog a Nemzeti alaptantervhez és a kerettantervekhez is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/alapertekek-a-nevelesben-7073387/

 

Iskolaigazgató indul a polgármesteri posztért Miskolcon

Elfogadta a civilek felkérését, hogy induljon Miskolcon az önkormányzati választáson Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója. „Nem volt könnyű döntés, hiszen harminchárom éve tanítok, huszonkét éve vezetem a Földes Ferenc Gimnáziumot, az iskolával sok-sok sikert értünk el közösen. Ennek is köszönhetően számos szakmai és közéleti szervezetnek lehetek tagja, kikérik a véleményemet, számítanak a munkámra. Mégis arra jutottam, erkölcsi kötelességem, hogy tapasztalataimat, tudásomat felajánljam Miskolc közösségének, mert meggyőződésem, városunk jobb sorsra érdemes, és a város polgáraként ennek érdekében nekem is többet kell tennem” – írta közleményében.

https://magyarhang.org/belfold/2019/07/01/iskolaigazgato-indul-kriza-akos-ellen-miskolcon/

 

Pesti srácok: bolsevik tudatú pedagógusok

A kormányhoz közeli portál szerint az utóbbi időben egyre több jelzés érkezik arról, hogy egyes tanárok tanítás helyett politizálnak.

https://azoreg.hu/bolsevik-tudatu-pedagogusok/

 

július 2.

 

Elhalasztották a köznevelési törvény módosításának szavazását

Váratlanul elhalasztották a köznevelési törvény módosításának zárószavazását a parlamentben. A jelentős változtatásokat július 2-án szavazta volna meg a parlament, de kormánypárti kezdeményezésre beadtak egy indítványt a zárószavazás elhalasztására. Az Index információi szerint mindez nem jelenti azt, hogy a javaslatok végleg lekerülnek a napirendről. Ezzel a technikai megoldással most megnyílik a lehetősége annak, hogy beadjanak egy, a javaslat szövegét alaposabban átíró, egységes módosító javaslatot. Elsősorban a Waldorf-iskolákra vonatkozó rész módosulhat, a kormánypártok ugyanis nem számoltak azzal, hogy ez milyen mértékű felháborodást vált ki.  

https://index.hu/belfold/2019/07/02/koznevelesi_torveny_modositas_alternativ_iskolak_magantanulok_
nemzeti_alaptanterv/

 

A PSZ is kritizálta a tervezett törvénymódosításokat

A vitatott módosítással szemben foglalt állást minden pedagógus szakszervezet, valamint a szülői civil szervezetek - jelezte cikkében a 168ora.hu portál.

https://168ora.hu/itthon/elhalasztotta-a-fidesz-kdnp-a-magantanuloi-statuszt-kiverezteto-torvenyjavaslatot-170570

 

Újabb iskoláknak menne neki a kormány

Ijesztően hangzik az alternatív iskoláknak a köznevelési törvény módosításához benyújtott újabb passzus, de szakértők szerint a jogszabály annyira zavaros, hogy még nincs minden veszve. A változtatások okait sem értik: eddig is kaphattak osztályzatot a diákok, eddig is a Nat-hoz igazodtak a tanterveik, és biztosított volt az átjárhatóság. „Meglepődtünk” – mondta Dobos Orsolya, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete Alternatív tagozatának vezetője.

https://hvg.hu/elet/20190702_alternativ_iskola_torvenyjavaslat_tanterv_oktatas_waldorf#utm_source=hirkereso&utm_
medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019_7_2

Összefoglaló cikk a szakmai és egyéb kifogásokról:

https://merce.hu/2019/07/02/ma-szavaz-a-parlament-a-koznevelesi-torvenyrol-gyorsan-rontottak-meg-egy-kicsit-az-alternativ-iskolak-helyzeten/

 

Horn György: nincs észszerű magyarázat

Semmilyen magyarázat nincs arra, miért akarja ellehetetleníteni a kormány az alternatív iskolák működését egy új törvénymódosítással, amely különösen a kisgyerekekkel foglalkozó intézményeket hozza nagyon nehéz helyzetbe – mondta Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke a Klubrádiónak.

https://www.klubradio.hu/adasok/ember-nincs-aki-megmondja-miert-de-leutotte-oket-a-kormany-mondjak-az-alternativ-iskolak-107935

 

