Hírek

Heti lapszemle 2019. április 26.

Heti lapszemle 2019. április 26.

PSZ - Heti lapszemle

2019. április 26.

 

Ünnepeltek Egerben is: a PSZ jogelődje megalakulásának 100. évfordulójára emlékeztek a megyei szervezetünknél. A Pedagógusok Szakszervezete támogatja a diákok április 26-ára tervezett fővárosi tüntetését, annál is inkább, mert korábban azt kérte a PSZ: töröljék el rendelkezést, miszerint kötelező nyelvvizsgát írnának elő a felsőfokú tanulmányok megkezdéséhez 2020-tól. A PSZ év elején bérnyomásmérőt készített, erre még mindig hivatkoznak a portálok. További részletek a lapszemlében.

 

április 17.

 

Bérfejlesztés a paksi Energetikai Szakképzési Gimnáziumban, hogy megakadályozzák a tanárok elvándorlását

Az iskolát alapító MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával kiegészítő bérfejlesztést terveznek, hogy a tanárok elvándorlását megakadályozzák. Ez a technikai személyzetet is érinti. A munkavállalók várhatóan már a májusi fizetésükkel megkapják az emelt juttatásokat.

http://pakspress.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=68615&nyelv=0

 

április 21.

 

„Ha hiányzik az iskola, elmegyek az egyikbe takarítónőnek” - A PSZ bérnyomásmérője sokkoló hatású

A Nemzeti Pedagógus Kar béremelési javaslatait ezúttal a 24.hu elevenítette fel, kitérve arra is, hogy a PSZ év elején bérnyomásmérőt készített és jelentetett meg a honlapján. A cikk felidézte: a probléma súlyosságát szemléletesen ábrázolta a Pedagógusok Szakszervezete idén februárban. Létrehoztak egy bérnyomásmérőt, amely megmutatta, hogy a pedagógusok az elmúlt néhány évben milliós nagyságrendű összegektől estek el a kormány bérszámítási módszere miatt. Egy végzős, tanárszakos hallgató véleményét is idézte a portál.

https://24.hu/belfold/2019/04/21/kezdo-tanar-fizetes-beremeles-nemzeti-pedagogus-kar/

 

Nagyobb megbecsülés a tanároknak

Hat év alatt átlagosan több mint ötvenszázalékos béremelkedés volt a pedagógusoknál, de aki előminősítésen vett részt, annak még jelentősebb növekedésben volt része - mondta a szegedi napilapnak Árva László, a Nemzeti Pedagógusi Kar megyei elnöke.

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tobb_mint_50_szazalekos_beremelkedes_nagyobb_megbecsulesben_reszesulnek_a_tanarok/2594907/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

április 22.

 

Az alternatív vagy a hagyományos oktatás jelent nagyobb előnyt?

Felnőtt az első olyan generáció, amelynek a rendszerváltás után lehetősége volt szabadon iskolát választani. Sokan közülük alternatív oktatási intézményekbe jártak, de vajon könnyebben vagy nehezebben boldogulnak most, hogy már aktív munkavállalók, mint a hagyományos oktatási rendszerben nevelkedett kortársaik? Rugalmasabb szemléletet vagy rózsaszín szemüveget kaptak az alternatív iskolákban nevelkedett fiatal felnőttek? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a cikk.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20190422/alternativ-iskola-oktatas/

 

Nem biztos, hogy jogszerű, de a PDSZ kitart a sztrájk mellett

Sztrájkolhatnak májusban a pedagógusok, a munkabeszüntetést egynaposra tervezik, de az időpont még nem nyilvános - erősítette meg az InfoRádiónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

 

https://infostart.hu/belfold/2019/04/22/nem-biztos-hogy-jogszeru-de-a-pdsz-kitart-a-sztrajk-mellett

 

április 23.

