Hírek

Lapszemle 2019. május 31.

Lapszemle 2019. május 31.

PSZ - Heti lapszemle

2019. május 31.

 

A PSZ ismét kiáll az MTA függetlensége mellett: szolidaritásáról biztosítja azokat, akik támogatják a kutatókat, tiltakozva az akadémiát érintő törvénytervezet ellen. A PSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke a Le Monde diplomatique magyar kiadásában foglalta össze a lengyelországi tanársztrájk történetét, párhuzamot vonva a két ország helyzete között. A PDSZ lefújta a május végére meghirdetett sztrájkját. További részletek a lapszemlében.

 

május 24.

 

Megmenekült az Ámbédkar Gimnázium - a szakképzés lesz a jövő

Megoldás született az Ámbédkar Gimnázium helyzetére, értesült a 168 Óra. Palkovics László innovációs miniszter a szakképzésért felelős államtitkársággal azt a megoldást dolgozta ki, hogy a sajókazai iskola 2020-tól technikumként működhessen tovább, az oda járó gyerekek megszerzik az érettségit, majd az ötödik évben szakmához is juthatnak. A tanulók kilencediktől ösztöndíjat kapnának. A 2020-ig tartó átmeneti időszakot pedig úgy oldaná meg a miniszter, hogy szakképzési megállapodást kötne az iskolával, így stabilizálódna annak finanszírozása.

https://168ora.hu/itthon/mentoovet-kapott-tovabb-mukodhet-az-ambedkar-iskola-168657

 

Védelmi csoport alakult a pannonhalmi gimnáziumban

A bencés szerzetesrendnek az elmúlt években szembe kellett néznie a közösségükben előfordult gyermekbántalmazásokkal, és az a tapasztalatuk, hogy a feltárásban segíthet a nyilvánosság - mondta Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát egy egyházi szervezésű, zártkörű gyermekvédelmi konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.  A Pannonhalmi Bencés Gimnázium a feltárt gyermekmolesztálások után úgy látja: nagyon fontos, hogy egy „pedagógiai struktúrában senki ne legyen ellenőrizhetetlen hatalmi pozícióban", egyetlen pedagógus se legyen egyedül felelős egy közösségért.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/a-pannonhalmi-foapat-hortobagyi-cirill-a-gyermekbantalmazasokrol-beszel/mcrner0?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

Több ezer magyar diák ingázik Ausztria és Magyarország között

Legalább 2 ezer gyerek ingázik naponta Magyarország és Ausztria között. Sok család a magyar iskolarendszerből menekíti ki így gyermekét, mert odaát stresszmentes diákéveket és használható nyelvtudást kapnak, ráadásul ingyen. Szombathelyről például naponta három szerződéses járat viszi a diákokat Oberwartba.

http://www.atv.hu/belfold/20190524-tobb-ezer-magyar-diak-ingazik-naponta-ausztria-es-magyarorszag-kozott-a-jobb-oktatas-miatt

 

Szlovákiából is buszoztattak gyerekeket a felcsúti meccsre

Csaknem 3 ezer iskolás volt kint a Puskás Akadémia hazai meccsein egy számukra meghirdetett akcióban. Erről a Puskás Akadémia honlapja számolt be. A 2800 gyerek a felcsúti nézőszámokat ismerve jelentősen megdobja a stadion kihasználtságát. Az üres székek feltöltésére a Puskás Akadémia évek óta toboroz diákokat ingyenes belépővel, versenyt hirdetve az iskolák között, külön jutalmazva a legtöbb gyerekkel érkező tanárokat. 

https://444.hu/2019/05/24/jo-messzirol-buszoztatnak-diakokat-a-felcsuti-stadionba-hogy-legalabb-valaki-hangosan-szurkoljon

 

május 25.

 

Szerdán lesz a kompetenciamérő

Több Csongrád megyei iskola is szerepel a kompetenciamérések alapján az ország legjobb fejlesztő helyei között. A megyei lap azt elemezte, hol dolgoznak a tanárok legtöbbet azért, hogy kiegyenlítsék a diákok hátrányait, javítsák képességeiket.