Szűcs Tamás: erős a Waldorf-iskolák érdekérvényesítő képessége

A PDSZ elnöke szerint a napokban már lehetett hallani a pletykákat, hogy érdekeket sért a köznevelési törvény módosítása. Az ATV Start műsorában jelezte: nagy érdekérvényesítő csoportok képesek elérni azt, amit nem tud elérni a szakma.

http://www.atv.hu/videok/video-20190702-szucs-tamas

 

Új elitiskola Budapesten

Megtanítjuk a gyereket arra, hogyan kell tanulni, ezzel képessé válnak arra, hogy könnyedén igazodjanak az új helyzetekhez. Ezt mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Babocsay Ádám, a Budapest School Gimnáziumának egyik létrehozója. Az intézmény várhatóan szeptemberben nyit 50 diákkal. Az iskola szellemiségéről; az egyedi tanítási módszerekről; a megfelelő tanárok megtalálásának nehézségeiről; a bekerülési feltételekről is beszélgetett a portál a Budapest School marketing és stratégiai vezetőjével.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/uj-elitiskola-budapesten-11-millios-tandij-ezt-tanitjak-a-gyerekeknek.1080041.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

A gazdagok gyerekei tanulnak az új debreceni iskolában

A már első évben hárommillió forintos tandíj alighanem sokakat elzár a Debrecenben szeptemberben induló képzéstől. 57 gyereket azért már felvettek. A 2019 őszén induló debreceni nemzetközi elitiskolát a Modern Városok Programban finanszírozza a költségvetés. Az eredetileg magániskolának nevezett intézmény működésének részletei számos kérdést vetnek fel, miután kiderült, hogy az iskolában egy gyermek oktatása az óvodától az érettségiig több mint 45 millió forintnyi tandíjba kerül, miközben a modern épület költségeit az utolsó fillérig az adófizetők állják.

https://24.hu/belfold/2019/07/02/osztondijprogram-csuszas-kozpenz-debrecen-elitiskola-debreceni-nemzetkozi-iskola/

 

A takarító is bruttó 260 ezret kereshet az új debreceni iskolában

Egy portás és egy dajka 300-300 ezer forintos, egy karbantartó 230 ezres fizetéssel kalkulálhat az új debreceni nemzetközi iskolában. A jelentkezőknél előnyt jelent a legalább alapfokú angoltudás.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2019/07/yes-debrecen-kulonleges-iskolajaban-a-takarito-is-havi-negyedmilliot-kereshet

 

Hamarosan átalakul az OKJ-s képzési rendszer

Még folyamatban van az új képzési jegyzék alapszakmáinak meghatározása, de őszre elkészülnek a szakképzés jogi kereteit kijelölő új rendeletek, télen pedig kidolgozzák a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket — mondta egy szakmai konferencián Pölöskei Gáborné. A szakképzésért felelős helyettes államtitkár jelezte: elsőként a miskolci és győri szakképző iskolák komplex infrastruktúra-fejlesztését végzik el. Emlékeztetett, hogy 2020-tól minden diák ösztöndíjat kap a szakképzésben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hamarosan-atalakul-az-okj-s-kepzesi-rendszer-7069754/

 

Lelakott otthon, dohányzó gyerekek, iskolakerülés

Aggasztóan hiányos személyi és erősen leromlott tárgyi feltételekkel, a tankötelezettség teljesítésének ellenőrzése, valamint kellő kontroll nélkül nevelkednek a gyermekek a budapesti Esze Tamás Gyermekotthonban az alapvető jogok biztosa szerint. Székely Lászlóhoz a XII. kerületi gyermekotthon szomszédai fordultak, mert szerintük az intézményben és annak közelében tűrhetetlenek az állapotok. A vizsgálat azt is feltárta: az otthonban a 26 álláshelyből mindössze 16-ot tudtak betölteni.

https://hvg.hu/itthon/20190702_esze_tamas_gyermekotthon_ombudsman_szekely_laszlo_jelentes?s=hk

 

Új szak indulhat a felsőoktatásban?

