Hírek

Lapszemle 2019. május 24.

Lapszemle 2019. május 24.

PSZ - Heti lapszemle

2019. május 24.

 

A PSZ Budapesti és Vas Megyei Szervezete is megemlékezett a szakszervezet jogelődje megalakulásának 100. évfordulójáról. Szakképzési szakértőnk, Palotás József szerint a szakképzési stratégia sok pozitívumot tartalmaz, de számos olyan kijelentést is, amellyel nem lehet mit kezdeni. Totyik Tamás alelnök a tankönyvpiacról, a Nemzeti alaptantervről írt cikket. Ciprusi pedagógusokat láttunk vendégül: megismerkedtek a magyarországi oktatási rendszerrel és a PSZ munkájával. További részletek a lapszemlében.

 

május 17.

 

Ünnepeltek, emlékeztek a vasi pedagógusok

Jogelődje megalakulásának századik évfordulójáról emlékezett meg a Pedagógusok Szakszervezete Vas Megyei Szervezete Szombathelyen, 2019. május 17-én. Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke jubileumi oklevelet adott át Mitre-Károlyi Máriának, a szakszervezet megyei elnökének. Szabó Zsuzsa, a PSZ országos elnöke a múltat idézve emlékezett a jeles évfordulóra. Az ünnepségről a helyi lap számolt be.

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/unnepeltek-emlekeztek-a-vasi-pedagogusok-szazadik-evfordulo-3019001/

 

Jelentkezés szaktanácsadói képzésekre

A szaktanácsadói kapacitás bővítésére az Oktatási Hivatal szaktanácsadói továbbképzéseket indít. Ezek célja a szaktanácsadói feladatok jogszerű, zavartalan és hosszú távú ellátásának biztosítása. A jelentkezést május 22-től június 3-ig a www.oktatas.hu felületen lehet rögzíteni.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogiai_szakmai_szolgaltatasok/tajekoztatok/szaktanacsadoi_kepz_jelentkezes2019/

 

május 18.

 

Segíthet a nyelvoktatási diákhitel, továbbképzik a nyelvtanárokat

A következő tanévtől bevezetik a nyelvtanulási diákhitelt. A kedvező visszafizetési feltételekkel kínált, akár félmillió forintos kölcsön célzott támogatás: idegen nyelvi kurzusok tandíjainak fedezésére szolgál. A kormány növelné a nyelvtanári továbbképzések számát, több anyanyelvi tanárt vonna be a köznevelésbe - ez is szerepel a tervek között.

https://magyarnemzet.hu/belfold/segithet-a-nyelvoktatasi-diakhitel-6933941/

 

Az ITM szerint még vonzóbb lesz a szakképzés

Idén 26 ezer 726 diák érettségizett szakmai ismeretekből: 1986 fő emelt szinten, ez több mint 8 százalékos növekedés az előző évhez képest - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárca várakozásai szerint a 2020-ban induló 5 éves technikumi rendszer bevezetésével még vonzóbbá válik a szakképzés, amely úgy teszi lehetővé a biztos megélhetést jelentő szakmai bizonyítvány megszerzését, hogy közben egyenes utat nyit a felsőoktatásba is.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/05/18/tobben-erettsegiztek-szakmai-tantargyakbol-emelt-szinten-az-iden?source=hirkereso

 

Újítás a pénzügyi ismeretek oktatásában

Új, digitális tankönyv jelent meg középiskolásoknak a pénzügyi ismeretek tantárgyban. Az e-learning felület a diákok és a tanárok számára ingyenesen elérhető a Pénziránytű Alapítványnál.

https://novekedes.hu/penzugyek/paratlan-ujitas-a-penzugyi-ismeretterjesztesben

 

Csak minimálbért kap a dolgozók negyede

Tavalyi adatok szerint a magyar népesség 19,6 százaléka van kitéve a szegénység és kirekesztés kockázatának. Közben 2018-ban a nettó minimálbér 1 millió 101 ezer 240 forintot hozott a 12 hónap alatt, míg a szakképzettséghez kötött garantált bérminimum 1 millió 440 ezer 396 forint éves bevételnek felelt meg, vagyis a legkisebb keresetek alig haladták meg a szegénységi küszöböt.

https://nepszava.hu/3036360_hiaba-a-kormany-sikerjelentese-csak-minimalbert-kap-a-dolgozok-negyede

 

május 19.

