Hírek

Lapszemle 2019. június 28.

Lapszemle 2019. június 28.

PSZ - Heti lapszemle

2019. június 28.

 

További vitát gerjesztett az elmúlt napokban a köznevelési törvény parlament előtt lévő módosítása. Szakmai baklövésnek tartja a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke azt, hogy 6 éves kor után minden gyermeknek kötelező lenne iskolába mennie. A TASZ Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament megszünteti a magántanulói státuszt. A szakképzés ismételt átalakításában vannak pozitívumok, de azokhoz a PSZ nem látja a fedezetet. További részletek a lapszemlében.

 

június 21.

 

Fórum a szakképzés jövőjéről

A hazai szakképzés jövőjéről tartottak fórumot Budapesten, a Kossuth Klubban 2019. június 21-én. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke arról beszélt, hogy a Szakképzés 4.0 - amely 2020 szeptemberétől ismét átalakítaná a szakképzést - mutat ugyan jó irányokat, de mind ez ideig sem a bevezetéséhez szükséges cselekvési tervet, sem a jogszabályi változtatásokat nem látni. Ráadásul a PSZ szerint a parlament előtt lévő, jövő évi állami költségvetésről szóló törvényjavaslatból sem olvasható ki az átalakítások fedezete. A fórumon részt vett a szakképzésért felelős helyettes államtitkár, Pölöskei Gáborné is. Videó a honlapunkon:

https://pedagogusok.hu/hir/3781/forum-a-szakkepzes-joevojerol

 

A PSZ elismerése Ceglédbercelnek

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Eötvös József-emlékplakettet adományozott Ceglédbercel önkormányzatának. Az elismerést Totyik Tamás, a PSZ alelnöke adta át a polgármesternek a 2019. június 21-én tartott tanévzáró ünnepségen, amelyről a helyi televízió tudósított.

https://pedagogusok.hu/hir/3782/a-psz-elismerese-cegledbercelnek

 

Bérnyomásmérés tanároknak

Jövőre 4 százalékos gazdasági növekedést tervez a kormány, a kiadások teljes tortájából azonban csak egy 9,8 százaléknyi szelet jut majd az oktatásra, szemben a 2019-es 10,1 százalékossal – mondta a Magyar Hangnak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Ám a pedagógusbérek általános emelésére láthatóan egy forintot sem különítettek el a tervezetben – emelte ki a szakszervezeti vezető. A PSZ honlapján megtalálható bérnyomásmérő azonban megmutatja: 4 év alatt mekkora bruttó jövedelemtől - alsó hangon is 1,5 millió forinttól - estek el a pedagógusok annak ellenére, hogy a kormány politikusai folyamatosan arról beszéltek, mekkora emelést kaptak. Ez olyan, mintha átlagosan mintegy hét hónapot ingyen dolgoztak volna a pedagógusok.

https://magyarhang.org/belfold/2019/06/21/bernyomasmeres-tanaroknak-nagyito-alatt-a-budzse-1/

 

Civilek és ellenzékiek is tiltakoznak a köznevelési törvény módosítása miatt

A PSZ is tiltakozik a köznevelési törvény tervezett módosítása ellen, mert az tovább csorbítja az óvodák, iskolák szakmai autonómiáját, a szülők önrendelkezési jogát. A Szülői hang oldalán olvasható az állásfoglalás, az akció június 21-én volt.

https://szuloihang.hu/2019/06/21/civilek-es-az-ellenzek-allasfoglalasa/

 

Vita a parlamentben a köznevelési törvény módosításáról

Bódis József oktatási államtitkár expozéjában ismertette az indítvány részleteit, köztük azt, hogy az intézményvezetőknek az intézmény létszámától függő pótlékot és ösztönzési keresetkiegészítést lehessen megállapítani. Fontosnak nevezte továbbá, hogy az óvodába járási kötelezettség alól csak a legindokoltabb esetben lehessen felmentést kapni.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190621_koznevelesi_torveny_modositas_orszaggyules_vita

A portál összegyűjtötte a pártok álláspontját is:

http://eduline.hu/kozoktatas/20190621_koznevelesi_torveny_modositasa_vita#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-06-21

 

Egyeztetés nélkül jött a módosítás

A 73 iskolát tömörítő Alapítványi és Magániskolák Egyesületének (AME) elnöksége szintén megfogalmazza aggályait a köznevelési törvény módosításáról. Szomorúan tapasztalták, hogy a jelentős szakmai kérdéseket érintő törvénytervezetet „nem előzte meg társadalmi, szakmai egyeztetés."

https://mfor.hu/cikkek/makro/egyeztetes-nelkul-jott-a-koznevelesi-modosito-azt-sem-tudni-mi-lesz-az-egyeni-munkarend.html

 

június 22.