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_kompetenciameresek_alapjan_minden_evben_elkeszul_az_orszagos_lista_a_legjobban_fejleszto_iskolakat_gyujtottuk_ossze/2598204/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

május 26.

 

Levert nemzedék

Magyarországon a politikai vezetés nem érdekelt abban, hogy bevonja a fiatalokat a politikába, inkább pacifikálja az új nemzedéket. Nincs egységes érdekképviseletük, valójában közös érdekeik sem, és az állampolgári aktivitást az iskola sem támogatja. „A politika és a magyar fiatalok” címmel jelentetett meg könyvet az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete két munkatársa. Szabó Andrea politológus-szociológus és Oross Dániel politológus látleletét adja a magyar ifjúság politikai szocializációjának. A szerzőket a demokratikus politikai kultúra kialakulásának esélyeiről is kérdezte a Népszava.

https://nepszava.hu/3037003_levert-nemzedekek

 

május 27.

 

Nyugdíjas pedagógusokat köszöntöttek Székesfehérváron

A PSZ Fejér Megyei Szervezete a székesfehérvári önkormányzat támogatásával minden évben köszönti a nyugdíjba vonult tanárokat. Az idei ünnepséget 2019. május 27-én tartották, melyről a helyi televízió és a helyi lap is beszámolt.

https://www.fehervartv.hu/video/index/27352

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nyugdijas-pedagogusoknak-mondtak-koszonetet-a-tovarosi-altalanos-iskolaban-3064454/

 

Új kihívás a pedagógusok köszöntésére

Újabb akciót indított a közelgő pedagógusnap alkalmából Instagram-oldalán Molnár Áron színész. Most a tanárok munkájának elismeréséért és megbecsültségéért szólalt fel és kihívást indított „Éljenek a pedagógusok” címmel. Mindenkit arra kér, hogy írja meg kedvenc volt vagy jelenlegi tanárának, miért fontos és milyen szerepet töltött be az életében.

https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/uj-kihivast-indit-noar-molnar-aron-youtuber-pedagogusok-kapitanyom-kampany

 

Elmarad a PDSZ által meghirdetett sztrájk

A jogszerű sztrájk lehetőségének feltételei nem jöttek létre, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete visszavonja a sztrájkfelhívást - közölte a szakszervezet. A PDSZ korábban a május 29-re meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban azt írta, a bíróságtól nem érkeztek meg a sztrájktörvény által előírt határidőn belül a válaszok. Ez akadályozza a sztrájk jogszerű megszervezését.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190527_PDSZ_sztrajk#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-05-27

 

16 nap alatt több mint 110 ezren érettségiztek

Befejeződtek a május-júniusi érettségi időszak írásbeli vizsgái, a tanév rendjében meghatározott 16 napon 1158 helyszínen mintegy 111 100-an adtak számot tudásukról - közölte az Oktatási Hivatal. Az érettségi június 5-13. között 96 vizsgatárgyból, 186 helyszínen, 2919 bizottság előtt több mint 42 900 emelt szintű szóbelivel folytatódik, utána jönnek a középszintű szóbelik.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190527_OH_veget_ertek_az_irasbeli_vizsgak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-05-27

 

Nemzetközi konferencia a Komplex Alapprogramról

Az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) és a Komplex Alapprogram (KAP) vezetői, szakemberei nemzetközi konferenciát tartottak.  A KAP célja a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése, ez a mai magyar oktatás-nevelés egyik legfontosabb feladata - hangzott el.

http://tantrend.hu/hir/komplex-alapprogram-nemzetkozi-konferenciaja-1-nap

 

Iskolában készült felvételek landoltak a neten az utóbbi időben

Élőben közvetítette egy fiatal az interneten, ahogy énekelve kigúnyolja tanárát, mert az egyest adott neki. A felvételt egy néző küldte, egyelőre nem tudni, hol készült. Egy iskolaigazgató az eset kapcsán azt mondta az RTL híradójának: nincs egységes szabályozás arról, hogyan használhatják a diákok az iskolában a telefonjukat. A Klebelsberg Központ szerint az iskola saját házirendjében dönt a telefonok használatáról.

