Hírek

Heti lapszemle 2019. május 3.

Heti lapszemle 2019. május 3.

PSZ - Heti lapszemle

2019. május 3.

 

Tüntetett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is a felsőfokú tanulmányok feltételeinek szigorítása miatt: a szakszervezet szerint a kötelező nyelvvizsga középiskolai megszerzésének nincsenek meg a kritériumai. A PDSZ által meghirdetett sztrájkról a PSZ vezető testületei még nem alakították ki álláspontjukat, ám Szabó Zsuzsa elnök egy nyilatkozatban jelezte: a PSZ tárgyalásokat folytat, amelyek még nem értek véget. A szakképzés ismételt átalakítása volt a téma a Fasori esték rendezvényén. Képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás a PSZ székházában. További részletek a lapszemlében.

 

április 26.

 

A PSZ is tüntetett a Kossuth téren a felvételihez kötelező nyelvvizsga miatt

A Pedagógusok Szakszervezete is részt vett a diákok április 26-ára szervezett fővárosi tüntetésén. Felszólalt Dvorácskó Balázs, a PSZ Ifjúsági Tagozatának elnöke. Arról beszélt, hogy a kormányrendelet (amely 2020-tól kötelezővé teszi a nyelvvizsgát a felsőfokú tanulmányokhoz) a jelenleg is létszámgondokkal küzdő pedagógusképzésre is negatív hatással lesz, hiszen a most jelentkezők több mint felének sincs nyelvvizsgája. A PSZ honlapja beszámolót közölt, továbbá a felszólaló tagozati elnök beszédét is.

https://pedagogusok.hu/hir/3740/a-psz-ifjusagi-tagozatanak-vezetoje-is-felszolalt-a-diakok-tuentetesen

A hvg.hu cikke szerint a tagozati elnök emlékeztetett arra, hogy már most sem biztosítottak a feltételek a nyelvvizsgához, a középiskolai nyelvoktatásnak pedig nem is kimondott célja a nyelvvizsgára felkészítés, így a felvételihez kötelező nyelvvizsga elzárja a társadalmi mobilizáció lehetőségét.

https://hvg.hu/itthon/20190426_Tuntetnek_a_diakok_a_felvetelihez_kotelezo_nyelvvizsga_ellen?s=hk

 

Újabb levelet írtak a budaörsi pedagógusok a kormányfőnek

Kérik, hogy Orbán Viktor a nyílt levelet személyesen vegye át. Előző levelükre a következő választ kapták: „… Miniszterelnök úr sűrű időbeosztása, valamint a hivatali kötelezettségei nem teszik lehetővé, hogy a levelüket személyesen átvegye”. Pedig csak három percet kértek a pedagógusok a kormányfőtől.

https://hvg.hu/elet/20190426_Nem_hiszik_hogy_Orban_hajtotta_el_oket_nem_adjak_fel_a_budaorsi_tanarok

 

A tanárok jelentős része alkalmatlan a pályára

Az egész tanárképzést gyakorlatorientáltabbá kellene tenni, hogy menet közben kiszűrhetővé váljanak azok, akik nem valók a pályára - ezt vetették fel egyetemi karok vezetői és a HÖOK. Ugyanakkor egyre égetőbb a pedagógushiány. Nahalka István oktatáskutató szerint ahhoz, hogy a tehetséges diákok tömegével válasszák a pedagóguspályát, nemcsak jobb bérekre volna szükség, hanem arra is, hogy biztosítva legyen számukra a szakmai kiteljesedés lehetősége, ám a pedagógusok munkája sajnos ma nem több puszta végrehajtó szerepnél. A Hetek cikkét szemlézte a portál.

http://www.atv.hu/belfold/20190426-dobbenet-a-tanarok-jelentos-resze-alkalmatlan-a-palyara/hirkereso?fbclid=IwAR3JnGcw0lKoL5if1y9essDVNLmmZYHdhuC20-OOED1B6mLmXt7ctUyID2o

 

Bódis József iskolaavatáson járt: fejlesztett kreativitás kell a jövő kihívásaihoz

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerint „fejlesztett kreativitással” lehet megfelelni a jövő kihívásainak. Bódis József erről Mohácson beszélt, a felújított Kisfaludy Károly Gimnázium átadási ünnepségén. Megjegyezte, a tanárok majdnem a lehetetlenre vállalkoznak, amikor napjainkban minél több ismeretre kívánják megtanítani a diákokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/bodis-jozsef-fejlesztett-kreativitassal-lehet-megfelelni-a-jovo-kihivasainak-6855689/

 

április 27.