 

Gosztonyi Gábor: nem látjuk a Szakképzés 4.0 cselekvési tervét

A tankötelezettség korhatára nem lényeges - jelentette ki Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár egy budapesti szakképzési fórumon. A kérdésre válaszolt így: annak, hogy a kormány 18-ról 16 évre csökkentette a tankötelezettséget, milyen hatása van a szakképzésre? Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke jelezte: a Szakképzés 4.0 - amely 2020 szeptemberétől ismét átalakítaná a szakképzést - mutat jó irányokat, de eddig sem a bevezetéséhez szükséges cselekvési tervet, sem a jogszabályi változtatásokat nem látni, a 2020-as költségvetésben pedig nincs meg az átalakítások fedezete. 

https://nepszava.hu/3040467_poloskeine-nem-lenyeg-a-tankotelezettseg

 

június 23.

 

Elszomorító adatok a kompetenciamérésben

Nem változott a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákok matematikai és szövegértési készsége az előző évekhez képest - derült ki a 2018-as kompetenciamérés eredményiből. A szakközépiskolások eredményei viszont továbbra is tragikusak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190622_kompetenciameres_eredmenyei_2018#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-06-23

 

június 24.

 

Óvodaszigor: szürreális kormánytervek - a PSZ-szel nem egyeztetett a kormány

Szakmailag erősen kifogásolható az a módosító javaslat, amely megszüntetné a rugalmas iskolakezdést, és 6 éves koruk betöltése után a lehető legtöbb gyermeket kipenderítené az óvodákból. A Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke, Verba Attiláné szerint a mostani rendszer - amelyben az óvodapedagógusok a szülőkkel együttműködve is eldönthetik, egy gyermek kellően iskolaérett-e - kifogástalanul működik, semmi szükség a változtatásra. Szigorítanák a kötelező óvodáztatást is. Ma 3 éves kortól kötelező óvodába íratni a gyereket, de ha a szülő kérelmezi az óvodánál és a fenntartónál, egy (kivételes esetekben akár kettő) évet még otthon maradhat. A módosítás csak egy évet engedélyezne, erről csak közigazgatási perben lehetne dönteni. Ez szürreális - mondta a tagozat elnöke. Jelezte: a szakszervezettel minderről nem egyeztetett a kormány. 

https://nepszava.hu/3040598_ovodaszigor-szurrealis-kormanytervek-belathatatlan-kovetkezmenyekkel

 

„Most már szinte lasszóval sem lehet óvodapedagógust fogni”

„Most már szinte lasszóval sem lehet óvodapedagógust fogni” - mondta az Eduline-nak Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke. Az egész pedagóguspályát érinti az elöregedés, öt éven belül az óvodapedagógusok egyharmada nyugdíjba megy, illetve elhagyja a pályát, és nincs utánpótlás. Több helyen így is visszavárják a nyugdíjas óvodapedagógusokat, előfordulhat ugyanis, hogy máshogy nem tudják betölteni az üres álláshelyet.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190619_ovodapedagogus_hiany#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-06-24

 

Komoly létszámhiánytól tart a PSZ az óvodákban

Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke az Inforádiónak azt mondta: nem támogatja, hogy középiskolákban képezzenek óvónőket, a diploma rangot adott a szakmának. Beszélt a létszámhiányról is: a következő 5 évben a pályán lévő, aktív óvodapedagógusok harmada nyugdíjas lesz, vagyis komoly létszámhiány várható, miközben nincs megfelelő utánpótlás - figyelmeztetett.

https://infostart.hu/belfold/2019/06/24/komoly-letszamhianytol-tart-a-psz

 

Óvoda: nem lesz kérdés, hogy menjen vagy maradjon a gyermek 6 éves korában

Szakmai baklövésnek tartja a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke azt, hogy hat éves kor után minden gyermeknek kötelező lenne iskolába mennie. Verba Magdolna a köznevelési törvény módosításának hatásáról is beszélt az Inforádiónak.

https://infostart.hu/belfold/2019/06/25/nem-lesz-kerdes-hogy-menjen-vagy-maradjon-a-gyerek

 

