Hírek

Lapszemle 2019. március 22.

Lapszemle 2019. március 22.

PSZ - Heti lapszemle

2019. március 22.

 

Évek óta nagyon sok pénzt kivesznek a pedagógusok zsebéből azzal, hogy nem a növekvő minimálbérhez igazítják fizetésüket - erről is beszélt a PSZ elnöke a Népszavának. A szakképzés újabb átalakításáról az a PSZ véleménye, hogy néhány évente nem lehet átszabni a rendszert. Új országos tagozata van a szakszervezetnek, az ifjúsági. További részletek a lapszemlében.

 

március 14.                                              

             

Haragos felvonulást szervez május 1-jére az MKKSZ

Az MKKSZ haragos felvonulást szervez május 1-jére, hogy a dolgozók kifejezzék elégedetlenségüket. A szakszervezet elnöke, Boros Péterné kérte a munkavállalókat: mutassák meg május 1-jén, hogy ők az ország hajtóereje.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szakszervezet-koztisztviselo-sztrajk-felvonulas.680507.html

 

március 15.

 

A szakképzést nem lehet néhány évenként átalakítani

A 24.hu portálnak Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke és Palotás József, a PSZ szakértője készített elemzést a szakképzés újabb átalakításáról: a szakszervezet szerint adódik a kérdés, hogy ha néhány év elteltével ismét át kell nevezni az iskolatípust, miért nem hozott megfontoltabb döntést a kormány az előző átnevezéskor, illetve mi a garancia arra, hogy vonzóbb lesz a technikum, mint a mostani szakgimnázium.

https://24.hu/belfold/2019/03/15/szakkepzes-technikum-szakgimnazium-szakkozepiskola/

 

Itt a döntés: ötéves technikumban tanulhatnak a diákok

Osztrák mintára, az iparkamarák és a vállalatok kezdeményezésére fejleszti tovább a kormány a szakképzést: a Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakgimnáziumokat ötéves technikumok váltják fel. A szakképző iskolában ösztöndíjat, a duális képzésben munkajövedelmet kaphatnak a diákok, a fiatalok - ismertette Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szakmai szervezetekkel együttműködésben készült stratégia fontosabb elemeit ismertető sajtótájékoztatón.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190314_szakkepzes_atalakitasa_egyetemi_felveteli

 

Bezárják a zánkai táborban működő szakgimnáziumot

Aggódnak a szülők és a Pápai Szakképzési Centrum Egry József Szakgimnázium hallgatói, mert bezárják az iskolát a zánkai tábor felújítása miatt. A Szakképzési Centrum arra törekszik, hogy minden diáknak megfelelő iskolát találjon a régióban. Csakhogy már megtartották a felvételiket, és sok diák csak ezt az egy iskolát jelölte. A szülők annyi garanciát kaptak, hogy az iskola ebben a tanévben zavartalanul működni fog (az egyik híradóban elhangzott: 400 km-rel odébb lévő iskolát is felajánlottak a diákoknak).

https://estiujsag.hu/gazdasag/all-a-bal-bezarjak-a-zankai-taborban-mukodo-szakgimnaziumot

 

március 16.

 

A technikumban oktatók magasabb bért kapnának

A Magyar Hírlap kérdésére a miniszter elmondta: a változások a szakképzésben 2020 őszétől lépnének életbe. A tanárok megbecsülése egyben azt is jelentené, hogy az oktatók magasabb bért kapnának a gimnáziumban tanítóknál.

http://magyarhirlap.hu/cikk/143380/Jovo_osztol_indulhat_a_Szakkepzes_40

 

március 18.

