Hírek

Lapszemle 2019. május 17.

Lapszemle 2019. május 17.

PSZ - Heti lapszemle

2019. május 17.

Továbbra is megfogalmazzák aggályaikat a szakemberek a nyelvvizsga kötelezővé tétele miatt: becslések szerint 25-30 százalékkal is csökkenhet azok száma, akik 2020-tól kiszorulnak a felsőoktatásból. Nőhet a tanárhiány, hiszen a pedagógushallgatókat is érinti a rendelkezés. Manapság legyőzhetetlen bérelőnyt jelent a munkaerőpiacon, ha valakinek diplomája van - ezt mutatják a kutatások. További részletek a lapszemlében.

 

május 10.

 

Sipos Imre: jól működik az érettségi rendszer

Zajlik az okos tankönyvek fejlesztése - mondta az IndfoRádió Aréna című műsorában az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézetének igazgatója. Sipos Imre arról is beszélt, hogy a magyar érettségi vizsgák lebonyolításának minden mozzanatát rögzítik, az egész folyamat szigorú előírások szerint zajlik. Hangsúlyozta: a felsőoktatásba való bejutást 2020-tól az emelt szintű érettségi garantálja.

https://infostart.hu/belfold/2019/05/10/sipos-imre-jol-mukodik-az-erettsegi-rendszer

 

május 11.

 

Egy nyomdász szivárogtatta ki az érettségi tételeket

Nyomozást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután az Oktatási Hivatal büntetőfeljelentést tett a történelem érettségi ügyében ismeretlen tettes ellen. Ennek oka az volt, hogy idő előtt kiszivárogtak az érettségi esszétémái. A nyomozásban kiderült: a feladatokat egy nyomdász osztotta meg egy internetes csoportban.

https://www.origo.hu/itthon/20190511-tortenelemerettsegi-szivarogtatas.html?utm_source=hirkereso

 

El kell felejteni a frontális tanítást

Csaknem 30 éve működik Magyarországon egy iskola, ahol a befogadás és az elfogadás nem csupán egy fejezet valamely pályázatban megírt jól hangzó projekttervben. A Gyermekek Házában az olyan fogalmak, mint az "inklúzió", "integráció", "differenciálás" vezérelv, a napi pedagógiai munka része. Ez a ház valóban a gyermekeké, hiszen a ház nemcsak egy általános és középiskola, hanem valódi közösség. Lányi Mariettával, a Gyermekek Háza pedagógiai vezetőjével beszélgetett a Tantrend.

https://moderniskola.hu/2019/05/el-kell-felejteni-a-frontalis-tanitast-amiben-mi-felnottunk-interju-lanyi-mariettaval-a-gyermekek-haza-pedagogiai-vezetojevel/

 

Készítsen óravázlatot és nyerjen!

A Közlekedési Kultúra napjának alkalmából gyermekeink biztonságát szolgáló pályázati felhívást tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége. A pedagógusok 5-8. évfolyamok vagy 9-12. évfolyamok számára készített óravázlatok készítésével indulhatnak az értékes pénznyereményekért. Benyújtási határidő: szeptember 5.

https://moderniskola.hu/2019/05/keszitsen-oravazlatot-es-nyerjen-300-000-forint-jar-a-legkreativabb-megoldasert/

 

május 13.

 

2008 óta duplára nőtt a felekezeti iskolában tanulók száma

Magyarországon csaknem 220 ezer gyermek jár felekezeti óvodába, iskolába és középiskolába, számuk nyolc év alatt megduplázódott - ismertette Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. Vitályos Eszter államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: a kormány számára kiemelten fontosak az egyházi oktatási infrastrukturális fejlesztések, ezért erre a programra több mint 14 milliárd forintot különített el a kabinet.

https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2019/05/13/2008-ota-megduplazodott-a-felekezeti-iskolaban-tanulok-szama?source=hirkereso

 

Újabb iskolák a Digitális Iskola programban

A 2019/2020-as tanévben a Vodafone Magyarország Alapítvány újabb iskolákat von be a Digitális Iskola programba, így csaknem a duplájára, azaz 13.000-re emelkedik a digitális kompetenciafejlesztésben és internetbiztonsági képzésben részt vevő gyerekek száma. A program célja, hogy fejlessze a hátrányos helyzetű térségekben tanuló diákok digitális tudását és élménnyé tegye a tanulást.

https://www.origo.hu/techbazis/20190513-vodafone-alapitvany-digitalis-iskola-program.html?utm_source=hirkereso

 

Jogsértő a zánkai iskolabezárás?

