Hírek

Heti lapszemle 2019. április 18.

Heti lapszemle 2019. április 18.

PSZ – Heti lapszemle

2019.április18.

 

2019. április 16.

 

PSZ: Pedagógus alkalmassági vizsga - Palotás József a Klubrádióban

A szakszervezet nyitott arra, hogy a tárca illetékeseivel konzultáljon a pedagógusképzésbe jelentkezők alkalmasságát mérő módszer kidolgozásáról -nyilatkozta Palotás József, a PSZ szakértője a Klubrádió A lényeg című déli hírműsorában 2019. április 15-én. Felhívta a fegyelmet arra, hogy körültekintőnek kell lenni, nehogy ez a szűrő és a kötelező nyelvvizsgához kötött felvétel még további csökkenést eredményezzen a tanárképzésben, mert az komoly gondokat fog okozni a közoktatásban.

https://pedagogusok.hu/hir/3729/a-psz-szakertoje-nyilatkozott-a-klubradionak

 

A PSZ azt kéri, töröljék el a kötelező nyelvvizsgát a felsőfokú tanulmányok megkezdéséhez

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egyetért azzal, hogy a fiatalok egyre nagyobb arányban beszéljenek legalább egy idegen nyelvet, ugyanakkor a Kormányrendelet a felsőfokú tanulmányok megkezdéséhez olyan elvárásokat fogalmaz meg, amelyekre a közoktatás rendszere nem készít fel. Ezért a PSZ a Kormányrendelet módosítását, a nyelvvizsga nem reális követelményének eltörlését kéri a jogalkotótól.

https://pedagogusok.hu/hir/3728/a-psz-azt-keri-toeroeljek-el-a-koetelezo-nyelvvizsgat-a-felsofoku-tanulmanyok-megkezdese

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190415_felveteli_nyelvvizsga_Pedagogusok_Szakszervezete#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-04-15

https://szakszervezetek.hu/hirek/18073-vonjak-vissza-a-kotelezo-nyelvvizsgarol-szolo-felveteli-szabalyt-ezt-keri-a-psz

 

A képzés közben is vizsgálnák a pedagógushallgatók rátermettségét

Megreformálnák a tanári pályaalkalmasságit
A felvételi részét képező vizsgálat jórészt csak a motivációk felmérését teszi lehetővé, ezért a szakma szeretné, hogy a képzés későbbi szakaszába építsenek be még egy szűrőt. A tanárképző központok és a HÖOK kezdeményezik azt is, hogy az egyéves szakmai gyakorlat számítson bele az életpályamodellbe. A szaktárca szívesen fogadja a javaslatokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/megreformalnak-a-tanari-palyaalkalmassagit-6693785/

 

Műhelyiskolákat hoznak létre lemorzsolódó diákoknak: így néz ki majd az oktatás

A műhelyiskolát nem választhatják az általános iskolás diákok a továbbtanulás során, kizárólag azok számára nyújt lehetőséget, akik a klasszikus iskolai környezetben nem tudnak sikeresen teljesíteni, akiknek az első szakma megszerzésében is nehézségeik vannak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190415_szakkepzes_atalakitasa_muhelyiskola#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-04-15

 

Nem csak az érettségi miatt önkénteskednek

Elfogadásra, szociális érzékenységre és felelősségre neveli a fiatalokat a közösségi szolgálat

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet felmérése szerint a diákok nagy része érettségi után is folytatná önkéntesként a szolgálatot.