 

Volt idő felkészülni az új nyelvvizsga-előírásokra

„Hat évvel ezelőtt született meg a jogszabály, vagyis nem kevés idő állt rendelkezésre a diákoknak ahhoz, hogy felkészüljenek a követelményre” - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora azzal kapcsolatban, hogy 2020-tól a felsőoktatásba való bekerüléshez szükség lesz a nyelvvizsgára. Az EP-választás előtt a Soros-szervezetek, Gyurcsányék és a többi ellenzéki párt politikai kampányakcióra akarja felhasználni a diákokat - így reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tüntetésre, erre is kitért a cikk.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190427-volt-ido-felkeszulni-az-uj-nyelvvizsga-eloirasokra

 

április 28.

 

„Nem halat, hanem hálót szeretnénk adni a tanároknak”

Idén 4. alkalommal, minden eddiginél több iskolával és projekttel zajlott le április elején a Digitális Témahét. Főző Attila Lászlóval, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szakértőjével és Horváth Ádám divízióvezetővel a TanTrend portál beszélgetett. Mint elmondták: a digitális kompetencia oktatásának nincs módszertana, nincs tananyaga, így mindent egyszerre, a nulláról kell létrehozni. Ezt a folyamatot szolgálja a Digitális Témahét is, amely önmagában nem fog egyetlen iskolát sem digitálissá tenni, de új szemléletet és módszereket visz be az iskola életébe.

https://moderniskola.hu/2019/04/nem-halat-hanem-halot-szeretnenk-adni-a-tanaroknak-interju-dr-fozo-attila-laszloval-a-digitalis-pedagogiai-modszertani-kozpont-szakertojevel-es-horvath-adam-diviziovezetovel/

 

április 29.

 

Állásukat féltő óvónőkkel íratták alá a Fidesz Kubatov-listáját

Önkormányzati fenntartású óvodákban gyűjtöttek Orbán Viktor bevándorlásellenes programját támogató aláírásokat, a munkájuk miatt kiszolgáltatott óvónők pedig nem mertek nyíltan szembeszállni a "kéréssel" - derült ki a hvg.hu birtokába került hang- és képfelvételekből. A józsefvárosi köznevelési intézményekben zajló politikai agitáció súlyosan sért több törvényt is, az adataikkal Kubatov-listára került dolgozók már el is kezdték kapni a Fidesz kampányüzeneteit.

https://hvg.hu/itthon/20190429_Ovonokkel_irattak_ala_a_Fidesz_Kubatovlistajat?s=hk

 

Nem utasítottak aláírásgyűjtésre az óvodában, de elvették az alpolgármestertől az oktatás felügyeletét

Nem igaz, hogy Sántha Péterné, a VIII. kerület alpolgármestere utasítást adott arra, hogy óvodákban gyűjtsenek támogató aláírásokat az európai parlamenti választásokra - tájékoztatta a Magyar Nemzetet az önkormányzat. A polgármester utasítására indult vizsgálat, miután egy lap azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy képekkel és hangfelvétellel tudják bizonyítani: Sántha Péterné arra buzdított több óvónőt, hogy a nevelési intézményben gyűjtsék a szignókat. Megállapították, hogy elmulasztotta felhívni a figyelmet arra: aláírásokat nem lehet gyűjteni az intézményben. A polgármester elfogadhatatlannak tartja, hogy semmilyen intézkedés nem volt annak elkerülésére, hogy a politikai célú tevékenységeket távol tartsák az óvodáktól, ezért úgy döntött, hogy elveszi a nevelési-oktatási felügyeleti hatáskört Sán­tha Péternétől.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-utasitottak-alairasgyujtesre-az-ovodaban-6856961/

 

Lemondásra szólították fel a józsefvárosi alpolgármestert

A DK szerint az, hogy a kerület polgármestere megvonta Sántha Péterné alpolgármester nevelési-oktatási felügyeleti jogkörét, beismerése annak, hogy az alpolgármester vétkes. A párt szerint ez nem elég, lemondására is szükség van.

http://www.atv.hu/belfold/20190429-lemondasra-szolitottak-fel-a-jozsefvarosi-alpolgarmestert/hirkereso

 

Migránsoztak egy gyerekeknek szervezett vetélkedőn is

Készíts interjút egy migránssal arról, miért jó letelepedési kötvényt vásárolnia, ha Magyarországra akar jönni! - ilyen erősen átpolitizált feladatokat is kaptak gyerekek egy hétvégi műveltségi vetélkedőn. A 10-18 éves versenyzőknek Mészáros Lőrinc bőrébe is bele kellett bújni, hogy amellett érveljenek, miért sikeresebbek az üzletben a Facebook alapítójánál. Az egyik csapat kifakadt, ezért a zsűri törölte a leginkább politikai kérdést, amit a vetélkedő szervezője azzal indokolt, hogy a csapból is ez folyik, így kisebbeknek is tudniuk kell.

