Hírek

A SZEF megerősítése lesz az új elnök és alelnökeinek feladata

A SZEF megerősítése lesz az új elnök és alelnökeinek feladata

Bemutatkozó sajtótájékoztatót tartott a SZEF elnöksége 2019. július 2-án, a konföderáció budapesti székházában.

Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának június végén tartott tisztújító kongresszusán megválasztott elnöke bemutatta új alelnökeit: Szabó Zsuzsát, a Pedagógusok Szakszervezete elnökét, Szűcs Viktóriát, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökét, Agg Gézát, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnökét, továbbá Szatmári Lajost, a Magyar Telekomnál lévő T-Net Szakszervezet elnökét.

Csóti Csaba jelezte: teljes tisztújítás történt, megválasztották az Ügyvivő Testület és a Felügyelő Bizottság tagjait is. (Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke tagja lett a SZEF Ügyvivő Testületének, Szatmári Zoltánnét pedig a FEB tagjának választották).

A SZEF új elnöke legfontosabb feladatnak nevezte a 13 tagszervezetet tömörítő konföderáció megerősítését, erre a kongresszuson elfogadott program is felhatalmazást ad. Együttműködő, egységesen fellépő konföderáció kialakításán dolgoznak majd a jövőben. A megerősítést, illetve a taglétszám növelését firtató kérdésre elmondta: a szövetség a tagszervezeteknek tud segítséget nyújtani a tagtoborzáshoz képzéssel, oktatással, anyagi forrásokkal. Ennek munkatervét a jövőben alakítják ki. Mint jelezte: változott a fiatalok gondolkodása a szakszervezetekről, hasonlót tapasztalt Szűcs Viktória, a BDDSZ elnöke is. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke emlékeztetett: a PSZ már korábban felvette a kapcsolatot a hallgatói önkormányzatok képviselőivel. Az a cél, hogy a Pedagógusok Szakszervezete munkajogi segítséget nyújtson a fiataloknak, akik hallgatókból pályakezdők lesznek, így szükségük lenne a szakszervezet segítségére. Mindez jó alkalom a tagtoborzásra is.

A sajtótájékoztatón szó volt a tisztújító kongresszuson elfogadott állásfoglalásról is. Eszerint a SZEF követeli a háromoldalú érdekegyeztetés haladéktalan újjáélesztését. A küldöttek felhívták a kormány figyelmét arra, hogy a tripartit érdekegyeztetés elengedhetetlen a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány hatékonyabb együttműködése, a valódi érdekegyeztetés, a gazdaság fejlődése és a munkavállalók életminőségének javulása érdekében.