Hírek

Heti lapszemle 2019. március 8.

Heti lapszemle 2019. március 8.

PSZ - Heti lapszemle

2019. március 8.

 

Akció- és sztrájkalap létrehozását javasolja a PSZ Országos Vezetősége a következő kongresszusnak: 50 millió forintos kerettel jönne létre az alap. A PSZ alelnökei a szakképzés újbóli átalakításának tervéről, illetve a minap megjelent versenyképességi program oktatást is érintő fejezeteiről nyilatkoztak. További részletek a lapszemében.

 

február 28.

 

A PSZ Fejér Megyei Szervezete a 100 éves évfordulóra emlékezett

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a PSZ. Ebből az alkalomból ünnepi ülést tartott a PSZ Fejér Megyei Szervezete 2019. február 28-án a budapesti székházban. A megyei elnök, Jámbor Ferencné idézte a múltat: bár a PSZ jogelődje 1918 decemberében alakult meg, a megyei szervezet csak 1945 őszén. Az országos elnök és az alelnökök aktuális érdekvédelmi tudnivalókról, feladatokról beszéltek.

https://pedagogusok.hu/hir/3697/a-psz-fejer-megyei-szervezete-is-a-multra-emlekezett

 

március 1.

 

Pozitív kommunikáció Kecskeméten, a piaristáknál

A kecskeméti Piarista Iskolában egy éve coachok dolgoznak a gyerekekkel. Az iskola vezetése így próbálja kezelni a figyelemzavart, a tanulási problémákat és az agresszív viselkedést. Már vannak eredmények: volt, ahol mérhetően nőtt a tanulmányi átlag.

https://forbes.hu/legyel-jobb/bevittek-a-coachingot-es-a-pozitiv-kommunikaciot-az-iskolaba-nott-a-tanulmanyi-atlag/

 

 

március 2.

Egyéni képességekre fókuszál az új módszertan

Tanulni élmény! ez a mottója annak a Komplex alapprogramnak, amelyet az egri Eszterházy Károly Egyetem irányításával a hazai tanárképző egyetemek, valamint az Oktatási Hivatal dolgoz ki az oktatási államtitkárság felkérésére. A differenciált oktatáson alapuló módszertant a 2017/18-as tanévtől 2020 szeptemberéig várhatóan 1500 alapfokú oktatási intézmény vezeti be, első körben 1–4. évfolyamokon, majd a későbbiekben, felmenő rendszerben, az 5–8. évfolyamokon is.

http://orientpress.hu/cikk/2019-03-02_az-egyeni-kepessegekre-fokuszal-az-uj-modszertan

 

március 3.

 

Egy debreceni iskola lett a legjobb

A fővárosban, a Benczúr Ház dísztermében adták át a Családháló díjakat. Az elmúlt esztendő legjobb általános iskolája a szavazatok és a Családháló szervezet döntése értelmében a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola lett.

http://www.dehir.hu/debrecen/csaladhalo-dijatadas-a-debreceni-vorosmarty-lett-a-legjobb-altalanos-iskola/2019/03/03/

 

március 4.

 

Akció- és sztrájkalap létrehozását javasolja a PSZ Országos Vezetősége a következő kongresszusnak

Az Országos Vezetőség azt javasolja a következő kongresszusnak, hogy 50 millió forintos kerettel jöjjön létre az alap - a testület 2019. március 4-én, Budapesten tartott ülésén határozott így.

https://pedagogusok.hu/hir/3698/a-psz-akcio-es-sztrajkalap-letrehozasat-kezdemenyezi

 

Jól hangzik, hogy felvételi nélkül lehet egyetemre menni, de koppanás lehet a vége - A PSZ alelnöke a szakképzés új koncepciójáról

Csábítónak tűnik a lehetőség, hogy a szakgimnáziumban végzett diákok ne a teljes érettségi, hanem csak a szakmai vizsga eredménye alapján kerüljenek be a felsőoktatásba, de az érintettekkel beszélve úgy tűnik: ennek számtalan buktatója lehet - írta a hvg.hu. A portálnak nyilatkozott a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor is, aki a Szakképzési Innovációs Tanács január közepi plenáris ülésén végighallgatta a koncepció kivonatát, de a nyelvvizsga-követelményről, illetve a kétszintű érettségi és a felvételi rendszer megváltoztatásáról egy szót sem szólt Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár. Az alelnök szerint a névváltoztatás puszta szómágia (a szakgimnáziumok technikumok lennének), nagy kérdés, mikortól akarja a kormány ezt bevezetni.

https://hvg.hu/itthon/20190304_felveteli_technikum_itm_szakkepzes

 

Kevesebben tanulhatnak tovább a nyelvvizsga miatt

Tavaly 75 ezren nyertek felvételt felsőoktatási intézménybe, 30 százalékuknak nem volt nyelvvizsgája. Kérdés, sikerül-e egy év alatt ennyivel több nyelvvizsgát letenni az érettségiig. A követelmény szükségszerűségét oktatási szakértők elismerik, a felsőoktatásba felvett diákok számának visszaesésére azonban többen is számítanak, mert önmagában a gimnáziumi óra nem elég a nyelvvizsgához. Petróczi Gábor oktatási szakértő, a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium igazgatója mondta el véleményét.