A bölcsészképzés fejlesztési lehetőségeiről készített szakmai anyagot a humántárcának az országos hallgatói képviselet, a HÖOK. A diákok egyebek mellett az iskolapszichológusok hiányára hívták fel a figyelmet. Egy új szak bevezetését is szorgalmazzák: a digitálisbölcsészet-képzés bevezetése az Emmi szerint is áttörést hozhat. A „Digital humanities” korábban mesterszakként elérhető volt néhány évig a felsőoktatásban, de 2017-től megszűnt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-szak-indulhat-a-felsooktatasban-7065812/

További részletek:

https://hook.hu/hu/felsooktatas/21-pont-a-xxi-szazadi-bolcseszkepzesert

 

A SZEF megerősítése lesz az új elnök és alelnökök feladata

Bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott a SZEF elnöksége 2019. július 2-án, a konföderáció budapesti székházában. Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának június végi tisztújító kongresszusán megválasztott elnöke bemutatta új alelnökeit: Szabó Zsuzsát, a Pedagógusok Szakszervezete elnökét, Szűcs Viktóriát, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökét, Agg Gézát, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnökét, továbbá Szatmári Lajost, a Magyar Telekomnál lévő T-Net Szakszervezet elnökét. Beszámoló a PSZ honlapján.

https://pedagogusok.hu/hir/3786/a-szef-megerositese-lesz-az-uj-elnoek-es-alelnoekeinek-feladata

 

Csóti Csaba: Új típusú szakszervezeti munka kell

A SZEF tisztújító kongresszusának küldöttei Csóti Csaba történész-levéltárost, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének eddigi elnökét választották meg a következő négy évre a 13 tagszervezetet tömörítő szövetség élére. Mint mondta: „Meg kell tartani az intézményes érdekegyeztetési formákat, de meg kell találni azokat a pontokat is, ahol határozottabban és eredményesebben lehet képviselni a tagság érdekeit, mint a tárgyalóasztalnál. A céltalan radikalizmusnak nem vagyok híve, csak a nagyobb nyilvánosság eléréséért nem is fogom alkalmazni, de ha a másik fél „befeszül” és nem enged, akkor kész vagyok nagyon is radikálisan képviselni a munkavállalóink érdekeit.”

https://nepszava.hu/3041653_uj-tipusu-szakszervezeti-munka-kell--interju-csoti-csabaval

 

A tanári pályát is elhagyja az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke

„Mától eggyel több a pályaelhagyó pedagógus. Az utóbbi idők eseményei arra a következtetésre juttattak, hogy csak úgy tudok önmagam maradni, ha befejezem a tanári munkát” – jelentette be Facebook-oldalán Ács Katalin, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke. Sorolta, milyen feltételekkel térne vissza: például ha nem kényszerítik olyan döntésekre, amelyek ellentétben állnak oktatási-nevelési elveivel.

https://nepszava.hu/3041774_a-tanari-palyat-is-elhagyja-az-oktatasi-vezetok-szakszervezetenek-elnoke

 

Megszavazták az MTA átalakítását

„A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” című törvényjavaslat lényege az, hogy létrehozzák az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH), amely az MTA-tól leválasztott kutatóintézetekből épülne fel. Vagyis a parlamenti szavazással kiszervezték az MTA kutatóintézeteit.

http://www.atv.hu/belfold/20190702-megszavaztak-az-mta-atalakitasat/hirkereso

 

Tüntetés az akadémiáért: „A sötét felhőket egyszer elfújja a szél”

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) a parlamenti szavazás napján tiltakozó demonstrációt tartott az MTA budapesti székháza előtt, hogy felhívja a figyelmet: a parlament döntése, amely lehetőséget teremtett az akadémia megcsonkítására, kutatóhálózatának leválasztására, bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, bűn a magyar kultúra ellen.

https://nepszava.hu/3041754_akademiai-dolgozok-a-sotet-felhoket-egyszer-elfujja-a-szel

 

július 3.

 

Rétvári Bence: Politikai okból kezdik ki az eredményeinket

Nincs szégyenkeznivaló az oktatási rendszer eredményei miatt, noha bizonyos körök politikai indíttatásból ennek az ellenkezőjét állítják – mondta Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, aki a Magyar Nemzetnek adott interjút. Szerinte a tanári kar elöregedése kevésbé érinti a magyar oktatási rendszert, mint mondjuk a németet, s kitért a közoktatási törvény módosítására is. A kérdésre: igaz-e, hogy a köznevelési törvény módosításának előkészítésekor nem hallgatták meg a szakmai-érdekképviseleti szervezeteket, azt felelte: „Nem a véletlen műve, hogy a szakmai szervezetek kérésének ­megfelelően bekerült a tervezetbe például a pedagógusok céljuttatása, a külsős óraadó tanárok óraszámának emelése és a végzős tanárszakos hallgatók bevonása az oktatásba.” Az NPK javaslata volt az igazgatói életpálya, amely a jövedelem érzékelhető emelését jelenti majd – tette hozzá.

