Hírek

Heti lapszemle 2019. április 5.

Heti lapszemle 2019. április 5.

PSZ - Heti lapszemle

2019. április 5.

 

Jogelődje megalakulásának 100-dik évfordulójára emlékezett a Pedagógusok Szakszervezete 2019. március 29-én, Budapesten. Ugyanezen a napon együttműködési megállapodást kötött az Emmi és a PSZ, ennek lényege, hogy a szakszervezetet bevonják a jogszabályok előkészítésébe is. A kritikákra reagálva a PSZ elnöke kijelentette: a Pedagógusok Szakszervezete a megállapodással nem hódolt be a kormánynak. További részletek a lapszemlében.

 

Centenáriumi ünnepséget tartott a PSZ március 29-én, Budapesten

A rendezvényen részt vett Bódis József államtitkár. Ő és Szabó Zsuzsa elnök is utalt arra, hogy az ünnepség előtt a PSZ és az Emmi stratégiai megállapodást kötött. A PSZ elnöke az ünnepségen azt mondta: „a stratégiai megállapodás azért nagyon fontos, mert a jogszabály-tervezeteket a jövőben idejében megkapjuk és azokról szakmailag kellő alapossággal tudunk véleményt kialakítani.” Szabó Zsuzsa ünnepi beszédében kitért a szolidaritás fontosságára, továbbá arra, hogy a PSZ nem csupán a pedagógusok érdekeiért küzd.

https://pedagogusok.hu/

 

Stratégiai partneri megállapodást kötött az Emmi és a PSZ

Az Emmi szerint a stratégiai partneri megállapodás lényege, hogy együttműködnek a PSZ-szel a jogalkotás és a társadalmi egyeztetés során. A tárca vállalja: a köznevelést érintő jogszabályok szakmai előkészítésébe bevonja a szakszervezetet. A jogszabályok tervezeteit megküldi a PSZ részére, amelynek képviselője szükség esetén személyesen is részt vesz a tárgyaláson. Az érdekképviselet azt vállalja, hogy a minisztérium rendelkezésére bocsátja a tagjaitól érkező információkat, és a közvetlen egyeztetésen is képviseli az adott jogterülettel foglalkozó szervezetek véleményét. Kásler Miklós úgy fogalmazott: örülnek minden olyan lehetőségnek, amikor azokkal a szakszervezetekkel tárgyalhatnak, amelyek valóban érdemben képviselik a tagságukat.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/strategiai-partneri-megallapodast-kotott-az-emmi-es-a-pedagogusok-szakszervezete

 

Ígéretcsokorral lepte meg a minisztérium a 100 éves PSZ-t

A Népszava beszámolt az ünnepségről, külön kitérve az aláírt megállapodásra.

https://nepszava.hu/3030809_igeretcsokorral-lepte-meg-a-miniszterium-a-100-eves-pedagogus-szakszervezetet-cserebe-optimista-hitet-kovetel

 

Bódis József: a béremelésről komoly tárgyalások folynak

A PSZ beszámolóját az ünnepségről az atv.hu ismertette: a rendezvényen Bódis József államtitkár a PSZ-ről azt mondta: konstruktív, felkészült tárgyalópartner. Jelezte: „szép ajándék lett volna bejelenteni a döntést a béremelésről, de erre nincs mód, mert folyik a 2020-as állami költségvetési tervezet előkészítése." A PSZ által is szorgalmazott béremelésről komoly tárgyalások folynak a kormányon belül és a Pedagógusok Szakszervezetével is.

http://www.atv.hu/belfold/20190329-strategiai-megallapodast-kotott-a-pedagogusok-szakszervezete-a-kormannyal/hirkereso

 

március 30.