https://novekedes.hu/interju/ennyivel-kevesebben-tanulhatnak-tovabb-a-nyelvvizsga-hianya-miatt

 

A tisztelet kultúráját szeretnénk megerősíteni - Interjú Simicskó Istvánnal a hazafias és honvédelmi nevelésről

Mi a különbség a patriotizmus és a nacionalizmus között? Hogyan lehet hazaszeretetre nevelni egy óvodást? Kell-e vigyázzmenetet tanítani egy középiskolásnak? A hazafias és honvédelmi nevelés jövőjéről beszélgetett a moderniskola.hu Simicskó István kormánybiztossal. Elmondta: figyelemmel kíséri az új Nemzeti alaptanterv elkészültét. Szerinte az általános és a középiskolai oktatásban a hazaszeretet érzését kellene erősíteni, a felsőoktatásban pedig - erre épülve - már sokkal könnyebb lehetne konkrét katonai honvédelmi ismereteket átadni az érdeklődő fiataloknak.

https://moderniskola.hu/2019/03/a-tisztelet-kulturajat-szeretnenk-megerositeni-interju-dr-simicsko-istvannal-a-hazafias-es-honvedelmi-nevelesrol/

 

Mindenkié lehet a csobánkai iskola

A harmadik első osztály kezdi meg a tanévet ősszel a hányatott sorsú csobánkai iskolában, Pest megyében.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ha-jol-csinaljak-vegre-mindenkie-lehet-a-csobankai-iskola/

 

Kutyával könnyebb a tanulás

A kiskunhalasi iskola harmadikosainak osztályfőnöke, Horváth Eszter pedagógiai eszköztárát színesítette: terápiás kutyával is segíti a gyerekeket a tananyag elsajátításában. Az eb jelenléte motiválja a gyerekeket az órán, fejleszti az osztályközösséget és mélyebb ismeretátadást tesz lehetővé. Mielőtt azonban a gyerekek közé mehetett, szigorú követelményeknek kellett megfelelnie.

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kutyaval-a-tanulas-is-konnyebb-galeria-1777198/

 

Gondolatok az egyik legfontosabb tanári eszközről

Ha képzeletünkben feldereng a „jó tanár” víziója, akkor az egyik tulajdonság, amelyet szinte mindenki említ, az a következetesség. Könnyű következetesnek lenni manapság?

http://tantrend.hu/hir/gondolatok-az-egyik-legfontosabb-tanari-eszkozrol

 

Fekete pedagógia - vannak mérgező tanárok

A gyerekek közötti iskolai bántalmazásról sok szó esik. Arról azonban ritkábban beszélünk, milyen mértékben járulnak hozzá egy diák személyiségének rombolásához az iskola dolgozói, tanárai. A fekete pedagógia elnevezés a nevelő-oktató munkában átélt negatív élményeket foglalja magában, amelyek egy életre szóló sebet ejtenek a tanuló önbecsülésén, önbizalmán. A cikk szerint egyes tanároknál a fizikai erőszak helyét a verbális bántalmazás vette át.

https://www.life.hu/csalad/20190228-fekete-pedagogia-mergezo-tanarok-ami-egy-eletre-megnyomorit.html?utm_source=hirkereso

 

Már lehet nevezni egy rangos díjra

Idén csaknem kétszeresére nő az Ericsson-díjért járó támogatás. Március 21-ig lehet ajánlani természettudományos tárgyakat oktató pedagógusokat.

http://tantrend.hu/hir/mar-lehet-nevezni-tanarokat-22-alkalommal-atadasra-kerulo-rangos-pedagogus-dijra

 

Népszerű paródia az oktatásról: „a tanterv trágya, nem szereti senki”

Az oktatásról szól a népszerű youtuberek, Pamkutyáék legújabb paródiája. A videót már több mint másfél millióan látták, talán nem véletlenül.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190304_Pamkutya_parodia

 

Nagy Blanka - nem jogerősen - pert nyert a kormánypárti Origó ellen

Megnyerte az Origó ellen indított sajtópert Nagy Blanka, akit a hírportál a többi kormányoldali médiával közösen próbált lejáratni azzal, hogy több tárgyból is bukásra áll - tudta meg a hvg.hu a diáklány ügyvédjétől az ítélethirdetés után. Az Origó annyira nem tudta bizonyítani igazát, hogy azt indítványozta: tanúskodjanak Nagy Blanka szülei és osztályfőnöke, amit a törvényszék szükségtelennek talált, hiszen a diáklány bizonyítványaiból kiderült, hazudtak róla. Az ítélet nem jogerős.

https://hvg.hu/itthon/20190304_Nagy_Blankanek_adott_igazat_a_birosag_elbukta_a_pert_az_Origo

 

március 5.

