Hírek

Lapszemle 2019. március 28.

Lapszemle 2019. március 28.

PSZ - Heti lapszemle

2019. március 28.

Köznevelési fórumot tartott a PSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete Kiskunmajsán. Ott a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsban folytatott tárgyalásokról tájékoztatott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, kiemelve: ameddig csak lehet, a tárgyalóasztalnál akarnak eredményeket elérni. Több más, oktatással kapcsolatos cikket is talál a lapszemlében.

 

március 22.

 

A Taigetosz néven elhíresült törvény elemzéséről az AB döntése után

Az Alkotmánybíróság a minap kimondta: az alkotmány minden gyermek számára alanyi jogként biztosítja a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelmet, ezért olyan közoktatási szabályrendszerre van szükség, amely képes megfelelni a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek speciális igényeinek. Az AB szerint a jelenlegi rendelkezések nem biztosítják megfelelően a tanulók egyéni képességeikhez igazodó fejlődését.

https://merce.hu/2019/03/22/a-taigetosz-torveny-rossz-es-akkor-mi-van/

 

március 23.

 

Meg kell oldani a gyakorlati oktatók utánpótlását

A technikumi rendszer visszaállítása növelné a szakmát (is) tanuló diákok számát. Ez egyebek között azért is kívánatos, mert az egyes foglalkozások változó és egyre magasabb elméleti-gyakorlati tudást követelnek meg - mondta Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési ügyekért felelős alelnöke. A tervezett ösztöndíj egy részét a tanulmányi idő alatt, másik részét a képzés után kapná meg a szakmát tanuló diák úgy, hogy munkakörnyezetben gyakorlatot szerezhet.

http://magyarhirlap.hu/cikk/143946/Meg_kell_oldani_a_gyakorlati_oktatok_utanpotlasat

 

A diákok újabb tüntetést szerveznek, a nyelvvizsga miatt is

Április 26-án ismét a Kossuth térre mennek, a korábbi követeléseiket is beolvassák, a kötelező nyelvvizsga-bizonyítvány 2020-as bevezetésének tervére is reagálnak. A súlyos problémák minél előbbi megoldását sürgetik a diákok.

https://zsurpubi.hu/cikk/7460-oktatasi-reformot----a-diakok-ujabb-tuntetessel-uzennek-orbannak--video/

 

március 24.

 

Kelet-Európának nagyobb szerepe lesz a tehetséggondozásban

Kelet-Európának egyre nagyobb szerepe lesz a tehetséggondozásban, mivel itt még az iskoláknak lehetőségük van ezzel foglalkozni, és nem az integrációra kell összpontosítaniuk - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Vácon, a Piarista Gimnáziumban.

https://gondola.hu/hirek/236204-Retvari__Kelet-Europanak_egyre_nagyobb_szerepe_lesz_a_tehetseggondozasban.html

 

március 25.

 

Köznevelési fórumot tartott a PSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete Kiskunmajsán

A fórumon a Köznevelési Érdekegyeztető Tanácsban folytatott tárgyalásokról tájékoztatott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke, aki kiemelte: ameddig csak lehet, a tárgyalóasztalnál akarnak eredményeket elérni. A Pedagógusok Szakszervezete reméli, hogy heti 22 órában állapítják meg a pedagógusok kötelező óraszámát és a többletmunkáért is jár majd a megfelelő anyagi elismerés - tudósított a Petőfi Népe. A rendezvényen (amelyet március 22-én tartottak) részt vett Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár és Hajnal Gabriella, a KK elnöke is.