 

Új szakmai tagozattal bővült a PSZ - az Országos Vezetőség jóváhagyta, hogy az ifjúsági tagozat országos tagozatként működjön

A tagozat elnöke Dvorácskó Balázs gyógypedagógus, akinek célja a fiatalok hatékonyabb bevonása a PSZ munkájába. Beszámoló a honlapunkon.

https://pedagogusok.hu/hir/3707/megalakult-a-psz-ifjusagi-tagozata-az-ov-jovahagyta-hogy-orszagos-tagozatkent-mukoedjoen

 

Még néhány napig jelentkezhetnek a pedagógusok a következő minősítésre

Március 31-ig jelentkezhetnek a pedagógusok a 2020-as minősítésre. A szükséges dokumentumok az Oktatási Hivatal honlapján találhatók.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190318_pedagogusok_minositese_minden_informacio#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-03-18

Az Oktatási Hivatal honlapja:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/pedagogusminosites/jelentkeztetes2020

 

Új igazgató a nyíregyházi iskola élén

Palánki Ferenc Debrecen-nyíregyházi megyéspüspök bejelentette: 5 évre megbízza Tormássiné Kapitány Ágothát a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola vezetésével. Ő most intézményvezető-helyettes, július 1-től kezdi meg igazgatói tevékenységét. A jelenlegi vezető, Megyesi Mária nyáron nyugdíjba vonul.

https://szabolcsihir.hu/szerintem/2019/03/uj-igazgato-a-nyiregyhazi-iskola-elen

 

Új megközelítés a nyelvoktatásban

A jegybank azt javasolja, hogy minden gimnáziumi tanulónak legalább egy tantárgyat idegen nyelven kelljen elsajátítani. A tanárok módszertani továbbképzését, a nyelvoktatás óraszámának növelését, az anyanyelvi tanárok oktatásba való fokozott bevonását, valamint angol nyelvű középiskolai felvételit és érettségit szorgalmaz versenyképességi programjában a Magyar Nemzeti Bank.

http://magyarhirlap.hu/cikk/143475/Uj_megkozelites_a_nyelvoktatasban

 

Történelemórák teljes ellátással egymilliárdért - továbbképzés tanároknak

Fejenként több mint 200 ezer forintért képezné tovább a pedagógusokat a Schmidt-féle közalapítvány, kényelmes wellness szállodákban zajlik majd tanfolyam. A főigazgató vezette szervezet most nettó egymilliárd forintot ajánlott fel az „ 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévhez kapcsolódóan pedagógus továbbképzési szolgáltatás és kapcsolódó szolgáltatások” nevű projektre. Egy kft. ötezer pedagógus továbbképzését vállalta.

https://nepszava.hu/3029293_egymilliardbol-turbozna-fel-schmidt-maria-alapitvanya-az-56-rol-szolo-toriorakat

 

Már rendelhető az új történelmi atlasz

Nemrég került forgalomba és már rendelhető az új Képes Történelmi Atlasz (10-16 éveseknek). A teljes tankönyv megtalálható a Nemzeti Köznevelési Portálon is, digitálisan ingyenesen hozzáférhető. A cikk elemzi, milyen újdonságokat hozhat ez a kiadvány.

http://tantrend.hu/hir/terkepek-es-kepek-tortenelem-vilagabol

 

március 19.

 

MNB-javaslatok: alkotói szabadság, több asszisztens és tanító

A tanárok második szakjának megszerzése ingyenes legyen a felsőoktatásban, a pedagógusok 5-10 évenként mehessenek alkotói szabadságra, dolgozzon több tanító és pedagógiai asszisztens az iskolákban, így egy tanórán két szakember is foglalkozhatna a diákokkal - egyebek között ilyen javaslatokkal tenné vonzóbbá a tanári pályát a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank elismeri: „az oktatási színvonal javulását korlátozó tényező, hogy nem áll rendelkezésre elegendő tanár a közoktatásban”. A tanárok számának növelése és rendszeres továbbképzés kellene ahhoz, hogy javuljon az oktatás eredményessége.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190319_MNB_tanari_palya_javaslatok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-03-20

 

További a témában:

Rugalmasabb tantervet vár a jegybank, növelné a pedagógusi hivatást választók számát is

