Hírek

Lapszemle 2019. június 7.

Lapszemle 2019. június 7.

PSZ - Heti lapszemle

2019. június 7.
 

Pedagógusnapi ünnepséget tartott a PSZ: vezetői kitüntetéseket adtak át. Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus a Fasori esték rendezvényén a szakszervezetek szerepéről, erősségük fontosságáról is beszélt. A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő szakszervezet a budapesti Nyugdíjas Pedagógus Otthon lakóinak klímaberendezést adományozott. További részletek a lapszemlében.

 

május 31.

 

Pedagógusoknak mondott köszönetet Kásler Miklós

Magyarország büszke lehet oktatási tradícióira és oktatási rendszerére - mondta Kásler Miklós miniszter a pedagógusnapi elismerések átadásán, Budapesten. (Az ünnepségen meghívottként részt vett Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke is.)

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/pedagogusoknak-mondott-koszonetet-kasler-miklos

 

Rétvári Bence: a jövő megalapozásában a pedagógusoknak jut a legnagyobb szerep

Az elmúlt években sikerült növelni a pedagóguspálya megbecsültségét - mondta az Emmi parlamenti államtitkára Komáromban, a városi pedagógusnapi ünnepségen. Rétvári Bence adatokat sorolt: egyre többen jelentkeznek tanárnak és biztosított a pedagógusok utánpótlása. 2016-ban 3345-en mentek nyugdíjba és 5598 új pályakezdő tanár volt, 2017-ben 2234-en érték el a nyugdíjkorhatárt, miközben 6324 volt a pályakezdők száma. 

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/retvari-a-jovo-megalapozasaban-a-pedagogusoknak-jut-a-legnagyobb-szerep-2482057?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Alternatív nyelvoktatási módszert ajánl egy nemzetközi hálózat Magyarországon

Alternatív nyelvtanítási módszerrel elérhető, hogy a tanulók nyolcadikos-tizedikes korukra nyelvvizsgát tegyenek, és ehhez feleannyi tanóra is elég lenne, mint amennyin ma egy magyar tanuló a közoktatásban részt vesz - jelentette ki a világ 36 országában nyelviskola-hálózatot alapító brit nyelvész, Helen Doron budapesti sajtótájékoztatóján.

https://hirklikk.hu/kozelet/alternativ-nyelvoktatasi-modszert-ad-at-ingyen-egy-nemzetkozi-halozat/351029/

 

Egyeztetni ment az MTA delegáció, tárgyalás nélkül távozott

Nem tárgyalt május 30-án a Magyar Tudományos Akadémia delegációja az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviseletével. Átadták jegyzéküket a tárca illetékeseinek, majd igen rövid időn belül távoztak.

https://168ora.hu/itthon/az-mta-delegacioja-egyeztetesre-ment-a-miniszteriumba-de-aztan-targyalas-nelkul-tavoztak-169037

 

június 1.

 

Mégis adna pénzt a kormány az MTA működtetésére?

Valamelyest finomodott a törvényjavaslat, amellyel a kormány elvenné a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit. Az elkészült verzióba bekerült, hogy a központi költségvetésben forrást kell biztosítani az intézetek működésére, erről az első változatban még nem volt szó. A lényeg azonban változatlan: az akadémia elveszíti intézeteit, amitől sokan a tudomány szabadságát féltik.

https://444.hu/2019/06/01/megis-adna-penzt-a-kormany-az-mta-kutatointezeteinek-mukodesere?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=megis-adna-penzt-a-kormany-az-mta-kutatointezeteinek-mukodesere

 

június 2.

 

Pedagógusnap, fontos adatokkal

A köznevelésben mintegy 145 ezer tanító, tanár, óvodapedagógus, a felsőoktatásban csaknem 20 ezer oktató dolgozik. Magyarországon 1952 júniusa óta köszöntik a pedagógusokat, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/06/02/ma-van-pedagogusnap?source=hirkereso

 

Példaképekre van szükség

Mindenki fel tud idézni iskolás éveiből legalább egy tanárt, aki meghatározó szerepet játszott életében. A tanárt, aki vagy nagy példakép volt, vagy bizalmas viszonyt sikerült kialakítani vele, esetleg olyan rettenetes volt, hogy még évtizedekkel később is rémálmok főszereplője maradt.