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/eloben-kozvetitette-a-neten-ahogy-enekelve-kigunyolja-tanarat-oktatas-2019

 

8 iskolai kirándulóbusznál találtak hiányosságokat az ellenőrök

48, gyermekeket szállító járművet néztek át ellenőrök a turisztikai nevezetességek közelében.  Nyolc iskolai kirándulóbusznál állapítottak meg hiányosságokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium közúti ellenőrei, de csak két járművet kellett műszaki vizsgára rendelni. Az ITM közúti ellenőrei az osztálykirándulások kezdetére időzítve, május 6. és 9. között vizsgálták át a kiemelt turisztikai célpontokhoz érkező gyermekszállító autóbuszokat.

https://hvg.hu/cegauto/20190527_Ellenoriztek_az_iskolai_buszokat_nyolcnal_nem_stimmelt_valamit?s=hk

 

május 28.

 

A béremelés követelésével a PSZ is egyetért, de rövid volt az idő a PDSZ által május 29-ére meghirdetett sztrájk jogszerű megszervezéséhez

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke az ATV híradójának nyilatkozott 2019. május 28-án. A PDSZ hivatalosan is lefújt sztrájkja kapcsán jelezte: a jelenlegi jogszabályok alapján nehéz megszervezni a jogszerű sztrájkot a közszférában, ráadásul rövid idő alatt. Az összeállítás a 9. perctől kezdődik.

http://www.atv.hu/videok/video-20190528-atv-hirado-2019-05-28-18

 

Átcsúszhat a pedagógusok sztrájkja a következő tanévre

A PDSZ korábban jelezte: ha sztrájkköveteléseiket nem teljesítik, élnek a nyomásgyakorlás eszközével. Azt azonban nem gondolták, hogy a tankerületek akadályozzák majd a sztrájk megtartását, hiszen nem voltak hajlandók tárgyalni az elégséges szolgáltatásról. A PDSZ ezután fordult bírósághoz, de onnan sem kaptak idejében választ, ezért fújták le a sztrájkot. Szűcs Tamás azt mondta: bár többen is felvetették a vadsztrájk ötletét, a PDSZ számára ez a megoldás „vállalhatatlan, mert olyan támadási felületet adna, ami a szervezetet véglegesen ellehetetlenítené.”

https://merce.hu/2019/05/28/atcsuszhat-a-pedagogusok-sztrajkja-a-kovetkezo-tanevre-a-pdsz-turelmet-ker/

 

Elégtelen szolgáltatás

Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ és a tankerületek eldöntötték: most „nem időszerű”, hogy a tanárok sztrájkoljanak. Ez a kormányzat már megtanulta: lényegében bármit megtehet a pedagógusokkal. De vajon a pedagógusok is megtanulták és elfogadták, hogy bármit megtehetnek velük? – tette fel a kérdést a Népszava jegyzetírója.

https://nepszava.hu/3037535_elegtelen-szolgaltatas

 

Dvorácskó Balázs: Felfüggesztett lengyel tanársztrájk

A PSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke a Le Monde diplomatique magyar kiadásában foglalta össze a lengyelországi pedagógussztrájk történetét. „A két ország közel azonos politikai helyzete, társadalmi és szakszervezeti széttöredezettsége megengedi, hogy nagyon közeli következtetéseket vonjunk le a hazai viszonyokra” - írta Dvorácskó Balázs.

https://www.magyardiplo.hu/2708-felfuggesztett-lengyel-tanar-sztrajk

 

Munkaharc indul a Suzukinál

Félpályás útlezárással tiltakozik a Suzuki esztergomi gyáránál a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a minap ugyanis nem engedték be az érdekvédőket az autógyárba, ahol tagjaikkal szerettek volna találkozni. A Munka törvénykönyve szerint - ha csupán egyetlen szakszervezeti tag is van egy cégnél - oda a szakszervezeti vezetők bemehetnek. A Suzukinál a február elején megalakult szakszervezetnek már mintegy 300 tagja van. A többség a retorzióktól tartva egyénileg fizet tagdíjat, de vannak, akik a vállalattól kérték annak levonását, a cég így nem állíthatja, hogy nem tud a szakszervezet létezéséről - mondta László Zoltán, a Vasas alelnöke.

https://nepszava.hu/3037511_megis-elveszik-a-magyarok-munkajat

 

Százalékot a szakszervezetnek!