 

Ingyenes külföldi nyelvtanfolyamok: 7 ország közül lehet választani

Az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria és Franciaország mellett Kínába, Máltára, Írországba is utazhatnak a diákok. A külföldi nyelvi kurzusokra ősztől lehet jelentkezni, az első csoportok jövő nyáron utazhatnak. Minden jelentkezőnek biztosítanak helyet, de az utazáshoz bizonyos feltételeknek teljesülniük kell. Ajánlást kérnek az iskolától, szükség lesz a család hozzájárulására és minimális nyelvtudásra is - mondta az InfoRádiónak Bartos Mónika miniszteri biztos.

https://infostart.hu/belfold/2019/05/19/uj-reszletek-az-ingyenes-kulfoldi-nyelvtanulasrol

 

Ösztöndíjjal csábítják az elsősöket egy baranyai faluba

A baranyai település, Magyarboly önkormányzata egy évig havi tízezer forintot kínál azoknak a családoknak, amelyek a helyi iskolába íratják iskolakezdő gyermeküket. Így akarják elérni, hogy jövőre is induljon első osztály az intézményben - hangzott el az RTL híradójában.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/osztondijjal-csabitjak-az-elsosoket-magyarbolyba-onkormanyzat

 

május 20.

 

PSZ: Nincs hatásvizsgálat, elemzés a szakképzésről

Az egész közoktatási rendszeren változtatni kellene ahhoz, hogy a kormány új szakképzési stratégiája hosszú távon sikeres legyen - hangzott el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) fórumán, amely a szakképzési stratégiára, a Szakképzési Innovációs Tanács működésére fókuszált. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szakértője, Palotás József a rendezvényen elmondta: a stratégia sok pozitív gondolatot tartalmaz, de számos olyan, sztereotípiákon és részigazságokon alapuló kijelentést is, amellyel a szakértők nem tudnak mit kezdeni. Ilyen például a szakképzésben oktató pedagógusok módszertani lemaradása, hogy a képzés nem elég rugalmas.  Nem történtek megfelelő hatásvizsgálatok, elmaradt az elmúlt évek elemzése, amelyekkel ezeket a kijelentéseket alá lehetne támasztani - mondta.

https://nepszava.hu/3036623_biztos-kudarc-a-kormany-altal-megalmodott-szakkepzesi-strategia

 

Diákhitelt kínál a kormány a nyelvvizsgához

A jövőben a diploma megszerzését segítve a nyelvtanuláshoz is igényelhető lesz a diákhitel - közölte Bartos Mónika, a diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. A hitelt várhatóan október 1-jétől lehet igényelni, az aktív egyetemi és főiskolai hallgatók mellett a már végzett hallgatók is élhetnek a lehetőséggel. A felvehető maximális összeg 500 ezer forint lesz - hangzott el a sajtótájékoztatón.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190520_nyelvtanulashoz_diakhitel

 

Számítógéppel is lehet beszélgetni a vizsgán

Támadások érték a márciusban akkreditált iTOLC nyelvvizsgát, amely már teljesen számítógépen zajlik, még a szóbeli részben is a géppel kell beszélgetniük a vizsgázóknak. Az angol és német próbafeladatokat bírálták, amelyekben több hiba is volt. Az új nyelvvizsgaközpont szerint hibák csak a próbafeladatokban vannak, az éles vizsgafeladatok komoly tesztelésen estek át. Az Oktatási Hivatal szerint az új vizsga mindenben megfelel az előírásoknak.

https://index.hu/belfold/2019/05/20/nyelvvizsga_itolc_akkreditacio_szamitogep_kritikak_hibak_oktatasi_hivatal_nyak_katedra_nyelviskola/

 

május 21.