Szigorítják az iskolarendszert

A PSZ alelnöke a magántanulói jogviszony megszüntetésének következményeiről beszélt a Blikknek. Főleg a középosztálybeli szülők számára jelent menekülést a közoktatási rendszerből a magántanulói jogviszony - mondta Totyik Tamás, aki szerint az iskoláknál kellene hagyni a tanulókra vonatkozó döntési jogköröket.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/kioregedett-tanarok-es-szigoritjak-az-iskolarendszert-magantanulas-megszuntetese/h5gzpx4

 

Rétvári: a gyerekek érdeke, hogy idejében óvodába kerüljenek

A módosítás szerint, ha egy gyermek betöltötte a 6. életévet, kötelező elmennie iskolába, az iskolaérettségről pedig egy szakértői bizottság döntene. Rétvári Bence megalapozatlannak nevezte azokat a politikai és szakmai aggályokat, amelyek az új szabályozások bevezetését ellenzik. Az államtitkár szerint eltérő gyakorlatot alkalmaztak az óvodák és iskolák. Ezért megtörténhetett, hogy egy helyen megkapta egy diák a magántanulói státuszt, máshol már nem. Ezt azzal magyarázta, hogy más-más személy volt az elbíráló, ezt kívánja egységesíteni a kormány.

https://hirtv.hu/magyarorszageloben/retvari-bence-a-gyerekek-erdeke-hogy-idoben-keruljenek-ovodaba-es-iskolaba-2483384?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Ha a parlament elfogadja a magántanulói státusz eltörlését, a TASZ Alkotmánybírósághoz fordul

Asbóth Márton, a TASZ projektvezetője szerint a törvénymódosítás azért elfogadhatatlan, mert aránytalanul korlátozza a szülő neveléshez való jogát és súlyosan beavatkozik a magánszférába. „Már a tankötelezettség is beavatkozik a szülői jogba azzal, hogy kijelenti, ennyi éves korig ezeket a kimeneteli követelményeket kell teljesítenie egy gyereknek, de ezt el tudjuk fogadni. Az viszont, hogy ezeknek a követelményeknek a teljesítéséhez ki milyen módon juttatja el a gyerekét, mindenkinek a saját döntése kell, hogy legyen.” A módosítás alapjogot korlátozhat, így ha életbe lép, a TASZ Alkotmánybírósághoz fordul.

https://magyarnarancs.hu/belpol/iskolava-valnak-a-tanulocsoportok-ha-a-kormany-elfogadja-a-magantanuloi-statusz-eltorleset-120865

 

Minden diák támogatást kap a szakképzésben

A jövőre induló új rendszerben mindenki, aki bejut a szakképzésbe, anyagi juttatást kaphat. A kormány célja, hogy növelje a szakmát tanuló fiatalok számát, érdekeltté tegye őket a tanulásban. Az egyik típusú az állam által finanszírozott juttatás, a másik támogatási formát a gyakorlati képzőhely által biztosított juttatások jelentik. Ez alapján a tanulói munkaszerződéssel munkabér járhat a diákoknak.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190624-minden-diak-tamogatast-kap-a-szakkepzesben

 

Magyar Nemzet: Jól vizsgáztak a magyarországi tanárok, nem is túlterheltek

Nemzetközi összehasonlításban kevesebbet fegyelmeznek, sokat gyakoroltatnak és felkészültebbnek érzik magukat az átlagnál a magyar pedagógusok. A kiscsoportos és projektalapú feladatmegoldás ugyanakkor itthon még kevésbé jellemző - derült ki az OECD tanítási módszereket vizsgáló legújabb felméréséből, melyre ezúttal a Magyar Nemzet hivatkozott. A pedagógustársadalom elöregedése a régióban is komoly probléma. Hazánkban 47,6 év az átlagéletkor. A magyar pedagógusok munkaideje teljesen átlagosnak tekinthető, saját bevallásuk szerint 39,1 órát dolgoznak hetente a válaszadók, ami nagyjából megfelel az OECD-átlagnak - írta a lap.

https://magyarnemzet.hu/belfold/oecd-nem-tulterheltek-a-tanarok-7049744/

 

Nagyon kevés fizetést kapnak a kezdő tanárok

Hiába az elmúlt időszakban végrehajtott béremelés a pedagógusok körében, nemzetközi viszonylatban elkeserítően alacsony a kezdő fizetés. A megkérdezettek zöme a bérfejlesztést látja az egyik legfontosabbnak - ez is kiderült az OECD felméréséből. Adatok, grafikon a portálon.

https://privatbankar.hu/karrier/nagyon-keves-fizetest-kapnak-idehaza-a-kezdo-tanarok-326860

 