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-mindig-sokan-hagyjak-ott-az-iskolat-vegzettseg-nelkul-1822108/

 

Népszerű lett a korai óvodakezdés - Nyilatkozott a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke

Nem élnek sokan a felmentés lehetőségével az óvodakötelezettség miatt, a pedagógusok és szülők között egyetértés van a mielőbbi kezdés hasznosságáról - mondták a Magyar Nemzetnek szakemberek. Az Oktatási Hivatal most ellenőrzi az óvodába járási kötelezettség teljesítését. A lapnak nyilatkozott Verba Attiláné, a PSZ Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke is, aki hatástanulmány készítését szorgalmazza. Ő úgy látja: érdemi eredmény leghamarabb a bevezetéstől számított öt év után várható. Nem telt még el túl sok idő, de lassan el kellene kezdeni összegyűjteni a gyakorló óvodapedagógusok, alsós tanítók visszajelzését arról, csökkent-e a diákok közötti különbség.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nepszeru-lett-a-korai-ovodakezdes-6133469/

 

Kárpótlást kapnak a kiadók

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a minap jogerősen is kimondta: a magyarországi tankönyvkiadás és forgalmazás centralizálásával a kormány megsértette a három felperes magánkiadó jogait. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár az InfoRádiónak azt mondta: a bírósági döntés egy elvi megállapítás, az államnak ezeket a cégeket kárpótolnia kell a 2011-2012-ben elmaradt haszonért. Mértékéről a kormány a következő hetekben tárgyal a kiadókkal. A tárca jónak tartja a centralizált rendszert, ennek köszönhetően tudták elindítani, majd bővíteni az ingyenes tankönyv programot és ezért születhetett döntés nemrég arról, hogy 2020-tól minden köznevelésben tanuló ingyen kapja a tankönyveket.

http://magyarhirlap.hu/cikk/144055/Idoben_erkeznek_a_tankonyvek

 

Ingyen rendelhető tankönyvek gazdasági ismeretekhez

Az április 1-én nyíló hivatalos tankönyvrendelési felületen ingyenesen juthatnak hozzá a köznevelési intézmények a Pénziránytű Alapítvány általános iskolai és középiskolai tankönyveihez. A hivatalos akkreditációval rendelkező kiadványok gyakorlatiasan ragadják meg a hétköznapokban szükséges pénzügyi alapismereteket.

https://moderniskola.hu/2019/03/ingyenesen-rendelhetok-a-penziranytu-alapitvany-penzugyi-gazdasagi-tankonyvei/

 

A CKP a szakképzés átalakításáról

Elemzést készített a szakképzési stratégiáról a Civil Közoktatási Platform (CKP). Jó elemnek tartják a szakgimnáziumi érettségi átalakítását és a rugalmas képzési formák bevezetését, ám hiányolják a szakképzésből a felsőoktatásba jutás segítésének módszerét. Szerintük a nagyobb arányú továbbtanulás legfontosabb eszköze a továbbtanulás nyelvvizsgához kötésének eltörlése és az államilag finanszírozott helyek számának növelése lenne. Elfogadhatatlannak tartják, hogy egy személytelen teszt – a nyolcadikos kompetenciamérés – alapján kerülhessen be valaki szakmai képzésbe, és megszűnjön a szakképzési és a gimnáziumi felvételi eljárás egysége.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190325_szakkepzesi_strategia_Civil_Kozoktatasi_Platform

Az elemzés itt olvasható:

http://ckpinfo.hu/2019/03/23/allasfoglalas-a-szakkepzes-tervezett-atalakitasarol/

 

Tanárokat díjazott a MOL

A MOL Mester-M Díját idén is tíz, kiemelkedő munkát végző tanár és utánpótlásedző kapta meg. A díjazottakat tanítványaik jelölése alapján a MOL Alapítvány kuratóriuma választotta ki. Az erkölcsi elismerés mellett a díj fejenként egymillió forintos juttatással is jár.

https://www.mmonline.hu/cikk/tanarokat-dijazott-a-mol/

 

