Hírek

Jó gyakorlatok megosztása - Együttműködés a francia SNES és a PSZ között

Jó gyakorlatok megosztása - Együttműködés a francia SNES és a PSZ között

Kétnapos fórumot, műhelymunka-találkozót tartott a két pedagógus szakszervezet Budapesten, a PSZ székházában 2019. május 31-én és június 1-én. Szó volt a tagtoborzásról, a jó gyakorlatok megosztásáról is.

Odile Cordelier, a franciaországi SNES nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja (az ETUCE alelnöke) bemutatta szakszervezetük felépítését, az ottani oktatási rendszert. Franciaországban 12 millió iskolás gyermek van és 830 ezer pedagógus. A SNES-nek 60 ezer tagja van (de nem minden tanár tartozik hozzájuk, hanem csak azok, akik a magyarországi rendszer szerint a felső tagozatban és a gimnáziumokban tanítanak), viszont sok szimpatizáns is csatlakozik hozzájuk, támogatva célkitűzéseiket.

Beszélt érdekképviseleti munkájukról, arról, miként tárgyalnak az oktatási minisztériummal. Most főként az oktatási reform ellen tiltakoznak, legutóbb május 18-án szervezetek országos tüntetést Párizsban. Megismertette azt a gyakorlatot is, hogy ők miként érik el tagjaikat, hogyan mozgósítanak, juttatják el hozzájuk a felhívásokat.

A magyarországi helyzetet Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke ismertette, aki kitért arra is, hogy nálunk elöregedőben van a pedagógustársadalom, s ugyanez vonatkozik a PSZ tagságára is. Ebből adódóan a legnagyobb feladat a tagtoborzás, a fiatalabbak bevonása a szakszervezeti munkába.

Bittnerné Tóth Krisztina, a PSZ Baranya Megyei Szervezetének elnöke saját tagtoborzási technikáját ismertette. Az ő megyéje az egyetlen, ahol nem csökken, hanem évről évre emelkedik a PSZ tagjainak száma. Megosztotta a fórum résztvevőivel, miként látogatja az oktatási intézményeket, milyen tárgyalási technikákat használ a pedagógusok meggyőzésére. Módszerét Odile Cordelier is jó gyakorlatnak, példaértékűnek tartotta.
 

Tekintse meg képgalériánkat!