https://hvg.hu/kultura/20190429_Keszits_interjut_egy_migranssal__kiakadtak_a_szulok_a_politikaba_fulladt_gyerekvetelkedon

 

Több tucat iskolás gyereket vezényeltek ki Lázár János avatóünnepségére

A maroslelei sportpark és kerékpárút átadójáról töltött fel másfél perces videót Facebook-oldalára a térség országgyűlési képviselője, Lázár János. A volt kancelláriaminiszter és az ott lévő polgármesterek nem bízták a véletlenre: több tucat gyermeket sorakoztattak fel az avatóünnepségre, hogy a fiatalok a fotósok kedvéért kipróbálják az egy ideje egyébként már használatban levő utat.

https://alfahir.hu/2019/04/29/lazar_janos_fidesz_politikai_pedofilia_maroslele

 

Hintalovon Alapítvány: ne használják a gyerekeket kampánycélokra

Nem először kérte a politikusokat a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány arra, ne használjanak gyerekeket kampánycélokra. Felhívásukra, amelyet 18 párthoz juttattak el, egyetlen helyről érkezett visszajelzés. Korábban hasonlót kért az alapvető jogok biztosa is.

https://hvg.hu/itthon/20190429_gyerekjogok_kampany_politikusok_hintalovon_gyermekjogi_alapitvany_ombudsman_biodiszlet?s=hk

 

Nyílt levelet írtak a miniszternek civilek az Ámbédkar Gimnázium megmentéséért

Civilszervezetek és magánemberek  nyílt levelet írtak az emberi erőforrások miniszterének, hogy biztosítsa a mélyszegénységben élő gyerekeket oktató Ámbédkár Gimnázium független és zavartalan működését. A sajókazai, többségében roma gyerekeket oktató gimnázium nehéz anyagi helyzetbe került, ezért az Emmi úgy véli: az lenne megoldás, ha állami fenntartásba kerülne. Az iskola ugyanakkor attól fél, hogy így elveszne a nemzetközi elismeréseket kivívó szakmai programja.

https://index.hu/belfold/2019/04/29/ambedkar_gimnazium_szakkepzes_emmi_nyilt_level/

 

Kapkodva készül a kormány a fóti gyermekközpont felszámolására

Felújításba kezdtek a zalaegerszegi és a kalocsai speciális gyermekotthonban. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az Emberi Erőforrások Minisztériumával gőzerővel dolgozik azon, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpont közelgő felszámolása miatt ezekben az intézményekben helyezzék el a Fóton gondozott speciális szükségletű gyerekeket. Ám hiába született kormányrendelet arról, hogy a zalaegerszegi és a kalocsai otthon is érintett, az otthonvezetőket még nem tájékoztatták.

https://nepszava.hu/3034091_nem-tudjuk-honnan-kapjuk-a-gyerekeket-kapkodva-keszul-a-kormany-a-foti-gyermekkozpont-felszamolasara

 

Nő a szakadék a gyerekek és a pedagógusok között

Egy volt gyermekotthonos, most aktív pedagógus írta le véleményét esélyekről, no meg a pedagógusokról is. „Három éve apám, aki iskolaigazgató, megkért mindenkit, hogy ezután, akinek a tantestületben bármifajta észrevétele van, e-mailben is küldje el. Ezzel nem két tanárt haragított magára, hogy nekik nincs is e-mail-címük, és mégis hogy képzeli. Egy képzésen, amin részt vettem, egy tanár sem tudta, mit csinálnak a diákjaik a szünetben. Azt igen, hogy telefonoznak, de hogy azon mit, azt nem. Olyan szakadék tátong a gyerekek és az őket eredetileg nem csak lexikális tudásra tanító pedagógusok között, hogy arra éppen egy vékony pallót lehet rakni, de azon nagyon kevés tanár fog elindulni.”

https://wmn.hu/ugy/50646-egyre-no-a-szakadek-a-gyerekek-es-a-pedagogusok-kozott---egy-volt-gyermekotthonos-nevelo-meglatasai

 

A 4-5 évesek már használnak digitális eszközöket

A digitalizáció térnyerését jól mutatja, hogy ma átlagosan egy családban minden főre két digitális eszköz jut. A gyerekek korán, 4-5 éves kortól rendszeres használóivá válnak, később pedig a játék mellett már legalább 56 százalékuk tanulásra is használja. A változás az oktatásban is megjelent: az iskolák 98 százalékában van legalább egy olyan terem, amely megfelel az aktuális igényeknek. A K&H Csoport szerint az oktatásában a pénzügyi tudatosság kialakításának nagyobb hangsúlyt kellene kapnia, ennek megfelelő módját pedig az adja, ha lépést tartunk a digitális átalakulással.