https://magyarnemzet.hu/belfold/retvari-bence-politikai-okbol-kezdik-ki-az-eredmenyeinket-7072991/

 

Rétvári Bence büszke a magyar oktatásra, de önmagát cáfolja

A hvg.hu elemezte az államtitkár nyilatkozatát. Idézet a cikkből: „A 2020-as költségvetésben az oktatási kiadások megközelítik a 2080 milliárd forintot, ami több mint 633 milliárd forintos növekedést jelent 2010-hez, és közel ötvenmilliárdot 2019-hez képest” – mondja Rétvári. Hogy ez pontosan így van-e, azt nem tudjuk ellenőrizni, mert a statisztikák évek óta nem hozzáférhetők. A pedagógus életpályamodellel nyilván valamivel nőtt a terület finanszírozása, de jelenleg az a helyzet, hogy a béremelés már rég elinflálódott (hiszen a kormány a saját törvényét felülírva nem a minimálbérhez köti a tanárok béreit, hanem egy vetítései alaphoz, s emiatt egy kezdő tanár fizetése alapból a garantált bérminimumot sem éri el.) És hogy mit számít bele Rétvári az oktatásfinanszírozásba, azt sem tudja senki.”

https://hvg.hu/elet/20190703_Retvari_Bence_Buszkek_lehetunk_a_magyar_oktatasra#utm_source=hirkereso&utm_
medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019_7_3

 

A Horthy-rajongó Takaró Mihályra bízták a Nat hazafiasítását

A hvg.hu szerint az irodalomtörténész felel azért, hogy a Nemzeti alaptanterv humán műveltségterületeket érintő részeiben jobban tükröződjön a hazafias szemlélet. A cikk felidézte: a jelenleg hatályos Nemzeti alaptantervbe éppen Takaró nyomására került be Wass Albert és Nyírő József, valamint a műveikben a zsidók ellen uszító Szabó Dezső és Sinka István is, ami ellen zsidó szervezetek és a Magyartanárok Egyesületének tagjai is élesen tiltakoznak annak idején.

https://hvg.hu/itthon/20190703_A_Horthyrajongo_zsidozo_Takaro_Mihalyra_biztak_a_NAT_hazafiasitasat?s=hk

 

Megjelent a jövő tanév menetrendje

Az első tanítási nap 2019. szeptember 2. (hétfő), az utolsó pedig 2020. június 15. (hétfő).

https://index.hu/belfold/2019/07/03/tanev_rendje_2019_2020_oszi_teli_tavaszi_szunet_erettsegi_iskolakezdes/

 

82 milliárd lesz jövőre a gyerekek szociális étkeztetésére

Rétvári Bence államtitkár az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskolában hangsúlyozta: 2010 óta évről évre bővülő források és lehetőségek jellemzik a szociális gyermekétkeztetés területét. Míg 2010-ben 29 milliárd, jelenleg 79 milliárd forint jut erre a célra, jövőre pedig minden eddiginél több, 82 milliárd forint.

https://orientpress.hu/cikk/2019-07-03_retvari82-milliard-jut-szocialis-gyermeketkeztetesre-jovore

 

Franciaország: makarenkói pofon betiltva

Tilos a fenékre verés és a pofon Franciaországban: a szenátus elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtilt minden „nevelési célú testi fenyítést". Európa legtöbb országában (köztük Magyarországon is) ma már tilos a szülőknek és a pedagógusoknak kezet emelniük a gyerekekre. Csehország, Szlovákia, Belgium, az Egyesült Királyság és Olaszország kivétel az unióban.

https://hu.euronews.com/2019/07/03/franciaorszag-csak-most-tiltana-be-a-makarenkoi-pofont

 

július 4.