Törley Kata reméli: ősszel sztrájkhullám indul

„Itt az ideje, hogy megmozduljunk újra” - mondta a Tanítanék mozgalom képviselője az ATV Start műsorában. Törley Katalin a köznevelési törvény módosításáról úgy vélekedett: a hatalom minden autonómiatörekvésnek ellenszegül.

http://www.atv.hu/belfold/20190624-torley-remeli-hogy-osszel-sztrajkhullam-indul/hirkereso

 

Nyelvi kompetenciamérés: a budapesti iskolások jobban teljesítenek

Májusban írták az általános iskolák 6. és 8. osztályosai a nyelvi kompetenciamérést. Az iskolák 24 százaléka kiemelkedően jó eredményt, 14 százaléka gyenge eredményt ért el. A jó eredményt elérő iskolák aránya Budapesten és a nyugat‐dunántúli régióban, a gyenge eredményt elérő iskoláké pedig a dél‐dunántúli, az észak‐alföldi és az észak‐magyarországi régióban volt magasabb az átlagosnál.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190624_nyelvi_kompetenciameres#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-06-24

 

Újabb iskola kerül egyházi fenntartásba

A Soproni Tankerületi Központtól a Győri Egyházmegye kezelésébe kerül a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium. A miniszter is jóváhagyta a fenntartóváltást. A szeptemberi tanítást már az egyházmegye fenntartásában kezdik meg a kapuvári gimnáziumban.

https://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/egyhazi_kezelesbe_kerul_kapuvaron_a_felsobuki_nagy_pal_gimnazium/2601147/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Több pénz nevelőszülőknek

Tavaly a nevelőszülői hálózatok fenntartói több mint húszmilliárd forint központi költségvetési támogatást kaptak, idén pedig ugyanerre 850 millió forinttal több pénz jut - derült ki Rétvári Bence írásbeli válaszából, amelyet egy DK-s képviselő kérdésére adott.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190624-tobb-penz-a-neveloszuloknek

 

30 pontban szedte össze javaslatait a HÖOK

Módosító javaslatot nyújt be szeptemberben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a hallgatói juttatásokat szabályozó rendelethez, hogy a normatíva jövő februári emelésekor a diákok a lehető legjobban járjanak. Mindez azonban csak egy eleme a szervezet idei jubileuma alkalmából összeállított akciótervnek, amelyben a hallgatók javaslatokkal bombázzák a minisztériumot.

https://magyarnemzet.hu/belfold/harminc-pontban-szedte-ossze-javaslatait-a-hook-7038221/

 

Online is be lehet majd iratkozni az iskolába

Az informatikai fejlesztés eredményeként a 2019/2020-as tanévben elérhetővé válik az ügyfélkapun keresztüli beiratkozás és hitelesítés is, ezért az ügyintézéshez a szülőnek - amennyiben ezt az ügyintézést választja - nem kell megjelennie az intézményben. Minderről a Klebelsberg Központ adott ki közleményt.

https://hvg.hu/itthon/20190624_Online_is_be_lehet_majd_iratkozni_az_iskolaba?s=hk

 

Az OSZK megkezdi az országos sztrájk előkészítését a közszolgálatban

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság nyáron is folytatni kényszerül munkáját a kormány sajnálatos „hozzáállása" miatt. Eddig nem kezdődtek meg az érdemi tárgyalások.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/18862-az-okszk-megkezdi-a-z-orszagos-sztrajk-elokesziteset-a-kozszolgalatban

 

június 25.

 

Késő hatodikban látni a lemaradást

Nem meglepő a szakközépiskolások gyenge tudása a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Borsod megyei elnöke szerint. Molnár Zoltán, aki harminc éve tanít magyart és történelmet egy nagy létszámú borsodi szakképző intézményben, azt mondja: a szakközépiskolákba jórészt eleve olyan diákok érkeznek, akik szinte születésüktől kezdve predesztinálva vannak a kudarcra. – Nem ritka, hogy a diákok borzasztóan hátrányos helyzetű környezetből jönnek, sokszor a szüleik is legfeljebb általános iskolát végeztek, és a családjukban sosem volt érdem a jó iskolai eredmény, sosem kérték otthon számon a rossz jegyeket, nem ösztönözték őket a szorgalmas tanulásra. A kompetenciamérés nyilvánosságra került eredményei kapcsán őt is kérdezte a lap.

https://magyarnemzet.hu/belfold/keso-hatodikban-latni-a-lemaradast-7053572/

 

„Már hatéves korukban tönkreteszik a gyerekeket”

Szülők, pedagógusok és szakértők tiltakoznak, mert a kormány minden 6 éves gyermeket beiskolázna. A Népszava összeállítása idézte a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozata véleményét, miszerint sincs semmi szükség változtatásra, mert a mostani rendszer kifogástalanul működik.

https://nepszava.hu/3040710_az-uj-szabalyokkal-mar-hatevesen-tonkreteszik-a-gyerekeket

 

Félnek a tanárok? Nem merik bevallani, hogy túlterheltek?