Néhány hete törvényjavaslatot nyújtott be Korózs Lajos (MSZP) és Tordai Bence (Párbeszéd) parlamenti képviselő. Ennek lényege, hogy a magánszemélyek adójának egy százalékát a munkavállalói érdekképviseletek is megkaphassák. Dávid Ferenc a Népszavában azt írta: a szakszervezeteknek kevés saját bevételük van, csökken taglétszámuk, így tagdíj-bevételük is. Szerinte a képviselői indítvány elfogadásával végre versenyhelyzetbe kényszerülnének a munkavállalói érdekképviseletek, hiszen nemcsak a tagdíjért kellene küzdeniük, hanem az szja 1 százalékáért is.

https://nepszava.hu/3037529_szazalekot-a-szakszervezetnek

 

A kormány augusztusban államosítaná a tudományt

A terv készen állt, de az EP-választást még megvárták: a kormány arra készül, hogy augusztus 1-jén erővel vegye el a Magyar Tudományos Akadémiától a kutatóintézeteket. Az akadémiát törvénnyel köteleznék arra, hogy a vagyonát is adja át ingyenes használatba, ez gyakorlatilag államosítást jelent. Az Index megszerezte a minisztérium tervezetét: kétharmados többséggel veszik el a kutatásokat az Akadémiától, miután nem adták önként.

https://index.hu/techtud/2019/05/28/a_kormany_augusztus_elsejen_allamositja_a_magyar_tudomanyt/

 

Újra tüntetnek az akadémiáért

Augusztus 1-jén erővel venné el a kormány a Magyar Tudományos Akadémiától a kutatóintézeteket. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma június 2-ára (vasárnapra) tüntetést szervez, a tüntetők „a kormány tudományosság elleni intézkedéseinek stációit érintve” az MTA Széchenyi téri székházához vonulnak.

https://merce.hu/2019/05/28/ujra-tuntetnek-az-mta-ert-vasarnap/

 

MTA-s dolgozók: ez még Palkovicséktól is durva

Elképesztőnek, abszurdnak nevezte Lőrincz Viktor, az Akadémiai Dolgozók Fórumának képviselője azt a törvényjavaslatot, amellyel a kormány kisajátítaná a Magyar Tudományos Akadémia vagyonát és elvenné kutatóintézeteit. Nemcsak az ingatlanvagyonról van szó, törölnék az akadémiai könyvtárra vonatkozó rendelkezést is a törvényből, így nem derül ki, hova kerülhet az 1826-ban alapított könyvtár igen jelentős anyaga.

https://www.klubradio.hu/adasok/mta-dolgozok-ez-meg-palkovicsektol-is-durva-107535

 

A legfontosabb dolog odafigyelni a gyermekre

Hogyan ismeri fel a szülő, ha pedagógiai szakszolgálathoz kell fordulnia gyermekével? Kik tartoznak bele a SNI fogalomkörbe? Miért fontos a korai fejlesztés? Hargitai Katalin gyógypedagógussal, tankönyvszerzővel beszélgetett a TanTrend.

http://tantrend.hu/hir/legfontosabb-dolog-odafigyelni-gyermekre

 

május 29.