Megújul a zánkai Erzsébet-tábor: június 30-án bezár a területén működő Egry József Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Szél Bernadett  független képviselő az ombudsmantól kért választ arra, szerinte törvényes-e a fenntartó döntése, mert ő úgy látja: a fenntartó megsértette az előírásokat az átszervezésnél.

https://24.hu/belfold/2019/05/13/szel-szerint-jogserto-a-zankai-iskolabezaras/

 

Kisvárdán a szülők fizették a térkövet

Térkőjegyeket bocsátott ki a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola, hogy le tudják burkolni az intézmény udvarát. Ezer, ötezer és tízezer forintos címletekben lehetett megváltani a hozzájárulást a „tanulói környezet szebbé tételéhez”, elvileg önkéntes alapon.

https://nepszava.hu/3035652_stadionorszag-szulok-fizetik-az-iskolai-terkovet-elvileg-onkentes-alapon?_ga=2.99895835.446140112.1557808373-1211790373.1525515368

 

május 14.

 

Sikeres a nyelvvizsgázók kétharmada

Javíthat a nyelvvizsgák sikerességi arányán a külföldi nyelvtanfolyam bevezetése. A próbálkozók több mint harmada nem tudja megszerezni a bizonyítványt, de a vizsgázók legnagyobb részét éppen a középiskolás korosztály teszi ki. A komplex B2 szintű nyelvvizsga 28-30 ezer forintba kerül, az érintettek többsége azonban utólag visszakapja a pénzt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/sikeres-a-nyelvvizsgazok-ketharmada-6916640/

 

Nyelvvizsga-bizonyítványt küldtek a hallgatók politikusoknak

2014 decemberében módosította a kormány a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet: az egyetemi felvételi kötelező feltételévé tette a legalább középfokú nyelvvizsgát. A Hallgatói Szakszervezet szerint a 2014-ben regnáló kormány több tagja sem tudta volna átugrani a maga által felállított lécet, ugyanis egyáltalán nincs nyelvvizsgája, esetleg csak alapfokú. A Hallgatói Szakszervezet szerint a rendelet felháborító, ezért nemcsak bizonyítványt küldtek fideszes politikusoknak, beszélgetést is szerveznek a tarthatatlan helyzetről május 15-én.

https://merce.hu/2019/05/14/nyelvvizsga-bizonyitvanyt-kuldtek-a-diakok-orban-viktornak/

 

Magyar diákok sikere az uniós természettudományi olimpián

Mindkét magyar csapat ezüstérmet szerzett az Európai Uniós Természettudományi Olimpián. Budapesti és vidéki diákok is vannak közöttük. Erről az Eduline számolt be a Facebook alapján.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190514_Termeszettudomanyi_Olimpia

 

A munkahely nem helyettesíti az egyetemi tanulmányokat

Egy kutatás szerint jelentős a lemorzsolódás az egyetemi alapképzéseken: a hallgatók 40 százaléka megszakítja tanulmányait. Az okok egyelőre nem tisztázottak, de annyi biztos, hogy sok cég kifejezetten hajt az egyetemista munkaerőre. Főként az informatikai és a gazdasági szakokra jellemző, hogy egy vonzó álláslehetőség elcsábítja a diákokat - pedig a cégeknek ebben felelőssége van, hiszen talán jó ötletnek tűnik pénzt keresni tanulás helyett, de a karrierterveket erősen befolyásolhatja a diploma hiánya.

http://eduline.hu/palyakezdes/20190514_Friss_kutatas_a_munkahely_nem_helyettesiti_az_egyetemi_tanulast

 