https://www.mmonline.hu/cikk/erre-is-figyelni-kellene-az-oktatasban/

 

Nem merik bevallani a gyerekek, ha bántalmazzák őket az iskolában

Az MTA iskolai bántalmazással foglalkozó (korábban már ismertetett) kutatásából kiderült: aki védelmezni próbálja az áldozatokat, maga is nagyobb eséllyel szenved el bántalmazást. A rosszindulatú pletykálkodás ugyanannyira romboló, mint mások megverése, csúfolása; a gyerekek idővel lenézik azt a társukat, akiről negatív dolgokat terjesztenek az osztályban. De míg a szakiskolákban, szakközépiskolákban a bántalmazás nyílt formái a jellemzőek, a gimnáziumokban a pletykálkodás a bevett módszer mások bántására. Interjú Kisfalusi Dorottya szociológussal, az iskolai bántalmazást vizsgáló kutatócsoport tagjával.

https://abcug.hu/nem-merik-bevallani-a-gyerekek-ha-bantalmazzak-oket-az-iskolaban/

 

Pályázatot hirdet a rendőrség roma középiskolásoknak

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: a pályázatot olyan magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű roma fiatalok nyújthatják be, akik a középiskola első három évfolyamának valamelyikébe járnak, év végi tanulmányi átlaguk legalább hármas, és egyik tantárgyból sem kell évet ismételniük. A cél a tanulmányok sikeres befejezése.

https://hir.ma/belfold/palyazatot-hirdet-a-brfk-roma-kozepiskolasoknak/745953

 

Terjed a szolidaritás: egyre több ballagó nem kér ajándékot

Eddig 27 középiskola végzősei csatlakoztak az idei KézenFogva Ballagunk akcióhoz - a diákok arra kérik családtagjakat és barátaikat, hogy a virág árát jótékony célra fordítsák. Tavaly hárommillió forintot gyűlt össze, ebből fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű fiataloknak segített munkahelyet találni a kezdeményezést elindító alapítvány.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190425_kezenfogva_ballagnak

 

Pályázat testvéreknek, testvérekről

Neked van testvéred? címmel hirdet pályázatot az M2 Gyerekcsatorna 7 és 14 év közötti iskolás gyerekeknek. Az írásokat év végéig várják, a legjobbakat megfilmesítik - tájékoztatott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap.

https://hir.ma/media-2/testvertortenetekkel-nevezhetnek-altalanos-iskolasok-az-m2-palyazatara/745931

 

Ingyenes iskolai vetítések a budapesti Uránia moziban

Az Uránia Nemzeti Filmszínház április közepétől június elejéig díjmentesen látogatható középiskolai vetítéseket szervez az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb magyar animációs filmjéből, a Ruben Brandt, a gyűjtőből.  A film nézése közben a tanulók használhatják lehalkított mobiltelefonjukat, egy online felületen beazonosíthatják a filmben szereplő műalkotásokat. A tanulók egyebek között ingyenes éves bérletet nyerhetnek múzeumokba. 

http://tantrend.hu/hir/ingyenes-iskolai-vetitesek-az-uraniaban

 

Még lehet jelentkezni óvodák és iskolák kifestésére

Május 10-ig jelentkezhetnek az iskolák, óvodák, kórházak, önkormányzatok és az aktív közösségek a Let’s Colour Településszépítő Egyesület pályázatára. 800 négyzetméter kültéri vagy beltéri falfelület kifestésére elegendő festéket lehet megnyerni.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190426_palyazat_iskolai_ovodai_falfestekre

 

április 30.

 

Miniszteri biztos felel a diákok külföldi nyelvtanulásáért

Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselő lesz a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos - közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: Bartos Mónika feladata lesz, hogy megszervezze a 9. és 11. évfolyamra járó 140 ezer magyar diák két-kéthetes külföldi nyelvi kurzusát.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190430_kulfoldi_nyelvi_kurzusaert_felelos_miniszteri_biztos

 

Újabb százmilliókból utaznak diákok és tanárok

Csaknem félmilliárd forint értékben írt ki pályázatokat a humántárca a külhoni és anyaországi oktatási kapcsolatok erősítésére. A támogatás legnagyobb része hallgatói és oktatói utazásokra fordítható, de tankönyvfejlesztésre, szaktáborok, tanulmányi versenyek szervezésére, sőt tanári továbbképzésekre is komoly összegek jutnak. A legtöbb pénzt a Makovecz-programban adják: a 2019/2020-as tanévi felhívás kétoldalú hallgatói mobilitásra 186,36 millió forintot szán, a magyarországi oktatók kiutazását pedig 145 millió forinttal segíti.