 

Érzékelhető az elvándorlás - aggódnak a zuglói óvodák vezetői

Bérfeszültség, megszorítások, a cafetéria átalakítása is rossz irányú folyamatokhoz vezetett Zuglóban: 24 óvoda levélben fordult az önkormányzathoz. A terület már most sem vonzó a fiatal munkavállalóknak: a jobb megélhetés miatt többen távoznak a pályáról. A portál írt a bérfeszültségről: a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben dolgozó szakmunkás többet keres, mint egy főiskolát végzett gyakornok óvodapedagógus, mert az előbbi kap még 7 százaléknyi bérkiegészítést a garantált bérminimumra. Az óvodai közalkalmazottak nem kapnak sem önkormányzati, sem területi pótlékot.

https://hvg.hu/itthon/20190305_Erzekelheto_az_elvandorlas__aggodnak_a_zugloi_ovodak_vezetoi

 

Sok gyereket a szakemberhiány miatt nem tudnak ellátni

A legtöbb óvodának és iskolának van pszichológus státusza, azonban sok esetben munkaerőhiány miatt nincsenek betöltve a pozíciók, így a gyerekek gyakran ellátatlanul maradnak - mondta a VG.hu-nak Nagy-Kálmánczhelyi Orsolya, klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus. A másik jelentős probléma, hogy sok esetben 450 gyerekre jut egy iskolapszichológus. A magatartászavarok leggyakrabban az első közösségbe kerülésnél mutatkoznak meg.

https://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/sok-gyereket-a-munkaerohiany-miatt-nem-tudnak-ellatni-1387381/

 

Dolgozik a főigazgatóból lett kancellár: szakképzési feladatok Debrecenben

Márciustól Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum eddigi főigazgatója tölti be a kancellári posztot. Legfontosabb feladata az lesz, hogy menedzserként megteremtse az oktatás ideális feltételeit. A Debreceni Szakképzési Centrumban 2015-ös létrehozása óta a tanulói létszám 7500-ról 10 ezerre nőtt, a költségvetés pedig 4,5 milliárdról 8,5 milliárdra emelkedett. A kancellár sajtótájékoztatón ismertette terveit.

http://www.dehir.hu/debrecen/a-celokrol-es-a-feladatokrol-beszelt-a-debreceni-szakkepzesi-centrum-kancellarja/2019/03/05/

 

Nem szűnnek meg, csak átalakulnak a Gyermekfalvak

Az SOS Gyermekfalvak közleményt adott ki, hangsúlyozva: a szervezet nem szűnik meg, ugyanakkor a jövőben fontos szakmai átalakuláson megy keresztül. Az Index előzőleg a megszűnésről írt cikket.

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20190305/sos-gyermekfalvak-atalakulas-neveloszulok/

 

Index: megszűnhetnek az SOS Gyermekfalvak, integrált otthonokba kerülhetnek a gyerekek

Nem cáfolta, lényegében meg is erősítette Rétvári Bence, hogy megszűnik az SOS Gyermekfalvak külföldi finanszírozása, ezért ez a gyermek- és családsegítő modell befejezheti működését Magyarországon, de legalábbis teljesen átalakul. A parlamenti államtitkár erről egy képviselő kérdésére írt, kiemelve, hogy tárgyalnak az SOS Gyermekfalvak 2019-es működéséről. A jövőről az államtitkár nem kívánt tájékoztatást adni, szerinte az az alapítvány dolga.

https://index.hu/belfold/2019/03/05/megszunhetnek_az_sos_gyermekfalvak_integralt_lakootthonokba_kerulnek_a_gyerekek/

 

Patkánymérges cigi a gyermekotthonban

Lesújtó jelentést közölt az ombudsman arról az otthonról, ahová a fóti Gyermekváros lakóit is vinnék. A gondozottak leginkább a patkányméreggel cseppentett dohányból sodort cigarettát szívják, amellyel akár naponta „kiütik” magukat - mondta a Zalaegerszegi Gyermekotthon egyik illetékese a legutóbbi helyszíni vizsgálat közben az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala egyik munkatársának, aki az otthonban lakó gyerekek droghasználatáról érdeklődött. Az AJBH legutóbb 2016-ban vizsgálódott Zalaegerszegen, s már akkor számos visszásságra felhívta a figyelmet. A helyzet azóta nem sokat javult a Népszava cikke szerint.

https://nepszava.hu/3027739_patkanymerges-cigivel-utik-ki-magukat-a-gyerekek-a-zalaegerszegi-gyermekotthonban

További a témában:

https://168ora.hu/itthon/hiaba-figyelmeztetett-az-ombudsman-meg-mindig-nincs-rendben-minden-a-zalaegerszegi-gyermekotthonban-164487

 

Nagyon vigyázzunk a gyerekeinkre!