A kompetenciamérésről, a tanárokat is érintő OECD-mérésről is beszélt Nahalka István az ATV Startban. A felmérés azt mutatta, hogy a pedagógusok nem túlterheltek, de szerinte csak nem mertek nyilatkozni, mert féltik az állásukat. Ő azt tapasztalta, hogy sokkal fáradtabbak a túlterheltség miatt. Szükség van a béremelésre is, de a legfontosabb az oktatás centralizáltságának kérdése. Szerinte nagyobb önállóságot kell kapniuk a pedagógusoknak a tanítási módszereikben, a tankönyv kiválasztásában stb.

http://www.atv.hu/belfold/20190625-felmeres-csak-azert-nem-vallottak-be-a-tanarok-hogy-tulterheltek-mert-felnek/hirkereso

 

Földbe döngölte az EU a konvergenciaprogramot

Elhibázott oktatáspolitika, alacsony tanári fizetések, kevés egyetemista; alulfinanszírozott egészségügy, elégtelen alapellátó rendszer. Ezekkel jellemzi az Európai Bizottság az itthon is sokat kritizált két ágazatot. Az oktatási eredmények elmaradnak az uniós átlagtól, jelentős területi egyenlőtlenségeket mutatnak. A korai iskolaelhagyás magasabb, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya alacsonyabb az uniós átlagnál, ráadásul az oktatási rendszer akadályozza a társadalmi mobilitást.

https://magyarhang.org/belfold/2019/06/25/foldbe-dongolte-az-europai-bizottsag-a-magyar-konvergenciaprogramot/

 

Támadás a magántanulók ellen

A kormány lényegében megszüntetné a magántanulói jogviszonyt, hagyott azonban egy kiutat: egy hivatal dönt majd sok ezer diák jövőjéről. Ercse Kriszta oktatáskutató és Gyarmathy Éva szakpszichológus szerint az oktatásirányítás nem tudja, nem akarja tudomásul venni, hogy a 21. század hatásai megváltoztatják a gyerekek fejlődését, s ehhez kell igazodnia a tanulási környezetnek. Növekszik, már most 15-20 százalék azon tanulók aránya, akikre az atipikus fejlődés, tanulási, figyelemzavar, hiperaktivitás- és/vagy autizmus spektrumzavarok enyhe formái jellemzők, de még nem elég nyilvánvaló az eltérés ahhoz, hogy törvényi besorolást jelentő betűket kapjanak (SNI, BTMN).

https://168ora.hu/itthon/tamadas-az-oktatasi-menekultek-ellen-170217

 

Elkezdődött a Tanítsunk Magyarországért mentorprogram első nyári tábora Nyíregyházán

Az ITM és az EMMI által életre hívott Tanítsunk Magyarországért programban a következő tanévtől mintegy 1200 hetedikes diákot mentorál majd az a több mint 300 egyetemi hallgató, aki a programban részt vevő négy egyetem (Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Pécsi Tudományegyetem) egyikén sikeresen elvégezte a Tanítsunk Magyarországért egyetemi kurzust. Az első tábort a napokban rendezték Nyíregyházán.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/gazdasagstrategiaert-es-szabalyozasert-felelos-allamtitkar/hirek/45-mentor-es-170-mentoralt-tanitsunk-magyarorszagert-nyari-tabor-elsokent-nyiregyhazan

 

június 26.

 

Romlik az iskolások angoltudása: ennek oka a szaktanárhiány is

A hatodik és a nyolcadik osztályosok harmada nem tudta megszerezni angol nyelvből a „megfelelt” minősítést a legutóbbi országos idegen nyelvi mérésen - derült ki az Oktatási Hivatal beszámolójából. A hivatal szerint az alacsonyabb átlagpontszám vélhetően a nehezebb feladatokra vezethető vissza. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint az elavult módszertantól kezdve a szaktanárhiányig több minden közrejátszik ebben, de az országos átlagnál még aggasztóbbak a területi különbségek: azok a diákok, akik kisebb településeken, szegényebb régiókban laknak, sokkal rosszabbul teljesítenek.