A középiskolában célszerű lenne növelni a fakultációk szerepét, annak érdekében pedig, hogy csökkenjen a lemorzsolódó és a pályaelhagyó diákok száma, biztosítani kell az egyes képzési formák közötti átjárhatóságot az oktatási rendszerben - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank 2019-es Versenyképességi programja. Az MNB arra is kitér: elengedhetetlen a tanárok módszertani, valamint a tananyaggal kapcsolatos rendszeres továbbképzése, a már korábban megkezdett bérfelzárkóztatás folytatásával pedig elérhető, hogy egyre több érettségiző válassza a pedagógusi karrierutat és kevesebb legyen a pályaelhagyó is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/rugalmasabb-tantervet-var-az-mnb-5746331/

 

Kész átverés show - Tényleg akkora siker az életpályamodell?

Rétvári Bence államtitkár szerint óriási siker a 2013-ban bevezetett rendszer, számos gyakorló tanár viszont erősen vitatja ezt, sőt van, aki úgy véli: a rendszer a nímandokat meg a viceházmestereket díjazza.

https://hvg.hu/kultura/20190319_Kesz_atveres_show__Tenyleg_akkora_siker_a_pedagoguseletpalyamodell?s=hk

 

Nyelvvizsga hiányában kizárni a diszlexiás felvételizőket diszkriminatív döntés lenne

A Magyar Pedagógiai Társaság Diszlexiás Gyermekek Fejlesztéséért Szakosztálya is aggodalommal figyeli az egyetemi felvételik rendjében tervezett változást. Mint ismert, 2020-tól nyelvvizsga szükséges a sikeres felvételihez.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20190319_felsooktatas_akadalymentesitese

 

Újra tüntetnek a diákok

Bő egy év után újabb tüntetést szerveznek azok a diákok, akik a tavalyi választást megelőzően többször is a nyilvánosság elé álltak, mindannyiszor oktatási reformokat követelve. Gyetvai Viktor elárulta: április 26-án újra megcélozzák a Kossuth teret, ahol a már korábban megfogalmazott pontjaik mellett tesznek hitet, mindamellett, hogy azt szeretnék elérni: ne vezesse be a kormány 2020-tól a kötelező nyelvvizsga-bizonyítványt a felsőoktatási felvételnél.

http://www.atv.hu/belfold/20190319-ujra-tuntetnek-a-diakok-aprilisban-ezuttal-a-kotelezo-nyelvvizsga-lesz-a-fokuszban/hirkereso

 

Taigetosz-törvény: döntött az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság jogalkotási kötelezettséget állapított meg a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek védelmében közzétett határozatával. Az alkotmány minden gyermek számára alanyi jogként biztosítja a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelmet. Ezért olyan közoktatási szabályrendszerre van szükség, amely képes megfelelni a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek speciális igényeinek - mondta ki az AB.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190319_Alkotmanybirosag_tanulasi_nehezsegekkel_kuzdo_gyermekek

 

Pölöskei Gáborné: az a cél, hogy minden fiatalnak legyen végzettsége

A szakképzés megújításának célja, hogy a gazdaság igényeihez igazítsák az oktatást, másrészt hogy a szülők és a gyerekek valós karrierlehetőséget lássanak a szakmatanulásban. A technikusképzés a mérnökképzés előszobája is lesz, a szakképző iskolákban pedig ténylegesen megszerzik az adott szakma műveléséhez szükséges tudást. Pölöskei Gábornéval, az ITM helyettes államtitkárával az új stratégiáról beszélgetett a Magyar Nemzet. A stratégia része a diákok ösztöndíjának és a műhelyiskoláknak a bevezetése is. A változások a 2020-ban kezdődő tanévtől már érezhetők lesznek. A tankötelezettség korhatára nem szerepel a stratégiában.

https://magyarnemzet.hu/belfold/poloskei-gaborne-az-a-cel-hogy-minden-fiatalnak-legyen-vegzettsege-6101381/

 