A 2012-ben az érettségi feltételéül szabott tevékenységet 2016 óta folyamatosan elemzi az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete (EKE OFI). Tavaly több mint 19 ezer tanuló véleményét gyűjtötték össze, ezek szerint a gyerekek főleg a kulturális és közösségi területet, valamint a sport- és szabadidős programokat részesítik előnyben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nem-csak-az-erettsegi-miatt-onkenteskednek-6694748/

 

Átadták a PTE nemzetközi oktatási központjának felújított épületét

Az átadón kiosztott sajtóanyag szerint a felújított épület földszintjére kerültek a nemzetközi oktatási központ szolgáltató irodái és a kis létszámú oktatásra alkalmas stúdiói, az emeleten pedig eltérő méretű oktatási tereket alakítottak ki. A legfelső szinten kapott otthont az idegennyelvi központ, amely az akkreditált, nemzetközi ECL-nyelvvizsgarendszer működtetését végzi. Tizenöt választható nyelvből évente 16-20 ezer vizsgázó méretteti meg magát - közölte korábban a PTE.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190415-atadtak-a-pte-nemzetkozi-oktatasi-kozpontjanak-felujitott-epuletet

 

Még áprilisban beadja a keresetet a kormány ellen a közszolgálati sztrájkbizottság

Választ kaptak, nem is egyet. Igaz, érdemben egy tapodtat sem haladt előre a sztrájkpartner kijelölése a kormány részéről – tudta meg az atv.hu Földiák Andrástól.

Négy levél is érkezett hozzá hétfőn, amelyből hármat is a közigazgatási államtitkár, Latorcai Csaba írt nekik. Ebben azt írja, hogy forduljanak a szociális ügyekben, az oktatásügyben, és kulturális ügyben helyettes államtitkárhoz.

Levelet kaptak még továbbá – tette hozzá Földiák – a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárától, Gondos Judittól is, aki pedig Marczinkó Zoltánt jelölte meg, mint akihez fordulhatnak a kérdéseikkel. Az OKSZ elnöke ugyanakkor nem elégedett, hiszen – ahogyan mondta – „az nem tárgyalóbizottság kijelölése”, hogy olyan helyettes államtitkárhoz forduljanak, akihez az ágazatok eddig is fordulhattak.

http://www.atv.hu/belfold/20190415-meg-aprilisban-beadja-a-keresetet-a-kormany-ellen-a-kozszolgalati-sztrajkbizottsag/hirkereso

 

Szakszervezetek: dolgozók, azokra a pártokra szavazzatok, amelyek támogatják a szakszervezeti követeléseket!

Közzétette programját az európai parlamenti választások kapcsán az Európai Szakszervezeti Szövetség, amelynek öt hazai konföderáció is tagja: az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

https://merce.hu/2019/04/12/szakszervezetek-dolgozok-azokra-a-partokra-szavazzatok-amelyek-tamogatjak-a-szakszervezeti-koveteleseket/

 

2019. április 17.

 

Stratégiai kérdés a hatékony szakképzési rendszer

A PSZ fóruma Szekszárdon

Szakképzési fórumon adtak egymásnak találkozót tegnap a megye oktatási intézményeinek képviselői. A Pedagógusok Szakszervezete megyei szervezete, a Szekszárdi Szakképzési Centrum, valamint a Szekszárdi és Tamási Tankerületi Központ közös rendezvényén Fülöpné Szűcs Mária köszöntötte a közönséget. A tanácskozáson felszólalt Hafiek Andrea, az ITM főosztályvezetője és Palotás József, a PSZ szakértője.

Palotás úgy fogalmazott: a részletesen bemutatott stratégiát jó szándék vezérelte, számos előremutató eleme van. Ugyanakkor úgy vélte, hogy több részlet még nem egészen kidolgozott. A szakszervezet szerint a fél évszázada nem létező technikum elnevezés helyett szerencsésebb lett volna a ma is ismeretes szakközépiskolai intézmény elnevezéseket visszahozni. Az ösztöndíj rendszer kiterjesztését, valamint a duális képzést támogatja a szakszervezet, de az ágazati képző központtal kapcsolatos elképzeléseket kockázatosnak tartja. A képzés rugalmasabbá tétele kifejezetten hasznos, az iskola szerkezetet és a tartalom szabályozás két–három évenkénti változtatása viszont elkerülendő lenne.