Egy budapesti iskolába jár az a tizenéves lány, akinek édesapja megkereste a Magyar Nemzetet, hogy saját példájukon keresztül érzékeltesse: milyen veszélynek vannak kitéve gyermekeink a drog, az alkohol és a cigaretta miatt. Az apa azt mondja: nem igaz, hogy az „utcagyerek-szindróma”, a rossz családi háttér miatt kerülnek veszélybe a 12-17 éves gyerekek. „Fel kell hívnom a szülők, a pedagógusok, az önkormányzatok, a hatóság figyelmét arra, hogy mi folyik a gyerekek körében. Egyes dohányboltokban, üzletekben felár ellenében gyermek- és fiatalkorúaknak is kiadják a cigarettát, az alkoholt, amit aztán közterületen fogyasztanak el.”

https://magyarnemzet.hu/belfold/nagyon-vigyazzunk-a-gyerekeinkre-5300768/

 

Mi foglalkoztatja a jövő pedagógusait?

Oktatást érintő változás, hogy a pedagógiához kapcsolódó tudományterületek nagyobb hangsúlyt kapnak az oktatási programok kidolgozásában, ahogy ezt Csépe Valéria pszichológus, az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjának professzora is megemlítette. Megváltozik-e egy tanár szerepe, ha lemondunk az oktatással kapcsolatos mítoszokról, ha számolunk azzal, hogy ma már olcsón és gyorsan lehet hozzájutni az információhoz? A lehetséges változások közé tartozik az is, hogy a civil társadalmat jobban integráljuk a neveléssel kapcsolatos munkába.  A Gólya Közösségi Ház és Szövetkezeti Presszó adott helyet az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium által szervezett konferenciának.

https://qubit.hu/2019/03/05/tudomanyos-diskurzus-a-romkocsmaban-mi-foglalkoztatja-a-jovo-pedagogusait

 

Szülők mesélnek az iskolaválasztás tapasztalatairól

A mai szülők gyerekkorában még praktikus szempontokat vettek figyelembe az iskolaválasztásnál: vagy a legközelebbi körzeti iskolába ment valaki, vagy  a szülő munkahelyéhez közelibe. Persze már akkor is voltak, akik a jó gimnáziumok miatt felsőben elvitték máshova a gyereküket, de nem ez volt a jellemző. Ma minden bonyolultabb, sokkal nehezebb az iskolaválasztás.

https://www.nlcafe.hu/csalad/20190305/iskola-beiratkozas-felveteli-gyerek-marketing/

 

A Facebook nem érdekes a tizenéveseknek

A magyar tizenévesek körében a közösségi médiumok közül csak az ötödik legnépszerűbb a Facebook - ez derült ki a tinédzserek szokásait feltáró felmérésből. Nem arról van szó, hogy a fiatalok elmenekülnének szüleik elől, csupán arról, hogy az ottani aktivitásukat azokra a tartalmakra korlátozzák, amelyeket a család idősebb tagjai előtt is hajlandók vállalni, miközben kialakították saját új tereiket. A mostani tizenévesek felnőve sokkal nagyobb kapcsolati tőkét hozhatnak magukkal, mint az előző generációk bármelyike.

https://168ora.hu/eletmod/a-dobogora-sem-fer-fel-a-facebook-a-tinedzsereknel-164522

 

Vagyonkezelésre is létrehozható alapítvány

A parlament elfogadta az igazságügyi miniszter által beterjesztett, a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatot. Közérdekű célra is létre lehet hozni ilyen alapítványt. Közérdekű cél a nevelési-oktatási, kutatási, felsőoktatási, egészségügyi, karitatív, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális vagy sporttevékenységek finanszírozása, támogatása, ilyen tevékenységet ellátó intézmények fenntartása és működtetése.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/dontott-a-parlament-vagyonkezelesre-is-letrehozhato-alapitvany/

 

Leépítések az ELTE-n: nem a minőség számít

Az ország egyik legjobb egyetemi karán nem a minőség számít, hanem az, mely oktatók elbocsátásával lehet a lehető legtöbb pénzt megspórolni - nyilatkozta a Népszavának az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának egyik munkatársa az intézményben éppen zajló elbocsátásokról.

https://nepszava.hu/3027735_leepitesek-az-elte-n-nem-a-minoseg-szamit

 

A közszolgák érdekvédőit támadja a kormánymédia - az MKKSZ visszautasította a kormánylap állításait

Nyilatkozatban utasította vissza a közszférában sztrájkot szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete a Magyar Nemzetben „Gond volt Borosnéék gazdálkodásával” címmel megjelent, pénzügyi elszámolásukat kritizáló írás állításait. Boros Péterné úgy látja: a cikk alkalmas a közvélemény és az MKKSZ tagságának megtévesztésére, kifejezetten szakszervezetellenes hangulatot kelt. Az sem lehet véletlen, hogy épp a március 14-re meghirdetett köztisztviselői és szociális ágazati sztrájk legfőbb szervezője ellen irányul, és nem ejt szót a béremelésekből 11 éve kimaradó alkalmazottak helyzetéről, sem pedig a kormány tárgyalásokat elodázó magatartásáról - hangsúlyozta az elnök.

https://nepszava.hu/3027756_a-kozszolgak-erdekvedoit-tamadja-a-kormanymedia

 

Szakszervezeti akciók: mire jutottak?