Partizánakcióznak a magántankönyv-kiadók

A magánkiadókat összefogó Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete partizánakcióba kezdett. Összeállított egy alternatív tankönyves listát, amelyet elküld az összes általános iskolába, hogy a pedagógusok továbbra is rendelhessenek a tankönyvekből. A kiadványban 881 kiadvány szerepel, március 20-án zárják le, de bővíthető.

https://hvg.hu/itthon/20190319_Tankonyvkiadasi_partizanakcio_alternativ_megrendelolistat_allitottak_ossze_a_magankiadok?s=hk

 

Jogerős a strasbourgi elmarasztalás

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa március 19-én elutasította a kormány fellebbezését abban az ügyben, amelyben a törvényszék első fokon elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190319_tankonyvpiac_Emberi_Jogok_Europai_Birosaga

 

A kormány kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett

A kormány továbbra is kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett, mert a tankönyvek iskolákba, tanulókhoz való eljuttatása átláthatóbb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb és ellenőrzöttebb lett - hangsúlyozta az Emmi, reagálva az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletére.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-kormany-kitart-a-tankonyvellatas-megujult-rendszere-mellett-6134630/

 

március 20.

 

Évi egymillióval is megrövidíthetik a tanárokat

„Sajnos mi nem tudjuk megerősíteni, hogy hatalmas siker lenne a pedagógus életpálya-modell, mint ahogy azt nemrég Rétvári Bence államtitkár közölte. A valóságban nagyon komoly gondok vannak” - nyilatkozta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Szabó Zsuzsa szerint az egyik legnagyobb probléma az óraszámok kérdése: a 22-26 órás felosztásban ugyanannyit keres az a tanár, aki heti 26 tanórát tart meg, mint aki 22-t. Az elnök a PSZ korábban megfogalmazott követeléseiről beszélt - ezek között szerepel a béremelés, az óraszámok csökkentése is.

https://nepszava.hu/3029510_evi-egymillio-forinttal-is-megrovidithetik-a-tanarokat-toltik-a-sztrajkalapot

 

Nagyobb szabadságot adhat a testnevelőknek az új Nemzeti alaptanterv

Szakemberek szerint a mindennapos testnevelés feltételei egyre inkább adottak, a tantervi újítások pedig várhatóan növelik majd az iskolák szabadon felhasználható időkeretét, a tanárok mozgásterét. 2007-ben mintegy 10,5 ezer testnevelő tanár dolgozott az iskolákban, számuk mára csaknem nyolcezerre csökkent, ennél pedig sokkal többre lenne szükség ahhoz, hogy lefedjék a köznevelés igényét.

https://magyarnemzet.hu/belfold/nagyobb-szabadsagot-adhat-a-testnevelo-tanaroknak-az-uj-nat-6017981/

 

Országos turnét indít az MKIK: a szakképzést népszerűsíti május végéig

A roadshow a pályaválasztás előtt álló fiatalokat célozza meg, akik 52 helyszínen - pl. Tiszaújvárosban, Mohácson, Hódmezővásárhelyen és Karcagon - találkozhatnak a Szakmavilág feliratú lila színű kamionnal, amelyben virtuális szemüvegekkel próbálhatják ki magukat a különböző szakmacsoportokban. Az akció idei újdonsága a szülőknek szóló értekezlet.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/03/20/orszagos-roadshow-indul-a-szakkepzes-nepszerusitesere?source=hirkereso

 

Álszent aggodalom a szegregáció miatt

Kiemelt projektben segíti a deszegregációs munkát az Oktatási Hivatal - ez derült ki Rétvári Bence államtitkár parlamenti válaszából.

http://magyarhirlap.hu/cikk/143651/Alszent_aggodalom_a_szegregacio_miatt

 

Továbbképzés: tudatos múzeumhasználat pedagógusoknak

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ ingyenesen igénybe vehető segítséget ad a „Pedagógusok múzeumhasználati és múzeumpedagógiai módszertani alapképzése e-learning formában” című továbbképzés elindításával. Már csak néhány napig lehet jelentkezni!

http://tantrend.hu/hir/ingyenes-akkreditalt-e-learning-kepzes-pedagogusok-tudatos-muzeumhasznalataert

 

„Mikor lesz megint ilyen?”