 

Műhelyiskolák segítik a leggyengébb tanulókat

A lemorzsolódással veszélyeztetett diákok egy rugalmas időtartamú, akár fél év alatt is elvégezhető képzéssel maradhatnak a rendszerben - árult el újabb részleteket a szakképzés átalakításáról az innovációs tárca. Ezek lesznek a műhelyiskolák, ahol a gyakorlati tudnivalókra helyezik a hangsúlyt: klasszikus matekfeladatok helyett anyagszükségletet számolnak, kötelező olvasmányok helyett használati utasítást értelmeznek. Fontos cél a szaktanárok utánpótlásának biztosítása, amit béremeléssel, valamint vállalati szakemberek óraadóként való bevonásával oldanának meg.

https://magyarnemzet.hu/belfold/muhelyiskolak-segitik-a-leggyengebb-tanulokat-6396194/

 

Az ellenzék konferenciát rendezett az oktatásról

Az oktatás helyzetéről tartottak kerekasztal-beszélgetést az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum politikusai Budakeszin. A Mit nyújtana Magyarország számára a kiváló oktatás? című rendezvényen a pártok képviselői megegyeztek abban: tartják magukat a kilenc párt által tavaly elfogadott Oktatási minimum 2018 elnevezésű dokumentumhoz.

https://168ora.hu/itthon/panaszkodnak-a-diakok-panaszkodnak-a-szulok-panaszkodnak-a-tanarok-mar-ha-hagyjak-oket-165749

 

április 1.

 

Lazulhat a nyelvvizsga-szigor

Egyes szakokon nem követelhető meg a középfokú nyelvvizsga a felvételizőktől, mert túl sokan esnének el a bejutás lehetőségétől - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Murai László. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint érdemes lenne azon gondolkodni, hogy a nemzetstratégiailag fontos képzéseknél némi haladékot kaphassanak a fiatalok.

https://magyarnemzet.hu/belfold/lazulhat-a-nyelvvizsgaszigor-6421247/

 

Ismét a nyelvvizsgáról: mi lesz azzal, aki nem tud nyelvórát fizetni

Ha valaki nem olyan szerencsés, hogy a legjobb helyzetű iskolák egyikében tanul, és nincs kiugróan jó nyelvérzéke, „akkor csak az az esélye marad, hogy pénzért vesz magánórákat a felkészüléshez”. De mi lesz a szegényebb anyagi helyzetű diákokkal, akik nem tudják megfizetni? - tette fel a kérdést a 2020-as felvételi szabályokkal kapcsolatban a Független Diákparlament aktivistája.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190401_felveteli_2020_kotelezo_nyelvvizsga#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-04-02

 

Megszűnnek az SOS gyermekfalvak Magyarországon

Nem tudtak saját lábra állni harminc év alatt a hazai SOS gyermekfalvak, ezért ebben a formában megszűnnek. A gyerekeket saját ingatlanban lakó nevelőszülőknél helyezik el, nem egy esetben elszakítva őket „falubeli” nevelőanyjuktól. A fenntartó alapítvány szerint kellő gondossággal járnak el, a falvak főállású nevelőszülői azonban ezt nem így látják. Ettől az évtől rezsit, jövőre pedig már bérleti díjat is kell fizetniük, emiatt kénytelenek lesznek mihamarabb elhagyni az SOS falvakat, hogy aztán értékesíthesse az alapítvány.

https://168ora.hu/itthon/tul-draga-arvak-megszunnek-az-sos-gyermekfalvak-magyarorszagon-165795

 

április 2.

 

Megállapodás: a PSZ bekapcsolódhat a köznevelést érintő jogszabályok szakmai előkészítésébe

Egyebek mellett ezt is tartalmazza az a megállapodás, amelyet Kásler Miklós miniszter és Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke írt alá 2019. március 29-én, Budapesten. Honlapunkon és a Facebookon is nyilvánosságra hoztuk a dokumentumot.

https://pedagogusok.hu/hir/3716/a-psz-bekapcsolodhat-a-koeznevelest-erinto-jogszabalyok-szakmai-elokeszitesebe

 