Megerősödtek a munkavállalók: van, ahol már a sztrájkfenyegetés is elég volt a béremeléshez, akadt, ahol le kellett állni a munkával, de a tárgyalásos megoldásra is van példa. Máshol nem működik a nyomásgyakorlás. Körkép a portálokon:

https://hvg.hu/gazdasag/20190305_szakszervezetek_sztrajkok

További a témában:

http://www.atv.hu/belfold/20190306-sztrajkhangulat-amig-no-a-gazdasag-egyre-tobb-lehet-a-munkabeszuntetes/hirkereso

 

március 6.

 

Egyre biztosabb a felső tagozatok összevonása - A PSZ véleménye a cikkben

A minap közzétett versenyképességi program a szétaprózódott felső tagozatok 2022-től induló összevonásával számol, addigra már az iskolabusz-hálózat is működhet. Szakértők szerint 120 tanuló alatt nem gazdaságos egy iskolát fönntartani, kérdés, a kormány hol húzza meg a határt. A hvg.hu mások mellett megkérdezte a PSZ alelnökét is. Totyik Tamás szerint helyi szinten várható tiltakozás a felső tagozatok bezárása miatt, épp emiatt úgy gondolja, a Fidesz nem áll elő a tervekkel az önkormányzati választásokig. Azt mondja, az új Nemzeti alaptanterv felvetette a 0. évfolyam bevezetését, a felsők összevonásával lesz is hozzá üres osztályterem. A Pedagógusok Szakszervezete csak olyan megoldást fogad el, amelyben a gyerekek érdekei nem sérülnek, az átalakítás miatt nem rúgnak ki tanárokat, és a kistelepülések társadalma sem épül még lejjebb.

https://hvg.hu/itthon/20190306_felso_tagozat_osszevonas_varga_palkovics

 

„Magasabb fizetésért eladó vagyok” - A 168 óra cikke a pedagógusok megalázó helyzetéről

„Döbbenetes idézetek támasztják alá, hogy a csekély jövedelem, a tanszabadság megsértése és a túlórák mekkora szerepet játszanak az egyre nyomasztóbb pedagógushiányban. Bekukkantottunk egy zárt közösségi csoport mindennapjaiba. A tanárokból ömlik a panasz” - írta a 168 óra. A cikk idézte Varga Júliát, az MTA közgazdász kutatóját, aki több tanulmányában is jelezte: „A pályaelhagyási döntésekben meghatározó szerepe van a kereseteknek, a pedagógusok relatív kereseti helyzetének tartós javítására lenne ahhoz szükség, hogy meggátolható legyen a tanári minőség romlása.”

A cikk elkészüléséhez a PSZ is segítséget nyújtott.

https://168ora.hu/itthon/joval-magasabb-fizetesert-elado-vagyok-palyaelhagyo-pedagogusok-panaszai-164529?fbclid=IwAR3jcUe7If-mWvfrMElOZpMWHhH6CJOE5zrCCMmKHwUmKL7YLrauFnp96rI

 

Lehetetlen elvárás a kötelező nyelvvizsga - Magyar szakos tanít angolt…

Már a középiskolában behozhatatlan hátrányba kerülnek a kistelepüléseken tanulók: a tanár- és eszközhiány miatt ugyanis szinte esélyük sincs arra, hogy nyelvvizsgát szerezzenek az érettségiig. E nélkül viszont nem kezdhetik el az egyetemet. Egy életszagú példa a cikkből: „Nálunk jelenleg egy magyar szakos kolléga tartja az angolórákat, van középfokú nyelvvizsgája, azaz több a semminél, de hivatalosan így nem taníthatna. Pedig próbálkoztunk, a legutóbbi közgyűlési döntés fizetés-kiegészítésnek havi nyolcvanezer forintot szavazott meg képesített nyelvtanári pótlékra, de így sem jön hozzánk senki. Korábban pedig előfordult, hogy három év alatt négy tanár tanította a gyerekeket. El lehet képzelni, mennyire hatékonyan.”

https://nepszava.hu/3027827_lehetetlen-elvaras-a-kotelezo-nyelvvizsga

 

Segítség pénzügyi módszertanhoz

Február 25. és március 1. között tartották az ötödik jubileumát ünneplő PÉNZ7, azaz Pénzügyi és vállalkozói témahetet. A rendhagyó tanórák megtartásához a pedagógusok számára számos segítség állt rendelkezésre, módszertani ötleteket is meríthettek a Pénziránytű Alapítvány vezetésével kidolgozott óravázlatokból. Az idei rendhagyó pénzügyi tanórák fő üzenete, hogy mindig tegyünk félre, legyen megtakarításunk, válasszunk a céljainknak megfelelő megtakarítási, befektetési formát.

http://tantrend.hu/hir/modszertani-kultura-fejlesztesere-kivalo-penz7

 

Iskolaérettség: lemaradhat, aki korán kezdi az iskolát

A szakértő szerint azok, akik úgy kezdik meg az iskolát, hogy nem megfelelő a koncentrációképességük és a teherbírásuk, hamar elfáradnak, emiatt nem tudnak odafigyelni a pedagógusra. Éppen ezért nem szabad sürgetni az iskolakezdést, egy év is sokat segíthet a gyermeknek. Szakács Adrienn szakpszichológus az M1 aktuális csatornán nyilatkozott.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190306_iskolaerettseg