 

Ciprusi pedagógusokat látott vendégül a Pedagógusok Szakszervezete

A ciprusi társszakszervezet (Cyprus Turkish Teachers’ Trade Union - KTÖS) és a PSZ ez év március végén kötött együttműködési megállapodást, melynek célja a pedagógus csereprogram olyan területeken, amelyek mindkét szervezet számára hasznosak. E megállapodás alapján érkeztek a vendégek Budapestre. A hazai oktatási rendszerrel és a PSZ tevékenységével is megismerkedtek.

https://pedagogusok.hu/hir/3754/ciprusi-pedagogusokat-latott-vendeguel-a-psz

 

Orbán továbbra sem szán 3 percet a tiltakozó tanárokra

Csaknem tízezer aláírás gyűlt össze mind ez ideig a budaörsi pedagógusok nyílt levelére, ám a miniszterelnök nem veszi át a dokumentumot. Az aláírásgyűjtést folytatják: a közvéleményt, valamint a miniszterelnököt hetente tájékoztatják az aláírók számáról.

https://hvg.hu/elet/20190521_Orban_tovabbra_sem_szan_harom_percet_a_tiltakozo_tanarokra#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019_5_21

 

Jönnek a kompetenciamérések

Az idegen nyelvi mérés feladatsora a 6. és 8. évfolyamos diákokra vár, akik május 22-én tesztelhetik tudásukat. Az idei országos kompetenciamérés május 29-én lesz majd. A feladatlapokat szintén minden 6., 8. és 10. évfolyamos diáknak kell kitöltenie: egy matematikai és egy szövegértést mérő tesztet kapnak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190520_iskolai_meresek

 

Újabb felmérés a nyelvoktatásról: mit hiányolnak a diákok és a szülők?

Nagyok a különbségek a kelet-közép-európai fiatalok nyelvi magabiztosságában, de többségük a mainál gyakorlatiasabb oktatást szeretne az iskolai angolórákon - ez derült ki egy régiós kutatásból. A diákok és szüleik több interaktív, az élő beszéd értését és használatát igénylő gyakorlati foglalkozásra tartanak igényt. Az anyanyelviekkel való találkozási lehetőségeket hiányolják, illetve a szituációs játékokat.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190520_iskolai_nyelvorak_magantanarok_felmeres#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-05-21

 

Ausztriába ingáznak magyar gyerekek tanulni

Egyre több határközeli család osztrák iskolába járatja gyerekét. A burgenlandi intézmények magyar újságokban toboroznak, a családok így másoknál könnyebben léphetnek ki a magyar állami oktatásból. Megelőlegezett migráció? Ingyenes nyelvtanulás? Hogy lehet külföldre íratni a gyereket és mi ennek az ára? A kérdésekre az Index keresett választ, arra is kitérve, hogy körülbelül 2000 magyarországi gyerek tanulhat Ausztriában. Egy oktatáskutató könyvet is írt a jelenségről, szerinte a magyar szülők fő motivációja a nyelvtanulás.

https://index.hu/belfold/2019/05/21/ingazo_gyerekek_ausztria_oktatas_osztrak_iskolaba_jar/

 

Tízezer forintos iskolakezdési támogatást is kínál az angyalföldi önkormányzat

„Legyen könnyebb az iskolatáska!” elnevezéssel újabb támogatási formára írt ki pályázatot a fővárosi Angyalföld önkormányzata. A kerület a 2019/2020-es tanévkezdés megkönnyítéséhez anyagi segítséget kíván nyújtani minden XIII. kerületi és életvitelszerűen ott élő család általános és középiskolás gyermekének.

https://168ora.hu/itthon/10-ezer-forintos-iskolakezdesi-tamogatast-kedvezmenyes-uszodai-belepot-kinal-az-angyalfoldi-onkormanyzat-168494

 

Kicsit drága lesz az érdi iskola

Az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának fejlesztését és bővítését eredetileg 3,4 milliárd forintra becsülték. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. viszont majdnem a becsült ár duplájáért, 6 milliárdért vállalta a munkát. 

https://orszagszerte.atlatszo.hu/a-becsult-arnal-26-milliard-forinttal-dragabban-fejleszti-az-erdi-iskolat-meszaros-gyerekeinek-cege/?_ga=2.51560174.699150228.1558508470-1904769297.1558508470