Komoly következményei lehetnek az iskolai bántalmazásnak

Gyakrabban fordul elő szorongás, depresszió, alacsony önbecsülés, mentális és fizikai egészségügyi problémák, izoláció azoknál a diákoknál, akiket társaik verbálisan vagy fizikailag bántalmaznak az iskolában. Az agresszió és bántalmazás feltárása és kezelése tehát mind a pszichológiai, mind a teljesítménybeli következmények miatt fontos feladat - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia közleményében. Kutatók vizsgálják, mely tanulókból lesznek nagyobb valószínűséggel bántalmazók vagy áldozatok, hogyan függ össze a bántalmazás és áldozattá válás a közösségen belüli népszerűséggel és státusszal, és milyen hatása van az áldozattá válásnak a gyerekek önértékelésére, tanulmányi eredményeire.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190325_iskolai_bantalmazas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-03-25

 

Bíróságon támadja a kormány a PDSZ-t a március 14-i sztrájk miatt

Hiába akadályozták meg az utolsó pillanatban a tankerületek, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szolidaritási sztrájkkal csatlakozhasson a közszféra dolgozóinak március 14-én megtartott sztrájkjához, Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár munkaügyi bírósághoz fordult, szerinte ugyanis abban a néhány tankerületben (Dunakeszi, Pécs, Kelet-Pest, Közép-Pest), ahol egyébként minden törvényi előírást betartva sikerült a szakszervezetnek sztrájkmegállapodást kötnie, az valójában jogszerűtlenül történt. A PDSZ kérte a bíróságot, utasítsa el az államtitkár teljesen megalapozatlan kérelmét - közölte Szűcs Tamás PDSZ-elnök.

https://nepszava.hu/3030193_birosagon-tamadja-a-kormany-a-pdsz-t-a-marcius-14-i-sztrajk-miatt

 

Az osztályharc nem segíti a dolgozót

Az osztályharcos, tőkeellenes, marxista gyökerű szakszervezetek ellenében szervez nemzetközi, alternatív érdekvédelmi mozgalmat az egyik legnagyobb olasz konföderáció, az Unione Generale del Lavoro, amely együttműködési megállapodást készít elő a Munkástanácsokkal. Palkovics Imre elnök szerint a munkavállalók érdekvédelme ma az együttműködéssel, a dolgozók által megtermelt javakból juttatott részesedéssel érhető el, nem a nyílt konfliktusok kiélezésével.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/az-osztalyharc-nem-segiti-a-dolgozot-6319013/

 

március 26.

 

Életképtelen a lex Taigetosz, mentik a gyerekeket

Kiskapukkal segítenek azokon a különleges bánásmódot igénylő gyerekeken, akik már tanulási nehézségeik ellenére sem kaphatnak felmentést a klasszikus tanórai értékelés alól. Ez a törvény nem segítség, hanem egy újabb akadály - nyilatkozta a Népszavának Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológus. A köznevelési törvény tavaly szeptemberben életbe lépett, Taigetosz-törvényként elhíresült módosításának tapasztalatairól kérdezte őt a lap.

https://nepszava.hu/3030226_eletkeptelen-a-lex-taigetosz-mentik-a-gyerekeket

 

Lakossági fórum a gerjeni református iskola jövőjéről

A gerjeni lakosok - mint református hívők is - bíznak abban, hogy a falu iskolája megmarad a felekezet kezelésében, mert az eltelt csaknem három esztendő bizonyította: helyes irányt választottak és közmegelégedésre járhattak gyermekeik az oktatás-nevelés saját, helyi  intézményébe - fogalmazott Romhányi Károly polgármester egy lakossági fórumon. Az egyház a kezelés jogát visszaadva, de a közösséget összetartva, a helyi református gyülekezet kezelésébe adja át a fenntartói jogokat.

http://pakspress.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=68519&nyelv=0

 

Senkit sem zár ki a felsőoktatásból a nyelvvizsga követelménye

Krómer István újságíró véleménye a Magyar Nemzetben.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/senkit-nem-zar-ki-a-felsooktatasbol-a-nyelvvizsga-megkovetelese-5355971/

 

Szolidaritási sztrájk: elutasította a bíróság az államtitkár keresetét

Formai hiányosságok miatt elutasította a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkárának keresetét, amelyben a március 14-i szolidaritási pedagógussztrájk jogellenessé nyilvánítását kérte. A szakszervezetet nem lepte meg a döntés, „ugyanis a kérelem valóban nagyon messze áll a polgári rendtartás elvárásaitól”, nem a jog, hanem a hatalom nyelvén beszél.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190326_birosagi_vegzes_pedagogusok_szolidaritasi_sztrajkja