 

Ötletes módszerrel erősítik az osztályközösséget Székesfehérváron

A székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium egyik tanára a közösségi oldalon számolt be róla: osztálya tagjai elhatározták, hogy jobban megismerik egymást. Ezért minden nap másik osztálytársuk mellé ülnek, aznap az órákon kívüli időt is együtt töltik.

https://www.nlcafe.hu/eletmod/20190306/gimnazium-osztalykozosseg-ismerkedes-diakok-szekesfehervar/

 

Pályaorientációs és szakképzési börzét tartottak Budapesten

A fővárosban 5 szakképzési centrum, 62 szakképző intézménye működik, ezek döntő többsége bemutatkozott a „Tanulj SzakMÁt!” elnevezésű Pályaorientációs és Szakképzési Börzén. A diákok 200 szakmával ismerkedhettek meg, a délelőtti programban többek között Hajas László mesterfodrász, Bede Róbert sztárséf és Szujó Zoltán sportriporter is beszélt pályaválasztásának történetéről. A rendezvényre a diákokon kívül szülőket, pedagógusokat is vártak.

http://orientpress.hu/cikk/2019-03-06_negyedik-alkalommal-szerveztek-meg-a-tanulj-szakmat-borzet

 

Pályázat diákoknak

Már lehet pályázni a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2018” címre. A pályázatokat március 28-án éjfélig kell leadni.

http://eduline.hu/felsooktatas/20190306_jo_tanulo_jo_sportolo_cim_palyazat

 

Lépést vétett a konzervatív értelmiség - vita az MTA átalakításáról

A minisztériumi bürokraták döntsék el, milyen tudományos kutatások induljanak Magyarországon vagy a tudósok? - tette fel a kérdést Győrffy Dóra, a konzervatív értelmiségiekből álló Eötvös Csoport tagja a szervezet rendezvényén, melynek fókuszában ezúttal a tudománypolitika, s különösen a Magyar Tudományos Akadémia tervezett átalakítása állt. Elhangzott egy idézet Deák Ferenctől: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges.”  

https://nepszava.hu/3028073_lepest-vetett-a-konzervativ-ertelmiseg-vita-az-mta-atalakitasarol

 

Hírzárlat az akadémián

Az MTA dolgozói között komoly feszültséget okoz az információhiány. Nincs hivatalos tájékoztatás, hogy mire számíthat az ötezer dolgozó, milyen forrásból kapnak áprilistól fizetést.

https://168ora.hu/itthon/hirzarlat-van-a-magyar-tudomanyos-akademian-semmi-sem-szivaroghat-ki-164564

 

március 7.

 

Kásler Miklós: 2020-ra minden diák ingyen kap majd könyvet

2020-ra minden alap- és középfokú képzésben részt vevő, valamint az első szakképesítését megszerző tanuló ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez - közölte az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatornán. A támogatás célja a családok tehermentesítése, az esélyegyenlőség biztosítása, a minőségi tankönyvellátás, amely megfelel a 21. század kihívásainak.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190307_Kasler_2020ra_minden_diak_ingyen_kapja_majd_a_tankonyveket

 

Bejelentés: ösztöndíj a szakképzésben

A kormány ösztöndíjat kíván adni azoknak a szakképzésben részt vevő diákoknak, akik a szakma mellé érettségit is szeretnének, ennek havi összege 30 ezer forint lehet, alanyi jogon járhat - jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Erről az összefoglalóban lehet olvasni.

https://infostart.hu/belfold/2019/03/07/negy-csaladvedelmi-kedvezmeny-juliustol-el-a-kormanyinfo-nagy-bejelentesei

 

Átadták a Szakképzési Díjakat

Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által alapított Szakképzési Díj elismeréseit Budapesten. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a társadalom továbblépési lehetőségként tekint a szakképzésre, amelyet érdemes fejleszteni. Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára jelezte: a gazdaság számára fontos szakképzett munkaerőből hiány van. A tárca a partnerekkel közösen fejleszti a szakképzést.

https://magyarnemzet.hu/belfold/atadtak-a-szakkepzesi-dij-elismereseket-5434829/

 

Egymilliárdos fejlesztés Szegeden

Nincs olyan szakközépiskola, amely nem korszerűsödik Szegeden, csaknem egymilliárd forintból újítják fel az intézményeket.

https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/egymilliardbol_fejlesztik_szeged_osszes_szakkepzesi_intezmenyet/2590448/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

 

A Hipersuli minden pedagógusnak elérhető: 30 kreditpontot ér

A HiperSuli digitális oktatási program mostantól az állam által akkreditált tanárképzésként érhető el minden pedagógus számára - közölte a Telenor Magyarország az MTI-vel. A programot 2019 januárjában az Oktatási Hivatal hagyta jóvá, így megnyílt a lehetőség a hivatalos, akkreditált tanárképzések előtt is bármely pedagógus számára. A képzés 30 órás program, amelyet 3 napra elosztva tartanak a szakemberek. Sikeres teljesítése 30 kreditpontot jelent a pedagógusoknak.