 

Gyermekek ezreit vezetik a képzett vándortáboroztató pedagógusok

Mintegy 4000 gyermeket vezetnek majd végig az Erdei Vándortáborok útvonalain azok a pedagógusok, akik az Országos Erdészeti Egyesület és a Testnevelési Egyetem által koordinált továbbképzésen részt vettek. Nagyon fontos, hogy a mintegy 1000 túravezető pedagógus megfelelő képzettséget szerezzen a csoportok erdei útvonalakon való kíséréséhez - a vándortáborokba jelentkező gyermekek száma ugyanis a tavalyi évhez képest több mint duplájára nőtt.

http://tantrend.hu/hir/tobbezer-gyermeket-vezetnek-az-erdokben-kepzett-vandortaboroztato-pedagogusok

 

május 22.

 

Totyik Tamás: A közelmúlt kísértete - cikk a Népszavában

A PSZ alelnökének a tankönyvellátásról, a tankönyvpiac államosításáról, a készülő Nemzeti alaptantervről írt cikke a Népszava Vélemény rovatában jelent meg. Idézet ebből: „2018 októberében a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felvetette, hogy az új Nemzeti alaptanterv bevezetését 2020-ra halasszák el. Ezt megtette az oktatási kormányzat, de csak azért, mert a belső tartalmi viták megosztották a kormányzó pártokat. Most 2019 májusát írjuk, és még híre-hamva sincs az elfogadott Nemzeti alaptantervnek és a hozzá kapcsolódó kerettanterveknek. Igaz, kormánybiztosa már van a kerettantervek előkészítésének.”

https://nepszava.hu/3036760_a-kozelmult-kisertete

 

Sztrájkra készül az ország legnagyobb általános iskolája

A pedagógus szakma sem anyagilag, sem erkölcsileg nincs elismerve - olvasható a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola pedagógusainak nyilatkozatában, amelyben jelezték: a 138 fős tantestületből 116-an biztosan csatlakoznának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által május 29-re meghirdetett ágazati sztrájkhoz. Az intézmény az ország legnagyobb általános iskolája, nemcsak a pedagógusok, hanem a tanulók száma alapján is: jelenleg 1664 gyermek tanul náluk.

https://nepszava.hu/3036823_sztrajkra-keszul-az-orszag-legnagyobb-altalanos-iskolaja

 

Iskolai rangsor a kompetenciamérés alapján

Évek óta közzéteszi az Oktatási Hivatal azoknak az iskoláknak a listáját, ahol a kompetenciamérés eredményei alapján kiemelkedő a pedagógiai munka fejlesztő hatása. Nyilvánosságra hozták a legfrissebb listát, amelyből kiderül: budapesti és kistelepülési általános iskolák is szerepelnek a kiemelkedő teljesítményű intézmények között.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190520_kiemelkedo_teljesitmenyu_altalanos_iskolak#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-05-22

Az eredeti:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/meresek/kompetenciameres/kiemelkedo_teljesitmenyu_iskolak

 

A fiatalok nyelvtanulását ösztönözték az uniós találkozón is

Az Európai Unió Oktatás, Ifjúság, Kultúra és Sport Tanácsa Brüsszelben ülésezett. Magyarországot Bódis József államtitkár képviselte. Európa oktatási vezetői megállapították: további átfogó lépések kellenek a fiatalok nyelvtudásának fejlesztésére. A magyar kormány az ingyenes nyelvvizsga után ingyenes külföldi nyelvtanulást tesz lehetővé, ősztől akár kamatmentes diákhitelt is biztosít a nyelvtanuláshoz. Bódis József arról is beszélt, hogy főként a természettudományos képzésekre jelentkező tanulók számát kellene növelni, ugyanakkor a nyelvi kompetenciák magas szintű elsajátítása is kihívást jelent.

https://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-fiatalok-nyelvtanulasanak-osztonzese-volt-napirenden-az-unios-oktatasi-talalkozon-is

 