https://nlc.hu/csalad/20190602/tanar-peldakep-iskola/

 

Számlálón követhető, mióta nem kapott választ a PDSZ a sztrájkkal kapcsolatban

„Bírósági visszaszámlálót" hozott létre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Ez mutatja, hogy mióta nem döntöttek a pedagógusok munkabeszüntetésével kapcsolatban. Az érdekképviselet első keresetét csaknem 3 hete adta be a jogszerű sztrájk megtartásához. A törvény alapján a közigazgatási és munkaügyi bíróságnak öt napja van dönteni.

https://alfahir.hu/2019/06/02/pdsz_sztrajk_pedagogus_retvari_bence_visszaszamlalo

 

Az ő napjuk

„Tudom, ünneprontás, mégis az a tizenegy pedagógus jár napok óta az eszemben, akik magukra hagyták a pesti gimnáziumban a vadsztrájkot végül vállaló négyet. Hétfőn még ők is úgy gondolták, az ágazati sztrájk mondvacsinált okokkal való betiltása legalább annyi választ érdemel, hogy az első órában elmarad a tanítás. (…) Természetesen nincs jogunk, hogy kockás inget kényszerítsünk a tanárokra. Bár folyton zuhog, esernyőt sem nyomhatunk a kezükbe. Legfeljebb sajnálhatjuk őket. Meg magunkat, és persze a gyerekeket.” - írta N. Kósa Judit a Népszavában.

https://nepszava.hu/3038079_az-o-napjuk

 

Június 2-án tüntettek az MTA függetlensége mellett

„Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának!” ezzel a címmel szervezett tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma. A Magyar Tudományos Akadémia mellett kiálló több ezer fős menet a Corvinus Egyetemtől vonult az MTA Széchenyi téri székházához.

Beszámolók a tüntetésről:

https://merce.hu/2019/06/02/az-akademia-ugye-nemzeti-ugy-tobbezren-tuntettek-az-mta-szabadsagaert/?fbclid=IwAR1J3OyoJxKaRnzXsatmbSCywb7Ce0Zvh5LpZNERSAyDsgDB8Nc_AprRL-A

http://www.atv.hu/belfold/20190602-mta/hirkereso

https://nepszava.hu/3038146_ne-hagyjuk-hogy-a-tudomany-szabadsaga-is-elvesszen-ezrek-tuntettek-az-mta-jovojeert

 

június 3.

 

Jönnek a szakképzési kollégiumok, életpálya a szakképzésben dolgozóknak

Szakkollégiumi rendszert építenek ki a szakképzésben, könnyítik a nyugdíj melletti munkavállalás feltételeit, gyorstalpaló képzéseket kaphatnak a mérnökök, a középiskolás diákok fakultatív tárgyként egy-egy egyetemi kurzust is felvehetnének - egyebek közt ilyen újdonságok is kiderülnek a kormány által elfogadott szakképzési stratégiából, amelyet a napokban tett közzé a szaktárca. A tervezett intézkedések között szerepel, hogy a szakképzésben dolgozóknak önálló életpályamodellt alakítsanak ki, speciális foglalkoztatási és bérezési feltételekkel. Visszahívnák a nyugdíjas pedagógusokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/jonnek-a-szakkepzesi-kollegiumok-6979478/

 

Minimálbért kereshetnek a jól tanuló diákok

Akár a minimálbért is elérheti a szakképzésben tanuló, jó eredményű diákok juttatása, a jövőben ugyanis jobban odafigyelnek arra, hogy anyagi okok miatt semmiképp ne maradjanak ki az iskolából a fiatalok. Az ágazati stratégia szerint ráadásul nemcsak a középiskolai évfolyamokon, hanem már a szakképző iskolát megelőző orientációs évben, valamint a lemorzsolódóknak létrehozott műhelyiskolákban is fizetni fognak. Tízezer diák pedig ingyenes nyelvi képzést is kaphat a szakképzési centrumok szervezésében.

https://magyarnemzet.hu/belfold/minimalbert-kereshetnek-a-jol-tanulo-diakok-6983585/

 