https://nepszava.hu/3040888_jelentosen-romlik-az-iskolasok-angoltudasa

 

Még jobban rá kell kapcsolni a nyelvoktatásra

Komoly probléma, ha az általános iskola végére a diákok nem tudnak elérni egy erős, magabiztos A2 szintet, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a középiskola végére biztonsággal eljussanak a középfokú nyelvvizsgáig, ami jövőre már felvételi követelmény lesz - mondta Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke egy másik lapnak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/meg-jobban-ra-kell-kapcsolni-a-nyelvoktatasra-7057028/

 

Magániskolák: szakmai szervezetek nélkül ne születhessen döntés a diákok státuszáról

Jelentős szakmai kérdéseket érint, mégsem volt róla társadalmi, szakmai egyeztetés - egyebek között ezt írja a köznevelési törvény módosításáról az Alternatív és Magániskolák Egyesülete. „Egyetértünk azzal, hogy a tanköteles korú tanulók iskolákon kívüli oktatása további szakmai szabályozást igényel, azonban a törvénytervezet néhány pontja további pontosítást, illetve kiegészítést igényel. Alapvető értelmezési kérdés, hogy az egyéni munkarend fogalma mit jelent: ezt melyik jogszabály fogja definiálni?” - kérdezi az egyesület.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190626_Alapitvanyi_es_Maganiskolak_Egyesulete_koznevelesi_torveny_modositas

 

Kitűnőre érettségizett egy győri osztály

A győri Kazinczy Gimnáziumban a 12/A osztály diákjai tették le a különleges teljesítményt az asztalra. „A 34 fős osztály tagjai nyolcosztályos képzésben vettek részt. Kiváló, inspiráló közösséget alkottak, a gyerekek remek hatással voltak egymásra és rengeteget kaptak tanáraiktól" - mondta az egyik diák édesanyja,  aki pedagógusként maga is évtizedeken át tanított általános iskolásokat. Az osztályból sokan emelt szinten vizsgáztak, többen felsőfokú nyelvvizsgát szereztek.

https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/ilyen_ritkan_tortenik_-_kitunore_erettsegizett_a_vegzos_osztaly_a_gyori_kazinczy-gimnaziumban_-_foto/2601440/?fbclid=IwAR2RfPR_Ri5rESxG--fLtBWaM_ZVBU5-j7M5RQTVe9EdWqx5GzYSCFHX4Wk

 

Nem szabad pofozni a gyereket!

Nagy port kavart Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester minapi interjúja, amelyben arról beszélt, hogy szerinte elfogadható (sőt, szükséges), ha a szülő testi fenyítést alkalmaz gyerekeivel szemben. Magyarországon 2005 óta zéró tolerancia érvényesül a gyerekvédelemben, azaz semmilyen agresszió nem megengedett. Ez azt jelenti, hogy nemcsak egy tanár nem oszthat ki pofont, hanem otthon a szülő sem.

https://444.hu/2019/06/26/szabad-e-pofozni-a-gyereket

Hasonló a témában:

https://wmn.hu/ugy/50978-dr-gyurko-szilvia-gyereket-megutni-nem-szabad

 

Nem annyit keresnek a magyarok, mint amennyit a KSH sugall

Mintegy 750 ezer magyar munkavállaló nem szerepel a Központi Statisztikai Hivatal adatsoraiban. Miközben a KSH 4,5 millió munkavállalóról tud, az adóhivatalhoz csak 3,76 millió adóbejelentés érkezik. Ebből is csak 2,89 millió szerződés fed teljes munkaidős foglalkoztatást. Az átlagos keresetek számítása több sebből vérzik, a kozmetikázás pedig ellehetetleníti az érdekképviseletet, állítja a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Policy Agenda társadalomkutató intézet számításai alapján. Részletek a táblázatokban, grafikonokban.

https://qubit.hu/2019/06/26/nem-annyian-vannak-es-nem-annyit-keresnek-a-magyar-munkavallalok-mint-amennyit-a-ksh-adatai-sugallnak

 

június 27.