A helyzetelemzésbe is bevonják a PSZ-t

A megállapodás jelentőségéről Szabó Zsuzsa, PSZ elnöke nyilatkozott a Karc FM rádiónak 2019. árpilis 2-án. Elmondta, miért fontos az, hogy a PSZ-t már a helyzetelemzésbe, a jogszabályok szakmai előkészítésébe is bevonják. Az interjúban szó volt a béremelésről, a heti óraszámok csökkentéséről - ez is szerepel a PSZ korábban nyilvánosságra hozott követelései között.

https://www.youtube.com/watch?v=Em51r7Z_00U&feature=youtu.be

 

Azonnali béremelést sürget a Nemzeti Pedagógus Kar is

A Nemzeti Pedagógus Kar szerint azonnal csaknem 45%-os emelést kellene végrehajtani, hogy legalább a 2013-as viszonyok visszaálljanak. A garantált bérminimumhoz igazítanák az illetményalapot és a pálya első 10 évére dinamikusabban emelkedő illetményt is szorgalmaznak. Szükségesnek látják, hogy valódi differenciálási lehetőség legyen az alapilletmény és a pótlékok esetében. A javaslatok között szerepel a tényleges és állandó jutalmazási lehetőség, a béren kívüli juttatások, szakkönyvtámogatás, ruhapénz, valódi pedagógusigazolvány biztosítása. Támogatásokat adnának a pályakezdőknek: szolgálati lakást, ösztöndíjat.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/brutalis-beremeles-kell-a-tanaroknal-mert-teljesen-befagytak-a-berek.319495.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az NPK honlapján található a részletes elemzés:

„Ha legalább a 2013. szeptemberi szintre akarnánk emelni a kezdő pedagógusbér és a garantált bérminimum arányát (enélkül legfeljebb részleges korrekcióról lehet beszélni), akkor a kezdő pedagógusbért 44,7%-kal kellene azonnal megemelni (264420, illetve 293741 Ft-ra). Értelemszerűen az ezzel az illetményalappal számolt többi fokozat és kategória is emelkedne. Az arány még ekkor sem érné el a garantált bérminimum bevezetésekor fennálló arányt, vagyis ez a korrekció csak a vetítési alap bevezetése után bekövetkezett arányromlást is csak részben kompenzálná, a 2013 szeptembere előtti arányromlást pedig csak annyira, amennyire ez 2013 szeptemberében volt igaz.”

http://nemzetipedkar.hu/a-nemzeti-pedagogus-kar-orszagos-elnoksegenek-javaslatai-a-pedagogus-illetmenyek-rendezesevel-kapcsolatban/

Háttér, grafikonnal:

http://eduline.hu/kozoktatas/20190402_miert_kellene_emelni_a_pedagogusok_beret#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-04-03

 

Diákmunkával a tanárhiány ellen

Egy pécsi iskolában - iskolai közösségi szolgálatként - diákok végeznek olyan feladatokat, amelyek a pedagógiai asszisztensek dolga lenne. A Népszava arra is kitért: az iskolai közösségi szolgálat gördülékenyebb megszervezésére az OFI tavaly év végén kiadványt tett közzé. „Fontosnak tarjuk, hogy mindenki lássa, az 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének támogatása pedagógiai feladat. Fontos továbbá, hogy ez a tantestület közös feladata, és az adott iskola vezetőségére és pedagógusaira van bízva, hogy megbeszéljék, pontosan kinek mi a szerepe, felelőssége ebben” - hangsúlyozták a szerzők.

https://nepszava.hu/3031078_diakmunkaval-a-tanarhiany-ellen

 

Rövidebb napközi: a szülők aggódnak, a minisztérium tagad

A következő tanévtől központilag is elrendelhetnék a tankerületek, hogy az iskolai napközi csak délután fél 5-ig tart, függetlenül attól, mutatkozik-e szülői igény a gyerekek további felügyeletére - értesült a Népszava. Az Emmi szerint csak szóbeszédről van szó. A lappal a tárca közölte: nincs tervben a napközik időtartamának egységesítése, úgy vélik, ezt a jogszabályok nem is tennék lehetővé. „A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében az iskoláknak felügyeletet kell biztosítaniuk az ott jogszerűen tartózkodó tanulók számára, ennek szabályait minden esetben az adott iskola SZMSZ-e határozza meg”- írták.

