Hírek

A jól működő társadalom alapja a jó oktatás

A jól működő társadalom alapja a jó oktatás

A pedagógusok jelentős béremelése és nagyobb megbecsültsége már rövid távon, akár egy éven belül is komolyabb változást idézne elő az oktatás egész rendszerében - mondta Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus a Fasori esték rendezvényén, a PSZ budapesti székházában 2019. június 6-án.

Mint kifejtette: a jól működő társadalomban a demokrácia, az igazságosság és a versenyképesség meghatározó tényező, mindháromban fontos szerepe van az oktatásnak. Szerinte az oktatás egész rendszerét racionalizálni kell, egységekbe kell szervezni az iskolát, a kisebb falvakban legfeljebb az alsó tagozatot kellene megtartani. Ha a felső tagozatos diákok máshol tanulnának, az a társadalmi mobilitást is elősegítené. Fontosnak tartotta, hogy egységes színvonalon működjenek az iskolák. Amellett érvelt, hogy a legrosszabb helyzetben lévő iskoláknak (mindenkor kb. 20%-nak) sok pénzt kellene adni, ide értve a bért, az infrastruktúrát, az eszközöket, a képzést stb. Ha a leghátrányosabb helyzetben lévő 20%-nyi intézmény mindig megkapná a szükséges támogatást, akkor könnyebb lenne megteremteni az oktatás már említett egységes színvonalát.

Azt is mondta: a szabad iskolaválasztás a rendszerváltozás nagy vívmánya volt, ettől nem szabad visszatáncolni.

Pogátsa Zoltán jó dolognak tartja, hogy a felsőoktatásba jelentkezőknek legyen nyelvvizsgája, a probléma szerinte a hazai nyelvoktatással van.

Ami pedig a szakszervezeteket illeti: azok életfontosságú elemei a jó társadalomnak - mondta a közgazdász-szociológus. Kutatásra is hivatkozott, miszerint ha erősek a szakszervezetek, akkor emelkednek a bérek, ha gyengék, a profitok nőnek.

A közgazdász-szociológus előadását ezen a linken tekintheti meg:

https://www.youtube.com/watch?v=ShGyNci_Vi4&feature=youtu.be

Tekintse meg képeinket!