Magyarról magyarra fordították a Bánk bánt

Nádasdy Ádám fogta Katona József kétszáz évvel ezelőtt írt drámáját, a Bánk bánt és fogyaszthatóvá tette. Az eredeti szerző nagy kihívások elé állította Nádasdyt, de a végeredmény magáért beszél: olyan mű született, amelyhez talán a tanárok, diákok és a színházi rendezők is nagyobb kedvvel fognak hozzányúlni.

https://hvg.hu/kultura/20190514_Vegre_valaki_leforditotta_magyarrol_magyarra_a_Bank_bant?s=hk

 

Palkovics eltökélt: júniusban már tárgyalja a parlament az MTA átalakítását

Május 27-ig beterjeszti Palkovics László minisztériuma az MTA átalakításához, az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek. A parlament pedig júniusban meg is tárgyalja azokat - ezt az atv.hu-nak mondta el az innovációs miniszter.

http://www.atv.hu/belfold/20190514-palkovics-eltokelt-juniusban-mar-targyalja-a-parlament-az-mta-atalakitasat/hirkereso

 

Rettegtek a gyerekek az óvónőtől

Súlyos lelki problémákat okozott több kisgyermeknél egy szekszárdi nevelőnő. A szülők rendőrségi feljelentést tettek. Az eset nem egyedi: egy friss ombudsmani jelentés szerint akut rendszerproblémák vannak.

https://nepszava.hu/3035800_rettegtek-a-gyerekek-a-sulyos-lelki-traumakat-okozo-ovonotol-de-semmi-nem-tortent-amig-egy-szulo-feljelentest-nem-tett

 

A gyermekvédelem ügye nem tűr kompromisszumokat

Fülöp Attila államtitkár egy kalocsai fórumon úgy fogalmazott, ha gyermekről van szó, senki nem köthet kompromisszumot, nem lehet félmegoldásban gondolkodni; mindent el kell követni annak érdekében, hogy ha egy fiatalt bármilyen trauma, stresszhelyzet ér, felnőve rendezett életet élhessen.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fulop-attila-a-gyermekvedelem-ugye-nem-tur-kompromisszumokat-6923078/

 

Várhatóan több mint 200 ezren táboroznak idén

Az előző évhez képest 10 százalékkal többen - várhatóan több mint 215 ezren - táboroznak majd nyáron a www.taborfigyelo.hu eddigi adatai szerint. A szülők csaknem fele még nem választott tábort gyermekének, így a következő hetekben rohamra lehet számítani a megmaradt helyekért.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190514_nyari_taborok_jelentkezesek

 

Hogyan kovácsoljuk össze az osztályt?

Az osztálykirándulások különösen jó alkalmat adnak arra, hogy a gyerekeket összetartó, egymást szerető és tisztelő, egymás számára biztonságot nyújtó közösségé formáljuk. A TanTrend három olyan csapatépítő játékot ajánl, amely megkönnyítheti vagy beindíthatja a pozitív folyamatokat.

http://tantrend.hu/hir/hogyan-kovacsoljuk-ossze-az-osztalyt

 

május 15.

 

A tankerületek szerint nem időszerű a tanársztrájk

Nem tartják időszerűnek a május 29-ére meghirdetett pedagógussztrájkot a tankerületek, ezért nem hajlandóak megállapodni az akciót meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) az elégséges szolgáltatásokról - derült ki a PDSZ sajtótájékoztatóján, ahol Szűcs Tamás elnök számolt be a legújabb fejleményekről. A PDSZ bírósághoz fordult - öt napon belül, nem peres eljárásban kell dönteni a sztrájk körülményeiről.

https://nepszava.hu/3035996_a-tankeruletek-szerint-nem-idoszeru-a-tanarsztrajk-igy-megprobaljak-megakadalyozni

 

Ha lesz, jogszerű sztrájk lesz - Hétfőig kapott Orbán Viktor határidőt a közszolgáktól

Megállíthatatlan a közszolgálatban a sztrájk, ha nem tudnak megegyezni az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban együttműködő érdekvédők a kormánnyal - hangzott el az összefogásban résztvevők közös sajtótájékoztatóján. Nem holnap vagy holnapután, de a dolgozók hangulata alapján a közszféra minden területén akkora a felháborodás és elkeseredés az alacsony bérek és a romló munkafeltételek miatt, hogy mindenképpen meg kell szervezni egy ilyen akciót, ha az állam nem hajlandó teljesíteni a követeléseket a bértábla megváltoztatására.