 

Elzárkózik a minősítéstől a tanárok egy része

A pedagógusok is tehetnének azért, hogy mielőbb magasabb fizetési kategóriába kerüljenek, ám még mindig van egy olyan réteg, amely teljesen elzárkózik a minősítéstől. Leterheltségük is nagy szerepet játszik abban, hogy nem jelentkeznek önként a fokozatváltást lehetővé tevő minősítési eljárásra - mondta a Magyar Nemzetnek Petróczi Gábor tanügy-igazgatási szakértő. A miniszter által biztosított keretszámoknak eddig csak a felét használták ki. Pedig senki sem úszhatja meg a szakértői ellenőrzéseket és a portfólió készítését, legkésőbb 2022. augusztus 31-ig az összes pedagógusnak jelentkeznie kell minősítési eljárásra.

https://magyarnemzet.hu/belfold/elzarkozik-a-minositestol-a-tanarok-egy-resze-6788948/

 

Átfogó reform előtt a szakképzés

A következő hetekben tárgyalja a kormány a Szakképzés 4.0 stratégiához kapcsolódó cselekvési feladattervet. A szakgimnáziumok ötéves technikummá alakulnak át 2020 szeptemberétől, felmenő rendszerben. A diákok az első két évben ágazati alapképzést kapnak, a tizedik évfolyam végén alapvizsgát tesznek. Ezután kezdődik a hároméves duális képzés a vállalatoknál. Változás lesz a szakközépiskoláknál is, amelyek most három évig képzik a szakmunkásokat, akik az iskola végén nem tesznek érettségi vizsgát. Ezeket az intézményeket 2020-tól a szintén hároméves szakképző iskolák váltják majd fel, felmenő rendszerben. A szakképző iskolákban az első év ágazati alapismereti oktatás lesz, ezt követi két év duális képzés.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190423-atfogo-reform-elott-a-szakkepzes

 

Betanított droidok

A káros szakképzési politika eredményeként a szakképzés vonzereje soha nem látott mélypontra került, miközben a gimnáziumok népszerűbbek lettek. Az elmúlt évek hibás politikájának korrekciója nélkül a jelenlegi szakképzési stratégia nem lesz képes valós megoldásokat találni a problémákra - írta Szilágyi János a Népszava Vélemény rovatában.

https://nepszava.hu/3033413_betanitott-droidok

 

Bejelentkeztek a kormányfőnél a budaörsi pedagógusok

A hónap végéig várják a budaörsi pedagógusok az Orbán Viktornak címzett nyílt levelükhöz a támogató aláírásokat. Vannak igazgatók, akik nem továbbítják a kollégáknak a levelet - írta a hvg.hu. A budaörsiek arra biztatnak mindenkit, aki egyetért nyílt levelük tartalmával, bátran írja azt alá. „Ki kell állnunk magunkért, gyermekeinkért, a jövőnkért! Mit tehetnek velünk? Nagyon kevesen vagyunk a pályán, 8-10 éven belül harmadunk nyugdíjas lesz, utánpótlás alig van. Abban is bízhatunk, hogy megértik; a jövő generációját nevelni csak olyan pedagógusoknak szabad, akik bátrak, a saját és mások érdekei miatt képesek és készek is kiállni. Megfélemlített pedagógusok nem tudnak szabad, gondolkodó, kreatív fiatalokat nevelni” - érvelnek a tanárok.

https://hvg.hu/elet/20190423_Megfelemlitett_pedagogusok_nem_tudnak_szabad_gondolkodo_kreativ_fiatalokat_nevelni#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019_4_23

 

Pályaalkalmassági vizsga a tanári pályához

Egyebek között a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a konduktor, az óvodapedagógus, a tanító szakokon és az osztatlan tanárképzéseken van kötelező (pálya)alkalmassági vizsga. Ezt egyszer kell letenni, így a többi jelentkezési helyen is figyelembe veszik (például több megjelölt tanárszak esetén).

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190423_palyaalkalmassagi_vizsga

 

Államosítanák az Ámbédkar Gimnáziumot

Eddig a gimnázium működését elismerő és azt szakmailag támogató Balog Zoltán volt miniszterrel kötött egyéni megállapodás alapján lehetett finanszírozni az intézményt, de az ő távozásával az oktatásirányítás ezt a megállapodást megszünteti. Már szeptembertől államosítanák a gimnáziumot - írta a 168ora.hu.

https://168ora.hu/itthon/allamositanak-a-dr-ambedkar-gimnaziumot-167049

 

április 24.