https://nepszava.hu/3031084_rovidebb-napkozi-a-szulok-aggodnak-a-miniszterium-tagad

 

Emmi: maradnak a 2020-as felvételi szabályok

Nem várható semmilyen változás a 2014-ben megjelent rendelkezésekben - így reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2020-as felvételi szabályok lazulásáról szóló hírekre.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190402_nem_varhato_lazitas_a_nyelvvizsgaszigorban

 

Idén ősztől is ingyen kapják a tankönyvet az 1-9. évfolyamos diákok

A 2020-21-es tanévtől minden diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben - mondta az oktatási államtitkár Budapesten. A pedagógusoknak április 30-ig van lehetőségük a tankönyveket megrendelni, az esetleges módosításokat június 30-ig tehetik meg.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/04/02/minden-diak-ingyen-kapja-a-tankonyveket-2020-tol?source=hirkereso

 

Több száz tankönyv lekerült a hivatalos állami jegyzékről

A Szülői Hang civil csoport szóvivője szerint az előző évekhez képest több száz könyv már nincs a listán, az idei hivatalos jegyzék szerint pedig csak állami kiadású könyveket lehet venni a közismereti tantárgyakból. A csoport arra biztatja a szülőket: beszéljenek a pedagógusokkal, hogy miből tanítanának szívesen, a magánkiadók tankönyvei ugyanis tanulási segédeszközként továbbra is használhatók.

https://hvg.hu/itthon/20190402_Tobb_szaz_tankonyv_lekerult_a_hivatalos_allami_jegyzekrol?s=hk

 

Ilyen volt tavaly az oktatás helyzete - megjelent a gyermekjogi jelentés, kitérve arra is, hány tanár hiányzik

Tavaly augusztusban megjelent az új Nemzeti alaptanterv első változata, módosult az óvodai nevelés országos alapprogramja és egyre vonzóbbak az alternatív képzési megoldások. A közszolgálati állásportálon közzétett hirdetések szerint augusztusban csaknem 700 óvodapedagógust és majdnem 2400 tanítót és szaktanárt kerestek. A pedagógushiány azóta is erősen ingadozik - foglalja össze a jelentés.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190402_Gyermekjogi_jelentes_2018#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-04-03

 

 „A családokról beszéltünk tavaly, a családon belüli erőszakról nem”

„Általánosságban elmondható, hogy vannak olyan családok és gyerekcsoportok, amelyek kedvezményezettjei a bővülő támogatási rendszernek, de vannak olyanok, akik láthatatlanok maradtak. A szegénységben élő vagy munkanélküli családok gyerekei, a pszichiátriai kezelést igénylő vagy tartósan beteg gyerekek, a tanulási nehézségekkel küzdő vagy speciális nevelési igényűek, a bántalmazás áldozatai, a lakcím nélküliek 2018-ban is olyan tagjai voltak a mintegy 1,8 milliós 0-18 éves gyerekközösségnek, akik kapcsán felmerülhetett: vajon mennyit éreztek a pozitív intézkedésekből?” - tette fel a kérdést a gyermekjogi jelentést összeállító Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány.

https://168ora.hu/itthon/a-csaladokrol-beszeltunk-2018-ban-a-csaladon-beluli-eroszakrol-nem-165901

 

Ilyen iskolába járatja gyerekeit a vidéki elit: jelszó a tehetséggondozás

Az immár száz éve jól működő alternatív oktatási rendszer egész Magyarországot behálózza. Több mint negyven iskolájával javarészt nagyobb városokra, illetve Budapestre koncentrálódik, de akadnak kivételek, mint például a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza.

https://www.hellovidek.hu/csalad/2019/04/02/ilyen-iskolakba-jaratja-gyerekeit-a-videki-elit-a-jelszo-egyeni-tehetseggondozas