https://nepszava.hu/3036031_hiaba-az-idohuzas--hetfoig-kapott-orban-hataridot-a-kozszolgaktol

 

Szakszervezetek: elfogyott a türelem

Ha az Orbán Viktornak elküldött ötödik levelükre sem kapnak érdemi választ az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságot (OKSZ) alkotó szakszervezetek, még az EP választás előtt bírósághoz fordulnak, hogy a jogászok mondják ki egy esetleges sztrájk jogszerűségét. A sztrájkbizottság ügyvivői tisztét ellátó Földiák András reméli, hogy a január végén megalakult testület dokumentumai meggyőzik majd a jogászokat arról, hogy az érdekvédők mindent megtettek a sztrájkköveteléseikről szóló tárgyalások érdekében.

https://nepszava.hu/3035935_ha-az-otodik-levelre-sem-valaszol-erdemben-orban-rafordulnak-a-sztrajkra-a-kozszolgak

 

Katasztrofális romlás az oktatásban, a legjobb diákok is megszenvedik

„A magyar közoktatásban zajló privatizáció és annak hatásai”- ez a címe annak a hamarosan megjelenő tanulmánynak, amelyet Ercse Kriszta és Radó Péter oktatáskutató jegyez. A Klubrádió műsorában arról beszéltek, az egyházi iskolák kiemelt állami támogatása csak mélyíti a társadalmi szakadékokat, miközben brutálisan romlik a diákok eredménye. Ma a magyar iskolásoknak már csak 2-5 százaléka képes a fejlett országokban élő diákok színvonalán teljesíteni. A tanulmány bemutatja az egyházi iskolahálózat térnyerését, ami egyértelműen privatizációs folyamat: amekkora mértékben nőtt az egyházi intézményrendszer aránya, úgy csökkent a közösségi tulajdonban lévő iskolahálózaté. Magyarországon ma 15 százalék fölött van a magániskolák aránya a közoktatásban.

https://www.klubradio.hu/adasok/katasztrofalis-a-romlas-a-legjobb-diakok-is-megszenvedik-107382

 

Elitképző: tízszeres túljelentkezés a Toldy Ferenc Gimnáziumban - Módszerek, kihívások

„Egykori tanítványaim jó része olyan szakmában dolgozik, illetve olyan foglalkozást végez, amiről fogalmam sincs, hogy mit jelent. De azért mi készítjük fel őket ezekre a dolgokra” - mondta a Pénzcentrumnak Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója, aki beszélt arról is, miként lehet az ország legsikeresebb középiskolái között egy állami fenntartású iskola. Általában a náluk érettségizők mindegyikének van nyelvvizsgája, és vannak olyanok is, akik már több nyelvből is sikeresen levizsgáztak. Jelezte azt is: a tanároknál bizonyos szakok esetében alig van utánpótlás, illetve a kezdő tanárok tudása elégtelen.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ebbe-az-iskolaba-jaratja-gyerekeit-a-budai-elit-10-szeres-a-tuljelentkezes-tandij-nincs.1077959.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

Csak a politika szintjére ne süllyedjen a vita - történelemtanítás másképpen

Miért nem lehet hagyományos módon tanítani a történelmet? Mit kezdjen egy tanár a 20. századdal, amikor a politika is állandóan újra próbálja írni azt? Az ismeretekre vagy a diákok készségeinek fejlesztésére érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni? Foki Tamással, az ESTÖRI történelmi verseny zsűrijének elnökével, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettesével beszélgetett a hvg.hu munkatársa.

https://hvg.hu/kultura/20190513_Kutatas_vitatkozas_belehelyezkedes__tortenelemtanitas_maskepp?s=hk

 