 

A PSZ is csatlakozott a diákok újabb, április 26-ára meghirdetett tüntetéséhez

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szabad Egyetem, a Hallgatói Szakszervezet, a Szülői Hang közösség, a Független Diákparlament és az Oktatói Hálózat is csatlakozott a középiskolások és egyetemisták által április 26-ára szervezett tüntetéshez - emlékeztetett a cikk. „A nyelvoktatás fejlesztése helyett olyan körülmények között várják el a kötelező nyelvvizsgát, amiben folyamatos a tanárhiány, és országosan a tavaly felvettek fele nem tudta volna teljesíteni ezt az elvárást” - írták a diáktüntetés közösségi oldalán.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190424_diaktuntetes_2020_kotelezo_nyelvvizsga_felveteli#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-04-24

 

Férfi pedagógusok nélkül féloldalassá válik az oktatás

A férfi pedagógusok hiánya egyre nagyobb károkat okoz a felnövekvő generációkban. A jelenség a tanulók eredményein is meglátszik, évről évre egyre kevesebb fiú tesz érettségi vizsgát, a fiúk csökkenő teljesítménnyel reagálnak az elnőiesedett oktatásra. A gimnáziumokban tanítók harminc százaléka férfi, az általános iskolákban 15 százaléka. Legrosszabb helyzetben az óvodák vannak: 31 313 óvodapedagógusból összesen 131 a férfi. Ma egy kezdő nettó 120 ezer forintot vihet haza havonta, ebből sem megélni, sem a családot eltartani nem lehet - mondta egy zuglói óvodapedagógus. Szerinte a pályát akkor lehetne vonzóbbá tenni, ha a szakma társadalmi, anyagi megbecsültsége megváltozna.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-ferfi-pedagogusok-nelkul-feloldalassa-valik-az-oktatas-6784214/

 

Ki tanítja majd az iskolásokat? - A Policy Agenda megállapításai

A Közoktatási Információs Rendszer adatai alapján a Policy Agenda megvizsgálta, hogy az általános iskolákban tanítóknak milyen a korosztályi összetétele - derült ki a szervezet közleményéből. Míg 2011-ben a 35 év alattiak aránya 16 százalék volt a teljes körhöz viszonyítva, ez 2017-re 13 százalékra csökkent. Ezzel együtt az 55 év feletti korosztály aránya 17 százalékról 27 százalékra növekedett. Miközben az évtized elején szinte hasonló volt a fiatal korosztály és a nyugdíj előtt álló korosztály aránya, addig 2017-re teljesen eltolódott ez az arányszám az idősek felé. Ez azt mutatja, hogy hiányzik az utánpótlás, a folyamat nehezen látszik megállíthatónak.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/sotet-jovo-var-a-kisiskolas-magyarokra-erre-nem-nagyon-van-gyogyir.1077305.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A Policy Agenda elemzése - amely a hátrányos helyzetű települések és az oktatási rendszer problémáit vizsgálta - itt érhető el:

https://www.policyagenda.hu/elemzesek/2019/hatranyos-helyzetu-telepulesek-es-az-oktatasi-rendszer-problemai/#.XMHAhthS_cc

 

Rövidülhet a betanítási idő

Bár 2010 óta jelentősen javult a 15-24 évesek foglalkoztatási rátája, elenyésző azoknak a diákoknak az aránya, akik tanulnak és dolgoznak egyszerre, ezért tanulóéveik alatt munkatapasztalatot sem szerezhetnek - mondta a Magyar Hírlapnak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. A Szakképzés 4.0-tól annak egyik legnagyobb előnyeként joggal várja a munkaerőpiac, hogy a tanulók a képzések utolsó éveiben a cégeknél dolgozva jövedelmet kapjanak. A betanítási idő is rövidebb lehet.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20190424-rovidulhet-a-betanitasi-ido

 