https://magyarnemzet.hu/belfold/ujabb-szazmilliokbol-utaznak-diakok-es-tanarok-6859211/

 

Ismét a mélyszegényeket és a romákat sújtja a kormány

Alföldi Róbert, L. Ritók Nóra, Polgár András és Setét Jenő: ők is aláírták az Ámbédkár Gimnázium megmentése érdekében született nyílt levelet. Civil szervezetek és magánemberek kezdték az aláírásgyűjtést, amely kiáll a szegény diákoknak gimnáziumi képzést kínáló, s ezzel az országban egyedülálló Dr. Ámbédkár Gimnázium zavartalan működése mellett.

https://hirklikk.hu/kozelet/ismet-a-melyszegenyeket-es-a-romakat-sujtja-a-kormany/349843/

 

A szülők szerint a jó iskola motivál

A szülők elsősorban személyes tapasztalatuk, az intézmény közelsége, a pedagógusokkal kialakítható közvetlen viszony és a tanító személye alapján választanak általános iskolát gyermeküknek - derült ki a KONELI Alapítvány beiskolázást vizsgáló online felméréséből. A kutatás arra is kíváncsi volt, hogy a válaszadók miért járatnák gyereküket inkább magánfenntartású intézménybe. Sokan kiemelték a jobb pedagógiai programot, a kisebb osztálylétszámot, a jobb minőségű étkezést, az oktatási eszközök magas színvonalát, a családiasabb légkört, a modern, projektszemléletű oktatást.

https://napidoktor.hu/iskolataska/kutatas-a-szulok-szerint-a-jo-iskola-motival-es-felkeszit-az-eletre/

 

Akkreditálták az első hazai digitális nyelvvizsgát

Már elérhető Magyarország első akkreditált számítógépes nyelvvizsgája. Az International Test of Language Competence teljesítése alig fél napot vesz igénybe, számos vizsgaalkalmat, illetve felkészülési lehetőséget kínál. Az új típusú nyelvvizsga 2019 tavaszától folyamatosan egyre több helyen lesz elérhető, júniusra várhatóan 13 város 112 vizsgaállomásán tehetik próbára magukat a diákok angol és német nyelven.

http://gazdasagportal.hu/index.php/akkreditaltak-az-elso-hazai-digitalis-nyelvvizsgat/

 

Magyar diákok nemzetközi sikere kémiából

Két ezüst- és négy bronzérmet szereztek magyar diákok a Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpián.

https://eduline.hu/kozoktatas/20190430_kemiai_diakolimpia_magyar_diakok_sikere

 

A józsefvárosi polgármester magához vonta az oktatás felügyeletét

Miután az alpolgármester nem akadályozta meg, hogy aláírásokat gyűjtsenek (választási kampányban) az oktatási intézményekben, a polgármester elvette tőle az oktatás felügyeletét (lásd a korábbi cikkeket a témában).

https://merce.hu/2019/04/30/sara-botond-sajat-hataskorebe-vonta-a-jozsefvarosi-iskolakat-ovodakat-mert-ott-jo-kezekben-vannak/

 

Hosszú idő után a szakszervezetek felvonulásával kezdődik a majális

Hosszú idő óta először ismét felvonulással kezdődik négy szakszervezeti szövetség tagjainak részvételével az idei május elseje. A Kodály köröndön gyülekezik negyed 11-től az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezeteinek tagsága. A menet 11-kor indul az Andrássy úton a Városligetbe. Előzetes cikk a programról.

https://nepszava.hu/3034280_hosszu-ido-utan-a-szakszervezetek-felvonulasaval-kezdodik-a-majalis

 

Felvonulók

Nemrég a szakszervezetek éves pénzügyi beszámolóiból próbált helyzetképet rajzolni a Policy Agenda a szakszervezetek nagyságáról. Az eredmény mélypontot mutat, alig több mint 300 ezer tagdíjfizető dolgozót. A sztrájksikerek, az új arcok, a fiatalok megjelenése, az, hogy a nemzetközi szakszervezeti vezetők is egyre gyakrabban jelennek meg nálunk, már az ébredést jelzi, de még elérhetetlennek látszik az egymilliós tagság. Pedig elemzők szerint ennyi kellene, hogy a kormány kénytelen legyen komolyan venni a dolgozók követeléseit. Vélemény a Népszavában.

https://nepszava.hu/3034284_felvonulok

 

május 1.