Végzetes lehet a tudományellenesség

Azok az országok legsikeresebbek a világban, ahol a legtöbb pénzt teszik az oktatásba - mondta Bojár Gábor fizikus, a nemzetközi hírű Graphisoft alapítója. Szerinte az MTA bűne a függetlenség. A Népszavának adott interjúban kifejtette: „Miniszterelnökünk nem tűri a független intézményeket és az MTA az egyik legerősebb ilyen szervezet. Ezen belül a társadalomtudományi műhelyeket ellenzéki fészeknek tekinti, amelyek sok ellenzéki beállítottságú tudósnak ad munkát.”

https://nepszava.hu/3038183_vegzetes-lehet-a-tudomanyellenesseg-interju-bojar-gaborral

 

PSZ-tag kitüntetése Székesfehérváron

A pedagógusnap alkalmából adták át a „Székesfehérvár Oktatásáért” díjat Timár Nicolette Katalinnak, a PSZ Székesfehérvári Szervezete Igazgató Tanácsa vezetőjének. Cser-Palkovics András polgármester méltatta és megköszönte mindazt a munkát, amelyet a pedagógusok végeznek a jövő generáció érdekében.  A PSZ is gratulál az elismeréshez!

Beszámoló a helyi portálon:

https://www.szekesfehervar.hu/koszonet-pedagogusnap-alkalmabol-atadtak-a-szekesfehervar-oktatasaert-dijakat

Kitüntetett PSZ-tagunk nyilatkozott a helyi tv-nek:

https://www.fehervartv.hu/video/index/27414

 

Cáfolják a kormánypropagandát

Nahalka István oktatáskutató szerint a béremelés „elveszni látszik”, a minősítési rendszer nem változott, a pedagógustársadalom pedig egyre inkább elöregszik. Ő azt sem mondaná, hogy a tanári pálya egyre népszerűbb. Az az érdekes, hogy végzés után hányan dolgoznak valóban pedagógusként, és nagyon sokan elhagyják, illetve el sem kezdik ezt a pályát, így különösen a természettudományos területeken súlyos a tanárhiány. Az oktatáskutató nyilatkozatában cáfolta azt, amit Rétvári Bence államtitkár pedagógusnapra mondott.

https://www.klubradio.hu/adasok/oktataskutato-nincs-ok-unnepelni-a-pedagogusoknal-107613

 

Rétvári Bence félrevezeti a közvéleményt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete visszautasítja Rétvári Bence államtitkár május 31-én elhangzott szavait, melyek a pedagógus életpályát épp a pedagógusnap alkalmából a manipuláció tipikus eszközeivel: elhallgatással, csúsztatással és a valóság tényszerű „átírásával” mutatják be - közölte a PDSZ.

https://magyarnarancs.hu/belpol/pdsz-retvari-120283

 

június 4.

 

A kormány benyújtotta a jövő évi állami költségvetési javaslatot a parlamentnek

A jövő évi költségvetés a családok támogatásának költségvetése, a gyermeket nevelő családoknak segítséget és biztonságot nyújt - jelentette ki Varga Mihály a törvényjavaslat parlamenti benyújtásakor.

https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/a-kormany-benyujtotta-a-csaladok-tamogatasanak-koltsegveteset

Az Országgyűlés honlapján elérhető a dokumentum:

https://www.parlament.hu/irom41/06322/06322.pdf

 

Elemzés a jövő évi költségvetési javaslatról: +48 milliárd oktatásra?

Óvodákra kevesebb jut, mint a babaváró hitel kamattámogatására és a nagycsaládosok autóvásárlására együttesen. Az oktatást sem kényezteti el a kormány, kivéve, ha sportról van szó. Az állam oktatással kapcsolatos kiadásai a tervek szerint mindössze 48 milliárd forinttal lesznek nagyobbak, így a kiadások teljes tortájából egy 9,8 százaléknyi szelet jut majd e területre, szemben a 2019-es 10,1 százalékossal.

https://hvg.hu/gazdasag/20190604_koltsegvetes_varga_mihaly

 

A Belügyminisztériumé lett a Gandhi Gimnázium

A Belügyminisztérium gyakorolja az államot megillető tulajdonosi jogokat a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. fölött a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter rendelete szerint. A roma fiatalokat oktató pécsi intézményt a megszűnés fenyegette, majd később az Emmi volt a tulajdonos.

https://hvg.hu/itthon/20190604_A_Belugye_lett_a_Gandhi_Gimnazium?s=hk

 

Békési modell: a jövőre készít fel a gimnázium

A békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban hagyományos oktatás folyik, de mivel a végzettek közül nagy arányban szerepelnek az orvosi, jogász, mérnöki mellett közgazdász, pénzügyi és számviteli pályát választó diákok is, adva volt a lehetőség, hogy még jobban kiszolgálják a tanulók igényeit. Az igazgató hangsúlyozta: programjuk, az Andrássy Business School nem tekinthető hiánypótló kezdeményezésnek.