 

Négy tanár akciója a lefújt sztrájk helyett

"Mi polgári engedetlenségnek neveztük ezt, mert egy törvény hiányosság ellen szeretnék tiltakozni, de arról tájékoztattak minket, hogy erre munkahelyen nincs lehetőség, így ez munkamegtagadásnak minősül, aminek következményei lehetnek" - mondta az Indexnek Tóth Viktor, a kőbányai Szent László Gimnázium angol szakos tanára. A PDSZ alapszervezeti titkára kollégáival kezdett május 29-én magánakcióba, miután hivatalosan nem sztrájkolhattak: nem tartották meg első órájukat.

https://index.hu/belfold/2019/05/29/tanar_pedagogus_munkamegtagadas_sztrajktorveny_polgari_engedetlenseg_kobanya_szent_laszlo_gimnazium/

További a témában:

https://444.hu/2019/05/29/hiaba-probaltak-sztrajkolni-a-budapesti-vorosmarty-gimnazium-tanarai

 

Meghátráltak, lefújta a sztrájkot a PDSZ

„A reprezentativitási adatok alapján a pedagógusok mindössze fél százalékát képviselő PDSZ tervezett akciójával kapcsolatban a huszonötezres taglétszámú Pedagógusok Szakszervezete körlevélben tájékoztatta a tanárokat arról, hogy a megmozdulás jogszerűtlen lenne, ezért a PSZ azt nem támogatja, továbbra is az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban folytatja tevékenységét” - írta egy korábbi, belső tájékoztatót felidézve a Magyar Hírlap.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190528-meghatraltak-lefujta-a-sztrajkot-a-pdsz

 

Indul a szakképzési gigaprogram

A technikusi képzés bevezetése, az infrastrukturális háttér átalakítása, egy munkaerőpiaci előrejelző rendszer létrehozása, tanulói ösztöndíjrendszer és tanulói munkaszerződés bevezetése is szerepel a szakképzés átalakításáról szóló, most nyilvánosságra hozott tanulmányban (Szakképzés 4.0). Az új szakképzési modell alapvetően keresletvezérelt lesz - mondta a Világgazdaságnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/indul-a-haromeves-szakkepzesi-gigaprogram-2-1538891/

A kormány nyilvánosságra hozta honlapján a Szakképzés 4.0 dokumentumot.

Itt elérhető:

https://www.kormany.hu/download/9/71/a1000/Szakk%C3%A9pz%C3%A9s.pdf#!DocumentBrowse

 

Nyelvtanulás: együtt könnyebb

Az Angloville nevű, élményalapú angoloktatásra specializálódó cég több mint ezerkétszáz, 12-18 éves közép-európai (magyar, cseh, lengyel és román) diák, valamint szülő bevonásával azt vizsgálta, hogy a különböző tanulási formák közül melyek járulnak hozzá leginkább a gyerekek angoltudásának fejlődéséhez saját és szüleik megítélése szerint. A tanulók a leghasznosabbnak a nyári nyelvi táborokat ítélték, pozitív értékelést kaptak a magántanárok órái is.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190528-nyelvtanulas-egyutt-konnyebb

 

100 kezdeményezés a tanulók fejlesztésére

Pedagógusok, gyermekpszichológusok, gyermekjogi szakértő, szülők, művészek, írók egy csoportja összegyűjtött az országban 100 kezdeményezést, amely új megközelítéssel fejleszti az általános iskolás gyerekek tudását és készségeit. A kezdeményezés alapítója az Edisonplatform csoport. A 100-as listára 64 városból és településről, Makótól Sopronig kerültek fel különböző csapatok, műhelyek. 

https://index.hu/belfold/2019/05/29/edison_100_iskolasok_segitese/

 

Alternatív iskola: mindent másképp kell csinálni

Gyerekeik nem érezték jól magukat az iskolában, amúgy sem azt tanulták, amire húsz év múlva szükségük lesz, így a szülők elkezdtek gondolkodni, mit tudnak tenni, hogy mindez megváltozzon. Tájékozódtak, szakértőket kérdeztek meg, végül szűk egy év alatt létrehoztak egy alternatív iskolát, a Fürkészt. Az alapítókkal: Berecz Zoltánnal és feleségével, Berecz Melindával a hvg.hu beszélgetett.

https://hvg.hu/elet/20190529_furkesz_iskola_alternativ_pedagogia#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019_5_29

 

Óravázlatok helyett inkább jó ötleteket adjatok!