Mennyit ér az érettségi? Legyőzhetetlen bérelőny a diploma

Százezer forintos bérhátránnyal indul a diplomásokhoz képest az, akinek csak érettségije van, a legtöbb álláshirdetés azonban ennek a körnek szól. Az érettségi szezon apropóján a lap arról írt, mennyit ér a munkaerőpiacon a középiskolai éveket megkoronázó vizsga, ha nem társul hozzá szakképesítés. Boldogulni így is lehet, különösen az autóipar, az adminisztráció, az építőipar és az értékesítés területén. A diplomás pályakövetés adataiból az derül ki, hogy a végzettek átlagkeresete bruttó 286 630 forint volt 2017-ben, mindössze négy százalékuk maradt álláskereső.

https://magyarnemzet.hu/belfold/legyozhetetlen-berelony-a-diploma-6923816/

 

A kormány műszaki-informatikai területekre irányítaná a fiatalokat

Novemberben Magyarország ad otthont a Tudományos Világfórumnak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ-székházban az oktatási ügyekkel foglalkozó konferencián. A duális oktatás fontosságát hangsúlyozva arról beszélt, hogy a kormány olyan oktatásra törekszik, amelynek révén a rendszerből kilépők állást tudnak találni a digitális és technológiai fejlődés által átalakuló munkaerőpiacokon. Fő célként jelölte meg azt, hogy a középiskolát elvégzőket a pályaválasztásnál a műszaki, informatikai területek felé tereljék.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb-nemzetkozi-esemeny-lesz-budapesten.684231.html

 

Újabb felsőoktatási világrangsorban szerepel az ELTE

Nyilvánosságra hozta 2019-es egyetemi rangsorát a Leideni Egyetemen működő Centre for Science and Technology Studies: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legtöbbet idézett tanulmányok felső tíz, illetve öt százaléka alapján a hazai felsőoktatási intézmények között az első helyet szerezte meg. A rangsorok által vizsgált öt szakterület közül kettőben az ELTE szerezte a legjobb eredményt a magyar felsőoktatási intézmények közül - közölte az egyetem.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190515_leideni_rangsor_ELTE

 

Az internetes zaklatás sokkal rosszabb

A Z generáció tagjai a felnőtteket megszégyenítve kezelik a digitális eszközöket, arra viszont senki sem tanítja meg őket, miként tudják megvédeni magukat. Az Országos Bírósági Hivatal bírái emlékeztettek: emiatt előfordulhatnak öngyilkosságok is. Kétszáz diáknak tartott előadást az Országos Bírósági Hivatal két bírája: a budai Farkasréti Általános Iskola tanulóival a legalapvetőbb jogi ismeretekről beszélgettek, nagy hangsúlyt fektetve a fiatalkori áldozattá válásra, a fiatalkorúak bűnözésére, a kábítószerrel való visszaélésre, a diákság jogainak és az internetes bűncselekmények kérdései­re.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-internetes-zaklatas-sokkal-rosszabb-6908867/

 

Családi nap népszerűsíti a nevelőszülői programot Budapesten

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma zenei gálával egybekötött családi nappal népszerűsíti „Befogadlak” nevelőszülői programját május 19-én, vasárnap a Várkert Bazárban - jelentette be a szociális ügyekért felelős államtitkár.

https://magyarnemzet.hu/belfold/csaladi-nappal-nepszerusitik-a-neveloszuloi-programot-a-varkert-bazarban-6926675/

 

Országos gyermekvédelmi konferenciát tartottak Szegeden

Mintegy ötszáz szakember vett részt a szegedi konferencián, ahol a drogfogyasztás okairól, a megelőzésről hallhattak előadásokat. Csaknem minden ötödik diák próbált már tiltott szert, minden hatodik vett be gyógyszert orvosi javaslat nélkül, minden tizedik használt valamilyen új dizájnerdrogot.  Alapvető, hogy a gyermekekkel foglalkozó felnőtteket mindez ne érje felkészületlenül, hiszen elsőként a szülők és a tanárok találkoznak a problémával.