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2019/06/04/a-bekesi-modell-ilyen-szokatlan-orak-vannak-a-jovo-gimnaziumaban

 

Meg kell hozni a fiatalok kedvét a nyelvtanuláshoz

A külföldi nyelvtanulási program egyik célja, hogy a fiatalokban pozitív érzelmi kötődés alakuljon ki a tanult idegen nyelvvel kapcsolatban - mondta a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. Bartos Mónika jelezte: a tanulók idén ősszel kezdhetik meg az előjelentkezést a jövőre induló kurzusokra, a későbbiekben pedig akár bővülhet is a célországok köre.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190604-meg-kell-hozni-a-fiatalok-kedvet-a-nyelvtanulashoz

 

Ontja a tankönyveket a tanár

Óriási eredmény, ha egy középiskolai tanár nem a fővárosban él, mégis sorozatban jelennek a tankönyvei. Kleininger Tamásnak, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium biológia-földrajz szakos tanárának már forgathatják új könyvét a diákok. Ez a 27. kötet, amelyet a kiváló kisalföldi pedagógus jegyez.

https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/sikerszerzo_a_diakoknal_-_a_gyori_bences_tanarnak_27_tankonyvet_adtak_ki/2599202/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Több mint egymilliárd jut a nevelőszülői hálózat fejlesztésére

A kormány csaknem 1,2 milliárd forintot fordít a nevelőszülői hálózatok infrastrukturális és szakmai fejlesztésére uniós forrásokból - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Nyíregyházán. Magyarországon mintegy 23 ezer gyermekről gondoskodik a gyermekvédelmi rendszer. A nevelőszülők 2014 óta foglalkoztatási jogviszonyban látják el hivatásukat, ami anyagi és erkölcsi megbecsülést ad a szakmának.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/europai-unios-fejlesztespolitikaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/csaknem-1-2-milliardot-forditanak-a-neveloszuloi-halozatok-fejlesztesere

 

Idén is díjazott tanárokat az Ericsson

Az Ericsson Magyarország idén is átadta a cég által alapított Ericsson-díjakat. Nyolc tanár vehette át a díjat és a vele járó pénzjutalmat több kategóriában: a matematika vagy a fizika népszerűsítéséért, illetve a tehetségek gondozásáért. Az elismerésben olyan tanárok részesülnek, akik áldozatos, sokszor az iskolai elfoglaltságokon túlmutató munkájukkal, generációkkal szerettették meg a természettudományokat.

https://www.mmonline.hu/cikk/tanarokat-dijazott-az-ericsson/

 

40 milliárddal kevesebbet kap az MTA

Az állami költségvetési  javaslat szerint a Magyar Tudományos Akadémia töredékét kapja korábbi támogatásának, és kutatóhálózata már nem szerepel az MTA költségvetési fejezetében.

https://168ora.hu/itthon/40-milliarddal-kevesebbet-kaphat-az-mta-mint-iden-az-mta-fejezeteben-mar-nincs-szo-kutatointezetekrol-169227

 

június 5.

 

Ajándékot vitt a PSZ a nyugdíjasok budapesti otthonába

A Pedagógusok Szakszervezete - a pedagógusnap alkalmából - klímaberendezést adományozott a budapesti Nyugdíjas Pedagógus Otthon lakóinak. Az ajándékot jelképesen Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke adta át a 2019. június 5-én tartott ünnepségen. (A klímaberendezést a napokban szerelik be.)

https://pedagogusok.hu/hir/3764/ajandekot-vitt-a-psz-a-nyugdijasok-budapesti-otthonaba

 