Tanulási nehézségeket okozhat a sok tévézés és a kevés meseolvasás

Sok olyan óvodás van, aki kimarad az olvasás, a történetmesélés élményéből. A kutatások szerint ők kevésbé lesznek később motiváltak az olvasásra, nagyobb valószínűséggel küzdenek majd tanulási nehézségekkel. Ez azzal is összefügghet, hogy akinek rendszeresen mesélnek, azzal valószínűleg többet is beszélgetnek, játszanak a szülők, és ez fordítva is igaz - mondta az Eduline-nak Kovácsné Kelemen Anikó óvodapszichológus.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190423_ovodaipszichologus_interju#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-04-24

 

Megalakult a hangszercsere bizottság

A bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja - mondta Rónaszékiné Keresztes Mónika zenei nevelésért felelős miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorában. A zenei iskolák a specifikus igényeikkel fordulhatnak a bizottsághoz. A Kodály-programban a 2018-as központi költségvetéséből hárommilliárd forintot biztosítottak hangszercserére, a köznevelési művészetoktatási feladatok támogatására.

https://444.hu/2019/04/24/magyar-zenei-nevelesert-felelos-miniszteri-biztos-megalakult-a-hangszercsere-bizottsag?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=magyar-zenei-nevelesert-felelos-miniszteri-biztos-megalakult-a-hangszercsere-bizottsag

 

Lányok napja: gyárakat is lehet látogatni április 30-án

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület idén 8. alkalommal szervezi meg az ország legnagyobb pályaorientációs eseményét. Április 30-án, kedden 20 város intézményeiben várják a lányokat, hogy megmutathassák, miért érdemes náluk dolgozni. A szervezők szerint idén a hatalmas munkaerőhiánnyal küzdő informatikai, mérnöki, kutatói iparágak, egyetemek és kutatóintézetek összefogására még nem volt példa Magyarországon: összesen 2700 fiatal lányt várnak, hogy inspirációt nyújthassanak nekik pályaválasztásukhoz.

https://index.hu/techtud/2019/04/24/lanyok_menjetek_turbinat_epiteni/

 

A kormány 10 évre titkosítaná, mit tervez a fóti gyermekotthon lakóival

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő bírósághoz fordul, hogy megismerhesse a kormány terveit a fóti gyermekközpont felszámolására - közölte az őt képviselő Magyar Helsinki Bizottság. Döntést előkészítő adatról van szó - így érvel a minisztérium. A tízéves „titkosítás” egyenesen abszurdnak tűnik, hiszen a gyerekek átszállítása után mindenképpen „megismerhető válik”, hova is kell átmenniük - írta a Magyar Narancs.

https://magyarnarancs.hu/belpol/szel-bernadett-birosaghoz-fordul-mert-a-kormany-10-evre-titkositana-mit-tervez-a-foti-gyermekkozpont-lakoival-119228

 

Modellváltás: Hernádi Zsolt vezeti a Corvinust fenntartó alapítványt

A MOL nemcsak pénzt ad a Corvinus Egyemet fenntartó új alapítványba, hanem ennek kuratóriumát is a társaság elnök-vezérigazgatója fogja vezetni - derült ki az egyetemen tartott sajtótájékoztatón. A kormány a jövőben más intézményeknél is hasonló átalakítást tervez.

https://hvg.hu/gazdasag/20190424_Hernadi_Zsolt_vezeti_juliustol_a_Corvinust_fenntarto_alapitvanyt?s=hk

 

Válaszoltak a szakszervezetek az összeesküvés-elméletekre

Április elején jelent meg egy cikk az egyre aktívabb szakszervezetekkel szemben. Eszerint a sok helyen jelentős béremelést kiharcoló szakszervezetek a globalista törekvéseket szolgálják és mindinkább a politika szolgálatába álltak. Válaszként Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Luca Visentini, az ETUC főtitkára azt írta: a szakszervezetek teljesen természetesen részt vesznek a politikában, például a foglalkoztatási jogról és a szociálpolitikáról szóló vitákban, hiszen ezek olyan kérdések, amelyek hatnak a munkavállalók életére. Ez a szakszervezeti szerepvállalás természetes egy demokráciában.