 

Egyre több a válsághelyzet az oktatásban: most a szakképzést alakítják át

2020 szeptemberében az ITM alá tartozó szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák hároméves szakképző iskolákká alakulnak. A cikk szerint ez valamiféle visszarendezése egy korábbi állapotnak, amelyet éppen négy éve változtattak meg. (A PSZ erről korábban több közleményt is kiadott.)

https://168ora.hu/itthon/egyre-tobb-a-valsaghelyzet-az-oktatasban-orban-viktor-keptelen-a-korrekciora-167428

 

Jocó bácsi tanár: az oktatást alulról kell meghekkelni, minden tanárnak a saját óráján

Balatoni József történelemtanár írt hat könyvet, Facebookon több mint 45 ezren követik, hetente hívják előadni, beszélgetni, oktatásügyi kérdésekben kéri ki a véleményét a sajtó, százával kapja a leveleket diákoktól, szülőktől és kollégáktól egyaránt. D. Tóth Kriszta „Elviszlek magammal” műsorának nyilatkozott.

https://wmn.hu/video/50673-balatoni-joco-bacsi-jozsef-az-oktatast-alulrol-kell-meghekkelni-minden-tanarnak-a-sajat-orajan--elviszlek-magammal

 

PDSZ: Május végén jön a pedagógussztrájk

Általános pedagógus munkabeszüntetést szervez május végére, a kompetenciamérés napjára a PDSZ. Szűcs Tamás elnök azt mondta: tudja, akciójuk nem lesz elegendő, hogy a kormányt az oktatás területén dolgozók bérének és munkakörülményeinek javítására kényszerítse, de jelezni akarják, hogy nincs vége a tavaly év végén kezdődött látványos aktivitásnak. A majális után a Népszavának jelezte: a sztrájkról levélben is tájékoztatják a miniszterelnököt. Utána minden munkáltatót, tankerületi központot is levélben keresnek meg a még elégséges szolgáltatásról szóló javaslatukkal.

https://nepszava.hu/3034421_majus-vegen-jon-a-nagy-pedagogussztrajk

 

Nagyon kevesen voltak a szakszervezetek majálisán, ami figyelmeztetés lehet

A hét elején már lehetett látni, hogy  a vidéki tagság nem akar buszokba ülni és a fővárosba zötykölődni a felvonulásra, a pesti dolgozókat is inkább a gyerekprogramok érdekelték, mint az érdekvédők menete. A fórumon az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke az oktatási rendszer hibáira hívta fel a figyelmet. Kuti László szerint a multik érdekeit szolgálja, hogy alacsonyan képzett fiatalok kerülnek ki a munkaerőpiacra. Földiák András, a SZEF elnöke jelezte: a kormány több hete nem hajlandó együtt leülni a közszféra országos sztrájkbizottságának tagjaival, fel akarja szalámizni őket. Az érdekvédők május 2-ára akarták meghívni a kabinet képviselőit, ám váratlanul több tárca is épp erre a napra javasolt időpontokat az egyes szakterületek képviselőinek.

https://nepszava.hu/3034438_nagyon-kevesen-voltak-a-szakszervezetek-rendezvenyen-ami-figyelmeztetes-lehet

 

Európai bért követelnek a szakszervezetek

Tisztességes bért, napi legfeljebb nyolcórás munkaidőt, ötnapos munkahetet, több jogot követel a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek a Magyar Szakszervezeti Szövetség a munka ünnepe alkalmából kiadott nyilatkozatában.

https://www.hrportal.hu/hr/europai-bert-kovetelnek-a-szakszervezetek-20190501.html

 

Lengyelország: jön a lassítósztrájk

A lengyel tanárok felfüggesztett sztrájkját szervező szakszervezet azt ajánlja a munkavállalóknak: a jövőben lassítósztrájkkal bizonyítsák, mekkora hazugság, hogy a tanárok nem dolgoznak sokat.

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/nemzetkozi/18244-igy-tudjak-bizonyitani-a-tanarok-mekkora-szukseg-van-rajuk

 

május 2.