Romló színvonalú oktatás és egészségügy Magyarországon

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta országspecifikus ajánlásait, amelyek a következő 12-18 hónapra nyújtanak gazdaságpolitikai iránymutatást a tagállamoknak. Az ajánlásokból árad a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatos bírálat. A bizottság szerint az oktatási eredmények az EU átlagánál alacsonyabbak és széles területi különbségeket mutatnak. A korai iskolaelhagyás növekszik, nő a romák oktatási szegregációja, miközben a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők aránya alacsonyabb, mint az EU átlaga. Az oktatási rendszer akadályozza a társadalmi mobilitást - állapította meg a testület.

https://168ora.hu/itthon/romlo-szinvonalu-oktatas-es-egeszsegugy-169290

 

A tankönyvellátás ingyenessége teljes körűvé válik a 2020/2021-es tanévtől

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint a köznevelés nappali rendszerű iskolai oktatásában részt vevő valamennyi tanuló számára központilag biztosított lesz az ingyenes tankönyvellátás, s az intézkedéssel már a 10-12.évfolyamosok és a 13-16. szakképzési évfolyamok tanulói is ingyen kapják a tankönyveket. Továbbra is támogatnák a Nemzeti Pedagógus Kart, 98 millió forinttal.

https://profitline.hu/Teljes-koruve-valik-az-ingyenes-tankonyvellatas-393900

 

Több tanfelügyelőre lehet szükség

Ráerősít az Oktatási Hivatal a tanfelügyelők képzésére, mert a pedagógiai-szakmai ellenőrzést végző szakértők közül sokan vonulnak nyugdíjba a következő egy-két évben, és nem minden szakterületen van elegendő utánpótlás - értesült a Magyar Nemzet. A megkérdezett szakértő szerint az eddig lefolytatott eljárások nagy többsége pozitív eredményekkel zárult, a tanárok sem félnek már annyira az ellenőrzésektől. Eleinte a szakképzés és az óvodapedagógia területén volt hiány felügyelőkből, ez mostanában inkább a természettudományos szakokon érezhető. A közeljövőben várhatóan növelik a szakértői létszámot, több képzés indul és módszertani megújulás is várható.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tobb-tanfelugyelore-lehet-szukseg-6982331/

 

Megkezdődött az emelt szintű érettségi

Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint az emelt szintű szóbeli érettségi június 5-13. között 96 vizsgatárgyból, 186 helyszínen, 2919 bizottság előtt több mint 42 900 vizsgával folytatódik. A középszintű szóbeliket június 17-28. között tartják az érettségit szervező középiskolákban és a kormányhivatalokban.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190605_Kezdodik_az_emelt_szintu_szobeli_erettsegi

 

Stratégiai feladat a szakmunka tekintélyének visszaállítása

A Szakképzés 4.0 program szerint a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák hároméves szakképző iskolákká alakulnak 2020-tól. Létrejönnek az alapkompetencia-fejlesztő „dobbantó” osztályok is. Ezzel azok a gyengén teljesítő tanulók kapnak segítséget, akik az általános iskolát nem tudják elvégezni. Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár az interjúban arról is beszélt: az oktatásba vállalati mérnököket kell bevonni, a gyakorlati oktatókat pedig vállalati környezetben tovább képezni.

https://novekedes.hu/interju/ime-a-szakkepzesben-varhato-ujdonsagok

 

Kevesebb családi pótlékot kaptak sokan az Oktatási Hivatal miatt

Komoly meglepetést és nehézséget okozhatott az Oktatási Hivatal több olyan családnak, amelynek jár a családi pótlék. A hivatal ugyanis elfelejtette jelenteni az adatot a 16 évét betöltő tanuló diákokról a Magyar Államkincstárnak, így az rosszul folyósította a családoknak járó állami támogatást.

https://estiujsag.hu/belfold/botrany-rengeteg-csalad-kevesebb-csaladi-potlekot-kapott-az-oktatasi-hivatal-hanyagsaga-miatt

 

Alapvető értéket semmisít meg Palkovicsék törvényjavaslata

Az Akadémia nem látja biztosítottnak a tudomány szabadságát az új törvényjavaslat alapján, és továbbra sem kapott indoklást kutatóhálózatának elvételére - közölte az MTA, miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta a kutatóhálózat leválasztását célzó törvényjavaslatot.

https://nepszava.hu/3038597_mta-alapveto-ertekeket-semmisit-meg-palkovicsek-torvenyjavaslata

 

Megalázóan bántak Lovász Lászlóval a fideszes képviselők

Leszavazta a Magyar Tudományos Akadémia munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről 2015-2016 címmel benyújtott beszámoló megvitatását az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes többsége - annak ellenére is, hogy az ülésen Lovász László MTA-elnök is megjelent.

https://szakszervezetek.hu/hirek/18637-hazakuldtek-az-mta-elnoket-a-fideszes-kepviselok

 

június 6.