Tóth Éva pedagógus a nemzetközi szintre emelkedett Be Digitally Aware projekt sikereiről beszélt. Az idei digitális témahét április 8-án kezdődik.

https://moderniskola.hu/2019/03/mikor-lesz-megint-ilyen-interju-toth-eva-pedagogussal-a-nemzetkozi-szintre-emelkedett-be-digitally-aware-projekt-sikereirol/

 

március 21.

 

Munkaügyi vitát kezdeményez az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság a kormánnyal

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményez az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) arra kérve a kormányt, öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét - közölte a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az MTI-vel. A sztrájkbizottság öt pont köré rendezve fogalmazta meg a követeléseikről szóló, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelet, amelyet március 20-án adtak át. A cikk megemlíti, hogy a PSZ is tagja az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságnak.

http://www.atv.hu/belfold/20190321-munkaugyi-vitat-kezdemenyez-az-orszagos-kozszolgalati-sztrajkbizottsag-a-kormannyal/hirkereso

 

Ingyentankönyv mindenkinek - nyitottság a tanárok igényeire

Nyitottak vagyunk arra, hogy még inkább a tanárok igényei szerint alakítsunk a rendszeren, ebbe az irányba mutat a digitális feltöltéseket megkönnyítő Kréta rendszer is. Hiába támadták tehát, az életpályamodell sikeres, bevált, amit a résztvevők több tízezres száma is igazol - mondta Rétvári Bence parlamenti államtitkár, aki beszélt a tankönyvek ingyenességéről és az ezt támadó piacpárti törekvésekről is. „A pedagógusi fizetés a diplomás átlagbér alig hatvan százaléka volt 2010-ben, hét év alatt ez az arány már mintegy hetvenöt százalékra nőtt. Azon dolgozunk, hogy az ország gazdasági teljesítményének növekedésével a jövőben is mindenki egyre többet vihessen haza” - mondta.

http://magyarhirlap.hu/cikk/143754/Ingyentankonyv_mindenkinek

 

Vonzóvá teszik a szakképzést

Vonzóbbá teheti a szakképzést az új, osztrák mintára kialakított oktatási stratégia - mondta az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatornán. A Szakképzés 4.0 stratégia szerint a szakgimnáziumokat ötéves technikumok váltják fel, minden diáknak jár ösztöndíj és a tanult szakmájukat vállalatoknál gyakorolva munkajövedelmet is kapnának majd. Orientációs évet vezetnek be majd, így a bizonytalan diákoknak egy évük lesz eldönteni, milyen szakmunkásképzést válasszanak.

http://gazdasagportal.hu/index.php/iposz-vonzobba-teheti-a-szakkepzest-az-uj-oktatasi-strategia/

 

Veszélyes szakma a pedagógusoké, a gyermekvédelemben dolgozóké is

Ügyfélszolgálatosok, mentők, pszichológusok, gyermekvédelemisek, védőnők, pedagógusok. Ők azok, akik különösen nagy veszélynek vannak kitéve a mindennapokban - mondja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő, aki szerint a veszély oka a legtöbb esetben a konfrontációban keresendő.

http://hirpress.hu/index.php?pg=cikk&id=65273

 

Mindenre felkészül a CEU

Egy lépéssel közelebb került a CEU ahhoz, hogy valóban Budapesten maradhasson. A szavakon túl már papírjuk is van arról, hogy folytathatják a kutatást és az oktatást a magyar fővárosban, de ehhez még a miniszterelnök ígérete és levele nem elég - így foglalható össze a CEU rektorának mondandója, amelyet az egyetemi közösséggel ismertetett.

https://hvg.hu/itthon/20190321_Mindenre_felkeszul_a_CEU__az_egyetemi_kozosseg_elott_beszelt_a_rektor

 

„Ha minket elcsatolnak, az a magyar tudomány Trianonja lesz”

A magyar tudomány szabadsága és a Magyar Tudományos Akadémia egysége mellett rendeztek újabb tüntetést. A demonstrációt az Akadémiai Dolgozók Fóruma szervezte Menet a tudományért címmel. A résztvevők az MTA székháza előtt találkoztak, onnan vonultak a Lánchídon át az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé, hogy tudassák Palkovics László miniszterrel, őket nem lehet zsarolással megfélemlíteni.

https://168ora.hu/itthon/ha-minket-elcsatolnak-az-a-magyar-tudomany-trianonja-lesz-165231

 

március 22.