 

Pályaorientáció lányoknak

Felső tagozatos általános iskolások és középiskolások jelentkezhetnek a Lányok Napja ingyenes programjaira, amelyeket 18 városban rendeznek meg idén. A diákok április 30-án látogathatják meg azokat a gyárakat, laborokat és műszaki egyetemeket, amelyek bemutatják, miért érdemes náluk tanulni vagy dolgozni.

http://www.ma.hu/belfold/328006/Tizennyolc_varosban_lesznek_programok_a_Lanyok_Napjan?place=srss

 

A nevelőszülők a közösségért dolgoznak

Akkor lehet jó nevelőszülőnek lenni, jól intézni a gyermekvédelmet és a szociális ügyeket, ha azt a közösségért tesszük - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Befogadlak nevelőszülői program toborzó rendezvényének nyíregyházi állomásán.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fulop-attila-a-neveloszulok-a-kozossegert-is-dolgoznak-6528743/

 

Az autizmus világnapján rendhagyó órát tartottak Budapesten

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az osztályfőnöki óra előtti sajtótájékoztatón kiemelte: fontos az érzékenyítés elkezdése már gyerekkorban, hogy felnőve az emberek elfogadják, természetesnek tekintsék az autizmust.

http://digitalisan.hu/2019/04/02/rendhagyo-osztalyfonoki-orat-tartottak-az-autizmus-vilagnapjan-budapesten/

 

Április 8-án kezdődik az iskolai sokszínűség hete

Hétfőn kezdődik az iskolai sokszínűség hete, az előítéletesség és zaklatás ellen fellépő programsorozatra eddig több mint száz iskola jelentkezett - közölte a Sokszínűség Oktatási Munkacsoport az MTI-vel.

http://www.ma.hu/belfold/328032/Hetfon_kezdodik_az_iskolai_sokszinuseg_hete?place=srss

 

április 3.

 

PSZ-elnök: nem hódoltunk be a kormánynak

Nem árultuk el a szakszervezetiséget és nem hódoltunk be a kormánynak - nyilatkozta a Népszavának Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, reagálva a PSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között március 29-én létrejött stratégiai együttműködési megállapodást ért kritikákra. A PSZ elnöke szerint az együttműködési megállapodás nemcsak azért fontos, mert a köznevelést érintő jogszabályok szakmai előkészítésébe bevonják a szakszervezetet és a jogszabály-tervezeteket is közvetlenül megküldik számukra, hanem azért is, mert a minisztérium kötelezettséget vállalt arra, hogy minden átalakítást egy átfogó helyzetelemzésnek kell megelőznie. A megállapodás kitér arra is: a PSZ vállalja, hogy az egyeztetéseken a stratégiai partnerséggel nem rendelkező, oktatásban érintett szervezetek véleményét - azok hozzájárulása esetén - megjeleníti.

https://nepszava.hu/3031297_psz-elnok-nem-hodoltunk-be-a-kormanynak

 

Svédországi szakszervezeti tagok jártak a PSZ-nél

A svédországi Pedagógus Szakszervezet (Lärarnas Riksförbund) stockholmi képviselői tettek látogatást a Pedagógusok Szakszervezeténél 2019. április 3-án. Tájékoztatást kaptak a PSZ munkájáról, követeléseiről, tárgyalásairól. Náluk a pedagógusok 85 százaléka szakszervezeti tag, meg is lepődtek a magyarországi számokon, már ami az alacsony szervezettséget illeti.

https://pedagogusok.hu/hir/3719/svedorszagi-pedagogusok-jartak-a-psz-nel

 