 

PSZ: Hosszú hónapok óta tárgyalunk a béremelésről és az óraszámok csökkentéséről

A PSZ elnöke az ATV Híradójának nyilatkozott 2019. május 2-án annak kapcsán, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) május 29-ére sztrájkot hirdetett. Szabó Zsuzsa elnök jelezte: a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ)  tárgyalásokat folytat, hogy már idén szeptembertől béremelést kapjanak a pedagógusok, továbbá arról, hogy csökkenjen a heti óraszámuk. Ezek a tárgyalások még nem értek véget. Az összeállítás a 9. percnél kezdődik. (Azt is elmondta, hogy a PSZ vezető testületei még nem döntöttek a PDSZ kezdeményezéséről.)

http://www.atv.hu/videok/video-20190502-atv-hirado-2019-05-02-18

 

Fasori esték a PSZ székházában - ezúttal a szakképzésről

A Fasori esték 2019. május 2-i rendezvényén a szakképzésről volt szó a PSZ budapesti székházában. Mint elhangzott: nincs átfogó, hosszabb távra szóló stratégia a szakképzésről, az állandó átszervezés, az iskolák átnevezése egyáltalán nem tesz jót a diákoknak, a szülőknek, a pedagógusoknak. Beszámoló a honlapon.

https://pedagogusok.hu/hir/3743/fasori-estek-ezuttal-a-szakkepzesrol

 

Megnyílt a képzőművészeti kiállítás a PSZ székházában

Több mint 600 alkotás érkezett a centenárium alkalmából meghirdetett képzőművészeti pályázatra. Az alsósok voltak a legaktívabbak. A nyereményeket Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke és Totyik Tamás alelnök adta át a PSZ budapesti székházában, 2019. május 2-án. Nagyon sokan örültek annak a lehetőségnek, hogy nyereményük néhány napos üdülés a családjukkal!

https://pedagogusok.hu/hir/3742/toebb-mint-600-alkotas-erkezett-a-psz-centenariumi-felhivasara

 

Miniszteri biztos: egyedülálló a magyar diákok külföldi nyelvtanulási lehetősége

A magyar kormány 140 ezer diáknak alanyi jogon biztosítja a kétszer kéthetes külföldi nyelvtanulás lehetőségét - közölte a diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos az M1 csatornán. A tanulók Kínába, az uniós tagállamok közül pedig az Egyesült Királyságba, Írországba, Máltára, Franciaországba, Németországba és Ausztriába mehetnek. A program jövőre indul, jelentkezni szeptembertől lehet. A Francia Intézettel, a British Councillel, a Goethe Intézettel, nyelviskolákkal és szakemberekkel is egyeztetnek.

https://hir.ma/belfold/oktatas/miniszteri-biztos-egyedulallo-a-magyar-diakok-kulfoldi-nyelvtanulasi-lehetosege/746087

 

A nyolcadikosok több mint 96 százalékát felvették középiskolába

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint idén több mint 95 ezer tanuló, 81 769 nyolcadik, 8340 hatodik és 5230 negyedik évfolyamos diák felvételizett középfokú intézménybe. A nyolcadikosok 96,5 százaléka (78 887 diák) nyert felvételt valamely középfokú iskolába. A felvettek 76,4 százaléka (60 265 diák) az első helyen, 93,4 százaléka (73 670 diák) az első három helyen megjelölt területek egyikén folytathatja tanulmányait.

https://infostart.hu/belfold/2019/05/02/felveteli-nagyon-keves-nyolcadikos-jart-porul

 

Vannak még szabad helyek - indul a rendkívüli felvételi

Már elérhető az Oktatási Hivatal oldalán a rendkívüli középiskolai felvételin meghirdetett helyek keresőprogramja: ez azoknak a diákoknak lesz hasznos, akik egy középfokú intézménybe sem kerültek be.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190502_rendkivuli_kozepiskolai_felveteli#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-05-03

 

Lehet jelentkezni az óvodapedagógusok országos találkozójára

Május 23-24. között tartják a "Modern Óvoda - Óvodapedagógusok Országos Találkozója és Óvodai Jó Gyakorlatok Fóruma" konferenciát. Ennek célja, hogy a magyarországi és határon túli óvodapedagógusok számára egy olyan platformot hozzon létre, amely személyes szakmai diskurzust tesz lehetővé. A konferenciának a budapesti Kódex Kulturális Központ ad helyet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

https://moderniskola.hu/2019/05/modern-ovoda-ovodapedagogusok-orszagos-talalkozoja-es-ovodai-jo-gyakorlatok-foruma-megindult-a-jelentkezes/

 

A Tanítanék Mozgalom is részt vesz a sztrájkban

A Tanítanék Mozgalom üdvözli a PDSZ által május 29-re meghirdetett sztrájkot, s arra kér minden oktatásügyben dolgozót, hogy pártszimpátiájától függetlenül vegyen abban részt. A kormány évek óta munkalassítást végez az oktatásban - írta közleményében a mozgalom.

https://hvg.hu/elet/20190502_Tanitanek_A_kormany_is_reszt_vesz_a_pedagogussztrajkban#rss

 