Május 22-én tartották az általános iskolákban az idegen nyelvi méréseket

Az Oktatási Hivatal öt éve szervez idegen nyelvi mérést a 6. és a 8. évfolyamos tanulóknak angol és német nyelvből. Azt vizsgálják, hogy a tanulók nyelvtudása az első tanult idegen nyelvből megfelel-e a tantervi követelményekben előírt KER (Közös Európai Referenciakeret) szerinti szinteknek. A felmérés tanulói és intézményi adatait az iskoláknak június 12-ig közzé kell tenniük.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190522_idegen_nyelvi_meres

 

Miskolcon is nyit a nemzetközi iskola, felmenő rendszerben

Szeptemberben nyitja meg kapuit az Avalon International School, Borsod-Abaúj-Zemplén megye első nemzetközi iskolája. Tanterve rugalmas és inspiráló, kulturális szempontból érzékeny és mindezt nemzetközi megközelítésben teszi. Az iskola két óvodás és egy első osztályos évfolyammal indul, a stabil alapok miatt felmenő rendszerben töltik majd fel az osztályokat, így 6+3 év alatt érik el a teljes iskolai évfolyamszámot. Az iskolában a Cambridge-i tantervhez méltóan anyanyelvi pedagógusok dolgoznak majd.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2019/05/miskolcon-is-nyit-a-nemzetkozi-iskola

 

Júniusban is lesz digitális oktatási konferencia

A II. Digitális Oktatási Konferencián és Kiállításon a digitális oktatáshoz kapcsolódó innovatív pedagógiai és technológiai megoldásokról, a hazai és nemzetközi jó gyakorlatokról tájékozódhatnak az érdeklődők június 7-8-án, Budapesten. Az oktatási rendszer digitális átalakítása a 21. század elvárásaira való sikeres felkészülés legfontosabb eleme. A köznevelés feladata, hogy minden tanulónak lehetőséget adjon a jövő technológiáinak elsajátítására, erre viszont a pedagógusokat is fel kell készíteni.

http://kamaraonline.hu/cikk/juniusban-jon-a-ii-digitalis-oktatasi-konferencia-es-kiallitas

 

Kiterjesztik a külhoni hallgatók ösztöndíját

Átalakul a határon túli magyar nemzetiségű hallgatók támogatási rendszere, a következő tanévtől a nálunk tanuló külhoni diákok szélesebb köre pályázhat - értesült a lap. Míg a pénzhez korábban csak a szomszédos országokban élők juthattak hozzá, egy friss kormányrendelet-módosítás júniustól kiterjeszti a támogatást a diaszpóra magyarságából érkező fia­talokra is, illetve emelkednek az elnyerhető összegek is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kiterjesztik-a-kulhoni-hallgatok-osztondijat-6945815/

 

Aktívak a fiatalok, csak jó hívószavak kellenek

Pályaválasztás, kiégés, elvándorlás vidékről Budapestre, munkanélküliség - csupán néhány, fiatalokat érintő kihívás, amellyel a Nemzeti Ifjúsági Tanács csaknem száz szervezetet összefogva aktívan foglalkozik. Hegedüs Zoltán, a szervezet elnöke arról beszélt, hogy a képzéseket a fiatalok életszakaszai szerint dolgozták ki. A 14-19 éves középiskolások bevonására a településeken működő diákönkormányzatokat szólítják meg. A 19-23 éveseknek mentorprogram indítását tervezik, amelyben mintaprojekteket dolgoznak ki közösen.

https://magyarnemzet.hu/belfold/igenis-aktivak-a-fiatalok-csak-jo-hivoszavak-kellenek-6927008/

 

Bejegyezték a Corvinus alapítványi fenntartóját

Megtörtént a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói alapítványának cégbírósági bejegyzése, ezzel minden jogi feltétel adott, hogy július 1-től az alapítvány legyen a felsőoktatási intézmény fenntartója - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az egyetem célja, hogy a hallgatóknak nemzetközileg elismert diplomát, versenyképes tudást adjon, és 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme közé kerüljön.

https://www.vg.hu/kozelet/oktatas/bejegyeztek-az-alapitvanyi-fenntartojat-a-corvinusnak-1525463/

 

Jelentős béremelés a szociális szférában

A szociális ágazatban 2010-hez képest több mint hetven százalékkal emelkedtek a bérek - válaszolta Rétvári Bence államtitkár egy LMP-s képviselő írásbeli kérdésre. A kormány a jövőben is arra törekszik, hogy a szociális szektorban foglalkoztatottak anyagi és erkölcsi megbecsülését tovább növelje. A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben 2014 januárjától kötelező jelleggel bevezették a szociális ágazati pótlékot, mindez átlagosan 8800 forinttal emelte a dolgozók bérét.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190522-jelentos-beremeles-a-szocialis-szferaban

 

május 23.