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/orszagos_gyermekvedelmi_konferenciat_tartottak_szegeden_-_drogprevencio_a_cel_a_korai_felismeres/2597286/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

Akciót szerveznek a diákok az EP-választás előtt

„Éljen a jövő! - énekeld velünk az Örömódát a Bazilika lépcsőjén" - címmel hirdetett programot május 25-ére a Független Diákparlament. Diákok, iskolai kórusok csatlakozását várják.

http://propeller.hu/itthon/3417428-megmozdulast-szerveznek-diakok-budapesten-ep-valasztas-elott?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

 

Múzeumok majálisa a megújult Múzeumkertben

Első alkalommal tartják Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében a Múzeumok Majálisát: több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesek várják az érdeklődőket május 18-án és 19-én.

https://www.hirado.hu/kultura-eletmod/cikk/2019/05/15/eloszor-lesz-a-megujult-muzeumkertben-muzeumok-majalisa?source=hirkereso

 

május 16.

 

Halálos fenyegetések és belháború a kecskeméti Waldorfban

A fenntartó egyesület és a tanárok közötti konfliktus odáig fajult, hogy az elmúlt hetekben majdnem az összes pedagógus felmondott, a szülők egy részével új iskolát alapítanak Kecskeméten. Tolvajozás, pereskedés, sztrájk, kirúgások és két végletesen kibékíthetetlen tábor a Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Iskolában. Az elég szövevényes és hosszú történetnek az Index járt utána.

https://index.hu/belfold/2019/05/16/kecskemet_mihaly_kertje_waldorf_iskola_konfliktus/

 

Az ombudsman szerint alapjogokba ütközik a kötelező nyelvvizsga bevezetése

Jövőre már csak azok jelentkezhetnek a felsőoktatásba, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk. Ennek veszélyeire korábban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is felhívta a figyelmet, szerinte a felvételi rendszer például a fogyatékkal élőket vagy a roma szakkollégium tagjait is hátrányosan érinti. Székely László ombudsman 2017-ben azt állapította meg: aggályosan és kellő előkészítés nélkül írta elő a kormány a nyelvtudás új, szigorúbb követelményét a felsőoktatásba kerülés feltételeként. Az ombudsman egy képviselő kérdésére azt válaszolta: azon ajánlások jelentős része, amelyet a két évvel ezelőtti jelentésében megfogalmazott, nem, illetve nem teljes mértékben valósult meg.

https://hvg.hu/itthon/20190516_ombudsman_alapjogi_vizsgalat_felveteli_kotelezo_nyelvvizsga_felsooktatas_szel_bernadett

 

A diákok nem adják fel a küzdelmet

 „Szeptember elsejétől folytatjuk a küzdelmet: ugyanis adtunk egy határidőt Orbán Viktornak" - mondta Sípos Ferenc Norbert aktivista. Ha addig a miniszterelnök nem teszi le a nyelvvizsgát, a diákok további tüntetéseket terveznek a felsőoktatási követelmények szigorítása miatt.

http://www.atv.hu/belfold/20190516-halasztodika-nyelvvizsga-bevezetese-az-emmi-nem-valtoztatna-a-rendelkezesen/hirkereso

 

Egy szegedi diáké az egyik legjobb központi írásbeli felvételi

Az ország nyolcadikosai közül idén ketten írtak 98 pontos felvételit, közülük az egyik szegedi tanuló. Két pontot magyarból veszített, a matematika hibátlan lett. Az eredmény nem véletlen: heti 3 matematikaórájuk mellett tanáruk, Novák Zoltánné még egy felkészítő órát is tartott.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190516_legjobb_kozepiskolai_felveteli_2019

 

A gyerekeknek családban van a legjobb helyük

23 000 gyerek van a gyermekvédelemben jelenleg Magyarországon, a cél pedig az, hogy ők családi közegben lehessenek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/05/16/fulop-attila-cel-hogy-a-gyermekvedelemben-levok-gyerekek-is-csaladba-kerulhessenek?source=hirkereso

 

Nagy szükség van az óvodapedagógusok digitális továbbképzésének támogatására

Nagy Ildikó Mária tehetségfejlesztő szaktanácsadó, mesterpedagógus- óvodapedagógus utóbbi szakmai éveinek fókusza leginkább a digitális nevelés. Hogyan kötött ki ennél a területnél, milyen elveket vall az óvodások digitális eszközhasználatáról? A portál a Zuglói Csicsergő Óvoda vezetőjét a Modern Óvoda konferencia kapcsán (május 23-24.) kereste fel, vele az IKT szekcióban lehet találkozni.