A múzeumi valóságnak, az innovatív digitális segédanyagoknak köszönhetően a pedagógusok és a diákok a muzeális tartalmakat kreatív módon, aktív résztvevőként tudják felhasználni, így a múzeumi gyűjtemények az eddiginél hatékonyabban válnak feldolgozhatóvá. A múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat lehetett megismerni a Discovering Museums, azaz Felfedező múzeumok – Digitális múzeumi tartalmak az oktatásért címmel szervezett múzeumi konferencián.

http://tantrend.hu/hir/muzeumi-tapas-tal-azaz-oravazlatok-helyett-inkabb-jo-otleteket-adjatok

 

A tanároknak és a szülőknek fogalmuk sincs azokról a szakmákról, amelyeket a diákok választanak a jövőben

A legújabb technológiai megoldásokat alkalmazó szakmákat is bemutatják Budapesten, ahol a Szabó Ervin Könyvtárban június 6-án tartanak egész napos pályaválasztási napot.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/uj-szakmak-az-fszek-budapesti-rendezvenyen/fnq4g08?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

 

50 ezer tanár tüntetett Új-Zélandon

Magasabb bérért és jobb munkakörülményekért tüntetett mintegy ötvenezer tanár Új-Zélandon, ez volt a legnagyobb ilyen jellegű megmozdulás a szigetország történetében. A tüntetés miatt az ország iskoláinak fele zárva maradt. A szervezők közleményükben azt írták, az oktatásban az elmúlt évtizedben krónikussá vált az alulfizetettség és a tanárok túlhajszolása, ami ahhoz vezetett, hogy egyre több tanár hagyja el a pályát.

https://hvg.hu/elet/20190529_tanarok_tuntetes_uj_zeland?s=hk

 

május 30.

 

„Nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy tanárként dolgozzak”

A pályakezdő pedagógusok nettó 135 ezer forintos bérével nem nehéz versenyezni. Az Abcúg  portál hallgatókat kérdezett arról: ez elég-e ahhoz, hogy a tanári pályán maradjanak. Van, aki szeretne pedagógus lenni, de inkább villamosvezetőket fog oktatni magyar-történelem szakos tanárként. Több nyelvszakos inkább magániskolákban, multiknál vagy külföldön látja a jövőjét. De a pedagógusok túlterheltsége és társadalmi alábecsültsége sem vonzó a fiatalok számára.  A nagyon elhivatottak magánórákból keresnek majd egy kis plusz pénzt.

https://abcug.hu/nem-engedhetem-meg-magamnak-azt-a-luxust-hogy-tanarkent-dolgozzak/?_ga=2.264902221.39934609.1559208719-1181269066.1558614917

 

Nem sztrájkolhattak, megtagadták a munkát a tanárok

A kőbányai Szent László Gimnázium négy tanára polgári engedetlenségként nem tartotta meg első óráját, így fejezte ki tiltakozását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által meghirdetett sztrájk ellehetetlenítése miatt. Tóth Viktor, aki a PDSZ iskolai alapszervezetét is vezeti, azt mondta: a polgári engedetlenség magánakció, a szakszervezetnek ahhoz semmi köze. Így azzal is tisztában vannak, hogy jogsértést követtek el és az állásukkal játszanak. Egyébként május 27-én még 15-en jelezték a tantestületből, hogy részt vesznek a kiállásban, ám szerdára számuk négyre csökkent. A PDSZ nem mondott le a sztrájk szervezéséről, minden eszközt igénybe vesz, hogy jogszerűen lehessen gyakorolni a sztrájkjogot Magyarországon - jelezte Szűcs Tamás elnök.

https://nepszava.hu/3037745_nem-sztrajkolhattak-megtagadtak-a-munkat-a-tanarok

 