 

PSZ: Kitüntetések a pedagógusnap alkalmából

A Pedagógusok Szakszervezete budapesti székházában tartotta központi pedagógusnapi ünnepségét 2019. június 6-án. A hagyományoknak megfelelően a PSZ elnöke átadta az Eötvös József-emlékérem különböző fokozatait, továbbá egyéb elismeréseket azoknak a kollégáknak, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő érdekvédelmi munkát végeztek.

A kitüntetettek névsora és a képgaléria a honlapunkon található.

https://pedagogusok.hu/hir/3766/kituenteteseket-adtunk-at-a-pedagogusnap-alkalmabol

 

A jól működő társadalom alapja a jó oktatás

A pedagógusok jelentős béremelése és nagyobb megbecsültsége már rövid távon, akár egy éven belül is komolyabb változást idézne elő az oktatás egész rendszerében - mondta Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus a Fasori esték rendezvényén, a PSZ budapesti székházában 2019. június 6-án.

Beszámoló és képek a honlapon:

https://pedagogusok.hu/hir/3767/a-jol-mukoedo-tarsadalom-alapja-a-jo-oktatas

 

Tudósítás a Fasori estékről: Jövőre nem jut több oktatásra

Míg a 2019-es költségvetésben a kiadások 10,1 százalékát tette ki az oktatás, a 2020-as tervezetben ez az arány már csak 9,8 százalék - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás. Szerinte a jövőre tervezett 48 milliárdos többlet nem jelent előrelépést, a pedagógusbérek emelésére pedig egy forint sincs. A Népszava újságírója részt vett a Fasori esték rendezvényén, ott kérdezte az alelnököt és tudósított az elhangzottakról is.

https://nepszava.hu/3038750_a-jo-kozoktatas-nem-a-kakaobiztos-szamitogepeken-mulik

 

Tíz évig titkos a kormányzati nyelvstratégia

Egy képviselő kérdésére adott kormányzati válaszból kiderül: legkorábban 2029-ben bárki megtudhatja majd, hogy 2027-ig milyen megoldásokkal segítette az állam a nyelvtudásra és esetleg felsőfokú végzettségre vágyó fiatalokat.

https://444.hu/2019/06/06/miutan-jovore-mar-kotelezo-a-nyelvvizsga-az-egyetemi-felvetelihez-kiderult-hogy-tiz-evig-titkos-a-kormanyzati-nyelvstrategia?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=miutan-jovore-mar-kotelezo-a-nyelvvizsga-az-egyetemi-felvetelihez-kiderult-hogy-tiz-evig-titkos-a-kormanyzati-nyelvstrategia

 

„A diákok ki vannak éhezve arra, hogy valami új történjen”

A Baranya megyei Dencsházán 560-an élnek. A helyi iskola diákjainak nagy része hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, a pedagógusok pedig minden nap azért küzdenek, hogy ne csak a tananyagot tudják megtanítani a gyerekeknek. Az idei eredmények magukért beszélnek: a 2019-ben ballagó nyolc diák mindegyike továbbtanul.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190604_Dencshaza_HVG_agymenok_elmenynap

 

Rétvári Bence: Megéri az oktatásba fektetni

"Megéri az oktatásba fektetni" - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Fejér megyei Válon, ahol a dunaújvárosi tankerületi központ uniós fejlesztéseinek projektzáró rendezvényét tartották.

https://hir.ma/belfold/oktatas/retvari-megeri-az-oktatasba-fektetni/747330

 

Orbán Viktor angoltanára lehet a kötelező nyelvvizsga nyertese

Nemzetközi oktatásszervező céget alapított Sikó Anna Mária oslói nagykövet és Gansperger Gyula, aki Simicska Lajossal közösen a Fidesz gazdasági alapjait rakta le a kilencvenes évek elején. Az Education Europe Group Kft. éppen akkor jött létre, amikor a kormány bejelentette: évente 90 milliárd forintból ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat indít gimnazistáknak.