 

Hajnal Gabriella: új alaptanterv, béremelés, óraszám

Nemzeti alaptanterv:

Első és ötödik évfolyamon biztosan bevezetik az új Nemzeti alaptantervet 2020-ban, a 9. osztályosok körében viszont várhatóan csak 2021-ben, majd 2022-től felmenő rendszerben következhet a többi évfolyam - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Nemzeti Pedagógus Kar budapesti szervezetének szakmai napján. Valamennyivel csökkenni fog a diákok óraszáma, de nem jelentősen.

Kötelező óraszám:

A KK elnöke beszámolt arról is, hogy a minisztériumi egyeztetéseken szó van a pedagógusok heti kötelező óraszámáról. Jelenleg a heti 40 órából 32 a kötött munkaidő, 8 órával szabadon gazdálkodhatnak. A tanári szakszervezetek szeretnék, ha visszaállítanák a korábbi fix 22 tanórát, és ezen túl nem lenne megkötés. „A heti 22 ideális, de több szempontból elérhetetlen. A saját javaslatom ezzel kapcsolatban, hogy amíg nem nyúlunk a NAT-hoz, addig nem érdemes változtatni, mert ugyanezt az óratömeget így is, úgy is le kellene tanítani, legfeljebb túlórában. Ha a NAT szerinti tanulói óraszámcsökkentés megvalósul, akkor lejjebb vihető a tanárok óraszáma is” - érvelt Hajnal Gabriella.

Béremelés:

A pedagógusfizetésekkel kapcsolatban jelezte: a béreket emelni akarja a minisztérium, erről több javaslat is van. „Az én vesszőparipám, hogy a fiatalokat kellene jelentősebben támogatni, hogy a pályán tudjuk tartani őket” - jelezte.

https://magyarnemzet.hu/belfold/maximalna-az-oraszamokat-az-uj-nat-6949655/

 

Jövőkép az oktatásban

Az NPK budapesti rendezvényéről a TanTrend portál is tudósított. Nemcsak Hajnal Gabriellának, a KK elnökének előadásából idézett, kitért Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár beszámolójára is. Mint elmondta: a Szakképzés 4.0 stratégiát változtatás nélkül fogadta el a kormány, mely választ adhat a negyedik ipari forradalom kihívásaira. Elvárás a szakoktatók fejlesztése, megbecsülése és egy vállalati helyszínű akkreditált pedagógus-továbbképzés. A lemorzsolódás csökkentésére új stratégiát dolgoztak ki, erősítik a kompetenciamérést, bevezetik az orientációs évet. Lesz egy „Dobbantó program” az általános iskolát 15 éves korig el nem végzőknek, a HÍD-programot pedig kivezetik a rendszerből.

http://tantrend.hu/hir/jovokep-az-oktatasban

 

Akadályozzák a törvényes tanársztrájkot

Továbbra sem tud törvényes sztrájkot hirdetni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete május 29-re, mert az elégséges szolgáltatásokról nem tud megállapodni az iskolák üzemeltetőivel, vagyis az állammal - derült ki a PDSZ közleményéből. „A kollégák nagyon türelmetlenek és többször szó esik a vadsztrájkról, de a PDSZ törvénytelenséget nem vállalhat fel, ezért a jogi utat szeretnénk végigjárni” - mondta Szűcs Tamás, a szakszervezet elnöke a 168 Óra kérdésére.

https://168ora.hu/itthon/akadalyozzak-a-torvenyes-tanarsztrajkot-strasbourgig-viszi-az-ugyet-a-pdsz-168623