 

Rövidesen szavaznak a parlamentben a módosításról

Július 2-án (kedden) tartják a zárószavazást a köznevelési törvény módosító csomagjáról a Parlament oldalán található napirend szerint. A javaslat pl. azt tartalmazza, hogy a magántanulói jogviszonyt az egyéni munkarend váltja fel, engedélyezése pedig hatósághoz kerül. A módpsítás az óvodába járási kötelezettségre, az intézményvezetők pótlékaira, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyerekekkel kapcsolatos szabályozásra is kitér.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190627_kedden_szavaznak_a_koznevelesi_torveny_modosito_csomagjarol

 

Rétvári: túl sok volt a visszaélés

Túl sok problémás gyereket szórtak ki az iskolák és tették magántanulóvá, ezért kell ezen változtatni - indokolta Rétvári Bence államtitkár, miért szünteti meg a kormány a magántanulói jogviszonyt.

https://hvg.hu/itthon/20190627_Tul_sok_volt_a_visszaeles__Retvari_elmagyarazta_miert_szuntetik_meg_a_magantanuloi_jogviszonyt?s=hk

 

Nem olyan fontos az iskolakezdési kor, mint gondoljuk?

Külföldi tanulmányok szerint rövidebb távon lehet hatása a korai iskolakezdésnek a képességekre, de összességében hosszú távú hatása nincs. Itthon is született tanulmány: Hámori Szilvia és Köllő János azoknak a gyerekeknek a kompetencia pontszámait vizsgálta, akik kötelező jelleggel voltak évvesztesek. A május 31. előtt és után született gyerekek negyedik és nyolcadik osztályos eredményeit nézték. Arra jutottak, hogy jobban teljesítenek a 7 éves korban iskolát kezdő gyerekek, de a különbség itt is kisebb nyolcadikban, mint negyedikben.

https://g7.hu/elet/20190627/nem-olyan-fontos-az-iskolakezdesi-kor-mint-gondoljuk/

 

A végzett, diplomás pedagógusok máshol kezdik az életet - keserű bejegyzés a Facebookon

A közösségi oldal egyik bejegyzése szerint azt a bizonyos nagybetűst máshol kezdik a végzett pedagógusok: bankban, egy pult mögött, Berlinben, konditeremben, fogorvosi rendelőben. Úgy, mintha a felsőoktatásban töltött évek meg sem történtek volna. „Már a tanáraink és gyakorlatvezetőink sem próbáltak meg lebeszélni minket a pályaelhagyásról” - olvasható a bejegyzésben.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2832403423468360&id=2517764448265594

 

A kormány szerint egyre népszerűbb a pedagóguspálya, kiterjesztenék a Klebelsberg-ösztöndíjat

Az 50 százalékos béremelés és az ösztöndíjak hatására 2018-ra csaknem harmadával nőtt a pedagógusképzésre jelentkezők száma 2012-höz viszonyítva - nyilatkozta Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár. Igaz, hogy az ország bizonyos pontjain lehet pedagógushiány, ezért motiválni kell a fiatalokat, aminek egyik eszközeként kiterjesztenék a Klebelsberg-ösztöndíjprogramot. Szerinte a tanítóképzés nem szorul átalakításra, az nemzetközi mércével is kifejezetten jó.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190627-kiterjeszti-a-kormany-a-klebelsberg-osztondijat

 

A minőségi oktatásban elengedhetetlen a tanárok erkölcsi és anyagi megbecsülése

Az OECD felméréséből kiderült: a magyarországi tanárok helyzete nemzetközi viszonylatban sem kedvező, elöregedett a pedagógustársadalom és kevés a fiatal. Jelentős problémát okoz majd a Ratkó-korszak gyermekeinek nyugdíjba vonulási időpontja is a jövő tanévtől, így tovább nő a tanárhiány, főleg a jelenlegi fizetések  mellett. A kormányzati kampányokban hirdetett 50 százalékos, öt évig elnyújtott fizetésemelés arra volt elég, hogy pillanatnyi lélegzethez juttassa az oktatási rendszert. Egy pedagógus elemző írása.

https://magyarhang.org/publicisztika/iroolvaso/2019/06/27/a-minosegi-oktatashoz-elengedhetetlen-a-tanarok-erkolcsi-es-anyagi-megbecsulese/

 

Kiváló pedagógusokat, tehetséges diákokat díjaztak Debrecenben

Debrecen Város Kiváló Pedagógusa és Debrecen Város Közoktatásáért díjakat, Cívis Talentum ösztöndíjakat, valamint Békessy Béla-sportösztöndíjakat adták át a debreceni közgyűlés ülésén.

http://www.dehir.hu/debrecen/kivalo-pedagogusokat-tehetseges-diakokat-es-sportolokat-dijaztak-debrecenben/2019/06/27/

 

Sokat javult a szakszervezetek megítélése a fiatalok körében

Sok fiatalt sikerült megnyerni azzal, hogy civil szervezetek, pártok, diákok és szakszervezetek tavaly együtt tiltakoztak a rabszolgatörvény ellen. Az érdekképviseletek ismertsége és megítélése a megmozdulások nyomán számottevően javult. Ezer, 35 alatti fiatal körében végzett közvélemény-kutatást a Policy Agenda június elején - az eredményeket Bábel Balázs, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökségi tagja mutatta be. Egy tavalyi felmérésből még az derült ki: sokan azt sem tudták, hogy egyáltalán létezik érdekképviselet.

https://veledvagyunk.blog.hu/2019/06/27/sokat_javult_a_szakszervezetek_megitelese_a_fiatalok_koreben

 

június 28.