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/A-HiperSuli-most-mar-minden-pedagogusnak-elerheto/8053/

 

Lemorzsolódás és szegregáció

Tovább romlott a korai iskolaelhagyók aránya 2017-ben, már 12,5 százaléknyi fiatalt érint - derült ki az Eurostat januárban közzétett adataiból. A roma fiatalok körében 3 év alatt 57-ről 63 százalékra növekedett a lemorzsolódás aránya. Az LMP képviselője szerint - ha nem is tudatosan - több helyen is jelen van a szegregáció. A Jobbik jelezte: a családi háttér nagyon meghatározza az iskolai előmenetelt.

https://alfahir.hu/2019/03/07/korai_iskolaelhagyok_kozoktatas_oktatas_ander_balazs_kanasz_nagy_mate

 

Saját oktatási ellenreformját készül eltörölni a kormány

2010 után minden progresszív oktatási elképzelést, tanulmányt, szakkifejezést igyekezett kiradírozni az Orbán-kormány. Most a versenyképességre hivatkozva kiradírozná a radírozást. A munkaalapú társadalom helyett tudásalapú társadalom lett a jelszó. Balla István cikke.

https://hvg.hu/elet/20190307_Sajat_oktatasi_ellenreformjat_keszul_eltorolni_a_kormany#rss

 

Kizsigerelik az egyetemekről elcsábított diákokat a cégek

A munkaerőhiány az egyetemeken is érződik: főként informatikai és gazdasági szakokon figyelhető meg, hogy egy jól fizető állásért a hallgatók már az alapszakot sem fejezik be, inkább elmennek dolgozni. Nem tudni, hány hallgatót érint a jelenség, mivel kevés egyetem elemzi külön a lemorzsolódás okait. Egyébként is egyre több egyetemista dolgozik tanulás mellett, főleg a szegényebbek. Probléma lehet, hogy jellemzően rutinszerű, képzettséget nem igénylő munkakörökben tudnak elhelyezkedni. Ezzel is a munkáltatók járnak jól, mert könnyen és olcsón foglalkoztatható munkaerőhöz jutnak.

https://444.hu/2019/03/07/kizsigerelik-az-egyetemekrol-elcsabitott-diakokat-a-cegek

 

Petíciót indítottak az egyik budapesti középiskolai kollégiumért

Petíciót indítottak diákok a fővárosi, 14. kerületi József Attila Középiskolai Kollégiumért, amelyet másik épületbe költöztetne a tankerület. A kollégisták szerint az új épületben kevesebb diákot tudnának fogadni, ráadásul „nem folytatódhatna olyan színvonalon a közösségteremtő munka, mint eddig”. A petíciót már több mint kétezren írták alá.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190307_Jozsef_Attila_Kollegium_peticio

 

Végleg kiűznék a fóti gyermekotthon lakóit

Bátori Zsolt főigazgató (a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság korábbi vezetője) 2017 tavaszán Fóton járt és közölte: hamarosan bezárják a központot. Ő már nincs a posztján. Kijelentették, Fót marad. Egy időben botránytéma volt, hogy lerobbant a használt, lepusztult kazán, de néhány tucat gyermek otthonát nem lehet csak úgy felkapni és gondozóstul odébb vinni. Pletykák keringtek ambiciózus NER-lovagokról, akik a parkban, a két halastóban, a lovardában, az íjászpályában nagy üzleti lehetőséget látnak. Amikor a lavinaveszély megszűnni látszott, a Magyar Hírlap a minap hétvégi töltelékhírben írta meg, hogy Fót az év első felében visszavonhatatlanul bezár. A gyerekek Aszódra, Kalocsára, Zalaegerszegre és budapesti intézményekbe költözhetnek. A 168 óra cikke.

https://168ora.hu/itthon/platanok-sohajtasa-vegleg-kiuznek-a-fouri-kornyezetbol-a-foti-gyermekotthon-lakoit-164572

 

Új autók a gyermekvédelemnek?

Összesen 248 darabos flottát vásárol a gyermekvédelmi főigazgatóság. Hogy a meglévő autók milyen korúak, arra a lapnak nem adtak választ. A mostani, SZGYF-es vásárlást az EU finanszírozza, a „Területi gyermekvédelmi szakszolgáltatási feladatok infrastrukturális feltételeinek javítása” pályázati alapból.

https://nepszava.hu/3028221_uj-autok-2-2-milliardert-a-gyermekvedelemnel

 

Láthatóan működik a láthatatlan iskola Debrecenben

Több mint 100 gyermeket tanítottak önkéntes mentorok a Láthatatlan Iskolában annak 2016-os indulása óta. A mentorprogram célja, hogy interaktív és személyre szabott tanítással segítse a debreceni átmeneti otthonokban lakó gyermekek tanulmányait. A Láthatatlan Iskola sikerességét mutatja, hogy a programban részt vevő gyerekek a bekapcsolódás óta egyetlen tantárgyból sem buktak meg év végén.