 

Visszaadták a sztrájkköveteléseket tartalmazó levelet az OKSZ-nek

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság beadványt nyújtott be a Miniszterelnökséghez, amelyben öt sztrájkkövetelést fogalmazott meg. A helyettes államtitkár azt kérte, pótolják a köztisztviselők aláírásait, ami a sztrájkkezdeményezéshez, az egyeztetéshez szükséges, ráadásul a dolgozók felének aláírására van szükség. A SZEF elnöke az ATV Start műsorában elmondta, ez azért maradt ki, mert figyelmüket a közalkalmazottak problémájára összpontosították, és nem is gondolták, hogy külön szükség van azokra az aláírásokra is. 

https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/17837-az-alairasok-hianya-miatt-visszadobtak-a-szakszervezetek-sztrajkkoveteleseit

 

március 27.

 

Kiadók küzdenek az alternatív tankönyvekért

Valamennyi iskolába elküldte alternatív tankönyvjegyzékét a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete; a 2019/2020-as tanévre szóló hivatalos jegyzékről ugyanis több mint 800 népszerű magánkiadós tankönyv hiányozni fog, mert az Oktatási Hivatal nem hosszabbította meg engedélyüket - annak ellenére sem, hogy azok megfelelnek a jelenleg hatályos Nemzeti alaptantervnek és a kerettanterveknek.

https://nepszava.hu/3030378_nem-hagyjak-magukat-a-magankiadok-tovabbra-is-elerhetoek-a-hivatalos-tankonyvjegyzekrol-eltavolitott-koteteik

 

Egyre kevesebben rendelnek állami tankönyveket

Jelentősen csökkent tavaly az állami tankönyv-megrendelések száma. A TANOSZ elnöke szerint mindez azért lehet, mert sem a szülők, sem a pedagógusok nincsenek megelégedve az állami tankönyvek minőségével.

http://www.atv.hu/belfold/20190327-erosithetik-a-szegregaciot-az-allami-tankonyvek/hirkereso

 

Kiterjesztenék az ingyenes külföldi tanulmányutakat

A középiskolás diákokon túl pedagógusok, valamint nyelvtanár szakos hallgatók is bekapcsolódhatnának a külföldi tanulmányutakba, illetve hazai továbbképzésekbe - tájékoztatta a Magyar Nemzetet a szakminisztérium az idegennyelv-tudás fejlesztésének stratégiája kapcsán. A részleteket most dolgozzák ki.

https://magyarnemzet.hu/belfold/kiterjesztenek-az-ingyenes-kulfoldi-tanulmanyutakat-6349076/

 

A nyelvtanárokat is tovább kellene képezni

A közoktatás helyett egyelőre inkább a felsőoktatásban tartja szükségesnek az idegen nyelven történő tanítást a Magyar Hírlapnak nyilatkozó szakember.

http://magyarhirlap.hu/cikk/144242/A_nyelvtanarokat_is_tovabb_kellene_kepezni

 

Előnyös helyzetben a két tannyelvű iskolák tanulói

A két tannyelvű gimnáziumok egyes képzései gyakorlatilag felsőfokú nyelvtudással is ellátják a diákjaikat az érettségiig, így felkészültek arra, hogy a jövő évtől az egyetemi felvételi feltétele lesz a középfokú nyelvvizsga - számolt be róla a Magyar Nemzetnek több iskolaigazgató. A középfokú nyelvvizsga - mint a felsőfokú tanulmányok kötelező feltétele - főleg azokban a középiskolákban jelenthet problémát, amelyeknek az idegen nyelv nem az egyik fő profilja.

https://magyarnemzet.hu/belfold/elonyos-helyzetben-a-ket-tannyelvu-iskolak-tanuloi-6350186/