Floridában törvényt fogadtak el: fegyvert tarthatnak a tanárok

Az új jogszabály lehetővé teszi a tankerületeknek, hogy részt vegyenek az úgynevezett oltalmazó programban, amely fegyverekkel látja el a tanárokat. A pedagógus szakszervezetek ellenezték a törvényt, és néhány floridai megye iskolaszéke leszavazta a programban való részvételt, a biztonsági feladatok ellátását inkább a megfelelően kiképzett rendőrökre bízzák. Florida 67 megyéjéből 40-ben már jelentkeztek tanárok és iskolai alkalmazottak, hogy részt vegyenek a fegyverviselésük feltételéül szabott 144 órás kiképzésen.

https://168ora.hu/kulfold/floridaban-torvenyt-fogadtak-el-hogy-a-tanarok-fegyvert-viselhessenek-az-iskolakban-167474

 

Megoldást sürgetnek az iskolai agresszióval szemben - Floridában a fegyvert választották

Fegyvert viselhetnek a floridai tanárok az órákon, ha elvégeznek egy kiképzést. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa azt mondja, hogy már vannak olyan oktatási programok, amelyek a pisztolynál sokkal hatékonyabban képesek megelőzni az iskolai erőszakot.

https://infostart.hu/kulfold/2019/05/02/megoldasokat-surgetnek-az-iskolai-agresszioval-szemben-amerika-a-fegyverviselest-valasztotta

 

május 3.

 

PSZ-program: Pedagógusok Családi Napja május 19-én, Budapesten

A PSZ partnere a Kirándul az osztály magazin kiadója, amely egész napra sport- és kulturális programokat szervez a XVIII. kerületi Bókay-kertben május 19-én, vasárnap. A cél az, hogy miután a tanárok egész évben mások gyermekeivel foglalkoznak, ezen a napon a pedagógusoknak, az oktatásban dolgozóknak, illetve gyermekeiknek kínáljunk kikapcsolódást, hiszen közeleg a gyermek- és a pedagógusnap is.

Az alábbi link tájékoztat a részletes programról. Itt lehet regisztrálni, illetve elektronikus jegyet igényelni, kiválasztani a programokat, az étkezési lehetőségeket, bankkártyával fizetni stb. Szakszervezeti tagoknak és gyermekeiknek kedvezményesen kaphatók jegyek!

Mindenkit szeretettel várunk! Találkozzunk május 19-én, vasárnap a Bókay-kertben!

http://info.kirandulazosztaly.hu/pedagogus_csaladi_nap

 

Sokan csupán hétévesen válnak igazán iskolaéretté

Nem szabad kudarcként megélni a szülőknek, ha hatéves gyermekük még nem áll készen az iskolára, a túl korai kezdés komoly károkat okozhat - figyelmeztetnek a szakemberek. Az iskolaérettség megállapításakor nem feltétlenül mérvadó, hogy a gyerek milyen okos, sokszor a már írni-olvasni tudó nagycsoportosokról is kiderül, hogy érdemes még egy évet óvodában tölteniük.

https://magyarnemzet.hu/belfold/sokan-csupan-hetevesen-valnak-igazan-iskolaerette-6887438/

 

Kormány: a profit és a marketing az első a magánkiadóknál

„A kormány elutasítja azt az önök által erőltetett korábbi elképzelést, amely szerint nem a színvonal, hanem a profit volt elsődleges szempont a tankönyvek előállítása során” - közölte Rétvári Bence államtitkár a Mesterházy Attila (MSZP) által benyújtott írásbeli kérdésre válaszolva. A piaci tankönyvkiadók gyakorlatával ellentétben a Nemzeti Köznevelési Portálon található több tízezer új fejlesztésű digitális tananyag és a papíralapú könyvek digitális változata ingyenesen érhető el, erre is kitért Rétvári Bence. A 2019/2020-as tanévi tankönyvjegyzéken szereplő könyvek csaknem fele nem állami kiadású, 54 magánkiadó könyvei is megtalálhatók a jegyzéken.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190503-a-profit-es-a-marketing-az-elso-a-magan-tankonyvkiadoknal

 

A ballagások után kezdődik az érettségi: 111 ezren vizsgáznak a következő hetekben

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a vizsgákat május 3. és június 28. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3149 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az írásbeliket május 3. és 24., az emelt szintű szóbeliket június 5. és 13., a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190503_kezdodik_az_erettsegi

 

Erősödött a műszaki képzés

Egyre többen választják a műszaki és az informatikai képzéseket, amelyek megerősítésére a BME rektora, Józsa János szerint több kormányzati intézkedés is volt az utóbbi években. A felvételi adatok szerint minden harmadik felsőoktatásba jelentkező diák műszaki vagy informatikai képzést választott, az elsőhelyes jelentkezők száma meghaladja a huszonötezret - közölte a minap az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190503-erosodott-a-muszaki-kepzes