MKKSZ: bruttó 350 ezer forintot szeretne kiharcolni a szakoktatóknak

Bruttó 350 ezer forintos kezdő fizetést szeretne kiharcolni a szakoktatóknak a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ). A Magyar Nemzetnek Tóth József elnök azt mondta: országosan 3-4 ezer szakoktató dolgozik, a fizetésük azonban csak a nyugdíj előtti évekre éri el a bruttó 330 ezer forintot - ha van felsőfokú végzettségük. „Azt már tudjuk, hogy a kormány növelni akarja az érintettek anyagi megbecsülését, de a Szakképzési Innovációs Tanács (SZIT) életpályával és bérekkel foglalkozó munkacsoportja még nem zárta le a tárgyalásokat” - hangsúlyozta az MKSZSZ elnöke, aki szerint a lehető leghamarabb, már idén ősszel életbe kell léptetni a változásokat.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kedvezo-valtozasok-varhatok-a-felnottkepzes-teruleten-6518408/

 

„Itt a gyermek érdeke az utolsó”

Folyamatosan hazudik és félretájékoztat a kormány a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárásáról - mondta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki egy háttérbeszélgetésen cáfolta a kabinet állításait. Szerinte a gyermekotthon nem zárt, nem „tömegszerű” és nem korszerűtlen. A gyermekközpont mindenki előtt nyitott, szerves részét képezi a város életének. A fóti gyerekeket Zalaegerszegre, Kalocsára, a budapesti Hűvösvölgyi Gyermekotthonba, a menekült gyerekeket Aszódra költöztetnék - utóbbiakkal kapcsolatban már Hévízgyörk is felmerült.

https://nepszava.hu/3031382_itt-a-gyermek-erdeke-az-utolso

 

Családvédelem másként Szegeden

Az országban egyedülálló módon napközbeni gyerekfelügyeletet szerveztek egy szegedi szakközépiskolában azoknak a fiatal szülőknek, akik nem tudtak volna továbbtanulni e szolgáltatás nélkül. Reggel a gyerek a Cseperedőben kezd, az anyák a szomszédos tanteremben. Állami támogatás nem jár erre, noha ez tényleg valós segítség a családoknak.

https://hvg.hu/elet/20190403_Egyutt_is_jarhat_anya_es_kisgyermeke_az_iskolaba?s=hk

 

Szükség van az iskolai egészségfejlesztésre

Az egészséges életmódra történő nevelést már iskoláskorban el kell kezdeni, hiszen csak folyamatos ismeretbővítéssel válhatnak a gyerekek egészséges felnőtté. 7-18 éves korosztálynak olyan formában kell átadni az egészséges életre nevelést felölelő tudásanyagot, amely számukra befogadható, és későbbi életükben hasznosítható - mondta az országos tisztifőorvos.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szukseg-van-az-iskolai-egeszsegfejlesztesre-6558275/

 

Az ELTE-re jelentkeztek legtöbben

Összesen 112 034-en nyújtottak be jelentkezést a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban, ez a tavalyi hasonló adat 104 százaléka. A legnépszerűbb több szempontból is az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amelyet csaknem 14 ezren jelöltek meg első helyen.

http://propeller.hu/itthon/3410083-erre-magyar-egyetemre-jelentkeztek-iden-legtobben?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

További a témában:

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190403_legnepszerubb_alapszakok_a_2019es_felvetelinhttp://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190403_legnepszerubb_alapszakok_a_2019es_felvetelin

 

Nagy Blanka ügye egy generáció megfélemlítéséről szól

A NER propagandatermékei részleteket közöltek Nagy Blanka ellenőrzőjéből. Azok után, hogy korábban már több pert is veszítettek a kecskeméti diáklánnyal szemben, azok után, hogy azt állították, Nagy Blanka több tárgyból is bukásra áll, valamint hogy hiányzásainak száma eléri a kritikus szintet.

https://hvg.hu/itthon/20190403_A_statualas_a_lenyeg?s=hk

 

április 4.