 

Sok érintettje van az iskolai zaklatásnak

Az általános iskolások tizedét legalább egyszer, három százalékát többször is érte internetes agresszió. Az MTA kutatásáról ezúttal a Magyar Hírlap írt. A rosszindulatú pletykálkodás a gyerekek felénél okozott gondot. A diákok akár nézőként, szemlélődőként is támogathatják az iskolai agressziót.

http://magyarhirlap.hu/cikk/144209/Sok_erintettje_van_aziskolai_zaklatasnak

 

Láthatatlan az iskolákban a nemi alapú diszkrimináció

Nem foglalkoznak eleget az intézményvezetők és a tanárok sem a nemi alapú iskolai erőszakkal, és nem is készítik fel őket erre – így lehetne összefoglalni azt, amit Rédai Dorottya, a CEU szakértője mondott a hvg.hu-nak. Tapasztalatuk szerint a homofób erőszakkal szemben határozott volt a fellépés, de ha fiúk bántottak lányokat, már megjelent az áldozathibáztatás is. A "NEM – iskolai Nemi Esélyegyenlőségi Mutató" projektjük célja, hogy a tanulókat és a pedagógusokat is segítsék a nemi előítéletek felismerésében.

https://hvg.hu/itthon/20190327_A_fiuk_mar_csak_ilyenek_lathatatlan_marad_az_iskolakban_a_nemi_alapu_diszkrimnacio?s=hk

További a témában:

https://index.hu/techtud/2019/03/27/iskolai_bantalmazas_eroszak_zaklatas_szociologia/#

 

Így változott az óvodások száma

A Magyar Nemzet korábban azt írta: a gyermeklétszám növekedett a jogszabályváltozás hatására: míg 2010-ben a hároméves gyermekek 74,1 százalékát helyezték el óvodában, arányuk a 2017/2018-as nevelési évben tíz százalékkal, 84,4 százalékra nőtt. Grafikon mutatja, miként alakult a gyermekek és az óvodai helyek száma 1990 és 2017 között.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190326_ovodasok_es_ovodai_ferohelyek_szama

 

Csaknem 67 milliárd jut katolikus óvodák és bölcsődék építésére

A kormány a következő években mintegy 67 milliárd forintot fordít katolikus óvodák és bölcsődék építésére - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

http://magyarhirlap.hu/cikk/144300/Kozel_67_milliard_forint_jut_katolikus_ovodak_es_bolcsodek_epitesere

 

március 28.

 

Megfékezhető az agresszió – módszerek piros tollal

Nem a hibákat javítják ki pirossal a dolgozatokban, hanem a jó megoldásokat pipálják ki - ilyen apró trükkökkel dolgoznak szemléletváltáson az iskolák, hogy kevesebb legyen a szorongó diák, s így a tanulási zavar vagy az agresszív magatartás előfordulása is. Az iskolások közötti bántalmazás leküzdéséhez ma már országosan elérhető, gyakorlati segítséget jelent az Oktatási Hivatal által koordinált ENABLE program, amelyhez térítésmentes, akkreditált tanári továbbképzés is tartozik. Az iskolapszichológiai ellátás óriási eltéréseket mutat: Budapesten, Csongrádban és Hajdú-Biharban (többnyire a képzőhelyek környékén) nincsenek gondok, de Nógrádban, Fejérben csak egy-két kolléga dolgozik iskolapszichológusként.

https://magyarnemzet.hu/belfold/megfekezheto-az-iskolai-agresszio-6348470/

 

Támogatja a nevelőszülőséget a kormány

A Befogadlak programban Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 40 millió forint értékben nevelőszülői hálózatok és nevelőszülők kapnak eszközöket. A továbbiakban is támogatja a nevelőszülőséget és a gyermekvédelmet a kormányzat - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Szolnokon.

http://magyarhirlap.hu/cikk/144196/Tamogatja_a_neveloszuloseget_es_a_gyermekvedelmet_a_kormany

 

Lezárva: 2019. március 28.