https://merce.hu/2019/04/24/a-konfoderaciok-megdobbentek-azon-hogy-a-magyar-nemzet-szerint-a-szakszervezetek-globalista-torekveseket-szolgalnak-ki/

 

Varsóban ismét tüntettek a pedagógusok

Több ezer pedagógus tüntetett április 23-án magasabb bérekért a lengyel fővárosban. Ez volt a második ilyen akció a tizenöt napja tartó pedagógussztrájkban. A sztrájk miatt ismét összeült a Társadalmi Párbeszéd Tanácsa, a munkavállalók, a munkaadók és a kormány képviselőit tömörítő érdekegyeztető testület. Az ülés után a szakszervezetek képviselői közölték: nem vesznek részt az oktatás átfogó reformjáról szóló, április 26-án esedékes, a kormányfő kezdeményezésére szakértők, szülők, pedagógusok és politikusok részvételével rendezendő kerekasztal-beszélgetésen.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190424_lengyelorszagi_pedagogussztrajk

 

április 25.

 

A PSZ jogelődje megalakulásának 100. évfordulójára emlékeztek Egerben

A PSZ Heves Megyei Szervezete 2019. április 25-én Egerben tartott ünnepi ülést a 100 éves évforduló alkalmából. A helyi tv-nek Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a tárcával március végén kötött megállapodás jelentőségéről nyilatkozott. Mint kifejtette: a megállapodás szerint az Emmi vállalta, hogy a jelentősebb átalakítások előtt a tárca helyzetelemzést készít, amelybe bevonja a Pedagógusok Szakszervezetét is. Balogh Éva megyei elnök arról beszélt, hogy az ünnepségre azokat hívták meg, akik több évtizede tagjai a szakszervezetnek.

http://www.tveger.hu/2019/04/25/100-eves-a-pedagogusok-szakszervezete/

 

Emmi: a tárca mentette meg a bezárástól a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnáziumot
A napokban megjelentekkel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériuma mentette meg az azonnali bezárástól a nem állami fenntartású, buddhista közösség által alapított, sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnáziumot - közölte a tárca. Azonnali, előrehozott támogatásban részesítette, és a tanév sikeres lezárása érdekében a hatályos köznevelési szerződés összegén felül további 23,5 millió forint támogatást biztosított az intézménynek. A tárca nyitott arra, hogy állami fenntartásba vétellel garantálja az iskola további működését, ezt azonban csak az intézmény fenntartójának kérésére teheti meg.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-emmi-mentette-meg-a-bezarastol-a-buddhista-kozosseg-altal-fenntartott-dr-ambedkar-gimnaziumot

 

Sikerpropaganda helyett

A kormány rendre azt nyilatkozza, helyreállt a pedagógusok megbecsülése, nőtt a bérük, bevált a 2013-ban bevezetett életpályamodell. Legutóbb Rétvári Bence államtitkár nevezte korszakalkotó sikernek az utóbbit, mondván, a minősítési eljárásnak köszönhetően már több mint 55 ezer tanár lépett előre a Pedagógus I. fokozatból Pedagógus II.-be, ezzel havi 30 ezer forinttal nőtt a bére. A pedagógusok nagy része szerint az életpályamodell legfeljebb arra jó, hogy tantestületeket verjen szét, illetve arra, hogy önjelölt, a legtöbb tanítóhoz, tanárhoz képest alulképzett minősítők döntsenek arról, ki az alkalmas gyerekek oktatására.

https://magyarhang.org/publicisztika/2019/04/25/sikerpropaganda-helyett/

 

Erősítnék a diákok pénzügyi oktatását - erre is figyel az új Nat

Miközben a felsőoktatásban jó néhány éve a pénzügyi és gazdasági szakok vezetik a népszerűségi listát, a köznevelésben gyerekcipőben jár az általános pénzügyi ismeretek oktatása, a felnőttek pénzügyi tudatossága is jócskán hagy kívánnivalót maga után. A készülő Nemzeti alaptantervben nagyobb hangsúlyt kap ez a terület, a Pénziránytű Alapítvány jóvoltából pedig egyre több akkreditált tankönyv és digitális tartalom is segíti a pedagógusokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/raerositenek-a-fiatalok-penzugyi-kozoktatasara-6821801/