 

Ki pótolja a nyugdíjba menő óvónőket? - Országos óvodapedagógiai konferenciát szervezett a PSZ

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozata 2019. április 4-én, a szakszervezet budapesti székházában tartotta hagyományos országos szakmai konferenciáját, melynek előadója dr. Podráczky Judit egyetemi docens volt. Beszámoló a honlapon.

https://pedagogusok.hu/hir/3720/ki-potolja-a-nyugdijba-meno-ovonoket-orszagos-ovodapedagogiai-konferenciat-szervezett-a-psz

 

Vannak kiskapuk a nyelvvizsga követelményeinél a sikeres felvételihez

Több olyan kiskapu is van a rendszerben, amelyet kihasználva a felvételizők könnyebben bekerülhetnek egyetemre, főiskolára. Az egyik jogszabály ugyanis úgy szól: alapképzésre, osztatlan képzésre az a jelentkező vehető fel, aki legalább B2 (középfokú) szintű, általános nyelvi, komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal rendelkezik, ami lehet állami, honosított nyelvvizsga vagy emelt szintű, legalább hatvan százalékos eredményű nyelvi érettségi. Ez alapján a legegyszerűbben azzal teljesítheti a diák a feltételeket, ha elmegy érettségizni emelt szinten az adott nyelvből és eléri a legalább hatvan százalékot.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190404-kiskapuk-a-nyelvvizsga-kovetelmenyeknel

 

Egy tanár naplója: nem ér véget a nap délután kettőkor

„Megkezdődik az első óra. Felzúg a motor, beindul a gép. Pörgök, ahogy szoktam. Főleg a reggeli órákban muszáj pörögni, mert a gyerekek is álmosak, és csak így lehet őket motiválni” - írta Balatoni József történelemtanár cikkében, amelyben egy munkanapja követhető.

https://wmn.hu/wmn-life/50520-hogyan-telik-egy-tanar-egy-napja--joco-bacsi-elmeseli

 

Idén is lesz digitális témahét

Az április 8-12. közötti rendezvényen kiemelt figyelmet fordítanak a nevelési-oktatási intézmények együttműködésének élénkítésére, a külhoni magyar pedagógusok és oktatási intézmények bevonására és a médiatudatosságra. A témahéten hangsúlyos szerepet kap a multidiszciplináris megközelítés, a matematika, a természet- és mérnöki tudományok, valamint a művészet- és társadalomtudományok együttes megjelenítése, a digitális technológia alkotó használata és az algoritmikus gondolkodás fejlesztése.

http://orientpress.hu/cikk/2019-04-04_iden-is-lesz-digitalis-temahet

 

Ballagás másként

Mind ez ideig 13 középiskola csatlakozott a „Kézenfogva ballagunk” kezdeményezéshez: a végzősök azt kérik rokonaiktól és barátaiktól, hogy ballagásukra ne vigyenek virágot, ajándékot, az arra szánt összeget jótékony célra fordítsák, támogassák a megváltozott munkaképességű embereket szolgáló Kézenfogva Alapítványt.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190403_kezenfogva_ballagunk

 

Az MTA nem múltba tekintő, mozdíthatatlan intézmény

Remélem, a magyar tudomány függetlenségét semmi nem fenyegeti, és a reményt erősíti, hogy a kutatóknak írt levelében Orbán Viktor miniszterelnök is kiemelte: az átszervezéskor érték nem veszhet el, a tudományos kutatás szabadsága sem sérülhet - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Lovász ­László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A világhírű matematikus azt tervezi, hogy kitölti az elnökségéből hátralévő egy évet. Az aláírt szándéknyilatkozatról jelezte: sok részletről egyeztetni kell még a kormánnyal.

https://magyarnemzet.hu/belfold/lovasz-laszlo-az-mta-nem-multba-tekinto-mozdithatatlan-intezmeny-6559802/

 

Ki kell tenni a szélsőségeseket a szakszervezetből

Évtizedek óta most először van munkaerőhiány nálunk, nem véletlen, hogy megszaporodtak a sztrájkok - jellemezte Tóth András társadalomkutató a környezetet, amelyben a szakszervezeteknek fel kellene készíteni tagságukat a világszerte terjedő populizmus veszélyeire. A MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa az Európai Szakszervezeti Intézet és a Magyar Szakszervezeti Szövetség nemzetközi tanfolyamán jelezte: a munkát nehezíti, hogy a hagyományos partnernek tekintett baloldali pártok Európa-szerte beleszürkültek a kormányzásba, elvesztették a tömegek számára vonzó populista oldalukat.

https://nepszava.hu/3031393_ki-kell-tenni-a-szelsosegeseket-a-szakszervezetekbol

 

április 5.