https://moderniskola.hu/2019/05/nagy-szukseg-van-az-ovodapedagogusok-digitalis-tovabbkepzesenek-tamogatasara-interju-nagy-ildiko-mariaval/

 

Sztrájkolókra számít a PDSZ és a sztrájktörvény módosítását követeli

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta az ATV-ben: jelenleg alkotmányos jogokat is sért, hogy a tankerületek nem tárgyalnak velük a még elégséges szolgáltatásról, mondván, nem időszerű. Ezért is követelik a sztrájktörvény módosítását. „Az ezres nagyságrend az szerintem teljesen rendben van. Egyébként pedig a lehetőséget tudja a PDSZ megadni, a kollégák meg eldöntik, hogy akarnak-e élni ezzel az eszközzel vagy nem” - fogalmazott a szakszervezeti elnök arra a kérdésre, hány sztrájkolóra számít.

 

Nagy szükség van az óvodapedagógusok digitális továbbképzésének támogatására

Nagy Ildikó Mária tehetségfejlesztő szaktanácsadó, mesterpedagógus- óvodapedagógus utóbbi szakmai éveinek fókusza leginkább a digitális nevelés. Hogyan kötött ki ennél a területnél, milyen elveket vall az óvodások digitális eszközhasználatáról? A portál a Zuglói Csicsergő Óvoda vezetőjét a Modern Óvoda konferencia kapcsán (május 23-24.) kereste fel, vele az IKT szekcióban lehet találkozni.

https://moderniskola.hu/2019/05/nagy-szukseg-van-az-ovodapedagogusok-digitalis-tovabbkepzesenek-tamogatasara-interju-nagy-ildiko-mariaval/

 

Miniszteri biztos koordinálja a bölcsődei ügyeket

Bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztost nevezett ki az emberi erőforrások minisztere Kovácsné Bárány Ildikó személyében. A kormány célja, hogy a bölcsődei helyek számát 50 ezerről 70 ezerre növeljék. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben minden kisgyermek bölcsődei elhelyezést nyerhet - közölte Kásler Miklós.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/05/16/miniszteri-biztos-koordinalja-a-bolcsodei-ugyeket?source=hirkereso

 

május 17.

 

Se nyelvtudás, se diploma - sokan kiszorulnak a felsőoktatásból, nőhet a tanárhiány

Akár 18-22 ezer diák is kiszorulhat a felsőoktatásból 2020-tól, mert kötelező lesz a felvételikhez a nyelvvizsga. Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke szerint a nyelvvizsga-követelmény jövőre legalább 25-30 százalékkal csökkenti a felsőoktatásba kerülők számát. Az új rendszer miatt tovább nőhet a tanárhiány. A Népszava érdeklődött az Emminél, hogyan áll a nyelvoktatási stratégia kidolgozása, megfontolják-e a nyelvvizsga-követelmény elhalasztását, de azt a választ kapta: nincs és nem is várható semmilyen változás a 2014-ben megjelent rendelkezésekben.

https://nepszava.hu/3036243_se-nyelvtudas-se-diploma-sokan-kiszorulnak-a-felsooktatasbol

 

Rétvári Bence a tankönyvkiadókkal és az életpályával kapcsolatos kérdésre válaszolt: szerinte a Jobbik a magánkiadók mellett áll

Egy valóban nemzeti párt nem támadná azt a rendszert, amelyben 2020-tól minden tanuló ingyenesen juthat hozzá a szükséges tankönyvekhez - írta Rétvári Bence államtitkár egy képviselőnek (Jobbik) az „uniformizált, államosított tankönyvpiacról” szóló írásbeli kérdésére adott válaszában. A béremeléssel kapcsolatos kérdésre Rétvári közölte: az OECD-adatok alapján 2013 és 2017 között nálunk nőttek legjobban a pedagógusbérek. Egyre több fiatal látja kiszámíthatónak és vonzónak a pedagóguspályát.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190517-a-magan-tankonyvkiadok-mellett-a-jobbik