 

Rajzpályázat egy szerbiai lapban

A szerbiai Jó pajtás c. lap májusi számában a PSZ centenáriumára meghirdetett rajzpályázat egyik első helyezettje, Berényi Dorina írt élménybeszámolót, kiemelve: mennyire örül a magyarországi üdülési lehetőségnek, amelyet családjával együtt kapott a Pedagógusok Szakszervezetétől. Közös fotó is készült Szabó Zsuzsa elnökkel és Totyik Tamás alelnökkel.

http://www.jopajtas.com/article_userfiles/files_4375/jp_18_internetes.pdf

 

Kásler Miklós javaslata: egyelőre mégsem lesz kötelező az osztályozás

Az EMMI-t vezető miniszter benyújtotta javaslatát, hogy mit töröljenek a köznevelési törvénymódosításból: az osztályozás kötelezővé tételét. Az indoklás szerint rájöttek, a már majdnem elfogadott szöveg nem illeszkedne „a jogrendszer egységébe”, hiszen ugyanannak a törvénynek egy másik pontja azt mondja: „A sajátos nevelési igényű tanulót, ha egyéni adottsága, fejlettsége szükségessé teszi, a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az igazgató mentesíti az érdemjegyekkel és osztályzatokkal történő értékelés és minősítés alól, és ehelyett szöveges értékelés és minősítés alkalmazását írja elő.” Ezt a javaslatot július 8-án tárgyalja az országgyűlés, a július 2-án elhalasztott zárószavazásra várhatóan az azt követő héten kerül sor.

https://hvg.hu/elet/20190704_Egyelore_megsem_lesz_kotelezo_az_osztalyzas

 

Mégis maradhat a szöveges értékelés? Ezért halasztották el a parlamenti szavazást?

A szóbeli/szöveges értékelés lehetősége az Oktatási Hivatal engedélyével megmaradhatna az iskolákban, ebben a fontos részletkérdésben nyitottak a változtatásra – ezt mondta a köznevelési törvény módosító csomagjáról a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A szöveges értékelés fontosságáról az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete korábbi közleményében azt írta, az értékelésnek csupán az egyik funkciója a visszajelzés.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190704_osztalyozas_ertekeles_koznevelesi_torveny_modositasa#utm_source=hirkereso&utm_
medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-07-04

További a témában:

A kérdésre: a törvénymódosítás másik neuralgikus pontját is visszavonják-e, miszerint a Nemzeti alaptantervben lefektetett követelményektől legfeljebb 30 százalékban lehet eltérni, Gulyás Gergely azt mondta, ebben nem terveznek változtatást.

http://www.atv.hu/belfold/20190703-kormanyinfo-megsem-teszi-kotelezove-a-kormany-az-iskolakban-az-osztalyozast/hirkereso

 

Zavaros kormányzati tervek

A köznevelési törvény módosítása zárószavazásának elhalasztása után senki sem tudta, valójában mik a kormány a szándékai. A cikk összefoglalta az eddig nyilvánosságra került kifogásokat, szakmai érveket.

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/zavaros_terv_kormany_waldorf_alternativ_iskolak

 

Neveljünk antiszemita gyereket!

Horn György, az Alternatív és Magániskolák egyesületének elnöke, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium alapítója és pedagógiai vezetője nyilatkozott a hirklikk.hu-nak (tervezett megjelenés július 6.): az elhalasztott parlamenti szavazás a köznevelési törvény módosításáról biztosan nem jelenti azt, hogy a kormány meghátrált. Szerinte egyébként az egész iskolarendszer, a folyosó, tanterem, a 45 perc az egész világon elavult, de még senki sem tudja, hogy mit kellene helyette csinálni.

https://hirklikk.hu/kozelet/neveljunk-antiszemita-gyereket/352171/

 

Pesti srácok: Kormányellenes propaganda, fizikai inzultus, így telik egy jobboldali diák napja a Kosztolányi Gimnáziumban

Idézet a kormányhoz közeli portál cikkéből: „Megfélemlítés, szóbeli inzultus, fizikai atrocitás. Többek között ezekkel a jelzőkkel lehetne a legjobban jellemezni azt, ami a Kosztolányi Dezső Gimnáziumban tanítás címszó alatt folyik. Portálunkhoz eljutott információk szerint ugyanis a nevezett intézményben olyan magas szinten űzik a tanárok – s ezáltal a megvezetett diákság nagy része is – a magyar kormány ellen folytatott propagandát, hogyha megneszelik,  valaki a nemzeti oldalhoz tartozik, az nem teszi zsebre, amit ott kap. Megalázás az osztály előtt, szorongatás és fenyegetések tömkelege, amit egy jobboldali szimpatizáns fiatalnak el kell tűrnie nap mint nap az osztályterem falai között.”