 

Az oktatásnak figyelnie kellene a kortárs kultúrára is

A fiatal generációnál az olvasási szokások változtak meg, nem feltétlenül a papír alapú könyveket olvassák, viszont olvasnak az interneten, a blogokat is szeretik. Kétségtelen, hogy a digitális eszközök elterjedése visszaveti a könyvolvasást a fiatalok körében, de ebben nagyon felelőssége van az oktatásnak, amelynek feladata lenne a kortárs kultúra bekapcsolása a tananyagba. Ez segítene abban, hogy élményként és ne kötelezettségként tekintsenek az olvasásra - mondta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

https://www.vg.hu/kozelet/kultura/a-digitalis-forradalom-nem-tudja-legyozni-a-konyveket-1474573/

 

Lesz uniós pénz a jövő tanévben is iskolatejre, gyümölcsre

Az európai uniós iskolaétkeztetési programban 2019-2020-ban EU-szerte több millió gyermek kap majd tejet, gyümölcsöt és zöldséget. Magyarország 5,7 millió eurós támogatásban részesül.

http://magyarmezogazdasag.hu/2019/04/25/iskolatej-iskolagyumolcs-jelentos-unios-tamogatas-kovetkezo-tanevben

 

Felfüggesztik Lengyelországban a pedagógussztrájkot

Felfüggesztik az április 8. óta folytatott országos sztrájkot, annak ellenére, hogy nem teljesült a sztrájkolók követelménye, a 30 százalékos fizetésemelés - közölte a legnagyobb lengyel pedagógus szakszervezet elnöke, Slawomir Broniarz. Szeptemberig adnak időt a kormányfőnek  a konkrét megoldások bemutatására. Jelezte: nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet a tizenhét napja folytatott tiltakozási akció  előtt a kormány a második legnagyobb pedagógus szakszervezettel írt alá.

https://hir.ma/kulfold/felfuggesztik-a-lengyel-pedagogussztrajkot/745860

 

április 26.

 

Egyre több gyógypedagógus tud segíteni a problémás gyerekeknek

A gyógypedagógusnak készülő hallgatók létszáma megduplázódott az elmúlt években, a pályán lévők pedig csaknem 70 százalékkal lettek többen 2010-hez képest - derült ki Rétvári Bence közléséből. Az államtitkár egy képviselőnek adott írásbeli válaszában jelezte: míg 2010-ben csak 5700 gyógypedagógus dolgozott, a legutóbbi összesítéskor 9582 főt számláltak a konduktori és gyógypedagógusi munkakörökben. A KSH adatai szerint az idei tanévben 89 ezer sajátos nevelési igényű gyermeket regisztráltak a köznevelésben, közülük 55 ezren általános iskolások, csaknem 24 ezren középiskolások és majdnem tízezren óvodások.

https://magyarnemzet.hu/belfold/egyre-tobb-gyogypedagogus-tud-segiteni-a-problemas-gyerekeknek-6841094/

 

Több mint tízezren igényelték vissza idén a nyelvvizsga díját

A kormány döntése nyomán 2018 januárjától minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti az állam egy komplex középfokú nyelvvizsga díját. A cikk szerint 13 ezer 566 kérelem érkezett a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához április végéig, így idén már több kérvényt adtak be, mint 2018 első felében.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190426_Iden_14_ezren_igenyeltek_vissza_nyelvvizsgajuk_dijat

 

Nincsenek összhangban a célok a Corvinus Egyetem átalakításánál

A Mol-vezér kinevezése egyértelmű lépés abba az irányba, hogy a kormány az üzleti-gazdasági szféra szolgálatába állítsa a Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE) - értékelte a Népszavának a BCE egyik oktatója Palkovics László miniszter bejelentését. A társadalomtudományi képzések háttérbe szorulhatnak, a Corvinus idővel egyfajta üzleti egyetemmé válhat.

https://nepszava.hu/3033870_nincsenek-osszhangban-a-celok-a-forrasok-es-a-lehetosegek-a-corvinus-atalakitasanal