A fórum végeztével Fülöpné Szűcs Mária, a PSZ megyei szervezetének vezetője elmondta: reménykedik abban, hogy a szakképzés fejlesztéséhez meglesz a szükséges pénz, együttműködés, a szakoktatói és pedagógusi gárda. Azt jelen pillanatban vágyálomnak tartotta, hogy mérnökök nyergeljenek át iskolai oktatónak. – S még valami – hangsúlyozta. – A stratégiának mindenekelőtt a gyermekről kell szólnia!

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/strategiai-kerdes-a-hatekony-szakkepzesi-rendszer-1599181

 

Lépnek a tanárok: májusban ágazati sztrájkot hirdetnek

Az ATV Start című műsorában. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke elmondta: választmányuk jóváhagyta a döntést, ezúttal pedig már egynapos sztrájkra készülnek.

Hozzátette: a döntés hátterében az áll, hogy a tárgyalásokon nem vették komolyan őket, mint ahogyan másokat sem. Szűcs Tamás kiemelte a pedagógusbérekhez kapcsolódó követelésüket, amelyet a mindenkori minimálbérhez kötnének, ami csaknem 50%-os emelést jelenthetne. A gyakornoki részt is eltörölné az ágazatból, a PDSZ elnöke szerint ezt el kellene felejteni, és a végzést követően egyből pedagógusnak minősíteni a frissen végzetteket. Kiemelte továbbá az autonómia hiányát is, szerinte ugyanis kézivezéreltté vált a rendszer.

http://www.atv.hu/belfold/20190416-lepnek-a-tanarok-majusban-agazati-sztrajkot-hirdetnek/hirkereso

 

2019. április 18.

 

Bejelentették a Szakképzés 4.0-t

A Szakképzés 4.0 stratégiához az ITM cselekvési feladattervet készít, a dokumentum hamarosan a kormány elé kerülhet.
Az idei az előkészítés éve, az átalakuláshoz szükséges törvényt és rendeleteket ebben az évben meghozzák, ezek 2020. január 1-jén lépnek majd hatályba.

https://hvg.hu/gazdasag/20190417_Oteves_technikumok_lesznek_a_szakgimnaziumokbol?fbclid=IwAR18PZ9x4Bfxe0o49YQsDBQJ6JmD1Ba3DQ0PxYTHvKRz0J1BPaAb7kDPxxQ

 

Elindult a felsőoktatási ügyintézés időszaka

A felsőoktatásba jelentkezők szerdától elérhetik az ügyintézési funkciókat a felvi.hu honlapon, az e-felvételi rendszerében - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. 

Az e-ügyintézés indulásával az e-felvételiben a jelentkezők folyamatosan ellenőrizhetik a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás központi nyilvántartásában szereplő adataikat: a személyes információkat, a megjelölt képzéseket és azok sorrendjét, a benyújtott dokumentumok és kérelmek feldolgozottságát, továbbá a feldolgozás eredményét.

http://profitline.hu/Elindult-a-felsooktatasi-ugyintezes-idoszaka-391974

 

Tovább harcol az MTA

Az MTA elnöksége azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy ne hajoljon meg a kormány követelésének, és maradjon az MTA keretein belül a tudományosintézet-hálózat.

Az MTA ragaszkodik továbbá az alapfinanszírozás fenntartásához is, és elutasították az innovációs miniszter ajánlatát, hogy kizárólag pályázati formában működjenek. Így tehát három fontos követelésben – finanszírozás, az irányító testület összetétele, és az intézetek státusa – szembefordult a kormánnyal az MTA elnöksége.

https://hvg.hu/itthon/20190416_Megis_tovabb_harcol_az_MTA

 

Beperelték a román oktatási tárcát a katolikus gimnázium megalakításáért

A tárca négy olyan közigazgatási határozatot hozott, amelyek kimondottan a marosvásárhelyi iskola létrehozására vonatkoztak.

https://nepszava.hu/3032985_bepereltek-a-roman-oktatasi-tarcat-a-katolikus-gimnazium-megalakitasaert