 

Ismét a tankönyvekről…

„Önök a tankönyvkiadás területén is csak privatizálni tudtak és ellenzékből sem hirdetnek mást, mint hogy a magyar pedagógusok ne fejlesszenek állami intézmények keretei között könyveket, inkább jöjjenek a profitérdekelt cégek vagy a külföldi kiadók” - válaszolta Rétvári Bence államtitkár az MSZP-s Mesterházy Attila tankönyvhelyzetet bíráló kérdésére.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190523-tankonyvbiznisz-gyurcsany-modra

 

Új taneszközök az SNI pedagógia támogatására

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a Közép-Európai Tanárakadémia Egyesülettel közreműködésbenÚj taneszközök az integrált és speciális intézményekben folyó SNI pedagógia támogatására” címmel konferenciát szervez Budapesten. Időpontja: június 8. További részletek ezen a linken:

http://tantrend.hu/hir/uj-taneszkozok-az-integralt-es-specialis-intezmenyekben-folyo-sni-pedagogia-tamogatasara

 

Lejáró határidő: továbbképzés a tanulási eredmény alapú tanulói és pedagógiai értékelésről

Az Oktatási Hivatal Budapesten továbbképzést szervez pedagógusoknak. Jelentkezni május 28-ig lehet az ingyenes, 30 órás képzésre. Tudnivalók itt:

https://www.oktatas.hu/kepesiteseknyito/kepesitesek/

 

Felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét

Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a beltéri légszennyezésnek jelentős egészségkockázata van, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ kezdeményezésére felmérik az iskolák beltéri levegőjének minőségét. A beltéri levegő minősége hatással lehet a légzőszervi megbetegedésben szenvedő gyerekek állapotára.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/05/23/felmerik-az-iskolak-belteri-levegojenek-minoseget?source=hirkereso

 

Sikerrel vonta be az oktatásba a bevándorlókat az EU

Mind az alap-, a közép- és a felsőfokú oktatásban nagy arányban vannak a nem EU-tagországból származó 25-54 éves felnőttek - derült ki az Eurostat friss, 2018-as adatokra épülő jelentéséből. Az oktatásban kimutatható magas részvételi arány azt mutatja: ezen a területen jól működik a bevándorlók európai integrációja. Az alapfokú oktatással elsősorban az adott tagország nyelvét, történelmét ismerik meg a bevándorlók, ezt követően lehetőségük nyílik szakmát is tanulni.

https://168ora.hu/kulfold/sikerrel-vonta-be-az-oktatasba-a-bevandorlokat-az-eu-mukodik-az-integracio-168592

 

Nem tűrik a kritikus professzorokat Debrecenben

Szakmailag kiemelkedő professzorokat nyugdíjazott idő előtt a Debreceni Egyetem, tiltakozásul aláírásgyűjtést kezdeményeztek. A döntés azért is különös, mert az intézmény folyamatosan csúszik lefelé a felsőoktatási rangsorokban, és leginkább azzal kerül reflektorfénybe: úgy szórja a díszdoktori címeket, mint a cukrot.

https://nepszava.hu/3036794_nem-turik-a-kritikus-professzorokat-a-putyint-diszdoktorra-valaszto-debreceni-egyetemen

 

május 24.

 

Ünnepelt a PSZ Budapesti Szervezete is

Rendhagyó módon színházi esttel emlékezett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Budapesti Szervezete jogelődünk megalakulásának 100. évfordulójára, 2019. május 23-án. Beszámoló a honlapunkon:

https://pedagogusok.hu/hir/3756/uennepelt-a-psz-budapesti-szervezete-is

 

A PDSZ május 27-én, délig értesíti a tanárokat, lesz-e sztrájk

A PDSZ szerint akadályozzák a jogszerű sztrájk megszervezését, a szakszervezet a munkáltatókkal kötendő megállapodásra legkésőbb május 27-én délelőtt, 11 óráig lát esélyt.

https://hvg.hu/elet/20190524_Egyelore_bizonytalan_lesze_pedagogussztrajk?s=hk

 

A válogatás nem teljes körű!