https://civishir.hu/helyben-jaro/2019/03/igy-mukodik-a-debreceni-lathatatlan-iskola

 

Szakképzési állami támogatások nyomában a kormánypárti portál

„Egy kétségbeesett édesanya megkeresése nyomán indult el a PestiSrácok.hu a szakképzési állami támogatások felhasználásának nyomába. A liberális magánakadémia nevelésével egészen a pszichiátriáig juttatott fiatal lány története mögött egy másfél évtizede működő, egészen elképesztő iskola- és céghálót találtunk. Több mint húsz, alternatív szakképző iskola fenntartásából, ezen belül is sérült és különleges nevelési igényű fiatalok oktatására szánt állami normatívából élő céget tártunk fel, amelyek az ország különböző pontjain működnek, más-más hangzatos intézménynév alatt” – írta a portál.

https://pestisracok.hu/liberalis-neveles-es-trukkos-alternativ-iskolahalozat-magyarorszagon-a-szakkepzesi-allami-tamogatasok-nyomaban-tenyfeltaro-riport-sorozat/

 

A tankerületek ugyanabban az időpontban tárgyaltak a PDSZ-szel

A március 14-i szolidaritási sztrájk elégséges szolgáltatásairól kezdeményezett tárgyalást a PDSZ, a munkáltató tankerületek pedig a csütörtök 12 órát látták alkalmasnak. Mind a 104-en - írta a hvg.hu, felidézve: március 14-re sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Ehhez a sztrájkhoz csatlakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely kétórás szolidaritási sztrájkot hirdetett. Ehhez meg kell állapodnia a munkáltatókkal a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról.

https://hvg.hu/itthon/20190307_Elkepeszto_veletlen_104_tankerulet_orara_ugyanakkor_tud_csak_targyalni_a_szakszervezettel?fbclid=IwAR2_os42FqkX0BRmCygUEplHA0d41uL9vd7qfoYFocvFpVP0sIcCQxW_lrE#rss

 

Szűcs Tamás szerint megtartja a PDSZ a szolidaritási sztrájkot

Januárban hozott létre sztrájkbizottságot a PDSZ. Másfél hónapos késés után - a sztrájktörvényben foglalt 5 nap helyett - a kormány képviselői ezen a héten leültek tárgyalni a PDSZ képviselőivel. Szűcs Tamás szerint a tárgyalás egyik tanulsága az volt, hogy az EMMI által delegált államtitkárok nem érezték magukat kompetensnek a pedagógusokat is érintő rabszolgatörvénnyel kapcsolatban, mondván ez nem a tárca hatásköre. A másik pedig, hogy amíg a Nemzeti alaptanterv nem írja elő az óraszámok csökkentését mind a pedagógusok, mind pedig a diákok számára, jelentős bérrendezésre nem lesz lehetőség. Szűcs Tamás szerint úgy tűnik, hogy mindegyik tankerülettel sikerül megegyezni, így március 14-én 8 és 10 óra között megtartja a PDSZ a szolidaritási sztrájkot.

https://alfahir.hu/2019/03/07/pdsz_oktatas_kozoktatas_emmi_sztrajk

 

március 8.

 

Félrevezető direkt marketing a magánkiadásért

Most a pedagógusokat és iskolaigazgatókat veszik célba a magán tankönyvkiadók. Legalábbis a Mozaik megkezdte reklámkampányát, amelyben azzal érvel, hogy sok szülő számára nem az ingyenesség, hanem a „minőség és a szabad választás lehetősége” a legfontosabb. „Mindenkinek joga van arra, hogy a gyermeke(i) számára az elérhető legjobbat biztosítsa”. Csakhogy hiába állítják, semmi nem bizonyítja, hogy az állami kiadványok rosszabbak. A Magyar Hírlap cikke.

http://magyarhirlap.hu/cikk/142741/Civil_mozgalom_utan_felrevezeto_direkt_marketing_a_magankiadasert

 

A sikeres lopáshoz Fóton útban van néhány beteg gyerek

„Minden jel arra mutat, komoly mutyi készülődik Fót környékén, a sikeres lopáshoz azonban útban van a Fidesznek pár beteg gyermek” - ez Szél Bernadett független országgyűlési képviselő egyik posztja a fóti gyermekközpont átalakítása kapcsán. A képviselő blogján ennél is keményebben fogalmaz: „Melyik korrupt oligarchának hiányzik Fót a gyűjteményéből?”

https://168ora.hu/itthon/a-sikeres-lopashoz-foton-utban-van-nehany-beteg-gyerek-164623

 

Szülői igazolások: két iskolában már változtattak a szabályokon

Vannak olyan oktatási intézmények, amelyek már változtattak a szabályozásukon, egy pomázi és egy tiszaújvárosi iskolában félévente öt nap hiányzást igazolhat a szülő - mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Több cikk jelent már meg arról: túlságosan nagy és felesleges terhet ró a háziorvosokra az igazolások kiadása.

http://eduline.hu/kozoktatas/20190308_iskolai_igazolas_gyermekorvosok#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2019-03-08