A PSZ ismét kiáll az MTA függetlensége mellett

A PSZ szolidaritását fejezi ki a kutatókkal, az MTA Elnökségével, mindazokkal, akik felemelik hangjukat és akár tüntetésen is kiállnak az akadémia függetlensége mellett! Az MTA helyzetét látva, a februári után ismét közleményt adott ki a Pedagógusok Szakszervezete.

https://pedagogusok.hu/hir/3759/psz-maradjon-fueggetlen-az-mta

 

Jegyzékben kéri az MTA a kutatóhálózat elvételéről szóló törvénytervezet átgondolását

Jegyzéket adták át a Magyar Tudományos Akadémia képviselői Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőinek - közölte a tudós testület. Az MTA változatlanul fenntartja azt az álláspontját, amelyet 191. közgyűlésén hozott határozataival megfogalmazott: a kutatóhálózat maradjon az akadémiánál, a kormány céljait jobban támogató új irányítási struktúrával.

https://nepszava.hu/3037930_jegyzekben-keri-az-mta-a-kutatohalozatot-elvenni-hivatott-torvenytervezet-atgondolasat

További:

https://hvg.hu/itthon/20190530_Egy_teljes_tudosnemzedek_veszhet_el_irtak_kutatok_Orbannak

 

Az FDSZ is támogatásáról biztosította az MTA-t

„Aggodalmunkat fejezzük ki az egyik legnagyobb nemzeti értékünket megtestesítő és nemzetközileg is elismert Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tervezett átalakítása miatt” – írta a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

https://szakszervezetek.hu/kozlemenyek/18572-a-felsooktatasi-dolgozok-szakszervezetenek-fdsz-kuldottgyulese-tamogatasarol-biztositja-az-akademiai-dolgozokat

 

A kormány szerint az MTA tért el a szándéknyilatkozattól

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az MTA tért el a szándéknyilatkozattól, mert nem szentesítette Lovász László elnök és Palkovics László információs és technológiai miniszter által szignált szándéknyilatkozatot. Tehát ha nincs elfogadott papír, akkor nem is kell tartaniuk magukat hozzá. Az Alaptörvénnyel kapcsolatos kérdésre pedig azt mondta, hogy az MTA tulajdona állami tulajdon, ezért nem sértenek alkotmányt.

https://168ora.hu/itthon/gulyas-gergely-szerint-az-mta-tert-el-a-szandeknyilatkozattol-es-ha-nincs-papir-akkor-nem-kell-tartaniuk-magukat-hozza-168983

 

Tankönyvrendelés titokban

„Arra szeretném kérni, hogy ne verje nagydobra, és a világért se a suliba küldje a munkafüzeteket! Egy anyuka vállalkozott a „fogadásra”. Ő amúgy is többet van otthon, jobban át tudja venni a csomagot, mint én - olvasható abban a levélben, amit egy egyházi iskola pedagógusa küldött az egyik magán tankönyvkiadónak, nem sokkal az idei tankönyvrendelési időszak után. Óvatosságát azzal magyarázta, hogy bár az elmúlt években „kisebb-nagyobb cirkuszokkal”, de tudott rendelni magánkiadós tankönyveket, munkafüzeteket, idén „irdatlan grimbusz” kerekedett belőle” - írta a Népszava.

https://nepszava.hu/3037797_a-vilagert-se-a-suliba-kuldje-a-munkafuzeteket--mindenki-menekul-az-allami-tankonyvektol

 

Vita az állami és az egyházi iskolák finanszírozásáról

Miért nem akarja a kormány, hogy az állami iskolák versenyképesek legyenek az egyháziakkal? - kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumától Tordai Bence (Párbeszéd), akinek Rétvári Bence válaszolt. Az államtitkár visszautasította az alaptalan és sértő vádakat, amelyek szerint az állami iskolákban gyengébbek a tanárok és az oktatás. Hozzátette: az ugyancsak alaptalan, a felekezeti intézmények finanszírozásával kapcsolatos vádak lerántják a leplet a Párbeszéd és az ellenzék valós tervéről: negyedére akarják csökkenteni az egyházi iskolákba járó diákok támogatását.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190530-szazhetvenmilliard-kozneveles-fejlesztesre