https://pestisracok.hu/kormanyellenes-propaganda-fizikai-inzultus-folyamatos-megalazas-igy-telik-egy-jobboldali-diak-napja-a-kosztolanyiban/

 

Szívesen tanítanának a külföldiek angolt Magyarországon

Vajon mi a hasznosabb formája az angoltanulásnak: anyanyelvi tanár, külföldi nyelvtanfolyam vagy esetleg nagy dózisban fogyasztott filmek eredeti nyelven? A Magyar Nemzet szakembereket kérdezett, akik több tévhitet is eloszlattak például arról, érdemes-e százezreket költeni külföldi nyelvtanfolyamra.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szivesen-tanitanak-nalunk-angol-nyelvet-a-kulfoldiek-7081154/

 

Várólistás a gyerekek egyeteme, a Budapesti Műszaki Egyetem

Iskolások lepték el a Műegyetemet, hogy egy hétig kutassanak, neves professzoroktól hallgassanak tudományos előadásokat. A BME Gyerekegyeteme annyira népszerű, hogy sokaknak évekig kell várniuk a bejutásra. A 8-14 évesek előadásokat hallgatnak és szemináriumokon kísérleteznek olyan témákat feldolgozva, amelyek a BME karainak mérnöki alapszakjához kapcsolódnak. Szó lesz önvezető autókról, diákműholdakról stb. A tábor célja, hogy megismertesse és megszerettesse a gyerekekkel a reál tantárgyakat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/varolistas-a-gyerekek-egyeteme-7081190/

 

A kutatásoknak meg kell térülniük

Akciótervet dolgozott ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium: átvilágítják az MTA alól kikerülő kutatóintézet-hálózatot - ismertette a részleteket a Magyar Hírlappal Palkovics László. Augusztus 1-jéig létre kell hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szervezetét. Ez fogja átvenni szeptember 1-jéig a kutatóintézet-hálózatot. Az MTA egy köztestület, amelynek megvan a feladata, felelőssége, ez a jövőben sem változik. Továbbra is működni fognak az osztályai, tanácsokat ad, fontos társadalmi ügyekben szólal meg, irányt mutat – mondta Palkovics László. A miniszter értékelte az elmúlt egy év elhúzódó vitáját is, hangsúlyozva, hogy az szerinte nem árthatott a kormány reputációjának.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190704-a-kutatasoknak-meg-kell-terulniuk

 

július 5.

 

Rétvári Bence szerint nem vészes a tanárhiány, a PSZ szerint igen

A PSZ előrejelzése szerint öt éven belül nyugdíjazzák az óvónők egyharmadát. A felsős tanárok körében készült OECD-összehasonlítás is az elöregedést jelzi: a hazai válaszadók csaknem fele az 50 feletti korosztályból került ki, miközben a 30 alattiak aránya az öt százalékot sem érte el. Rétvári Bence parlamenti államtitkár Tordai Bence képviselőnek (Párbeszéd) szóló válaszában azt írta: az elmúlt években dupla annyi pedagógus kezdte meg a pályát, mint ahányan nyugdíjba mentek. 2016-ban 3345, 2017-ben pedig 2234 fő ment nyugdíjba, ugyanakkor ebben a két évben 5598 és 6324 frissen végzett pedagógus állt munkába. Az óvodai szakemberhiány problémáját a DK képviselője, Oláh Lajos vetette fel, akinek ugyancsak igyekezett megnyugtató választ adni az államtitkár. Eszerint a most zárult tanévben négyszázzal több óvodapedagógus kezdhette el a pályáját, mint ahányan nyugdíjba vonultak. Arra egyik válaszban sem tért ki, hogy a pályakezdők hány százaléka hagyja el rövid időn belül a köznevelést.

https://magyarnemzet.hu/belfold/retvari-bence-nem-veszes-a-tanarhiany-7087469/

 

Pázmány Pedagógus Klub indul ősztől

2019 szeptemberétől újra indul Budapesten a Pázmány Pedagógus Klub, melyet elsősorban a katolikus pedagógiához és neveléséhez kötődő gyakorló pedagógusok és tanárjelöltek számára hoztak létre.

http://tantrend.hu/hir/pazmany-pedagogus-klub-indul-szeptembertol

 

A válogatás nem teljes körű!