 

PSZ: Már a következő tanév feladataira készülnek - tanévzáró titkári értekezlet Debrecenben

A PSZ Hajdu-Bihar Megyei Szervezete 2019. június 27-én tanévzáró értekezletet tartott, melynek Szabó Zsuzsa elnök volt a vendége. A KÖÉT-ben folyó tárgyalások eddigi eredménytelenségéről, az őszre meghirdetett tiltakozó akciókról is beszélt. A helyi Napló számolt be erről.

https://www.naplo.hu/

https://www.naplo.hu/debrecen/2019/06/27/mar-a-kovetkezo-tanev-feladataira-keszulnek.naplo

 

Halotti beszéd

A Népszava Vélemény rovatában Totyik Tamás tanárként írt cikket arról, hogy a köznevelési törvény módosításával megszüntetnék az intézményvezetők kinevezésekor a nevelőtestületek, a szülők, az önkormányzatok véleményezési jogát. „Ezzel véglegesen eltemethetjük a helyi iskolák demokráciáját” - írta Totyik Tamás (a PSZ alelnöke).

https://nepszava.hu/3041179_halotti-beszed

 

Nem kényszerítik iskolába a gyerekeket

A köznevelési törvénymódosító csomag azonnali visszavonását követelte június 21-én közzétett petíciójában a Szülői Hang, amely korábban a magántankönyvekért indított mozgalmat. A petícióhoz csatlakoztak a jól ismert „kockás inges civilek” és az ellenzéki pártok. A lap kérdésére az EMMI azt írta: a módosítás értelmében indokolt esetben az állami szerv továbbra is engedélyezheti az óvodai nevelésben való részvétel egy évvel történő meghosszabbítását, így országosan egységes, jó szakmai gyakorlat alakítható ki.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190628-nem-kenyszeritik-iskolaba-a-gyerekeket

 

Senkit sem kényszerít a köznevelési törvény módosítása

Nem igaz, hogy a köznevelési törvény módosítása mindenképpen bekényszerítené az iskolára éretlen vagy problémás gyerekeket az első osztályba. Az óvodai nevelés esetleges meghosszabbítását szakértői döntéshez kötik, de mivel a gyerekek 95 százaléka már háromévesen elkezdi az óvodát, a korábbinál több idő jut az iskolára való felkészülésre, ezért az átállás kevésbé okozhat gondot a hatéveseknek - véli a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter szerint nincs mitől tartaniuk a magántanulóknak sem: akinek a helyzete valóban indokolja, a jövőben is tanulhat egyéni munkarendben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/senkit-sem-kenyszerit-a-koznevelesi-torveny-7061084/

 

Csaknem 100 ezer diploma ragadt bent

Június végéig összesen 93 415 olyan régi típusú egyetemi és főiskolai, alap-, illetve osztatlan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében az oklevelet nyelvvizsga hiánya miatt nem adták ki - közölte az Oktatási Hivatal. A diplomamentő program tavaly novemberben indult újra négyszázmillió forint állami támogatásból. Fejenként maximum háromszázezer forint jut a hiányzó nyelvvizsga megszerzésére.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190628-tovabbra-is-tizezreknek-hianyzik-a-nyelvvizsgaja

 

A jó tanár olyan, mint a jó kertész

Sütő Attila lelkes és motivált fiatal pedagógus, aki tavaly vette át a Nemzet Fiatal Tehetsége díjat. Az elmúlt években több rangos elismerésben és kitüntetésben részesült, több alapítvánnyal dolgozott, egy vegyipari vállalat ösztöndíjasa is volt. Jelenleg kémiatanári feladatokat lát el több Hajdú-Bihar megyei  általános iskolában, tehetséget gondoz, felzárkóztat, tananyagot fejleszt. A TanTrend beszélgetett vele.

http://tantrend.hu/hir/egy-jo-tanar-olyan-mint-egy-jo-kertesz-lelkesen-ontozi-palantakat

 

A válogatás nem teljes körű!