 

Magyar Nemzet: Komolyan veszik a tanárok kéréseit

Még a tanév vége előtt eredményeket vár bérkérdésben a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Szabó Zsuzsa elnök azt mondta a lapnak, mindent megtesznek, hogy a vágyott módosításokat ez év őszére ki tudják harcolni. Az újságíró arra is kitért, hogy bérnyomásmérőnek nevezte el a PSZ azt a honlapján található kalkulátort, amellyel minden oktatásban dolgozó kiszámíthatja, mennyit keresne, ha a fizetése a folyamatosan emelkedő minimálbérhez lenne kötve. Az elnök beszélt a szakminisztériummal kötött stratégiai megállapodás lényegéről is. A lap a Nemzeti Pedagógus Kar véleményét szintén ismertette.

https://magyarnemzet.hu/belfold/komolyan-veszik-a-tanarok-kereseit-6610412/

 

Parragh László megállítaná a szakoktatók elvándorlását

Akár 30 százalékkal is emelhetik a szakképzésben dolgozó szakoktatók bérét, ha a kormány elfogadja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát. Parragh László elnök jelezte a Magyar Nemzetnek: átlagosan csaknem egyharmaddal kellene emelni a fizetéseket, hogy a reálpiac ne szívja el az oktatási rendszerből a szakembereket.

https://magyarnemzet.hu/belfold/parragh-laszlo-megallitana-a-szakoktatok-elvandorlasat-6610097/

 

TANOSZ: 625 magánkiadós cím került le a tankönyvjegyzékről

Az Oktatási Hivatal elnöke visszautasította, hogy a tankönyvi kínálat nagymértékben szűkült volna. Elmondta: csaknem 3000 cím szerepel a jegyzéken, és ezek mintegy fele nem állami kiadású. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete másképp számolt: az előző tanévi 3350 cím helyett idén 2754 cím szerepel a jegyzéken, melyből csak 840 a magánkiadós kiadvány (30,5%)! Az idei tanévben még 993 magánkiadós közismereti kiadványból választhattak az iskolák, a következő tanévre ez a hivatalos jegyzéken 368 alapvető tankönyvre szűkült, tehát 625 magánkiadós cím került le a jegyzékről.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190405_tankonyvek#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-04-05

Az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthető a tankönyvjegyzék:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/tankonyv/jegyzek_es_rendeles/tankonyvjegyzek/

 

SNI-s tankönyvszemle

A TanTrend az EKE OFI legújabb, SNI-s (sajátos nevelési igényű) tanulók számára fejlesztett taneszközeit mutatja be, melyek a gyógypedagógia modern szemléletét képviselik. Velkey György, az Önkiszolgálás 1-2. című gyűjtemény szerkesztője nyilatkozott a TanTrend portálnak. A taneszközök a középsúlyosan sérült értelmi fogyatékos tanulók számára összeállított kerettanterv (11.2.06.) szerint készültek.

http://tantrend.hu/hir/sni-s-tankonyvszemle-onkiszolgalas

További a témában:

http://tantrend.hu/hir/sni-s-tankonyvszemle-kornyezetismeret

 

Egyre több az okos tanterem Újbudán

A polgármester adta át a kerület öt új okos tantermét, számuk így tizenkettőre emelkedett. Az oktatás legmodernebb technológiája szinte korlátlan lehetőségeket kínál: a tananyag az okos eszközök révén vidám, ötletes és még izgalmasabb lehet a gyerekek számára, a pedagógusok pedig személyre szabottan segíthetik diákjaikat.

http://orientpress.hu/cikk/2019-04-05_egyre-tobb-okos-tanterem-lesz-ujbudan