https://hvg.hu/kkv/20190606_Orban_angoltanara_pont_akkor_lendult_akcioba_amikor_evi_90_milliard_jut_kulfoldi_nyelvtanfolyamokra

 

Magyar tudósok nyílt levele

Kertész János fizikus, az MTA rendes tagja fogalmazott meg egy nyílt levelet, amelyet Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének szándékoznak elküldeni. A kutatók arra kérik őt: gyakoroljon nyomást Orbán Viktorra, hogy visszavonják az MTA-t megcsonkító törvényjavaslatot.

https://24.hu/kozelet/2019/06/06/mta-magyar-tudomanyos-akademia-nyilt-level-manfred-weber/

 

Új, tragikus összecsapások jönnek Orbánékkal

A helyzet tovább fog romlani Magyarországon, legalábbis, ha a jogállami működés a mérce, az ország még sok ügyben veszíteni fog az Orbán-rezsimmel szemben, de már látszanak a ragadozó kormányzatot fenyegető, elsősorban külső erők - véli Magyar Bálint volt oktatási miniszter. Szerinte a Fidesz hatalmi vágyaiból következik, hogy továbbra is megpróbál minél több intézményt, még autonóm társadalmi, szakmai közösséget maga alá gyűrni. Az orbáni rendszer mindent ellenőrizni akar. Főleg, ha azt remélheti: újabb pénzek, külső támogatások felett szerezhet ellenőrzést. Ebbe a sorba illik szerinte az MTA államosítása is.

https://www.klubradio.hu/adasok/magyar-balint-uj-tragikus-osszecsapasok-jonnek-az-orbanekkal-107657

 

Az elnök lemondásától a törvényjavaslat visszavonásáig bármi történhet

Elég nagy a bizonytalanság és a birkózás az akadémiai kutatóintézetek felett. A kormány érdekei szembekerültek egymással, és egyelőre nem lehet sejteni, melyik lesz erősebb. Bármi bekövetkezhet.

https://hvg.hu/itthon/20190606_MTAugy_az_elnok_lemondasatol_a_torvenyjavaslat_visszavonasaig_barmi_johet

 

Program a tudatos médiahasználatért - tanárok jelentkezését várják

A Televele Médiapedagógiai Egyesület és az Urbanlegends.hu közös képzésére érdeklődő tanárok jelentkezését várják. A tanárok ingyenesen használhatják fel a 13-14 éves korosztály számára készített óraterveket. A részt vevő tanároknak kétnapos felkészítő tréninget tartanak.

http://www.urbanlegends.hu/2019/06/program-a-tudatos-mediahasznalatert-tanarok-jelentkezeset-varjuk/

 

Megható: így segítettek diákjai a mozgólépcsőn elesett tanárnőnek

Három pedagógussal érkeztek a fővárosba azok a 10 éves gyermekek, akik sok felnőttnek mutattak rendkívüli példát ma emberségből – írta Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat. A beszámoló szerint az egyik kísérő tanáruk annyira koncentrált a metró mozgólépcsőjén utazó tanulókra, hogy rosszul lépett, elesett és olyan súlyosan megsérült, hogy mozdulni sem tudott. Az osztály szinte teljesen elzárta sérülten fekvő tanítónőjét a kíváncsi szempárok százai elől.

https://hvg.hu/itthon/20190606_Sajat_kabatjaikkal_takartak_el_a_mozgolepcson_elesett_tanarnojuket_a_kisiskolasok

 

június 7.

 

Akadémiai kutatók egész generációja távozhat

Magyarországnak biztosan rossz, ha a képviselők megszavazzák azt a javaslatot, miszerint államosítják az MTA kutatóhálózatának ingó és ingatlan vagyonát. Az Európai Parlament megválasztásának másnapján nyilvánosságra került tervezet alighanem még abban az illúzióban fogant, hogy a kormány európai befolyása erősödik a választás eredményeként. Ennek azonban az ellenkezője történt, így maga a kormány és annak klientúrája is jelentős forrásokat veszíthet, ha ragaszkodik az akadémiai kutatóhálózat bedarálásához.

https://168ora.hu/itthon/akademiai-kutatok-egesz-generacioja-tavozhat-magyarorszagnak-biztosan-rossz-ha-a-fideszes-tobbseg-megszavazza-az-mta-torvenyt-169336

 

A válogatás nem teljes körű!