 

„Könyörgött, ne hagyjam, hogy elvigyék”

Hiába végezte lelkiismeretesen a munkáját, mégis kirúgták és elvették nevelt gyermekét annak a zalai nevelőszülőnek, aki konfliktusba került a helyi gyermekközpont egyik vezetőjével.

https://nepszava.hu/3037796_konyorgott-ne-hagyjam-hogy-elvigyek

 

2,5 millió a jövő feltalálóinak

A 28. alkalommal meghirdetett, 2018-19. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó több mint 2,5 forint ösztöndíjat osztott ki az eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség. Bódis József államtitkár kiemelte: az oktatás egyik legnagyobb kihívása, hogy számos jövőbeli szakmát ma még nem is ismerünk. Ezért fontos a kreativitás fejlesztése, mert ez lehetőséget ad, hogy a jövő kihívásaival könnyebben küzdjünk meg. 

http://tantrend.hu/hir/25-millio-forint-jovo-feltalaloinak-es-tudosainak

 

Szegénységi rés - óriási leszakadás

Utoljára 2006-ban volt akkora a különbség szegény és nem szegény között Magyarországon, mint a jelenlegi Orbán-kormány alatt. Különösen a családosok leszakadása nőtt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal és az Eurostat adataiból. Ahogyan a szülők jövedelme lemaradt az alsó-középosztálytól, ez hatványozottan hatott gyermekeik lemaradására. 

https://168ora.hu/itthon/szegenysegi-res-oriasi-leszakadas-168867

 

május 31.

 

KÖSZÖNTŐ

A PSZ köszönti a pedagógusokat és a köznevelésben dolgozókat a pedagógusok napján

A Pedagógusok Szakszervezete mindent megtesz a munkavállalók érdekeinek hatékony és eredményes képviseletéért.

https://pedagogusok.hu/hir/3760/a-psz-koeszoentoje-pedagogusnapra

 

A reform mindent túlél

Az adatok, a hírek, a közösségi médiában szerteszaladó rémtörténetek arról szólnak, hogy a nevelési intézmények bajba kerültek, a pedagógusok vagy nem találják az érvényes szakmai megoldást, vagy elkerülik a nehéz helyzeteket, vagy fokozódó agresszióval válaszolnak meghiúsult pedagógiai beavatkozásaikra. Vagy csak egyszerűen elfáradtak. Elfogadják a hatalomtól érkező üzeneteket, beletörődnek a kifogásolt tankönyv használatába, tépelődés nélkül tudomásul veszik az előírt tananyagot. (…) És mégis. Országjárásaim során mindig találkozom olyan kollégákkal, aki valami új megoldást keresnek és alkalmaznak az osztálytermekben. Trencsényi László írása a Népszavában pedagógusnapra.

https://nepszava.hu/3037936_a-reform-mindent-tulel

 

Statisztikai adatok az oktatásról: csökkent a középiskolákban tanítók száma

A lassan véget érő tanévben 16 ezerrel kevesebben vesznek részt a köznevelés és a felsőoktatás különböző nappali képzésein, ez egy év alatt 0,8 százalékos csökkenés, de összhangban van a demográfiai folyamatokkal. A KSH adatai szerint csak az óvodások száma nőtt 1,2 százalékkal. A középszintű oktatásban még mindig a gimnáziumok a legnépszerűbbek, utánuk a szakgimnáziumok következnek. A középfokú oktatásban 43,8 ezer pedagógus dolgozik, létszámuk ugyancsak 0,8 százalékkal mérséklődött, ami a szakgimnáziumi tanárok számának 4,7 százalékos visszaeséséből adódik. Eközben a szakiskolákban és a készségfejlesztő iskolákban 4,8, a gimnáziumokban 1,7 százalékkal több pedagógus oktat, a szakközépiskolákban nem mért változást a KSH.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/kevesebb-diploma-ragadt-bent-2-1544549/

 

A válogatás nem teljes körű!