 

Egy tantárgy idegen nyelven a gimnáziumban?

Legyen gyakorlatiasabb a nyelvoktatás, államilag támogassák a tanítási idő utáni nyelvtanulási lehetőségeket, és a nem két tanítási nyelvű iskolákban is lehessen idegen nyelven érettségizni a különböző tárgyakból. Egyebek között ez áll a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképességi programjának oktatási részében. Az MNB azt is javasolja, minden közoktatási intézményben oktassanak idegen nyelven különböző tantárgyakat. Ezt célszerű lenne engedélyhez kötni, ugyanakkor érdemes lenne extra finanszírozást biztosítani a programban részt vevő iskoláknak.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/20190318_MNB_javaslatok_nyelvoktatas#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-03-22

 

Újra tüntetnek a diákok

Bő egy év után újabb tüntetést szerveznek azok a diákok, akik a tavalyi választást megelőzően többször is a nyilvánosság elé álltak, mindannyiszor oktatási reformokat követelve. Gyetvai Viktor jelezte: április 26-án újra megcélozzák a Kossuth teret, ahol a már korábban megfogalmazott pontjaik mellett tesznek hitet, mindamellett, hogy azt szeretnék elérni: ne írja elő a kormány 2020-tól a kötelező nyelvvizsgát a felsőoktatási felvételhez.

http://www.atv.hu/belfold/20190319-ujra-tuntetnek-a-diakok-aprilisban-ezuttal-a-kotelezo-nyelvvizsga-lesz-a-fokuszban/hirkereso

 

Alig 9 ezer diák tanul építőipari szakmát

Harmincezer építőipari szakmunkásra lenne szükség, de annyira kevesen tanulják a szakmát, hogy nem oldja meg a munkaerőhiányt. Azt javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, hogy a kormány hozzon létre gyakorlati képzőközpontokat a nagyobb régiókban.

https://www.hrportal.hu/hr/alig-9-ezer-diak-tanul-epitoipari-szakmat-20190322.html

 

Minden harmadik iskolakezdő roma származású családban él

Minden harmadik iskolakezdő gyermek roma származású családban él Magyarországon - ez egy váci konferencián hangzott el. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola témanapján Beer Miklós váci püspök azt mondta: egyre sürgetőbb felkészíteni a pedagógusokat a roma kultúrájú diákokkal való törődésre.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/minden-harmadik-iskolakezdo-gyermek-roma-szarmazasu-2478638?utm_source=feed&utm_medium=rss

 

Ne iskolát, tanítót válasszanak a szülők

Pár hét, és el kell dönteniük a családoknak, melyik általános iskolát választják a gyermeküknek. Az ADHD-s gyereket nevelő szülőknek talán még nehezebb a dolguk, mint másoknak.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20190322/adhd-iskola-oktatas/

 

Javaslatok az iskolai erőszak megfékezésére

A pedagógusok részéről óriási igény van arra, hogy a konfliktuskezelésben az iskolai erőszak megelőzésében kapjanak szakmai segítséget - hívta fel a figyelmet Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese. Jelezte: minden második gyermek elszenved vagy verbális, vagy tettlegességig fajuló erőszakot az iskolában, éppen ezért a párt úgy véli, sokkal több forrást kell biztosítani az iskolai erőszak megfékezésére.

https://www.echotv.hu/hirek/2019/03/22/a-mi-hazank-javaslatai-az-iskolai-eroszak-megfekezese-erdekeben